Dobrý den, obracím se na vás s dotazem.
V blízké době si chci pořídit koně, ale nejsem si jistá vhodným výběrem plemene vzhledem k mé vyšší váze ( okolo 100 kg), proto vás prosím o radu, jaké plemeno, případně i pohlaví (někde jsem četla, že valaši snesou větší zátěž, ale nevím), byste doporučili?
Jsem mírně až středně pokročilý jezdec, zkrátka základy snad už umím a nikde, kde jsem jezdila se mnou koně neměli problém, i jsme něco menšího skákali, ale přece jenom, když na koníkovi budu jezdit jen já, chci si být jistá, že mu neublížím :)
Děkuju za všechny názory a rady
Teplokrevník spíše čtvercového rámce, s pevným hřbetem, silnou holení a celkově korektní stavbou těla. Dobře osvalený, bez nadváhy.
Na plemeni pak až tak nezáleží. z osobní zkušenosti mi přijdou šlonzáci jako odolní, tvrdí koně na silné holeni. Aspoň z těch pár jedinců, co jsem viděla.
Podle mého ano, když bude splňovat patřičná kritéria. Český/slovenský/moravský teplokrevník. v podstatě jakýkoliv kůň s vhodnou stavbou těla a v dobré kondici. Také aby se uměl pod sedlem hýbat, žádný jelení krk, nebo zvednu hlavu, prohnu záda...
A tedy nejde úplně o velikost koně, se může stát, že ti mamuti nad 170 v kohoutku budou mít co dělat sami se sebou, natož s jezdcem. Znám takové, kteří i pod lehkým jezdcem našli sami sebe až v 8 letech. a subjektivně se mi nezdají tolik vhodní pod těžší jezdce, jako hezký kompaktní kůň na silné holeni, byť nižší.
Tažák ani náhodou, jestli je tím myšlen chladnokrevník. Ti nebyli vyšlechtěni na nošení zátěže na hřbetě, často mají docela dlouhá záda. Navíc jsou sami od sebe těžcí. Neříkám, že nemůžou fungovat jako jezdečtí koně, ale robustní teplokrevník, šlechtěný na jezdectví, je mnohem vhodnější. a i bude jednodušší mezi nimi vybrat vhodného jedince, bude víc možností, než najít přiježděného, zdravého chladnokrevníka s krátkými pevnými zády...
Tinkeři jsou v dnešní době docela malincí, se 146 cm kvh jsme byli na svodu skoro nejvyšší.
Chladnokrevníkům a velikým koním se vyhnětě, tam už opravdu je problém nést svoji váhu a váhu jezdce, už tam neodpovídá, že kůň může nést 20 % své váhy, ale je to o dost méně..
Volit koně s dobře osvaleným hřbetem pevným kratším hřbetem (tomu odpovídají spíše valaši, kobyly bývají ve hřbetě helší), na silnější noze jak psala kapička.
A hlavně na sobě pracovat, ať koně nerušíte sedem, pokdu by pro vás byl kůň i motivací ke snížení váhy bude to fajn pro vás oba