Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.1.2018 18:47
sasicalasica

XXX.XXX.250.0

Kobyla cca 600kg pohybu má asi ako školský kôň. Môžem krmiť takto? ráno- 1kg otruby, ovos štvrť kg, kukurica štvrť kg, vojtežkove granule pol kg, repne rezky pol kg a sladový kvet pol kg.=3kg (to iste aj večer+samozrejme seno 6kg denne?)A chcem vediet či krmim vela/málo proste potrebujem poradiť či niečo nechýba.

Neregistrovaný uživatel

16.1.2018 19:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Sladový květ dáváme dorostencům.Ten by mě taky docela zajímal jaký názory se tu sejdou.Mě bylo řečeno, že je to pro "makající" koně a vlastně podobný efekt má ječmen.Jinak kde máte aspoň dvě kila mrkve? Pro koně je velmi prospěšná.smajlík

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.1.2018 19:09

3kg jednorázovo je zbytočne veľa, konský žalúdok by mal jednorázovo dostať max 2kg jadra, aby to strávil bez následkov. Šešt kíl sena je trochu málo, seno pokojne pridajte.
V pomerny neporadím, nie som výživár a na konkrétnejšie odporúčania si aj tak budete musieť niekoho kvalifikovaného zaplatiť. Osobne mi tam chýba minerálka a pridala by som a) ľan, hlavne v zimnom období.

16.1.2018 19:38
sasicalasica

XXX.XXX.250.0

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
3kg jednorázovo je zbytočne veľa, konský žalúdok by mal jednorázovo dostať max 2kg jadra, aby to strávil bez následkov. Šešt kíl sena je trochu málo, seno pokojne pridajte.
V pomerny neporadím, nie som výživár a na konkrétnejšie odporúčania si aj tak budete musieť niekoho kvalifikovaného zaplatiť. Osobne mi tam chýba minerálka a pridala by som a) ľan, hlavne v zimnom období.

Veľmi pekne ďakujem za rady, no nerozumiem tej minerálke. Minerálka ako čo?

16.1.2018 20:05
Íháček

XXX.XXX.66.9

Me prijde ze davate zbytecne moc veci dohromady. Otruby myslite psenicne? K cemu jsou dobre? Pro me je to odpad ktery k nicemu neni. To radsi dejte vic tech rizku jestli potrebujete plny kybl. Kun je hubeny nebo naco potrebuje 6 kilo jadra denne? Pokud hubne tak pridejte seno.6kg pro velkeho kone je strasne malo. Jinak na presnejsi vyvazeni krmne davky se musite zeptat krmivare ten vam rekne kolik a ceho by bylo idealni aby neco nechybelo nebo neprebyvalo. A mineralni doplnek je zaklad ten bych urcite taky dodala.

16.1.2018 20:32
sasicalasica

XXX.XXX.250.0

Íháček napsal(a):
Me prijde ze davate zbytecne moc veci dohromady. Otruby myslite psenicne? K cemu jsou dobre? Pro me je to odpad ktery k nicemu neni. To radsi dejte vic tech rizku jestli potrebujete plny kybl. Kun je hubeny nebo naco potrebuje 6 kilo jadra denne? Pokud hubne tak pridejte seno.6kg pro velkeho kone je strasne malo. Jinak na presnejsi vyvazeni krmne davky se musite zeptat krmivare ten vam rekne kolik a ceho by bylo idealni aby neco nechybelo nebo neprebyvalo. A mineralni doplnek je zaklad ten bych urcite taky dodala.

Ok takže menej krmnej zmesy a viac sena. Takže také 4kg krmnej zmesy denne a 8kg sena? Ďakujem.

16.1.2018 20:46
Íháček

XXX.XXX.66.9

sasicalasica napsal(a):
Ok takže menej krmnej zmesy a viac sena. Takže také 4kg krmnej zmesy denne a 8kg sena? Ďakujem.

Kazde krmivo se dava z nejakeho duvodu. Seno je objem cili zaklad a koni 600kg bych dala 10 nebo klidne i vic kg zalezi v jakem je rezimu a kondici. Jadro bych pak vybirala podle toho co kun potrebuje. Takze jestli potrebuju aby pribral nebo mel vic energie nebo pro svuj dobry pocit apod. Pokud je kun v dobre kondici a nema zadny problem tak nevidim duvod cpat mu kila jadra.

