holky odchovala jsem spoustu hribat ale az letos jsem se rozhodla neprodavat hribata ale zkusit se posunout i dale. a ted stojim pred otazjou zda prihlaait hrebecka do 70 ti denniho testu ct ci nikoliv. kontaktovala jsem i svaz ale vzhledem k tomu ze situace je nejista nikdo mi nebyl schopny rict vubec nic kloudneho. tak to zkusim tady. zda nekdo absolvoval se svym hrebcem. na kolik ho to vyslo. prihlasiky do konce srpna to je to jedine co sem se od nich dozvedela. a ted kolik tedy takova sranda stoji? co vse musi hrebec predvest aby ho zaradili do predvyberu?soucasti je vet. kontrola vcetne rtg a dalsi uz samozrejme svaz opet nebyl ochotny zdelit. pry se nevi vzhledem k situaci. jsem z toho trochu zklamana, ale zatim me to neodradilo. jestli chapu dobre, pokud ho na podzim predvyberou, nechavaji si ho v hrebcinci, ? tam ho obsednou a dale s nim pracuji az do konce testu? nebo to zaridim ja jako majitel? mozna jsou me otazky mimo a hloupe ale na svazu mi rekli ze letos se nevi vubec nic tudiz mi ani nic nemohou rict. stacil mi jen takovy nastrel abych vedela ale nikdo nevi. jen rada jedne pani ze by to se svym konem nesla.
Pokud máte "vymazleného" koně a kór hřebce, tak bych ho z ruky nedávala, zejména pokud opravdu dokonale neznáte lidi, kteří ten 70 denní test dělají a tedy netušíte, jak se budou ve vaší nepřítomnosti ke koni chovat
Měla jsem možnost být přítomná u přípravy hřebců/klisen do VZ a sama jsem dva koně do takové přípravy dala a dnes toho velmi lituji, byť šlo o jiné plemeno než ČT. Stálo to hodně peněz a koně mi fest zprasili, víc to tady rozebírat nebudu. Řešila jsem to s mnoha dalšími chovateli, kterým na jejich zvířatech záleželo stejně jako mě a ani jeden by do takové instituce koně nedal, pokud by ho neměl pod denním dohledem. Raději si je připravovali sami.
Poměrně hodně informací najdete zde, ale chce to procházet články, ne všechny se týkají teplokrevníků.
http://www.equichannel.cz/hledat?q=test+h%C5%99ebc%C5%AF
Ale byla bych opatrná se svěřením nadějného hřebce někonu cizímu do přípravy. Hodně bych sháněla reference.
holky dik. chtela jsem aby se nekde, ukazal" ale pravdou je, ze je to spise damsky konik.
je velmi chytry jemny a plnasku v nem nezapre. tudiz mam strach aby mi ho nezkazili. zkusime tedy jiny smer. necham ho do 3 let a pak zacneme poradne neco delat. obsednu ho sama a uvidime jakym smerem se to bude vyvijet. zaklady zvlada vyborne a vlastne si jen uziva jeste teleci leta. takze mame jeste cas.
http://tn.nova.cz/clanek/drsna-vychova-kone-neni-to-bezna-praxe-reaguje-hrebcinec.html Asi všem nám někdy u koní ujely nervy, ale tohle je moc...
Ludmilk
napsal(a):
http://tn.nova.cz/clanek/drsna-vychova-kone-neni-to-bezna-praxe-reaguje-hrebcinec.html Asi všem nám někdy u koní ujely nervy, ale tohle je moc...
Už jsem o tom psala. Jedná se o koně s atypickým chováním.Vše řeší stavěním na zadní. Video je vytržené z kontextu, slečna, co natáčela, by se napřed měla seznámit se situací a domnívám se, že se i zeptat, zda může video umístit na sociální sitě.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.33.62
etnies86
napsal(a):
nevím jestli jsem dobře koukala, ale přišlo mi, že pak ho vyškubával už zbytečně, kůň už nic nedělal. ač to odsuzuji, ještě bych pochopila okamžitou reakci při stavění
Dostal za to trest, že to bylo zbytečně dlouhé.
Nikdo z nas poradne nevi, co se delo pred a po, nechci to nijak soudit. Hrebcin se ale vyjadril, ze problem trva uz vice jak rok... A pokud kun bezne (?) dela neco takoveho po roce systematicke prace, tak se s nim bud pracovalo spatne a nebo jde o zvire, ktere se pro dane vyuziti nehodi (zdravotni nebo psychicky problem) a nemelo by tam, podle me, byt.
