Uživatel s deaktivovaným účtem

Http://www.equichannel.cz/porad-chcete-me-odvysila-reportaz-o-nedovolenem-krmeni-zvirat-v-nedeli-na-ct2
Na ofce to dám. Já se krmičů teda bojím, vlastníme prakoníky IRky.
Lajky ani jiné psy určitě ne mně, ale můžete-li a chce-li se vám, šiřte a podporujte autorku.Ivetasheena, z EQ, a kolektif.
Tahle: http://www.ivetalazanska.estranky.cz/fotoalbum/kone/Lazanky/
píše třeba seriál o venkovních chovech, tenhle:
http://www.equichannel.cz/venkovni-chovy-inspirace.
Máme zimní ohradu vedle sjezdovky. Měla jsem obavu, že lyžaři budou krmit. Světe div se, nekrmí. Ťuk, ťuk.
Zato v létě je to stejné, jako u ostatních. Při posledním incidentu jsem si vyslechla co jsem, když jsem pána varovala, že strkat dívenku přes ohradu ke koním, není dobrý nápad.
Arogantní blbec, nařvaný, vyholená lebka, značkové oblečení, ten typ, "já mám peníze, ty jsi houno pod lupenem".
Svým dětem dal krásný příklad sprostoty, nevychovanosti, ignorance a když už jsme u toho, i sexizmu. Na chlapa by si netroufl.
Ale tohle všechno bych přešla, ovšem to dítě bylo opravdu v nebezpečí! Mrňata neumí dát koním pamlsek. A ne každý kůň si pochoutku bere jen pysky.
Chlap se zarazil až ve chvíli, když jsem ho upozornila, že o dítě bez ukousnutých ručiček se bude starat až do smrti.

Njn. Taky mám zážitky, různé. Ivetka udělala kus práce, seriál byl dobrý, jak dopadne sestřih a přenos myšlenek v reportáži uvidíme.
Problém je ten, že si to asi pustí jen ten, kdo na "zvířata" slyší.A ten asi dost často ví nebo tuší...problém je, jak to dostat k těm, co netuší-lajkám. A ještě nevyžádaně.
Jestli se mi bude reportáž líbit, zkusím ji linknout těm asi dvěma učitelům, co znám a spolupracujeme na různých věcech. Zkusila jsem link i s pejskařům a ovčákům...ale ono by to chtělo na mimibazar a modrého koníka a klidně mezi modeláře...tohle je pro cílovou skupnu" poškození zaviněné nedbalostní nevědomé"
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Pošlu to ředitelce do školy, ať to těm hajzlíkům pustí všem povinně. Jenže co pomůže osvěcovat děti, když to nepobíraj rodiče. Jen se zdravením - jak je to asi naučíme, když neumí pozdravit ani rodič... a to je se vším, že...

Jj, dobrý myslím. Já bych byla ostřejší, a to by bylo špatně a kontraproduktivní. Fajn úplně byli ze stanice v Praze, říkali půl napůl co a proč ne a co a jak ano, skoro pozitifka. Nikdy mě nenapadlo dát labuti salát
.
Nevím, jestli to aktéři viděli předem, natož mohli měnit, on si člověk myslí, jak jednoznačné poselství natočil, ale pak přijde střižna a změny dotace časem a jeden se diví. Alo dobrý myslím, lajky by měly rozumět. Teď to k nim dostat...
Práve to pozerám.
No čo ja viem...ako by som to...
Asi závisí od regiónu, mesto/dedina, reštrikčné opatrenia, dozor, ceduľky, susedské vzťahy.
Určite by som nedávala do TV návody, ako zabiť susedovu kozu.
Toto myslím skôr patrí do škôlok a do škôl, než na portál o koňoch. Na hodiny prírodovedy (ak ešte niečo také existuje), do krúžkov, aby bolo nejak už deťom vštiepené do povedomia, že cudzí pozemok nie je ihrisko pre každého, že zvieratá môžu aj ublížiť a čo môže ublížiť im.
A že by poníkovi od soli a kmínu zlyhala pečeň si tiež nemyslím, je to také zvláštne - viem, že mám IR poňa, viem, že mi tam vláčia ľudia tašky s pečivom a nechám to tak ? Myslím, že by majitelia nemali hádzať zodpovednosť tak úplne na cudzích ľudí.
ZOO kútiky - tam nie je žiadny dozor ? To je zvláštne.
Ale reportáž pekná, Iveta je zrodená pre TV, len neviem, či je toto boj na správnom fronte.

