Ahoj, měla bych dotaz ohledně kamarádky, která si chce pořídit koně, ale neví jakého..
Pokud budete znát koně plemeno podle požadavků, prosím pište (bez emocí, v klidu :D)
-chce: inteligentní, klidné, mírné, ale ne houževnaté, temperamentní (jen trochu) a ani výbušné plemeno
-do 155 cm
-plemeno, které unese a zvládne všechny chody
-na zbarvení nezáleží
- plemeno, které lze hravě sehnat v ČR
Myslíte, že existuje něco takového? Děkuji za odpovědi
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
NIC.Naprosto nic ve zlém, protože vím že jste zapálenec do zvířat a vlastně jsem na tom podobně, ale jak často jste u koní? Předpoklad třeba povahy u koně určitý je, ale vše pak záleží na mnoha dalších faktorech. Ovšem jsou zde daleko zkušenější než já a tak třeba Vám poradí.
Je otázka jakou máte cenovou představu. Jaké jezdecké zkušenosti, jaké možnosti, jaké cíle...
úplně všechna plemena mají zástupce vašich požadavků, a stejně tak plemena, o kterých se říká že mají tyto vlastnosti mají koně, kteří jsou naopak nevycválaní 'magoři'.
Nejhravěji v čechách za dobrou cenu seženete samozřejmě české teplokrevníky. mezi nimi lze určitě sehnat klidného, mírného, inteligetního koně, kterého bude bavit práce ze sedla a nebude nijak zákeřný.
Ale to prostě člověk doopravdy najde skoro u každého plemene, když hodně hledá a zkouší. Takže je třeba vyzkoušet a vybrat co tedy chci, teplokrevníka? Americké plemeno? Haflinga či jiné podobné? A pak začít hledat toho pravého.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
NIC.Naprosto nic ve zlém, protože vím že jste zapálenec do zvířat a vlastně jsem na tom podobně, ale jak často jste u koní? Předpoklad třeba povahy u koně určitý je, ale vše pak záleží na mnoha dalších faktorech. Ovšem jsou zde daleko zkušenější než já a tak třeba Vám poradí.
U koní jsem vlastně 5 dní týdně. Já osobně zkušenosti s výběrem plemene nemám a tak nemohu kamarádce poradit. Samozřejmě chápu, že kůň se může chovat více méně jakkoliv, ale ta povaha je jen přibližná:) ale děkuji za upřímnou odpověď:).
lenacia
napsal(a):
Je otázka jakou máte cenovou představu. Jaké jezdecké zkušenosti, jaké možnosti, jaké cíle...
úplně všechna plemena mají zástupce vašich požadavků, a stejně tak plemena, o kterých se říká že mají tyto vlastnosti mají koně, kteří jsou naopak nevycválaní 'magoři'.
Nejhravěji v čechách za dobrou cenu seženete samozřejmě české teplokrevníky. mezi nimi lze určitě sehnat klidného, mírného, inteligetního koně, kterého bude bavit práce ze sedla a nebude nijak zákeřný.
Ale to prostě člověk doopravdy najde skoro u každého plemene, když hodně hledá a zkouší. Takže je třeba vyzkoušet a vybrat co tedy chci, teplokrevníka? Americké plemeno? Haflinga či jiné podobné? A pak začít hledat toho pravého.
Cenová představa do 35000 czk.
Zkušenosti- klus, krok, cval, skok do 70cm
Cíle- rekreační, popř. z 1% do zápřahu, ale to prý ne, žádné soutěže ani nic takového.. ale děkuji:).
No primárně budete mít u těchto plemen prakticky nulovou šanci sehnat koně ve vaší cenové relaci. Appy se tu pohybují cenově od cca 60 tis. a často u těch levnějších jde o křížence s teplokrevníky nebo s příměsí plnokrevníka. A je to u nich jak který jeden jedinec.
Zbylé dva v Čechách skoro neseženete. Anglo lusitano neseženete zřejmě vůbec a na klasického lusitana si připravte 100 000 a víc.
