Reklamace zatajené vady

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

3.3.2018 21:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

Obracím sem s dotazem. Jak řešit reklamaci na zatajenou vadu u koně. Měla by být na to lhůta 2 roky co mi říkal šéf KVS. A zajímá mě jak napsat dopis prodejci. Řešit to Trestním oznámením, s právníkem nebo to napřed mohu zkusit sama doporučeným dopisem? Moc děkuji.

3.3.2018 21:32
kapička

XXX.XXX.5.211

Nevím jak právně, ale lidsky podle mého subjektivního názoru a selského rozumu záleží, jaká vada to je. Je to něco, co se u původního majitele nemuselo objevit a objevilo se to až po nějakém čase u nového majitele? Např. muchař, dušnost, alergie...(pokud to fakt u původního majitele nebylo)
Je to něco, co se časem horší a tedy to u původního nebylo patrné, nezjišťovalo se?
Pokud to je něco takového, tak by mi to od nového majitele přišlo sprosté chtít nějakou kompenzaci. Stejně tak, pokud si kupec nenechal udělat prohlídku veterinářen, koupil vlastně zajíce v pytli a pak se po roce probral, že kůň vlastně kulhá nebo cokoliv.
A taky záleží po jak dlouhé době to chce nový majitel řešit. Po roce a půl řešit skryté vady mi přijde dost ujeté...
Ale já jsem takový poctivec a lidumil, tak mám třeba zkreslené představy a reálném světě...

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.3.2018 21:57

Neviem si popravde predstaviť žiadnu skrytú vadu, ktorá by sa dala napríkald viac než rok skrývať u nového majiteľa, preukázateľne zistená a zatajená u toho pôvodného. Jedine možno tak neplodnosť.

Neregistrovaný uživatel

3.3.2018 22:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

kapička napsal(a):
Nevím jak právně, ale lidsky podle mého subjektivního názoru a selského rozumu záleží, jaká vada to je. Je to něco, co se u původního majitele nemuselo objevit a objevilo se to až po nějakém čase u nového majitele? Např. muchař, dušnost, alergie...(pokud to fakt u původního majitele nebylo)
Je to něco, co se časem horší a tedy to u původního nebylo patrné, nezjišťovalo se?
Pokud to je něco takového, tak by mi to od nového majitele přišlo sprosté chtít nějakou kompenzaci. Stejně tak, pokud si kupec nenechal udělat prohlídku veterinářen, koupil vlastně zajíce v pytli a pak se po roce probral, že kůň vlastně kulhá nebo cokoliv.
A taky záleží po jak dlouhé době to chce nový majitel řešit. Po roce a půl řešit skryté vady mi přijde dost ujeté...
Ale já jsem takový poctivec a lidumil, tak mám třeba zkreslené představy a reálném světě...

Majitelka v době koupi mi říkala že kdysi kobyla byla na dušnost v heřmanovím městci 2 měsíce. Jak se mi dostal v listopadu do ruky průkaz ihned jsem obvolala městec tam s ní nikdo nebyl a ž v Brně. Získala jsem souhlas majitelky která tam s ní byla a poslali mi správu z vyšetření kde je že kobyla trpí RAO. Tuto správ jsem poslala prodejci s dotazem co tedy našli jelikož prdejce se ve veterinářství pohybuje. Odpověd že v podstatě nic a že to zavinila tehdy majtelka.

Neřešila jsem to protože kobyla neměla potíže krom toho že občas zakašlala ale, hned od začátku mě upozornovala na bývalém ustajku že nedýchá jak má. Na jaře jsme prodělali pěkně silnej záchvat. Nedávno jsem se dozvěděla že mohu požadovat slevu z ceny koně v rámci reklamace a že mám na to 2 roky.

Co si budeme povídat 36 tisíc za kobylu ve stavu v jakém byla a jako bonus dušnost je celkem dost. Nechci koně vrátit neudělala bych to kobče.

3.3.2018 22:47

Nie som si úplne istá, ale keď vám o tom majiteľka povedala, asi sa to nebude dať klasifikovať, ako skrytá vada.

3.3.2018 23:10
liva

XXX.XXX.83.127

1. Záleží jak pečlivě a podrobně máte vyhotovenou výkupní smlouvu.
2. Pochybuji, že Vám prodejce vrátí část sumy dobrovolně.
3. Vymáhat soudně slevu z 36000, - se Vám finančně nevyplatí, protože náklady na právníka se vyrovnají nebo spíše převýší získanou sumu.
4. Potáhne se to dlouho a pokud neuspějete, zaplatíte veškeré soudní výlohy Vaše i žalované strany.

3.3.2018 23:25
Horsana

XXX.XXX.51.17

Tak ak vám majiteľka povedala že kobyla trpí dušnosťou a že kvôli tomu bola hospitalizovaná na klinike, tak to logicky nie je skrytá vada.

Kôň s RAO sa dá manažovať tak, aby žiadne záchvaty nemal, takže ak má u vás problémy, je to vaša chyba, eventuálne ustajnenia, najmä prašnosti a zlej mikroklímy.

Neregistrovaný uživatel

3.3.2018 23:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

Horsana napsal(a):
Tak ak vám majiteľka povedala že kobyla trpí dušnosťou a že kvôli tomu bola hospitalizovaná na klinike, tak to logicky nie je skrytá vada.

Kôň s RAO sa dá manažovať tak, aby žiadne záchvaty nemal, takže ak má u vás problémy, je to vaša chyba, eventuálne ustajnenia, najmä prašnosti a zlej mikroklímy.

Prodejce ale tvrdil že se to u ní nenašlo a že dušná není. Na tu správu z Brna taky napsala že nic nenašli.

4.3.2018 07:04
kapička

XXX.XXX.5.211

Nejsem vet, nemám koně, jen čtu. Paní u které se dušnost diagnostikovala byla jiná než prodejce? Kobyla byla ustájená jinde? Jiné seno, podestýlka? Jiný styl ustájení? Už jsem četla případy, kdy dušný kůň se při změně ustájení zlepšil...
Navíc vy jste v ruce lékařskou zprávu měla, věděla jste, že s tím kobyla byla léčena. Od prodejce jen víte, že u ní se to neprojevilo.
To podle mě skrytá vada není, vy jste byla informována zprávou z kliniky, to že jste jí nevěřila, je vaše věc.
Navíc od záchvatu uběhl rok a vy si teď vzpomenete... To mi přijde docela sprostý, já bych na to koule neměla. Kvůli pár korunám se stresovat po soudech bez nejistého výsledku...Být to sporťák za desetitisíce, tak proč ne, ale tohle je kůň na konci jezdecké kariéry, u kterého jste zaplatila za barvu...

(ale jinak ano, třeba v kauze tinkerků bych se rozhodně soudila, tam to skryté vady a pochybení a zatajování od prodávajícího jsou).

4.3.2018 08:50

Takže majiteľ tvrdil, že kobyla má problém, predajca tvrdil, že nemá problém, vy ste si kobylu nedali vyšetriť, aj keď bola možnosť, že má nejaký problém a teraz, po roku a pol vám napadlo, že by to mohla byť sktrytá vada?

4.3.2018 08:54

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Majitelka v době koupi mi říkala že kdysi kobyla byla na dušnost v heřmanovím městci 2 měsíce. Jak se mi dostal v listopadu do ruky průkaz ihned jsem obvolala městec tam s ní nikdo nebyl a ž v Brně. Získala jsem souhlas majitelky která tam s ní byla a poslali mi správu z vyšetření kde je že kobyla trpí RAO. Tuto správ jsem poslala prodejci s dotazem co tedy našli jelikož prdejce se ve veterinářství pohybuje. Odpověd že v podstatě nic a že to zavinila tehdy majtelka.

Neřešila jsem to protože kobyla neměla potíže krom toho že občas zakašlala ale, hned od začátku mě upozornovala na bývalém ustajku že nedýchá jak má. Na jaře jsme prodělali pěkně silnej záchvat. Nedávno jsem se dozvěděla že mohu požadovat slevu z ceny koně v rámci reklamace a že mám na to 2 roky.

Co si budeme povídat 36 tisíc za kobylu ve stavu v jakém byla a jako bonus dušnost je celkem dost. Nechci koně vrátit neudělala bych to kobče.

Atlantido, pokud jste měla v ruce zprávu, že kobyla trpí RAO, tak to není nic jinýho, než potvrzení, že kobyla je dušná. A bude dušná. RAO = dušnost. Jestli a jak moc koně trápí hodně záleží na podmínkách chovu.

Takže to není žádná zatajená vada, ju?

4.3.2018 09:00
saola

XXX.XXX.228.15

Vzhledem k tomu, že kobylu při koupi nevyšetřil váš veterinář, nemáte žádnou šanci prokázat, že onemocnění či dispozice k němu byly už v době koupě. Kobyla onemocněla v novém ustájení a souvislost s předchozími případnými epizodami dušnosti taky nemáte šanci dokázat.
Pokud vám na kobyle záleží, což se přiznám, že při vašem managementu tohoto koně občas pochybuji, požádejte zkušeného veterináře, aby vám doporučil takový režim pro kobylu, aby se problémy s dušností co nejvíce eliminovaly, a dodržujte ho.
A na té zprávě z Brna je tedy co? Našli, nenašli?

