Dobrý den,
prosím o radu, doma máme 19-ti letou kobylku hucula. Kamarádka na ni neměla čas, tak jsem se nabídla že jí pomůžu s péčí, i když moc praxe s koňmi nemám. Vše jen teorie z knih, ale řekla jsem si, jak jinak se to naučím než když budu pracovat s koněm? Nechtěla jsem aby ji dala pryč. Každopádně kobylka krásně poslouchá, na pastvině s ní pracuji ze země a to je jako hodinky. Pod sedlem se také snaží. Ale..
Když ji chci vzít ven na procházku nebo na delší vyjížďku (obvykle jsem s ní byla jen krokem na půl hodiny kolem farmy), tak se sklání pro trávu neposlouchá, prostě "ohluchne" a jde si za žrádlem. Vím, že je to pravděpodobně nedostatkem respektu, ale já si nejsem jistá, jak jí ukázat, že já jsem tu alfa. Neposlouchá nikoho. Poradili mi, abych ji brala častěji na lonž, ale vůbec ji nemůžu vyslat do kruhu (kruhovku kamarádka nemá, takže s ní musím pracovat na louce). Prostě se po jednom kroku skloní k trávě a nedbá na pobídky. Jednoduše mě má u zadele.
Přitom, když jdu ven s jiným koníkem tak nemám problém.
Prosím tedy o radu, nechci aby kobylka šla pryč.
Vybudovat si u ní více respekt, být na ní tvrdší, až po práci y dostala odměnu. Měli jsme s tím také problém. Byla to kobylka hucula a poníka. Dělala to samé, a když už jí to nebavilo a věděla že bude muset pracovat, byla jako buldozer a rozhodla se že půjde pryč, a to když se rozhodla tak opravdu šla a nikdo jí v tom nezabránil. Kobylka začala chodit na lonž s vyvazovačkama cca na (10-15min). Měla upnutý na maximum podpínací řemínek aby nemohla žrát a po chvíli chodila normálně. Samozřejmě že se zastavovala ale lonžovacím bičem jsme jí vždy popohnali a když se "vracela" do kruhu pleskly jsme s bičem, nebo jí ho nasměrovali k pleci a chodila krásně. Huculové jsou hodně tvrdohlavý a chce to u nich být více rázný, ale všeho s mírou. Každopádně když ví kdo je šéf jsou milionový. JINAK držím palce. :).
S předchozí reakcí nesouhlasím. Svázat koni hubu, vyvázat ho na lonži, to opravdu není postup k získání respektu, jen koní nedáte na vybranou a místo, aby s vámi spolupracoval, tak ustoupí a, šlape, proti své vůli. Práce s koněm je běh na dlouhou trať, důležité je pracovat ze země. Alespoň mě se to oplácí. Ustupování, couvání, vysílání na kruh, udržení pozornosti, žádná lonž mimochodem, hodit koně dokola s bičem za zadkem opravdu není žádné umění.. zaměstnat koní hlavu, kavalety, poplétání mezi stromy, změny směru a plní dalších věcí. Takže přeji hodně štěstí koníkem :).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Nevím jak u Vás, ale tady není sníh alespoň kolem Prahy.Normálně se venku pasem vesele jako by se nechumelilo.Teda ono se nechumelí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ja si popravde neviem predstaviť, ako by sa po internete dalo vysvetliť začiatočníkovi, že ako sa správať ku koňovi, aby si z neho nerobil prd*l.
Kôň je predpokladám niekde v ustajnení, tak sa skúste opýtať niekoho skúsenjšieho, aby vám ukázal, sko s kobylou pracovať, aby aspoň trochu spolupracovala.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Francy_
napsal(a):
S předchozí reakcí nesouhlasím. Svázat koni hubu, vyvázat ho na lonži, to opravdu není postup k získání respektu, jen koní nedáte na vybranou a místo, aby s vámi spolupracoval, tak ustoupí a, šlape, proti své vůli. Práce s koněm je běh na dlouhou trať, důležité je pracovat ze země. Alespoň mě se to oplácí. Ustupování, couvání, vysílání na kruh, udržení pozornosti, žádná lonž mimochodem, hodit koně dokola s bičem za zadkem opravdu není žádné umění.. zaměstnat koní hlavu, kavalety, poplétání mezi stromy, změny směru a plní dalších věcí. Takže přeji hodně štěstí koníkem :).
Jo najít cestu aby to koně bavilo stejně jako jezdce je běh na dlouhou trať.Ovšem výsledek je potom nesrovnatelně lepší pro oba.Já zatím viděl za tu krátkou dobu co jsem u koní asi dva takové "páry".Radost koukat na tu komunikaci mezi nimi a vidět koně dělat věci s radostí.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Ja si popravde neviem predstaviť, ako by sa po internete dalo vysvetliť začiatočníkovi, že ako sa správať ku koňovi, aby si z neho nerobil prd*l.
Kôň je predpokladám niekde v ustajnení, tak sa skúste opýtať niekoho skúsenjšieho, aby vám ukázal, sko s kobylou pracovať, aby aspoň trochu spolupracovala.
Píše, že ju má doma.
Osobne som extrémne alergická na tvrdenia, že hucule sú tvrdohlavé a treba im ukázať, kto je pánom, o vyväzovaní a zväzovaní huby ani nehovorím.
Pokiaľ nie je kobyla hladná, tak by som zadávateľke navrhovala urobiť také opatrenia, aby bola ona pre kobylu zaujímavejšia, než všetko ostatné. Vymyslieť si systém pochvál a odmien, pútať pozornosť, chváliť aj za malé pokroky a včas prácu skončiť.
