Ahoj,
včera se kobyle rozjela lymphagnitida na zadní noze. Věc se řešila okamžitě, přesto je otok velký a rozsáhlý. S lymphagnitidou mám zkušenosti vícenásobné, ale u jiného zvířete a hlavně vždy v létě. Té po zaléčení pokaždé slezly chlupy pod mokrým obvazem.
Jelikož mám za pár dní termín porodu a může se stát ledacos, chci v teoretické rovině připravit ne příliš zkušené ošetřovatele.
První informací je samozřejmě číslo na dvorní vetku, ale dále se chci zeptat, zda tento problém někdo řešil v zimní sezóně a jak následně nohu chránil před mrazy a případným sněhem a blátem?
Kobyly jsou v pastevním režimu, kdy kolem zpevněné plochy přístřešku a jeho okolí prostě bláto je. Dále je pastvina v dobré kondici, ale blátu jsme se zcela nevyhli.
Teď je kobyla na vysoké podestýlce v přístřešku, ale budu ji chtít co nejdříve pustit na pastvinu. Je březí a pohyb jí chybí.
Napadlo mě namazat suchou nohu velkou vrstvou vazelíny? Nebo ji chránit bandáží? V tom bych viděla riziko, přeci jen při pohybu bandáž pracuje a nedobře zavázaná noha je horší než nezávazaná.
Možná věc řeším zbytečně, možná chlupy ani neslezou, možná to nebude dřív, či později, než odjedu do porodnice a vše ohlídám a operativně zvládnu vyřešit. Ale za každý tip, který budu moci předat i ošetřovatelům z řad rodiny, budu ráda. :)
Díky,
Aneta.
Meli jsme take v zime. Na otok pomohl ocet. Normalne zredit vodou namocit v tom hadr(rucnik) omotat nohu, na to igelit a zavazat bandazi. Meli jsme otok az ke hlezmu tudiz na to padly bandaze dve aby to bylo opravdu cele. Nekdo radi suche teplo.tj jen bandaze nekdo strikat vodou. Osobne si myslim ze pohyb je pro ni urcite fajn sama si rekne. Znam konika co stal tyden v potoce a odmital jit ven. Kdyz vylezl noha byla naproato v poradku. Takze pokud je zvykla venku at chodi.
Kobyla má zatím vysoký obvaz a noha ještě hodně bolí, ale za den dva bych ji také nejraději viděla na volno. Když dá Bůh a sníh chvilku vydrží, bude to fajn.
Jde mi spíše o ten případ, kdy slezou zpod zapařováku chlupy. Stalo se vám to? Nebo se to děje jen Rezavému přízraku a ostatní koně zvládnou dva dny pod obvazem v pohodě?:)
Faktem je že asi zbytečně plaším. Pastvinu mají rozlehlou a budu věřit, že se případným srajdám rozumně vyhne. :)
Octová voda je super tip. Díky!
Mate to spatne ovazane. Takhle vam to hlezno otece. U nas nikdy chlupy neslezly a za ty roky uz jsme ji meli nekolikrat. Pokud ma otok az takhle nahoru. Kupte vatu v lekarne ji prodavaj tak pekne poskladanou.omotejte hlezno vatou a az pak bandaz. Vata by mela byt o cele noze a v mistech jako je hlezno obzvlast.
Takto a klidne do toho ten ocet. Je to fakt nejlepsi vec co za ty roky mam vyzkousenou.
Něco k věci, držím palce
http://www.klinikahm.cz/Stranka/flegm-lymfangitida-koncetin-koni.html.
Flegmona u nas několikrát (zadni noha), vždycky v zimě (od podlomů - ty samozřejmě léčíme, ale nějak se mi tak zdá, že čím menší oděrka, tím rychleji a víc lymfangitida nastoupí... možná už jsem paranoidní. Dáváme normální zapařovací obvaz - mokrý ručník (ručníky), na to potravinarska folie a bandáž (já dávám transportni kamaše...). Uleví se mu, ale na otok to až tak nepomahá - u valacha se ten otok postupně "stěhuje" od kopyta výš až k šourku (vypadá pak několik dnů jako hřebec
U nás pomáhá na otok zmíněný pohyb, takže dáváme první dva tři dny, kdy je ta bolest největší, equipalazone, aby ho to tak nebolelo a pohyboval se. Což je ale samozřejmě u březí kobyly otázkou...
Chlupy mu nikdy neslezly.
U nás taky asi od podlomu, paradoxně až napadl sníh, rozmočily se a už to bylo.
Mokrý obvaz měla prvních 36 hodin, včera jsem sundala, nechala chvilku odpočinout a dala suché zateplováky Back on Track a výš bandáže, až do půli stehna. Dneska už prosakuje lymfa a otok se ani nehne, spíše mi připadá, že od vemínka sjel trochu pod břicho.
Už to řešíme s vetkou.
Po obědě ji vezmu aspoň kousek poťapat. Puštěná být bohužel nemůže, Rezavá je můra a když před ní těhule hned neuhne, tak je ostrá.
