Dobry den na tohle tema je tu spoustu článku i diskuzí ale vše je poměrně staré.
třeba se někdo budete chtít teď pobavit o zkušenostech u vašich dušných koní.
na internetu je spousta přípravku ktere mají napomoct při teto nemoci a člověk neví co se za ty peníze nejvíce vyplatí.
například mně by vaše zkušenodti teď hodně zajímali.
cca pře více jak rokem jsem si koipila koně a v lete kvuli hnojení zacal kašlat pak jak byly žně se celkem uklidnil a když začala zima tak začala taky kašlat znovu ale více.(ještě dodám že kun kašlal v období kvetení i u byvaleho majitele ale v zimě prý ne )
volala jsem veterináře a nasadil leky na bázi kortikoidu ktere fungovali jen po dobu co je kun dostaval a opět se kašel vratil (cena byla cca 1650) a vet mi řekl že mam koupit inhalační sprej takže jsem pořídila jeden (špatně se mi koni podáva ale když si mi povede správně šplíchnout tak se koni spustí trochu sopel ) jinak se stim moc dělat nedá ale jelikož jsem si pročetla snad všechny diskuze a članky na int: tak je tam velka škala přípravku a lečby.
koni jsem začala asi před 14 dny davat ten naklíčeny ječmen s kvasnicemi cca 450g toho naklíceneho ječmene a 3 lžíce kvasnic (podle puvodního navodu je tam 1 hrnek a jedna lžicka ale kdyz dostava i normalně ječmen tak uz by nemelo vadit když dostane více naklíčeneho ne ? plus ke krmeni dostava normalne oves vojtešku len slunečnice a lžící vit C plus to cele to krmení zalevam větší hrstí pulmoranu, ale stale se u koně neprojevila znamka zlepšení
ustájena je 24/7 seno nonstop v síti zakryte střechou kvalitní mi přijde nijak extra nepraši nesmrdí a jiný kun stiim problem nema a 3 otevřene venkovní boxy kde se může v případě nouze schovat
určitě veterináře budu zase volat ale zajimá mě jestli jste někdo nebyl ve stejne situaci a co vam pomohlo a jak jste v léčbě sveho koně postupovali
nerada bych utratila tisíce korun za lečbu ktera nepomuze
ja našla přípravky jako hippo veyxin pulmo respiragil liquid nebo pry si lide dost kupuji bylinky sen (ale to mi přijde jen u lehči formy kašle)
omlouvam se za slohovku ale třeba se někomu zvás bude chtít psát o svych zkušenostech a rad poradí
ještě teda dodám 1.jak jste začali s lečbou (popis jak se u vas kašel projevoval )
2.co vam pomohlo přípravky předpsane od veterináře (cena druh) a take léčivo bylinky a vše co jste koupili na doporučení (cena druh učinek )
3.jak dlouho jste koně léčili a po podání přípravku se udržel zdravy )
předem velmi děkuji.
Kamarádka měla koně, hucula(už bohužel kvůli stáří cválá po věčných pastvinách), kdy se dušnost projevila zhruba v 15-ti letech jeho věku..koník byl využíván pouze rekreačně, měl otevřenou stáj s možností jít kdykoliv ven, přesto začal kašlat ze dne na den...a začal taky pouze v některých obdobích...po čase začal pokašlávat stále, při jízdě, byť jen v kroku, se začal úplně dusit..vím, že kamarádka do léčby nastrkala neskutečné peníze, zkoušela vše, od bylinek, po kortikoidy, nějakou speciální mast z Německa na zprůchodnění(prokrvení) dýchacích cest, dokonce i akupunkturu...skončilo to tak, že koník stál ve výběhu, bez práce, kašlal, byl od pohledu hrozně smutný, zchudlý, nebo jak to napsat...jednoho dne mi zavolala, ať se přijedu na něco podívat...že pojedeme na vyjížďku..říkám, to přeci nejde, na huculákovi se už nejezdí...zasmála se a vyjeli jsme ven, dokonce i klusali a koník nic..žádné zakašlání..jiný veterinář ji doporučil aplikovat jodid draselný a po aplikaci začít s koníkem zlehka pracovat, hlavně v klusu..vysvětlila mi to tak, že po podání jodidu, který rozředí hlen v plicích, se musí ten hlen dostat z dýchacích cest ven..tomu má prý právě napomáhat ten klus, kdy klusová práce prý rozšiřuje kapacitu plic, a tím jak kůň vydechuje, vylučuje i hlen...ze začátku prý při klusu kašlal, ale nedávil se už, až postupně kašel vymizel, akorát měl vždy úplně upatlané nozdry hlenem, když se vrátila z vyjížďky domu, jak se hlen vylučoval..nutno ale podotknout, že jakmile s koněm přestala chodit ven(rodinné problémy), tak koník opět chřadnul i před podávání jodidu..očividně nemá smysl podávat, pokud se nedodrží pohyb..ale tohle je asi spíše na konzultaci s vetem, zda je vůbec možnost, že by byl váš kůň zahleněný..spíše to vypadá na alergii, ale zase když začal kašlat i v zimě...zahleněný se může usadit hluboko v dutinách..