4.3.2018 09:42
Horsana

XXX.XXX.40.140

Našli- nenašli, veď pri diagnostike ochorení dýchacích ciest sa predsa robí endoskopia a odoberá sa vzorka na posúdenie výpotku, v nej sa posudzuje druh a počty jednotlivých buniek, posiela sa na kultiváciu a prípadne sa nasadia antibiotiká; pokiaľ "nič nenašli", tak asi nič nenašli nič signifikantné a nebolo to preto, že by si nezapli svetlo na mikroskope, alebo endoskope.

RAO znamená Recurrent Airway Obstruction - teda je to obštrukcia dýchacích ciest, ktorá sa vracia (nemusí, môže sa vrátiť). V drvivej väčšine prípadov táto návratnosť závisí od prostredia, v ktorom sa kôň nachádza.

Ale myslím, že nejaké Zlatkino asimožnonicnenašli RAO máte u pérdele, skôr vás zlákali peniažky, alebo nejaký čerstvý flame.

Tak holt smola.

4.3.2018 10:26
koně

XXX.XXX.205.252

Z tohoto popisu jednoznačně vyplývá, že vám nikdo nic netajil

4.3.2018 15:40
lenacia

XXX.XXX.205.245

Koupila zlatku s tím, že je zdravá a že jí řekli, že byla Heřmanovu Městci na vyšetření dušnosti, a že nic nenašli a dušná není. Až po koupi klisny se pak později dozvěděla, že klisna nebyla na klinice Městci, ale v Brně, a získala do ruky při zprávu, kde se dozvěděla, že je Zlatka dušná...

4.3.2018 16:21
kapička

XXX.XXX.64.44

Dobře, ale zprávu z Brna měla v ruce v listopadu 2016, kobylu koupila, pokud se dobře pamatuji přelom léto/podzim téhož roku. V té chvíli se měla řešit reklamace skryté vady a ne teď po roce a půl...
Pokud ovšem platí informace:Majitelka v době koupi mi říkala že kdysi kobyla byla na dušnost v heřmanovím městci 2 měsíce
Tak už tu informace o dušnosti koně v době koupě byla. Pokud větu mám chápat tak, že klisna byla na klinice 2 měsíce, tak by to pro mě jako kupujícího bylo alarmující a snažila bych se získat výsledky veterinárního vyšetření než bych se ke koupi vůbec odhodlala.
Pokud bych kobylu i přes tuto informaci chtěla, neověřila bych si to před koupí, tak bych pak neřešila nějaké reklamace, ale snažila bych se kobyle zajistit takový režim, aby se případná dušnost omezila, a zvlášť v případě, že bych u koně pozorovala kašel! A nečekala bych, jak se to všechno vyvrbí...

4.3.2018 16:25
lenacia

XXX.XXX.205.245

kapička napsal(a):
Dobře, ale zprávu z Brna měla v ruce v listopadu 2016, kobylu koupila, pokud se dobře pamatuji přelom léto/podzim téhož roku. V té chvíli se měla řešit reklamace skryté vady a ne teď po roce a půl...
Pokud ovšem platí informace:Majitelka v době koupi mi říkala že kdysi kobyla byla na dušnost v heřmanovím městci 2 měsíce
Tak už tu informace o dušnosti koně v době koupě byla. Pokud větu mám chápat tak, že klisna byla na klinice 2 měsíce, tak by to pro mě jako kupujícího bylo alarmující a snažila bych se získat výsledky veterinárního vyšetření než bych se ke koupi vůbec odhodlala.
Pokud bych kobylu i přes tuto informaci chtěla, neověřila bych si to před koupí, tak bych pak neřešila nějaké reklamace, ale snažila bych se kobyle zajistit takový režim, aby se případná dušnost omezila, a zvlášť v případě, že bych u koně pozorovala kašel! A nečekala bych, jak se to všechno vyvrbí...

To už jde mimo mě, jen jsem dala trochu do kupy ten informační chaos.

4.3.2018 16:56
kapička

XXX.XXX.64.44

lenacia napsal(a):
To už jde mimo mě, jen jsem dala trochu do kupy ten informační chaos.

Chápu
I když teda v některých věcech mám po tom upřesnění chaos ještě větší

4.3.2018 17:53
carroll

XXX.XXX.138.91

Skrytá vada je vada oku neviditelná. Dušnost jak ji popisujete je očividná, ne skrytá vada.
Dokonce i já, a to celou akci "Zlatka" sleduju fakt okrajově, si pamatuji, že atlantida o ní od začátku psala, že ta kobyla je dušná (RAO). Je to vidět dokonce i na fotkách. Bývalá majitelka to sdělila před koupí.
Jestli se s tímhle chcete jít soudit, nejen že žádné peníze neuvidíte, vyhodíte oknem spoustu dalších.

4.3.2018 21:06

Zlatko, jelikož jsem zde dlouhodobým lurkerem (pozorovatelem), který přispívá jen občas, musím vám říct... spíš než právníka vyhledejte psychiatra.

Přeji vám, ať se vám podaří dát se nějak dohromady.

Neregistrovaný uživatel

5.3.2018 02:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

carroll napsal(a):
Skrytá vada je vada oku neviditelná. Dušnost jak ji popisujete je očividná, ne skrytá vada.
Dokonce i já, a to celou akci "Zlatka" sleduju fakt okrajově, si pamatuji, že atlantida o ní od začátku psala, že ta kobyla je dušná (RAO). Je to vidět dokonce i na fotkách. Bývalá majitelka to sdělila před koupí.
Jestli se s tímhle chcete jít soudit, nejen že žádné peníze neuvidíte, vyhodíte oknem spoustu dalších.

Jenže prodejce na na tu správu napsal že nic nenašli neřešila jsem to tedy ale na jaře nastal problém. V té době jsem ještě s prodejkyní byla za dobře. Než nastali ty potíže okolo toho zatrápeného hříběte.

Nicméně podrobnosti vás zajímat nemusí. Prodejce tvrdil že dušná není a i na tu správu z brna tvrdil že nic nenašli.

Chci znát postup jak reklamovat než věc předám právníkům. I Kdyby to nebyla skrytá vada je minimálně zatajená, jelikož dušnost mi byla písemně zatlučena. A Jak píši až letos jsem se dozvěděla že mám na tohle 2 roky od koupě. Na prodejce už je stejně podané TO za jiné věci tak aby se to vzalo na jedno kolo a ne na několik.

Neregistrovaný uživatel

5.3.2018 02:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zlatko, jelikož jsem zde dlouhodobým lurkerem (pozorovatelem), který přispívá jen občas, musím vám říct... spíš než právníka vyhledejte psychiatra.

Přeji vám, ať se vám podaří dát se nějak dohromady.

A vy poradnu pro spory doma. Co maminka už se uklidnila a nekecá vám do života skrz koně?

Neregistrovaný uživatel

5.3.2018 02:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37

A vy poradnu pro spory doma. Co maminka už se uklidnila a nekecá vám do života skrz koně?

Sorry spletla jsem se. Patřilo to někam jinám jen mi přeskočilo okno. Tohle s faunou nemá nic společného.

5.3.2018 03:34

Jenže prodejce na na tu správu napsal že nic nenašli neřešila jsem to tedy ale na jaře nastal problém. V té době jsem ještě s prodejkyní byla za dobře. Než nastali ty potíže okolo toho zatrápeného hříběte.

Nicméně podrobnosti vás zajímat nemusí. Prodejce tvrdil že dušná není a i na tu správu z brna tvrdil že nic nenašli.

Chci znát postup jak reklamovat než věc předám právníkům. I Kdyby to nebyla skrytá vada je minimálně zatajená, jelikož dušnost mi byla písemně zatlučena. A Jak píši až letos jsem se dozvěděla že mám na tohle 2 roky od koupě. Na prodejce už je stejně podané TO za jiné věci tak aby se to vzalo na jedno kolo a ne na několik.

Kdyz mate tak skvele pravniky, jiste vam sami poradi, jak postupovat pri reklamaci. A urcite oceni i oni ze v tom budou od zacatku a ne az po mesici vyhrozovani druhe strane.
Ale rok a pul huntovat zhuntovanou kobylu a pak jeste brecet ze osmnactilety kun s buhvijakym predchozim zivotem je dusny... Radeji ty penize za pravniky venujte tomu, aby se kobyle ulevilo, nedochazelo k zachvatum atd.

5.3.2018 05:38
Sophii

XXX.XXX.168.82

skrytá vada jako dušnost? Po skoro dvou letech co ji máš? Skrytou vadou se fakt kašlání koně nepočítá. Srkytá vada, to je npříklad, když zakoupíš dejme tomu koně APH, necháš si udělat 5 panel, a zjistíš, že má kůň PSSM, nebo viz víše, že zjistíš že kůň má hříběcí...
Na FB na skupině Handláků a tyranů se navíc člověk od tebe (kromě věčně únavného- koupila sem zničenou starou kobylu, za strašně moc peněz) dozví, že tuhle informaci víš už minimálně rok, ale "neměla si čas se o to zajímat", no hlavně že máš čas zajímat se o to, co za ptákovinu narveš koni do huby aby "perfektně poslouchal".
A teď chceš slevu na koni od majitelky, se kerou sež už takhle na nože...
Nemluvě o tom, že když už to víš déle jak rok, tak ti to shoděj ze stolu, protože to budou brát jako účelové jednání obohatit se.
Prostě když zjistíš skrytou vadu, nemůžeš na to kašlat rok a pak si najednou vzpomenout, jeee, já chci prachy.

5.3.2018 06:55
kapička

XXX.XXX.5.211

Tak jak to teda je? Dozvěděla jste se o dušnosti před koupí, v listopadu po koupi, kůň začal kašlat až po nějakém čase ve vámi vybraném ustájení?
Tady se situace mění každým okamžikem koukám
Ale jo, běžte se soudit, aspoň bude legrace a pobaví se i jiná skupina lidí, než my tady na ifauně.
My jsme stejně zlí a závistiví, tak co máme radit...

5.3.2018 08:31

Nás podrobnosti zaujímať nemusia, ale môžete si ibyť istá, že na súde sa o to zaujímať budú. A neviete argumentovať ani na internetovej diskusii, ako to asi tak bude vyzerať na súde? Netuším, čo si od toho sľubuje, ale keby aj nejakým nedopatrením ten súd vyhráte, tá finančná kompenzácia bude stačitŤ akurát na to, aby ste zaplatili právnikovi. Možno.
Ešte raz, vada, o ktorej ste vedeli(ale možno nebola preukázaná, ktovie) nie je ani skrytá, ani zatajená.
Šetrite peniaze a vrazte ich radšej do koňa.

Neregistrovaný uživatel

5.3.2018 10:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Nevím, jak je to dnes, dříve bylo na reklamaci skrytých a jiných vad 6 týdnů. Proč najednou dva roky, když byl kůň i vyňat jako "věc", třeba někdo vysvětlí, já se o to nikdy nezajímala.
Napíšu to z druhé stránky. Prodala jsem kobču na splátky, měla se splácet dva roky. Slečna si kobylu odvezla po složení zálohy, v kupní smlouvě předkupní právo a že majitelkou kobyly jsem do splacení já. Upozornila jsem jí na vše, včetně toho, že kobča z prašného sena kašle, ale protože u nás byla v režimu venku a seno jsme se snažili co nejvíce kontrolovat a proprašovat, kašlání se objevovalo jen opravdu když se nadýchala prachu, pracovala pod sedlem rekreačně, bez problémů, takže jsem to nijak veterinárně neřešila. Slečna jí odvezla do boxu, venku jen chvíli, nastolila jí tvrdý pracovní režim včetně častého ježdění v hale, zadekovala až po uši (nikdy předtím nebylo potřeba ani venku v mrazech). Dělala s kobylou psí kusy bez mého vědomí, vše jsem se dozvídala z facebooku, po roce mi suše napsala, že kobylu léčí na kašel (přes zimu) už 2 měsíce, a pak se rozjel kolotoč - kobča byla na vyšetření na klinice v Karlových Varech, po vrácení průkazu jsem zjistila, že slečna zfalšovala můj podpis - s vysvětlením od veterináře, že měla odjet na kliniku do Německa a on se nezajímal, kdo je majitel (toto jsem zjistila až po vrácení kobči) a po cca 2 měsících mi napsla, že kobyla se v boxe dusí, že nemůže pracovat pod sedlem, protože stále kašle, že je na sirupech, a že má vrozené astma, tudíž si ji nemůže nechat, protože musí být ve venkovním ustájení a to jí zajistit nemůže, ale že mám ve smlouvě předkupní právo, tak že mi ji prodá zpět za cenu vyšší, než vůbec do té doby splatila. Neváhala jsem a kobču si vzala zpět, protože to bylo narychlo, nemohla jsem pro ní ani jet, vyslala jsem přepravce a tomu slečna kobylu předala se slovy "sirup dostala, kdyby se začla cestou dusit, tak tady máte ještě další dávku", takže pán jel chudák vyplašenej, že veze polomrtvýho koně 300 kilometrů.

Neumím si absolutně představit, že tahle vy...aná slečna by po mně ještě chtěla slevu za cenu kobči po roce a půl, protože by řekla, že jsem jí prodala koně se skrytou vadou. To opravdu takto Atlantido myslíte vážně? Nehledě na to, že i já si pamatuji, že už před cca rokem jste zde psala, že kobyla byla dušná, pak dušnost přestala a že se opět lehce projevila. Když jste věděla, že je kobyla dušná, či může být dušná, proč jste spíše než honění trestních oznámení nepodnikla kroky k vyšetření koně, který by Vám vše vyvrátil nebo potvrdil? Proč místo hloupých otázek na ifauně nepracujete na tom, aby se Vaše milovaná zhuntovaná kobča dostala do správného managementu, kam kůň s její "anamnézou" patří, místo toho, jak to tak vypadá, děláte pravý opak a jde Vám jen a jen o Vás.

A ano, předejte to opět právníkům, jako při všech případech Vašich dotazů zde, ti Vám poradí nejfundovaněji, ne nějaký závistiví blbci z ifauny.

Neregistrovaný uživatel

5.3.2018 12:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Nic proti, ale je to až děsivé co dneska některý lidi napadne. Mám "vadnou" kobylu, protože si představte otec je anglický plnokrevník a matka ČT.Jak kdo došel k tomu, že ona je slovenský teplokrevník nevím. Co "hulil" v tu dobu komisař taky nevím, ale naštěstí je mi to jedno.

5.3.2018 17:05
carroll

XXX.XXX.214.173

Asi takhle:
Když se mi začnou párat boty v záruce, musím je dát reklamovat okamžitě.
Nemůžu je tam donést za rok úplně zhuntovaný a chtít je reklamovat, protože to shoděj ze stolu. Vada se musí reklamovat ihned.
Po roce co se ten problém projevil už tato "skrytá vada" reklamovat nepůjde, protože mezitím jste se na tom mohla libovolně podepsat i vy, respektive současný managament koně.
Můžete zkusit prodejce žalovat za podvod, ale to už by vám měli poradit ti vaši právníci.

5.3.2018 19:30
balisek

XXX.XXX.3.31

Tak je kobyla dušná nebo není?! Před rokem jste tvrdila, že ne: "Dušná 100% není tak to zatím řešit nemusím mluvila jsem s doktorem dneska. " (vlákno z 6.1.2017 https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/3239673/kasel-pri-zatezi).

Podle Vašich vlastních slov Vám původní majitelka před koupí sdělila, že kobyla byla vyšetřena a léčena na dušnost. V ruce jste měla papír z kliniky FVL Brno s nálezem RAO. Přesto jste se rozhodla nevěřit majitelce ani lékařské zprávě a kobylu považovat za zdravou (podle Vás za kašel mohlo špatné seno či co).

Najednou po roce a půl z ničeho nic změníte názor a chcete vrátit část kupní ceny? Není spíš než zdravotní stav důvodem reklamace to, že zatímco tehdy jste (cit.) "s prodejkyní byla ještě za dobře", teď s ní už zadobře nejste a ráda byste se na ní nějak "zahojila"?!

Jelikož Vás původní majitelka o nálezu RAO informovala a umožnila Vám nahlédnout do veterinární dokumentace, na skrytou vadu to neuhrajete, ať Vám Vaši skvělí právníci (studovali v Plzni?) budou tvrdit cokoliv. Peníze, které byste investovala do předem prohraného soudního procesu, raději utraťte za kobylu!

5.3.2018 23:02
koně

XXX.XXX.205.252

Nic proti, ale je to až děsivé co dneska některý lidi napadne. Mám "vadnou" kobylu, protože si představte otec je anglický plnokrevník a matka ČT.Jak kdo došel k tomu, že ona je slovenský teplokrevník nevím. Co "hulil" v tu dobu komisař taky nevím, ale naštěstí je mi to jedno.

Asi byla matka uchovněná pod plemenou knihou CS.Nebo kobyla nesplňovala parametry na ČT, tak jí zapsali do CS Já bych řekla, že je to polokrevník, tak byste to mohl nechat přepsat.
Případně kobylu celou reklamovat

6.3.2018 01:02

koně napsal(a):
Asi byla matka uchovněná pod plemenou knihou CS.Nebo kobyla nesplňovala parametry na ČT, tak jí zapsali do CS Já bych řekla, že je to polokrevník, tak byste to mohl nechat přepsat.
Případně kobylu celou reklamovat

Tak uvazuju, mam welsh coba, coz ma byt vsestranny kun do rodiny. Mam ho skoro rok a zatajili mi ze je mlady a lekavy a urcite ne rodinny asi cas ho reklamovat

6.3.2018 01:45
balisek

XXX.XXX.131.211

Vy toho asi o plemenných knihách nevíte, že ? Slovenský (český, holandský, francouzský atd.) teplokrevník není označením plemene koně ve smyslu čistokrevnosti, ale ve smyslu příslušnosti k určité plemenné knize (tj. není to jako u psů, kde pudl x pudl = pudl / pud x jezevčík = kříženec).

Slovenský teplokrevník může vzejít ze spojení anglického plnokrevníka a českého teplokrevníka či jiných plemen. Je-li matka zapsaná (uchovněná) v PK slovenského teplokrevníka (ST) a otec pro tuto PK licencován, bude hříbě automaticky zapsáno do plemenném registru ST.

Viz "Štatút plemennej knihy plemena slovenský teplokrvník", článek 3.:
Plemená, ktoré môžu byť použité bez osobitného súhlasu Rady PK slovenského teplokrvníka za podmienky splnenia kritérií platných pre slovenského teplokrvníka: anglický plnokrvník, trakénsky kôň, všetky varianty nemeckého jazdeckého koňa, holandský, dánsky, belgický a francúzsky jazdecký kôň, zangersheide, švédsky teplokrvník, moravský teplokrvník, velkopoľský kôň a plemená koní poľského teplokrvníka, furioso, kôň kinský a český teplokrvník. Pri týchto plemenách nie je žiadne obmedzenie pokiaľ splnia podmienky Štatútu PK slovenského teplokrvníka.

Úplně stejně to funguje v PK teplokrevníka českého, holandského, francouzského, německého (hannoverská, holštýnská, oldenburská PK atd.)... Čistokrevnost v pravém slova smyslu platí pouze v případě uzavřených PK, jakou mají např. kladrubáci, lipicáni, P.R.E., fríští koně atd. U plemen s uzavřenými plemennými knihami není možné připařovat jiná plemena.

6.3.2018 13:34
jesie

XXX.XXX.35.227

balisek napsal(a):
Vy toho asi o plemenných knihách nevíte, že ? Slovenský (český, holandský, francouzský atd.) teplokrevník není označením plemene koně ve smyslu čistokrevnosti, ale ve smyslu příslušnosti k určité plemenné knize (tj. není to jako u psů, kde pudl x pudl = pudl / pud x jezevčík = kříženec).

Slovenský teplokrevník může vzejít ze spojení anglického plnokrevníka a českého teplokrevníka či jiných plemen. Je-li matka zapsaná (uchovněná) v PK slovenského teplokrevníka (ST) a otec pro tuto PK licencován, bude hříbě automaticky zapsáno do plemenném registru ST.

Plemená, ktoré môžu byť použité bez osobitného súhlasu Rady PK slovenského teplokrvníka za podmienky splnenia kritérií platných pre slovenského teplokrvníka: anglický plnokrvník, trakénsky kôň, všetky varianty nemeckého jazdeckého koňa, holandský, dánsky, belgický a francúzsky jazdecký kôň, zangersheide, švédsky teplokrvník, moravský teplokrvník, velkopoľský kôň a plemená koní poľského teplokrvníka, furioso, kôň kinský a český teplokrvník. Pri týchto plemenách nie je žiadne obmedzenie pokiaľ splnia podmienky Štatútu PK slovenského teplokrvníka.

Úplně stejně to funguje v PK teplokrevníka českého, holandského, francouzského, německého (hannoverská, holštýnská, oldenburská PK atd.)... Čistokrevnost v pravém slova smyslu platí pouze v případě uzavřených PK, jakou mají např. kladrubáci, lipicáni, P.R.E., fríští koně atd. U plemen s uzavřenými plemennými knihami není možné připařovat jiná plemena.

To jsem vůbec nevěděla...a nevíte náhodou, jak je to u westernových plemen? Appa, QH a Paint?

6.3.2018 17:33
blackmyday

XXX.XXX.33.80

jesie napsal(a):
To jsem vůbec nevěděla...a nevíte náhodou, jak je to u westernových plemen? Appa, QH a Paint?

Jako QH může být zapsán pouze po papírových rodičích těchto spojení: QhxQh, QhxA1/1, tedy jeden z rodičů musí být Qh a druhý Qh nebo A1/1.
Painti to mají obdobně: AphxAph, AphxQh, AphxA1/1.
Appa:AppaxAppa, AppaxQh, AppaxA1/1.

Neregistrovaný uživatel

6.3.2018 17:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Já toho ještě nevím, ale naštěstí kobče je to jedno a tak mě taky. Tak asi záleží kam co kdo zapíše pokud to dobře chápu. Teda ještě že do průkazu nepíšou průměrnou spotřebu.Tu má totiž strašnou.Hlavně mrkve

6.3.2018 18:48

balisek napsal(a):

Trochu popravím, kočiarové plemená občas nejakú cudziu krv použijú(resp v nedávnej minulosti použili), úplne uzavreté sú plemenné knihy plnokrvníkov. A1/1 musí mať rodokmeň až ku zakladateľom, robia sa dna testy( to si myslím, že ešte stále prekvapivo veľa plemien nerobí). Arab je na tom myslím rovnako, klusáci sa tiež môžu krížiť iba medzi sebou(fr, americký a zvyšok sveta). Trochu špecifická kategória plnokrvných je achal(určite ma niekto znalejší opraví), ale tiež sa nesmie primiešavať cudzia krv, každopádne je to Rusko( a priľahlé zeme) a tam je to s tou “čistokrvnosťou” veľakrát diskutabilné.

Neregistrovaný uživatel

6.3.2018 19:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.137.20

Trochu popravím, kočiarové plemená občas nejakú cudziu krv použijú(resp v nedávnej minulosti použili), úplne uzavreté sú plemenné knihy plnokrvníkov. A1/1 musí mať rodokmeň až ku zakladateľom, robia sa dna testy( to si myslím, že ešte stále prekvapivo veľa plemien nerobí). Arab je na tom myslím rovnako, klusáci sa tiež môžu krížiť iba medzi sebou(fr, americký a zvyšok sveta). Trochu špecifická kategória plnokrvných je achal(určite ma niekto znalejší opraví), ale tiež sa nesmie primiešavať cudzia krv, každopádne je to Rusko( a priľahlé zeme) a tam je to s tou “čistokrvnosťou” veľakrát diskutabilné.

U achalu jsou dve pk. Plnokrevnych achalu a druha podilovych achalu. Do pk podilovych koni muze cokoliv vicemene co ma dolozitelny puvod a alespon nejakou achali krev. Procenta ted nevim. Ovsem nikdy nemuze byt zvire ktere ma mezi predky nekoho v podilovych byt zapsane mezi plnokrevne i kdyby dle rodokmenu x generaci byli cisti achalove. Co se tyce ruska. Plnokrevnost diskutabilni neni ale je tu jeden detail kteri nekteri opomijeji. Achalove maji nekolik exterierovych tipu. Dost se lisi ti z linii chovanych pro dostihy anebo puvodni exterier a dost ti treba z shaelu ci od klimuka kde se x generaci snazi z achala udelat vsestranneho sportovniho kone a kde zakonite jde ten exterier uplne jinou cestou. V podstate ma kazda z chovnych linii sve specificke znaky. Takze jo rusaci maj i achaly s primesi ale ne v pk achalu ;-) a naopak zrovna oni si to hlidaj dost dobre.

6.3.2018 19:31
blackmyday

XXX.XXX.33.80

Tak samozřejmě, že barokní koně jsou vykřížení z jiných plemen, vždyť byli na pokraji vyhynutí, ale v dnešní době jsou jejich PK striktně uzavřena, takže vlastně nemáte co poopravovat.
Prostě jsou plemena striktně uzavřená, plemena která povolují přikřížení jednoho, max dvou jiných plemen (hlavně plňase) a pak jsou plemena tzv. účelových kříženců, která jsou směskou všeho možného jako evropští sportovní teplasi, čsp, wpb, atd.
A pokud si někdo není jistý jak je na tom nějaké plemeno, stačí napsat do daného klubu/svazu/asociace.

7.3.2018 09:04
Horsana

XXX.XXX.40.140

Samozrejme aj PK hucula je uzavretá, na Sovensku mi dokonca strakáča ani nezapísali do HPK, kvôli farbe, hoci má samozrejme štvorgeneračný pôvod.

Čo sa týka Ruska, tak viem len o kabardincoch, je povolený A 1/1, ale musia ho inšpektori schváliť a chodievali čipovať a popisovať žriebätá inšpektori sami, až z Kaukazu.

7.3.2018 11:54
lenacia

XXX.XXX.205.245

Mám pocit že do frise někdy ve 20. Století povolili černého arabského hřebce k obnově krve.

7.3.2018 11:57
liva

XXX.XXX.100.150

Jste se dámy a pane nějak odchýlili od původního tématu...

Neregistrovaný uživatel

7.3.2018 12:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Neodchýlili.Si představte, že bych reklamoval kobylu a koupil jsem jí jako slovenského teplokrevníka a vrátil jí jako bůh ví co? No to by byl bordel ale, ne?

7.3.2018 13:20

Neodchýlili.Si představte, že bych reklamoval kobylu a koupil jsem jí jako slovenského teplokrevníka a vrátil jí jako bůh ví co? No to by byl bordel ale, ne?

plemennú príslušnosť nijako nezmeníte, takže aj keby ste ju vracali, vrátite slovenského teplokrvníka.

7.3.2018 13:40
lenacia

XXX.XXX.205.245

ne nebyl, jenom vy byste byl s prominutím za pitomce, protože kupujete koně, a nic o nich nevíte.

7.3.2018 13:51
liva

XXX.XXX.100.150

Reklamovat se dá asi cokoliv...
Nevíte někdo kde se dá reklamovat a jakou má keklamační lhůtu tchýně?

7.3.2018 14:07

liva napsal(a):

Tchýně je věcné břemeno, té se nezbavíte

7.3.2018 14:07
lenacia

XXX.XXX.205.245

liva napsal(a):

reklamace tchýně je myslím obsažena v balíčku rozvod.

Neregistrovaný uživatel

7.3.2018 14:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

lenacia napsal(a):
ne nebyl, jenom vy byste byl s prominutím za pitomce, protože kupujete koně, a nic o nich nevíte.

Ježiši v průkazu je jasně napsáno PLEMENO! Slovenský teplokrevník.Tak mě zarazilo, že plňas a ČT může klidně zplodit slováka.Jinak za pitomce bych určitě nebyl, protože kolik lidí si myslíte, že rozumí chovu a plemenitbě? Běžte se rozhlédnout po českých stájích a uvidíte nevídané.

7.3.2018 15:09
lenacia

XXX.XXX.205.245

Ježiši v průkazu je jasně napsáno PLEMENO! Slovenský teplokrevník.Tak mě zarazilo, že plňas a ČT může klidně zplodit slováka.Jinak za pitomce bych určitě nebyl, protože kolik lidí si myslíte, že rozumí chovu a plemenitbě? Běžte se rozhlédnout po českých stájích a uvidíte nevídané.

víc než byste si myslel.
Co přesně chcete po českých stájích jako vidět? Že někteří kříží kobylu s čímkoliv co má koule? A co to má jako co společného s tím, že vy nechápete plemenitbu. Ten, kdo se plemenitbě věnuje, ten jí rozumí. Většinou i ten, co úmyslně tvoří křižovatky.
Kdepak Meifi, jste v tom sám. Teda, jste v tom vy a 13 leté holčičky, které před měsícem začaly poprvé chodit na jezdecký kroužek.

Neregistrovaný uživatel

7.3.2018 16:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

lenacia napsal(a):
víc než byste si myslel.
Co přesně chcete po českých stájích jako vidět? Že někteří kříží kobylu s čímkoliv co má koule? A co to má jako co společného s tím, že vy nechápete plemenitbu. Ten, kdo se plemenitbě věnuje, ten jí rozumí. Většinou i ten, co úmyslně tvoří křižovatky.
Kdepak Meifi, jste v tom sám. Teda, jste v tom vy a 13 leté holčičky, které před měsícem začaly poprvé chodit na jezdecký kroužek.

Tak když si to myslíte, s tím já nic nenadělám.Já jenom že co jsem viděl mi stačilo.Teoreticky na tom nebyli tak zle, ale praxe ukázala svoje.Koně si nedokázali ani podržet při kování.Jinak já se můžu zeptat tady 14-ti leté slečny jestli mi vysvětlí ty křižovatky. Obávám se že ta asi ne.Představte si, že má už vlastního koně.smajlík. Já osobně bych chov koní a problematiku kolem toho nechal raději zkušeným chovatelům.K čemu mě tohle asi bude? Spíš mě zajímá chování koní a jak s nimi vyjít k oboustranné spokojenosti.Pak něco ze základů nemocí, ošetřování a jezdectví jde taky mimo mě.Jsem si to značně zjednodušil, protože kdyby mě tohle bavilo, tak jsem nestudoval elektrotechniku, ale veterinu.

7.3.2018 16:15
lenacia

XXX.XXX.205.245

Tak když si to myslíte, s tím já nic nenadělám.Já jenom že co jsem viděl mi stačilo.Teoreticky na tom nebyli tak zle, ale praxe ukázala svoje.Koně si nedokázali ani podržet při kování.Jinak já se můžu zeptat tady 14-ti leté slečny jestli mi vysvětlí ty křižovatky. Obávám se že ta asi ne.Představte si, že má už vlastního koně.smajlík. Já osobně bych chov koní a problematiku kolem toho nechal raději zkušeným chovatelům.K čemu mě tohle asi bude? Spíš mě zajímá chování koní a jak s nimi vyjít k oboustranné spokojenosti.Pak něco ze základů nemocí, ošetřování a jezdectví jde taky mimo mě.Jsem si to značně zjednodušil, protože kdyby mě tohle bavilo, tak jsem nestudoval elektrotechniku, ale veterinu.

já to ve 14 věděla. Asi to bude tím že se o koně zajímám, ale což...
Naopak si myslím že majitel koní by měl základní věci znát, protože všechno souvisí se vším, a ne potom někde tvrdit, že je to pitomost a hloupost, jen pro to, že tomu sám nerozumí.
Co má co držení koní při kování společného s tím že ty nevíš, že lze koně napsat do různých plemenných knih, to opravdu nevím, ale tvoje myšlenkové pochody jsou někdy až na hranici nemoci.

Neregistrovaný uživatel

7.3.2018 16:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

lenacia napsal(a):
já to ve 14 věděla. Asi to bude tím že se o koně zajímám, ale což...
Naopak si myslím že majitel koní by měl základní věci znát, protože všechno souvisí se vším, a ne potom někde tvrdit, že je to pitomost a hloupost, jen pro to, že tomu sám nerozumí.
Co má co držení koní při kování společného s tím že ty nevíš, že lze koně napsat do různých plemenných knih, to opravdu nevím, ale tvoje myšlenkové pochody jsou někdy až na hranici nemoci.

Ty jsi nemocná asi! Copak se s tebou hádám? Pokus se chovat slušně, pokud jsi toho schopná.Nikde jsem nepsal, že tomu rozumím a ani se nechlubil něčím takovým.To že je někdo dobrý teoretik a v praxi si nezaváže ani tkaničku se ti zdá v pořádku? To sakra s koněm souvisí, nemyslíš? Co ti je platné, že teoreticky víš jak strouhat, když pak dostaneš rašpli do ruky a div že si s ní neublížíš.Tohle jsem myslel a taky asi když se chceš starat o koně, tak nezačneš plemenitbou.Chápeš, že jsem stěží rok u koní a mám vlastně dvě práce? Nemám bohužel moc času na to vysedávat u knih o koních, protože to mě neživý.Tak je to teď už srozumitelné?

7.3.2018 16:43
lenacia

XXX.XXX.205.245

Ty jsi nemocná asi! Copak se s tebou hádám? Pokus se chovat slušně, pokud jsi toho schopná.Nikde jsem nepsal, že tomu rozumím a ani se nechlubil něčím takovým.To že je někdo dobrý teoretik a v praxi si nezaváže ani tkaničku se ti zdá v pořádku? To sakra s koněm souvisí, nemyslíš? Co ti je platné, že teoreticky víš jak strouhat, když pak dostaneš rašpli do ruky a div že si s ní neublížíš.Tohle jsem myslel a taky asi když se chceš starat o koně, tak nezačneš plemenitbou.Chápeš, že jsem stěží rok u koní a mám vlastně dvě práce? Nemám bohužel moc času na to vysedávat u knih o koních, protože to mě neživý.Tak je to teď už srozumitelné?

co zase o rašpli a strouhání? Ne, tohle přirovnání je spíš, že nevíš co je to rašple a nechápeš proč se tím koně strouhají.
Navíc to vůbec není o chovatelství, ale prostě přece nemůžu přijít a říct, že můj kůň je sloveský teplokrevník a že to vůbec nedává smysl, a proto je to vada, to je prostě pitomost vůbec napsat.
Dušnost jako taková, může být brána za skrytou vadu.
nakonec, dkyž nerozumím chovatelství, tak přeci nebudu říkat takové hlouposti.
Takže, tobě se tedy nezdá v pořádku, že někdo neumí zavázat tkaničku, ale přijde ti absolutně v pohodě tvrdit, že tvůj kůň je špatně zapsanej, a inspektor byl v té době zdrogovaný...

7.3.2018 17:20
22verunka

XXX.XXX.168.42

meifi aby si v tom nebyl sam.i ja mam svou a1/1 uchovnenou v ct. ve vase pripade u st ( hrebec ktery ji oplodnil byl ct ale pusobil i v knize st) tudiz mate slovaka :)
me treba spise zarazilo ze v chovu ct jsou i plnokrevni hrebci a kdyz snimi pripustim plnokrevnou kobylu budu mit vlastne cistokrevneho a1/1 ale v papirech bude mit ct. coz je vtipny ale je to tak. hribe ma tu prislusnost v ramci ktere pk pripoustite.

7.3.2018 17:24
22verunka

XXX.XXX.168.42

takze asi tolik. muzete pustit holstyna na hanoveraka a stejne mate ct. protoze jste pripoustel v ramci pk ct. je to jednoduchy. ct nema uzavreno pk
ct ani slovak neni ucelene plemeno s nejaky standartem. ikdyz to samozrejme ma pravidla.