Musíme to nějak organizačně poladit, ale zatím černá nechce chodit ani po přístřešku, tak není moc co hrotit.
JJ, mám taky zkušenost, že v bahně nic, pak začalo mrznout, a najednou flegmóna...
Jinak já pokaždé řeším s vetem ihned (čili v rámci několika hodin, asi nejdelší "prodlevu" jsme měli deset hodin), jakmile si všimnu prvních příznaků (otok, nechce se mu chodit...), mám zkušenost, že čím dřív dorazí vet s atb (čili čím je otok menší), tím rychleji zaberou atb a tím rychleji se dá valach zpátky do kupy. Takže nemám ani zkušenost s prosakující lymfou, ale v tom případě si dokážu snadno představit, že ty chlupy pak slezou...
Jo, to chápu... já mám taky vždycky strach, že třeba atb nezaberou, protože se ta flegmóna opakuje, zatím vždycky zabrala... snad je to i zkušeností veta, dává pokaždé jiné, někdy i kombinaci, ale to už laik bohužel neovlivní.
Bohužel se mi zatím nepodařilo vyřešit prevenci, prostě v tomhle počasí a v tomhle managementu, kde teď kůň je (a kde chci, aby z různých důvodu zůstal), to je fakt oříšek.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Blbá otázka: jak často se to děje konkrétnímu koni? Protože si dokážu představit, že oděrka se prostě stane hned. Pokud nestojí v nastlaném boxe a nechodí jen box - ulička - hala, pak se do toho mokro s bakteriemi dostane snadno. Dost mě tohle děsí... měla jsem jí sama (následek pochybení doktora ) a upřímně... už jsem zlámaná shora dolů, ale takovou bolest jsem nikdy nezažila. A zažít bych už nikdy nechtěla. Takže jestli to mají koně taky tak, tak potěš koště
Tak můj valach měl flegmónu poprvé před čtyřmi lety (1 epizoda) a letos od listopadu každý měsíc (skoro jako menstruace
A je to hrůza, ale nevím, jak to preventivně řešit. Má to od podlomu (postižená jedna noha), který se nám nedaří léčit - mažeme, strháváme, desinfikujeme, zabalujeme atd. atd., když už to vypadá, že je pokoj, vrátí se flegmóna a hádejte, co najdu na spěnce - nějakou celkem miniaturní oděrku. Přitom valach je celkem nešika a má rád bahenní koupele, takže různé oděrky (a nejen oděrky) na nohou občas nacházíme a samozřejmě nejsme u koní pořád, abychom hned desinfikovali... a zajímavé je, že od těchto oděrek a ran na ostatních nohou nikdy nic, ale na téhle jedné z blbé oděrky (podlomu) je to hned.
A ano, bolestivé je to hodně. Když ho najdeme s otékající nohou stát v bahně, snažíme se ho vždycky přemístit buď do boxu, nebo aspoň na zpevněný povrch (už kvůli vetovi). A nejde to ani po dobrém (přemlouvání, pamlsky), ani po zlém (bič). Jediné, co pomáhá, je ten equipalazone, díky Bohu za něj
Sdílím pocit, že bolest to musí být ochromující. :(
Tuhle konkrétní kobylu máme rok a půl a epizodu máme první. Zpětně ale tuším, že na dané noze už problém musel někdy být.
Kobyla je žravá a když stojí u sena půl dne, noha je lehce zateklá. Takže nějaké poškození tam už určitě proběhlo.
Druhá kobyla, ataktická, když ještě stála u baráku na menším prostoru, jak je nešikovná, měla věčně nějaké oděrky a flegmóna se u ní objevila během dvou let asi čtyřikrát. Po vypuštění na velkou pastvinu je bez problému.
V tomhle případě jsem kobylu volala na krmení, ta jen otočila hlavu, co se děje, a stála dál. Tak jsem šla na kontrolu a už natíkala spěnka, ale nic dramatického.
Samozřejmě první co mě napadlo, byla zlomenina. Ale po prohmatání a pozohýbání jsem se trochu uklidnila a začala tušit flegmónu.
Dva chlapi mi museli pomoct dostat ji dvacet metrů do přístřešku. A po dobrém to opravdu nešlo. :(
Celý první den prakticky proležela, úplně hotová.
Dnes je už lépe. Vyměnili jsme ATB, dostává injekčně do svalu, už se dala povodit, takže srdéčko plesá, že se to pohne a vychodíme to.
Jestli jí noha v klidu přitéká, je velmi pravděpodobné, že flegmónu už někdy v minulosti prodělala.
