Spillers conditioning mix

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.2.2018 22:49
Musicek

XXX.XXX.154.0

Zdravím, mám dotaz zda by se daly nakombinovat granule Energys Relax s musli Spillers conditioning mix?
Nejsem nějaký expert na krmení tak aby náhodou neměl něčeho hodně nebo naopak. U musli je také napsané že se dají krmit samostatně nebo s jinými krmivy od Spillers, i proto se ptám. Kůň mi samostatné musli nesní proto bych ráda kombinovala s granulemi, které dáváme doposud.
A ještě, jestli krmíte tímto musli už jakoby napořád nebo třeba zkrmíte jeden pytel, pak pauza apod.
A1/1 - 9 let

Předem děkuji za odpovědi

7.2.2018 07:42
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Základní krmná dávka má být stejná, to nejsou vitamíny, aby se vynechávaly skrz účinnost. Když Vám musli nesní, tak je nekupujte a kupte jen granule a je to.

7.2.2018 07:54
Musicek

XXX.XXX.154.0

Potřebuji ale něco na podporu osvalení a celkově na nabrání, aby se spravil. A tak jsem od známé dostala doporučení na tohle musli.
Nepotřebuji vědět, že když mi musli nesní, nemám ho dávat. Zajímá mě hlavně zda můžu míchat s energys nebo raději koupit granule od Spillers.

7.2.2018 07:56
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Ano, toto je dobré musli. Nevidím jediný důvod proč míchat ten blaf od Energysu se Spillers. Takže pokud Vám kůň müsli nesní, koupila bych granule a dávala jen ty, nemíchala s dalšíma.

7.2.2018 08:28
liva

XXX.XXX.65.205

Conditioning dělají i v granulích.
http://www.silverhorse.cz/Spillers-Conditioning-cubes
A místo Energis bych je kombinovala s tímhle.
http://www.silverhorse.cz/Response-slow-release-energy-cubes
Cenově to není zas takový rozdíl a kvalita je rozhodně lepší než u Energis...

7.2.2018 09:57
jesie

XXX.XXX.145.142

Energys bych svému koni nedala.Už jsem to tu psala několikrát, pořád dokola...prosím, čtěte si etikety, na to nemusíte být výživáři

Pokud chcete mít opravdu kontrolu nad krmením svého koně a dosáhnout konkrétního cíle (nasvalení, přibrání...) tak jedině postavit KD na běžných statkových krmivech...

Když pominu ekonomický efekt, který je v řádu tisíců, tak nasypat do kyblíku dávku trvá o 30 vteřin déle než u musli ( stopovala jsem si to).

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.2.2018 11:00

Musicek napsal(a):
Zdravím, mám dotaz zda by se daly nakombinovat granule Energys Relax s musli Spillers conditioning mix?
Nejsem nějaký expert na krmení tak aby náhodou neměl něčeho hodně nebo naopak. U musli je také napsané že se dají krmit samostatně nebo s jinými krmivy od Spillers, i proto se ptám. Kůň mi samostatné musli nesní proto bych ráda kombinovala s granulemi, které dáváme doposud.
A ještě, jestli krmíte tímto musli už jakoby napořád nebo třeba zkrmíte jeden pytel, pak pauza apod.
A1/1 - 9 let

Předem děkuji za odpovědi

Energys je zbytočne kŕmený odpad. To by som zrušila hneď. Ja nie som zástanca nejakých kŕmnych zmesí, keďže vo väčšine prípadov stačí koňomm veľmi málo na to, aby boli v pohode a fit. Takže vo vašom prípade bude najrozumnejšie vyhľadať výživára, ktorý vám zostaví kŕmnu dávku priamo na mieru pre koňa.
Zrovna pred pár dňami vyšiel na EQCH rozhovor s tromi výživármi, je to pekne spracované, prečítajte si, možno vás to inšpiruje k tomu, aby ste niekoho z nich oslovili.
http://www.equichannel.cz/vyzivari-a-kone-venku.

7.2.2018 12:04
blackmyday

XXX.XXX.33.80

Když už je tady zmíněná kvalita granulí... Jak si stojí Fitmin? A nemohl by někdo sepsat značky krmiv podle kvality?(top, zlatá střední, odpad) Pripadně jestli už takový seznam není. Pročítat tisíce diskuzí a hledat konkrétní příspěvky je dosti zdlouhavé.
Děkuji.

7.2.2018 12:16
jesie

XXX.XXX.145.142

blackmyday napsal(a):
Když už je tady zmíněná kvalita granulí... Jak si stojí Fitmin? A nemohl by někdo sepsat značky krmiv podle kvality?(top, zlatá střední, odpad) Pripadně jestli už takový seznam není. Pročítat tisíce diskuzí a hledat konkrétní příspěvky je dosti zdlouhavé.
Děkuji.

No, to je dobrá otázka do pranice!

žádný takový seznam neexistuje, hledala jsem...

Ideální by bylo srovnání od kvalitního výživáře, jenže ti si asi nebudou chtít naštvat jednotlivé firmy...

Když koukám na Fitmin horse sport, tak je sice uvedené složení, nicméně není poměr, jednotlivých živin (tzn, kolik procent ječmene, kolik vojtěšky, kolik pšenice)...Pšenice primárně nemá v KD co dělat, používá se často jako "pojivo", aby to drželo v peletách.Celkově vypadá jinak dobře, rozhodně lepší než Energys.