Uživatel s deaktivovaným účtem

22verunka
napsal(a):
holky odchovala jsem spoustu hribat ale az letos jsem se rozhodla neprodavat hribata ale zkusit se posunout i dale. a ted stojim pred otazjou zda prihlaait hrebecka do 70 ti denniho testu ct ci nikoliv. kontaktovala jsem i svaz ale vzhledem k tomu ze situace je nejista nikdo mi nebyl schopny rict vubec nic kloudneho. tak to zkusim tady. zda nekdo absolvoval se svym hrebcem. na kolik ho to vyslo. prihlasiky do konce srpna to je to jedine co sem se od nich dozvedela. a ted kolik tedy takova sranda stoji? co vse musi hrebec predvest aby ho zaradili do predvyberu?soucasti je vet. kontrola vcetne rtg a dalsi uz samozrejme svaz opet nebyl ochotny zdelit. pry se nevi vzhledem k situaci. jsem z toho trochu zklamana, ale zatim me to neodradilo. jestli chapu dobre, pokud ho na podzim predvyberou, nechavaji si ho v hrebcinci, ? tam ho obsednou a dale s nim pracuji az do konce testu? nebo to zaridim ja jako majitel? mozna jsou me otazky mimo a hloupe ale na svazu mi rekli ze letos se nevi vubec nic tudiz mi ani nic nemohou rict. stacil mi jen takovy nastrel abych vedela ale nikdo nevi. jen rada jedne pani ze by to se svym konem nesla.
Pokud jste vážený chovatel se zvučným jménem a s praxí a výsledky , tak možná....asi bych kontaktovala poradce chovu ct ve vašem kraji a poradila se s mím, zda je to reálné a jaké jsou podmínky....
http://www.hyje.cz/hyje/28267/
sisi58
napsal(a):
Už jsem o tom psala. Jedná se o koně s atypickým chováním.Vše řeší stavěním na zadní. Video je vytržené z kontextu, slečna, co natáčela, by se napřed měla seznámit se situací a domnívám se, že se i zeptat, zda může video umístit na sociální sitě.
Atypické chovanie, ktoré trvá vyše roka, ale napriek tomu žrebčín považuje za fajn nechať ho žrebcom a naďalej držať v režime box-sedlo-prechádzka na ruke. A od*erie si to kôň, lebo “je debil”.
Keby mám mladého perspektívneho koňa-žrebca, na takéto testovanie do veľkých zariadení ho určite nedám. Nesúhlasím s tým, ako sú tieto kone drźané a kŕmené, takže by som tomu svojho koňa vedome nevystavila. Plemenník sa dá z neho spraviť aj bez testu, tak na čo to siliť, keď vás nič netlačí.
Nerozumím úplně stylu práce s tím hřebcem vzhledem k jeho minulosti. Omlouvají chování toho ošetřovatele tím, že je kůň problémový. Ale snad právě v takovém případě by snad měl být k vodění pomocník, klidně s bičem, který se dá použít šetrněji než devastovat koni hubu opakovaným vycukáváním, ne?
Nedělám si iluze, že to byl ojedinělý incident, ale nechápu úplně, proč ho neučí korektně chodit dva lidi, když ho zatím jeden člověk nezvládne bez konfliktu?
kapička
napsal(a):
Kdo je bez viny, ať hodí kamenem... Komu u koní nikdy neujely nervy? A nemusí jít je o brutální vycukaní, ale cokoliv.
Podle vyjádření hřebčince je kůň stažený z odchovy od podzimu, takže v práci může být od listopadu? Taky jsem nikde neviděla původ, třeba proto si ho tam furt drží.
Jestli je to tak,jak to bývalo ,prostě klasicky na podzim stáhli tříleťáky .
A když hřebečci ,dosud zvyklí řádit volně s kámoši jsou najednou vrženi do boxu a začnou se kolem nich dít věci,které nezažili,tak prostě nejsou jak tupě zírající ovečky.
Jsou to velká,silná a sebevědomá zvířata .Zvyklá řešit věci po koňsku,se stejně silnými vrstevníky.U takových opravdu není na místě čekat,jestli....
A tihle frajeři a i kobylky musí do jara do aukcí a zkoušek zvládnout spousty věcí.Vodění,postoje,davy ,lidi ,někteří obsednutí a přípravu na absolvování zkoušek pod sedlem..
Ošetřovatel prostě nemá léta času na to ,aby s každým jednotlivcem najel ,podle jeho individuality ,léta letoucí nacvičoval .Nebo taky nikdy nenacvičil.
Že nějaká osoba ,někde za křovím načuhuje a zveřejňuje,něco ?Za to bych jí žalovala.Co měla co dělat na hřebčínském pozemku? A zveřejňovat něco,z kontextu úplně vytrženého.O čem nemá ponětí?
