Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.2.2018 17:34
Leona.D

XXX.XXX.49.9

Dobrý den, pořizuji si svého koně a kůň, kterého jsem si vybrala měří 160 cm a já mám 176 cm. Moje váha je 60 kg.Půjde to nebo si musím hledat koně vyšší?

Neregistrovaný uživatel

19.2.2018 17:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Nemusíte je to v pohodě.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.2.2018 17:59

Veď sadnem a vidím, či?
Všetko je to o zvyku, aj menšie kone sú pre bežne vysokého človeka jazdieteľné, len si niekedy dlhšie jazdec hľadá pohodlie.

19.2.2018 18:02
Leona.D

XXX.XXX.49.9

No, ještě jsem koně naživo neviděla, takže to dost dobře nedokážu posoudit. O pohodlí to tak úplně není, ale bojím se abych na kobylu nebyla velká, aby to nevypadalo blbě.

Neregistrovaný uživatel

19.2.2018 18:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Mě teda když jsem taky koně ještě viděl z rychlíku zajímalo spoustu věcí, ale jestli nám to spolu ladí fakt ne. Zajdi nejdřív někam ke koním a tohle jim ale neříkej. Víš na beton zjistíš, že i vodit koně neumíš a o dalších věcech ani nemluvě.Nic ve zlém, ju?

19.2.2018 19:11

Leona.D napsal(a):
No, ještě jsem koně naživo neviděla, takže to dost dobře nedokážu posoudit. O pohodlí to tak úplně není, ale bojím se abych na kobylu nebyla velká, aby to nevypadalo blbě.

Plnokrvný arab má okolo 150-155cm, jazdia ich aj chlapi a pokiaľ naozaj nemá 190cm, tak to blbo nevyzerá. Mám tak o tri cm menej ako vy a nevyzerám úplne hlúpo ani našom araboponíkovi(asi tak 149 s podkovami).
( je to momentka, zrovna som zoskočila z bicykla ).

19.2.2018 20:52
balisek

XXX.XXX.131.211

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Mě teda když jsem taky koně ještě viděl z rychlíku zajímalo spoustu věcí, ale jestli nám to spolu ladí fakt ne. Zajdi nejdřív někam ke koním a tohle jim ale neříkej. Víš na beton zjistíš, že i vodit koně neumíš a o dalších věcech ani nemluvě.Nic ve zlém, ju?

Promiňte, ale Vašemu lehce zmatenému příspěvku nerozumím! Zadavatelka si kupuje koně na ježdění, tudíž je její dotaz zcela regulerní. Soulad mezi tělesnými proporcemi koně a jezdce není totiž otázka pouze estetická, ale (s ohledem na zdraví koně) také etická!

19.2.2018 20:56
balisek

XXX.XXX.131.211

Leona.D napsal(a):

Pokud kobyla není extrémně gracilní konstituce, KV kolem 160 cm bych se nebála. Podobnou výšku mají např. frísové, lipicáni nebo "préčka". Arabové bývají dokonce ještě menší. Na všech těchto plemenech jezdí i normálně vzrostlí muži, aniž by přitom působili divně a/nebo škodili zdraví koně.

Nicméně důležité je na koně si sednou a vyzkoušet si, jak se na něm Vy sama budete cítit.

Neregistrovaný uživatel

19.2.2018 21:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

balisek napsal(a):
Promiňte, ale Vašemu lehce zmatenému příspěvku nerozumím! Zadavatelka si kupuje koně na ježdění, tudíž je její dotaz zcela regulerní. Soulad mezi tělesnými proporcemi koně a jezdce není totiž otázka pouze estetická, ale (s ohledem na zdraví koně) také etická!