7.2.2018 12:26
liva

XXX.XXX.65.205

Ono je to spíš o osobních referencích.
Někdo krmí Energis, koně prospívají, neměnil by a jiný by jim to nikdy nedal...
My jsme léta krmili granule Th a kdyby nevznikl problém se závozem, krmíme dál. Jiní je považují za odpad...
Momentálně krmíme Spillers...
U nás ve stáji je ve velké oblibě krmení LaSard, žere ho většina koní...
Dle mého je ve výběru krmení nejdůležitější se rozhodnout čeho chci krmením dosáhnout, co za značku mám dostupnou a kolik si můžu dovolit investovat.
Protože kupovat každý měsíc něco jiného nebo jeden měsíc koupit granule a druhý měsíc dečku pod sedlo a na granule nezbyde, je na nic...

7.2.2018 12:44
HV25

XXX.XXX.42.151

Upřímně doporučuji nemíchat s jinými granulemi. Míchala jsem je takto s fitmin a výsledek nebyl takový, jako když spillers conditioning krmím samostatně.
Jediné co, tak si k nim ještě přimíchávám extrudovanou sóju a len (max 5kg na 1 pytel conditioningu) a jablečené výlísky (taky tak 5kg). Ještě k tomu přidávám řezanku. Klisna na tom vypadá opravdu dobře a to žere jen 1/2 odměrky ráno a večer.

7.2.2018 12:49
flyhigh

XXX.XXX.117.39

K tomu přechodu - míchala jste to postupně do granulí, nebo jste jeden den hodila energysky a druhý den spillers? Koně nám často odmítají nové krmení a po týdnu ho žerou s chutí, musí se na ně hlavou :-D

Jinak my jsme krmili opravdu spoustu značek krmiv. Energys, Spillers, NovaEqui, Pavo, premin, Fitmin, Pegasus, Hipolyt... Těžko vzpomínat co všechno. Plus statková.
Dle mého velmi subjektivního názoru (jen málokdy byla znát změna i na koni, krom žravosti).
Co se týče osobních zkušeností s Běstovicemi, kde jsem chvíli i byla; mají novou výrobnu a všechno se tam kontroluje; bohužel i když přijde nevyhovující zrno, tak kolikrát projde dál (po diskuzi s vedením, např. že je toho jen pár tun, to se ztratí). Přijde mi líto, že tam kolikrát berou fakt krásné obilí, a pak tam hodí pět tun oseku a mají zkažené celé silo.
Ale tedy co se týče krmení - dostával to ve velkém sportovní valach, mohl se po tom utlouct (to ta melasa), ale přes sezonu výrazně zhubl. Díky tomu začal dostávat premin a spillers, ale pro majitelku to nebylo finančně únosné, ale nabral na tom.
NovaEqui bylo krásné krmení, ale někerým koním vadilo, že bylo příliš aromatické. Nakonec se naučili, mají pěkný výběr a dobré ceny, ale skončili jsme když jsme uvnitř začali nacházet bordel - to se prý už neděje.
Pegasus je prý levná varianta spillers se stejným složením, ale upřímně - vypadá to úplně jinak a koni bych to nijak nadšená nekrmila.
Fitmin má několik řad krmení, ty nejlevnější jsou dle složení většinou ječmen, vojtěška a minvit, to je lepší si ty statkový nakoupit. Ty dražší už mají složení kvalitní, a cena tomu samozřejmě odpovídá.
Pavo - spousta lidí na to nadává, hlavně co se týče ceny, ale je to krmivo kde jsem nejvýrazněji zaznamenala změnu na koni. Kobyla po tom extrémně ožila. Ozkoušeny dva druhy, vždy výrazná změna. Složení ne až taková sláva - často využívají pšenici.
Teď naposledy jsme krmili hipolyt, hodně se mi líbí složení, i to co v pytli vidím. I ty nejlevnější pytle mají pěkné složení a skvěle voní, koním to vždy chutnalo.

Teď nekrmíme vůbec nic, jádro začneme podávat až zjara.

7.2.2018 15:43

blackmyday napsal(a):
Děkuji.

Pre mňa je okrem zloženia dôležitá aj tá omáčka okolo. ak niekto odporúča krmíť svoje granule napr 3kg denne 1:1 s ovsom, nie je pre mňa dôveryhodným zdrojom výživy pre koňa. Prípadne ako trebárs pavo, niekde v tých zmesiach radili kŕmiť 5kg sena/trávy na deň, tým podľa mňa celkom dosť naznačia, že nemajú ani poňatie o konskom trávení a prečo by som teda mala veriť tomu, čo zamiešajú do granulí...
čo sa týka zloženia, je treba sa zamerať na jednotlivé komponenty- množstvo sa síce málokde uvádza, ale potraviny musi byť uvedené zostupne- teda na prvom mieste to, čoho je v obsahu najviac. Výrobcovia radi znižujú obsah pšenice napríklad tým, že ju rozdelia do 3 skupín- pšenica, pšeničná múka a pšeničné klíčky. Čím vyššie v poradí tieto komponenty sú, tým väčšie percentuálne zastúpenie majú v zložení. Takže vo finále je to z 50% pšenica, potomnejaký jačmeň, ovos, bla bla.
A samozrejme rozdiel je aj v tom, čo od krmiva čakám. Iné preferencie budem mať pre koňa v dostihovom tréningu, iné pre drezúrneho koňa a úplne iné pre rekreačného koňa.
Za mňa majú rozumné zloženie trebárs hipppolyt, spillers, nutrin. Ale o granulovanú stravu sa extra nezaujímam, nemám všeobecný prehľad.

7.2.2018 16:28
Horsana

XXX.XXX.40.140

Energys relax som sa na začiatku tejto zimy pokúšala kŕmiť mojim ľahko kŕmiteľným koňom, keďže majú tie granule zloženie aké majú a nechceli to. Robila som z toho aj nápoj kvôli vyššiemu príjmu vody a ten nechceli už vôbec.

Príde mi trošku zvláštne kombinovať také light krmivo ako Relax s niečím ako Condition mix, čo tým bolo zamýšľané a prečo, pre akého koňa, druh práce, ustajnenia atď.

Od Energys mám Cornflakes a extrudovaný ľan, od Fitminu granulované ryžové otruby - teplokrvným koňom nechutia, hucule s nimi nemajú problém.

A kŕmim aj granule - v ČR by sa mali dať zohnať v pohode, od Mikrop Čebín pre kone v strednej záťaži. Kone ich milujú, pridávam ich aj do nápoja a ten milujú tiež. Sú trošku energetickejšie, nie sú to úplne light granule, ale mám kone 24/7 vonku a proste niektoré musím prikrmovať tým jadrom viac a musí im to aj chutiť.

Plus rezky, ovos a jačmeň, ale miešam si to sama, podľa koňa.

Rada siaham aj po St. Hippolyt mashi, táto značka je myslím overená kvalita - taká dobrá stredná trieda.

7.2.2018 18:42
jesie

XXX.XXX.35.227

Mužů se zeptat, všeobecně a opravdu s dobrým úmyslem...Proč krmite musli nebo směsi a nemichate si sami?

Zajímalo by mě to...

7.2.2018 20:03
Terven

XXX.XXX.110.147

S dobrým úmyslem odpovídám
Pokud bych měla koně doma, asi bych míchala a bavilo by mě to.
Jak tak sleduju, müsli jsou v kurzu hlavně u lidí, kteří mají koně v ustájku. Asi proto, že ustajovatelé mívají k dispozici nějaké to běžné jádro - oves, ječmen apod. či prostě nějakou omezenou nabídku. Majitelé často mívají o KD jiné představy a než aby nakoupili a dovezli x pytlů a napsali ustajovateli sáhodlouhý seznam kolik čeho a jak dlouho máčet, raději koupí müsli.
Pár jsem jich taky vystřídala, momentálně jsem už třetí rok u Hippolytu (Nutristar) a neplánuju měnit, spokojenost velká.

7.2.2018 20:13
jesie

XXX.XXX.35.227

Terven napsal(a):
S dobrým úmyslem odpovídám
Pokud bych měla koně doma, asi bych míchala a bavilo by mě to.
Jak tak sleduju, müsli jsou v kurzu hlavně u lidí, kteří mají koně v ustájku. Asi proto, že ustajovatelé mívají k dispozici nějaké to běžné jádro - oves, ječmen apod. či prostě nějakou omezenou nabídku. Majitelé často mívají o KD jiné představy a než aby nakoupili a dovezli x pytlů a napsali ustajovateli sáhodlouhý seznam kolik čeho a jak dlouho máčet, raději koupí müsli.
Pár jsem jich taky vystřídala, momentálně jsem už třetí rok u Hippolytu (Nutristar) a neplánuju měnit, spokojenost velká.

Děkuji moc!

S Hippolytem mám taky skvělou zkušenost, ještě z dob, kdy jsem hledala to ideální...za slušné peníze top kvalita.

7.2.2018 20:46
Horsana

XXX.XXX.40.140

Ja prikrmujem iba raz denne, výnimočne dva krát, takže v zime potrebujem do niektorých jedincov natlačiť čo najviac energie a nepresiahnuť pri tom 1,5 - 2 kg jadra max na jedno kŕmenie.

Spomínané granule od Mikropu mojim koňom veľmi chutia, mám k nim ľahký prístup a zbytok si domiešavam, pre 9 koní rôznych kategórií veru mám čo robiť, chystám si do vedierok a vozím im to už hotové v aute.
To by som iba z komerčných krmív ani neutiahla finančne, hoci 6 koní je plemena hucul a tri sú teplokrvníky - 22 ročná kobyla so zlým chrupom, obrovský valach s ataxiou a jemná, zrejme vysoko v krvi kobyla. Ani jeden z teplokrvných koní nie je zdravý a ani už nikdy nebude, musím ich držať v čo najlepšej kondícii - hovorím teraz hlavne o zime.

Mám malý miagač a namiagať ručne toľko obilia- to by mi odpali ruky :D

Aj keď nepodávam minvit prípravok denne, viem, že v komerčných krmivách predsa len nejaké doplnky nájdem.

Granule mi vie do rezkov zamiešať každý, ak by som náhodou nemohla ísť nakŕmiť a musel by ísť pomocník.

To isté Mash.

Zaliať rezky sa už ľudia v mojom okruhu naučili, tak ak by som náhodou bola mimo domov, alebo chorá, tak do nich proste zamiešajú granule, alebo ten Mash (ten mám iba na zimu a pre nejakého chorého jedinca), nemusím nikoho prosiť o miaganie a zložito vypisovať KD, ktoré nosím v hlave a mením podľa potreby.

Ale hlavné asi je, že im to proste veľmi chutí a v zimnom období sa nemusím obávať, že by mi niektorý z koní nepil a dostal koliku, granulami ochucujem druhú várku napájania.

8.2.2018 22:51

jesie napsal(a):
Mužů se zeptat, všeobecně a opravdu s dobrým úmyslem...Proč krmite musli nebo směsi a nemichate si sami?

Zajímalo by mě to...

