Silvestr a kůň na pastevku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.12.2017 13:58
Štěndo

XXX.XXX.107.141

Zdravím. Pomalu řeším, co s kobylou přes silvest. Dříve byla vždy buď zavřená v boxe a nebo byl přítomen majitel stáje a klidnil ji. Jenže letos není možná ani jedna varianta. Box je sice k dispozici, ale asi tam byla vykapaná nějakým koněm (je volně přístupný), neb nyní do něj sice chodí, ale ve chvíli, kdy se zavře, velmi nervuje. Další možnost mě napadla uklidňující pasta. Máte někdo zkušenost? Jak dlouho funguje? A zabere i na takový stres?

15.12.2017 14:10
marion108

XXX.XXX.41.22

Jeden rok jsem koním před setměním podala sedalin a byli v pohodě. Další rok byli normáně na velké pastvině a jenom čuměli co že se to děje. Pak jsem měla jeden rok koníka v samotce a to to nesl velmi špatně, byla jsem s ním a hlídala... nicméně byl tak vyklepaný, že lítal po výběhu a já mu byla šumák. No, proto jsem se rozhodla další tři roky jsme jezdili do stáje a byli tam už oba dva ustájení, ale letos budou oba venku. Stěhujeme do nového, no taky přemýšlím, jestli dát zase sedalin, tomu stresaři nebo je prostě jenom hlídat. Budou mít k dspozici jenom zimní výběh, pastvina ještě není ohrazená... Tak vám nevím...
Dost mě budou zajímat další příspěvky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.12.2017 14:33

Pohledejte v historii. Logicky se to tu resi kazde Vanoce...

Neregistrovaný uživatel

15.12.2017 16:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Jsem pro zákaz petard na silvestra.Hele je to nebezpečné, stává se u toho hodně úrazů a chudáci zvířata.Notabene být islamský radikál, tak silvestr je můj vysněný den.

15.12.2017 17:08

Míra našeho strachu byla daná aktuálním počasím a povrchem. Koně ve společnosti ostatních/4 nebo 2/ v místě, kde jsou celý rok 24/7 s přístřechy, když je povrch ok, nijak strašně neřešili, protože měli velké výběhy a mohli popoběhnout a vše si prohlížet.."mít věci pod kontrolou". Někdo z rodiny byl přítomen od 23 do 1 cca, ale "jen pro sichr".
Velký strach jsme měli my majitelé, když byl povrch "skleněná hora" nebo někdo neznalý situace pálil blízko koní/lufťáci, místní to nedělali/.Sedalin jsme nedávali, koně jsme nezavírali/to by některým z nich hráblo mnohem víc, "zaplavení" stresem, než když mohou popoběhnout, jen jsme se modlili, aby se nesmekli nebo nezalétla petarda do sena.
Úplně první rok koňování jsme měli první kobylu samotnou na zahradě u domu s přístřeškem v zástavbě a podcenili to...sousedlé pálíli z několika stran nad ní..tak to krosila mezi stromy, kouřilo se z ní ještě hodinu, člověk se nemohl přiblížit, jen volat, ale byla za FFF/sláma, odpocky do 3 cca a druhý den vodění, kopyta naštěstí ok, bylo měkko/ a ráno jsme válcovali tankodrom, oči naštěstí ok, stihla se vyhýbat větvím, ale to bylo hodně rizikové..byli jsme zelení a blbí úplněsmajlík.

Neregistrovaný uživatel

15.12.2017 17:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Je sice nějaká nová obecní vyhláška, ale ta upravuje jen"obecní zájem". Tak jsem se zeptala, jak je to se Silvestrem, a prej "obecní zájem". Tak jsem jim jen řekla, že doufám, že bude obecní zájem pochytat splašená zvířata, až půjdou i přes ohradník. Jenže to vám zas řeknou, že si je máte zajistit. Já asi půjdu doprostřed vesnice pálit rachejtle v šest ráno, aby si to pořádně užili, až budou vychrápávat. Já trávím už přes 15 let půlnoc až 1 ráno s nima ve výběhu, sice nic moc neudělám, a mám větší nervy než koně, jeden rok mi kobyla lehla, asi jí už škublo, vypadalo to, že má koliku, naštěstí po střílení vstala a dělala, že se nic nestalo, ale jinak většinou poběhaj, a jinak stojí u mně. Bohužel nemám 150 rukou, abych uhladila 5 - 10 koni najednou. Loni to bylo vcelku v klidu, letos ten, co měl největší strach už není, tak uvidíme, co druhej stresař. Každopádně vždy všem pálícím děkuji za to, že opět nezklamali a mám na nový rok chuť psát na obec a podobě. Bohužel, co bych si asi tak pomohla.

15.12.2017 17:38
Horsana

XXX.XXX.40.140

Aha, Silvester...úplne som, zabudla, nuž, asi budem pri nich, už to poznajú, hádam to prežijú, behať majú kde, petardová lúka tam pri výbehu je, možno bude využitá, možno nie, uvidíme.

15.12.2017 17:42

Odkedy nám na silvestra dobrý susedia púsťali rakety priamo do zimného výbehu, následkom čoho nám dva kone odišli aj s plotom, a my sme do štvrtej rána s políciou(hlavný ťah z H prechádza obcou)chodili po okolí a hľadali(našťastie sa našli cca za dve hoďky, ďalšie dve sme sa len dohadovali o tom, či ísť, alebo neísť domov) kone, tak všetko sedujeme. Polovička stáda má ohňostroj na saláme, druhá nie, ale funguje výborne, kone sú sfetované a len čumia. Sedalín údajne nie je fajn, pretože pôsobí tak, že kone nie sú schopné pohybu, ale plne vnímajú. Lepší je domosedan, lebo kone sú naozaj sfetované a majú v paži.

15.12.2017 18:35
marion108

XXX.XXX.41.22

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Odkedy nám na silvestra dobrý susedia púsťali rakety priamo do zimného výbehu, následkom čoho nám dva kone odišli aj s plotom, a my sme do štvrtej rána s políciou(hlavný ťah z H prechádza obcou)chodili po okolí a hľadali(našťastie sa našli cca za dve hoďky, ďalšie dve sme sa len dohadovali o tom, či ísť, alebo neísť domov) kone, tak všetko sedujeme. Polovička stáda má ohňostroj na saláme, druhá nie, ale funguje výborne, kone sú sfetované a len čumia. Sedalín údajne nie je fajn, pretože pôsobí tak, že kone nie sú schopné pohybu, ale plne vnímajú. Lepší je domosedan, lebo kone sú naozaj sfetované a majú v paži.

A můžu se zeptat, kolik ten domosedan stojí? Jen pro info, abych věděla, kolik´vybrat až půjdu na veterinu.

Neregistrovaný uživatel

15.12.2017 18:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Je sice nějaká nová obecní vyhláška, ale ta upravuje jen"obecní zájem". Tak jsem se zeptala, jak je to se Silvestrem, a prej "obecní zájem". Tak jsem jim jen řekla, že doufám, že bude obecní zájem pochytat splašená zvířata, až půjdou i přes ohradník. Jenže to vám zas řeknou, že si je máte zajistit. Já asi půjdu doprostřed vesnice pálit rachejtle v šest ráno, aby si to pořádně užili, až budou vychrápávat. Já trávím už přes 15 let půlnoc až 1 ráno s nima ve výběhu, sice nic moc neudělám, a mám větší nervy než koně, jeden rok mi kobyla lehla, asi jí už škublo, vypadalo to, že má koliku, naštěstí po střílení vstala a dělala, že se nic nestalo, ale jinak většinou poběhaj, a jinak stojí u mně. Bohužel nemám 150 rukou, abych uhladila 5 - 10 koni najednou. Loni to bylo vcelku v klidu, letos ten, co měl největší strach už není, tak uvidíme, co druhej stresař. Každopádně vždy všem pálícím děkuji za to, že opět nezklamali a mám na nový rok chuť psát na obec a podobě. Bohužel, co bych si asi tak pomohla.

Já teprve začínám, tak letos to bude druhý silvestr u koní.smajlík Oni budou sice v boxech a to ve vnitřních, ale tak nikdy neví člověk co který "debil" někde provede.

Neregistrovaný uživatel

15.12.2017 19:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Já teprve začínám, tak letos to bude druhý silvestr u koní.smajlík Oni budou sice v boxech a to ve vnitřních, ale tak nikdy neví člověk co který "debil" někde provede.

Tak tady je problém ten, že to lítá opravdu ze všech stran. Dokud letí jedna dvě sem tam, tak se to neřeší, spíš začal pes, díky tomu i s bouřkou, ale když o půlnoci začnou fakt všichni, tak to je dílo. Ale koně maj letos zácvik, po pastvině je naháněl vrtulník, tak třeba jim to už tak dramatický nepřijde

15.12.2017 19:45

marion108 napsal(a):
A můžu se zeptat, kolik ten domosedan stojí? Jen pro info, abych věděla, kolik´vybrat až půjdu na veterinu.

Fuu, tuším okolo 20€, na internete som teraz našla narýchlo necelých 500kč.

15.12.2017 20:25
marion108

XXX.XXX.41.22

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Fuu, tuším okolo 20€, na internete som teraz našla narýchlo necelých 500kč.

Díky.

Neregistrovaný uživatel

15.12.2017 20:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Tak tady je problém ten, že to lítá opravdu ze všech stran. Dokud letí jedna dvě sem tam, tak se to neřeší, spíš začal pes, díky tomu i s bouřkou, ale když o půlnoci začnou fakt všichni, tak to je dílo. Ale koně maj letos zácvik, po pastvině je naháněl vrtulník, tak třeba jim to už tak dramatický nepřijde

Vrtulník? Proč je naháněl vrtulník jestli se můžu zeptat?

Neregistrovaný uživatel

15.12.2017 21:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Abychom si aspoň na chvíli připadali jako v Austrálii Máme pastvinu u docela blbý křižovatky, a asi zas někdo někomu nedal přednost, nebo předjížděl kolonu, tak sem poslali vrtulník, patrně mu dali špatné souřadnice, a nalítával od vesnice přes náš poměrně velký barák, takže koňům se najednou zjevils rachotem nad hlavou, a hnal je po pastvině před sebou. No fakt jak v těch australských dokumentech. Naštěstí páskou neprošli, a vrtulník přistál sic na naší pastvině, ale už u křižovatky. Už podruhé, tentokrát už byli naštěstí oddělení, jinak by jim tam šli asistovat. Dilema bylo, jestli vypnout ohradu, aby záchranáři nemuseli dostávat ještě kopanec od drátu, ale zas blbly zvířata, tak aby neutekli. No vypla jsem jim to no.

Neregistrovaný uživatel

16.12.2017 01:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Abychom si aspoň na chvíli připadali jako v Austrálii Máme pastvinu u docela blbý křižovatky, a asi zas někdo někomu nedal přednost, nebo předjížděl kolonu, tak sem poslali vrtulník, patrně mu dali špatné souřadnice, a nalítával od vesnice přes náš poměrně velký barák, takže koňům se najednou zjevils rachotem nad hlavou, a hnal je po pastvině před sebou. No fakt jak v těch australských dokumentech. Naštěstí páskou neprošli, a vrtulník přistál sic na naší pastvině, ale už u křižovatky. Už podruhé, tentokrát už byli naštěstí oddělení, jinak by jim tam šli asistovat. Dilema bylo, jestli vypnout ohradu, aby záchranáři nemuseli dostávat ještě kopanec od drátu, ale zas blbly zvířata, tak aby neutekli. No vypla jsem jim to no.

Pacient nehodu přežil, ale bohužel už nedal elektro šoky od ohradníku a poté ho ještě podupaly splašení koně. Měl chlapec vážně špatný den. smajlík

16.12.2017 09:13
spajzka

XXX.XXX.4.121

Dva koně zavírám. Zavírám vrata, okna všude. Hlavně na seník a slámu. Poslední roky se tu rozmohl nešvar lítajících svíček s padáčkem. To je chuj na entou. To letí, nikdo neví kam...Vletí mi ti do kravína a bude.
Jinak u nás nejvíc pálí lufťáci. Přijedou z města na venkov a vymejšlej. Střílí se tu permanentně po celý rok. je jedno jestli je sucho, žně...mají oslavu, tak si sedněme na zadky. Do teď máme na poli zapíchlé špejle s poslední párty. Vyčkávám Silvetra a pak jim to půjdu naházet na zahradu.
Při posledním ohňostroji kobyly lítaly venku, jenom jsem koukala v pyžamu u ohrady aby nešly durch. Plaší se všechno co má čtyři nohy, možná i ty slepice, neskutečný.

16.12.2017 10:26

Ešte by som teda dodala, že vlani mi pekne zabral ten domosedan aj po prvej várke ohňostroju. Tri kone sme mali priamo v obci, bola som pripravená sedovať o desiatej, aby to do polnoci naozaj zabralo. Predbehol ma sused s deťmi, pustil im taký menší ohňostroj priamo pred našim výbehom. Prišla som za hodinu, rozdala pasty a kone boli krásne mimo tak do druhej určite.
A teda sedujeme všetkých, nenechávame spolu kone vo výbehu nesedované a sedované.

16.12.2017 12:17
flyhigh

XXX.XXX.117.39

Máme koně rok a půl u hospody, kde se každoročně na Silvestra dělá ohňostroj. Vloni jsem z toho byla počůraná strachy, protože koně jsme stěhovali z naprostého klidu, a neznali to vůbec. No proběhli se po výběhu, byli z toho nervózní a nelíbilo se jim to, ale naštěstí nikde žádná panika.
Letos se bojím naprosto obdobně, máme jednu oddělenou na marodce, a přemýšlím, že bych k ní na pár dní šoupla valacha, i když ji bude lískat z přístřešku, tak ti dva se dohromady zklidní snadno. A bojím se ještě co hříbě...
Bohužel s majitelem není na tomhle vůbec domluva. Bylo to tak vždy, tak co by on měnil. Lidi mu na to chodí.

17.12.2017 09:38
koně

XXX.XXX.205.252

Každý kůň tyhle rány, zvuky a světla snáší jinak.
Záleží, jak to máte ve stádě.Pokud je v klidu ten "vedoucí" ostatní třeba popocházejí, chtěli by řešit, ale klid "vedoucího " je udrží v mezích normy.
My máme boxy a bydlíme v echt pr..., kde sice cca 6místních musí něco odpálit, ale zas takové, jako ve městě, to není.
Jezdíme s koňmi na historické akce, kde se hodně pálí z děl atd. Když se bere mladý, opravdu vidíte, jak pozoruje ty kolem.A běda, stojíte li vedle nějakého nerváka
Při nácviku doma, nebo venku, jim občas házíme bouchací kuličky, takže jsou trochu adaptovaní.Lekám se víc já.
Taky kousek vedle naší pastviny párkrát přistával vrtulník, pro seniory, ze vsi.Letěla jsem tam, okna se nám z toho třásla, v představě šílených koní.Ti, jedním okem na své vůdčí kobyle, stáli v řadě podél ohradníku a zírali.Jak zdravotníci přendavají nosítka.Jen jedna nervní se vzadu divoce motala, jakože by bylo lepší utéct.Jenže na ní ostatní kašlali, protože vůdčí byla v klidu, tak byli taky
Každopádně se chodíme do stáje dívat a taky jestli někde něco nehoří, jak píše spajzka.
Kdyby bylo skutečně třeba, zvolila bych taky Domosedan.Ale to musí být zvíře pod kontrolou.
Takže zadavatelka stejně bude muset u kobyly být

17.12.2017 10:11
Terven

XXX.XXX.110.147

Každý kůň je jiný, obecně si myslím, že co se týče bezpečnostních opatření ze strany člověka, méně bývá často více. Uklidňujících prostředků bych se bála o dost víc než pyrotechniky samotné, zvláš pokud bych je neměla na svém koni předem otestované.
Moje kobyla bude trávit venku už čtvrtého Silvestra, oslavy v okolí bývají poměrně bujaré a zatím vždy klid a pohoda, ačkoliv je to "nervní" plnokrevník. Mám reference, že dokonce řeší méně než ostatní, krmí se u balíku jako vždy a pozoruje světýlka na obloze.
Co ale vím jistě, že by nedala - pokud by byla někde oddělená nebo omezená a zaregistrovala by neklid u ostatních, ke kterým by nemohla. Jeden rok trávili Silvestra rozdělení na dvě party, tušila jsem, že by mohl být problém - a byl - byla v klidu a žrala seno, dokud se druhá parta nelekla rachejtle a neprchla jí v úleku z dohledu. V tom okamžiku trhla pásku a sloučila stádo, nic horšího se naštěstí nestalo.
Takže bych po zkušenostech oddělovala a omezovala s rozmyslem.

18.12.2017 07:22
lafina

XXX.XXX.65.1

Koně mám třetím rokem na pastevku a na tu jednu noc je stěhuju do nájemní stáje do boxů, Silvestr je u nás hrozný. Bydlíme na kopci, střílí se ze všech stran a lítá jim to přímo nad pastviny. Loni někdo nebyl líný a šel si střílet na jednu jedinou stranu, do polí, kde byl rok předtím klid. Jsme vesnice, kde bydlí 300 stálých obyvatel, ale na Silvestra sem jezdí spousta lufťáků, kteří považují za děsně srandovní hodit petardu rovnou do ohrady.Mám dva starší koně, ti jsou celkem v pohodě, ale pak dva mlaďaky a ti jsou ze všeho vykoukaní a vystresovaní ( a jeden ještě ke všemu muchař). A představa honit vyděšené koně mezi střelbou mě neláká. O dvě vesnice dál jsou úžasní, mají jedno místo, kde se střílí, jinak jsou ohňostroje zakázané. Snad to dojde i k nám.

18.12.2017 07:44

Mám koně v chatové osadě vedle menšího města. Koně to zvládají dobře. Jsou venku, koukají na projekci, žerou. Osadníci jsou naučení, že jediný velký ohňostroj chodí odpalovat kousek od výběhů (tam je to zas "v lese", tak je otázka, co je větší průšvih, jestli podpálit les, nebo poděsit koně, kteří to až tak neřešej...)

Každopádně taky se na ně jedeme kouknout, abychom měli klidnější spaní...

18.12.2017 12:47
deauville

XXX.XXX.30.49

U nás máme ohňostroje několikrát do roka...300 m vzdušnou čarou je hotel, kde se hlavně přes léto pořádají různé soukromé akce včetně ohňostrojů, Silvestr je u nás ve srovnání s tím dost pohoda (pár petard a rachejtlí). Naši koně jsou zvyklí, nováčci se rychle poučí od služebně starších... žádná opatření neděláme.

Přidejte reakci

Přidat smajlík