Dobrý den,
chci se zeptat, co dáváte koníkům když potřebujete, aby přibrali?
U paní kde jezdím rekreanty je takový problém. Kobyla dříve mohutného typu, má od porodu problém přibrat. Už jsou to skoro 3 roky, byla pohublejší, ale letos je to extrém. Je strašně vyhublá, od jara se zkouší řepné řízky, jádro, granule,...krev, trus, zuby dobrý, nic se nenašlo.
Má někdo typ či osobní zkušenost?
Já osobně se v tomhle moc nevyznám, ale ráda bych paní pomohla.
Co něco s vyšším obsahem tuku? Konopné výlisky, semena (slunečnice aj.)?
Jinak hezký článek zde.
http://www.centrumkrmiv.cz/post/podzimni-krmeni-hubenych-koni-25/.
Já kupovala pro svého ČT rýžové otruby- tučné tady http://www.rajprokone.cz/ryzove-otruby-22-tuku-20-kg.
Nejlepší na přibírání: https://www.equimall.cz/krmiva/spillers/spillers-conditioning-mix-m-sli-20kg.html.
karo2702
napsal(a):
Dobrý den,
U paní kde jezdím rekreanty je takový problém. Kobyla dříve mohutného typu, má od porodu problém přibrat. Už jsou to skoro 3 roky, byla pohublejší, ale letos je to extrém. Je strašně vyhublá, od jara se zkouší řepné řízky, jádro, granule,...krev, trus, zuby dobrý, nic se nenašlo.
Dávám jim dost nažrat
Píšete jádro, jaké?
Granule, jaké?
Řepné řízky jsou na zaplácnutí, nikoli na vykrmení.
A vůbec se nezmiňujete o tom, kolik má kobyla sena? Objemové krmivo je v podstatě nejdůležitější, chuděra hubená má mít nepřetržitý přístup k senu.Když má dobré zuby.
karo2702
napsal(a):
Dobrý den,
Seno, seno, seno, klid na zradlo, vyrovnane stado, primerena prace, v zime zadekovat. Do zlabu memu koni pomohly repne rizky + ryzove otruby.
Uživatel s deaktivovaným účtem

karo2702
napsal(a):
Sena má co sežere, granule netuším, můžu se zeptat. Jádro mám dojem že říkala ječmen, ale 100% jistá si nejsem.
Prehľadajte staršie diskusie, tieto dotazy sa tu opakujú pravidelne každú zimu.
Príčinou môžu byť pokoje aj vredy, nemusí sa k senu dostať, môže mať nejaké bolesti, možno jej seno nestačí a je jej zima...
Radši se obratte na nějakého krmiváře. Takového který nepracuje pro žádnou značku krmení. Pokud o tom nic nevíte a ani majitelka tak je nesmysl zkoušet cokoli co vám tu lidi napíšou. Je třeba to taky dobře zkombinovat a to ne každý umí. Granule pokud nejsou kvalitní tak jsou k ničemu a řízky jsou sice fajn ale je třeba je dobře zkombinovat s něčím dalším jinak jsou taky zbytečné.
Nám moc pomohl HORSAL EXKLUSIVE 150 g, k tomu 1 odměrka kukuřice a 1 odměrka drceného ječmene :). Tato krmná dávka obsahuje všechny živiny pro koně na 1 den.
Koník A1/1 byl týrán podvýživou a tohle nám moc pomohlo, zkoušeli jsme předtím různé druhy granulí, musli, řepných řízků ap. ale tohle mělo a má nejlepší účinek, změnu jsem poznala hned za 14 dní, což mě mile překvapilo :)
Mikimauska
napsal(a):
Nám moc pomohl HORSAL EXKLUSIVE 150 g, k tomu 1 odměrka kukuřice a 1 odměrka drceného ječmene :). Tato krmná dávka obsahuje všechny živiny pro koně na 1 den.