Většina takovýchto pi pin,kdyby měla učit chodit na vodítku, tříleťáky z odchovny,pustí koně,padne na zadek a pokakaná bude plakat
A hříbě může dát do ZOO
Když jsme jezdili koukat na chovatelské akce a výstavy.Tak málokdy je mladého schopen předvést majitel. Devadesát procent předvedení odlítali kluci z hřebčína.Kteří přijeli se svými koňmi.
Dostali do ruky cizího ,mladého,který v životě nebyl v hale ,protože majitel jí nemá.V životě neviděl víc lidí .A kluci si s tím museli poradit a hezky ho předvést v pohybu i postoji.
Takže,než budu kritizovat něčí práci,zkusím si sama prakticky.Učit narychlo něco polodivoká hříbata, ze stáda stažená domů. Pak teprv mohu mít názor.
Koně: podle vyjádření https://www.zemskyhrebcinecpisek.cz/aktuality/tiskove-prohlaseni-ke-konfliktu-mezi-zamestnancem-a-konem-na-pude-podniku
to je opravdu tak, jak píšete, kůň byl do nějakých 2,5 let na hříbárně a pak změna, box, lidi, práce...
Podle mého jediné, nad čím se lze pozastavit je to, proč takového koně drží v koulích, ale jak jsem psala víše, třeba má skvělý původ, tak zkouší, jestli se nezklidní.

Přihodím svůj názor, lajky:-).
Nemyslím, že musím sama nejprve najezdit koně na vyklenutí a podsazení, abych mohla mít názor, že rolkur je prasárna. Nejezdím.
Nemyslím, že je třeba navždy aktivně podporovat všechny tradiční postupy z minulosti, ve výchově a vzdělávání natož, jsou totiž i jiné cíle procesu,krom etiky . Taky dnes nikdo nepřeučuje různě sofort ve škole prvňáčky leváky na praváky a nesedíme s rukama za zády..
Myslím, že od dob, kdy byl důvod, proč prostě za co nejkratší dobu s minimem rizika a nákladů dodat do oběhu co nejvíc zrespektovaných koní pro další využití cca laiky / války a jízdní armáda, nenahraditelná síla v zemědělství/ jsou pryč.
Nikdo nerukuje, neprohrajem, hlady nebudeme, kůrovce tahá harvestor.Osobně proto nevidím duvod držet se nutně stejných podmínek / způsob ustájení a rychlost výcviku/.To má být hoby, pro sport a radost?:-O?
Naprosto chápu, že člověku ujedou nervy. Ujely mi mnohokrát, i u dětí, i u koní..
Ale řediteli hřebčína nemělo co ujíždět, ofiko vyjádření nepsal s puškou u hlavy, bylo celkem jedno, jestli sepíše prezentaci postojů hřebčína dnes nebo zítra,.K ředitelské funci podle mého patří názory a vize o provozu podniku a jejich srozumitelné tlumočení ven..
Takže v nikoli tísni pan ředitel napsal, že nadále zastává názor a tím hřebčín filosofii, že výcvik mladých hřebců je úplně v pořádku i v dnešní době a pro dnešní účely,manipuluje oblíbeným "všichni vědí, že" / musíme ihned potrestat/, že je úplně ok, že se mladá zvířata z pasvin zavřou na box 24/7,ven jdou jenom na ruce nebo na výcvik, rychlost výcviku je určena nikoli stavem a schopnostmi zvířete, ale směrnicí, a když v tom kamenném řádu holt jeden živý tvor bude out, tak ho nevykastruji, neprodám komukoli jako odpad, neporazím a nesežeru, ale budu bez změny postupů doufat v jiné výstupy a vinit to zvíře. Eh?
A to je podle mého ryzí tresť toho, co si předtavuji pod "třicetletukoní", a co je z mého pohledu špatně.
Pan ředitel a jeho ofiko stanovisko nejspíš kopírující "ofikostanovisko" části "ofikokoňáků" v kotlince, kteří určují pravidla a za Rohan mluví..Wo tom to je. Problém určitě není ten chlap na lonži, on určitě ví dobře sám, jak si stojí s tím koněm i svými emocemi a schopnostmi vůči němu, Pokud by z ředitelny vál jiný vítr, možná by nebylo co točit, pokud ano, dopis by říkal cca-zaměstnanci ujely nervy, selhal jsem jako garant, člověku jsem domluvil a s koněm dál pracovat, nebude, protože je to nejspíš kontraproduktivní. Otvírám debatu nad způsobem ustájení a systémem zkoušek, koně kastrujeme, bude nabídnut k prodeji, bude utracen, aby se předešlo jeho "zachránění" a úrazu člověka..nebo tak něco..
