Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Https://www.youtube.com/watch?v=E4kkhSGjUgU&sns=fb
Líbí se Vám to?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já teda nevím, asi tomu moc nerozumím, ale není vždycky lepší se syrovým koněm staženým někde z pastvin pracovat nějak pozvolna pomocí přirozené komunikace po malých krůčcích? Tohle mi příjde moc násilné.V tom koni to nemůže zanechat nic dobrého.Asi bych nechtěla být pak x-tý kupec takto "obsedlého" či "zkroceného" zvířete.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
No, vidím, že to zase všechno dělám špatně...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Já viděl obsedání zatím jen jednou u nás.No tohle je horor proti tomu.Dávali jsme mu všechno očichávat, deku zkoumal a pak i sedlo.Normálně všechno probíhalo docela v klidu a tady? Nespletla si to televize se "znásilněním" koně?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Přečtěte si knihu Muž, který naslouchá koním, pro každého je představa o "ježdění" na koni jiná.

Tak zostáva len dúfať, že toto nie je štandardný postup, ale obsadanie prebehlo pod tlakom pre televíziu, aby bolo čo dať do reportáže.
Čo si z toho ale odnesie ta trojročná chudera, ťažko povedať.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
No mě hlavně připadá že tomu koni chybí všechno co tomu má předcházet.Co mi říkal majitel s oškou, tak tohle je nejdůležitější moment v životě koně.Tady se nesmí naprosto nic pokazit a spěchat už vůbec.Trvalo to mnohem déle tedy, ale kůň to ani tak moc "neprožíval".Tady má ten kůň docela výraz pět minut před smrtí.
Tak tohle video mě "pobavilo".
https://www.youtube.com/watch?v=1qzGrVukLlQ.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Přečtěte si knihu Muž, který naslouchá koním, pro každého je představa o "ježdění" na koni jiná.
Https://www.youtube.com/watch?v=glZWiw5liZA
No ale "Roberts" proti tam tomu "maďarovi" je docela rozdíl v tom přístupu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
peggi16
napsal(a):
Tak tohle video mě "pobavilo".
https://www.youtube.com/watch?v=1qzGrVukLlQ.
Přesně takto jsem nakládala huculu já v 8 měsíci těhotenství
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Https://www.youtube.com/watch?v=glZWiw5liZA
No ale "Roberts" proti tam tomu "maďarovi" je docela rozdíl v tom přístupu.
Pro video a na veřejnosti jako show to nebude nikdy jako ve skutečnosti, to byste musel mít skrytou kameru.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No mě hlavně připadá že tomu koni chybí všechno co tomu má předcházet.Co mi říkal majitel s oškou, tak tohle je nejdůležitější moment v životě koně.Tady se nesmí naprosto nic pokazit a spěchat už vůbec.Trvalo to mnohem déle tedy, ale kůň to ani tak moc "neprožíval".Tady má ten kůň docela výraz pět minut před smrtí.
Já obsedám koně už 2 roky a on pořád že neee neeee
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Coudas to sice ano, ale Roberts ma uplne jinou metodu nez tenhle packal..snazi se s konem navazat pro nej srozumitelnym jazykem reci tela jakysi vztah, kdy se mu kun nasledne podridi, zjisti, ze v jeho blizkosti je vlastne dobre a bezpecne, duveruje mu a necha si od nej sedlani a i nasledne nasednuti na hrbet libit..dobrovolne..protoze mu duveruje, je uvolneny..u tohohle o zadne duvere nemuze byt ani rec..to je uplne jina mentalita..chudak kobyla ma uplne vyvaleny oci..to neni dobry start..
Za me to neni o tom, jak rychle, respektive za jak dlouho kone obsednu, ale o to, jakym zpusobem to udelam..jaky nesmazatelny pocit z tohohle duleziteho kroku v tom koni zanecham..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já obsedám koně už 2 roky a on pořád že neee neeee
Já zatím tři "odobsednul".Teda kobík se "odobsedla" sama a jak ráda.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
canka
napsal(a):
Coudas to sice ano, ale Roberts ma uplne jinou metodu nez tenhle packal..snazi se s konem navazat pro nej srozumitelnym jazykem reci tela jakysi vztah, kdy se mu kun nasledne podridi, zjisti, ze v jeho blizkosti je vlastne dobre a bezpecne, duveruje mu a necha si od nej sedlani a i nasledne nasednuti na hrbet libit..dobrovolne..protoze mu duveruje, je uvolneny..u tohohle o zadne duvere nemuze byt ani rec..to je uplne jina mentalita..chudak kobyla ma uplne vyvaleny oci..to neni dobry start..
Za me to neni o tom, jak rychle, respektive za jak dlouho kone obsednu, ale o to, jakym zpusobem to udelam..jaky nesmazatelny pocit z tohohle duleziteho kroku v tom koni zanecham..
Já nemyslela způsob navazování vztahu s koněm podle Robertse, ale to, co je v té knize popsáno jako "dosavadní obsedání" kovboji či krotiteli. Koně "pytlovali", svazovali, lámali. Tak nějak jako tenhle umělec. Ještěže tenkrát neměli ohradní panely.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
canka
napsal(a):
A jak se to neee projevuje?
Udělám vše, ale nelez na mně
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já nemyslela způsob navazování vztahu s koněm podle Robertse, ale to, co je v té knize popsáno jako "dosavadní obsedání" kovboji či krotiteli. Koně "pytlovali", svazovali, lámali. Tak nějak jako tenhle umělec. Ještěže tenkrát neměli ohradní panely.
Aha, takhle, jsem to blbec blbe pochopila..to mate pravdu, viz Montyho otec, jehoz cilem bylo kone tzv. zlomit..
Je pravda, ze je to par let zpatky, kdy jsem videla na youtubku videla video (bohuzel ho ted nemuzu najit, nevim uz, jak se jmenovalo sakra), kdy nekde v Americe obsedali kone zpusobem, ze ho zavreli do mini ohrady, ke kazdymu panelu privazali provazem nohu, hodili na nej sedlo, do huby mu vrazili paku a za tu paku ho privazali take k ohrade (!) a pak na nej posadili obrovskyho tezkyho chlapa, co se na nem jakoby houpal...strasny, kun desne vydeseny, nemohl se ani pohnout..nedokazala jsem to dokoukat, nemela jsem na to zaludek..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
Není potřeba cestovat tak daleko, tady se také děje spoustu krásných věcí.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Udělám vše, ale nelez na mně
Takovyho valaska jsem taky znala..dokonce i tahal brycku, pracoval na ruce, desny mazel, skvela pivaha i k detem..ale jak se k nemu nekdo priblizil se sedlem, bylo zle..majitelka to nikdy nehrotila, nikdy ho neobsedla, cely zivot tahal vozik a starali se o nej jeji deti
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Před několika dny jsem pzoroval tady u nás jak chlap stahuje dřevo v lese koněm.Teda docela jsem koukal jak je ten kůň neuvěřitelně šikovný.Ten to tahal skoro sám a věděl i kam. Jak ten kůň rozumí co mu říká to jsem čuměl.Dokonce mu řekl "dáme kouřovou" Adámku a kůň si začal hledat co kde spase.Krásný Slezský Norik a teda je vidět jak jsou spolu denně ten vztah byl úžasný.Rozuměli si moc dobře.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
canka
napsal(a):
Takovyho valaska jsem taky znala..dokonce i tahal brycku, pracoval na ruce, desny mazel, skvela pivaha i k detem..ale jak se k nemu nekdo priblizil se sedlem, bylo zle..majitelka to nikdy nehrotila, nikdy ho neobsedla, cely zivot tahal vozik a starali se o nej jeji deti
Byla s ním "práce" od začátku, je to koník, co potřebuje hooooodně času a opravdu mírného člověka (což já nejsem, ale fungujem). Sedlo a uzdu nosí, dám nohu do třmenu s jeho sebezapřením, ale nevyhoupnu se. Tak děláme různé šaškárny, a třeba za pár let řekne, že jo. Já na něm taky nepotřebuju jezdit, mně se líbí jako koník, je to pait, a je také moc hodný, proč to hrotit
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Nechci tím říct, že to schvaluju, ale asi je potřeba vzít v potaz, že kůň byl, a někde i je, pracovní nástroj, nemají čas se s ním zabývat jako s mazlíčkem, který si umanul, že se mu zrovna teď nechce. Takovej kůň dřív končil však víte kde.
