Dobrý den,
Mám kobylku co je velice tvrdá na ježdění, Jde hrozně do předu a nedá se ovládat. Zkoušeli jsme 2x lomené stihlo, udidlo, páku, bohužel nic není dostatečně "tvrdé" silné, na to aby se na tom dala ujezdit.1x lomené nepřipadá v úvahu, brání se jeho tlaku. S kobylkou se věnujeme parkuru. Vždy se na překážku vyloženě rozjede a za ní je těžké ji sebrat zpět. Přemýšlela jsem nad thiedelman, pelhem, Jaké udidlo by jste mi doporučili vy. Budu rada za jakoukoli radu.
Zkoušeli jsme bezudidlovou uzdečku Bitless Bridle pouze na couračky vecnku. Ale bohužel. Kobylka v kroku celkem v pořádku, na zatáčení, zastavování, ale v kluse se rozjela a nedala se zastavit... :( O hackamore jsem přemýšlela, ale hodně jsem četla na něj negativní reakce. Hlavně se bojí, aby se kobylce nestalo nějaké zranění. Před překážkou občas hodí hlavou na horu, aby se rychleji rozeběhla a právě proto se bojím, aby si kvůli trhavému pohybu neublížila :/.
Pokud to byla BB s křížovým zapínáním, tak ta bývá docela ostrá. Já sama používám pouze sidepull bez stahovacího efektu, ale pouze na vyjížďky ven. U hackamore je mnoho variant, mě samotné se líbí, kytička, oproti klasické, páce, tam není takový pákový efekt na nos a je jemnější. Také samozřejmě jednak záleží na jezdci a jeho klidné ruce, tak také na koni. Každému sedne něco jiného. Co se týče udidel, to vám bohužel neporadím Dříve jsem jezdila na 2x lomeném stihle a koník byl hezký ovladatelný. Snad pořadí jiní
Frency_ Děkuji mnohokrát za radu. Podívám se na tento typ hackamore :)
Íháček kobylku jsem dostala po juniorovi který měl kobylku 2 a půl roku, kobylka je na tolik otupělá že nic nepomáhá. Trénink máme 3x někdy 4x do týdne. Já osobně brzdím koně spíše sedem, nemám ráda když někdo koni rve za hubu. Jinak páka byla baby, měli jsme tu nejjemnější a vyzkoušeli jsme ji 2x na jízdárně, Krok, klus, trochu cval. Kobylce absolutně nevyhovoval, házela hlavou a bránila se tlaku, tak jsme ho vyřadili.
Tim spis pokud je kobyla zkazena z predesleho vycviku je lepsi zacit od zacatku a prejezdit ji. I ten nejtupejsi kun se da zjemnit jenom to chce cas a dat si tu praci a mit k ruce nekoho kdo vi jak na to. Udidlem toto nevyresite a uprimne si nedovedu predstavit chodit parkur s neovladatelnym konem. Pokud chcete za kazdou cenu skakat tak ji samozrejme muzete rvat cim dal ostrejsi uzdeni ale casem nebude reagovat na nic a zrakvi sebe nebo vas.
Mně přijde, že příčina bude v přístupu a to žádné udidlo nespraví. Pokud je ten přístup odpovídající
vaší radě zde:
https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/3442020/prosim-o-radu#a3442242
Možná se mýlím, ale řekla bych, že takhle se dá vyrobit jen kůň s naučenou bezmocí... ta kobylka na skok prchá, aby ho už měla za sebou, o hubu se bojí... no, nic moc. Ne že by to byl vzácný jev...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Ještě můžete vyzkoušet sněhuláka, kroucené udidlo, nebo ostnatý drát, až Vám přestane fungovat hackamore. Já bych řešila příčinu a ne následky, což patrně znamená vrátit se na začátek, začít z jiného směru a opustit vlastní ambice a řešit koně. V jiném příspěvku píšete, že kůň nechce skákat výše, třeba nerespektováním udidla dává najevo, že už na víc nemá a nemáte jí nutit. Chápu, že je těžké nemyslet na sebe a opustit cestu šampiona a místo toho číst koně a snažit se vyhovět spíše jemu než vlastním tužbám.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jak píší příspěvky nade mnou. Nejde mi moc do hlavy, že jste ve skokovém tréninku pod trenérem a musíte řešit základní věc na internetové diskusi. To je dost ostuda pro toho trenéra, že si s něčím takovým neví rady. Otázka je, zda na jeho rady dbáte, nebo jediné, co vás zajímá, je skákat za každou cenu... a to neberte zle - takových jezdců - závodníků - je všude mraky..
Našla bych nějaké udidlo, které přijímá. Normální, ne ostré. A na pár měsíců bych se rozloučila se skokovými tréninky. Začala bych s ní pracovat na jízdárně tak, aby na udidle byla dobře jezditelná a ovladatelná v každé situaci. Až poté, co přijde na to, že udidlo neubližuje, bych začla zařazovat klacky na zemi - nejdřív klusové, až později cvalové. Ale extrémně důležitá bude vaše ruka. Pokud budete jemná, jistě koby časem zjistí, že je pro ní výhodnější spolupracovat, než se rvát. Resp. bych jí - v rámci bezpečných situací - prostě rvát nenechala a tu ruku s udidlem nabídla - pokud funguje na sed, jak píšete..
Je to běh na dlouhou trať, ale všchno se dá.
Mám sama zkušenost z Irska, kde měli ve sport.stáji 2 velké lodny s udidly všech typů a ostrostí a na jednoho koníka úrovně GP střídali cokoli, protože již nerespektoval nic (pelhamy, dlouhé páky, tyčky, nic). Měla jsem ho pak nějakou dobu v práci - neskokové - a odmítla jsem nosit ostré. Nakonec jsme se domluvili i na jednoduchém 1x lomeném stihle... ale to by se muselo upevňovat, aby i ve skocích vydržel takovýhle. A je otázka, zda by se to dalo. Oni jak jim stoupne adrenalin, tak pak zase začínají táhnout a kruh se uzavírá... ale věřím, že minimálně na neskokovou proježděnost a vyjížďky by měla nosit běžné udidlo, aby si huba odpočinula.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Když pominu jezdecký styl a proježděnost koně...koukněte koni do huby bezprostředně po ježdění- otlaky na dásních, fialový jazyk(tloušťka udidla-tenčí udidlo nemusí být vždy ostré, tuhá stále působící ruka-držet koně v sestavení pár minut a povolit, držet -povolit), zkontrolujte utažení podbradního řemínku..
Nehleddejte chybu jen u koně.
Udidlo rovné nelomené gumové...
Jinak má toto řešit trenér a ne anonymní diskuze, ale pro představu práce se podívejte a poslechněte toto.
http://www.equitv.cz/video/Skokovy-trenink-s-BT-celkove-zklidneni-projevu.html
http://www.equitv.cz/video/Skokovy-trenink-s-BT-voditelnost-za-skokem.html.