Ten equipalazone je super věc, vřele ho doporučuju (nebo cokoliv jiného na bolest), u valacha účnkuje do dvaceti minut a pak se s ním dá manipulovat i trochu chodit, takže otok je pak menší... Ty první tři dny s equipalazonem fakt nešetřím, mám ho pro tyto případy už v zásobě U březí kobyly je to samozřejmě něco jiného, ale třeba se bude hodit do budoucna...
deauville
napsal(a):
Tak můj valach měl flegmónu poprvé před čtyřmi lety (1 epizoda) a letos od listopadu každý měsíc (skoro jako menstruace
A je to hrůza, ale nevím, jak to preventivně řešit. Má to od podlomu (postižená jedna noha), který se nám nedaří léčit - mažeme, strháváme, desinfikujeme, zabalujeme atd. atd., když už to vypadá, že je pokoj, vrátí se flegmóna a hádejte, co najdu na spěnce - nějakou celkem miniaturní oděrku. Přitom valach je celkem nešika a má rád bahenní koupele, takže různé oděrky (a nejen oděrky) na nohou občas nacházíme a samozřejmě nejsme u koní pořád, abychom hned desinfikovali... a zajímavé je, že od těchto oděrek a ran na ostatních nohou nikdy nic, ale na téhle jedné z blbé oděrky (podlomu) je to hned.
A ano, bolestivé je to hodně. Když ho najdeme s otékající nohou stát v bahně, snažíme se ho vždycky přemístit buď do boxu, nebo aspoň na zpevněný povrch (už kvůli vetovi). A nejde to ani po dobrém (přemlouvání, pamlsky), ani po zlém (bič). Jediné, co pomáhá, je ten equipalazone, díky Bohu za něj
Tak každý měsíc, to potěší, to věřím
Tipuju, že jako skoro všechny kožní záležitosti to souvisí s celkovým imunitním stavem. Nedávno tu byla na toto téma diskuze - opakující se spěnkové dermatitidy a imunita.
Řekla bych, že letošní zima je pro kožní choroby jako stvořená, plísně a podlomy se řeší na fb stále dokola. Teploty se pohybují převážně kolem nuly nebo spíš nad, mokro, vlhko, déšť nebo sníh s deštěm, mokrý sníh a to vše stále dokola.
Napadlo mě tohle - nezkoušel jste někdo?
http://www.bylinkyprokone.cz/?kam=obkladová_směs
asi nemyslím na akutní otok, ale spíš na náchylná nebo poraněná místa preventivně.
Terven
napsal(a):
Tak každý měsíc, to potěší, to věřím
Tipuju, že jako skoro všechny kožní záležitosti to souvisí s celkovým imunitním stavem. Nedávno tu byla na toto téma diskuze - opakující se spěnkové dermatitidy a imunita.
Řekla bych, že letošní zima je pro kožní choroby jako stvořená, plísně a podlomy se řeší na fb stále dokola. Teploty se pohybují převážně kolem nuly nebo spíš nad, mokro, vlhko, déšť nebo sníh s deštěm, mokrý sníh a to vše stále dokola.
Napadlo mě tohle - nezkoušel jste někdo?
http://www.bylinkyprokone.cz/?kam=obkladová_směs
asi nemyslím na akutní otok, ale spíš na náchylná nebo poraněná místa preventivně.
Jasně, a vždycky akutní stav vypukne nejlépe v neděli, na Štědrý den atd., to se veti jen hrnou...
Ano, věřím, že to má spojitost s imunitou, krmením atd., už jsme si nechali kvůli tomu sestavit i krmnou dávku od výživářky, kupuju různé přípravky na imunitu, ale zatím teda nic moc. Tahle zima je opravdu DĚSNÁ. A hlavně mám strach z možných "následků" - postižené podkoží, nutnost neustále hlídat nohy atd. atd. Přemýšlím už opravdu nad vším, jestli mu neoholit nohy (ale nebude mu zima?), nechat ho chodit ve speciálních chráničích na nohy (ale to asi na tu kůži taky není dobrý atd.).
Ad bylinná směs - konkrétně tohle jsem nezkoušela a vlastně jsem ani nezkoušela bylinky, ale děvčata u nás ve stáji je užívají hojně, včetně podlomů. Jeden kůň ve stáji má také neustálý problém s podlomy a majitelka používá různé odvary, zábaly, atp., včetně těch založených na řepíku, řebříčku, maliníku. Dle mého názoru výsledek 0, ačkoliv mi ona majitelka tvrdí, že "je to lepší". No, ale kůň už má podlom od léta a má ho pořád, takže za mě je to spíš "věř a víra Tvá Tě uzdraví".
Nic proti bylinkám, ale kdykoliv jsem je použila u svých koní (vnitřně či zevně), bohužel bez úspěchu
deauville
napsal(a):
Jestli jí noha v klidu přitéká, je velmi pravděpodobné, že flegmónu už někdy v minulosti prodělala.
Ten equipalazone je super věc, vřele ho doporučuju (nebo cokoliv jiného na bolest), u valacha účnkuje do dvaceti minut a pak se s ním dá manipulovat i trochu chodit, takže otok je pak menší... Ty první tři dny s equipalazonem fakt nešetřím, mám ho pro tyto případy už v zásobě U březí kobyly je to samozřejmě něco jiného, ale třeba se bude hodit do budoucna...