Za sebe: o tom, že se bude točit, jsem věděla z fb, od ivety. Víc než týden určitě. Prosila o propagaci, sdílení ( což na fb neumím), určitě byla otevřena jakýmkoli podnětům, žádné jsem nedala. Ivety si vážím, neplete si emoatii s holšiškovým patosem, nerealizuje se spasitelstvím, je vnímavá, ale vkastní selský rozum a lidi nestaví pod zvěř.Obsahy miniseriálu na EQ jsem znala, takže cca téma reportáže.znala. Nejsem online, nějak jsem nepočítala, že se jakkoli angažuji. Ráno jsem koukla na EQ a viděla upoutávku starou dva dny, na dnes.Měla jsem manickou, tak jsem šupla alespoň link sem. A blbje, moje pojetí impulsivní metafory a hra se slovy evokuje představu, že zas nějaká holšiška chce vyhrát klikačku o mejdlo, nebo tak.. A na to já taky neklikám Na ofcích ani psech se nechytlo vůbec. Příště to udělám líp.
Kdo udělá s ivetou další edukační video o krmičích, kdo pomůže s distribucí k potenciálním krmičům z neznalosti?
Ono by to chtělo šoupnout mezi reklamy, jenže hlavní vysílací čas je drahý... kdysi sme chtěli s kámoši něco podobného dát do vysílacího času Novy, ale ty prachy... A přitom si sem jistá, že by to určitě udělalo víc než pořad "chcete mě" na který se podle mě dívá spíše určitá cílová skupina, která tyto věci zná.
Něco krátkého, klipy, krátké ale přitom výstižné a trefné, jako bylo 'nemyslíš zaplatíš', tatínek s holčičkou u ohrady "a tati, nebude těm koníkům špatně?" "Neboj, takový malý kousek jim neublíží." a pak záběr za ně, jak ve skoro nekonečné frontě u té ohrady stojí další rodičové a dětičky, s dramatickou gradující hudbou... střih černá obrazovka a nějaký poučný text, a věta na způsob "nekrmte je"...
napsal(a):
Za sebe: o tom, že se bude točit, jsem věděla z fb, od ivety. Víc než týden určitě. Prosila o propagaci, sdílení ( což na fb neumím), určitě byla otevřena jakýmkoli podnětům, žádné jsem nedala. Ivety si vážím, neplete si emoatii s holšiškovým patosem, nerealizuje se spasitelstvím, je vnímavá, ale vkastní selský rozum a lidi nestaví pod zvěř.Obsahy miniseriálu na EQ jsem znala, takže cca téma reportáže.znala. Nejsem online, nějak jsem nepočítala, že se jakkoli angažuji. Ráno jsem koukla na EQ a viděla upoutávku starou dva dny, na dnes.Měla jsem manickou, tak jsem šupla alespoň link sem. A blbje, moje pojetí impulsivní metafory a hra se slovy evokuje představu, že zas nějaká holšiška chce vyhrát klikačku o mejdlo, nebo tak.. A na to já taky neklikám Na ofcích ani psech se nechytlo vůbec. Příště to udělám líp.
Kdo udělá s ivetou další edukační video o krmičích, kdo pomůže s distribucí k potenciálním krmičům z neznalosti?
Ono je to asi aj o o tom, že to ja osobne nevnímam ako nejaké super pálčivé téma, o ktorom je treba točiť reportáže, no.
Pokiaľ mám IR koňa, ťažko ho vedome budem mať vo výbehu, kde viem, že je možné, že tam sporiada 30 kg pečiva, lebo ho tam ľudia nosia. Ak sa mi tam obžerie a uhynie kvôli tomu, je to moje zviera a moja zodpovednosť a problém, o ktorom dlhodobo viem a neriešim ho.
Chronických krmičov sme mali kupodivu aj v práci, dlho, u školských koní v padokoch a vo výbehu, nepomohli ceduľky, ani edukácia, pomohol až nasratý výraz a nasraté brechanie, bohužiaľ. Museli sme si tých ľudí vyčíhať a pokaziť im nedeľný výlet, opakovane.