Ad etika: bez natáčení na tajňačku by se nerozjela kausa Šmejdi dodnes, Každý může natočit cokoli, lidé toužící po faktech ověřují, primární zdroj, další zdroje...neječí nad každou montáží/ano, hodně jich ječí, jako hodně lidí kupuje Blesk-no, realita zůstává/. .Tohle podvrh nebude, viz dopis ředitele.
Ono je hezký říct, děláte to špatně, ale jak by to měli dělat v takovém množství koní, s danými finančními možnostmi, s určitými požadavky od jednotlivých chovatelských svazů ( nemají jenom ČT)? To už nikdo neřekne.
Podle mého člověk s pár koňma i třeba odchovaným hříbětem, nemůže říct, jak to mají dělat ve stáji s desítkama až stovkama koní...
To je jako s výběrem třeba monitoru. Když si ho budu chtít koupit já, přečtu recenze, srovnám nabídky obchodů a do týdne ho mám doma. Můj zaměstnavatel musí vypsat soutěž, zadat nediskriminační požadavky, počkat až soutěž skončí, udělat vyhodnocení a testy, vybrat ten správný a doufat, že právníci ostatních dodavatelů nevznesou námitku. A rok je pryč. A já fakt nepůjdu za zaměstnavatelem s tím, že je snad tupý, když není schopný tohle zařídit stejně jako já. Holt já koupím věc jednu, on třeba stovky, tak na to musí mít postupy, do kterých já nevidím, i když pro sebe si tu věc vyberu úplně v pohodě.
Tak je to podle mého i u těch koní ve vztahu hobbychovatel/malochovatel/hřebčín.
On tenhle rozpor v přístupu je i mezi mamsvéhokoně/mámkoněvpronájmu/jezdímastarámseokoněsoukromníka/jezdímastarámseokoněvJK. Taky se tyhle strany neshodnou třeba v radách na problém v chování koně a jeho řešení...
napsal(a):
Přihodím svůj názor, lajky:-).
Nemyslím, že musím sama nejprve najezdit koně na vyklenutí a podsazení, abych mohla mít názor, že rolkur je prasárna. Nejezdím.
Nemyslím, že je třeba navždy aktivně podporovat všechny tradiční postupy z minulosti, ve výchově a vzdělávání natož, jsou totiž i jiné cíle procesu,krom etiky . Taky dnes nikdo nepřeučuje různě sofort ve škole prvňáčky leváky na praváky a nesedíme s rukama za zády..
Myslím, že od dob, kdy byl důvod, proč prostě za co nejkratší dobu s minimem rizika a nákladů dodat do oběhu co nejvíc zrespektovaných koní pro další využití cca laiky / války a jízdní armáda, nenahraditelná síla v zemědělství/ jsou pryč.
Nikdo nerukuje, neprohrajem, hlady nebudeme, kůrovce tahá harvestor.Osobně proto nevidím duvod držet se nutně stejných podmínek / způsob ustájení a rychlost výcviku/.To má být hoby, pro sport a radost?:-O?
Naprosto chápu, že člověku ujedou nervy. Ujely mi mnohokrát, i u dětí, i u koní..
Ale řediteli hřebčína nemělo co ujíždět, ofiko vyjádření nepsal s puškou u hlavy, bylo celkem jedno, jestli sepíše prezentaci postojů hřebčína dnes nebo zítra,.K ředitelské funci podle mého patří názory a vize o provozu podniku a jejich srozumitelné tlumočení ven..
Takže v nikoli tísni pan ředitel napsal, že nadále zastává názor a tím hřebčín filosofii, že výcvik mladých hřebců je úplně v pořádku i v dnešní době a pro dnešní účely,manipuluje oblíbeným "všichni vědí, že" / musíme ihned potrestat/, že je úplně ok, že se mladá zvířata z pasvin zavřou na box 24/7,ven jdou jenom na ruce nebo na výcvik, rychlost výcviku je určena nikoli stavem a schopnostmi zvířete, ale směrnicí, a když v tom kamenném řádu holt jeden živý tvor bude out, tak ho nevykastruji, neprodám komukoli jako odpad, neporazím a nesežeru, ale budu bez změny postupů doufat v jiné výstupy a vinit to zvíře. Eh?
A to je podle mého ryzí tresť toho, co si předtavuji pod "třicetletukoní", a co je z mého pohledu špatně.