Onehdá jsem si propočítala, že pokud velice dobře nakoupím (nejlevněji co to jde jako maloodběratel) komponenty do müsli (obdoba Nova Equi clasic bez jadýrek z hroznů a podobných plnidel pytle- návod na procentuální zastoupení směsi na amino centrum krmiv) vyjde mě to stejně, jako když koupím pytel, míchat si müsli jako maloodběratel komponent je o ničem, v pytli to máte alespoń už s minerál. a vitamín.+ bonus nástřik melasou a.t.d..., ...vím, že se to nedoporučuje míchat, ale úspěšně jsem míchala máčené řepné pelety, NE clasic, slaďák, etrud. len, slunečnici semeno, kobyle to chutnalo a vypadala na pastevku dobře (krmená ráno večer, seno non stop,2 roky věku) To müsli jsem dávala místo ovsa, oves by byl asi levnější varianta, ale pro lepší pocit mě jako majitele ...na NE jsme přešli ze spilers stud and youngstock(cena), la sard ročci(nechutnalo), pavo podo grow (krmená u původního majitele- pokračovala jsem)
mimochodem NE taky podražily...

9.2.2018 07:38
jesie

XXX.XXX.145.142

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Onehdá jsem si propočítala, že pokud velice dobře nakoupím (nejlevněji co to jde jako maloodběratel) komponenty do müsli (obdoba Nova Equi clasic bez jadýrek z hroznů a podobných plnidel pytle- návod na procentuální zastoupení směsi na amino centrum krmiv) vyjde mě to stejně, jako když koupím pytel, míchat si müsli jako maloodběratel komponent je o ničem, v pytli to máte alespoń už s minerál. a vitamín.+ bonus nástřik melasou a.t.d..., ...vím, že se to nedoporučuje míchat, ale úspěšně jsem míchala máčené řepné pelety, NE clasic, slaďák, etrud. len, slunečnici semeno, kobyle to chutnalo a vypadala na pastevku dobře (krmená ráno večer, seno non stop,2 roky věku) To müsli jsem dávala místo ovsa, oves by byl asi levnější varianta, ale pro lepší pocit mě jako majitele ...na NE jsme přešli ze spilers stud and youngstock(cena), la sard ročci(nechutnalo), pavo podo grow (krmená u původního majitele- pokračovala jsem)
mimochodem NE taky podražily...

Tý jo, tak to jsme měli asi jiné počty :)

Nakupuji v Kadani v chovatelských potřebách a ještě minulý rok krmila NE.

Úspora financí je cca 3 tis a to dokupuji i mrkev, karob, vitamíny...dokonce jsem mohla krmnou dávku snížit, takže mají méně jádra...

9.2.2018 07:46
sisi58

XXX.XXX.191.1

jesie napsal(a):

Zajímalo by mě to...

Jak píší všichni přede mnou. Dát dohromady všechny komponenty např. ze Spillers´ by dalo dost práce a hádám se to nevyplatí.
Dávám mysli Spillers´+ ječmenné vločky. Kobyla na fotce - 21 roků.

9.2.2018 09:16
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Statkové krmiva jsou vhodné pro někoho, kdo má velké skladovací prostory a hodně času shánět kvalitní krmiva a míchat to a přemýšlet nad ideálním složením pro toho kterého koně.

Zkoušela jsem to taky a po nějaké době jsem tento způsob přípravy jádra opustila. Bylo to pro mě finančně, prostorově i časově tak náročné, že mě vyjde opravdu levněji kupovat hotové směsi (taky Spillers, ale kompletní řezanky Daily a Conditioning fibre). Krmnou dávku míchaných krmiv mi taky stanovil výživář, ale koni vůbec nejela ani po delší době navykání a navzdory radám výživáře kůň šel s váhou dolů, místo aby přibíral...

Spillers řezanka a 25kg sena/den ať je léto nebo zima a z obou koní mám špičkově vypadající kusy, i když s nimi stále mlátí puberta a koule a i když dělají. Navíc k tomu dodávám jen hořčík, aby s hřebci byla lepší domluva.

9.2.2018 09:32
Arkarian

XXX.XXX.111.250

Mam kone v ustajku a micham smajlík Prave proto, ze oves je k dispozici, tak dokoupim vzdy neco k tomu, a neutracim za musli, jejichz zakladem je zase jadro. Mam namichanou vlastni smes v barelu a stajnik jen nabere prislusne mnozstvi. Na skladovaci prostory je to horsi, ale cenove se to vyplati, navic me to bavi, kun prospiva... Nemam v tom vsechny komponenty, ktere bezne musli obsahuje, ale dost z nich je dle me pouze na chut a na barevnost lahodici oku cloveka, takze mam jen ty zakladni.

9.2.2018 09:52
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Statková krmiva jsou super pro koně, kteří potřebují/přijímají jen málo surovin. Většina musli je směs více zdrojů. Když koni stačí k senu oves a neleze mu do hlavy, proč ne? Ale jakmile potřebujete pro komfort koně pět šest i víc složek, bývá lepší musli.

11.2.2018 00:11
Musicek

XXX.XXX.154.0

Děkuji všem za odpovědi.

Potřebuji pro koně něco na podporu nasvalení a přibrání. Jak už jsem psala je to 9 letý plnokrevník, přes den je na pastvě a na noc box, práce převážně rekreační, pravidelná. Oves mu dávat nechci. Měla jsem v plánu Spillers kombinovat asi hlavně kvůli ceně (přeci jen o proti těm Energys je to trochu jinde), ne že bych do krmení nechtěla investovat, je to pro mě důležité, ale aby se tak rychle jeden pytel nespotřeboval. Proto jsem potřebovala poradit zda je to dobrý nápad nebo ne. Ale nakonec mě stejně nějaké kombinování vyjde dráž. Proto asi koupím jen Spillers conditioning cubes v granulích.