Meifi myslím si, že pokud to funguje správně, kočí a tažný kůň mají ten nejhezčí a vyvážený vztah.
Hele, Meifi, na youtube jsou miliony videí z celého světa, které zobrazují širokou škálu zacházení s koňmi. Budeš sem dávat odkazy na každé jedno z nich jen proto, aby řeč v diskuzi náhodou nestála?
Co kdyby ses šel vždycky, když chceš založit takové podnětné téma, radši projít nebo vykydat koně? Nebo si doma ukliď

saola
napsal(a):
Hele, Meifi, na youtube jsou miliony videí z celého světa, které zobrazují širokou škálu zacházení s koňmi. Budeš sem dávat odkazy na každé jedno z nich jen proto, aby řeč v diskuzi náhodou nestála?
Co kdyby ses šel vždycky, když chceš založit takové podnětné téma, radši projít nebo vykydat koně? Nebo si doma ukliď
A není to jedno, co sem kdo dává?Vždyť je to diskuze.Kolikrát jsou tu mnohem větší kraviny.Tohle je náhodou docela užitečné.Mnoho lidí sem může přispět svýma zkušenostma. A když už nic jiného, alespoň ta řeč tu nestojí
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Byla s ním "práce" od začátku, je to koník, co potřebuje hooooodně času a opravdu mírného člověka (což já nejsem, ale fungujem). Sedlo a uzdu nosí, dám nohu do třmenu s jeho sebezapřením, ale nevyhoupnu se. Tak děláme různé šaškárny, a třeba za pár let řekne, že jo. Já na něm taky nepotřebuju jezdit, mně se líbí jako koník, je to pait, a je také moc hodný, proč to hrotit
Tak to mate Coudas ale super pristup k te praci s tim konikem, to se mi libi..je pravda, ze je opravdu strasne malo lidi, kteri by, kdyz to reknu hnusne, zadarmo nejezditelneho kone nezivili...vim, ze to sem nepatri, ze to neni k tematu, ale nepochopim to, ze nekdo prodava treba 22 leteho kone za 20000, -, aby se ho zbavil pred starim..proste ze ten clovek, co ho treba ma cely zivot, kun mu slouzil, se ho pak zbavi a neni schopen mu doprat dustojne zaslouzene stari..takze ze vam to takhle vubec nevadi, ze proste konik zatim nechce, je pro me chvalyhodne(bez nadsazky ).
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já zatím tři "odobsednul".Teda kobík se "odobsedla" sama a jak ráda.
Meifi vy jste pro kone chodici symbol zradla, vy uz by jste jim ani na hrbet nevylezl, podle toho, co tu tak pisete;-) Kobyla by si myslela, ze na ni seda obrovsky pytel mrkve
Kamaradky babicka jezdila kazdy tyden tenkrat k nam do staje pravidelne krmit mrkvi a jablickama 10 koni..kone si na to strasne rychle zvykli, a pak uz stacilo, aby slyseli jeji hlas a vsichni hlasite rehtali a div nerozbili boxy
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
canka
napsal(a):
Tak to mate Coudas ale super pristup k te praci s tim konikem, to se mi libi..je pravda, ze je opravdu strasne malo lidi, kteri by, kdyz to reknu hnusne, zadarmo nejezditelneho kone nezivili...vim, ze to sem nepatri, ze to neni k tematu, ale nepochopim to, ze nekdo prodava treba 22 leteho kone za 20000, -, aby se ho zbavil pred starim..proste ze ten clovek, co ho treba ma cely zivot, kun mu slouzil, se ho pak zbavi a neni schopen mu doprat dustojne zaslouzene stari..takze ze vam to takhle vubec nevadi, ze proste konik zatim nechce, je pro me chvalyhodne(bez nadsazky ).
Děkuji Vám. Já se setkávám spíše s opačnou "pochvalou" typu na co máš ty koně, když s nima nic neděláš. Každej v okolí by mi řekl, že nejsem schopná obsednout koně, nebo že ho mám dát někomu, u koho mu bude líp a kdo si s ním poradí, případně ať to svěřím odborníkovi. Ale já mám svoje zkušenosti a svůj pohled a názor, tak se tím moc nezabývám a jedem si tu po svých kolejích. Taky jsem měla koně přes půlku mého života, a bez 5 měsíců celý jeho život, neumím si představit, že bych ho měla dát někomu jinému, a už vůbec né proto, že už se na něm nedá jezdit. Každý má holt jiný přístup a pohled.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Přesně takto jsem nakládala huculu já v 8 měsíci těhotenství
Já jsem jen čekala, kdy stařík poletí na Měsíc. Jedna známá mi vykládala, že měla kamarádku a ta vlastnila koně, který byl hodný, úplně v pohodě. Jednoho krásného dne ho paní nakládala do vozíku (jak byla zvyklá, že kůň byl hodný, zanedbala "dávat bacha") a dnes není mezi živými. Při nakládání ji kopl do hlavy...takže jak vidím něco takového, tak skoro nedýchám. V životě bych to neudělala.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
saola
napsal(a):
Meifi, jako odborník přes počítače, založte si vlastní diskuzní forum, aby se tu pořád někdo nemusel rozčilovat, že ničíte témata, nebo píšete "hlouposti".
canka
napsal(a):
Valášek asi věděl, proč se bránit sedlu. Někdy zvířata prostě ví, akorát člověku to hlava nebere, proč to tak je.

Chlapík moc hezky povídá, ale na videu je něco úplně jiného. Tam vidím akorát vystresovaného koně, který vůbec nechápe co se to děje a člověka, který se rozhodl "tady a teď na tebe hodím sedlo a sednu si na tebe a ty s tím nic nenaděláš, protože mě je jedno co si myslíš a nakonec ti nezbude než rezignovat". Jediné pozitivum - jsou tam jakési snahy o znecitlivování vůči sedlu, které ale očividně nebyly dotažené do konce. Pokud kůň po prvním nasednutí vyhazuje jak blbý je to ve valné většině případů neklamná známka, že na něm jezdec neměl co dělat.
Obsedání není nějaký jednotlivý bod v čase (teď obsedlý není a teď už ano), obsedání je proces. Jak rychle je možné tento proces projít záleží na individualitě koně a schopnosti trenéra, ale není možné toho půlku vynechat nebo udělat napůl honem honem aby to už bylo. Pak lidé končí s nohou v ortéze. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale pokud na sebe kůň nenechá v klidu sáhnout nepatří na něj sedlo, pokud pro něj sedlo není "normálka" nepatří na něj jezdec. V ideálním případě by si kůň toho, že byl obsednut skoro ani neměl všimnout, měl by to být normální vývoj toho co s ním člověk dělá.
Metoda s koněm uvězněným v pidi ohrádce no coment. (Pokud by někoho zajímalo jak moc blbý nápad to je, podívejte se zde: https://www.facebook.com/dalebrisby/posts/1988691931376511).
saola
napsal(a):
Proč ta jízlivost? Pokud se Vám téma nelíbí, tak se na něj nedívejte. Zakládat témata tu mohou přece všichni, ne?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Příkladů lze také uvést spoustu. Také znám dva, jeden rozmašírovanou hlavu, a jeden taky na jip s protrženými játry či co to bylo a polámanými žebry, a to jen díky přidržování dobře obsednutého koně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
peggi16
napsal(a):
Já jsem jen čekala, kdy stařík poletí na Měsíc. Jedna známá mi vykládala, že měla kamarádku a ta vlastnila koně, který byl hodný, úplně v pohodě. Jednoho krásného dne ho paní nakládala do vozíku (jak byla zvyklá, že kůň byl hodný, zanedbala "dávat bacha") a dnes není mezi živými. Při nakládání ji kopl do hlavy...takže jak vidím něco takového, tak skoro nedýchám. V životě bych to neudělala.