Neregistrovaný uživatel

7.3.2018 17:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

lenacia napsal(a):
co zase o rašpli a strouhání? Ne, tohle přirovnání je spíš, že nevíš co je to rašple a nechápeš proč se tím koně strouhají.
Navíc to vůbec není o chovatelství, ale prostě přece nemůžu přijít a říct, že můj kůň je sloveský teplokrevník a že to vůbec nedává smysl, a proto je to vada, to je prostě pitomost vůbec napsat.
Dušnost jako taková, může být brána za skrytou vadu.
nakonec, dkyž nerozumím chovatelství, tak přeci nebudu říkat takové hlouposti.
Takže, tobě se tedy nezdá v pořádku, že někdo neumí zavázat tkaničku, ale přijde ti absolutně v pohodě tvrdit, že tvůj kůň je špatně zapsanej, a inspektor byl v té době zdrogovaný...

Hele a byli u koní taky Adam a Eva? Protože jestli jo, tak teoreticky mám vlastně cokoli. Už mi to osvětlila Verunka22 za což jí děkuji.

Neregistrovaný uživatel

7.3.2018 18:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

22verunka napsal(a):
meifi aby si v tom nebyl sam.i ja mam svou a1/1 uchovnenou v ct. ve vase pripade u st ( hrebec ktery ji oplodnil byl ct ale pusobil i v knize st) tudiz mate slovaka :)
me treba spise zarazilo ze v chovu ct jsou i plnokrevni hrebci a kdyz snimi pripustim plnokrevnou kobylu budu mit vlastne cistokrevneho a1/1 ale v papirech bude mit ct. coz je vtipny ale je to tak. hribe ma tu prislusnost v ramci ktere pk pripoustite.

Tak to je vážně vtipné. Díky za osvětlení problematiky. smajlík

7.3.2018 18:55
kapička

XXX.XXX.64.44

Já si asi sedím na vedení... Co se tu řeší?
A1/1 je odjakživa používán k zušlechťování sportovních koní. A sportovní plemena koní jsou všichni teplokrevníci ( český, slovenský, a další a další...) Nijak extra se od sebe neliší, mají nějaký záměr plemenné knihy (parkurák, drezurní kůň, kůň pro military, všestranný kůň pro hobby jezdce...) A podle toho si vybírají především hřebce, kteří pro plemeno knihu působí. Majitel klisny si v podstatě může vybrat, kam klisnu zapíše. Typický příklad tady z kontlinky je zapisování klisen českého teplokrevníka do plemenné knihy slovenského teplokrevníka v České republice, protože zrovna svaz CS vybral nějakého zajímavého hřebce, kterého ale nevybral svaz ČT. Takže majitelé klisen je nechali zapsat i do plemenné knihy CS a tak vzniklá hříbata se pak automaticky zapisovala jako Slovenský teplokrevník.

Nemám koně, jen čtu, a kováři nohy podržet umím.

7.3.2018 19:08

22verunka napsal(a):

Keby sa dali chovať a 1/1 pod čt, nikto by tie nezmyselne vysoké poplatky za uchovnenie žrebca JC nezaplatil :).

7.3.2018 19:30
22verunka

XXX.XXX.156.195

Keby sa dali chovať a 1/1 pod čt, nikto by tie nezmyselne vysoké poplatky za uchovnenie žrebca JC nezaplatil :).

ano to je jasne ale ze je to proste na hlavu postavene. a1/1 s a1/1 maji ve vysledku ct. nejdo o penize to je samozrejme uplne jina kapitola. hrebec pusobici v chovu a1/1 ma prip. poplatek 15000 a ten samy pro ct napr.1500 + 1500 za brezi klisnu. to je o necem jinem. to bylo jen pro priklad pro meifiho.

7.3.2018 19:35
22verunka

XXX.XXX.156.195

jen jsme chtela poukazat na to o cem mluvil meifi. ze ma kone po a1/1 a otecem ct a ma slov. teplokrevnika.
chtela jsem mu nastinit jak to funguje.

7.3.2018 19:57
newzealand

XXX.XXX.162.233

Mam klisnu A1/1 a budu ji pripoustet hrebcem A1/1 jmenuje se Egerton - ale ten ma cenu za pripusteni v plnokrevnem chovu 23 000 tis ale pro teplokrevny chov jen 5000 tis. je tedy jasne, ze necham klisnu zapsat do ceskeho teplokrevnika, aby cena za pripusteni byla jen tech 5tis.

Narodi se sice cisty plnokrevnik, ale zapsany bude jako Ct

7.3.2018 20:05
22verunka

XXX.XXX.156.195

vim ze to zni divne ale proste to tak je. bohuzel nikdy uz takove hribw nezapisi jako 1/1 nemuze behat dostihy. uz to navzdy bude ct
jestli cam to prijde smesne zeptejte se na svazu. ja na to koukala jako pero z gauce kdyz mi bylo receno ze ma klisna uchovnena pro ct muze byt pustena scyrisem ktery je v tepl.chovu ale hribe nikdy nebude plnokrevnik. takze ano je to levne ale neni to plnas.

7.3.2018 20:07
22verunka

XXX.XXX.156.195

newzeland. pokud tomu nerite overte si to a nezesmesnujte. vim to od p. holika inspektora chovu ct a i na jockey clubu mi to ing. plachy potvrdil.

7.3.2018 20:08
newzealand

XXX.XXX.162.233

Tak plnokrevniky a nebo polokrevniky v dnesni dobe chova asi uz jen ten kdo je chce na dostihy

Ja a asi hodne chovatelu koni do sportu - jako je parkur, military uprednostnime klidne teplokrevny chov

ono 230000tis a 5000tis je vazne rozdil.

7.3.2018 20:09
newzealand

XXX.XXX.162.233

Prepsala jsem se 23tis a 5tis

7.3.2018 20:12
22verunka

XXX.XXX.156.195

ale to uz resitr neco jineho. proste plnokrevnik s plbokrevnikem ma mit plnokrevnika a ne ct. ano pokud mate teplokrevnou kobylu chapu to jako primes krve a zuslechteni ale pokud mam ct a oba rodice jsou plnokrevnici, tak je to porad plnokrevnik byt pod plemenou kniho ct.

7.3.2018 20:12
balisek

XXX.XXX.131.211

Hele a byli u koní taky Adam a Eva? Protože jestli jo, tak teoreticky mám vlastně cokoli. Už mi to osvětlila Verunka22 za což jí děkuji.

Ano, byli. Je to 5 klisen Mohamedovych, které jako jediné z celého stáda zvládly roku 622 n.l. bez odpočinku úprk z Mekky do Mediny. K nim se odkazují rodokmeny nejen arabského, ale i anglického plnokrevníka.

7.3.2018 20:13
newzealand

XXX.XXX.162.233

22verunka napsal(a):
newzeland. pokud tomu nerite overte si to a nezesmesnujte. vim to od p. holika inspektora chovu ct a i na jockey clubu mi to ing. plachy potvrdil.

ted vas trosku nechapu jake zesmesnovani?

Ja jen napsala, ze mam klisnu plnase a budu ji pripoustet sice plnasem ale zapsana bude v teplokrevnem chovu, ze to bude levnejsi a ze hribe bude zapsane jako CT

tak uz teda vazne nevim co jsem rekla spatne ach jo

7.3.2018 20:15
22verunka

XXX.XXX.156.195

prislo mi to jako ironie omlouvam se. v tom mate pravdu uprednostnite teplokrevny chov a je vam jedno ze mate anglicaka pod jinym nazvem. ale behat to nikdy nemuze.

7.3.2018 20:15
newzealand

XXX.XXX.162.233

Pro me, ktera chce kone do military a nepocita s konem do dostihu to je vazne dobra sance jak usetrit za ten obri pripousteci poplatek...

7.3.2018 20:17
newzealand

XXX.XXX.162.233

Napsala jsem o sve situaci, protoze to muze nekomu pomoci - je to cesta jak proste usetrit, kdyz nechcete kone do dostihu

nic spatneho jsem tim nemyslela vazne.

7.3.2018 20:29
balisek

XXX.XXX.131.211

22verunka napsal(a):
takze asi tolik. muzete pustit holstyna na hanoveraka a stejne mate ct. protoze jste pripoustel v ramci pk ct. je to jednoduchy. ct nema uzavreno pk
ct ani slovak neni ucelene plemeno s nejaky standartem. ikdyz to samozrejme ma pravidla.

Nemáte tak zcela pravdu. Teplokrevníci jsou "křižovatky", nicméně mají svůj ucelený standard + musí splňovat určité výkonnostní předpoklady. Cílem chovu je produkovat univerzální sportovní koně ušlechtilého typu a středního tělesného rámce.

Podmínky zařazení do chovu jsou poměrně přísné - není to tak, že jako ČT (ST, FrT atd.) uchovníte každou hajtru.

7.3.2018 20:32

22verunka napsal(a):
ano to je jasne ale ze je to proste na hlavu postavene. a1/1 s a1/1 maji ve vysledku ct. nejdo o penize to je samozrejme uplne jina kapitola. hrebec pusobici v chovu a1/1 ma prip. poplatek 15000 a ten samy pro ct napr.1500 + 1500 za brezi klisnu. to je o necem jinem. to bylo jen pro priklad pro meifiho.