16.1.2018 22:08
sasicalasica

XXX.XXX.250.0

Íháček napsal(a):
Kazde krmivo se dava z nejakeho duvodu. Seno je objem cili zaklad a koni 600kg bych dala 10 nebo klidne i vic kg zalezi v jakem je rezimu a kondici. Jadro bych pak vybirala podle toho co kun potrebuje. Takze jestli potrebuju aby pribral nebo mel vic energie nebo pro svuj dobry pocit apod. Pokud je kun v dobre kondici a nema zadny problem tak nevidim duvod cpat mu kila jadra.

Ok takže keby jej dávam tých 10kg denne koľko by som mala približne dávať jadra aby neschudla alebo zase nepribrala? Aspoň tak približne keďže jej dám viac sena tak logicky asi menej jadra nie? Proste ku tým 10kg sena neviem spojiť +koľko jadra.

16.1.2018 22:33
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Nepíšete nic o tom, jakou zátěž kůň má. Ono školní kůň je dost variabilní pojem. Jsou koně, co chodí 4 hodiny denně, nemají možnost výběhu, pastvy. Jinde chodí podle klientů, třeba taky pár dní ne. Je rozdíl, jestli na koni v kroku nebo klusu drndá začátečník, nebo jestli slouží ke skokovému tréninku jezdců, jezdí na aktivní vyjížďky ve všech chodech. V jakém režimu je tedy vaše kobyla?

Neregistrovaný uživatel

16.1.2018 22:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Jednoduše pokud bude hubnout, tak pomaličku přidejte a když tloustnout, tak pomalu uberte.Ovšem nikdy nepřidávejte nic rychle a po velkých dávkách.To je pro koně nebezpečné.

17.1.2018 10:52

sasicalasica napsal(a):
Ok takže keby jej dávam tých 10kg denne koľko by som mala približne dávať jadra aby neschudla alebo zase nepribrala? Aspoň tak približne keďže jej dám viac sena tak logicky asi menej jadra nie? Proste ku tým 10kg sena neviem spojiť +koľko jadra.

Minerálka ako vitamínovo-minerálny doplnok
Ku konkrétnym množstvám jadra vám v diskusii veľa toho nikto nepovie, ja mám koňa(spolu s ďalšimi 7) v ustajnení nacca 100g ovsa denne(fakt iba ako spestrenie a zamiešanie mienrálky) a prosperuje, až príliš. Ale zase sena má určite cez tých 10kg denne. Športové kone k tejto základnej dávke dostávajú ešte ďalšie výživové doplnky a na energiu olej- je to lepší doplnok energie než ovos(alebo jadro všeobecne), pretože v malom objeme pridá veľa energie. Ale teda seno je základ, u všetkých, v ideálnom prípade neobmedzene, resp podľa potrieb jednotlivca. Nezávisle na príjme jadra, konské trávenie totiž nie je závislé na príjme jadra, ale práve na tom sene, resp vláknine z neho.
Ale tiež sa mi zdá zbytočne prekombinovaná tá kŕmna dávka, nevidím dôvod dávať 1kg otrúb, nie sú nejako zásadné prínosné, navyše v takomto množstve dosť narúšajú pomer vápnik a fosfor, čiže je nutné v ostatnej kŕmnej dávke zase pridať viac vápnika a to sa mi zdá zbytočne komplikované.

17.1.2018 14:40
sasicalasica

XXX.XXX.250.0

Dotaz napsal(a):
Nepíšete nic o tom, jakou zátěž kůň má. Ono školní kůň je dost variabilní pojem. Jsou koně, co chodí 4 hodiny denně, nemají možnost výběhu, pastvy. Jinde chodí podle klientů, třeba taky pár dní ne. Je rozdíl, jestli na koni v kroku nebo klusu drndá začátečník, nebo jestli slouží ke skokovému tréninku jezdců, jezdí na aktivní vyjížďky ve všech chodech. V jakém režimu je tedy vaše kobyla?

