Jak to udělat ? Oddělení nadváha a podváha

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.1.2018 18:11
Aishaia123

XXX.XXX.16.76

Obracím se na Vás s obrovskou prosbou o radu.
Mám doma dva koníky jeden je vypaseny, vysavač, který musí být nejlépe u všech sítí se senem najednozu a druhý by zase naopak potřeboval přibrat.
Bohužel máme jen jeden přístřešek a není možnost je nijak rozdělit. Je nekdo v podobné situaci jako já? Jak to řešite? Předem moc děkuji za jakoukoliv radu.

3.1.2018 18:36
sisi58

XXX.XXX.191.1

Hubeňourovi přidávejte do KD olej. Postupně od čajové lžičky, po několik polévkových. Určitě tu někde v diskuzích bude, co a jak. Nám se osvědčilo u 20 letého plňase.

Neregistrovaný uživatel

3.1.2018 19:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Řepkový.smajlík Jsem si dovolil Vás doplnit smajlík

4.1.2018 08:55
HV25

XXX.XXX.42.151

Pustí ho "tlusťoch" k senu? Základ je seno, bez něj nenabere. Dál bych přidala tomu hubenému do KD vojtěšku, extrudovaný len a sóju.

4.1.2018 11:33
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Když jsme u těch olejů, na Animo jsem se dočetla, že by se koni měl dávat jen za studena lisovaný, že rafinovaný není vhodný. Jakou s tím máte kdo zkušenost?

Jinak za studena lisované konopné výlisky vycházely levněji než olej a byli jsme s nimi spokojení.

4.1.2018 12:23
deauville

XXX.XXX.175.69

Dotaz napsal(a):
Když jsme u těch olejů, na Animo jsem se dočetla, že by se koni měl dávat jen za studena lisovaný, že rafinovaný není vhodný. Jakou s tím máte kdo zkušenost?

Jinak za studena lisované konopné výlisky vycházely levněji než olej a byli jsme s nimi spokojení.

Tak obecně za studena lisovaný olej by měl být vždycky kvalitnější než ten rafinovaný, to platí i pro lidský jídelníček. Já teda svému koni dávám ten za studena lisovaný.

Nicméně se běžně (i u nás ve stáji) setkávám s tím, že majitelé koní krmí normální běžně dostupný olej (řepkový, slunečnicový), takový ten úplně obyč. A jejich koně taky žijísmajlík

Jinak nám vet doporučil lněný olej, nebo kukuřičný.

Neregistrovaný uživatel

4.1.2018 14:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Ono asi jde hlavně o to navýšení kalorii.Tak tam to význam moc mít nebude jaký ten olej bude.Ono vůbec si člověk musí uvědomit jednu důležitou věc, která bezesporu platí i u koní.Jsou to jen doplňky výživy a nenahradí pestrou stravu.Znám to když jsem ještě na sobě makal.Nic nenahradí čerstvé ovoce, zeleninu, mléko a podobně. smajlíkTak kobulík dostává potřebné bylinky a hodně se snažím vše dávat přírodní.To jsem ale zase úplně mimo téma.

4.1.2018 16:04
deauville

XXX.XXX.175.69

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ono asi jde hlavně o to navýšení kalorii.Tak tam to význam moc mít nebude jaký ten olej bude.Ono vůbec si člověk musí uvědomit jednu důležitou věc, která bezesporu platí i u koní.Jsou to jen doplňky výživy a nenahradí pestrou stravu.Znám to když jsem ještě na sobě makal.Nic nenahradí čerstvé ovoce, zeleninu, mléko a podobně. smajlíkTak kobulík dostává potřebné bylinky a hodně se snažím vše dávat přírodní.To jsem ale zase úplně mimo téma.

Tak u člověka je to jiná liga, člověk je všežravec. Ale u koní, jakožto býložravců, by ta strava zase tak pestrá být neměla, v ideálním případě jenom pastva...

Neregistrovaný uživatel

4.1.2018 19:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

No jo ale takhle si můžu pěkně ospravedlnit že mi kobylák sežere na co přijde.Pestrá strava.

5.1.2018 01:30
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Tak rafinací se zničí část mikroživin a člověk dá jen energii z tuku, ale bonus v podobě ostatních látek - třeba vitamínů - zmizí. Tak asi záleží, čeho tím chce člověk dosáhnout.

5.1.2018 09:36
Arkarian

XXX.XXX.155.3

Olej je fajn, ale na přibrání mi moc nepomohl (dávala jsem 2 dcl denně dlouhodobě a nic). Pomohlo navýšení objemu, pokud je obtížné vzhledem k druhému koni šachovat se senem (ačkoliv seno je základ), tak vojtěška, řízky, od každého do 1 kg denně, s vhodnými dalšími přídavky na vybalancování živin, rozdělené minimáně do dvou dávek za den. Na centrumkrmiv se dá docela počíst a něco vymyslet.