Pan ředitel a jeho ofiko stanovisko nejspíš kopírující "ofikostanovisko" části "ofikokoňáků" v kotlince, kteří určují pravidla a za Rohan mluví..Wo tom to je. Problém určitě není ten chlap na lonži, on určitě ví dobře sám, jak si stojí s tím koněm i svými emocemi a schopnostmi vůči němu, Pokud by z ředitelny vál jiný vítr, možná by nebylo co točit, pokud ano, dopis by říkal cca-zaměstnanci ujely nervy, selhal jsem jako garant, člověku jsem domluvil a s koněm dál pracovat, nebude, protože je to nejspíš kontraproduktivní. Otvírám debatu nad způsobem ustájení a systémem zkoušek, koně kastrujeme, bude nabídnut k prodeji, bude utracen, aby se předešlo jeho "zachránění" a úrazu člověka..nebo tak něco..
Ad etika: bez natáčení na tajňačku by se nerozjela kausa Šmejdi dodnes, Každý může natočit cokoli, lidé toužící po faktech ověřují, primární zdroj, další zdroje...neječí nad každou montáží/ano, hodně jich ječí, jako hodně lidí kupuje Blesk-no, realita zůstává/. .Tohle podvrh nebude, viz dopis ředitele.
Jo, v tom bude jádro pudla.
Popsala jste,že hřebčince jedou podle norem ,které dala ještě armáda.Z dob ,kdy koně byli potřební,takže bylo třeba jich produkovat hodně.A pravidelně je,patřičně připamatované ,odevzdat národnímu hospodářství .
Státní podniky ,prostě jedou dál ,v tomhle rytmu.Bohužel
Nevím,kdo by měl tyhle zajeté pořádky měnit?
Chovatelé ze svazů ČT ?Kdo přikáže řediteli,že se mění metodika ?Stát jako majitel?
Kdo bude schopen vypracovat systém nový? Funkční? Pro podniky ne úplně prodělečný? Pro zvířata pak ,odpovídající jejich potřebám?
Stát není schopen důležitějších věcí,natož řešit mladé koně ve stresu.
Že teď už nikdo nepotřebuje mít koně před třetím rokem, zkráglované ,k výkonu? Ideálně vyrovnaný celý ročník.Že by to klidně postačilo , do pátého?A jiným stylem.
Že odchov po ročnících ,ve stádech ,je prima.Jenže by musel být dostatečný počet ošetřovatelů.
Když hříbata vyženou,je tam idea.Každý večer vázat k jádru,osahat ,nohy pozvedat.
Realita.Jeden ošetřovatel na 30kousků.Ohlávky většina poztrácí ,do tři neděl.Pak už není ,kdo by jim je nasadil ,tudíž nasypáno dostanou,ale s člověkem osobně v kontaktu nejsou.
Korektury rodeo a masakr.
A pak je na podzim vrazí do boxů a hříbata jsou z toho vyřízená.
Ošetřovatel s rajťákem má na krku X kusů vyblázněných mlaďasů.A poradˇsi sám .Aby na jaro byli v cajku.
Takže pip ka,co potajmu z křoví natočí nějakou akci,která jí osobně přijde jako nervák ,mi prostě nepřijde jako adekvátní podnět, ke změně letité rutiny.
Natož pak emotivní komenty laických čtenářů na sociálních sítích

Podstatné pro mě není, jak se to dostalo ven( to je jiný příběh, jak říká pan Kipling,), ale to, že zdokumentované asi odpovídá tomu systému a zařízení. Realitě.
Já si myslím, že takový systém je v současnosti zastaralý, neodpovídá možná ani znění zákona na ochranu zvířat, natož poznatkům o učení a welfare zvířat, je vůči nim zbytečně hrubý a možná je i nesmyslný, protože neprodukuje to, co má. Jak má vypadat a co splňovat zvíře, které takto nastavený výcvik ukončí? A jsou ta zvířata ve většině potom taková, se zárukou hřebčína?
Vy jste doplnila další zasvěcenější detaily. Celkem se shodujeme v odhadu toho, co je.
Od ředitele hřebčína bych čekala, že se zamyslí v otevřeném dopise k události též nad tím, jak to, co reálně je,odpovídá současné úrovni poznání, etiky i zákona na ochranu zvířat, jak to plní poslání, jaké je dnes vlastně to poslání hřebčína. Čekala bych, že zahájí diskuzi o tom, kde vidí hlavní problémy a jaké vidí možnosti je posunout a co a od koho k tomu potřebuje. Pro začátek.
Dočetla jsem se, že naskladňování skorosyrových remont z pastvin na box 24/7 bere jako axiom, nikde nepíše nic o nutné zralosti a minimálních požadavcích na výchovu jako o podmínce, aby zvíře zařadil. Píše,že mladí hřebci se musí tretat, škubáním za hubu ( rozporoval jen délku " trestu",který nebyl trest, v učebním slova smyslu, a tu délku omlouval okamžikovým osobním selháním a vlastnostmi toho koně). Kladně hodnotil, že manipulující krom vyškubávání huby nepoužil nic jiného, třeba bič.