Je to super tip, protože ta manipulace s "tuhým" koněm je asi nejhorší.
O tom, že to není první epizoda, jsem už také přesvědčena. Budeme se na to muset nějak zaměřit, z imunitního hlediska.
Pravdou je, že podlomy na obou zadních má, a to dlouhodobě. Ošetření je u ní složité, takže jen odmočuji a následně suché přimazávám masti od Dromy.
Faktem je, že důsledná nejsem, a vždy dovolím podlomům se vrátit. :(
A poslední - měsíční intervaly si nebudu ani představovat.
anekapace
napsal(a):
Je to super tip, protože ta manipulace s "tuhým" koněm je asi nejhorší.
O tom, že to není první epizoda, jsem už také přesvědčena. Budeme se na to muset nějak zaměřit, z imunitního hlediska.
Pravdou je, že podlomy na obou zadních má, a to dlouhodobě. Ošetření je u ní složité, takže jen odmočuji a následně suché přimazávám masti od Dromy.
Faktem je, že důsledná nejsem, a vždy dovolím podlomům se vrátit. :(
A poslední - měsíční intervaly si nebudu ani představovat.
Tak koukám, že Vaše kobylka má chudák ještě takové subtilní nožky (kde je to samozřejmě o to víc vidět Já mám obrovského valacha, hannoveráka, takže i ty nohy jsou takové "udělanější", je to vidět teda spíš až když se mu to stěhuje na to břicho...
Co se podlomů týče, já důsledná jsem, ale otázkou je, zda je to v tomto "podnebí" vůbec léčitelné... Mimochodem, mast od Dromy je teda u nás (bohužel) vhodná tak maximálně na spálení od slunka, na podlomy teda ani náhodou (vyzkoušeno - můj valach + další valach s podlomy ve stáji) - nám spíš pomáhají (teda v lepším počasí) bariérové masti typu zinková mast, Sudocrem atp.
A na imunitu nám teď vetka doporučila přípravek Immuneregen, že to doporučuje a má s tím pozitivní zkušenost. Tak jsme objednali. A jsem teda zvědavá, není to teda úplně levné, ale kdyby to mělo pomoci a zbavit nás to toho svinstva, tak to budu vyvažovat zlatem...

Sudocream je dobrej.
V Německu na ty podlomy - na vysušení - používali normální dětský zásipový pudr na zadničky. Fungovalo to výborně. Až mě to překvapilo. Někteří z nás řeší podlomy pořád a jen se to potácí od "trochu lepší" k "zase horší"... ale vyléčení žádné. Tady to fungovalo báječně. Pudr vysuší a zároveň zaklopí, ale dýchat to může. I bez vázání. Samozřejmě nevím, jak to bude fungovat, pokud kůň stojí po karpy v blátě. Tohle bylo převážně přes sezonu. Ale on stačí ten pohyb v mokré trávě, aby se podlomy během chvilky rozšířily do obrovských mokvavých děr...
Díky, ten pudr taky zkusím, to mě ještě nenapadlo
No, nejhorší je, že my loni v létě zainvestovali opravdu dost peněz do rozšíření zpevnění... beton, na to gumové rohože... Pro dva koně bych řekla nadstandard. Chápete, čtyři roky byly k dispozici jen boxy a před tím takové malé zpevněné stání spíš na nasedlání a vyčištění... a letošní zimu v podstatě do toho bahna ani nemusí, mohou chodit jen po zpevněném povrchu, který dvakrát denně kydáme... Řekla bych, že aspoň 80 % stájí (typu venkovní ustájení) má horší zoohygienické podmínky než my.
Tak sakra kde teda udělali soudruzi chybu
napsal(a):
Sudocream je dobrej.
V Německu na ty podlomy - na vysušení - používali normální dětský zásipový pudr na zadničky. Fungovalo to výborně. Až mě to překvapilo. Někteří z nás řeší podlomy pořád a jen se to potácí od "trochu lepší" k "zase horší"... ale vyléčení žádné. Tady to fungovalo báječně. Pudr vysuší a zároveň zaklopí, ale dýchat to může. I bez vázání. Samozřejmě nevím, jak to bude fungovat, pokud kůň stojí po karpy v blátě. Tohle bylo převážně přes sezonu. Ale on stačí ten pohyb v mokré trávě, aby se podlomy během chvilky rozšířily do obrovských mokvavých děr...
Ono to potácení od lepšího k horšímu bude tím, že podlom není žádné konkrétní onemocnění, ale hovorové označení jakéhokoliv kožního problému v oblasti spěnky, příčin a původců může být celá řada, proto zaručené postupy, které si koňáci předávají mezi sebou, někdy zafungujou a jindy ne.
Terven
napsal(a):
Ono to potácení od lepšího k horšímu bude tím, že podlom není žádné konkrétní onemocnění, ale hovorové označení jakéhokoliv kožního problému v oblasti spěnky, příčin a původců může být celá řada, proto zaručené postupy, které si koňáci předávají mezi sebou, někdy zafungujou a jindy ne.