Každý deň cca 3hod denne jazdím no niekedy sa to nepodarí každý deň takže asi 6dní v týždni. Normalne krok, klus, cval v kavaletách a niekedy menšie skoky do 1metra. Výbeh má celý deň a noc box.

17.1.2018 15:50
Íháček

XXX.XXX.66.9

sasicalasica napsal(a):

Ale ono nejde rict ze napriklad na 10kg sena pripadne 5kg jadra. Krmna davka se sestavuje na kazdeho kone jinak. Podle jeho kondice, temperamentu a pripadne zdravotnich potizi. Taky zalezi cim chci krmit. Je rozdil kilo ovsa a kilo rizku. Sou kone kterym staci hrstka ovsa a budou makat cely den a pak sou taci co za hrstku ovsa ani nevylezou ze staje. Stejne tak nekteri tloustnou po kupce sena a nekteri potrebuji plny kybl aby jakz takz vypadali. Zkuste si neco nastudovat o krmeni at vite k cemu je co dobre a nesypat vsechno mozne. Dejte koni poradnou porci sena a s jadrem zacnete na mensich porcich a pokud budete mit pocit ze mu to nestaci tak pomalu pridavat podle toho co bude potrebovat.

17.1.2018 18:17

Týjo... tak to jsem asi ještě neviděla nikoho, kdo by dělal 6x týdně s koněm 3 hodiny v kuse... na to bych se možná zašla podívat. Musíte mít záviděníhodnou fyzičku a Váš kůň svatozář.

Takže zase fejk? Mě už se to od začátku nezdálo podle zadání - jestli tohle někdo fakt krmí rekre koni...? Ale tak třeba budu zas za tu špatnou, co za vším vidí nějaký chiméry...

17.1.2018 18:31

Týjo... tak to jsem asi ještě neviděla nikoho, kdo by dělal 6x týdně s koněm 3 hodiny v kuse... na to bych se možná zašla podívat. Musíte mít záviděníhodnou fyzičku a Váš kůň svatozář.

Takže zase fejk? Mě už se to od začátku nezdálo podle zadání - jestli tohle někdo fakt krmí rekre koni...? Ale tak třeba budu zas za tu špatnou, co za vším vidí nějaký chiméry...

Me se to taky nejak nezda, aby nekdo kdo kone uz ma a nejakou dobu takto krmi najednou zjistoval jestli krmi spravne - pricemz prece kazdy majitel kone vidi jestli kun pribira/hubne nebo ma prilis energie pod sedlem.
A s temi 6,8,10 kg sena - to opravdu nekdo vazi? Uz jsem prosla x staji a vsude se davalo seno baj ocko vidlema takova nejaka kupka a nikdo neresil, jestli je to 10 nebo 9 kilo...

17.1.2018 18:36
Íháček

XXX.XXX.66.9

Me se to taky nejak nezda, aby nekdo kdo kone uz ma a nejakou dobu takto krmi najednou zjistoval jestli krmi spravne - pricemz prece kazdy majitel kone vidi jestli kun pribira/hubne nebo ma prilis energie pod sedlem.
A s temi 6,8,10 kg sena - to opravdu nekdo vazi? Uz jsem prosla x staji a vsude se davalo seno baj ocko vidlema takova nejaka kupka a nikdo neresil, jestli je to 10 nebo 9 kilo...

Budete se divit ale u nas ve staji se vazilo protoze zacly vznikat spory kvuli tomu ze jeden ma vic a druhy min a plati vsichni stejne. Me to prislo dost smesne hadat se kvuli par korunam ale lidem to nevysvetlite tak se koupila vaha a kazdemu koni se vazilo.

17.1.2018 18:47

Íháček napsal(a):
Budete se divit ale u nas ve staji se vazilo protoze zacly vznikat spory kvuli tomu ze jeden ma vic a druhy min a plati vsichni stejne. Me to prislo dost smesne hadat se kvuli par korunam ale lidem to nevysvetlite tak se koupila vaha a kazdemu koni se vazilo.