Smutné.
Proč toho koně nevrátí majiteli, ať ho přivede na výchovu a výcvik ke zkouškám, až bude koník voditelný bez ohrožení zdraví všech z A do B, bude alespoň znát box, byť nedokonale v něm ustoupí a na pokyn dá nohu? Vet vám taky neošetří zvíře za cenu vlastního ohrožení a to je lékař, proč se do toho tak coe " učitel,"?
Hřebčíny a směřování hipologie v kotlince fakt nemám ambice řešit. Koně a zvířata mám ráda, lidi upřednostňuji, pokud by šlo o dilema, nejsem vegetarián. Dlouhodobě sleduji u koní " týrací" causy a možnosti posunu vidím stále skeptičtěji. Ryba smrdívá od hlavy.
Kůň je v majetku hřebčína, píše se to v prohlášení....
A teď jenom hádám. Jsem státní hřebčín, mám rozpočet, mám určité prostory, požadavku od jednotlivých chovatelských svazů. Když je nesplním, nedostanu dotace za akcelerační program na koně, kteří by tam mohli při splnění podmínek být zařazeni. Najednou mám menší rozpočet, takže začnu prodávat chovný materiál, zase nebudu "plnit plán", tak opět budu rozpoznávat. Samozřejmě propustím i zaměstnance. Za pár let se dostanu k tomu, že budu mít tak málo koní, že mě stát zruší. Areál se odprodá do soukromých rukou a udělá se z něj wellnes resort. A já si můžu tleskat, protože jsem zahodila staletou práci chovatelů předemnou.
Neznám zahraniční hřebčíny a vlastně ani ty místní. Byla jsem v Piberu, Rakušané si na lipicánech zakládají, je to jejich poklad, zaměstnance si pečlivě vybírají. Koně se odchovávají na obřích pastvinách v horách. Chovné klisny chodí na pastviny i v místě hřebčína. Ale žádné hřebce jsem venku neviděla, a když, tak byl sám v jediném paddocku široko daleko. Všichni byly v boxech. A to si myslím, že tady se fakt snaží udělat pro pohodlí koní maximum, přesto asi nepřišli na to, jak mít desítky mladých hřebců ve výcviku a přitom jim zabezpečit pohyb venku ve výběhu, aniž by nehrozily útěky a vážná zranění.
Napadá mě mít dva naprosto oddělené areály, dostatečně od sebe vzdálené. Jeden pro klisny a druhý pro hřebce. K tomu dva týmy zaměstnanců, hlavně jezdců. Akorát teda nevím, kde v dnešní době a při současných cenách vůbec vzít peníze na pořízení druhého areálu a především pozemků na výběhy.
A nebo připouštět všechny klisny najednou jen jednou za 5-6 let, aby hřebečci stihli plně dospět, v klidu se přijezdit a prodat. To by mohli být v prostorách hříbárny i v době výcviku ( samozřejmě jen v areálech, kde hříbárna nejsou jen obří pastviny v horách). Jenže narážíme opět na problém financí. Zaprvé vybudování výcvikového areálu v místě hříbárny a za druhé úbytek peněz z uchovněných koní v akceleračním programu a z prodeje odchovaných koní, kterých by logicky bylo mnohem méně.
A přiznám se, že už mě nic jiného nenapadá. Jedině zrušit velké chovy a nechat to na soukromnících s pár hříbaty ročně...
Jestli někdo zná velký hřebčín, kde to funguje jinak, budu ráda za poznatky.

Vojenské hřebčíny a historie je pro mnohé cesta zpět, ale ti lidé věděli, co se týká chovu, co dělali a na těch koních je to vidět. Když vydržíte, je ve videu vidět i paddocky pro hřebce s dvojitou ohradou.
https://m.youtube.com/watch?v=AOEeTDaFFyk
Arbora
napsal(a):
Atypické chovanie, ktoré trvá vyše roka, ale napriek tomu žrebčín považuje za fajn nechať ho žrebcom a naďalej držať v režime box-sedlo-prechádzka na ruke. A od*erie si to kôň, lebo “je debil”.
Keby mám mladého perspektívneho koňa-žrebca, na takéto testovanie do veľkých zariadení ho určite nedám. Nesúhlasím s tým, ako sú tieto kone drźané a kŕmené, takže by som tomu svojho koňa vedome nevystavila. Plemenník sa dá z neho spraviť aj bez testu, tak na čo to siliť, keď vás nič netlačí.