Doma jsem trpělivě edukovala, od dětišek a rodičů, při vožení nejprve, to jde nejlépe, pak průběžně v okolí, jak kdy šla řeč. Psíčkaři chápali velmi, ostatní celkem taky...problém byl s 5ím "kousek" a "jen tráva".Vřeštěla jsem ojediněle. Sousedi už věděli, šlo o ojedinělé pokusy lufťáků.Když bylo riziko vysoké, byla irka uvnitř ohrad, nepřístupná, event s náhubkem.
Soucítím i s tím jelínkem sika, neznámým poníkem, Sguur...trochu pomohu, když mě napadne jak, těm, co se o tu osvětu snaží.
Taky to nemám jako prioritní teď.

Jj. Autonehody a jejich oběti jsou jiný level Společenská poptávka po osvětě stran chování se ke zvířatům je mizivá, koho to zajímá, ten hledá nebo ví. Takže leda nasazením sil a peněz těmi, které to pálí.
Já se byla teď podívat v tom zoo koutku v Malé Chuchli, jak jim tam na vánoce uhynula srna a ještě někdo na přecpání jídlem, to prostě ohlídat nejde, aby lidi nekrmili, leda by tam měli denně tak 5 lidí a ti nedělali nic jiného, než hlídali, jestli někdo z návštěvníků zvířata nekrmí...
Ale myslím, že tohle by se mělo probírat ve školce a škole, aby si děti od mala vštípili, že cizí zvířata se nekrmí. Já třeba nikdy s rodičema nebyla krmit u Vltavy labutě a nijak mě to nepoznamenalo, dětství jsem měla krásné...
Pokud někoho u koní vidím krmit, tak se snažím vysvětlit, že to těm koním nedělá zrovna dobře, že kus chleba po ježdění je v pohodě, ale cpát jeden krajíc za druhým důchodkyni dobré není.
Tak mě osobně krmiči též nijak zvlášť nepálí - i kdyby někdo ze vsi vysypal do výběhu tašku tvrdého pečiva, tak na mou kobylu zbyde tak rohlík či dva a není náchylná ke schvácení. Navíc se to u nás neděje, máme kamery a lidi jsou zvyklí tašky osobně předat anebo pověsit na vrátka.
Spíš mi leckde vadí ta samozřejmost nebo možná i drzost, s jakou se to děje. Vím, že někteří lidi mají krmení cizích koní jako program na nedělní odpoledne pro dětičky. Kdysi jsem na Rajčeti objevila album, kde osoba (mimochodem dospělá milovnice přírody a ptactva) zdokumentovala, jak donesla cizím koníkům do ohrady tašku jablíček - na fotkách byli dva haflové. Upozornila jsem ji v komentářích, že není vhodné krmit bez dovolení majitele cizí koně.
Krmit cizí psy za plotem napadne málokoho (snad jenom traviče) a přitom je to v podstatě totéž.
A též mně vadí, že si lidi pletou labutě s popelnicema a do krmítek dávají zbytky z kuchyně, o krmení v ZOO či v oborách ani nemluvím.
Články od Ivety se mi moc líbily, sdílela jsem, dnešní pořad jsem neviděla, byla jsem v práci.
Některé zookoutky mají krmení vyřešeno tak, že je tam instalovaný automat na granule, co po vhození obnosu vyplivne pár granulí. To mi přijde jako dobrý nápad pro zoo a výchovu dětských krmičů.
Na druhou stranu sama nezapomenu na kdysi před revolucí návštěvu pražské zoo s průvodcem v rámci spolupráce s Tisem-Svazem pro ochranu přírody a krajiny, kdy jsme byli i u převaláků a kobyly nám proluxovaly kapsy tak, že mi sežraly i úlomek žluté křídy na kreslení
Jinak cedule a výchova kolemjdoucích je hezká věc, ale pokud bych měla IR koně, tak jedině za dvojitou ohradou - spíše též věřím v sílu restrikce a ztížení kontaktu se zvířetem než v tisíckrát opakované dobré slovo, ať už osobně nebo na vtipných cedulích.