Očividně se v tom moc nevyznáte, pokud řešíte plemeno. Za 35 tisíc hledejte vyhovujícího českého teplokrevníka, možná nějakého křížence.
lenacia
napsal(a):
No primárně budete mít u těchto plemen prakticky nulovou šanci sehnat koně ve vaší cenové relaci. Appy se tu pohybují cenově od cca 60 tis. a často u těch levnějších jde o křížence s teplokrevníky nebo s příměsí plnokrevníka. A je to u nich jak který jeden jedinec.
Zbylé dva v Čechách skoro neseženete. Anglo lusitano neseženete zřejmě vůbec a na klasického lusitana si připravte 100 000 a víc.
Očividně se v tom moc nevyznáte, pokud řešíte plemeno. Za 35 tisíc hledejte vyhovujícího českého teplokrevníka, možná nějakého křížence.
Aha,
A neznáte nějaké koně do 40 000 s trochu vyhovujícími požadavky?
Https://zvirata.bazos.cz/inzerat/82916605/Klisna-Klusaka.php
co tato klisna
Https://zvirata.bazos.cz/inzerat/83157962/Valach-CT-klidas.php
koníků je spousta, stačí koukat
jen mám zkušenosti s tím, že jsem podle popisu nikdy"vysněného" koně nenašel, každý má něco, musíte zkoušet.
Hodne zalezi jake mate na kone pozadavky. Vek, prijezdenost, zdravi atd. Do tech 40000 se daji vetsinou sehnat hodne mladi, hodne stari, neprijezdeni pripadne kone s nejakym zdravotnim omezenim nebo zlozvyky. Chce to projizdet inzeraty nebo se ptat primo ve stajich. Obcas se vyskytne kun ktery je levny a na rekreacku by stacil. Ale pri koupi hodne opatrne aby ste nenaleteli. Na plemeno bych se vubec nezamerovala spis na konkretni jedince. Nicmene pokud hledate kone pro zacatecnika a ma byt zdravy a ne prilis stary tak bych jeste nasetrila.
N.I.C
napsal(a):
Doplňující otázka->>
Jaký názor máte na appaloosu a anglo-lusitana, popř. araappaloosu?
Požadavek zněl zvíře do 155 kohoutkové výšky, klidné, mírné, aby to umělo ve všech chodech přiměřeně chodit dopředu, plus skákat aspoň 70cm, cena do 35ti tisíc?
Tudíž z těchto koní se do kritérií ani jeden nezařadí
Jak už vám radili výše, tohle není záležitost plemene, ale konkrétního jedince.
Kamarádka by si měla doplnit jak je jezdecky zdatná.Může sehnat nějakého postaršího, nebo naopak mladého křížence, který pod původním majitelem bude klidný, mírný atd. Jenže když se kůň dostane do rukou nezkušené osobě, změní se mu životní podmínky může se začít chovat naprosto opačně
Podle toho, že není schopná sama si vybrat, bych tipla na minimální znalosti o koních.Tak ať spíše získává zkušenosti u cizích a pak si může začít vybírat.Jaký kůň jí bude sedět.
Přitom prohlížet inzerce, objíždět nabídky, zkoušet.Případně si dát sama, opět do inzerce, poptávku, co shání.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já bych doporučila toho klusáka.
Děkuji za všechny odpovědi:) teď koně určitě nechce kupovat, ale není jisté, že kůň za 150k bude bez zlozvyků a dokonalost sama. Znám i koně, kteří stojí 10k a jsou také dobří. A začátečník kamarádka určitě není. Každopádně napsal by někdo třeba řadu plemen co vyhovují požadavkům nahoře a stojí třeba do těch 40k a dají se koupit v ČR? Děkuji:).
N.I.C
napsal(a):
Děkuji za všechny odpovědi:) teď koně určitě nechce kupovat, ale není jisté, že kůň za 150k bude bez zlozvyků a dokonalost sama. Znám i koně, kteří stojí 10k a jsou také dobří. A začátečník kamarádka určitě není. Každopádně napsal by někdo třeba řadu plemen co vyhovují požadavkům nahoře a stojí třeba do těch 40k a dají se koupit v ČR? Děkuji:).