Myslela som ten poplatok za zaradenie žrebca do chovu, u koňa ktorý ma priemerný pôvod a žiadnu extra kariéru,100.000 a u žrebca s trochu lepšou (regionálnou) výkonnosťou 40.000, to sú stále dosť vysoké sumy.
Ako jasné, na jednej strane priemerný žrebec je v chove “strata času a peňazí”, na druhej strane, trh si to vyselektuje sám.
Ďalšia vec je, že pod PK ČT je povolená inseminácia, ktorá je v chove a1/1 zakázaná, takže aj keď by žriebä vzniklo prirodzenou cestou, tak je to plemenná kniha, ktorá dovoluje inseminovať a to sa s chovom a1/1 nezlučuje.

7.3.2018 21:10
carroll

XXX.XXX.214.173

22verunka napsal(a):
ale to uz resitr neco jineho. proste plnokrevnik s plbokrevnikem ma mit plnokrevnika a ne ct. ano pokud mate teplokrevnou kobylu chapu to jako primes krve a zuslechteni ale pokud mam ct a oba rodice jsou plnokrevnici, tak je to porad plnokrevnik byt pod plemenou kniho ct.

Verunko zda se mi, ze motate krevni a plemennou prislusnostsmajlík
Krevne bude kun z takoveho spojeni plnokrevnik, to ano.

Pokud se z takoveho spojeni narodi "plnokrevny" jedinec a bude uchovnen, porad je to zadouci priliv krve, to si neodporuje. Teplokrevny kun hodne vysoko v krvi je pro spoustu lidi velmi zadouci, zejmena do vsestrannosti. Stejne tak leckdo skoci po xx na CT papirech, protoze sehnat zdraveho plnokrevnika co neprosel brzkym obsednutim a dostihovym treninkem je jnak skoro nemozny, chovatele zase nemaji zajem platit absurdne vysoke poplatky, kdyz nechovaji pro dostihy a nepotrebuji tedy JC papiry.
Plemennou prislusnosti spada kazde hribe do PK, v ramci ktere se narodi - v ramci ktere byla zapsana (uchovnena) a pripustena matka.
Proto mohou (Bormann:) nastat pro neznaleho mozna absurdni situace, ze hribe z plnokrevnych rodicu je zapsano jako CT, hribe z hannoverskych rodicu jako zangersheide nebo westfal, hribe z polokrevne matky po holstynovi jako CS apod.
Mam CT bez kapky ceske krve a neni na tom nic divnyho.
Stejne tak hribe, i kdyz je matka uchovnena a otec uchovneny, ale nemel zaplacenou licenci v dobe pripusteni kobyly, bude naveky bez plemenne prislusnosti, i kdyz bude mit plny puvod.
Zalezi proste pouze na tom, v ramci jako PK probehlo pripusteni matky, a na stanovach dane PK.
Moderni teplokrevna sportovni plemena jsou relativne v homogennim typu (neroznatelna na pohled) a proto je to mozne. Neni to chov psu.

7.3.2018 21:53
balisek

XXX.XXX.131.211

Carroll, děkuji za hezké a erudované shrnutí!

Neregistrovaný uživatel

7.3.2018 22:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

No vida a je jasno.Není nad to zeptat se.smajlík Lidi a jen tak mimo téma.Vyplatí se vůbec chovat koně? Při těch všech nákladech a cenách koní mi to nějak nebere kalkulačka.Za kolik by se pak ten kůň musel prodávat aby se vydělalo? Jen se ptám kdo má zkušenost s tím. smajlík

7.3.2018 22:54
22verunka

XXX.XXX.156.195

nevyplati...

7.3.2018 23:40
balisek

XXX.XXX.131.211

No vida a je jasno.Není nad to zeptat se.smajlík Lidi a jen tak mimo téma.Vyplatí se vůbec chovat koně? Při těch všech nákladech a cenách koní mi to nějak nebere kalkulačka.Za kolik by se pak ten kůň musel prodávat aby se vydělalo? Jen se ptám kdo má zkušenost s tím. smajlík

Pokud si odchováte nějaké to hříbě jen tak pro radost, samozřejmě se to nerentuje. Velké profi hřebčíny na prodeji koní (a připouštění klisen) vydělávají. Jinak by nemohli existovat.

8.3.2018 00:01
koně

XXX.XXX.205.252

lenacia napsal(a):

Co přidat trošku nadhledu?
Borman Meifi se snaží o legraci, což je tady docela ojedinělé.Já to docela vítám.
Přece jsme na veřejné diskuzi, tam si může každý psát, co se mu zlíbí.

Neregistrovaný uživatel

8.3.2018 01:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

koně napsal(a):
Co přidat trošku nadhledu?
Borman Meifi se snaží o legraci, což je tady docela ojedinělé.Já to docela vítám.
Přece jsme na veřejné diskuzi, tam si může každý psát, co se mu zlíbí.

Když ono ne každý to pochopí.smajlík Mě už tu náladu lidi začali i závidět. Dneska je dost lidí takových jak bych to řekl chronicky "naštvaných".Mě akorát trochu kazí náladu to s tím naším ustájením.Ještě že jsem takový opatrný a mám vždy další variantu v záloze.Spoléhat na někoho není mým zvykem a zdá se že se to opět ukáže jako správné.smajlík Každopádně jeden hřebčín a dostihová stáj v čechách končí již definitivně prvního května letošního roku.

8.3.2018 05:45

Já toho svého koníčka miluji i když je napsán pod jiným názvem v PK.

8.3.2018 06:53
kapička

XXX.XXX.5.211

Tak to je mi líto meifi, že to tak končí. Takže jste se nakonec s dalšími majiteli nedohodli?

Ale stejně mi vrtá hlavou, kde je u Prahy hřebčín s dostihovou stájí... Znám tak akorát Xaverov.

8.3.2018 06:55
Moyda

XXX.XXX.74.8

Mlékojedy?

8.3.2018 09:40
koně

XXX.XXX.205.252

Když ono ne každý to pochopí.smajlík Mě už tu náladu lidi začali i závidět. Dneska je dost lidí takových jak bych to řekl chronicky "naštvaných".Mě akorát trochu kazí náladu to s tím naším ustájením.Ještě že jsem takový opatrný a mám vždy další variantu v záloze.Spoléhat na někoho není mým zvykem a zdá se že se to opět ukáže jako správné.smajlík Každopádně jeden hřebčín a dostihová stáj v čechách končí již definitivně prvního května letošního roku.

No, to máte pravdu, dobrá nálada dokáže okolí vytočit

8.3.2018 09:42

balisek napsal(a):
Pokud si odchováte nějaké to hříbě jen tak pro radost, samozřejmě se to nerentuje. Velké profi hřebčíny na prodeji koní (a připouštění klisen) vydělávají. Jinak by nemohli existovat.

na predaji a hlavne na rôznych dotáciách.
plus, niektoré veľké žrebčíny sú štátne, takže tam nejako príjem z predaja nie je prioritou( aspoň u nás nie).

8.3.2018 10:45
kapička

XXX.XXX.64.44

koně napsal(a):
No, to máte pravdu, dobrá nálada dokáže okolí vytočit

Mně lidé děkují za to, že jsem usměvavá a dobře naladěná... Třeba nedávno trenérka ve fitku, viděla jsem ji prvně v životě, a když jsem odcházela, tak děkovala, že jsem jí zlepšila den, protože spousta lidí se spíš mračí. A není jediná, kde mám takovou zkušenost. A nikdy se mi nestalo, že by moje dobrá nálada někoho točila... Leda jednou, když jsem měla sešroubovanou zlomenou nohu, tak mi vyčinili svědci jehovovi, proč jako se usmívám a jsem spokojená
Asi záleží, jak člověk tu svoji dobrou náladu prezentuje do okolí...

8.3.2018 13:03
Horsana

XXX.XXX.40.140

Žrebčíny poberajú dotácie na chovné kobyly, žrebce a dobytčie jednotky.

A samozrejme chcú predávať, na Muráni je bežné si rezervovať koňa rok dopredu, predávajú veľmi rýchlo, kone so základným výcvikom za celkom slušné peniaze, to sú valachy a občas aj kobyly, tie už majú väčšinou po bonitácii a dá sa nich poberať dotácia, ak sú v triede Elita.

Ale kobyly predávajú málo.

Ako súkromník a chov a "oplatí sa to" to neviem, detičky majú okrem jedného všetci koule, jedna chovná kobyla sa má žrebiť, ak bude žrebček ostáva mi, kobylku musím vrátiť chovateľovi, taká je dohoda.

Momentálne zhodou okolností celkom živo komunikujem so žrebčínom v Aggteleku, oni celkom radi kone menia, valachy im nevadia, lebo vo veľkom s koňmi aj športujú. Prejavili záujem o výmenu fľakatej muculy, ale ten sa ukazuje nielen že bude o rok- dva-tri veľmi pekný, má aj dokonale flegmatickú povahu a preto zatiaľ meniť nebudem.

Valachy nevadia ani mne, ale z detičiek si budem selektovať podľa povahy, čo bude príliš temperamentné, to predám, možno :D

Mám v pláne ešte nejaké 1-2 chovné kobyly, takže skôr som v nasledujúcich rokoch do toho pripravená investovať, než že by sa mi to oplatilo.

8.3.2018 17:36
anekapace

XXX.XXX.49.20

Krásná vize, budu držet palce.
S chovem jsem začla proto, aby mi peníze z prodeje hříběte pomohly dochovat naše babičky. :) A zjišťuji, že je to poměrně nakažlivé. Vybírám hřebce i na letošek, pokud se vše kolem porodu zvládne a budu na kobyle vidět, že zvládá, asi to zkusíme ještě jednou.