Máte pravdu, z klidu domova a s jasnou hlavou by to udělal jen málokdo. Když vylítne adrenalin, člověk pak dělá různé blbosti
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
saola
napsal(a):
Myslíte že by lidi zajímal víc můj úklid? Přesně 893 pohybů hubicí od vysavače sem tam. Pavouka jsem vynesl ručně do sklepa.No přece ho nevyhodím ven.? Takže dá se říct uklizeno bez obětí na životech. Právě venčím koně ale že by mě napadlo nějaké podmětné téma? Jedině že tu sněží docela dost.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
A co kdyby se někdo našel
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
U mě nemůže uklízet jen tak někdo.Musí mít pyrotechnický průkaz.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
canka
napsal(a):
Meifi vy jste pro kone chodici symbol zradla, vy uz by jste jim ani na hrbet nevylezl, podle toho, co tu tak pisete;-) Kobyla by si myslela, ze na ni seda obrovsky pytel mrkve
Kamaradky babicka jezdila kazdy tyden tenkrat k nam do staje pravidelne krmit mrkvi a jablickama 10 koni..kone si na to strasne rychle zvykli, a pak uz stacilo, aby slyseli jeji hlas a vsichni hlasite rehtali a div nerozbili boxy
Oška to se mnou vydržela tři hodiny jezdeckého výcviku."Všechny pamlsky a mrkev z kapes ven". "Tak jí pochvalte"."Trochu pochvalte do píp"."Takhle si z vás bude dělat akorát píp"."Nekoukejte pořád kam šlape do píp"."Ona není píp aby nevěděla kam šlape"."Píp kde jste vzal tu mrkev do píp"."Děláte si ze mě píp?" "Vychodit, odsedlat, vyčistit, dejte jí odpocku a mě taky jednu přineste i s práškem na tlak píp, píp, píp"."Teď si vemte vodítko, kobylu a vypadněte ať vás tu už nevidím".Je pravda že dál jak do kroku jsme se nedostali.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
U mě nemůže uklízet jen tak někdo.Musí mít pyrotechnický průkaz.
To mi připomíná, že jsem tuhle chtěla škrtnout sirkou u rachejtlí v lídlu, ať z toho taky něco mají i lidi, nejen zvířata
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.145
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To mi připomíná, že jsem tuhle chtěla škrtnout sirkou u rachejtlí v lídlu, ať z toho taky něco mají i lidi, nejen zvířata
To by Vám byli chovatelé zvířat vděční asi.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Psi tam nikde v okolí nebyli
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Teda dneska jsme meli s kolegyni v praci uplne stejny napad Delam ve velkem hypermarketu a zitra nas obe ceka nase posledni sichta, dali jsme vypoved..no a prochazeli jsme kolem vystavenych rachejtli a obe meli uplne stejnou myslenku:, Co jim takhle na rozloucenou skrtnout zapalkou a udelat jim hezky zaver roku?, Aspon by ti nenazrani tlusti smradlavy spoceni zakaznici konecne vypadli a my si uzili nejakou srandu
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Oška to se mnou vydržela tři hodiny jezdeckého výcviku."Všechny pamlsky a mrkev z kapes ven". "Tak jí pochvalte"."Trochu pochvalte do píp"."Takhle si z vás bude dělat akorát píp"."Nekoukejte pořád kam šlape do píp"."Ona není píp aby nevěděla kam šlape"."Píp kde jste vzal tu mrkev do píp"."Děláte si ze mě píp?" "Vychodit, odsedlat, vyčistit, dejte jí odpocku a mě taky jednu přineste i s práškem na tlak píp, píp, píp"."Teď si vemte vodítko, kobylu a vypadněte ať vás tu už nevidím".Je pravda že dál jak do kroku jsme se nedostali.
Ale tak zase je dobre, ze vam vase oska vsechno pekne v klidu a slusne vysvetlila Neni nad slusne zaplaceny vycvik

No fuj, hubu plnou keců o nenásilném obsedání a skutek utek Kůň vystreslej až na půdu, ani jsem neměla sílu to dokoukat. Tohle by se kobylce nelíbilo, vůbec. Prvně jsem na ni sedla - neplánovaně, jednalo se fakt o náhlé rozhodnutí doslova během pár vteřin - na volno v rybníku. Měla jen ohlávku, bez vodítka, nikdo ji nepřidržoval. Teď jsem si to připomenula na videu. Další nasednutí bylo zhruba o dva týdny později. Viz fotky z těchto dnů, první z rybníka je zhruba 10,15 minut před nasednutím, druhá je z prvního dosednutí do sedla.

canka
napsal(a):
Teda dneska jsme meli s kolegyni v praci uplne stejny napad Delam ve velkem hypermarketu a zitra nas obe ceka nase posledni sichta, dali jsme vypoved..no a prochazeli jsme kolem vystavenych rachejtli a obe meli uplne stejnou myslenku:, Co jim takhle na rozloucenou skrtnout zapalkou a udelat jim hezky zaver roku?, Aspon by ti nenazrani tlusti smradlavy spoceni zakaznici konecne vypadli a my si uzili nejakou srandu
Teda, Canko, mam vas rada. Ale to, co jste tady predvedla, to me dost zhnusilo Presne takovyhle mam pocit z ceskych prodavacek. To by jeden blil. Fakt by me zajimalo, kde je ten prvopocatek tohohle vseho nastaveni mezi sluzbami a zakazniky...
Chodim nakupovat do supermarketu maximalne 3x do mesice a snazim se tam netravit moc casu. Kdyz potkam prijemnou prodavacku, jsem vazne rada. Asi to neni prijemna prace, celej den sedet na zadku a pomalu se nemoct jit vycurat, ale nikdo nez ony samy si to nevybraly, tak nechapu, proc to maji odnaset lidi, co tam prisli utratit sve penize
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Mně zas jednou takhle dcerka říká "mami, tak na něho vyskoč", tak jsem na něj vyskočila, na pastvině, bez ničeho, a frísák byl obsedlej. Fotka napodruhé. Ale takhle se to nedělá.
napsal(a):
Teda, Canko, mam vas rada. Ale to, co jste tady predvedla, to me dost zhnusilo Presne takovyhle mam pocit z ceskych prodavacek. To by jeden blil. Fakt by me zajimalo, kde je ten prvopocatek tohohle vseho nastaveni mezi sluzbami a zakazniky...
Chodim nakupovat do supermarketu maximalne 3x do mesice a snazim se tam netravit moc casu. Kdyz potkam prijemnou prodavacku, jsem vazne rada. Asi to neni prijemna prace, celej den sedet na zadku a pomalu se nemoct jit vycurat, ale nikdo nez ony samy si to nevybraly, tak nechapu, proc to maji odnaset lidi, co tam prisli utratit sve penize
Taky jsem dělala pár let v hypermarketu a Canku chápu. Nikdy více, zlatá továrna
Myslím, že největší chyba je v chování vedoucích pracovníků k podřízeným.Ale to je i jinde.
Pak samozřejmě finanční ohodnocení prodavačů.Za ty nekonečné směny a nároky zaměstnavatele na vaši zodpovědnost, oblečení, chování, usmívání se, nemožnost se v klidu najíst, ba ani dojít na WC atd. atd.
