Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.1.2018 13:44
hancus

XXX.XXX.158.144

Čauky, dotaz. Máme pozemek +- 4000 m, jeden velký, jeden ponďa, přístřešek, zpevněných 90 m, zbytek bahno, nonstop venku. Přepůlili jsme jim to, aby měli vůbec nějakou trávu až začne růst. Zdržují se vlastně jen na zpevněném a do bahna se jim nechce, když je to zmrzlý tak tam nechodí už vůbec. Ten větší je mladý a venku je jak dělo, protože v ohradě se moc nehýbe. Dostanu se s ním s bídou o víkendu, častěji nehrozí. Vylonžovat předem není kde, kolem jsou zoraná pole, ohrada je nepoužitelná. A teď k dotazu. Máte někdo koně v podobných podmínách? Jezdíte na nich, nebo jste ježdění v tomhle bahně nebo zmrzlotině vzdali a začnete až na jaře?

15.1.2018 13:55
kallisto

XXX.XXX.157.94

Vzít na ruku a jít vylonžovat někam, kde to jde. Za podmínek že kůň to zná a neuteče mi do vesnice. (Případně s někým se domluvit a ohradit si někde kus louky, zahrady atd kde můžu vylonžovat...) Jinak koně leda přestěhovat nebo se modlit že bude lepší počasí. Předpokládám z dotazu že nejste zkušený jezdec který zvládne mladého našlapaného koně odfouknout v terénu.

15.1.2018 14:08
hancus

XXX.XXX.158.144

kallisto napsal(a):
Vzít na ruku a jít vylonžovat někam, kde to jde. Za podmínek že kůň to zná a neuteče mi do vesnice. (Případně s někým se domluvit a ohradit si někde kus louky, zahrady atd kde můžu vylonžovat...) Jinak koně leda přestěhovat nebo se modlit že bude lepší počasí. Předpokládám z dotazu že nejste zkušený jezdec který zvládne mladého našlapaného koně odfouknout v terénu.

No, pár let už jezdím, ale nejsem žádná mladice a nemám zapotřebí na koni bláznit. Co dělat vím, jen se ptám, jestli je někdo stejně pohodlný jako já a radši nejezdí smajlík

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.1.2018 14:35

Hancus: podobny problem, casove narocna prace, vecne zabahneny mokry kun, kdyz ne on tak kruhovka pod vodou, travnata jizdarna nehrozi, nebo naopak zmrzlo na kost, to je snad jeste horsi. Mlady je navic nevyzpytatelny a obcas hystericky, takze tereny o samote moc neriskuju, radeji ho beru ven na ruce.. Takze vysledek je ten ze za nim chodim ho mazlit a smysluplna prace zatim stoji.

15.1.2018 14:39
Rita R

XXX.XXX.69.197

Ven jezdím, i za cenu, že to je krokovka po asfaltce, i za cenu že do stáje dojíždím za šera. Je fakt, že kobyla, kterou jezdím, není žádné mladé dělo. Ale mám vyzkoušené, že jí více vyhovuje tohle (často a trošku), než na ní hupnout jen o víkendu (při nárazové práci je protivná). Nevím, jestli by takové vyjížďky pomohly na mladého a nabušeného (koně, kteří mění své chování na základě počasí mi nejsou příjemní - ta "moje" se tím sice taky nechá trochu ovlivnit, ale pořád je slušná a nelezu na ní se strachem, co to zas bude ).

24.1.2018 11:39
ameed

XXX.XXX.248.64

No jako letos je to s bahnem katastrofa...chudáci moji-čekám kdy jim naroste plovací blána ve střelce:)...
Jezdím přes zimu minimálně, ale za to se snažíme chodit na vodítku na procházky, kousnout zbytků trávy nebo do vsi, aby nezapomněly provoz a cvičíme spíše různé bubáky...popelnice, různý rachot apod...jinak teda letošní zima hnus velebnosti.

24.1.2018 11:46
flyhigh

XXX.XXX.117.39

Se starou vyjedu jednou za týden, deset dní. Venku je protivná, chce zpátky domů, jak chodí takhle málo; ale víc času na ni prostě nemám, lépe řečeno - když už mám čas častěji, tak prší. Ale ona to zvládá jinak v pohodě, akorát to nejsou naše procházky na pohodičku.
Mladá není obsedlá a strašně bych s ní chtěla pracovat, ale můžem ledatak na procházku. Navíc teď jí a jiné kobyle začaly podlomy (měli jsme rozvěšené síťky se senem po výběhu, který je jedno velké bláto = velká chyba); začali jsme dávat seno jen do přístřešku a na beton, aby do bláta nešlapaly, a od té doby se nehýbe už vůbec.
Kamarádka ježdění na valachovi vzdala úplně - on je hodně výbušný, musí minimálně obden, jinak je nebezpečný sám sobě i okolí. Nemá čas víckrát než já a to by bylo úplně k ničemu - nejspíš by se během zimy jeden nebo druhý úplně zmrzačil. Tak ho nechala stát úplně a vyžere si to až se prodlouží den. :D.