Mě tam zarazila ta věta o tom že koně ještě naživo neviděla.To jenom toho konkrétního nebo žádného? 160 cm má zcela běžně i plňásek a výška 175 cm u člověka je zcela běžná taky.To mi neříkejte že takovou kombinaci ještě slečna neviděla.Proto jsem měl dojem že ještě neviděla žádného koně a ne jen toho konkrétního.Pozor Balísku sem si totiž dost často chodí omladina dělat srandičky z lidí co se snaží poradit.Tak jestli jsem se spletl, tak se omlouvám, ale stejně se mi to moc nezdá.

Neregistrovaný uživatel

19.2.2018 22:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Plnokrvný arab má okolo 150-155cm, jazdia ich aj chlapi a pokiaľ naozaj nemá 190cm, tak to blbo nevyzerá. Mám tak o tri cm menej ako vy a nevyzerám úplne hlúpo ani našom araboponíkovi(asi tak 149 s podkovami).
( je to momentka, zrovna som zoskočila z bicykla ).

Ten je krásný.Já již taky mám tu čest se seznámit s plnokrevným arabem.Je to čtrnáct dní co si ho u nás ustájila paní ze slovenska.Dovezen je z francie a to je tak vše co o něm vím.Teda bělouš je to.Byl dřív pořád zavřený v boxu a jen občas ven.Tak tady se mu očividně líbí ty výběhy.Ale jestli s ním zacházeli dobře nevím.Zdá se mi že vše plní jako by ve stresu.Nohy dává ukázkově, ale stojí u toho jak sloup.Jako by neví jak víc vyhovět a když ho chválím tak jako by sebou cukne než se ho dotknu.Podle majitelky má respekt z chlapů.Spíš než respekt má strach podle mě.

19.2.2018 22:26
balisek

XXX.XXX.131.211

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ten je krásný.Já již taky mám tu čest se seznámit s plnokrevným arabem.Je to čtrnáct dní co si ho u nás ustájila paní ze slovenska.Dovezen je z francie a to je tak vše co o něm vím.Teda bělouš je to.Byl dřív pořád zavřený v boxu a jen občas ven.Tak tady se mu očividně líbí ty výběhy.Ale jestli s ním zacházeli dobře nevím.Zdá se mi že vše plní jako by ve stresu.Nohy dává ukázkově, ale stojí u toho jak sloup.Jako by neví jak víc vyhovět a když ho chválím tak jako by sebou cukne než se ho dotknu.Podle majitelky má respekt z chlapů.Spíš než respekt má strach podle mě.

Kdysi jsem měla arabskou klisnu. Arabové jsou takové zvláštní povahy - trochu neurotiční, pořád v "našponovaní", rtuťovití, jakoby neuměli vypnout... Neumím to lépe popsat, musí se to zažít.

Kobyla byla krásná, v podstatě i hodná (je to už sice dávno, ale nepamatuji si, že bych z ní např. slítla), ale... araba nikdy více... Jistě je spousta lidí, kteřím vyhovuje, já to však nejsem - víc ocením vyrovnaného, předvídatelného a dle možností klidného polokrevníka. Na "kukačku" však dobrý smajlík

20.2.2018 09:11
rencamo

XXX.XXX.224.98

balisek napsal(a):
Kdysi jsem měla arabskou klisnu. Arabové jsou takové zvláštní povahy - trochu neurotiční, pořád v "našponovaní", rtuťovití, jakoby neuměli vypnout... Neumím to lépe popsat, musí se to zažít.

Kobyla byla krásná, v podstatě i hodná (je to už sice dávno, ale nepamatuji si, že bych z ní např. slítla), ale... araba nikdy více... Jistě je spousta lidí, kteřím vyhovuje, já to však nejsem - víc ocením vyrovnaného, předvídatelného a dle možností klidného polokrevníka. Na "kukačku" však dobrý smajlík

Přesně! U kamarádky je ustájený čtyřletý arábek - popis sedí.

20.2.2018 10:48
alfi pav

XXX.XXX.30.253

balisek napsal(a):

Já bych araby v tomhle směru zrovna nedémonizovala.