Popř. sem můžete hodit ještě zkušenosti s nějakými jinými granulemi nebo doplňky na přibrání. Zkoušíme momentálně Pavo Muscle Build a po půl roce nevidíme žádný rozdíl.
A jaké granule by se vyplatilo koupit místo Energys kdybych nechtěla ty Spillers? Fitmin hobby jsou kvalitnější?
Bohužel mohu kupovat jen u http://www.krmiva-hat.cz nebo http://www.jpostrava.cz a není moc z čeho vybírat (značky krmiv).

11.2.2018 09:31
Horsana

XXX.XXX.40.140

A fotka koňa by nebola ?

Ako u každého, asi než začnem kupovať drahé voňavé mechy, tak by som pátrala, či má kôň dosť sena, v boxe a vo výbehu.
Či ho reálne dostáva a či ho reálne zožerie. Lebo výkrm koňa začína vždy objemovým krmivom.

Kto koňa kŕmi, ustajňovateľ ? Kde ho máš, v nájme, doma ?

Fitmin Hobby je krmivo, ktorého základným komponentom sú pšeničné otruby, potom jačmeň a lucerkové úsušky.

Čo je podľa mňa trochu prapodivná kombinácia.

Ťažko sa radiť po nete, čo komu ako zabralo, lebo ten základ vo výžive tvorí objemové krmivo a to nikdy nevieš, kto koľko podáva svojmu koňovi. Tie pytle - to je iba doplnkové krmivo, k senu.

11.2.2018 09:46
Terven

XXX.XXX.110.147

Musicek napsal(a):
Děkuji všem za odpovědi.

Potřebuji pro koně něco na podporu nasvalení a přibrání. Jak už jsem psala je to 9 letý plnokrevník, přes den je na pastvě a na noc box, práce převážně rekreační, pravidelná. Oves mu dávat nechci. Měla jsem v plánu Spillers kombinovat asi hlavně kvůli ceně (přeci jen o proti těm Energys je to trochu jinde), ne že bych do krmení nechtěla investovat, je to pro mě důležité, ale aby se tak rychle jeden pytel nespotřeboval. Proto jsem potřebovala poradit zda je to dobrý nápad nebo ne. Ale nakonec mě stejně nějaké kombinování vyjde dráž. Proto asi koupím jen Spillers conditioning cubes v granulích.

Popř. sem můžete hodit ještě zkušenosti s nějakými jinými granulemi nebo doplňky na přibrání. Zkoušíme momentálně Pavo Muscle Build a po půl roce nevidíme žádný rozdíl.
A jaké granule by se vyplatilo koupit místo Energys kdybych nechtěla ty Spillers? Fitmin hobby jsou kvalitnější?
Bohužel mohu kupovat jen u http://www.krmiva-hat.cz nebo http://www.jpostrava.cz a není moc z čeho vybírat (značky krmiv).

Asi budu opakovat to, co se tady píše průběžně napříč diskuzema. Pokud kůň - a zvlášť plnokrevník - není v ideální výživové kondici, téměř nikdy nebývá chyba v tom, co mu sypete do kyblíku, nýbrž v nedostatku objemu (sena). Případně může být na vině stres, moc práce, špatné zuby, zima, červi...prostě nějaká chyba v managementu, nikoli značka müsli.
Když se podíváte na složení jednotlivých produktů, zjistíte, že se tam stále dokola opakuje to samé, plus nějaká stopová vylepšení semínky, bylinkami a něčím dalším, na co pečující majitelé slyší
Taky mám plnokrevníka, nikdy bych ho nedala nikam, kde od podzimu do jara není seno nonstop. Dál je důležité sledovat, jestli to seno kůň může v klidu žrát a nemusí o každé sousto bojovat s ostatními.
Na přibrání je dobrý doplněk olej, rýžové nebo konopné otruby - zkuste zapátrat.
Pokud bych měla strach, že budu z neznalosti KD míchat, jako když pejsek s kočičkou pekli dort, jednorázově bych investovala do služeb krmiváře, ta investice se vyplatí a ve finále tak člověk spíš ušetří.
http://krmeni-koni.cz/jak-krmit-kone-zime/
rovnou jsem dala i odkaz na článeček, kontakt je uveden na liště.
JInak tedy- většina koní, o kterých majitelé tvrdí, že potřebujou nasvalit, potřebujou prostě nabrat hmotu, přibrat. Myslím, že někteří uživatelé by sem mohli hodit fotky naprosto luxusně vypadajících koní, kteří se jenom flákají na pastvině

11.2.2018 11:05

A ja by som ešte dodala, že ani to, keď kôň velí stádu nemusí znamenať, že to požité seno dostatočne spracuje.

12.2.2018 10:36
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Musicek napsal(a):
Děkuji všem za odpovědi.

Pokud chcete, aby kůň přibral a měl z čeho brát na růst svalů, musí mít nejdřív dostatek kvalitního sena. Nepíšete kolik sena sežere, ale pokud jen záchovnou dávku vzhledem k jeho váze (2% hmotnosti koně), pak nemusíte ani tak řešit jiné granule, jako mnohem víc kvalitního sena...