6.1.2018 09:08
dompill

XXX.XXX.10.196

Dobré ráno. Zkuste se podívat na stránky ANIMA (centrumkrmiv.cz)
Moje kobyla byla dost tlustá, pomohly nám tedy v první řadě delší vyjížďky pravidelně a ve všech chodech. A co se krmení týče- na jaře na pastvu náhubek, méně sena, k večeři 100 g ODTUČNĚNÝCH rýžových otrub- to jen, abych do toho mohla zamíchat lněné semínko, které dostává na srst a vitamíny a hlavně špetku řasy KELP (tu doporučuji oběma koním)- prodávají na stránkách anima též.
A s hubeňoury moc zkušenosti nemám, ale tomu bych doporučila TUČNÉ rýžové otruby taky se zmiňovanou řasou.

6.1.2018 10:28
katkaa1

XXX.XXX.91.43

Aishaia123 napsal(a):
Obracím se na Vás s obrovskou prosbou o radu.
Mám doma dva koníky jeden je vypaseny, vysavač, který musí být nejlépe u všech sítí se senem najednozu a druhý by zase naopak potřeboval přibrat.
Bohužel máme jen jeden přístřešek a není možnost je nijak rozdělit. Je nekdo v podobné situaci jako já? Jak to řešite? Předem moc děkuji za jakoukoliv radu.

Pokiaľ v prístrešku žerie iba jeden a druhý sa k senu poriadne nedostane tak to musíte vyriešiť ako prvé a cez to nejde vlak. Seno je totižto základ. Jednu kopu alebo balík môžete dať predsa aj mimo prístrešku, aby sa obaja nažrali v kľude.
A toho čo potrebuje nabrať by som pokojne 2x denne prikŕmila jadrom, ja som klasik čo kŕmi hlavne ovos, jačmeň a kukuricu, ale ak máte problém znáňať obilie tak v dnešnej dobe naozaj nie je problém kúpiť aj niečo hotové, musli alebo granule.

6.1.2018 18:14
Jeffulák

XXX.XXX.45.215

Zdravím,
když to tak čtu, to je přesně můj oř ... ve stádě jsou "koule".. ale můj 12 letý valach, skoro 13 letý, prostě nenabere a nenabere... tak mi prosím poraďte co s ním... nechci aby se přichvátil, ale zase chci aby trochu nabral... dostává jádro + seno.. a tak jsem si mysela, aby se to nemuselo máčet( když bych měla takovou možnost, hned jdu do slaďáku) tak mu chci koupit nějaký "hobby" granule... ale jaký případně, a zase aby mi kůli tomu neuřela peněženka..
Díky moc za názory...

6.1.2018 18:15
katkaa1

XXX.XXX.91.43

Jeffulák napsal(a):
Zdravím,
když to tak čtu, to je přesně můj oř ... ve stádě jsou "koule".. ale můj 12 letý valach, skoro 13 letý, prostě nenabere a nenabere... tak mi prosím poraďte co s ním... nechci aby se přichvátil, ale zase chci aby trochu nabral... dostává jádro + seno.. a tak jsem si mysela, aby se to nemuselo máčet( když bych měla takovou možnost, hned jdu do slaďáku) tak mu chci koupit nějaký "hobby" granule... ale jaký případně, a zase aby mi kůli tomu neuřela peněženka..
Díky moc za názory...

A čo dostáva presne teraz a koľko? A o akého koňa sa jedná, aký má režim? Sena má dosť?

6.1.2018 18:22
Jeffulák

XXX.XXX.45.215

Je to koník, který dřív makal,3x týdně trénink
Nyní:
jádro ráno
seno celý den
boxovaný
2x - 3x týdně lehká vyjížďka
je to ČT
13let letos
jelikož on je už od mala "atletické" postavy, tak bych mu ráda dopřála krom slaďáku něco lepšího... čili jádro + ?něco?
Díky moc...

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.1.2018 19:31
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jadro ráno je dosť všeobecný pojem, pokiaľ chcete konkrétnejśie rady, musíte písať konkrétnejšie.
Olej je istotne fajn, trebárs ostropestrecový je bezpečný aj čo sa množstva týka, nemá nežiadúce vedľajšieúčinky, ako ostatné oleje- kone a po ňom nezo*erú, a to ani po väčšom množstve.
Často sa tu objavujú s dobrými referenciami spillers, dairy fibre sa môžu skrmovať v suchom stave. Majú ešte high fibre, ale tam je potrebné podľa návodu zaliať na cca 30minút vodou. To je teda najjednoduchšie riešenie, kúpiť hotovú zmes. Pokiaľ chcete skladať kŕmnu dávku z ďalších komponentov jbude rozumnejśie kontaktovať výživára.
Ale, vždy je nutné rozmýsľat aj nad tým, či nedobrý výživový stav treba riešiť príkrmom “jadrom”. Môžu bytŤ za tým vredy, stres, začervenie, neúmerná záťaž, zima(!), nedostatok sena, bolesť... takže najlepšie bude najskôr pozrieť na koňa celkovo s odstupom a zvážiť, či tam nemôže byť aj iná príčina.

Přidejte reakci

Přidat smajlík