Vždyť vás nikdo nenutí, si tam koně dát. Co vím, tak 99 majitelů ze 100 není schopno svého hřebce nikde předvést.
A velmi mnoho majitelů ani kobyly či valachy.
Charakterní hřebci, které jsem znala, byli buď dovezeni ze zahraničí nebo byli půjčení z hřebčinců. Hřebci ze dvorka byli oproti tomu nebezpeční jak sobě, tak hlavně svému okolí.
koně
napsal(a):
Jo, v tom bude jádro pudla.
Popsala jste,že hřebčince jedou podle norem ,které dala ještě armáda.Z dob ,kdy koně byli potřební,takže bylo třeba jich produkovat hodně.A pravidelně je,patřičně připamatované ,odevzdat národnímu hospodářství .
Státní podniky ,prostě jedou dál ,v tomhle rytmu.Bohužel
Nevím,kdo by měl tyhle zajeté pořádky měnit?
Chovatelé ze svazů ČT ?Kdo přikáže řediteli,že se mění metodika ?Stát jako majitel?
Kdo bude schopen vypracovat systém nový? Funkční? Pro podniky ne úplně prodělečný? Pro zvířata pak ,odpovídající jejich potřebám?
Stát není schopen důležitějších věcí,natož řešit mladé koně ve stresu.
Že teď už nikdo nepotřebuje mít koně před třetím rokem, zkráglované ,k výkonu? Ideálně vyrovnaný celý ročník.Že by to klidně postačilo , do pátého?A jiným stylem.
Že odchov po ročnících ,ve stádech ,je prima.Jenže by musel být dostatečný počet ošetřovatelů.
Když hříbata vyženou,je tam idea.Každý večer vázat k jádru,osahat ,nohy pozvedat.
Realita.Jeden ošetřovatel na 30kousků.Ohlávky většina poztrácí ,do tři neděl.Pak už není ,kdo by jim je nasadil ,tudíž nasypáno dostanou,ale s člověkem osobně v kontaktu nejsou.
Korektury rodeo a masakr.
A pak je na podzim vrazí do boxů a hříbata jsou z toho vyřízená.
Ošetřovatel s rajťákem má na krku X kusů vyblázněných mlaďasů.A poradˇsi sám .Aby na jaro byli v cajku.
Takže pip ka,co potajmu z křoví natočí nějakou akci,která jí osobně přijde jako nervák ,mi prostě nepřijde jako adekvátní podnět, ke změně letité rutiny.
Natož pak emotivní komenty laických čtenářů na sociálních sítích
Tá podľa teba pipka tam chodí na prax a toto divadlo sa dialo počas toho, ako tam stádo študentov učilo o chove koní. To je podľa mňa hlavný prúser, že toto učia deti(dorast), že takto sa ku koňom treba správať, lebo to je žrebec a keď ho nebudú denne biť, prerastie vám cez hlavu a zabije vás.
Keď som robila v žrebčíne, všetky kone sa uväzovali na kŕmenie, zabralo to pár minút so starými, chvíľu dlhšie s mladými. Jasne, keď si niekto urval ohlávku, občas to bol boj mu ju spať obliecť, ale spravilo sa to. Víkend kŕmil jeden človek a koní bolo cez 30. Žiadny problém.
V našom najväčšom žrebčíne napríklad s maldými koňmi naďalej pracuje pán, ktorý je alkoholik a kone naozaj psychicky aj fyzicky týra. Napriek tomu, že vedenie opakovane dostalo záznam, že sa toto deje, nič sa nestalo. Asi sa to malo riešiť takto verejne, lebo ten človek je stále tam a stále si na tých zvieratách dvíha sebavedomie.
Arbora
napsal(a):
Kůň byl dovezen na podzim, teď je únor. To není rok.
Čajda
napsal(a):
Všimli jste si jména, které je uvedené jako autor videa? To není náctiletá pipina :( O to je to horší. Pokud se nejedná o shodu jmen...
Dle tiskového prohlášení Vedení Zemského hřebčince Písek, s.p.o. cituji: " Konflikt ze dne 19. února,který byl studentem zemědělské školy vykonávajícího zde praxi zaznamenán kamerou mobilního telefonu a publikován na internetu..."
Jakého jiného autora máte na mysli?

Ano. Je tam možnost voleb. Pro lidi, pro koně ne.
Jsem koňák, chovatel. Vím, jaké jsou podmínky. Mohu do hřebčína nastoupit, nebo ne. Mohu nastoupit a zkoušet něco postupně měnit, nebo ne. Mohu se po pěti, deseti letech zastavit , zamyslet, ohlédnout. Nebo mohu stávající přijmout za své, propagovat, odrážet snahy o změnu, kritiku.