Měla jsem stejný problém, jako vy, ale u mě se do toho ještě míchaly koule a pubertální testosteron. Jak se mi hřebci v pubertě probrali, tak šli s váhou rapidně dolů a ani za boha je nešlo pořádně nakrmit. Zkoušela jsem všechny možné i nemožné druhy jádra a nic nezabíralo, dokonce i ze Spillers Cond.Mix se jeden z nich hecoval až to hezké nebylo.
Pak jsem jim prostě začala dávat opravdu hodně sena. Jsou boxovaní s denním výběhem a prací a krmím si je sama, takže vím přesně kolik sena každý sežere. Ze záchovné dávky kolem 10kg/den, šli v průběhu minulé zimy radikálně nahoru na cca 25kg/den (mají kolem 380-400kg) a tu dávku držím celoročně, ať je ve výběhu pastva nebo ne. Vzhledem k tomu, že seno žerou jen v boxe, přidávala jsem jim postupně do nočního krmení sena, dokud ho nezačali nechávat a krmím tímto stylem pořád (nechají, trošku uberu - sežerou do posledního stébla, trošku přidám). Přes den ho mívají míň, protože ráno většinou dělají pak cca 3h doma spočnou a celé odpoledne jsou venku - za 3h toho nesežerou tolik jako za celou noc...
K tomu jsem přidala Spillers Daily Fibre v kombinaci se Spillers Cond.Fibre (když mají opravdu pracovní záhul) a dnes po cca roce jde o obou říct, že jsou velmi dobře živení.
S ustajovatelem jsem se dohodla, že mu zaplatím navíc pro každého jeden 400kg balík sena na měsíc a mám klid.

Jak píše horsana, výkrm koně začíná objemovým krmivem. Je lepší dát třeba 800kč za balík kvalitního sena (stejné prachy jako za dva pytle granulí, ovšem musíte mít jistotu, že to sežere fakt jen on) a jádro opravdu řešit jako doplněk, než vrážet šílené prachy do granulí já nevím jaké značky a efekt nula nic.

Jen ještě dodám, že aby byl vidět trvalejší výsledek, koník musí mít zvýšený příjem sena pořád. Nelze ho dostat jakž takž do formy a pak to stáhnout na objemu - to byste byla za chvíli tam, kde jste teď...

Navíc si dost protiřečí vaše tvrzení, že sice nemáte problém investovat do krmení, ale zase nechcete aby se jeden pytel rychle spotřeboval. Pokud chcete, aby kůň nějak vypadal, tak vás to bude prostě něco stát - s tím musíte počítat. Jestli kupujete kompletní krmiva typu spillers, které jsou dělané tak, aby se k nim nic nemuselo dodávat a budete krmit podle doporučeného množství, tak se hold musíte smířit s tím, že to prostě půjde rychle pryč minimálně do doby, než se koník dostane do nějaké vámi žádané formy. Jestli to budete šidit, nikdy se nedopracujete k trvalému výsledku.

12.2.2018 21:05

alfi pav napsal(a):
Pokud chcete, aby kůň přibral a měl z čeho brát na růst svalů, musí mít nejdřív dostatek kvalitního sena. Nepíšete kolik sena sežere, ale pokud jen záchovnou dávku vzhledem k jeho váze (2% hmotnosti koně), pak nemusíte ani tak řešit jiné granule, jako mnohem víc kvalitního sena...

Měla jsem stejný problém, jako vy, ale u mě se do toho ještě míchaly koule a pubertální testosteron. Jak se mi hřebci v pubertě probrali, tak šli s váhou rapidně dolů a ani za boha je nešlo pořádně nakrmit. Zkoušela jsem všechny možné i nemožné druhy jádra a nic nezabíralo, dokonce i ze Spillers Cond.Mix se jeden z nich hecoval až to hezké nebylo.
Pak jsem jim prostě začala dávat opravdu hodně sena. Jsou boxovaní s denním výběhem a prací a krmím si je sama, takže vím přesně kolik sena každý sežere. Ze záchovné dávky kolem 10kg/den, šli v průběhu minulé zimy radikálně nahoru na cca 25kg/den (mají kolem 380-400kg) a tu dávku držím celoročně, ať je ve výběhu pastva nebo ne. Vzhledem k tomu, že seno žerou jen v boxe, přidávala jsem jim postupně do nočního krmení sena, dokud ho nezačali nechávat a krmím tímto stylem pořád (nechají, trošku uberu - sežerou do posledního stébla, trošku přidám). Přes den ho mívají míň, protože ráno většinou dělají pak cca 3h doma spočnou a celé odpoledne jsou venku - za 3h toho nesežerou tolik jako za celou noc...
K tomu jsem přidala Spillers Daily Fibre v kombinaci se Spillers Cond.Fibre (když mají opravdu pracovní záhul) a dnes po cca roce jde o obou říct, že jsou velmi dobře živení.
S ustajovatelem jsem se dohodla, že mu zaplatím navíc pro každého jeden 400kg balík sena na měsíc a mám klid.

Jak píše horsana, výkrm koně začíná objemovým krmivem. Je lepší dát třeba 800kč za balík kvalitního sena (stejné prachy jako za dva pytle granulí, ovšem musíte mít jistotu, že to sežere fakt jen on) a jádro opravdu řešit jako doplněk, než vrážet šílené prachy do granulí já nevím jaké značky a efekt nula nic.

Jen ještě dodám, že aby byl vidět trvalejší výsledek, koník musí mít zvýšený příjem sena pořád. Nelze ho dostat jakž takž do formy a pak to stáhnout na objemu - to byste byla za chvíli tam, kde jste teď...

Navíc si dost protiřečí vaše tvrzení, že sice nemáte problém investovat do krmení, ale zase nechcete aby se jeden pytel rychle spotřeboval. Pokud chcete, aby kůň nějak vypadal, tak vás to bude prostě něco stát - s tím musíte počítat. Jestli kupujete kompletní krmiva typu spillers, které jsou dělané tak, aby se k nim nic nemuselo dodávat a budete krmit podle doporučeného množství, tak se hold musíte smířit s tím, že to prostě půjde rychle pryč minimálně do doby, než se koník dostane do nějaké vámi žádané formy. Jestli to budete šidit, nikdy se nedopracujete k trvalému výsledku.

