Vhodný typ deky při nachlazení na venkovním ustajení

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.12.2017 08:47
konarka13

XXX.XXX.228.22

Poprosila bych o radu, dle vašich zkušeností, jakou deku zvolit...koně mám nonstop venku s přístřeškem, už několik let bez problémů(u baráku, takže celý den na ně vidím), bez dek.Teď mi kobyla kašle, veterinář tu už byl, bylinky také nakoupeny...to bych neřešila.Doporučil zatím zadekovat, mám deku podšitou flísem.Pro jistotu chci ještě jednu do rezervy pořídit, otázka zní jak silnou, kobyla je nasrstěná, nakrmená, nemá jiný problém.S dekováním zkušeností moc nemám kromě odpocky , ale kupovat deku s velkým zateplením mi připadá zbytečné, pokud je chlupatá dost, pokud je hodně škaredě kobyla sama zalézá do přístřešku, vždy je ze všech koní nejsušší...mohla by být dostatečná 100g zateplení, nebo jen flís, nerada bych nadělala víc škody jak užitku, ale pohodlí koně je pro mě prvořadé , děkuji za rady.

21.12.2017 08:59
liva

XXX.XXX.124.107

Musíte počítat s tím, že s dekou nepůjdou kobyle kvalitně "postavit chlupy" takže jí může být pod dekou s flísem zima.
Jednoduchá rada:
Oblečte deku co máte, za nějakou dobu sáhněte pod deku na záď, pokud bude pod dekou příjemné teplo, stačí, pokud ne nebo bude kobyla studená, je jí zima.
Potíž je v tom, že 100 g deka také splácne chlupy a tepelná izolace je pryč..

21.12.2017 09:10
konarka13

XXX.XXX.228.22

Ok, včera tam teplo měla , teď tu sněží, až k nim půjdu, znovu to zkusím...nemám ani přehled v těch gramážích, tuším jsem tam viděla i 200 a víc, problém je blížící se vánoce a dnes je poslední, někde ani ne den na objednání, do konce roku to pak bude asi problém...díky.

21.12.2017 10:34
liva

XXX.XXX.124.107

Dek je spousta typů a gramáží.
Musím dát za pravdu odpůrcům dekovaní, že když člověk dekovat začne, musí to dovést k dokonalosti, takže je to na finále řehole a finanční katastrofa.
Já jako dekovací majitel vím o čem mluvím...
Pokud nechceš v budoucnu dekovat, deku nekupuj, protože to jednou dekou stejně nevyřešíš, pokud teda neinvestuješ do drahé All in one deky.
Pokud budeš mít pocit, že je kobyle pod dekou chladno, dej pod deku ještě odpocovaví deku a tím se dostaneš na cca 100g zateplení.
Není to ideální řešení, ale jako dočasné stačí...

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.12.2017 13:59

Ono celkom stačí, aby ten kôň nebol mokrý pod dekou a aby ho neprefúklo. to si myslím, že bežne nasrstenému koňovi bude dosť.
Keby bola veľká kríza, dá sa pod to strčiť kvalitná flíska-pokiaľ dobre sedí, ako dočasné riešenie by to mohlo fungovať.

21.12.2017 16:14
Horsana

XXX.XXX.40.140

V nepremokavej deke - 150 g bola moja hucula v hustej, ale kratšej srsti studená.

Takže by som zvolila vyššiu gramáž.

21.12.2017 16:38
sisi58

XXX.XXX.191.1

Pokud nejste chudá, zvolte termodeku značky Bucas. Např. tato:
https://www.equimall.cz/deky/termodeka-vybehova-bucas-smartex-extra-termodeka-vybehova-bucas-smartex-extra-145cm-coko.html
Přečtěte si specifikaci. A pokud ji kůň neroztrhá, budete ji mít léta. O koně bud postaráno a Vy budete klidná.

21.12.2017 19:56

Mimo tema, jak to jakoze funguje, ze to ma takovy teplotni rozptyl? Prijde mi silene mit 300g vypln pri plus 10, to se prece i oholeny kun musi upect

21.12.2017 21:10
liva

XXX.XXX.124.107

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mimo tema, jak to jakoze funguje, ze to ma takovy teplotni rozptyl? Prijde mi silene mit 300g vypln pri plus 10, to se prece i oholeny kun musi upect

Jak to mají v Bucasu vymyšlené, nevím.
Co má Bucas Smartex vevnitř taky ne a kuchat jí je mi líto.
Ale prostě funguje.
Můj mlaďoch ji letos nosí od konce října, jak se tak prudce ochladilo.
Byla to trochu hurá akce, protože v Bucas Irish s 50g mu byla zima a Bucas Power Light, která po ní měla následovat, byla na opravě.
Po ochlazení se pro změnu oteplilo a bylo mezi 15 - 18°C a kůň se v dece nepotil.
Minulou zimu ji nosil i v těch největších mrazech a bylo mu dobře.
Dnes u nás celý den sněžopršelo nebo pršelo a obstála na 100%.

Přidejte reakci

Přidat smajlík