Samozřejmě se mi už nyní zdávají živé sny, jak objíždím závody a fandím "svému" ctyřnohému děcku. :)
Ač nemám o sportu žádné iluze, je to lákavá představa.
Snad Bůh dá a bude mít můj odchov štěstí na normální lidi.
Tobě přeji to samé. (Beztak všechno zůstane doma:).

8.3.2018 18:16
Horsana

XXX.XXX.40.140

"Beztak všechno zůstane doma."

:D :D

Njn, veď práve.
Môj problém je asi aj ten, že nepredám koňa cudzím ľuďom, už nikdy, raz som to urobila a nikdy viac. Takže jedine známym s jasnou predstavou a pochopením pre plemeno a skúsenosťami. Ani to nie je 100 % záruka, ale aspoň niečo.

Ono je to tak, že keby som nemala tie tri teplokrvníky, tak som vysmiata viac, ale musím ich dochovať a to sú skutočné vyžieračky peňaženky, hucule sú v porovnaní s nimi zadarmo.

8.3.2018 20:06
anekapace

XXX.XXX.49.20

Povídej mi o tom! Vždycky, když muž mrmle, že na hov.o ty velké máme (svatou pravdu má!), tak reaguji větou... Stačí říct, dám pryč. A občas si moc přeji, aby řekl...
Ale odvětí, že ty krávy starý už nějak dochováme. ;D

Nebudu lhát, jsou dny, kdy bych všechny tři velký vyměnila za jednoho krtka. Protože náklady jsou nesrovnatelný. Však víš, máš to v bledě modrým..

Tak se realizuji alespoň v tom chovu, maličko.
Zvláště, když několik od fochu lidí označilo běhnu za perspektivní, dává mi to smysl a takové to "vzrušení".

Ale jelikož jsem rozhodnutá, a už to před sebou vidím, že ty "pro starost" dochováme, a "pro radost" necháme, bude se mi s hříbaty lépe loučit. Kdyby v mé budoucnosti nebyl kůň nad metr hůlkové (možná jeden, a to maximálně, do metru pětatřiceti:), asi bych se nezlobila. :)
Možná tě za nějaký rok budu na kolenou prosit, abys mi prodala. ;D.

8.3.2018 20:27
Horsana

XXX.XXX.40.140

:D

No áno, ak už chovať, tak na dobrej kobyle, ktorá nie je magor.

Tak ja hodlám využiť to, že je tu blízko žrebčín s vyše 200 ks huculov a majú v pláne si pomaličky aj odoberať žrebce a robiť ID, čo by mi strašne uľahčilo štrapácie s prevozmi a stresmi k žrebcovi.

Vedúci chovu je strašne príjemný chlapík, čo koňmi a Národným parkom žije, takže som aj nútená sa cvičiť v maďarčine, to je ako bonus ku chovu :D.

8.3.2018 20:39
anekapace

XXX.XXX.49.20

Musí to být hrozně fajn, sdílet na živo, s člověk, co ví... :)
Já občas něco pochytím na netu, taky návštěva pana komisaře Holého byla velmi inspirující... Ale mít někoho za bukem, navíc s takhle početným stádem, to musí být pecka.

Přeji aby se v chovu dařilo, až budeš mít početné stádečko chovných kobyl, pojedu "náhodou" kolem. ;D.

8.3.2018 21:01
Horsana

XXX.XXX.40.140

Tak oni zas Maďari majú trošku iný prístup, inú mentalitu, to sa ťažko popisuje. Proste aj nový pohľad trošku.

A k dokonalému zdieľaniu mi chýba práve ten jazyk, ktorý sa v podstate musím učiť znovu a to ešte potrvá, ale tak mám aj tlmočníka na telefóne a potom každoročnú akciu čo poriada aggtelecký žrebčín v Jósvafó.

No a s muculami som sa sľúbila na výstavu do Topoľčianok, len neviem ešte s ktorými :D

To aby sme začali trénovať tie behy na vodítku, inak bude hanba :D

Dík, ale daj pokoj s početným stádečkom, veď staviť sa môžeš aj bez neho :)

Chovu zdar !

P.S. Termín má Dáša o mesiac, vemienko spľasnuté, tak som ešte pokojná :D.

8.3.2018 22:00
carroll

XXX.XXX.138.91

Nevyplati:o)
Ne pokud to nedelas ve velkym, s dotacema a bez vetsich investic.
Kdyz si chces odchovat ze svy kobyly jedno hribe a nemas to ve vlastnim (a zaroven to nechces mit v nejlevnejsim ustajeni nekde na louce u baliku ve srackach), tak naklady na to hribe presahnou bohate sto tisic jeste pred tim, nez si na nej ve trech letech poprvy sednes. A to za tech idealnich predpokladu, ze byl kun zdravej a nestal balik za veterinu.

9.3.2018 07:02
sisi58

XXX.XXX.191.1

Kůň, který pokašlává, není zdravý kůň. Zdravý kůň nekašle.
V době, kdy jste kobylu kupovala s ní možná ještě šlo něco udělat. Možná. Přechod od zánětu dýchacích cest IAD (neléčeného zánětu) k dušnosti RAO (dříve COPT) trvá asi půl roku. Po tu dobu vývoj ještě lze zvrátit a koně vyléčit. Pak už to NEJDE, nijak, nikdy!
Teď už s tím nic neuděláte.
Máte dušného koně a pokud nekašle, tak je to dušný kůň v remisi. Zrovna teď není přítomen alergen, který dušnost vyvolává.
Rozhodně se vám nepodaří dokázat, v jakém stádiu vývoje nemoci, zrovna Zlatka byla, když jste ji koupila. Tedy jestli vám prodaly kobylu se zánětem nebo už dušnou. Máte smůlu. A hlavně kobylka.
Vy si zjistěte, na co je kobča alergická, pak jí můžete pomoci.

9.3.2018 07:05
sisi58

XXX.XXX.191.1

Prodejce ale tvrdil že se to u ní nenašlo a že dušná není. Na tu správu z Brna taky napsala že nic nenašli.

Na to bych se nespoléhala. Mě to v Brně řekli taky a koník dušný byl. Ale jak píše Horsana, se správnou péčí může žít kůň ještě dlouho. Můj umřel na úplně něco jiného ve 23 letech.

9.3.2018 07:07
sisi58

XXX.XXX.191.1

Takže majiteľ tvrdil, že kobyla má problém, predajca tvrdil, že nemá problém, vy ste si kobylu nedali vyšetriť, aj keď bola možnosť, že má nejaký problém a teraz, po roku a pol vám napadlo, že by to mohla byť sktrytá vada?

Myslím, že se majitelka bojí jara, že bude mít kobyla zase záchvaty. Doufám, že tohle je důvod, nebo ne?

9.3.2018 07:14
sisi58

XXX.XXX.191.1

lenacia napsal(a):
Koupila zlatku s tím, že je zdravá a že jí řekli, že byla Heřmanovu Městci na vyšetření dušnosti, a že nic nenašli a dušná není. Až po koupi klisny se pak později dozvěděla, že klisna nebyla na klinice Městci, ale v Brně, a získala do ruky při zprávu, kde se dozvěděla, že je Zlatka dušná...

Jenže se měla ozvat nejpozději po tom záchvatu před rokem. Kobyle už sice pomoci nebylo, ale mohla bazírovat na tom, že jí sice řekli, že v Městci nic nenašli, jak by taky mohli, když tam nebyla, ale v Brně si nebyli jistí, co kobyle je.Či jak to vlastně bylo.
Teď už se kobyly nezbaví. Nikdo si nekoupí koně, který je nemocný, když je milion koní zdravých k prodeji. Teď už jen bude sypat penízky do bezedné studny, kterou koník s dušností je. A nebo to nechá tak, a kobyla se při některém příštím záchvatu vhodně udusí.

9.3.2018 07:32
sisi58

XXX.XXX.191.1

A když tedy končí, je to stále tajemství, kde s koňmi jste?

9.3.2018 07:44
lenacia

XXX.XXX.225.72

sisi58 napsal(a):
Jenže se měla ozvat nejpozději po tom záchvatu před rokem. Kobyle už sice pomoci nebylo, ale mohla bazírovat na tom, že jí sice řekli, že v Městci nic nenašli, jak by taky mohli, když tam nebyla, ale v Brně si nebyli jistí, co kobyle je.Či jak to vlastně bylo.
Teď už se kobyly nezbaví. Nikdo si nekoupí koně, který je nemocný, když je milion koní zdravých k prodeji. Teď už jen bude sypat penízky do bezedné studny, kterou koník s dušností je. A nebo to nechá tak, a kobyla se při některém příštím záchvatu vhodně udusí.

To už jde mimo mě, jak jsem psala výše, jen sem dala dohromady ten chaos.

9.3.2018 15:26

Když tu byla řeč o uzavřených plemenných knihách, tak Morgani ji také mají, nelze registrovat ani polovičního Morgana v pomocné PK, protože žádná taková neexistuje.

Přidejte reakci

Přidat smajlík