Ano. A nikdo Vám nedokáže říct, kde ten problém prostě je... Dala bych cokoliv za to, aby tyto epizody s podlomy a flegmónou zmizely, protože je to časově náročné a stresující pro všechny (včetně samozřejmě chudáka koně, kvůli kterému už ani nemůžeme volat našeho "dvorního" veta, protože když ho vidí, nenechá se chytit...) - ale bohužel to není otázka peněz.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
deauville
napsal(a):
Díky, ten pudr taky zkusím, to mě ještě nenapadlo
No, nejhorší je, že my loni v létě zainvestovali opravdu dost peněz do rozšíření zpevnění... beton, na to gumové rohože... Pro dva koně bych řekla nadstandard. Chápete, čtyři roky byly k dispozici jen boxy a před tím takové malé zpevněné stání spíš na nasedlání a vyčištění... a letošní zimu v podstatě do toho bahna ani nemusí, mohou chodit jen po zpevněném povrchu, který dvakrát denně kydáme... Řekla bych, že aspoň 80 % stájí (typu venkovní ustájení) má horší zoohygienické podmínky než my.
Tak sakra kde teda udělali soudruzi chybu
No to mi povídejte s tím bahnem.Dnes jsem ve výběhu u vchodu kde je nejvíc bahna nechal nejdřív jednu botu, potom druhou, pak ponožky a pěkně bos odvedl koně do boxu. Hurá zpět pro boty a další koně.Bota jen jedna a Bořík(jeden z našich koní) na druhém konci pastviny s mojí tolik hledanou druhou botou. Se divím že mi neupadly i nohy po cestě. Ošetřovatelka mi nepomohla, protože umírala smíchy opřená o strom. Takže to bahno je asi všude nakonec.

deauville
napsal(a):
Ano. A nikdo Vám nedokáže říct, kde ten problém prostě je... Dala bych cokoliv za to, aby tyto epizody s podlomy a flegmónou zmizely, protože je to časově náročné a stresující pro všechny (včetně samozřejmě chudáka koně, kvůli kterému už ani nemůžeme volat našeho "dvorního" veta, protože když ho vidí, nenechá se chytit...) - ale bohužel to není otázka peněz.
Nezvažovali ste testy na alergiu? U psov už sa bežne robia, myslím, že ani pri koňoch by to nemal byť problém.
Horsana?
Podlom je najlepšie nechať pod obväzom, kým sa plne nedolieči.max raz za pár dní previazať, pod obväzom sa nevysuší a nepraskne, má kľud na hojenie- pokiaľ sa prekryje nejakou atb masťou. Zahojený je vtedy, ak už je koža pod ním pekná ružová, vtedy už postačí aj obyčajnym sudokrém, či čistá vazelína.
napsal(a):
Nezvažovali ste testy na alergiu? U psov už sa bežne robia, myslím, že ani pri koňoch by to nemal byť problém.
Horsana?
Podlom je najlepšie nechať pod obväzom, kým sa plne nedolieči.max raz za pár dní previazať, pod obväzom sa nevysuší a nepraskne, má kľud na hojenie- pokiaľ sa prekryje nejakou atb masťou. Zahojený je vtedy, ak už je koža pod ním pekná ružová, vtedy už postačí aj obyčajnym sudokrém, či čistá vazelína.
Test na alergii jsme nezkoušeli, já to zatím přikládám fakt tomu počasí, které je tuto zimu obzvlášť vypečené. Ale díky za tip, pokud to bude stále tak urputné, stejně nám nic jiného nezbyde.
Ad léčba podlomu - jj, to je celkem osvědčený recept, jenže se bohužel hodí tak pro koně do boxového ustájení. V našem venkovním ustájení je nemožné zabránit tomu, aby se kůň bahnem prostě neprošel, když se mu bude chtít - a pak si samozřejmě obvaz namočí, zmaže, strhne... takže celé znovu...

Máme kone 24/7, mali sme takto balenú kobylu skoro tri mesiace. Nebol to podlom, bola to nejaká dermatitída. Na ten vysoký obväz dostala prepravné chrániče( ktoré su “ oficiálne” zateplovacie), ale proste mohutné. Takže sa ten obväz v bahne trochu schoval. A keď boli veľmi veľké sračky, tak bola v boxe/prístrešku a vodila sa.
Ja viem, že to nie je jednoduché, ale možno naozaj máte problém iba kvôli tomu, že sa to nikdy nedolieči poriadne a ste v kruhu. Je to síce nepríjemné, zavrieť koňa na tak dlho, ale možno vám nakoniec nič iné nezostane, len to vyriešiť takto, v zlom počasí.
napsal(a):
Máme kone 24/7, mali sme takto balenú kobylu skoro tri mesiace. Nebol to podlom, bola to nejaká dermatitída. Na ten vysoký obväz dostala prepravné chrániče( ktoré su “ oficiálne” zateplovacie), ale proste mohutné. Takže sa ten obväz v bahne trochu schoval. A keď boli veľmi veľké sračky, tak bola v boxe/prístrešku a vodila sa.
Ja viem, že to nie je jednoduché, ale možno naozaj máte problém iba kvôli tomu, že sa to nikdy nedolieči poriadne a ste v kruhu. Je to síce nepríjemné, zavrieť koňa na tak dlho, ale možno vám nakoniec nič iné nezostane, len to vyriešiť takto, v zlom počasí.
Já vím. Jenže valach je těžký artrotik ("nepojízdný"), čili zn. mírný pravidelný pohyb nutný... proto je taky v tomto typu ustájení. A teď co je větší zlo - nechat ho týden stát v boxe (a otečou mu všechny nohy od stání a od artrózy), nebo radši nedoléčit podlom a těšit se na další epizodu? To je řečnická otázka, já odpověď neznám - zatím se pořád snažím podlomy léčit tak, aby se mohl sám opohybovat a nemusel se nadměrně vodit (aby to nebylo úplně jednoduché, druhý kůň je těžký závislák, nemůže zůstat ve výběhu sám, takže když vodíme, dva vodiči jsou nezbytní
Tož tak. Situace komplikovaná, ale nechci se vymlouvat, snažím se to zatím řešit "v rámci možností", pokud by to ale bylo horší, budu holt muset udělat nějaké zásadnější rozhodnutí. Ale nechce se mi
Aneka - ja som videla foto z Napajedel, kde teda Běhna mala dokonca niečo ako sloniu nohu, to si určite pamätáš, myslím, že si ich pridávala ty, ale nie som si istá. Ale utkvelo mi to v pamäti, lebo tá noha tam bola veruže nie dobrá.
Na toto je ideálne teplo, nahrievame také veci infralampou- taký ten bazmek, čo sa vešia na kurčiatka, alebo malé prasiatka, teplo podporuje vstrebávanie zápalového výpotku a ak sa nedá noha obaliť, tak ju nahrievame, aspoň 3 x denne a treba vodiť, dobré aj sprchovať a masírovať prúdom vody, ale teraz to nejde, žiaľ.
Moja stará kobyla mala toto každý boží mesiac, kedysi. Aj s horúčkou, triaškou, noha ako stĺp od kolosea, no, hrôza. Flunixin, Penicilín, no ATB som neskôr už vynechávala. Hodila som na to zaparovák s octanom, potom suchú bandáž a pohyb a pohyb, úplne jej to zmizlo a už sa neobjavilo keď bola 24/7 vonku, ale ona nebola práve typ, čo by celý deň niekde stál, do boxu nosila transportné chrániče kvôli teplu.
Podlom - ak je podlom striktne na bielych znakoch, je v sene niečo, čo spôsobuje fotosenzitivizáciu a nikdy ho nevyliečite úplne, kým budete tú rastlinu, čo to vyvoláva kŕmiť.
Ale nečítala som všetko, nestíham teraz, soryy.

Starší kobyle po úrazu, aby nebrala dlouhodobě equipalazone a danilon, jsem na doproučení vet dávala jako podpůrný prostředek tohle a reagovala na to dobře https://www.happytails.cz/proti-zanetu-9/dromy-boswellia-serrata-liq-1000-ml?gclid=EAIaIQobChMIkemqmIrr2AIVhxbTCh1Skwl8EAQYBSABEgJNifD_BwE.
Horsana
napsal(a):
Aneka - ja som videla foto z Napajedel, kde teda Běhna mala dokonca niečo ako sloniu nohu, to si určite pamätáš, myslím, že si ich pridávala ty, ale nie som si istá. Ale utkvelo mi to v pamäti, lebo tá noha tam bola veruže nie dobrá.
Na toto je ideálne teplo, nahrievame také veci infralampou- taký ten bazmek, čo sa vešia na kurčiatka, alebo malé prasiatka, teplo podporuje vstrebávanie zápalového výpotku a ak sa nedá noha obaliť, tak ju nahrievame, aspoň 3 x denne a treba vodiť, dobré aj sprchovať a masírovať prúdom vody, ale teraz to nejde, žiaľ.
Moja stará kobyla mala toto každý boží mesiac, kedysi. Aj s horúčkou, triaškou, noha ako stĺp od kolosea, no, hrôza. Flunixin, Penicilín, no ATB som neskôr už vynechávala. Hodila som na to zaparovák s octanom, potom suchú bandáž a pohyb a pohyb, úplne jej to zmizlo a už sa neobjavilo keď bola 24/7 vonku, ale ona nebola práve typ, čo by celý deň niekde stál, do boxu nosila transportné chrániče kvôli teplu.
Podlom - ak je podlom striktne na bielych znakoch, je v sene niečo, čo spôsobuje fotosenzitivizáciu a nikdy ho nevyliečite úplne, kým budete tú rastlinu, čo to vyvoláva kŕmiť.