...já tak přemýšlím o těch 25kg sena/den kůň (400kg) ne že by to do sebe koně nenasoukali, ale většinou s tím takto velký kůň má problém, je to většinou nad kapacitu jeho trávicího traktu v pracovním menežmentu koně(...vím že koně nemají tlakové receptory v žaludku- proto se dokáží přežrat např. jádra) Kůň, co je bez pracovního vytížení-a jen žere u balíku budiž.

Máte to opravdu odvážené? koně kilo sena žerou cca tak od 20minut- do 1 hodiny (známe žrouty plnou hubou nebo stýblaře, záleží i na tom jak je kůň nažraný)
Já co koukám na koně u balíku, tak mají jakési periody, které dodržují- např. od osmi do desíti žerou, pak se flákají hodinu po výběhu nebo jen stojí a zevlujou, pak se jdou zase nažrat a tak...celkem denně pravidelně dodržují jakýsi rytmus žraní. Koně mám v tuto roční dobu venku 8 hodin- přístup k balíku furt, má odhadem 600kg(ČTčko) venku toho může sežrat tak 8-12kg (nežere celých 8hodin non stop, žere středně rychle ) takových minimálně 5kg má ve stáji- i víc, nemám odváženo(zkusím to zítra nějak odvážit), ale tak nějak to bude, užere i slámu- někdy jí dá i přednost. to bude cca + - 17kg až do 20kg sena, trochu slámy, půl kila Nova Equi clasic 200g slunečnice a okolo 3 kg mrkve na den.
V létě jen seno na noc do boxu.zas těch 5 kg...
Kobyla je pěkná...

13.2.2018 10:22
alfi pav

XXX.XXX.30.253

...já tak přemýšlím o těch 25kg sena/den kůň (400kg) ne že by to do sebe koně nenasoukali, ale většinou s tím takto velký kůň má problém, je to většinou nad kapacitu jeho trávicího traktu v pracovním menežmentu koně(...vím že koně nemají tlakové receptory v žaludku- proto se dokáží přežrat např. jádra) Kůň, co je bez pracovního vytížení-a jen žere u balíku budiž.

Máte to opravdu odvážené? koně kilo sena žerou cca tak od 20minut- do 1 hodiny (známe žrouty plnou hubou nebo stýblaře, záleží i na tom jak je kůň nažraný)
Já co koukám na koně u balíku, tak mají jakési periody, které dodržují- např. od osmi do desíti žerou, pak se flákají hodinu po výběhu nebo jen stojí a zevlujou, pak se jdou zase nažrat a tak...celkem denně pravidelně dodržují jakýsi rytmus žraní. Koně mám v tuto roční dobu venku 8 hodin- přístup k balíku furt, má odhadem 600kg(ČTčko) venku toho může sežrat tak 8-12kg (nežere celých 8hodin non stop, žere středně rychle ) takových minimálně 5kg má ve stáji- i víc, nemám odváženo(zkusím to zítra nějak odvážit), ale tak nějak to bude, užere i slámu- někdy jí dá i přednost. to bude cca + - 17kg až do 20kg sena, trochu slámy, půl kila Nova Equi clasic 200g slunečnice a okolo 3 kg mrkve na den.
V létě jen seno na noc do boxu.zas těch 5 kg...
Kobyla je pěkná...

Můžu vás ujistit, že s tím mí koně problém rozhodně nemají, jsou jak kyseliny, ale naštěstí si na to ustajovatel už zvykl. Žerou sena nejvíc z celé maštale, takový malý mamut x2. Večerní velkou dávku dostávají kolem 17-18h a do rána do 6:30 mají vymeteno a čekají na další, každý jeden den v roce.

Váhu jsem přesně neřešila, ale vzhledem k tomu, že naše balíky sena mají 400 kg (někdy jen 350 kg), krmím jim oběma stejně aniž by nechávali, a potřebuju dva balíky na koně a měsíc, tak děleno počtem dní jsme kolem 25kg (22kg u menšího balíku) na hlavu a den, pokud má měsíc 31 dní.

Lidi, kterým se o tom zmíním, mi většinou tvrdí, že nechápou, jak to ti koně zvládnou sežrat. Já už jsem tuhle otázku řešit přestala, prostě to tak je.
Řekla bych, že hřebec všeobecně a navíc k tomu ještě ve výcviku a v růstu (5-6let), potřebuje hodně žrát, aby doplnil energii, kterou mu ubírá práce, růst a v neposlední řadě i hřebčení... a tím pádem mu prostě nestačí standardní množství sena, aby k tomu všemu navíc ještě přibíral a vypadal dobře a u některých plemen objem jádrem plnohodnotně nenahradíte, aniž by z toho hřebci nezačlo solidně hrabat.
Tiše doufám, že se po ukončení jejich růstu dostaneme do fáze, kdy toho sena nebudou potřebovat tolik, no v nejbližší době to ještě určitě nehrozí.

Mimořádně pozitivní na tom všem je, že konečně po téměř roce opravdu vypadají na to, kolik toho sežerou, a snad už mi nikdo po výstavách nebude tvrdit, že jsou "pořád" a "strašně" hubení.

13.2.2018 14:56
Horsana

XXX.XXX.40.140

Teplokrvníky v zime bežne zožerú 30 kg sena za noc, dva zhruba 570+ kg kone bez problémov, na noc v boxe, seno sme kupovali voľné na váhu, takže sme vedeli presne, koľko máme v kg a za aký čas sa skŕmilo.

Do výbehu dostávali malé balíky cca 10-15 kg na jedného, na deň + jadro.

