Uživatel s deaktivovaným účtem

Ničí, protože s prominutím zadkem ryjete do jednoho místa.Kdežto sedlo rozloží váhu do většího prostoru a tlumí nárazy.
Ale občas to samozřejmě neuškodí.Vám to zlepší rovnováhu a můžete lépe vnímat tu horu masa a svalů pod váma
Záleží, jak je kůň citlivý. Ale většina koní, co jsem znala, to neměla ráda a to ačkoli jezdím slušně a rozhodně koni na zádech nelítám.
Blbé je, že jak kůň cítí diskomfort, má tendenci tuhnout, prohýbat se a tím se stávat méně pohodlným a v klusu hůře vyseditelným, což je začarovaný kruh. Znala jsem jediného koně, který byl natolik chytrý, že si mě naopak nesl jako na polštářku a šel tak, aby drncal co nejméně. Ostatní koně, byť byli lépe přiježdění, toto nepochopili.
Takže pro komfort obou je nejlepší pořídit kvalitní jezdecký pad, který záda koně ochrání.
No já mám opačnou zkušenost, když jsem na jednom koni jezdila víc bez sedla, tak se pak začal na sedlo jemně šklebit a odstupovat, prostě naznačoval, že ho nechce. Ale je pravda, že má chody pohodlné a přijde mi, že i já jdu uvolněněji a lépe s pohybem bez sedla. A celkově jsme více souznění, na něm jsem si ježdění bez sedla zamilovala, předtím jsem tomu moc nefandila.
Ale pak jsem jezdila ještě na jednom a kromě kroku je to utrpení i pro jezdce, klus má těžko useditelný i v sedle. Jestli to vadí jemu nevím, protože je dopředný, takže bych si podle naklusávání/nacválávání netroufla soudit, že mu to nevadí. Ale myslím, že dlouhodobě jezdit ve všech chodech by moc dobré nebylo, bez sedla chodí jen v kroku. Nebo možná s hodně zkušeným jezdcem, já nejsem tak moc pokročilá. Je to individuální.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Mám velmi citlivého koně.Jak vidí sedlo hraje koníčka těsně před smrtí.Normální lidi by volali veta. Ona má vůbec ve svém televizním archivu různá představení.