V tuto chvíli má článek s linkem na reportáž na EQ 11 154 shlédnutí.Před reportáží byl na dvojce pořad o problematice palmového oleje, dělá na tom x dobrovolníků 4 roky, aplikaci si stáhlo 6000 lidí. Není mi jedno, jak to vypadá na Borneu, ale EQ by měl ivetce přidat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
A já zase byl krmit koně. Dneska padlo jen pět kilo mrkve a dva pytlíčky fitminu medového.Co to je na čtrnáct koní, ne.? Nebo myslíte že je to moc? Cizí bych samozřejmě nekrmil bez vědomí majitle.Nebo někomu lézt do ohrady? To fakt musí být dobrý vypatlanec s prominutím.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A já zase byl krmit koně. Dneska padlo jen pět kilo mrkve a dva pytlíčky fitminu medového.Co to je na čtrnáct koní, ne.? Nebo myslíte že je to moc? Cizí bych samozřejmě nekrmil bez vědomí majitle.Nebo někomu lézt do ohrady? To fakt musí být dobrý vypatlanec s prominutím.
Tak ono ani nemusí jít o to jestli jim to uškodí, nebo je to pro ně moc Ale když budeš krmit koně ve stádě ve výběhu, můžou se pak mezi sebou ošklivě pokopat a poranit.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já bych jako majitel ustájeného koně nebyla nadšená, že něco jako státník ťuťu ňuňu cpe koně pamlskama. Ono takový kůň, který je pak začne vyžadovat a člověka prošacuje od hlavy k patě, není nic moc. Od jedno takového jsem si odnesla krásnou modřinu na stehně
Prostě pamlskama a čímkoliv dalším by člověk měl cpát akorát svoje koně a ještě tak, aby třeba ve výběhu nevyvolával konflikty.
lenacia
napsal(a):
Tak ono ani nemusí jít o to jestli jim to uškodí, nebo je to pro ně moc Ale když budeš krmit koně ve stádě ve výběhu, můžou se pak mezi sebou ošklivě pokopat a poranit.
A nebo toho krmiče, což by na jednu stranu nebylo špatné, ale na druhou ano.
Zaskakovala jsem za známé, kteří se konečně vypravili na dovolenou, u koní. Měli několik stádeček. Pršelo. Šla jsem do jedné z ohrad, už nevím proč, v takové té tenoučké pláštěnce na jedno použití. No koně mě z ní úspěšně vysvlékli, zůstala mi kapuce s tkaničkou kolem krku. Zřejmě si mysleli, že je to velký pytlík a někde pod ním jsou dobrůtky.
Naštěstí to byly mlaďounké kobylky, nezkažené, neagresivní, jinak nevím, nevím.
sisi58
napsal(a):
A nebo toho krmiče, což by na jednu stranu nebylo špatné, ale na druhou ano.
Zaskakovala jsem za známé, kteří se konečně vypravili na dovolenou, u koní. Měli několik stádeček. Pršelo. Šla jsem do jedné z ohrad, už nevím proč, v takové té tenoučké pláštěnce na jedno použití. No koně mě z ní úspěšně vysvlékli, zůstala mi kapuce s tkaničkou kolem krku. Zřejmě si mysleli, že je to velký pytlík a někde pod ním jsou dobrůtky.
Naštěstí to byly mlaďounké kobylky, nezkažené, neagresivní, jinak nevím, nevím.
Ano, nebo toho krmiče.
Máme tady dva koně samostatně a pak smíšené stádo, samostatně je klisna, kterou vůdčí valach ve stádě div nepřizabil, a tak dělá přes ohradu společnost plemennému hřebci.
Měli sjme novou stájnici, nemůžu říct že byla nějak doslova špatná, zařídila nám zpevnění přístřešku, a starala se mi o Sáru když měla abscesy a potřebovala to denně čistit... Ale pak se to začalo kazit u jiných věcí, které nebudu rozvádět, vyřešili jsme si to mezi sebou.
Hlavně právě pamlsky, samotná kobyla je šklebivka, ale od podzima začala být nesnesitelná, div že nekousla každého, kdo kolem ní prošel a začala kopat do branky. (ona je už taková, má od sebe výhled na dveře krmírny, a na všechny co vyjdou ven řehtá :D).
Stejně tak APH hřebec, pokud pojede na závody, tak v disciplínách ala Halter asi nebude zrovna paráda až začne natahovat pro pamlsky .
I Sára mi šacuje kapsy, ačkoliv id doby co už nepotřebuje čistit nohy a neskáče po třech a nedostává pamlsky z lítosti, tak se to zlepšuje.
Ale poměrně mě překvapilo, že my jí říkáme že koně se takhle nekrmí, a ona v době kdy měla týden dovolenou přijela s malým klučíkem. Hned šli pro mrkve do krmírny, jen pozdravili, prošli kolem a šup krmit hřebce přes ohradu, a pak šup krmit rovnou celé naše stádo i když ví, že tam máme dominantní koně, a že se mezi sebou odhánějí... ale nejvíc mě mrzí že pak řekne, že koně přes ohradu nekrmila.
Prostě nekoňák no
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Joo devčata tady máme teď jiné starosti než meifiho s mrkví.S naším majitelem je to moc špatné po tom pádu. Naštěstí je mám kam dát všechny tři v případě nouze, takže uvidíme co a jak bude.Ošetřovatelka totiž již má místo rozjednané jinde a já jdu za ní.Tak se třeba s někým z Vás potkám hele.No to budete koukat.

