Kůň pro těžšího jezdce

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.2.2018 20:40
sannyhorse

XXX.XXX.82.39

Dobrý den, obracím se na vás s dotazem.
V blízké době si chci pořídit koně, ale nejsem si jistá vhodným výběrem plemene vzhledem k mé vyšší váze ( okolo 100 kg), proto vás prosím o radu, jaké plemeno, případně i pohlaví (někde jsem četla, že valaši snesou větší zátěž, ale nevím), byste doporučili?
Jsem mírně až středně pokročilý jezdec, zkrátka základy snad už umím a nikde, kde jsem jezdila se mnou koně neměli problém, i jsme něco menšího skákali, ale přece jenom, když na koníkovi budu jezdit jen já, chci si být jistá, že mu neublížím :)
Děkuju za všechny názory a rady

25.2.2018 21:17
kapička

XXX.XXX.5.211

Teplokrevník spíše čtvercového rámce, s pevným hřbetem, silnou holení a celkově korektní stavbou těla. Dobře osvalený, bez nadváhy.
Na plemeni pak až tak nezáleží. z osobní zkušenosti mi přijdou šlonzáci jako odolní, tvrdí koně na silné holeni. Aspoň z těch pár jedinců, co jsem viděla.

26.2.2018 13:36
sannyhorse

XXX.XXX.82.39

Píšete teplokrevník.. takže myslíte, že i nějaký větší a mohutnější český/slovenský teplokrevník by šel?

26.2.2018 13:47
kapička

XXX.XXX.64.44

Podle mého ano, když bude splňovat patřičná kritéria. Český/slovenský/moravský teplokrevník. v podstatě jakýkoliv kůň s vhodnou stavbou těla a v dobré kondici. Také aby se uměl pod sedlem hýbat, žádný jelení krk, nebo zvednu hlavu, prohnu záda...
A tedy nejde úplně o velikost koně, se může stát, že ti mamuti nad 170 v kohoutku budou mít co dělat sami se sebou, natož s jezdcem. Znám takové, kteří i pod lehkým jezdcem našli sami sebe až v 8 letech. a subjektivně se mi nezdají tolik vhodní pod těžší jezdce, jako hezký kompaktní kůň na silné holeni, byť nižší.

26.2.2018 13:52
sannyhorse

XXX.XXX.82.39

A co se pohlaví týče? Myslíte, že to hraje nějakou zásadní roli?

26.2.2018 15:08
kapička

XXX.XXX.64.44

Já zas takový odborník nejsem. Takže v tomhle neporadím. Ani neřeknu, jestli líp vycházím z klisnama nebo valachama. v jedny stáji si nerozumím s valachama, jinde s klisnama a jinde mi je to jedno...
Asi fakt spíš záleží na konkrétním jedinci.

26.2.2018 15:12
sannyhorse

XXX.XXX.82.39

Dobre, moc dekuju za radu :).

27.2.2018 14:47
Nadymoja

XXX.XXX.37.130

Áno všetko záleží na jedincovi ako už spomínala pani hore, no ja odporúčam nejaké robustnejšie plemeno ako írsky tinker, ťažák... Ale kľudne aj nejaký teplokrvnik
Ktorý je robustného ramcu;-) Lipican robustnejšieho ramcu atď.

27.2.2018 15:06
kapička

XXX.XXX.5.211

Tažák ani náhodou, jestli je tím myšlen chladnokrevník. Ti nebyli vyšlechtěni na nošení zátěže na hřbetě, často mají docela dlouhá záda. Navíc jsou sami od sebe těžcí. Neříkám, že nemůžou fungovat jako jezdečtí koně, ale robustní teplokrevník, šlechtěný na jezdectví, je mnohem vhodnější. a i bude jednodušší mezi nimi vybrat vhodného jedince, bude víc možností, než najít přiježděného, zdravého chladnokrevníka s krátkými pevnými zády...
Tinkeři jsou v dnešní době docela malincí, se 146 cm kvh jsme byli na svodu skoro nejvyšší.

27.2.2018 15:16
sovicka

XXX.XXX.56.132

Chladnokrevníkům a velikým koním se vyhnětě, tam už opravdu je problém nést svoji váhu a váhu jezdce, už tam neodpovídá, že kůň může nést 20 % své váhy, ale je to o dost méně..
Volit koně s dobře osvaleným hřbetem pevným kratším hřbetem (tomu odpovídají spíše valaši, kobyly bývají ve hřbetě helší), na silnější noze jak psala kapička.
A hlavně na sobě pracovat, ať koně nerušíte sedem, pokdu by pro vás byl kůň i motivací ke snížení váhy bude to fajn pro vás obasmajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík