Dobrý den, mám hřebečka CS, otec Carebis (kvh 175), matka La Princess du Papilon (kvh 165).
Dnes mu je 1 rok a 9 měsíců a kvh nic moc (včera v hale 148 cm, zítra přeměřím na lepším povrchu). Přidávám fotky (Já mám 171 cm).
Měl jste někdo koně co nebyl nijak velký a dorostl?
Uživatel s deaktivovaným účtem

kone štandardne rastú do 4-5 rokov, niektoré sa dvihnú o pár cm ešte aj neskôr(veľké rastové zóny sa uzatváraju v neskoršom veku).
Viac by ma trápil celkový exteriér, vyzerá tak trochu zle poskaldaný- hlavne ten zadok je trochu slabší. A možno sa mi to iba zdá, ale ten pätový kĺb spredu(ako sa mu hovorí ) vyzerá byť trochu zväčšený?
Počkej na jaro a trávu, oni pak ti mladí často "popojedou" skokem, a změř ho na dvou letech.
Ale asi bude spíš menší, pokud není podtržený, těžko od něj čekat víc než nějakých deset centimetrů. Po druhém roce už koně obvykle do výšky moc nejdou. Dle fotek takhle nějak vypadala moje kobyla jako roček, měla 150 KVH. Ve dvou letech měla cca 160 KVH, ve třech při zápisu do PK 164, dnes je jí 8 a měří hůlkou nějakých 167 cm.

Holky, na fotkách jsou v dálce hory a nejsou zasněžené. Třeba jsou fotky z loňského podzimu, kdy hříbě skutečně bylo roční. Viděla jsem ale i dvouleté koně podobného vzhledu. A nebyli podražení. A v pěti, šesi letech by je nikdo nepoznal.
K růstu - obvykle se udává, že po druhém roku věku kůň nijak výrazně nevyroste. Ale když jsem podobná témata kdysi vyhledávala, zmiňovali se někteří diskutující i o více než 20 cm, o které se jejich kůň od dvou let do dospělosti vytáhl. I když se jednalo o výjimky. Podle mě je 10 cm reálných.

Tiež máme v ustajnení necelé dvojročné žriebä takmer ničím neprikrmované a rozhodne takto nevyzerá. Vyzerá to ako celkom zanedbaná starostlivosť, že je povahovo zlatý môźe byť pokojne spôsobené tým, že nemá žiadnu energiu. Pokiaľ ste tak neurobili pred kúpou, dajte si ho prehliadnuť veterinárom.

Já kupovala kobylku v roce, já mám měco přes 160cm, kolik měla ona nevím, ale taky zdaleka nebyla velká, jediné, co bylo velké, byly uši a hlava...kobyla měla na svodu ve třech 163cm hůlkou a 173cm páskou.
No je skôr podvyživený, ako malý, holene vyzerá že nejakxtra tenučké nemá, ťažko povedať, uvidíte, čo s ním spraví kvalitná výživa a dobré odčervenie.
Inak tiež mám žrebčeka, hucula, v júni bude mať dva roky a je maličký a podrazený z podvýživy rozhodne nie je, mám ho od odstavu a vzhľadom na plemeno ho teda dokrmujem dosť a dosť, odčervený je.
Má slušne hrubé holene a mohutnú kostru, no je proste malý, ročky sú vyššie než on, ale oni zas boli obrovské už pri odstave, teda dva z nich.
V prípade toho môjho sú v hre faktory ako dedičnosť - matka je drobnejšia a jeho otec na výkonnostných skúškach vyzeral ako poníček, dnes je to kus koňa.
Jeho polosestra uhynula na srdečnú vadu - tak ťažko povedať, či niečo podedil, ale záťaž zvláda dobre, myslím tým keď sa hrajú vo výbehu, cválajú a tryskujú, nezadýchava sa, nemodrie.
Druhá polosestra sa dokázala pozbierať aj po ťažkom úraze (potrhali ju vlky ešte pod matkou) a vyzerá normálne.
Povahou je totálny flegmatik už od malička.
Takže mi neostáva než čakať, ako sa vylúpne, hucul je neskoré plemeno a teplokrvníky sú tiež niektoré neskoré, to je individuálne.
Měla jsem valacha ČT, co byl už jako hříbátko takový “nedochůdče” a v roce a půl byl též menší než jeho vrstevníci. Ale pak v pěti letech šup a byl to mohutný valach a měl 170cm v kohoutku. Třeba bude pozdější. Nepanikařila bych, rozhodně bych krmila kvalitně, ale nepřekrmovala a prostě čekala - pohyb v dobrém stádě a kvalita krmení udělají své. A i kdyby zůstal menší, má pěknou kostru a nebude to rozhodně v dospělosti s režimem viz. výše žádné tintítko, tak se i ta eventuálně menší KVH na něm ztratí.
Přeji hodně zdaru a jen radost s novým koníkem