Koník A1/1 byl týrán podvýživou a tohle nám moc pomohlo, zkoušeli jsme předtím různé druhy granulí, musli, řepných řízků ap. ale tohle mělo a má nejlepší účinek, změnu jsem poznala hned za 14 dní, což mě mile překvapilo :)
A mužů se zeptat, jak dlouho jste tím krmili? Jen v zimě nebo celoročně? Horsal mi byl taky doporučen, ale nikde jsem nenasla nikoho s osobní zkusenosti, kdo by s tím krmil...Dekuji.
jesie
napsal(a):
A mužů se zeptat, jak dlouho jste tím krmili? Jen v zimě nebo celoročně? Horsal mi byl taky doporučen, ale nikde jsem nenasla nikoho s osobní zkusenosti, kdo by s tím krmil...Dekuji.
Krmím s tím necelé dva měsíce a krásně se mi kulatí :).
Horsal Exklusive jsem mohl nakupovat jen přes internet, jelikož žádná naše prodejna toto nemá. proto jsem vybrala formou "prášku". Pak se prodává i Horsal W1, to jsou granule a obsahují také všechny živiny v dávce 1 odmerky. :).
jesie
napsal(a):
Jinak budu krmit do té doby, než půjdou na pastvu ( tzv. jen v zimním období) :) Koník je v režimu 24/7 a pastva pak více prospívá:).
Mikimauska
napsal(a):
Krmím s tím necelé dva měsíce a krásně se mi kulatí :).
Horsal Exklusive jsem mohl nakupovat jen přes internet, jelikož žádná naše prodejna toto nemá. proto jsem vybrala formou "prášku". Pak se prodává i Horsal W1, to jsou granule a obsahují také všechny živiny v dávce 1 odmerky. :).
Děkuji moc.
Mám dva hřebce, kteří měli opravdu problém přibrat, pořád z nich trčela žebra. K tomu jako bonus nekrmitelní standardním jádrem, protože jim cokoliv v množství od dvou hrstí nahoru lezlo do hlavy i koulí... Navíc museli pracovat, protože jsou v přípravě do sportu a do výk.zkoušek
Problém jsem nakonec vyřešila razantním navýšením dávky kvalitního sena, kterou opravdu žerou z mé strany kontrolovatelným způsobem (každý cca 25kg/den a to mají oba jen kolem 380-400kg). Víc než těch 25kg za den nedají, pak už nechávají. K tomu jsem přidala Spillers řezanku Condition fibre a Daily fibre, v chladných dnech dekuji a po 10 měsících jsou z nich koule obalené svaly a tukem, žebra jim už skoro nejdou cítit. Málokdo mi věří, že tolik sena sežerou (pro jednoho dvě velké koule sena na měsíc), ale fakt ano a komplet. A teprve, když se jim to kontrolovaně začalo dávat, tak začali fakt přibírat
Čili za mě, nevěřím, že vaše kobyla opravdu sežere tolik sena, kolik by měla, aby přibírala, a jen jádrem to nenahradíte. Pokud má přístup k senu je ve skupině, tak oddělovat na žrádlo, aby se dalo kontrolovat množství, co sežere. Dále rozhodně nebazírovat na váze sena, která je nutná jen pro záchovnou dávku (2% hmotnosti koně/den). Mí koně by měli podle toho výpočtu mít jen 9kg sena na den a mají 25kg... Rozdíl mezi záchovou a přibírací dávkou je tak snad líp viditelný. Jestli je její záchovná dávka 14kg (pro koně 700kg), tak by se do ní měl dostat minimálně dvojnásobek jestli ne víc a to denně (i když bude pastva). K tomu do žlabu krmení, které nebude zbytečně dráždit žaludek - osobně bych vyhodila jádro úplně a zkusila nějakou kvalitní kompletní řezanku.Mohlo se stát, že po porodu trpěla zvýšeným stresem, který se podepsal na stavu jejího žaludku ve smyslu náběhu na vředy a v tom případě je klasické jádro a cokoliv, co ho obsahuje vysoce kontraproduktivní věc - jen to její stav zhorší. U jednoho z mých hřebců na to bylo podezření a začal se opravdu viditělně lepšit až po víc než roce od trvalé změny krmné dávky - tohle se hojí dlouho.