Jsem s nimi v denním kontaktu už skoro 15 let a to našponování a neurózy jsou z 90% způsobené lidmi, kteří nejsou ochotní uznat, že ne každý kůň má stejné krmné nároky a stejnou potřebu práce. Arabovi klidně naperou 3kg ovsa nebo ječmene na den a pak se strašně diví, když je jak neurotická raketa. Většinou, co jsem měla tu čest, byl problém v tom, že koně živili, jako kdyby měl chodit 160km vytrvalostní závody a přitom ho brávali na lehkou práci tak max 2x týdně a to ještě s hodně přivřenýma očima... A je jasné, že pokud je příjem výrazně větší než výdej, tak to jádro temperamentnímu zvířeti začne po nějaké době lézt i ušima a nadbytek energie prostě nějak ventilovat musí - vy byste v takovém stavu asi taky hodně těžko vypínala. Je potřeba si uvědomit, že jádro má POUZE kompenzovat výdej energie a ne vytvářet víc energie, než je koník schopný využít při práci.

Dalších 5 % problémů bylo způsobeno chováním lidí vůči koním jako takovým. Arabové jsou vesměs hodně silné satelity na lidské nálady resp na to "napětí", které si k nim lidé nosí z každodenního života ve stresu a spěchu. Reagují na to víc, než kterékoli jiné plemeno, co jsem kdy měla tu čest zažít. S takovým člověkem nechtějí spolupracovat a když už, tak vymýšlejí, jak se zbavit toho nepříjemného napětí, které na ně z člověka sálá a tím vzniká valná většina všech problémů.

4,5 % problémů bych přičetla nevhodně spasovanému vybavení (špatné sedlo, malé udidlo, příliš dotažený podbřišník nebo rovnou nevhodně zvolený podbřišník), nepřiměřené jezdecké úrovni jejich jezdce případně špatným zkušenostem z minulosti

Jen 0,5% z hlediska mé zkušenosti opravdu vychází ze samotné povahy zvířete, která je mu dána do vínku při narození.

Když si to člověk v plném rozsahu uvědomí a začne podle toho jednat, tak je najednou klid...

A abych odpověděla zadavatelce: mám taky 176 cm, dokonce 68-70kg a jezdím koně s KVH 158 a 160 cm a nijak hrozně na nich nevypadám.

20.2.2018 11:19
balisek

XXX.XXX.131.211

To alfi pav: Araby opravdu nedémonizuji. Jen říkám v podstatě totéž, co Vy - je to plemeno se specifickými potřebami, které není pro každého.

Neregistrovaný uživatel

20.2.2018 14:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

A jmenuje se Aariz. smajlík Což je v arabštině slušný, pokud si to dobře pamatuji.Tak se chová slušně. Jinak já bych právě naopak řekl že je hrozně hodný.Chová se kultivovaně až moc.Hračku do boxu už ale dostal.Takovou tu lízací krabičku a to mu jde.smajlík Ovšem jak vidí že jdete k boxu, tak stojí v pozoru a jako by čeká co po něm budete chtít.Bohužel jeho majitelka taky nic moc neví, protože byl dost dlouho "odložen" v ustájení.Zkoušíme s kterým koněm by mohl být ve výběhu a zatím to vypadá, že docela bez konfliktů.Tak máme Arabáška, no?

20.2.2018 16:51
PK1

XXX.XXX.168.35

K původnímu dotazu - mám cca 173cm a běžně jezdím na arabech 148 - 154 KVH, nepřipadám si na nich blbě, i když někomu se to třeba líbit nemusí, ale holt prostě ten plnokrevný arab o moc větší nebývá a jiné plemeno nechci.
Všichni naši arabi jsou velice klidní a vyrovnaní koně, u hřebce se na závodech většinou dívají mezi nohy, jestli ty kulky vážně má (v sezoně závodí a je i aktivní plemeník), ošetřovat a jezdit je může i dítě. Je to o lidech a přístupu a chápu, že ne každému takhle chytrý a citlivý kůň vyhovuje.

Přidejte reakci

Přidat smajlík