Nemám žádné zkušenosti s chovem a hodnocením CS, ale mám knihu Dušek Chov koní a vzpomněla jsem si, že jsem jednou hledala ty růstové parametry kamarádce.str 198 Odchov hříbat a jejich hodnocení/:
Tak pokud byste hříbě brala jako ČT, měl by hřebeček podle průměru mít ve 12 měsících hůlkou 154 +- 0.3cm a ve 24 měsících 165cm +-0.5 a ve 36 měsících 170cm +- 0.49
U lipicána a araba je to ve 24 m 150cm, KVH, průměr.
Samozřejmě je to průměr a ani individuální růst/pozdnější kůň/ to nebere v úvahu.
Pádokaždně bych se nesnažila ho "vytáhnout" neuváženým dokrmováním, pokud nemáte zkušenosti, najděte odborníka/ http://krmeni-koni.cz mohu doporučit/, , protože co s centimetrem navíc, když povolí chrupavky, třeba. Nevyváženě překrmené hříbě je možná větší problém než malej, v mládí kapku podraženej.
Jedna moje kobča ve třech letech vypadala jako vyhladovělá žirafa - když jsem si jí přivezla z hříbány a viděla vystupovat z vozíku, tak jsem si říkala co to proboha je - velká hlava, dlouhý krk, žebrovatá, přestavěná, kulhala na zadní (měla v kopytě doupě po abscesu). Při posledním návštěvě na hříbárně mi přišla menší, ale ne tak ošklivá...
Když jsem vloni ukazovala fotky z nakládání na hříbárně dceři, tak se mě ptala co to je za divného poníka, vůbec ji nepoznala...
Při měření do pk čt měla 164cm ve 3 letech a 4 měsících. Do 4 roku vypadala jako mula, brala jsem jí pod sedlo 2x týdně kolem domu, a říkala si, že jí prodám protože z ní nikdy pořádný kůň nebude, ale byla hrozně milá a vyrovnaná, nepamatuji si, že by někam nešla nebo se lekla. Nakonec jsem si řekla, že si jí nechám pro moje staré kosti jako koně ze kterého se nepadá
Mezi 4-5 rokem najednou narostla do šířky (do komory 4) a zkrásněla a když jsem jí nechala přeměřit v 6 letech tak měla 170cm v kohoutku.
Neztrácejte naději, třeba bude koník pozdnější ošklivé káčátko a to co nestihl doteď postupně doroste. Hlavně vám držím palce ať je zdravý.
Musím se pochlubit jak se to moje mimi změnilo, při posledním měření 158 cm:) myslím, že ještě o neco vyroste.
děkuji... už to mám vymyšlené... :D :D
Injekce na ní nezabraly, v boxe se stresovala, a ezi kobylama se moc nerozříjela, ale jednou se mezi kobyly pustí starej,30 letej, nemocnej vypelichanej valach a ona mu tam nastavuj, uchcává, nohy černý... No tak jí s ním asi pustím dohromady ať mi jí připraví dědek
napsal(a):
Nemám žádné zkušenosti s chovem a hodnocením CS, ale mám knihu Dušek Chov koní a vzpomněla jsem si, že jsem jednou hledala ty růstové parametry kamarádce.str 198 Odchov hříbat a jejich hodnocení/:
Tak pokud byste hříbě brala jako ČT, měl by hřebeček podle průměru mít ve 12 měsících hůlkou 154 +- 0.3cm a ve 24 měsících 165cm +-0.5 a ve 36 měsících 170cm +- 0.49
U lipicána a araba je to ve 24 m 150cm, KVH, průměr.
Samozřejmě je to průměr a ani individuální růst/pozdnější kůň/ to nebere v úvahu.
Pádokaždně bych se nesnažila ho "vytáhnout" neuváženým dokrmováním, pokud nemáte zkušenosti, najděte odborníka/ http://krmeni-koni.cz mohu doporučit/, , protože co s centimetrem navíc, když povolí chrupavky, třeba. Nevyváženě překrmené hříbě je možná větší problém než malej, v mládí kapku podraženej.
Tak to by mě zajímalo, u kterého araba najdete ve dvou letech KVH 150 cm... To se někdo ve všeobecných odhadech dost spletl.
Na hodnocení koně dodala zadavatelka špatné fotky. Navíc se mezi koňáky říká (a slyšela jsem to z mnoha míst), že se kůň má hodnotit ve stáří 3 dnů,3 měsíců a pak až tří let.
Jestli má to hříbo ve dvou letech už skoro 150 cm, tak bych se nebála, že do těch min.160 KVH nedoroste, pokud bude mít odpovídající krmení a dostatek pohybu. I skrz výšku rodičů bych to viděla mezi 160 a 170 KVH.
Nemám zkušenosti přímo s CS koňmi, ale mě moji koně rostli hodně do výšky do 5-i let. Mezi pátým a šestým rokem se ještě kousek povytáhli a pak už šli spíš do šířky a mohutněli. Jeden měl ve 3 letech cca 153, dnes v 6 letech má cca 158-159. Druhý měl ve třech letech cca 154, a dnes v pěti letech má cca 161-162 KVH. A jen pro představu, mám 176 cm a určitě si na tom menším nepřipadám jako vosa na bonbónu (viz foto).
A jen na okraj, pokud kůň nemá nějaké závažné nedostatky ve stavbě těla (a na fotkách, byť nekvalitních) nic extra nevidím, tak není třeba se stresovat, co a jak bude a jestli to bude/nebude ok. Hotový stejně nebude dřív než v těch šesti letech a do té doby můžete jen doufat...

OT: lze nějak "po domácku" změřit koně, pokud nevlastním hůlku ani pásku?
Kami06

XXX.XXX.212.180
Dobrý den,
zvažuji teď koupi hřebečka. Chtěla bch se zeptat, jak ten Váš nakonec vyrostl.
Předem děkuji za odpověď.