A to psycho, ze strany zákazníků, to je opravdu masakr.Celá směna, většinou dvanáctihodinová, kdy se na vás přijde vylít ze své špatné nálady skoro každý nebo každá.Odreagují se za všechna příkoří na pokladní, která nemůže utéct.Berou to asi jako bonus, seřvu sprostě, nebo aspoň trochu zaprudím a vesele odejdu.Doma je pak pohoda, prodavači to vydrží
Ale je pravda, že taky nechápu, proč v těchto obchodech vůbec ještě někdo pracuje.Je to opravdu jedno z nejhorších a nejmíň placených zaměstnání.
napsal(a):
Ono by si to chtělo nejdřív asi zkusit ;) Práce s lidma je náročná, zvlášť v hyper/super, kam většina lidí chodí naštvaná, že tam musí. Plus tak polovina národa má pocit, že prodavačka je optimální objekt na zchlazení žáhy, za jakýkoli problém od vyprodaného zboží po nenačítání slev na pokladně samozřejmě může prodavačka, ale podle některých může asi i za to, že je v práci seřval šéf nebo jim stará nedá. Další věc, že nějakej motivační systém ve většině obchodů moc nefunguje, nejde jen o prachy, ale prostě celkově o nějakou schopnost motivovat zaměstnance, no nebo je aspoň nedemotivovat (samozřejmě se to liší dle řetězce a někdy i konkrétního krámu).
Já jsem tedy vždycky byla v obchodě relativně krátkou dobu brigádně, jsem celkem mírumilovnej člověk, kterej rád dělá s lidma, práce mě bavila, ale taky mi párkrát málem nervy vytekly. Ale věřím, že kdo to dělá dlouhodobě a nemá zrovna jiné možnosti, tak ho to prostě semele i kdyby měl předtím svatozář, je to hlavně i o tom celkovým přístupu k zaměstnancům (já měla vždycky štěstí na celkem fajn nadřízený, respektive pod de*lem prostě dělat nebudu).
No jak se říká, nesuď člověka, nechodíš v jeho botách...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.145
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mně zas jednou takhle dcerka říká "mami, tak na něho vyskoč", tak jsem na něj vyskočila, na pastvině, bez ničeho, a frísák byl obsedlej. Fotka napodruhé. Ale takhle se to nedělá.
A ten druhý se mu směje.
Koně: No přesně, kdo si to zkusil, ten už se tomu nediví.
Já jsem si celkově na střední a vejšce zkusila leccos z těch vesměs nekvalifikovaných prací a díky tomu ty lidi spíš obdivuji, že to vydrží dělat. Zajímavý taky je, že na mě prodavačky/servírky apod. bývají většinou docela milé - ono je to i o tom, co člověk vyzařuje ze sebe, to většinou dostane zpátky (funguje to z obou stran, jak na prodavačku, kterou předcházející zákazník právě vytočil, tak na předna*raného zákazníka). Úsměv dělá úsměv, já si na to třeba hodně musím dávát pozor, protože můj neutrální výraz vypadá vražedně Asi jako u koní, důvěra dělá důvěru, stejný princip.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jak jste se tam dostala? Výška koně a Vás?
Já bych to hrozně chtěla umět (ne teda kvůli obsedání), znám dva způsoby (chytnout se za hřívu a jednou nohou přes koně nebo nejdřív skočit břichem na záda), ale nemůžu se furt odvážit. Když si zkusím skočit vedle koně, tak mi přijde, že to prostě nestačí. Nechci ho trápit nevydařenýma pokusama, i když je to držák a asi by to vydržel. Přitom kůň relativně malej 155-160 cm a já mám 170. Říkala jsem si ok, jsem na to stará, prostě se to naučí jen děti a pubertální slečny, ale teda pardon, ani na jedno nevypadáte. Dá se to nějak natrénovat?

Znova opakuju, ze rozumim, ze to neni prijemna prace, ale nejsme v otrokarstvi ani jinych drivejsich rezimech, abychom nutne museli delat nejakou praci. Je to ciste o nasem konkretnim rozhodnuti. Vetsina prodavacek by zaslouzila zavrit do skladu nebo jinam, kde se s nikym nepotkaji.
A jak tu nekdo zduraznoval to zrcadleni - ja mam v obci naopak vetsinu prodavacek moc rada. Ztratime par slov, pochvalime si nove vlasy nebo sefa, ze dal volno mezi svatky. Ale kdyz vidim ty kysely xichty v Lidlu, uz dopredu fakt nemam naladu na ne vrkat. Ony jsou tam pro me a ne ja pro ne psychoterapeut, na jejich spatnou naladu nejsem zvedava a za to, ze se na ne blbe tvarilo 159 zakazniku prede mnou, fakt nemuzu. Ani za to, jak je nastavenej system uvnitr retezce. To se na me nezlobte.
Jsem z branze, kde spolupracuji s mnozstvim ruznych lidi a kde jsem musela nekdy jednat is velmi slozitymi osobnostmi (VIP) a najit spolecnou cestu. A pokud bych se nechovala asertivne, korektne a mile, tezko by se se mnou vubec nekdo bavil.. Toz asi tak. Kazde zamestnani ma svoje. A jsou lidi, kteri se na to ci ono proste hodi vic nebo min. Jen hledat reseni a ne vymluvy
Hhippie to prominte, taky vas mam rada, ale nemuzete to vubec posoudit...pokud jste si to nezkusila, jak tu pisi devcata nade mnou, nevite, co to je..nedelam v malem Lidlu a nedelam za pokladnou..12 hodin litam bez moznosti si sednout (krome svaciny samozrejme), taham baleni oleju, cukru, testovin, sladke..do toho prijem zbozi, trideni palet, staveni akci pro zakazniky, kdy kvuli tomu mame sichty od peti od rana, koncime v pul jedenacty vecer...vedeni absolutne neresim, jsem huba drzkata, co nikdy nemela problem se ozvat..ta prace je opravdu hrozne placena, na to, jak chodite domu unavena nejen fyzicky, ale i psychicky..jsem dost optimista a vesely clovek, a pokud i kdyz jsem byla nasr.na, byl zakaznik slusny, tak jsem mu s usmevem poradila..pokud si na vas ale behem jednoho tydne ulevi 20 lidi sprostymi slovy, jsou hnusny, neurvaly a neschopny pochopit, ze treba ja objednavku zbozi neovlivnim, uz se s nimi po 9- ti a pul letech, co tu praci delam, nese.u..mam moc rada lidi, se kterymi pracuji, jsme skvela parta lidi, kteri si opravdu rozumi..to byl duvod, co me tam drzel..ze se pokazde zasmejeme, navzajem si pomahame..kolektiv dela hodne..uz se to ve me ale zlomilo, a nadale uz nechci delat v obchode, protoze uz ty zakazniky, zvlast ted po Vanocich, nemohu ani citit..prave proto odchazim za vcasu (a samozrejme kvuli penezum), abych nepoburovala zakazniky jako jste vy opovrhujicim jednanim (hlavne se neurazte, fakt to nemyslim zle).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Moje mamča už je zasloužilá pokladní v Tescu 16 let.Ty vado ona si v tom ještě libuje. Jenže ona je člověk od přírody takový nekonfliktní a zákazníci jí nosí dokonce dárečky.Před vánocemi toho dostala až to neměla kam dávat. Po jedenácti hodinách se na ty zákazníky ještě usmívá. Je spousta lidí co tam chodí vysloveně cíleně platit jen k ní. Ta je ověšená diplomy jak vánoční stromeček.Silně pracující důchodce a jakou ta má vitalitu.Musím ale uznat jinak je to otročina a vážně náročné.Těch lidí je strašná spousta a je málo lidí co tohle snese být takhle zaměstnaný.Nedávno se tam nová pokladní doslova složila.Když dorazí nápor lidí, tak je to strašný masakr.Nechci do nikoho rýpat, ale tohle si opravdu spoustu lidí nedovede ani představit.Pracujete s penězi a pod obrovským tlakem na čas.Já když tohle všechno vím od ní a i od těch ostatních(Jsem kamarádský), tak zlatý řemeslo hele.