Jak rychle se člověku mnohdy změní život, aniž by se o to nějak zasloužil, viď?
Celá ta reportáž byla na můj vkus málo ostrá. Pořád to bylo v duchu "není vhodné aby...". Člověk získal dojem, že se tak moc nestane, když bude jediným krmičem. Že to koníček přes noc zvládne, i když ho trochu pobolí bříško. Vůbec tam nikdo důrazně nezmínil, jaká škoda majiteli vznikne a že by to mohl i vymáhat po tom dotyčném. Taky mi tam chybělo zdůraznění, že kůň je něčím majetkem a cizí majetek nemají ostatní právo poškozovat ani s ním svévolně nakládat. To by podle mě bylo třeba lidem vysvětlit nejvíc, protože tohle, podle mě, je hlavní kámen úrazu, co se koní týká.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Jak rychle se člověku mnohdy změní život, aniž by se o to nějak zasloužil, viď?
A to měl obavy o mě jak přežiju u koní léto s takovým přístupem. On tedy je živý, ale chodit už asi nebude.Víš co je až děsivé? On si tentokrát vzal helmu i vestu.Nikdy co jsem ho dřív viděl to nenosil a dokonce i ty jeho komentáře o tom.No nic, stalo se co se stát asi mělo.

13 168
Já jsem obecně ostřejší.Ale snažím se brzdit, protože občas je to vysloveně kontraproduktivní, Přiostřit většinou jde vždy, otupělá huba od žiletky a okopané boky od šporen se spravují hůř.Přiostřuje celá společnost...vezměte si, co bylo "přes čáru" před dvaceti lety a co je norma teď.Určitě by šlo natočit pokračování, klidně ostřejší, stačí tým, který se spojí s ivetkou a pomůže.-viz výše.
Navíc podle mé zkušenost tam klidně ty náklady a soukromé vlastnictví a další myšlenky být mohly a vzaly za své ve střižně /točíte mnohem víc času, než pak dostane hotovka, taky se mi stalo, že jsem finální sestřih neviděla, protože copyright a poslat nee a před premiérou leda přijet do střižny do prag, zítra..a to se vám tedy fakt nehodí nebo nechce/Jen spekulace, netuším, jak ivetka natáčela-možno se zeptat, je na FB, nebo pod článkem na EQ-určitě uvítá podněty i další pomoc.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
13 168
Já jsem obecně ostřejší.Ale snažím se brzdit, protože občas je to vysloveně kontraproduktivní, Přiostřit většinou jde vždy, otupělá huba od žiletky a okopané boky od šporen se spravují hůř.Přiostřuje celá společnost...vezměte si, co bylo "přes čáru" před dvaceti lety a co je norma teď.Určitě by šlo natočit pokračování, klidně ostřejší, stačí tým, který se spojí s ivetkou a pomůže.-viz výše.
Navíc podle mé zkušenost tam klidně ty náklady a soukromé vlastnictví a další myšlenky být mohly a vzaly za své ve střižně /točíte mnohem víc času, než pak dostane hotovka, taky se mi stalo, že jsem finální sestřih neviděla, protože copyright a poslat nee a před premiérou leda přijet do střižny do prag, zítra..a to se vám tedy fakt nehodí nebo nechce/Jen spekulace, netuším, jak ivetka natáčela-možno se zeptat, je na FB, nebo pod článkem na EQ-určitě uvítá podněty i další pomoc.
Myslím, že jste se pustili do nelehké ale velmi záslužné činnosti. Kdyby jedno jediné zvíře tohle zachránilo, má to smysl.