Mladá paní, najoře to již bylo psáno, nemůžete kupovat podle enciklopedií. Například u nás ve stáji máme haflinga s plnokrevníkem. Každý člověk by vám podle knihy napsal, že hafling je spolehlivý, nevyvádí atd. Bohužel opak je pravdou. Náš plňas se chová jako zlatíčko a hafling je temperamentní ďábel, nesrovnávejte podle plemene, hledejte osobnost. Každý kůň je jiný, ať je to jakékoli plemeno.

Pardon, ale to je zas debata jak noha. Kamarádka je jezdecky zdatná, začátečník není, tohle by se jí líbilo, tohle je drahé, co by se tu dalo sehnat apod...je takový problém si projet encyklopedii koní, napsat si, co by se jí líbilo, pak si o tom něco prostudovat a pak zadat konkrétní dotaz ve stylu:" umím to a to, u koní jsem tak dlouho a líbí se mi tato plemena. Které byste doporučili nebo se kterým máte zkušenosti? Tohle to plácání je o ničem...
N.I.C
napsal(a):
Do 155 v kohoutku máte haflingy, huculy, různé pony od českého sportovního po welsh coby, a taky jiné coby, nevím jak araby, plus nějaké američany.
To je tak odhadem ta " řada plemen", sehnatelná v ČR
Jenže u téhle řady čistých, bude li někdo prodávat jedince do 40ti tisíc, nebude pravděpodobně vyhovovat ostatním vašim požadavkům
V čr se dají koupit cca základní plemena, tedy český teplokrewvník, slovenský teplokrevník, hodně se teď za poměrně dobrou cenu nacházejí v inzercích polští koně, na prodej jsou často haflingové, plnokrevníci, arabové, huculové, welsh pony (případně vyšší WPB)... z těch dražších se dají poměrně dobře sehnat americká plemena tedy Quarter, Paint horse a Appa, i fríse člověk sežene, případně barokní pinto, irský cob...
Jako vypisovat to tu je prostě zbytečné, podívejte swe na bazoš, můžete si tam zadat macimální šástku, i vzdálenost od vašeho bydliště a hledat a zkoušet.

N.I.C
napsal(a):
Stačí si dať na bazoši filter na túto sumu a hľadať.
Človek, ktorý už nie je začiatoční určite vie, čo sa mu pod zadkom páči- či niečo mohutnejšie, niečo s výraznými chodmi, atď. Takže si istotne bude vedieť v inzercii vybrať, ktorým smerom sa v hľadaní vydať.
napsal(a):
Stačí si dať na bazoši filter na túto sumu a hľadať.
Človek, ktorý už nie je začiatoční určite vie, čo sa mu pod zadkom páči- či niečo mohutnejšie, niečo s výraznými chodmi, atď. Takže si istotne bude vedieť v inzercii vybrať, ktorým smerom sa v hľadaní vydať.
To je sice super, ale ne každý člověk jezdil na všech, nebo většině plemen a tak si nedokáže představit, jaký kůň pro ní má být vhodný. To je třeba případ mé kamarádky. Má dceru a ta si neví vybrat koně.. právě proto, se NORMÁLNĚ ptám a Nevyskakuji:).. a filtrace jsou na všech serverech inzerátů, nejen na bazoši. Každopádně děkuji za odpovědi:).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Chce: inteligentní, klidné, mírné, ale ne houževnaté, temperamentní (jen trochu) a ani výbušné plemeno.
NIC tohle se prostě nedáááá.
Já tu teda taky perlím občas, ale na tohle nemám ani kdybych se snažil sebevíc.A chcete prosím koníka doručit domů a nebo si zajdete na pobočku.
Promiňte NIC proti Vám, ale kamarádka je teda číslo.

Že se ještě nachytáváte, ochotní odpovídající... zkuste si najít starší příspěvky od této přezdívky a zjistíte, že taková, jí zadaná témata, už tu byla...
