Dostala som sa do blbej situácie, sused má žrebca a ušiel mu :( žiaľ dostal sa k mojej kobyle a teraz čaká žriebä. Viem že je to problém keď sa za takýchto okolností narodí žriebä. Viete mi poradiť čo robiť?Viem len toľko že každé žriebä sa ma registrovať ale to asi nepôjde či? Nebolo to plánované no stalo sa a chcem sa k tomu zodpovedne postaviť ale vôbec neviem čo robiť :(
Průkaz koně musí mít každý kůň, takže do odstavu by měl přijet komisař hříbě popsat a načipovat.
Bude mít zapsánu pouze matku.
Nejlepší by bylo zavolat inspektora hned a zeptat se, kde nahlásit, že klisnu připustil neplánovaně onen hřebec. Vím že za černou plemenitbu hrozí pokuty, ale nevím, kdo by ji v tomto případě kdyžtak platil.
havko4
napsal(a):
Dostala som sa do blbej situácie, sused má žrebca a ušiel mu :( žiaľ dostal sa k mojej kobyle a teraz čaká žriebä. Viem že je to problém keď sa za takýchto okolností narodí žriebä. Viete mi poradiť čo robiť?Viem len toľko že každé žriebä sa ma registrovať ale to asi nepôjde či? Nebolo to plánované no stalo sa a chcem sa k tomu zodpovedne postaviť ale vôbec neviem čo robiť :(
Kdy se hřebec dostal ke kobyle? Nemusí být nutně březí. Je mnoho kobyl, co na sebe pustí hřebce a jedná se o falešnou říji.
Pokud je to čerstvé, zavolejte veterináře se sonem, ať kobylu vyšetří, případně zárodek zamáčkne a máte klid.
Jestli se vám nějaké hříbě narodí, zavoláte si komisaře pro vaši oblast, domů.Popíše vám ho pod matkou a hříběti na základě tohoto popisu vystaví modrý průkaz.Kde bude uvedena matka, nebo ani ta ne.Komisař vám hříbě rovnou i očipuje.Zaplatíte cca tisícovku, podle toho odkud vám pojede, plus něco za vystavení průkazu.
Já bych právě zavolala inspektora z oblasti, nebo bych napsala na e-mail na ústřední evidenci koní www.uek.cz, kde vám také jistě poradí. toho poníka vám jistě zapíšou bez problémů, vy jste ho přece neodchovala, ale už takto koupila, že. ale jinak, pokud zatím hříbě není a jedná se jen o skok třeba v rámci týdnů, tak je dobré zavolat veterináře, ten vám klisnu zkontroluje a jak se píše nade mnou, nakonec ani být hříbátko nemusí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

havko4
napsal(a):
Že čaká žriebä máte potvrdené sonom? Pokiaľ nie, zavolajte si nejakého veterinára, čo vám kobylu vyšetrí, možno plašíte zbytočne.
Pokuty sa nejako extra v takýchto prípadoch nerozdávajú, skôr teda by som mala obavy z toho, že kobyla nemá pas, tým pádom ani nie je evidovaná na žiadnej farme a pravdepodobne ani vy farmu registrovanú nemáte. To by bolo vhodné napraviť najskôr, bez ohľadu na to, či čaká, alebo nečaká kobyla žriebä. Stačí, aby na vás nejaký dobromyseľný sused poslal kontrolu a budete musieť to musieť riešiť a tam už nejaké tie pokuty reálne hroziť môžu a hľavne je to otrava.
“Pokiaľ chovateľské zariadenie, kde sú koňovité zvieratá držané, nie je schválené ako chov hospodárskych zvierat, je potrebné z Vašej strany ako nevyhnutný prvý krok zabezpečiť schválenie takéhoto chovu príslušnou Regionálnou veterinárnou a potravinovou správou Slovenskej republiky, pod ktorú v rámci Vášho okresu spadáte. Následne je potrebné požiadať pracovisko Centrálnej evidencie hospodárskych zvierat v Žiline o pridelenie čísla chovu prostredníctvom tlačiva „Registrácia chovu“, ktoré Vám bude zaslané spolu s listom, prípadne si ho môžete stiahnuť z web stránky PS SR, š. p. – www.pssr.sk. ”
https://www.pssr.sk/index.php/sk/cehz-ako-zaregistrovat-farmu-a-zvierata/.
havko4
napsal(a):
Kobyla žrebná je, je to sonom potvrdené :/, farmu mám registrovanú a kobyla ma pas vsetko mám v poriadku len žriebätko je problém.
Teď už Vám nezbývá nic jiného než jen čekat, až se hříbě narodí a poté zaregistrovat, aby mělo modrý průkaz. Pro info když víte, že se něco takového stalo, je třeba zavolat veta v době, kdy jde s nechtěnou březostí něco udělat. V 16 dnech od "aktu" vet udělá sono a pokud se najde váček, tak ho rozmáčkne a nechtěná březost se tak ukončí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

havko4
napsal(a):
Kobyla žrebná je, je to sonom potvrdené :/, farmu mám registrovanú a kobyla ma pas vsetko mám v poriadku len žriebätko je problém.
Tak keď sa to malé narodí, kým sa odstaví, zavolajte na ZCHKS( pokiaľ sa bavíme o Slovensku), ideálne p. Rindoša, je to sympatický pán, žriebä vám začipuje a vystaví preukaz- akurát v ńom nebude uvedený pôvod, prípadne možno po matke, nie som si istá, či sa tam v takýchto prípadoch píše. A pri tej príležitosti poriešite aj poníka.