24.1.2018 12:19
ameed

XXX.XXX.146.219

flyhigh napsal(a):
Se starou vyjedu jednou za týden, deset dní. Venku je protivná, chce zpátky domů, jak chodí takhle málo; ale víc času na ni prostě nemám, lépe řečeno - když už mám čas častěji, tak prší. Ale ona to zvládá jinak v pohodě, akorát to nejsou naše procházky na pohodičku.
Mladá není obsedlá a strašně bych s ní chtěla pracovat, ale můžem ledatak na procházku. Navíc teď jí a jiné kobyle začaly podlomy (měli jsme rozvěšené síťky se senem po výběhu, který je jedno velké bláto = velká chyba); začali jsme dávat seno jen do přístřešku a na beton, aby do bláta nešlapaly, a od té doby se nehýbe už vůbec.
Kamarádka ježdění na valachovi vzdala úplně - on je hodně výbušný, musí minimálně obden, jinak je nebezpečný sám sobě i okolí. Nemá čas víckrát než já a to by bylo úplně k ničemu - nejspíš by se během zimy jeden nebo druhý úplně zmrzačil. Tak ho nechala stát úplně a vyžere si to až se prodlouží den. :D.

Prostě-už chcu léto!

Neregistrovaný uživatel

24.1.2018 13:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.156

Ona je nějaká zima?

24.1.2018 13:26
ameed

XXX.XXX.146.219

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ona je nějaká zima?

No...kolem a kolem-není, ale sníh něják vystřídalo bahno...a to je ten problémek:).

24.1.2018 14:12
peggi16

XXX.XXX.41.2

U nás teda sníh je...ale taky se těším na jaro.

Neregistrovaný uživatel

24.1.2018 14:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Ona ta zima je zrádná celkově.Na našeho "šerifa" se v pátek převalil kůň.Moc špatný to je.Tak jsem zvědavý jak to bude s naší stájí dál.

24.1.2018 17:19

Tyjo, tak ja to mam uplne naopak. Letos je prvni rok, co to tu mam (5 let), kdy se da jezdit porad. Blato ve vybezich samozrejme mam taky, navic zazemi se senikem a krmelistem (zpevnebo + strecha) mam na severnim svahu, ale resim to tak, ze az se nazerou, kdyz to stiham, jdou do jineho vybehu, aby mohli camrat..jizdarna byla.letos nesjizdna tak 1 den kvuli zamrazu, jinak je sice obcas mokra, ale ne pod vodou...proste parada! Takze ja muzu delat s konmi kazdy den, prestoze nemam buhvijake zazemi drenazovanych jezd.ploch nebo haly. U nas je ale stesti, ze v blizkosti mame reku, kde jsou krasne rovne, sekane naplavky, takze kdyz neni sjizdna jizdarna, muzeme odjezdit i jizdarenskou praci tam...

24.1.2018 18:29

Meifi: jak se to stalo? My jsme se s koněm svalili před 3 dny, uklouzlo mu to na lesní cestě. Můj manžel šel s námi a vše viděl, byl z toho vyděšenější než já. Mám chlaďase, kterému do tuny moc nechybí.. naštěstí jsem se stihla odvalit. Oř z toho by trochu paf, ale nic se nikomu nestalo, tak jsme se tomu mohli zasmát. "Lavor" po nás tam byl vidět ještě dnes

Jinak jezdíme každý den. Nyní máme už asi týden sníh, což je super (kupodivu se nám nedělají nášlapy, no asi kvůli velikosti kopyt zvíci sloní nohy). Protože máme v okolí samé kopečky, jsme většinu posledních zim značně omezení kudy se dá bezpečně jít a nepřizabít se na blátě. Díky bohu za krytou jízdárničku a i na nekryté pískové se v letošní zimě dalo skoro pořád chodit.
Už ať je jaro...

Neregistrovaný uživatel

24.1.2018 19:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Meifi: jak se to stalo? My jsme se s koněm svalili před 3 dny, uklouzlo mu to na lesní cestě. Můj manžel šel s námi a vše viděl, byl z toho vyděšenější než já. Mám chlaďase, kterému do tuny moc nechybí.. naštěstí jsem se stihla odvalit. Oř z toho by trochu paf, ale nic se nikomu nestalo, tak jsme se tomu mohli zasmát. "Lavor" po nás tam byl vidět ještě dnes

Jinak jezdíme každý den. Nyní máme už asi týden sníh, což je super (kupodivu se nám nedělají nášlapy, no asi kvůli velikosti kopyt zvíci sloní nohy). Protože máme v okolí samé kopečky, jsme většinu posledních zim značně omezení kudy se dá bezpečně jít a nepřizabít se na blátě. Díky bohu za krytou jízdárničku a i na nekryté pískové se v letošní zimě dalo skoro pořád chodit.
Už ať je jaro...