Moc hezká reportáž, dojala mě, slza mi ukápla... Škoda že to dali jenom do "Chcete mě", pořadu na který se moc lidí nedívá (ani já ne obvykle, a ani neznám nikoho ve svém okolí)... ale člověk musí být rád za každou snahu, za každou osvětu. Mým snem je aby každý věděl že koně se nesmí krmit nikdy, stejně jako se nesmí krmit zvířata v zoo. I když jak jsem koukala, tak i do zoo chodí blbci, a proti těm očkování neexistuje.
Je to vlákno staré jak metuzalém a můj příspěvek se ani netýká koní, ale stejně:
https://budejcka.drbna.cz/zpravy/spolecnost/37405-v-hlubocke-zoo-zemrela-brezi-losice-otravili-ji-navstevnici.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=881320&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box
Varaxi
napsal(a):
Je to vlákno staré jak metuzalém a můj příspěvek se ani netýká koní, ale stejně:
https://budejcka.drbna.cz/zpravy/spolecnost/37405-v-hlubocke-zoo-zemrela-brezi-losice-otravili-ji-navstevnici.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=881320&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box
a nejhorší je, že lidé řeknou že je to vina majitele, že neměli lépe zabezpečenou onu losici, že oni když se mohou ke zvířatům dostat tak maj právo na to je krmit
lenacia
napsal(a):
a nejhorší je, že lidé řeknou že je to vina majitele, že neměli lépe zabezpečenou onu losici, že oni když se mohou ke zvířatům dostat tak maj právo na to je krmit
jj a taky je od chovatelů koní sprostý, že mají ty ohrady pod proudem - a ono je to pokopalo až se děcko pos**lo

Varaxi
napsal(a):
Bože, už zas? Není to první uhynulý los. Chodím tam pravidelně s dětmi na praxi.
Je to marný, je to marný, je to marný... Dokonce už tam dali cedule v ukrajinštině... Tím nemyslím, že by za to mohli uprchlíci.

Ne, já jsem fakt jediný úspěch zaznamenala v tom, když jsem vnitřní ohradu odstavila 3 metry od vnější ohrady, která je nepřelozitelná. Veškeré jiné pokusy (cedulky - cha chá) selhaly. Házet se jim to nechce, no.
K tomu perlička: před rokem a půl mi psal vzdálený známý, že chodí kolem ohrady s koňmi, a že mají vyžranou trávu, tak jim z lítosti ze škarpy natrhá, a protože se ti koně u toho koušou a kopou, tak jim to rozděluje "spravedlivě". No na moji reakci pravil, že to nevěděl, že to teda už dělat nebude. A před 14 dny napsal, jak chodí kolem ohrady s koňmi, a že jim trhá trávu, a sype jim tu trávu podél ohrady, aby měli všichni. Co mu na to říct, že.
napsal(a):
Ne, já jsem fakt jediný úspěch zaznamenala v tom, když jsem vnitřní ohradu odstavila 3 metry od vnější ohrady, která je nepřelozitelná. Veškeré jiné pokusy (cedulky - cha chá) selhaly. Házet se jim to nechce, no.
K tomu perlička: před rokem a půl mi psal vzdálený známý, že chodí kolem ohrady s koňmi, a že mají vyžranou trávu, tak jim z lítosti ze škarpy natrhá, a protože se ti koně u toho koušou a kopou, tak jim to rozděluje "spravedlivě". No na moji reakci pravil, že to nevěděl, že to teda už dělat nebude. A před 14 dny napsal, jak chodí kolem ohrady s koňmi, a že jim trhá trávu, a sype jim tu trávu podél ohrady, aby měli všichni. Co mu na to říct, že.
Já jsem se jednou krmičům trávy snažila situaci vysvětlit přirovnáním k cukrovce. No to byl "šok", jak je možné, že by i zvíře mohlo mít nějaká taková omezení... přitom na vodítku smýkali silně obézního psa (ale když mu tak chutná )