Kobyla mala vtedy myslím už okolo 25 rokov, valach bol mladší, nepracovali a nebolo na nich vidieť, že by ťahali bruchá po zemi.

13.2.2018 17:12

Tak to mě odrovnalo úplně 45kg sena...chápu to dobře že jeden kůň 30kg na noc nebo dva koně? kam to ti koně dávají...

13.2.2018 21:19
Horsana

XXX.XXX.40.140

:D

Kone proste fungujú na vlákninu, pokiaľ je ich zadný tráviaci trakt osídlený tak, ako má byť, mirkoorganizmy si s tým hravo poradia, najmä ak je seno kvalitné s vhodnou druhovou skladbou a kosené v správnej zrelosti, vtedy nevzniká ani senné brucho, ale kone priberajú + všimla som si, že senné bruchá výrazne miznú ak sú kone dokrmované ešte jadrom.
Objemovo sa nemusíte báť, to tráviaci trakt koňa naozaj znesie, pokiaľ má v poriadku zuby.

Bola vtedy krutá zima a to voľné seno bolo naozaj výborné, zelené, lístkové, voňavé s nejakou prímesou ďateliny.
A vtedy sme ešte nedekovali a v stajni bola skoro taká zima ako vonku, iba tam nepršalo a nefúkalo.

14.2.2018 00:12

Horsana napsal(a):
:D

Kone proste fungujú na vlákninu, pokiaľ je ich zadný tráviaci trakt osídlený tak, ako má byť, mirkoorganizmy si s tým hravo poradia, najmä ak je seno kvalitné s vhodnou druhovou skladbou a kosené v správnej zrelosti, vtedy nevzniká ani senné brucho, ale kone priberajú + všimla som si, že senné bruchá výrazne miznú ak sú kone dokrmované ešte jadrom.
Objemovo sa nemusíte báť, to tráviaci trakt koňa naozaj znesie, pokiaľ má v poriadku zuby.

Bola vtedy krutá zima a to voľné seno bolo naozaj výborné, zelené, lístkové, voňavé s nejakou prímesou ďateliny.
A vtedy sme ešte nedekovali a v stajni bola skoro taká zima ako vonku, iba tam nepršalo a nefúkalo.

Jasan, proto krmím alespoň trochu "jádra" není to kvůli koni, ale jeho mikroorganizmům, ty se pak lépe množí- povzbuzuje je to...45kg, já dneska neusnu. to si musím odvážit, jak taková hromada vypadá.

14.2.2018 08:51
kapička

XXX.XXX.5.211

Jasan, proto krmím alespoň trochu "jádra" není to kvůli koni, ale jeho mikroorganizmům, ty se pak lépe množí- povzbuzuje je to...45kg, já dneska neusnu. to si musím odvážit, jak taková hromada vypadá.

45 kg je jeden a půl až 2 malé kulaté balíky, podle toho, jak jsou utažené. Když se u nás ve stáji ještě dělali i pro koně, tak si pamatuju, že to je strašné množství. Ale u nás tam jsou samí buřti, takže mám naprosto zkreslený pohled na krmení. Ty 2 malé balíky se dávali přes zimu na den pro 7 koní, aby nám netloustli před očima. A nebojte, ani na takové malé záchovné dávce nezhubli a na jaře jsme zapínali podbřišníky ve dvouch lidech. Ale jak říkám, u nás je to kouzelné údolí, kde prostě přibírá naprosto každé zvíře bez ohledu na to, co žere nebo spíš nežere a vím, že přestěhovat ty koně jinam, tak na takový krmný dávce do roka umřou hlady.

14.2.2018 13:06

No právě, u nás ve stáji jsou také koně spíš kulatí bez tak "šíleného" objemu na minimu jádra(i někteří sporťáci) ti koně, jejichž majitelé krmí jádra více dokonce seno nechávají...já to dneska zapoměla odvážit, hlavně že vozím váhu v autě ...

14.2.2018 16:25
Horsana

XXX.XXX.40.140

Ale to bolo množstvo, ktoré skonzumovali naozaj v krutých mrazoch, bolo možno pod - 15 °C, pocitovo aj menej, lebo to bolo pri rieke a nedekovali sme. Stajňa nebola teplá a ani sme takú nechceli, kvôli smradu a čpavku.

Ako teplota stúpala, spotreba sa zmenšovala a v pastevnej sezóne boli dokonca bez príkrmu, no kosili sme im vtedy trávu (tú sme tiež vážili - každý dostal tých 50 -60 kg - ani to nebolo veľa, akože nejaká oooobrovská kopa), dostávali to do prístrešku, kde trávili letné dni a vyliezali potom presne o 21:00 si ždibkať trávu do výbehu.

V tej dobe ale mala už kobyla ČT 25 rokov a na leto bola v tom výbehu s prístreškom s huculským valachom, ktorý mal vtedy už asi nejakých 28 rokov, cca.

14.2.2018 19:39

30kg na osobu sa u nás tiež hocikedy v zime prežerie, zvlášť pri tých teplotách pod -10. Vlani som skŕmila, keď bolo pár dní -20 a viac, trom koňom(or1/1, shagya, klusák) guľatý balík za tri dni. Nedekované, výbeh s prístreškom.
Ale, tiež mám skúsnosť z dostihovej stajne, že keď majú kone kilá jadra, tak seno nechcú. Tá istá kobyla, boxovaná, v dostihovom tréningu, cca 5-6kg jadra v troch dávkach, seno obyčajné vidly(odhadom 5-7kg) 2x denne a nechávala ho kopu pod sebou. Teraz o niekoľko rokov neskôr je schopná zožrať 30kíl na deň bez mihnutia oka.

Přidejte reakci

Přidat smajlík