Jen marníte čas
N.I.C
napsal(a):
To je sice super, ale ne každý člověk jezdil na všech, nebo většině plemen a tak si nedokáže představit, jaký kůň pro ní má být vhodný. To je třeba případ mé kamarádky. Má dceru a ta si neví vybrat koně.. právě proto, se NORMÁLNĚ ptám a Nevyskakuji:).. a filtrace jsou na všech serverech inzerátů, nejen na bazoši. Každopádně děkuji za odpovědi:).
A proto se má jezdit a zkoušet jednoho za druhým co člověka osloví. Já třeba jezdila 2 appy, ta jedna byla prostě školní kůň, měla 15 let, vyježděná, import z německa, kde vozila turisty. Ta druhá byla jak jak šídlo, nepohodlná, taková moc zavalitá, krátké nožičky, strašně cupitala byla zkrátka taková nepohodlná.
Ä stejně tak u Quarterů jsem to zažila. I každý ČT je jiný... prostě jde o to najít toho pravého.
A oni to ani nemusí bít jiní koně, stačí aby ten jeden se jednou choval tak podruhé jinak. Třeba moje kobyluše má svoje různé nálady. Jednou mě poslouchá na jemné pobídky holení na volné otěži, a podruhé abych se s ní pořád točila na kontaktu, jak vysírá... jednou v klusu padá na předek a člověk si při tom drncání, které nezachrání pomalu ani vysedání div nevyrazí zuby, a podruhé se vykasá a jde od zádě a člověk si chrochtá blahem.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
napsal(a):
Že se ještě nachytáváte, ochotní odpovídající... zkuste si najít starší příspěvky od této přezdívky a zjistíte, že taková, jí zadaná témata, už tu byla...
Jen marníte čas
Já chtěla napsat už na začátku, že nejlépe vyhovuje houpací, ale to by to zas bylo bráno dramaticky

N.I.C
napsal(a):
Ešte raz, s rozpočtom, ktorý na fiktívneho koňa máte, si žiadne plemeno vyberať nemôžete. Najpravdepodobnejšie skončíte s vyradeným plňasom z dráhy(ktorý nie je ani jedno z požiadaviek), či nejaké čt, alebo kríženec. Naozaj nemáte priestor na to, vymýsľať si, aké plemeno by za takéto peniaze a s týmito požiadavkami bolo vhodné. A ešte budete mať šťastie, ak narazíte na zdravého koňa v tejto cenovej kategórii. Áno, z času na čas sa podarí výhodná kúpa za dobré peniaze, ale je to skôr náhoda, než pravidlo.

Jako zadavatelky, nebo toho dřeváka?

No...oni by byli možná tak nastejno...
napsal(a):
Ešte raz, s rozpočtom, ktorý na fiktívneho koňa máte, si žiadne plemeno vyberať nemôžete. Najpravdepodobnejšie skončíte s vyradeným plňasom z dráhy(ktorý nie je ani jedno z požiadaviek), či nejaké čt, alebo kríženec. Naozaj nemáte priestor na to, vymýsľať si, aké plemeno by za takéto peniaze a s týmito požiadavkami bolo vhodné. A ešte budete mať šťastie, ak narazíte na zdravého koňa v tejto cenovej kategórii. Áno, z času na čas sa podarí výhodná kúpa za dobré peniaze, ale je to skôr náhoda, než pravidlo.
No, není tomu tak.. znám i koně, co stojí 12k bez vad a vycvičení. Opět, ale jdeme pryč od mého dotazu.. dobře, tedy jinak. Je jedno cena a další. Plemena vyhovující požadavkům krom ceny, myslím tím, koně blížící se oné povahy?
napsal(a):
Jen marníte čas
Čas marní, to je pravda, ale je to jejich věc.. pokud se chtějí hádat ó blbostech, nebo jít dělat něco normálního, než sedět a čučet jak se hádají, je to jejich čas, ať s ním nakládají jak chtějí..:) každopádně co já vím, nic jako vhodné plemeno jsem nezadávala. Nebo mě opravte..?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Chce: inteligentní, klidné, mírné, ale ne houževnaté, temperamentní (jen trochu) a ani výbušné plemeno.
NIC tohle se prostě nedáááá.