Podle slečny co jela s ním se mu kůň lekl a postavil se na zadní.Bohužel mu to uklouzlo a padl na záda.Zůstal pod ním.Co vím od jeho dcery, tak rozdrcená pánev, obě nohy zlomené, žebra snad osm.No nic moc a je stále v kritickém stavu v nemocnici. Jinak mě zima nevadí, protože vodit je můžu v zimě i v létě. smajlík Zase nejsou mouchy a kobylka mě nepřesvědčuje, že by bylo nejlepší se jít vykoupat.smajlík

24.1.2018 19:39
koně

XXX.XXX.205.252

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Podle slečny co jela s ním se mu kůň lekl a postavil se na zadní.Bohužel mu to uklouzlo a padl na záda.Zůstal pod ním.Co vím od jeho dcery, tak rozdrcená pánev, obě nohy zlomené, žebra snad osm.No nic moc a je stále v kritickém stavu v nemocnici. Jinak mě zima nevadí, protože vodit je můžu v zimě i v létě. smajlík Zase nejsou mouchy a kobylka mě nepřesvědčuje, že by bylo nejlepší se jít vykoupat.smajlík

To je vždycky na ho..., když jde kůň na zadní a nezvládne to s váhou
Přece jen koňské tělo, z výšky, nějaká ta rozsocha od sedla, přitažlivost zemská, no je to hnus
Držím palce, aby se váš šéf dal co nejdřív dohromady.

24.1.2018 19:50
koně

XXX.XXX.205.252

hancus napsal(a):
Čauky, dotaz. Máme pozemek +- 4000 m, jeden velký, jeden ponďa, přístřešek, zpevněných 90 m, zbytek bahno, nonstop venku. Přepůlili jsme jim to, aby měli vůbec nějakou trávu až začne růst. Zdržují se vlastně jen na zpevněném a do bahna se jim nechce, když je to zmrzlý tak tam nechodí už vůbec. Ten větší je mladý a venku je jak dělo, protože v ohradě se moc nehýbe. Dostanu se s ním s bídou o víkendu, častěji nehrozí. Vylonžovat předem není kde, kolem jsou zoraná pole, ohrada je nepoužitelná. A teď k dotazu. Máte někdo koně v podobných podmínách? Jezdíte na nich, nebo jste ježdění v tomhle bahně nebo zmrzlotině vzdali a začnete až na jaře?

Já tedy v zimě jezdím, ale spíš, že musím
Zamlada jsem jezdila i dobrovolně a radostně, zima, nezima. Taky jsem měla koně v nájemním a jen jsem ho opucovaal, vyvenčila a pak do kyblíčku zakrmila.Max. vyhodila jedny bobky z boxu
Teď mám dceru, která je mladá a aktivní.Jenže v 10ti letech jí ještě nemůžu s ponicí pustit úplně samotnou.A než bych s ní stála na jízdárně, to se tedy vyhrabu radši na koně.Máme boxy, takže není problém si bahňáka zahnat, nechat oschnout a opucovat.
Každopádně, být vámi, nehrotila bych nic.Nažrat dostanou, chodit si sami můžou, když budou chtít, kam se schovat taky mají.Ono to zas povolí, bahna ubude, nastane světlo a bude se vám chtít.Něco lámat přes koleno, to nemá cenu.Předpokládám, že jezdíte li rekre, tak váš kůň pracovat vlastně nemusí

Neregistrovaný uživatel

24.1.2018 19:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

koně napsal(a):
To je vždycky na ho..., když jde kůň na zadní a nezvládne to s váhou
Přece jen koňské tělo, z výšky, nějaká ta rozsocha od sedla, přitažlivost zemská, no je to hnus
Držím palce, aby se váš šéf dal co nejdřív dohromady.

Já bych taky moc rád aby se z toho dostal.Ono se mi moc ve čtyři hodiny nechce vstávat, ale teď tolik svoji práci neženu, tak to jde.smajlík Jinak děkuju moc.

25.1.2018 07:29

Meifi: ou, tak to zní hrozně. Držím pěsti, ať se z toho dostane s co nejmenšími následky

25.1.2018 07:55

Hnus :( Taky držím palce pro co nejlepší rekonvalescenci.

Když se na mě tehdá obrátil kůň při chůzi do kopce (tedy na mě letěl ještě z kopce), měla jsem fakt obrovské štěstí a i díky asistenci druhé jezdkyně - která koně, který zůstal ležet na mě a nezvedal se, odehnala - se mi prakticky nic nestalo. Banality typu zlomený nárt, pochroumaná krčka a natržené ucho se v tomto případě ani nepočítají. Nejhorší je, když člověk zůstane mezi tvrdým povrchem a koněm... to dopadá viz výše

Neregistrovaný uživatel

25.1.2018 18:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Díky moc za soucit.smajlík Ošetřovatelka je naštěstí v pořádku a v sobotu dorazí na pomoc ošetřovatel a pracovní jezdec z jiné stáje dočasně.Doufám že bude mít hezký vztah ke koníkům.

Přidejte reakci

Přidat smajlík