Ale nečítala som všetko, nestíham teraz, soryy.
Jé, to se mi ulevilo, že někdo měl taky koně, který trpěl každý měsíc... Hned potěší, že člověk (a kůň) není jediný na světě

K té vatě: sežeň si obvazovou vatu vinutou - je to takový velký kotouč a ta vata je tam navinutá jako obvaz - skvěle se s tím manipuluje, prostě tím koni nohu obvážeš. A co se týká dalšího obvazování (např. bandáží), tak vždy motat odspodu od kopyta (pokud by někdo nevěděl). Naučili mě to tak motat na klinice v HM a drželo to jak hebrejská víra. Když se motá obráceně, obvaz padá.
Držím palce a přeji brzké uzdravení.
Horsano vím kterou fotku myslíš! Já na ní tehdy neviděla lautr nic, ale ptala jsem se v Napajedlích a prý jí noha natíká ke konci březosti vždy, když je už těžká. Management tam mají takový, že od podzimu chodí kobyly na boxy, Běhna se březila většinou první (známe ji z několika reportáží o prvním Napajedelském hříbátku:) tzn že jsem tento problém přisuzovala jednak prodělanému zranění na zadní noze, kvůli kterému šla do chovu, druhak omezenému pohybu na boxe a do třetice námaze spojené s vysokobřezostí.
Ale rozhodně to není první lymfagnitida, tím jsem si už jistá.
Po změně ATB se to hlo k lepšímu, provádíme, zahříváme.
:).

Anekapace, vidím, čtu, soucítím, držím palce.
Pokud není infralampa, šlo by možná i fénovat teplým? Prima, že se to hnulo, hlavně při těch manévrech opatrně vy, i když tedy všichni víme, kde se narodil a kam byl položen jéžišek.
anekapace
napsal(a):
Horsano vím kterou fotku myslíš! Já na ní tehdy neviděla lautr nic, ale ptala jsem se v Napajedlích a prý jí noha natíká ke konci březosti vždy, když je už těžká. Management tam mají takový, že od podzimu chodí kobyly na boxy, Běhna se březila většinou první (známe ji z několika reportáží o prvním Napajedelském hříbátku:) tzn že jsem tento problém přisuzovala jednak prodělanému zranění na zadní noze, kvůli kterému šla do chovu, druhak omezenému pohybu na boxe a do třetice námaze spojené s vysokobřezostí.
Ale rozhodně to není první lymfagnitida, tím jsem si už jistá.
Po změně ATB se to hlo k lepšímu, provádíme, zahříváme.
:).
Bože, březila. ;D... Hřebila samozřejmě. :).
Infralampa je, bohužel v přístřešku není elektrika a kobyla ještě tak daleko nedošmatle. A popravdě ani já ne.
Pod bandáž dostává podložky z kamaší BOT a je to fajn. :)
Na panenku Márii si snad hrát nebudu. :) Ovšem když motám v podřepu šestou bandáž, stačilo by kejchnout a...
Všem děkuji za sdílení zkušeností, padly zde fajn tipy.
Otok do rána zapracoval do té míry, že poprvé sjel obvaz. Takže super zpráva.
Kobyla pravidelně lehá a odpočívá, třikrát denně se vodí, jednou denně nohu důkladně omývám a na suché stroupky mažu Sudocream.
Konečně je mi lehčeji na duši. :)
Páneček se k tomu postavil jak se patří a díky tomu, že má přes zimu v zaměstnání výluku, kolem kobyly funguje se mnou. :)
Když vzpomenu, co to bylo za rodeo, když jsem domů dotáhla první kobylu... :D
Ale ta čtvrtá, černá, byla z jeho iniciativy, tedy bez pardónu šlape ve sněhu tam a zpátky a drbe u toho kobylu za ušima.

Skvělá zpráva, jen tak dál!
deauville
napsal(a):
Jasně, a vždycky akutní stav vypukne nejlépe v neděli, na Štědrý den atd., to se veti jen hrnou...
Ano, věřím, že to má spojitost s imunitou, krmením atd., už jsme si nechali kvůli tomu sestavit i krmnou dávku od výživářky, kupuju různé přípravky na imunitu, ale zatím teda nic moc. Tahle zima je opravdu DĚSNÁ. A hlavně mám strach z možných "následků" - postižené podkoží, nutnost neustále hlídat nohy atd. atd. Přemýšlím už opravdu nad vším, jestli mu neoholit nohy (ale nebude mu zima?), nechat ho chodit ve speciálních chráničích na nohy (ale to asi na tu kůži taky není dobrý atd.).
Ad bylinná směs - konkrétně tohle jsem nezkoušela a vlastně jsem ani nezkoušela bylinky, ale děvčata u nás ve stáji je užívají hojně, včetně podlomů. Jeden kůň ve stáji má také neustálý problém s podlomy a majitelka používá různé odvary, zábaly, atp., včetně těch založených na řepíku, řebříčku, maliníku. Dle mého názoru výsledek 0, ačkoliv mi ona majitelka tvrdí, že "je to lepší". No, ale kůň už má podlom od léta a má ho pořád, takže za mě je to spíš "věř a víra Tvá Tě uzdraví".