Moje mamča je taky celý život prodavačka.Je tím bohužel vyučená.Má sice osmičky, ale chodí stejně vyčerpaná a vytočená z lidí jak já dřív z dvanáctek z nemocnice.Ono je to opravdu záhul pracovat s lidmi. Obdivuji každého kdo to vydrží.Já nevydržela.Člověk celý den lítá kolem nich a furt sestřičkó...Ale, že i my sme lidi co potřebují jíst, pít, sednout si a odfknout si, to nikoho nezajímá. Vždyť přeci furt sedíme u papírů, tak se nasedíme. Peníze za to vše mizerné, osobní volno skoro žádné. Ale co, už si nemohu stěžovat.Odešla jsem ke zvířatům kde mám jen minimální kontakt s lidmi. A s těmi co se dostanu do kontaktu, tak ti si mne většinou váží nebo se alespoň chovají slušně

Canko: po třetí opakuji: rozumím, že je náročné pracovat s lidmi, ale nikdo nikoho nenutí, aby tu či onu práci dělal a nevidím důvod, proč by to měli odnášet zákazníci. Pokud takovou práci někdo dělat nezvládá, ať jí nedělá a jde někam, kde nebude muset trpět výlevy zlých lidí, kteří se na někoho potřebují vyřvat. Jsou zas flegmatici, kterým je to šumák, že je na ně někdo protivný. Takoví pak mohou dělat i na místech jako je pokladní v supermarketu (či jiná obsluha, která se potkává s množstvím nakupujících). Je mi srdečně jedno, kolik kg zaměstnancům v obchodě denně projde rukama či že nemají čas na odpočinek - protože pokud tam zůstávají, tak si to vytvářejí sami. Dokud budete jen brblat mezi sebou a neuděláte nějaký velký puč - a tím myslím obecně zaměstnanci třeba celého řetězce, aby to mohlo mít nějaký význam, pak nemají nadřízení důvod se nad tím byť jen zamýšlet. Vím, že je to skoro utopie, ale i to se někdy děje a může přinést výsledky ve formě pozitivných změn pro zaměstnance.
Je daleko jednodušší z lidí dřít kůži za pár peněz, než jim zařizovat komfortnější podmínky a zvyšovat platy. A jen nadávání na podmínky a prudící zákazníky to fakt nezmění.
Obecně je teď daleko vyšší poptávka po prac. síle než její nabídka, tak je nejvyšší čas sbalit fidlátka a jít o dům dál. Je to vždy jen o odvaze jít do něčeho nového a ne se jen vymlouvat, že se mám sice špatně, ale zas to tu už znám a mám prima kolektiv. Takže Vám fandím, že jste se rozhoupala. Já se už před lety rozhodla, že už se nechci nechat "ojeb-ávat" arogantními blbínky a dřít jak mezek i 14h denně za pár šupů - a udělala si své. Dává to smysl, poslouží to spoustě dalším lidem a já jsem spokojená, že mi nikdo nekrafe do mých plánů ani denních činností. Taky dřu jak mezek, ale je to moje volba, co tomu chci dát...
Každý máme tu možnost. Jen se toho nebát
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A ten druhý se mu směje.
Ten se směje furt a všemu
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
veris
napsal(a):
Jak jste se tam dostala? Výška koně a Vás?
Já bych to hrozně chtěla umět (ne teda kvůli obsedání), znám dva způsoby (chytnout se za hřívu a jednou nohou přes koně nebo nejdřív skočit břichem na záda), ale nemůžu se furt odvážit. Když si zkusím skočit vedle koně, tak mi přijde, že to prostě nestačí. Nechci ho trápit nevydařenýma pokusama, i když je to držák a asi by to vydržel. Přitom kůň relativně malej 155-160 cm a já mám 170. Říkala jsem si ok, jsem na to stará, prostě se to naučí jen děti a pubertální slečny, ale teda pardon, ani na jedno nevypadáte. Dá se to nějak natrénovat?
Natrénovat se to právě musí, a bohužel pro koně to musí chvilku vydržet , ale i Vy to mockrát za sebou nezvládnete, nebo tedy mně třeba už třetí pokus dělá problém. Pravdou je, že naskakování bez sedla trénuju už od mládí, takže je to jednodušší, než na to přicházet v pozdějším věku. Ve voltiži jsme dělali džigitovku, to je princip podobný. Já jsem kdysi viděla grif, už nevím kde, že se chytíte za hřívu, švihnete nohu přes hřbet, a druhou nohou se zapřete koňovi o přední, jako když šplháte po tyči. Takto jsem vyskočila i na mého 175 cm valacha, já mám 175 taky. Frísák má těch 160 asi. A taky je pravda, že to bylo už před 5ti lety, čas nějak rychle běží

Jéé, takhle se to dělá? Takhle to používám taky, když už jsem pozbyla ten švih z mládí :) Já naopak obdivuju lidi, kteří dokážou vyskočit na koně "břichem naplocho" na hřbet... takhle vysoko bych nikdy z místa nevyskočila :) Takže za mě - indiánsky se švihem pravé nohy přes záď a prsty zabořenými v hřívě... kde jsou ty časy, kdy jsme takhle lezly v oddíle na koby kolem 180 cm (natajňačku v boxe ).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Jinak co se "tématu" týká, holt je to smutná pravda, že když máte pracovat s lidmi a nemáte na to povahu a odhodlání, tak to dělat nemáte. Tak jako vás nezajímají problémy nakupujících, potažmo pacientů, tak mně jako nakupujícího a pacienta zas nezajímají problémy vaše. Ale holt si tohle zaměstnání lidi vybírají dobrovolně, zvláště pak sestru musíte vystudovat, proč si to vybíjet na ostatních. Bohužel jsem zažila na poporodním, už nikdy více. V bývalým zaměstnání jsem taky byla "holka pro všechno", jako jediná jsem měla jazyky, ale plat nejmenší, a taky mi řekli - však co chceš, na ženskou máš dost. Je to těžký a my to asi moc nevyřešíme.

No ono zrovna v těch 15ti, když člověk jde něco studovat, má úplně jiné než reálné představy, co ho čeká. U sestřiček bych řekla, že spíš chuděry zabijou studijní roky školou, která, když nastoupí mezi opravdové pacienty a zjistí, že na tohle psychicky nemají, je jim úplně k prdu... to je fakt lituju.
Každopádně mám pocit, že mezi sestřičkami se najdou daleko častěji příjemné osoby. Tam pro ně mám daleko větší pochopení než pro prodavačky. Tam fakt slouží lidem, kteří mají navíc ve většině případů bolesti nebo jiný diskomfort, takže se neočekává, že by pracovali s příjemnými klienty a podmínky práce (platové, lidské) také nemají dobré. A přesto to převážně zvládají s grácií.
Je fakt, že třeba na novorozeneckém mi lezly oči z důlků, jak staré sestry zacházely s novorozeňaty, ale asi to byl jen choulostivý náhled prvorodičky... děti to z míry nevyvádělo a přežívaly to ve zdraví A porodní asistentka mi "zachránila život", když mě chtěl doktor rovnou posílat na epidural (pro něj jednodušší), než se se mnou zdržovat... ona ho poslala do háje, že si to spolu vyřešíme a jeho přizveme, až bude "málo práce" pro něj. Takže sestřičkám spíš
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Jistě, ohodnocení a podmínky jsou alarmující, a jak řek manžel, z toho to pak vše vychází. Možná to vidím ze špatné stránky. Jen právě že bolaví lidé, matky po porodu a podobně asi nebudou v ten moment zrovna příjemný a uvědomělý, ale právě si myslím, že s tím se má počítat a brát v potaz a ne to brát jako argument "proč tu práci nenávidím", protože mi zraněný pacient nadává - vím, jak jsem sprostá, když si něco udělám a bolí to jako sviň. Pomůže víc peněz a míň hodin? Kdo ví. Ale zase - já to určitě nezměním, ať volím koho volím, pořád je něco špatně a to co by se mělo změnit nejvíc jde ještě více do kytek. A je to asi i o zkušenosti, prostě já ji mám blbou, pravděpodobně dnes předpokládají, že když mám jít rodit, tak jsem teoreticky připravenější než onen personál, takže když jsem tam přišla já, která jsem se místo studia internetu a knih o péči o dítě a porodu zabývala krmením bejků a cvičením koní, tudíž jsem nevěděla vůbec nic, asi pro ně bylo překvapující, že jsem spoléhala na jejich profesionalitu a že mi v případě problému poradí a pomohou a ne že mi vyrvou dítě z ruky a budou na mně řvát jak na malý dítě, který něco udělalo špatně. Vždyť to můžem vzít i z oboru - jinak hodný kůň zažije trauma, zraní se, není zvyklý být zavřený, jezdit přepravníkem - taky asi nebude pořád stejný a budou s ním spíše problémy, taky ho na první dobrou zmlátím, protože najednou nechce nastoupit do vozíku? Asi ne, že, také pro něj mám v ten moment pochopení. Ale asi se pletu.
napsal(a):
Canko: po třetí opakuji: rozumím, že je náročné pracovat s lidmi, ale nikdo nikoho nenutí, aby tu či onu práci dělal a nevidím důvod, proč by to měli odnášet zákazníci. Pokud takovou práci někdo dělat nezvládá, ať jí nedělá a jde někam, kde nebude muset trpět výlevy zlých lidí, kteří se na někoho potřebují vyřvat. Jsou zas flegmatici, kterým je to šumák, že je na ně někdo protivný. Takoví pak mohou dělat i na místech jako je pokladní v supermarketu (či jiná obsluha, která se potkává s množstvím nakupujících). Je mi srdečně jedno, kolik kg zaměstnancům v obchodě denně projde rukama či že nemají čas na odpočinek - protože pokud tam zůstávají, tak si to vytvářejí sami. Dokud budete jen brblat mezi sebou a neuděláte nějaký velký puč - a tím myslím obecně zaměstnanci třeba celého řetězce, aby to mohlo mít nějaký význam, pak nemají nadřízení důvod se nad tím byť jen zamýšlet. Vím, že je to skoro utopie, ale i to se někdy děje a může přinést výsledky ve formě pozitivných změn pro zaměstnance.
Je daleko jednodušší z lidí dřít kůži za pár peněz, než jim zařizovat komfortnější podmínky a zvyšovat platy. A jen nadávání na podmínky a prudící zákazníky to fakt nezmění.
Obecně je teď daleko vyšší poptávka po prac. síle než její nabídka, tak je nejvyšší čas sbalit fidlátka a jít o dům dál. Je to vždy jen o odvaze jít do něčeho nového a ne se jen vymlouvat, že se mám sice špatně, ale zas to tu už znám a mám prima kolektiv. Takže Vám fandím, že jste se rozhoupala. Já se už před lety rozhodla, že už se nechci nechat "ojeb-ávat" arogantními blbínky a dřít jak mezek i 14h denně za pár šupů - a udělala si své. Dává to smysl, poslouží to spoustě dalším lidem a já jsem spokojená, že mi nikdo nekrafe do mých plánů ani denních činností. Taky dřu jak mezek, ale je to moje volba, co tomu chci dát...
Každý máme tu možnost. Jen se toho nebát
Ano, v tomhle mate pravdu..kdyby byli ty lidi, respektive zamestnanci (prodavacky v tomto konkretnim pripade) schopni se tomuto postavit, treba by se neco konecne zmenilo..snazime se tu o to uz asi dva roky, aby se s tim neco udelalo, ale kazdy se boji o praci, takze jen brblaji, jak jste psala, hubu plnou kecu, ale bohuzel proto nic neudelaji..bylo domluveno, ze vsechny pokladni rano pred otevirackou vstanou, stoupnou si pred barak a odmitnou se tam vratit, dokud nevyjednaji lepsi platove podminky..tlak lidi, co by chteli zaplatit, ale nemeli kde, by snad vedeni donutil k jednani..nakonec z toho mnozstvi zamestnancu zustali stat pred barakem jen 4, ostatni zbabel stahli ocasy a utikali si na pokladnu sednout..ty ctyri, co statecne stali, skrouhli na penezich a na ucet jim za mesic pristalo 10 000, -...minuly rok odeslo behem par mesicu 65 lidi..vedeni reklo, ze prida..pridali 1000, - hrubeho..to opravdu desne pomohlo..
Takze nyni uz i za me mohu rici, ze zde uz opravdu zustavaji jen blazni a ti, kdo maji radi praci s lidmi..a jinak zrovna Lidl je jeden z nejlepe placenych obchodu, tam by se ty prodavacky nemuseli tvarit tak kysele
Hhippie jsem moc rada, jak jsem se rozhodla a uz vim, ze tuto praci nikdy delat nechci..a moc Vam zavidim a preji, ze jste si udelala svoje a Vase prace je Vasim konickem..
napsal(a):
Moje mamča je taky celý život prodavačka.Je tím bohužel vyučená.Má sice osmičky, ale chodí stejně vyčerpaná a vytočená z lidí jak já dřív z dvanáctek z nemocnice.Ono je to opravdu záhul pracovat s lidmi. Obdivuji každého kdo to vydrží.Já nevydržela.Člověk celý den lítá kolem nich a furt sestřičkó...Ale, že i my sme lidi co potřebují jíst, pít, sednout si a odfknout si, to nikoho nezajímá. Vždyť přeci furt sedíme u papírů, tak se nasedíme. Peníze za to vše mizerné, osobní volno skoro žádné. Ale co, už si nemohu stěžovat.Odešla jsem ke zvířatům kde mám jen minimální kontakt s lidmi. A s těmi co se dostanu do kontaktu, tak ti si mne většinou váží nebo se alespoň chovají slušně
Jako sestricka jste to musela mit opravdu tezke, tuto praci bych zase nedelala ja..sestricky take za ty penize obdivuji, ze svou praci delaji, jak ji delaji..v teto praci je to doslova pece o lidi, ne prace s lidmi, a to je obdivuhodne..
Jeeee, to se mate..delat u zvirat s minimalnim kontaktem s lidmi...ale zase ja jsem hrozne ukecany tvor, takze kdybych si nemela s kym postebetat, zblaznila bych se
Hhippie
No jenže to je právě ono, kdo za něco stojí, dřív nebo později jde dělat něco jiného - do menšího obchodu nebo specializovaného apod. Dlouhodobě zůstávají ti, co se na nic jiného nehodí a nehodí se ani na toto, ale ono těm zaměstnavatelům nic jiného nezbývá, pokud nechtějí nabídnout adekvátní podmínky. Takže svoje dupání "já to tady platím, tak chci milou obsluhu" musíte směřovat právě na managment těch obchodů a ne na prodavačky. Nadneseně řečeno, to je jakoby jste si dupala u bankomatu, pokladní/doplňovači v supermarketech jsou vlastně takové lidské stroje, protože jsou zatím levnější a furt šikovnější než současné stroje.
Jinak právě těmi svými penězi rozhodujete, pokud chodíte i do krámu s protivnou obsluhou, tak to vlastně podporujete, choďte radši do těch svých s milou obsluhou, ať nekrachnou a nemusí milou obsluhu propustit. Já třeba nevlezu do Alberta (to bych musela fakt umírat hlady), protože to, co tam zaměstnávají je přehlídka hrůzy. A ani se tedy nedivím, protože jsem se v supermarketech hodně pohybovala externě, měla jsem celkem přehled o podmínkách v jednotlivých řetězcích a Albert je jednoduše nejhorší. Oproti tomu už 2 roky objednávám jídlo domů, a za tu víc jak stovku nákupů se mi nestalo, že by kurýr nebyl milej. Jak to asi dělaj? Asi na tom nemají zásluhu jen ti kurýři.
A poznámka, ono není dělat s lidma, jako dělat s lidma. Ty krámy jsou prostě extrém, většina lidí má dojem, že personál je tam póvl a podle toho se k nim chovají, což prostě dlouhodobě semele skoro každýho. K prodavačce v malém krámu, kam chodí pravidelně, by se tak nechovali. Stejně tak např. prodavačka v butiku má úplně jinou práci s lidma, protože burani do butiků nechodí. To samý v restauraci se většina lidí jde bavit a tak jsou naladění lépe a excesů je minimum.
Jinak obecně mám dojem opačný, že čím výše postavený člověk, tím lepší chování. Dělala jsem v rychlém občerstvení a nikdy se mi nestalo, že by na mě byl protivný nějaký manager v obleku za x tisíc, ty si se mnou ještě mile popovídali i ženy, nejvíc jako nadlidi se chovaly sekretářky z téhož kancelářského objektu (což mě dost bavilo, protože půlka obsluhy studenti magisterského studia nakročená k mnohem lepší kariéře, ale tak jestli to byla jejich světlá chvilka v životě, tak ať si dopřejí). Samozřejmě všude jsou excesy, třeba povolání synáček bohatýho fotra nebo VIPky pipky (ale skutečný VIP se podle mě chovají taky velmi korektně, myslím, že horší bude ta kategorie, jejichž sláva vzešla z bulváru). Čím dražší podnik, tím pohodovější práce s lidma, i když nároky na obsluhu bývají o dost tvrdší.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Natrénovat se to právě musí, a bohužel pro koně to musí chvilku vydržet , ale i Vy to mockrát za sebou nezvládnete, nebo tedy mně třeba už třetí pokus dělá problém. Pravdou je, že naskakování bez sedla trénuju už od mládí, takže je to jednodušší, než na to přicházet v pozdějším věku. Ve voltiži jsme dělali džigitovku, to je princip podobný. Já jsem kdysi viděla grif, už nevím kde, že se chytíte za hřívu, švihnete nohu přes hřbet, a druhou nohou se zapřete koňovi o přední, jako když šplháte po tyči. Takto jsem vyskočila i na mého 175 cm valacha, já mám 175 taky. Frísák má těch 160 asi. A taky je pravda, že to bylo už před 5ti lety, čas nějak rychle běží
No mě ten Frísák přišel docela mohutnej, asi zkresluje fotka a nebo jsem si to představila, protože znám akorát dva a docela vysoké
Achjo, no já snad začnu hledat nějakej klub pro dospělé...já se učila jezdit až v dospělosti a tyhle blbiny mi občas chybí. Většinou mám z čeho nalézt, ale už se mi taky stalo, že mi spadl telefon z kapsy na začátku cvalovky, zbytek mi ujel, protože už mě neslyšeli a naschvál tam nebylo nic, z čeho by se dalo nalézt...jsem si ten kopeček musela vyběhnout sama
Podobně jsem na tom s hrbíkama a podobně, myslím, že nejezdím úplně blbě, nějaký to vykopnutí nebo uskočení usedím v pohodě, ale jakmile mě kůň chce sundat, tak je většinou překvapenej, jak lehce to šlo A to jsem nikdy jsem neseděla na vyloženě zákeřným koni, spíš mám problém jít s novým koněm ve cvalu a asi je holt na začátku naštvu, pak se sladíme a už to neudělají. No je mi jasný, že ježděním na zlatíčkách se to nenaučím, ale taky moc nevím co s tím...holt pud sebezáchovy už tu je, rapla si nepronajmu a nemám příležitost na něj nikde sednout a ani moc odvahu. To samý s tím vyskočením prostě nemám odvahu to zkusit, bojím se, že bych koně kopla kolenem do hřbetu a i když vím, že je na vše zlatíčko, tak nevím, jak by reagoval...navíc když na něj nikdo tímhle způsobem nikdy neskákal, tak je asi blbost to zkoušet, že? Když se mi to na 99% nepovede...ono přecejen koně v klubech jsou zvyklý na leccos, co jsem koukala na videa na youtube, tak ty děcka taky vždycky napoprvé nevyskočí, ale koně většinou útrpně stojí a drží, což jsou asi naučení, že musí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Neviděla bych to tak dramaticky kůň něco snese, a když ho párkrát "postrašíte" obskákáváním a trochou korekce, když popojde, tak se to naučí a nebude mu to vadit. Já to zařazuju jako běžný prvek "výcviku", jakože schválně zakopnu směrem ke koni, nebo prostě z ničehonic před ním vyskočím, nebo vedle dělám, že naskakuju a schválně ho třeba nakopnu do břicha ( pro vysvětlení - ne jak do kopačáku, ale třeba kolenem se silněji dotknu boku, nebo břicha zespoda) a jako že se mi to nedaří. Koně v klubech sice jsou zvyklí na ledasco, ale také se s tím setkat nemuseli. Jo, máte pravdu, odvaha je to, co nám "dospělým" chybí, děti a mladý neřeší, "co všechno se stane", tak dělaj skopičiny.

Jsem za, Coudas. Pokud clovek kolem koni "chodi po spickach", pak je vydesi kazdy rychlejsi pohyb a muze se stat maler. Naopak pokud jsou zvykli, ze clovek dela i nenadale veci, je to jen dobre ;).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Tohle mi připomíná jak mi volal minule kamarád.Já s kobulí v boxu a jak viděla telefon, tak to je známka že bude dobrota a drbání.Jenže jak držím telefon, tak ona nemohla tu hlavu mi dostat na rameno. Ty "vole" co tak funíš do toho telefonu? To mu moc hlava nepobírala že je to kůň. Prej tak ať si zavolá potom že teď potřebuje něco on.
To on je zvyklý na leccos, i to skákání kolem něj jsem zkoušela, když jsem poměřovala, jestli bych vyskočila břichem na záda (ehm, ne). Já doufala, že třeba na obsedání koní existuje nějakej jemnější způsob, ale holt to člověk buď musí umět nebo si poradit nějakým nastupovátkem.
No asi ho zkusím párkrát cvičmo očutnout a pak to zkusím, teda časem, teď ležím 3 týdny doma a budu ráda, že se vyškrábu na nasedací šutr Tak díky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Teď jsem to trochu nepochopila, jak jemnější způsob na obsedání? Obsedání se dělá úplně jiným způsobem, než jak to dělám já , ale ve dvou případech obsedání "tímto způsobem" jsem koně měla od narození, v dalším od 5ti měsíců, tak je to taky trochu něco jinýho, než když vezmete třeba dvouletka, se kterým se pořádně neznáte. Vidíte, a já zas nezkoušela vyskočit na břicho, to budu muset asi taky zkusit. Nebo to jde ještě zavrženíhodným způsobem, ale to musíte mít koně - klauna
https://www.youtube.com/watch?v=TeAtDVa8i-8
omlouvám se, že se opakuji.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tohle mi připomíná jak mi volal minule kamarád.Já s kobulí v boxu a jak viděla telefon, tak to je známka že bude dobrota a drbání.Jenže jak držím telefon, tak ona nemohla tu hlavu mi dostat na rameno. Ty "vole" co tak funíš do toho telefonu? To mu moc hlava nepobírala že je to kůň. Prej tak ať si zavolá potom že teď potřebuje něco on.
Já myslela, že Vám ten telefon sežrala...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já myslela, že Vám ten telefon sežrala...
Jenom křupla dotyková sklo.Vyměněno a zatím odolává.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Jemnější je opravdu jen z vyššího místa.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Obsedání je jednoduchý.Jdu kolem koně, slušně pozdravím a on jenom"vlez mi na záda pitomče".A je tooo.