Já tu teda taky perlím občas, ale na tohle nemám ani kdybych se snažil sebevíc.A chcete prosím koníka doručit domů a nebo si zajdete na pobočku.
Promiňte NIC proti Vám, ale kamarádka je teda číslo.
to ano.. upřímně, kdo by takového koníka nechtěl? Zkrátka dokonalost sama ne? upřímně řečeno nechce to pochopit, ono je snazší čekat a sedět, až někdo odpoví, víte? ale také jsem hledala, třeba na konicci.cz jsem jí to doporučila, ale mají, příliš málo informací ó povaze,
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Ó povaze, a jeeeje...
co je nepochopitelného na tom, že musíte najít vhodného jedince, který by vyhovoval? že to na plemeni až tolik nezáleží.
kamarádka ať objede okolní stáje, které nabízejí veřejné ježdění, odzkouší si tu hromadu koní, a pak si vybere.

Když to vezmu zase jednou seriózně, tak:
pokud někdo opravdu přemýšlí, že by pořídil koně, prostě buď když má známosti v oboru, tak rozhodí sítě a pokud ne (resp. zároveň), kouká do inzercí a co se mu líbí a zvá se vyhovující, chytne telefon a každého jednoho obvolává a vyptává se. Sice to sežere čas, ale je to nejjistější cesta, jak se k něčemu dobrat.
Kohokoli, kdo mi reagoval na nabídku koně mailem, jsem velmi asertivně "odbývala" tím, že pokud má opravdu zájem, ať zavolá a přijede. Resp. jsem pak už do inzerce prostě mail nedávala. Protože jediný, kdo obepisuje inzeráty koní, jsou nudící se týnky, popř. absolutně nesolventní kupující. A ani s jedněmi nepotřebuji ztrácet čas (to si ho radši budu plýtvat tady ).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Já teda nevím, ale myslím si, že mi kůň musí vyhovovat i povahově. když mně "nebude bavit", může být třeba zlatej a stát nevím kolik, tak si asi k němu cestu nenajdu a budem trpět oba. ale třeba se mýlím.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Vlastně vůbec nevím jak se kupuje kůň normálně.Kobylka se mi nadělila docela sama a nikam jsem nemusel.
Tak "kamarádce" vyřiďte, že tomu nerozumíte, ať to řeší s někým jiným. ;-)
Na jednu stranu chápu, že tady většina lidí tvrdí, že do 40 tisíc se nesežene slušné zvíře, ale za mě - od 30 tisíc se už dá sehnat zdravý, slušný jedinec s nějakými vadami na kráse. :) Nemám až tak zkušenost s koupí (jeden kůň kupován před osmi lety, druhý z Polska), ale pár koní se ve stáji kde jsem se pohybovala prodávalo. Až na jedinou výjimku se ceny pohybovali kolem 40 tisíc. Hemelky dvě tedy po zranění které v ničem neomezovalo, tři zdravé (bez rtg, tak žádná jistota, ale to v téhle cenové relaci jen tak někdo neudělá). Pokud odečtu odstávčata, tak to byli koně kolem 6-8 let. Žádná velká plemena (žlutice mix belgik a Mineral; černá polka, zbytek hnědáci bez PP). Nijak zákeřní, prostě slušní koně, bez výkonnosti, ale do lesa a nějaké hobby super, s řádnou péčí třeba i nižší sport.
Tím chci hlavně říct totéž, co všichni tady - nehledejte plemeno, hledejte koně. I za mizerně napsaným a nafoceným inzerátem se může skrývat koník pohodář, stejně tak za vyumělkovaným inzerátem s profi fotkama a drahými cajky může být parchantík.
Kamarádka si takhle koupila skokového valacha, velmi levně (45 tisíc). Kůň miluje skákání a je v tom výborný i jako učitel, ale byl extrémně zlý - na vše cenil zuby a co neuteklo to kousl. Po pár letech to je už mazlík... dokud nepřijde někdo cizí. Proto fakt pozor na tyhle podezřele levné koně. Možná je pár koní pod cenou z důvodu časové tísně, ale většina z nich má nějaký "problémek", který vám může pokazit život.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já teda nevím, ale myslím si, že mi kůň musí vyhovovat i povahově. když mně "nebude bavit", může být třeba zlatej a stát nevím kolik, tak si asi k němu cestu nenajdu a budem trpět oba. ale třeba se mýlím.