Dobry den, tak se pridam se svymi zkusenostmi. Valach, ketry obcas v zime pokaslal, ale jinak normalne jezden bez omezeni. Dlouhy roky ok, pak asi v 15 nahle zhoresni stavu, nasazeny kortikoidy, jak pisete, pusobily jen ve fazi podavani (injekcne). Nakonec jsme zajeli za doktorem Jahnem do Brna na radne vysetreni. Dusnost, alergie, slaba imunita. Nestalo to malo, ale po podavani kortikoidu nekolik tydnu a pripravku na odhleneni, jsme se vratili s konikem opet do lesa a uzivali si vyjizdek. Pak jsme se odstehovali a tim i zmenili ustajeni, venkovni boxy, kone pres den venku na velke pastvine. Ale okoli jen pola, do lesa 3,5km. Na jare se konik zacne zhorsovat, jak se zacne oteplovat, kvety, postriky a trpi az do podzimu. Po dalsim endoskopickem vysetreni zjistena obrna hrtanu, takze dalsi klacek pod nohy. Za ty roky vyzkouseny snad vsechny mozny dostupny pripravky, a nejvetsi (i kdyz by nekdo rekl neznatelny) pomoc udela kaslik od Dromy a Herbs od Mikrop. Vyzkouseno i inhalovani do jedne nozdry pripravku Ecobec, vysazen z duvodu krvaceni z nozder a to i po jednom vdechu. JIni s nim maji dobre vysledky. Valachovy alergicke reakce v lete na dusne, suche a vsuderepkove podminky jsou silne, kdy uz jsem mela temer vytocene cislo doktorovi, at ho vysvobodi od toho trapeni. Ale valach je takovy srdcar a bojovnik, ze druhy den vyhnal cely stado nad staj na kopec a tim dal najevo, ze kdyz to nevzdava on, nesmim ani ja. Takze zakoupen nelevny inhalator a kazdy den se inhaluje fyziologicky roztok asi 30-40minut a chodi na prochazky. A ted v zime, kdy je vlhky vzduch, konik slape a ma chut jako mladik, kone ve vybehu prohani. Jen treba neudejcha kopecky, tak si hlavne kluseme rovinky a co neudejcha, jdem v kroku nebo i jak po svych. UZ ted se desim opet letnich mesicu a tise doufam, ze se dozije 22 let v zari. Takze pokud to jde, chodte pravidelne ven a vyklusavejte, at to jde z nej ven. Za me, dusny kun je zavazek na kazdy den a spesl pristup v porovnani se zdravymi konmi, ktery vam zabere mnohem vic casu a hlavne nervu, kdy se strida pocit bezmoci a dobrych dnu. Ale kdyz zjistite, co mu opravdu dela zle a je ten spoustec, muzte se hodne zmenit, treba zmenou ustajeni. Preji hodne sil.
Ona je spousta příčin za tím kašláním, proto zkoušejte dál, však něco vám pomůže. :) Já jsem vždy bojovala za udaný ječmen, kdy kobyla do měsíce byla úplně jiná (plus jsem dávala mořské řasy a kurkumu myslím). Ale co mi přijde nejdůležitější je ten pohyb, jak už bylo zmiňované. Letos nemám přes zimu čas a kobyla mi po třech letech zase pokašlává, reaguje hodně na kvalitu sena (taky v sítích). Bez pohybu to nemá smysl.
Plus také už bylo zmíněno, záleží na tom, kde ustájení je. Dřív jsme byli u řepkového pole, z druhé strany sice řeka, ale postřiky na řepku jsou prostě šílené, a nedalo se to. Teď máme vedle výběhů pole, už druhým rokem obilí, a taky kolem žní samozřejmě pokašlává. Vloni v létě jsme jeli na závody poblíž Českého Švýcarska, hrozně se mi nechtělo, ale nakonec jsem ji vzala s sebou, a jen co vylezli ven, měla nozdry čisté a dech úplně normální - všude kolem jenom louky a parádní vzduch.
A ako mu bolo diagnostikované COPD ?
COPD je už zastaralý názov, treba popozerať aj výrazy ako RAO a IAD.
Pokiaľ má kôň alergickú reakciu v dýchacích cestách, absolútne nerozumiem tomu, ako by mohol benefitovať z naklíčeného jačmeňa a kvasníc.
Inhalačné kortikoidy - aké, veď keď píšete taký sloh, treba uviesť aj druh, názov a dávku, ktorú kôň reálne dostával. Reálne, nie koľko strekov išlo mimo.
Pod "dušnost" se u koní dá schovat kdeco. První a základní věc je, zjistit o co se DOOPRAVDY jedná a co je spouštěč.
Pokud majitel pokašlávajícího, soplícího, blbě dýchajícího koně půl roku zkouší kytky a babské rady, může být na seriozní léčení pozdě.
Dle zkušeností je max 5 měsíců na to, aby se začalo s léčbou, založenou na faktech. Po půl roce máte alergika, jako vyšitého a už vám a ani koníkovi není pomoci. Už budete jen tlumit příznaky, nevyléčitelného onemocnění.
Tak my máme diagnózu dušnosti potvrzenou, máme RAO, což je ta horší varianta. Máme to už třetím rokem kvůli postřiku na řepku, která byla jeden rok vedle výběhu :/
Vyzkoušela jsem všechno možné, Kašlík, kof-eze, Herbs od Mikropu atd atd...po důkladném vyšetření (výplach, endoskopie, rozbor hlenu) dáváme na doporučení vetky 2x ročně kortikoidy v prášku, k tomu Dilaterol a žrádlo zalít rozpusteným ACC (6tablet). To koni hodně uleví, prakticky nekašle a je zase temperamentní jako dřív, tento stav vydrží cca tři měsíce, pak je to tak všelijaké, podle počasí a na podzim zase kortikoidy atd...
Jinak celoroční management je celý den venku, na noc možné zalézt do venkovního boxu, seno kvalitní v sitích, máčené. Kůň je na rekreaci, do lesa, ale zvládne bez problémů i hodinu na jízdárně, hubertovku...