To uz je mazec kvuli ceho se lidi dokazou hadat... Jeste ze mam kone na pastevku, ten ma sena kolik sam chce a sni a nemusim se s nikym dohadovat ze jeho kun sezral o tri stebla vic

17.1.2018 19:09

Íháček napsal(a):

No tak to snad ne! Znám opravdu profi stáj s velmi bohatou klientelou a nedokážu si představit, že by tam někdo toto předváděl. Podle mě je to nejen o majitelích koní, ale i stáje. Pokud šetří každou korunu a když se někdo ozve, že kůň potřebuje víc sena a on argumentuje, že víc nedostane, pak rozumím, že začne dělat majite koně zle, až to může jít do extrémů... a že jsou někteří majitelé bezmozci a dělají dusno jen proto, že je to baví... ale je to hnus
Výhoda těch, co mají dobré jméno jako ustajovatelé a mohou si klientelu vybírat (případ zmíněné stáje). Každý má své, někteří mají možná pro jiného nesmyslné nároky, ale vždy se dá domluvit nějaký kompromis. Vzhledem k dlouhodobě stabilnímu osazenstvu stáje to prostě asi může fungovat i v klidu a spokojenosti všech zúčastněných :).

Neregistrovaný uživatel

17.1.2018 19:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Se koukněte občas na zprávy, co lidi dovedou. Hlouposti dovedou řešit až do krajností.

18.1.2018 11:56

Jen takové srovnání ohledně šesti metrákového koně a sena - mám kobylu s genetickou nemocí, která má v podstatě nepracující režim a krmivářkou doporučená denní dávka sena pro ni je 12 kg, protože má mít příjem sena omezený. Takže 6 kg pro zdravého pracujícího koně je spíš (doufám) překlep?

18.1.2018 12:02

Nemyslím si. To je podľa mňa taká klasická boxová dávka v komerčnom ustajnení.
Skôr dúfam, že sú preklep tie tri hodiny pod sedlom, to si neviem predstaviť, že by sa aj mne ako jazdcovi toľko chcelo sedieť na koni,6x do týždňa

18.1.2018 22:21
carroll

XXX.XXX.138.91

Jen takové srovnání ohledně šesti metrákového koně a sena - mám kobylu s genetickou nemocí, která má v podstatě nepracující režim a krmivářkou doporučená denní dávka sena pro ni je 12 kg, protože má mít příjem sena omezený. Takže 6 kg pro zdravého pracujícího koně je spíš (doufám) překlep?

Vybavují se mi šílené krmivářské tabulky a rady známého horsemanshipisty VB a vstávají mi chlupy.
Ta kobyla, pokud opravdu má 6 kilo sena a pod sedlo chodí 3 hodiny denně, musí vypadat jako chrt.
Krmná dávka je složená nesmyslně, zbytečné otruby, zbytečně moc splácaného dohromady, velmi málo sena. Zadavatelko, pokud to míníš vážně, zaplať někomu, kdo ti sestaví nějakou rozumnou krmnou dávku.
Začala bych tím, že toho sena může kobyla určitě žrát dvojnásobek, ne-li trojnásobek teď v zimě.

19.1.2018 14:05
sasicalasica

XXX.XXX.250.0

Kobylka je v pohybe naozaj 6dní v týždni aj tie tri 3hod denne. Chcem ju dať preustajniť a chcela by som si zistiť ako a koľko kŕmiť. Dakujem niektorý ste mi poradili.

19.1.2018 14:09

Kontaktujte krmiváře a nechte si sestavit dávku na míru. To, co tato služba stojí, se Vám vrátí velmi rychle na neutracených penězích za zbytečné krmivo/doplňky.

19.1.2018 14:27

Potřebujete dobrého krmiváře, který má vzdělání větší než jednu knihu a dva víkendové kursy, a který vám nebude tahat peníze z kapsy za nesmysly od firmy, pro kterou dělá. Velmi doporučuji ing Moniku Mechovou, krmeni-koni.cz. Mám osobní zkušenost, využila jsem. Nabídne vám víc alternativ, vyberete si, řeší i kvalitu jednotlivých minerálek, biologickou dostupnost prvků, preferovanou strukturu krmiva, dostupnost, krmicí a skladovací možnosti zákazníka atd.

Přidejte reakci

Přidat smajlík