Myslím že se nemýlíte.

Flyhigh: tak zas vemte to z druhé strany: kdyby se nevyskytovali takovíto koupěchtiví, tak bychom neměli na iFauně co řešit...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Požadavek zněl "unese a zvládne všechny chody", třeba jde o hmotnost jezditele?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Požadavek zněl "unese a zvládne všechny chody", třeba jde o hmotnost jezditele?
Jsem jediný kdo to pochopil?
Íháček
napsal(a):
Muzete mi vysvetlit proc kamaradka nechce houzevnateho kone? A co znamena ze zvladne vsechny chody? To snad zvladne kazdy kun ne?
Řekla i, že houževnatí koně (jako A1) jsou strašně tvrdohlavý a trochu hloupý..
Teoreticky koně zvládnou (bez jezdce) všechny chody. Jenže třeba poníci (velikost cca.hafling) s jezdcem se jim cválá velmi špatně. A věřte mi, že s tím mám osobní zkušenosti. Asi před 5 lety, jsem jezdila na poníky a to jsem vážila kolem 45-49 kg. Nevím, co to bylo za plemeno, ale bylo tak nějak velké jako hafling. Každopádně malí poník, kratší nožky, klus jako u poníků (jinak řečeno jak šicí stroj) takže třeba s poníkem zhruba jak hafling a takovou, malou, váhou, nebylo možné trysku a pomalu i cvalu..
N.I.C
napsal(a):
Teoreticky koně zvládnou (bez jezdce) všechny chody. Jenže třeba poníci (velikost cca.hafling) s jezdcem se jim cválá velmi špatně. A věřte mi, že s tím mám osobní zkušenosti. Asi před 5 lety, jsem jezdila na poníky a to jsem vážila kolem 45-49 kg. Nevím, co to bylo za plemeno, ale bylo tak nějak velké jako hafling. Každopádně malí poník, kratší nožky, klus jako u poníků (jinak řečeno jak šicí stroj) takže třeba s poníkem zhruba jak hafling a takovou, malou, váhou, nebylo možné trysku a pomalu i cvalu..
Koukám na příspěvek a opravdu jste zkušený odborník na "plemena".

N.I.C
napsal(a):
vážně je nutné, abyste se tu rozepisovala a snižovala?
To nevadí, že o koních nic nevíte, ale než začnete psát nějaké "pravdy", pak by bylo možná dobré:
1) získat trochu nadhledu ze života,
2) získat trochu pokory
3) nesnažit se za každou cenu přesvědčit všechny kolem o svojí pravdě...
4) no, a nakonec... nejdřív nějaké ty zkušenosti...

N.I.C
napsal(a):
Takýto záujemca je sen každého predávajúceho.
N.I.C
napsal(a):
Tak po tomhle uz opravdu nemam co dodat. :-D :-D :-D.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
A prakticky ty koně bez jezdce zvládnou všechny chody jak? Jestli ono to zvládání chodů u koně nebude tak trochu o jezdci...
N.I.C
napsal(a):
Před třema týdnama jsem seděla na fjordovi ( velikost menší hafling) a tak jsem si libovala, jaký má pohodlný klus proti vestfálský klisně, která je dlouhá jako autobus a já ji nezvládnu shromáždit. A představte si, ten poník, který mi je po prsa se mnou cválal a úplně v klidu a bez problémů. Asi nějaký mimozemšťan
Upřímně já o ponících nevím (pro toho, co nepobral) spíše mě baví velcí koníci:)
Opakuji, že toto není můj dotaz (teoreticky ano, ale ne s mojí otázkou..) fakt už mě nebaví hádat se, nebo, přesvědčovat o svojí pravdě, že?:), Takže svojí, zlost, slušně řečeno, nebo, přesvědčovací, odpovědi (..) pište na profil známé a to je Happypet.. děkuji a nashle
N.I.C
napsal(a):
Upřímně já o ponících nevím (pro toho, co nepobral) spíše mě baví velcí koníci:)
Opakuji, že toto není můj dotaz (teoreticky ano, ale ne s mojí otázkou..) fakt už mě nebaví hádat se, nebo, přesvědčovat o svojí pravdě, že?:), Takže svojí, zlost, slušně řečeno, nebo, přesvědčovací, odpovědi (..) pište na profil známé a to je Happypet.. děkuji a nashle
Známá, která shání koně do 155cm výšky, chce radu od vás, co o ponících nevíte?