Francy_
napsal(a):
Já počítám s tím že je to otázka měsíců než semnou začne pracovat. Jsem vděčná za váš názor, ale chci se vás zeptat, jak ji k tomu mám donutit (kavalety, proplétání mezi stromy,...) když se mi při každém kroku zastaví a začne zřát? Nechci na ni používat přímo bič.
Staff1
napsal(a):
Já počítám s tím že je to otázka měsíců než semnou začne pracovat. Jsem vděčná za váš názor, ale chci se vás zeptat, jak ji k tomu mám donutit (kavalety, proplétání mezi stromy,...) když se mi při každém kroku zastaví a začne zřát? Nechci na ni používat přímo bič.
Na tohle je dobrá parelka, ale opravdu padnoucí! Ne ty kusy lana, které koupíte v krámě. Poctivě změřit ohlávku, která koně padne a dle rozměrů nechat uplést na míru. Když nesedí, nemá tu správnou účinnost, uzlíky nesedí, kde by měly. Doporučuji toricon.cz moc ochotný pán, který tomu rozumí a vyzná se Co se týče bičíku nebo tušírky, určitě je nepoužívat jako trest, ale jako prodlouženou ruku. Pokud vás koník ignoruje, je dobré si na konec tušírky připevnit něco, co dělá zvuk. Já mám ozkoušený nastříhaný sáček na proužky
Pěkně to šustí, když tušírkou mávám a pozornost si tím získám vždy
Taky hodně chválím když koník splní úkol, který po něm chci. Na procházkách si s ní (mám kobylu) hodně povídám, docela bych řekla, že mě i poslouchá :-D.
Staff1
napsal(a):
Já vás asi chápu, ale vybudování vztahu s koněm není pečení bábovky, na to nelze dát recept v rámci diskuzního příspěvku. Ani v rámci několika diskuzních příspěvků... a i kdyby se náhodou někdo o to pokusil, kde máte jistotu, že je to ten pravý? Že vám neradí nebezpečný nesmysl?
V rámci diskuze snad lze jen nasměrovat, dát tipy, kudy se dál vzdělávat...můj šálek je třeba toto
https://www.facebook.com/kunjepritel
koukněte na akce, případně fb skupiny Koně - práce ze země a Pozitívna motivácia v učeni koni.
Anebo zapátrejte a najděte si něco jiného ve stylu, který je vám blízký a domluvte si trénink, případně zajeďte na seminář. Ono bohužel platí, že co je bezpracné (a někdy i bezplatné) za moc nestojí, nespoléhejte na zázračné rady v internetové diskuzi.
Formulace "jak ji mám k tomu donutit" mi přijde do začátku dost nešťastná - zvířata lze donutit k nejrůznějším věcem, ale nevím, jestli výsledkem bude to, co se zdá, že hledáte.
Když se vám kůň pase i bez vašeho povolení, tak se musíte naučit být důslednější než kůň v tom, že se pást nebude. Pro práci ze země bych si pořídila parelku, která je ostřejší než stájová ohlávka a dobře si jí napasovala, aby měla uzle na správných místech. Mě pomáhá si určit výšku kam až kůň může s čumákem dolů - ze začátku ho nepustím pod moje kyčle, a jak mu dojde, že pasení mu neprojde, tak mu postupně dovoluji až pár cm nad zem, žravým koním během práce nepovoluji sbírat ze země nikdy nic, nechávám si uždíbnutí jako největší pochvalu o přestávce. Není potřeba nějak razatně cukat vodítkem, ale koně přes svojí pomyslnou hranici nepustit, podobně jako ho nepustí vazák. Lepší je začít trénovat při stání, třeba už při čištění a pomalu zvětšovat vzdálenost a pohyb. Pokud vás kobča nerespaktuje při stání a zblízka, tak nemáte šanci jí uvést na větší vzdálenost při lonžovnání.
Ze sedla je úplně nejjednodušší si pasoucí se kobču přidržet jen na jedné otěži - tj. když se s vámi začne přetahovat že chce dát hlavu dolů a pást se, nesnažit se jí silou udržet oběma otěžemi, protože když může zabrat celou vahu proti vám, tak nemáte šanci jí udržet, ale přidržet si jí jednou otěží, takže se ohne se v krku, ale na zem se nedostane a mezitím jí můžete už rovnat holeněmi aby nezastavovala, nekoukala co kde sežrat a šla kam chcete.
Achjo,19 letá huculka a na lonž a vyvázat začátečníkem?!
Dejte kobyle pokoj a klid, ve svým věku si ho opravdu zaslouží.
Nechápu, proč s ní musíte "pracovat"? Něco si dokazujete?
Choďte na procházky s přestávkami na pasení a bude spokojená.
Huculi nejsou tvrdohlaví, ale chytří, o dosti chytřejší než vyšlechtěná plemena koní a pro někoho je spolupráce a domluva s nimi nemožná. Ale není to v těch koních.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Vždyť přece radost je být s ním, ne? To je přece vztah.Jen tak být s ním a je jedno co děláme.Když se v létě válím na louce, tak za chvilku příjde a čumák mám až za uchem. Jestli jsem mu tam prej nezdechnul náhodou. Hodně si povídáme a prostě tak kamarádi největší.Nemáme spolu ani nijak vyhraněný osobní prostor.On když se chce mazlit, tak jak by to měl dát člověku vlastně vědět? Nebo by to taky měl dělat na povel? To přece nejde a trochu přístupu ke mě mít musí.Jako teda jsem u nich každý den, tak lidi co vidí koně jednou za čtrnáct dní to nezkoušejte.Jen píšu pro zajímavost co mi tak vyvádíme na procházkách spolu.