Nic proti bylinkám, ale kdykoliv jsem je použila u svých koní (vnitřně či zevně), bohužel bez úspěchu
Především je nutné zjistit, zda se opravdu jedná o podlom. To je nejdůležitější! Jinak pak majitelka léčí něco, co kůň nemá, místo toho, co kůň má. Koukněte.
http://www.equichannel.cz/data/userfiles/1402872-3-Knotenbelt18.jpg.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
anekapace
napsal(a):
Otok do rána zapracoval do té míry, že poprvé sjel obvaz. Takže super zpráva.
Kobyla pravidelně lehá a odpočívá, třikrát denně se vodí, jednou denně nohu důkladně omývám a na suché stroupky mažu Sudocream.
Konečně je mi lehčeji na duši. :)
Páneček se k tomu postavil jak se patří a díky tomu, že má přes zimu v zaměstnání výluku, kolem kobyly funguje se mnou. :)
Když vzpomenu, co to bylo za rodeo, když jsem domů dotáhla první kobylu... :D
Ale ta čtvrtá, černá, byla z jeho iniciativy, tedy bez pardónu šlape ve sněhu tam a zpátky a drbe u toho kobylu za ušima.
Dobrá zpráva. Moc držím palce a přítel má deset bodů.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
anekapace
napsal(a):
I kdepak, páneček je můj pán otec.
Jemu patří deset z deseti. :).
Sakra selhal mi bodový systém. Tak hlavně ať je nožka v pořádku.
sisi58
napsal(a):
Především je nutné zjistit, zda se opravdu jedná o podlom. To je nejdůležitější! Jinak pak majitelka léčí něco, co kůň nemá, místo toho, co kůň má. Koukněte.
http://www.equichannel.cz/data/userfiles/1402872-3-Knotenbelt18.jpg.
Jo, tohle znám... překvapivě naši veti podlomu nevěnují moc pozornost a dávají standardní rady typu "odmočit, desinfikovat, strhnout, namazat...".
Naposledy se na to vetka podívala a řekla, že je to už dobrý. A v zásadě i bylo - problém je, že se nám to vždycky podaří (i v tomto počasí) nějak doléčit, ale během týdne (i přes mazání všema mastma se objeví malinkaté léze znovu (přičemž ty malinkaté léze jsou podle mé zkušenosti vůbec nejnebezpečnější, pokud se flegmóny týče). Takže to vypadá, jakože hurá, podlom pryč, za dva dny přijdu do výběhu a tam stojí kůň s oteklou nohou a nechce se hnout... a když spěnku prohmatám, tak tam najdu nějaký mikro stroupek, co se dá sotva nahmatat - a jedeme znovu. Tož tak.
deauville
napsal(a):
Jo, tohle znám... překvapivě naši veti podlomu nevěnují moc pozornost a dávají standardní rady typu "odmočit, desinfikovat, strhnout, namazat...".
Naposledy se na to vetka podívala a řekla, že je to už dobrý. A v zásadě i bylo - problém je, že se nám to vždycky podaří (i v tomto počasí) nějak doléčit, ale během týdne (i přes mazání všema mastma se objeví malinkaté léze znovu (přičemž ty malinkaté léze jsou podle mé zkušenosti vůbec nejnebezpečnější, pokud se flegmóny týče). Takže to vypadá, jakože hurá, podlom pryč, za dva dny přijdu do výběhu a tam stojí kůň s oteklou nohou a nechce se hnout... a když spěnku prohmatám, tak tam najdu nějaký mikro stroupek, co se dá sotva nahmatat - a jedeme znovu. Tož tak.
Pokud bych měla koně, kterému se opakují dermatitidy na spěnkách, určitě bych během dlouhých zimních večerů četla toto (část toho už sem kopírovala sisi)
http://www.equichannel.cz/forum/diskuze/1320821
jedná se o příspěvek dr. Filly a následné odkazy, myslím, že nic lepšího o "podlomech" v češtině na netu nenajdete.
Mj. se tam píše o tom, že tyhle záležitosti jsou často dlouhodobě léčeny metodou pokus-omyl, což způsobí, že na spěnkách se vytvoří chronické změny, které znesnadňují určení diagnózy i vyléčení.
Nitko mám již z dob minulých staženo a i načteno, podle všeho u nás jde o dermatofilózu.
Už si ji dovezla z Napajedel, ani v létě, ani v zimě se stav nemění. Pokud to opravdu souvisí v nějakou bylinou v seně, asi to bude běžná, rozšířená složka.
Uvidíme, zase se zaměřím na léčbu, dokud je krytá ATB budu se věnovat i druhé noze. Snad se nebude věc opakovat v nějakých krutých intervalech.
Dnešní stav nožky v příloze. :).