Dobrý den
Chtěla bych se zeptat u nás ve stáji má kobyla nateklé uzliny na žuchvě. nevíme co s tím dělat. Má to už dlouho a ani to nemizí ani se to nezvětšuje.neporadil by mi někdo? nebo jestli někdo měl stejný problém a jak se to vyléčilo?
ošetřovatel říká že se to může změnit v rakovinu a nevím jestli je to pravda. je to možné?
Jelikož kobyla není naše nemáme právo volat veterináře...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Teplotu jste měřili? Z nosu jí neteče?Je nějak apatická?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Něco podobného jsme měli u jedné kobylky, ale to byla nakonec alergie podle veterináře a bylo to v březnu.To asi teď moc nehrozí.Zuby má v pořádku?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Počkejte oni dorazí místní "guru" a oni vědí bez pochyb víc než já.
koňák789
napsal(a):
Dobrý den
Chtěla bych se zeptat u nás ve stáji má kobyla nateklé uzliny na žuchvě. nevíme co s tím dělat. Má to už dlouho a ani to nemizí ani se to nezvětšuje.neporadil by mi někdo? nebo jestli někdo měl stejný problém a jak se to vyléčilo?
ošetřovatel říká že se to může změnit v rakovinu a nevím jestli je to pravda. je to možné?
Jelikož kobyla není naše nemáme právo volat veterináře...
Tak jestli z toho může být rakovina, to netuším, to je opravdu na konzultaci s vetem.
Jak píše Bormann, může to být alergie - můj valach to také míval, pokaždé, když byl po zimě vypuštěn na pastvu, cca měsíc měl oteklé uzliny. Vet řekl alergie a doporučil prostě na pastvu nedávat, nebo až později, třeba v červenci. Takže je přes léto na seně a velmi chudé pastvě a je po problému
Ale normální to není a rozhodně bych s vetem řešila příčinu. Může to být i nějaký lokální zánět v těle, který nemusí mít další projevy, ale hrozí nebezpečí, že se přeci jen časem projeví i jinde. Prostě je to známka toho, že tělo s něčím bojuje.
U šimla bych obavy měla.
Každopádně když není vaše a nemůžete jí zaplatit doktora, je asi zbytečné, se tímto zabývat.Co na to majitel?
Viděla jsem jednoho, tedy ryzáka, ten měl uzliny jak brambory.S tím už ho přivezli.Doktor říkal, že možná někdy v mládí prodělal hříběcí.Nevím.Krve měl hotové, jinak nejevil žádné známky onemocnění, tak to nikdo neřešil.Další vývoj nevím.