Mám v tom zmatek
Každopádně plemena tu byla mnohokrát vypsaná, existují encyklopedie, tak známá má šanci si něco najít.
N.I.C
napsal(a):
Ahoj, měla bych dotaz ohledně kamarádky, která si chce pořídit koně, ale neví jakého..
Pokud budete znát koně plemeno podle požadavků, prosím pište (bez emocí, v klidu :D)
-chce: inteligentní, klidné, mírné, ale ne houževnaté, temperamentní (jen trochu) a ani výbušné plemeno
-do 155 cm
-plemeno, které unese a zvládne všechny chody
-na zbarvení nezáleží
- plemeno, které lze hravě sehnat v ČR
Myslíte, že existuje něco takového? Děkuji za odpovědi
Hucul, hafling, ČT, WPB, chce to hledat a osobně objíždět nabídky a inzeráty. co čekáte, že vám tady někdo odpoví?
V rámci těchto plemen je taková variabilita zvíat, že nelze jednoznačně doporučit nic.
N.I.C
napsal(a):
A proč teda známá nenapíše sama když tu má profil? To jí děláte tlumočníka nebo jak to máme chápat?
N.I.C
napsal(a):
Tak jak je to? O ponících nevíte, ale máme vám věřit že s nimi máte osobní zkušenost jak vlastně pod jezdcem nejsou schopni pomalu ani krokem. Trochu si srovnejte myšlenky, a ne že každý příspěvek co pes to jiná ves.
N.I.C
napsal(a):
Tvl, já mám dost, dlouho jsem se tak u nikoho nebavila jako u Vás
Moyda
napsal(a):
Tak jak je to? O ponících nevíte, ale máme vám věřit že s nimi máte osobní zkušenost jak vlastně pod jezdcem nejsou schopni pomalu ani krokem. Trochu si srovnejte myšlenky, a ne že každý příspěvek co pes to jiná ves.
Ach jo.. víte, že existuje x plemen poníků? Já jsem jezdila asi jen na 2 plemenech a ani nevím co to bylo.. ať už to bylo cokoli neumělo to se mnou cválat a to měli kolem 150 cm.. osobní zkušenosti mám s těmi dvoumi.
kapička
napsal(a):
Tak záleží jak je kůň přiježděný, ne co je to za plemeno. Piafu vám klidně předvede i hafling, když ho bude člověk cvičit, stejně tak třeba některý z německých teplokrevníků se skvělým drezurním původem nemusí umět pod sedlem nacválát, když ho to nikdo nenaučí...
A pak taky známe spoustu chudáků na které chodí holčičky, a kteří jsou vlastně rádi že na svých nožkách vůbec stojí natož cválají. Viděla jsem několik rádoby chovatelů jejichž poníci byly tak fyzicky zhuntovaní že by člověk brečel, ale jsou to přeci poníci a ti mají divný chody. Akorát nepochopím jak teda ty děcka na soutěžích a někteří dospělí můžou třeba na haflingovi podávat skvělé sportovní výkony.
Z vlastnich zkusenosti bych doporucila nějakou ameriku quatera nebo paintika. Na rekreacni jezdeni paradni a sportu take. Neco mirnejsiho na vyblbnuti by byl pak dobry hafling, ale jezdila jsem ve staji, kdre chovali hlavne haflingy a po tech letech muzu rict, ze prace s haflingem a sžiti s nim je opravdu náročnější