Já si u nás ověřila, že je důležitý, aby kůň neměl vůbec tušení, že na něj chci naskočit. Jakmile mají uzdečku, musí mě vyhazovat kamarádka, protože nepostojí. Ale v létě kamarádka vozila v ohradě dítě, já jí dělala společnost a stejnou funkci zastávala naše milá huculská bába. Jak tak na ni koukám, jak jenom postává a žere, říkám si, že bych si zkusila na chvilku sednout, pást se může i tak... V životě jsem ze země na koně ani poně nevyskočila, skok do výšky bl u mě ve škole mučení. Babča má asi jenom 145 cm, ale i tak to byl vrchol. U mě je základ dostat přes koně prsa, pak už se tam nějak doškrábu Vzala jsem to z rozběhem, jako ve škole při skoku přes koně na šíř a na 3. pokus jsem seděla nahoře. Akorát jsem tam moc dlouho nevydržela Naše milá babička, na které se vozí malé děti,3 leté holčička si s ní muže sama jezdit v ohradě, se proměnila v koně z úvodního příspěvku a jala se kozlovat přes výběh. Po 2. jsem to vzdala a dobrovolně ve chvilce klidu sjela na zem. Ale na koně, který jinak vyvine maximálně rychlost pomalého klusu hodně dobrý výkon a docela nás holka potěšila, že je tak živá. Přitom všechny 3 moje náskoky s rozběhem zvládla se stoickým klidem, aniž by hnula uchem nebo někam popošla. Asi si chtěla vyhodit, tak čekala, až se na ni vyškrábu

Joaha. Tak na obsedani bych toto urcite nepouzivala.
O obsedani je zde i vsude mozne jinde spousta materialu a postupu, jak na to.
Hlavne s citem, srozumitelne a dostatkem casu, o ktery si konik rekne.
Hodne stesti.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Https://www.youtube.com/watch?v=E4kkhSGjUgU&sns=fb
Líbí se Vám to?
Stačily mi tři vteřiny toho videa, abych věděla, že se na to ani nechci koukat. Samozřejmě existuje řada způsobů, jak obsednout koně - já inklinuju spíš k tomuhle: https://www.youtube.com/watch?v=dbzVNS2F1ls.

carroll
napsal(a):
Stačily mi tři vteřiny toho videa, abych věděla, že se na to ani nechci koukat. Samozřejmě existuje řada způsobů, jak obsednout koně - já inklinuju spíš k tomuhle: https://www.youtube.com/watch?v=dbzVNS2F1ls.
Taky se mi líbí R+, momentálně spíš platonicky.
Tohle vaše video jsem dokoukala do půlky, pokud to není sestřih, přijde mi lekce dlouhá. Když kůň od barelu poodejde, není to ani respektováno, ani není pokus opravit to R+. Je jemně zatažen zpět. Někde kolem 2 32? při pokusu nasednout kůň možná calmuje drbáním se na pleci, možná je to přeskokové chování, možná ztráta zájmu, možná ho jen opravdu něco zasvědilo, ale vzápětí odvrací hlavu od jezdce a naznačuje odejití, korekce je opět náznakem tlaku nákrčáku...to jen, že jsme v řeči, zajímá mě, co si o tom myslíte vy.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
kapička
napsal(a):
Já si u nás ověřila, že je důležitý, aby kůň neměl vůbec tušení, že na něj chci naskočit. Jakmile mají uzdečku, musí mě vyhazovat kamarádka, protože nepostojí. Ale v létě kamarádka vozila v ohradě dítě, já jí dělala společnost a stejnou funkci zastávala naše milá huculská bába. Jak tak na ni koukám, jak jenom postává a žere, říkám si, že bych si zkusila na chvilku sednout, pást se může i tak... V životě jsem ze země na koně ani poně nevyskočila, skok do výšky bl u mě ve škole mučení. Babča má asi jenom 145 cm, ale i tak to byl vrchol. U mě je základ dostat přes koně prsa, pak už se tam nějak doškrábu Vzala jsem to z rozběhem, jako ve škole při skoku přes koně na šíř a na 3. pokus jsem seděla nahoře. Akorát jsem tam moc dlouho nevydržela Naše milá babička, na které se vozí malé děti,3 leté holčička si s ní muže sama jezdit v ohradě, se proměnila v koně z úvodního příspěvku a jala se kozlovat přes výběh. Po 2. jsem to vzdala a dobrovolně ve chvilce klidu sjela na zem. Ale na koně, který jinak vyvine maximálně rychlost pomalého klusu hodně dobrý výkon a docela nás holka potěšila, že je tak živá. Přitom všechny 3 moje náskoky s rozběhem zvládla se stoickým klidem, aniž by hnula uchem nebo někam popošla. Asi si chtěla vyhodit, tak čekala, až se na ni vyškrábu
To se mi stalo taky, něco podobného. Už jsem byla unavená celodenním chozením, tak říkám koni "hele odvezeš mně". Tak jsem na něj hupla, on to vzal úprkem v prk, a já mu pro změnu říkala "hele tak zastav no, já slezu", ale nezastavil, tak jsem si rozmyslela směr a hodila parakotoul k zemi. Bota mi odletěla někam do tramtárie, a manžel z traktoru nechápavě koukal, co dělám na zemi. Akorát to tenkrát odneslo rameno, asi natržený sval.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jenom křupla dotyková sklo.Vyměněno a zatím odolává.
Mně kůň kdysi "sežral" hodinky, taky jen křupnul sklo.
napsal(a):
Tohle vaše video jsem dokoukala do půlky, pokud to není sestřih, přijde mi lekce dlouhá. Když kůň od barelu poodejde, není to ani respektováno, ani není pokus opravit to R+. Je jemně zatažen zpět. Někde kolem 2 32? při pokusu nasednout kůň možná calmuje drbáním se na pleci, možná je to přeskokové chování, možná ztráta zájmu, možná ho jen opravdu něco zasvědilo, ale vzápětí odvrací hlavu od jezdce a naznačuje odejití, korekce je opět náznakem tlaku nákrčáku...to jen, že jsme v řeči, zajímá mě, co si o tom myslíte vy.
Nevím, jestli to nejsou sestříhaná videa z více lekcí, místa, kde stojí barel nejsou stejná a v jednom místě jsem určitě zaregistrovala střih...
Obsedání dle mého nadstandardní, oproti tomu, co je zvykem, nicméně ten tah za nákrčák mě zaujal taky, kůň se mi zdá dost napjatý, ve střehu, hlavu hodně nahoře, pamlsky si bere až příliš dychtivě, trochu hystericky.
To si jen tak cvičím oko , ne, že bych to uměla líp.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Terven
napsal(a):
Nevím, jestli to nejsou sestříhaná videa z více lekcí, místa, kde stojí barel nejsou stejná a v jednom místě jsem určitě zaregistrovala střih...
Obsedání dle mého nadstandardní, oproti tomu, co je zvykem, nicméně ten tah za nákrčák mě zaujal taky, kůň se mi zdá dost napjatý, ve střehu, hlavu hodně nahoře, pamlsky si bere až příliš dychtivě, trochu hystericky.
To si jen tak cvičím oko , ne, že bych to uměla líp.
Ale krmí ho paní krásně.Je mi sympatická.
napsal(a):
Náhodně nalezené video, takže jen hádám;) Ale je to určitě sestříhané, ne z jedné lekce. Ta korekce není vyloženě korekce ve smyslu R-, je vidět, že je to dobře posílené chování naučené přes R+. Jistá frustrace tam je, trošku to drhne, ale to je cena za to, že je to poměrně rychle. Pracuje tak - s menší frustrací či korekcí - celkem řada hodně známých trenérů koní (teď mám na mysli ty co dělají R+), není to úplně "předpisové", ale funguje jim to, aniž by u toho ztratili zájem a proaktivitu koně. Myslím, že je to hodně o tom, co mají u toho koně za kredit z dlouhodobé práce.

Nitka, caroll:díky, taky si cvičím voko, neumím to líp a souhlasím, že je to nadstandardní postup.
K tématu - právě jsem zkoukla nádherné video, není to o R+, je to obecné, vřele doporučuju
http://www.konecesky.cz/index.php?kat=32&id=81.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Terven
napsal(a):
K tématu - právě jsem zkoukla nádherné video, není to o R+, je to obecné, vřele doporučuju
Je tam spousta pravdy kolem koní obecně.Nechci to tu rozebírat moc. Každopádně díky Terven.
Terven
napsal(a):
Veľmi pekné :).