Jsem koňák, mohu přemýšlet, co chci, jakou cenu akceptuji. Mohu odmítat chovatelství. Mohu vybírat jakého koně, conod něj chci, zač. Mohu vybírat jeho kariéru, mohu se stát členem svazu, rozhodovat, co se svým koněm zkusím, co a proč ne, kam ho pošlu, kam ne, co budu sledovat, co řeknu vůči vedení svazu, jakou formou.
Mohu přemýšlet jako občan, koho volit, kterou oblast sledovat, interpelovat poslance, sbírat petice, přesvědčovat okolí o podpoře pro své vize, pomáhat jakkoli komikoli, kdo jde mým směrem.
Nemusím taky nic, nebo mohu akceptovat věci, jak jsou, jakékoli, z důvodů různých, třeba "tradice" cukání v hubě.
Konec se mnou jako člo věkem je, když přestanu kriticky i myslet , odlišný názor začnu brát apriori jako útok a nesmysl a nepřemyšlím, vodkud pokud.

napsal(a):
Vojenské hřebčíny a historie je pro mnohé cesta zpět, ale ti lidé věděli, co se týká chovu, co dělali a na těch koních je to vidět. Když vydržíte, je ve videu vidět i paddocky pro hřebce s dvojitou ohradou.
Děkuji za video.

saola
napsal(a):
Pro sisi58:
Pod videem v médiích byla někde uvedena paní Gabriela Rotová. Ten student, který to natočil, byl její syn.
Hřebčín Amerika, kdyby někdo nevěděl, a články z titulky EQ, Požehnání, když kůň řekne ne, byl poslední.
Osobně mi na faktech, která byla zveřejněna a potvrzena ředitelským prohlášením, nic nemění identita autora.
napsal(a):
Moje znalost němčiny je na úrovni 0, ale jestli jsem to správně pochopila, ti ve výbězích jsou už chovní hřebci, nikoliv mladí hřebci ve výcviku?
Já myslím, že dřív měli chov promyšlený dobře a není potřeba všechny staré metody zapracovat jen proto, že jsou staré.
Mně konkrétně jde opravdu o ty mladý hřebce, ti stáří plemenníci jsou podle mého trošku jiná kategorie. Když třeba v Kladrubech mají dejme tomu v ročníku 30 hřebečků, tak jak zajistit, aby i v době výcviku, kdy se neví jestli z koně bude plemenník nebo půjde vykastrovat, nemuseli stát na boxe.
Já se obávám, že tohle opravdu nemá řešení, protože není prostor a státní hřebčíny nemají asi finance na to, aby zkupovali pozemky.
To že nově vzniklé hřebčíny, kdy majitel buduje na čisté louce, by se zamyslet mohli a minimálně paddocky pro plemeníky postavit, to je věc jiná.
Žofré: Ano můžu přemýšlet a vymýšlet, ale taky musím znát své možnosti a omezení. A z toho vycházet.
To, že tomu inženýrovi ujely nervy tu nikdo nepopírá, trest za to dostal. Ale někdo se holt snaží pochopit prostředí a důvody a někdo šmahem řekne špatně, aniž by našel náhradní řešení celého problému.

kapička
napsal(a):
Žofré: Ano můžu přemýšlet a vymýšlet, ale taky musím znát své možnosti a omezení. A z toho vycházet.
To, že tomu inženýrovi ujely nervy tu nikdo nepopírá, trest za to dostal. Ale někdo se holt snaží pochopit prostředí a důvody a někdo šmahem řekne špatně, aniž by našel náhradní řešení celého problému.
Ano, souhlasím. Musím vycházet ze svých možností.
Od těch vyjít a jít,od někud někam, mám mít alespoň pro sebe a pokud mluvím k dalším a něco vedu, tak pro ně a pak pro ty, co mi za něco platí,zformulováno, kamže to jdu, jaký a kam bude první krok, druhý, kam směr, za rok kouknout, kolik těch kroků jsem ušel, proč ne....
Nebo mohu říkat,, že nemohu nic, vůbec nic, a zůstávat a pokračovat ve stejném
Nebo mohu ještě přidat, že je všechno tak prima a stříbro, že je přímo špatné cokoli i jen zkoušet měnit.
Někde říkám, že jde cokoli snadno a hned? Někde říkám, že bych rušila ZH Písek?
Nebude jedno řešení všech problémů. Budou dílčí řešeni dílčích problémů, jako vždy. Komenty a antikomenty netových diskuzí nejsou řešení. Ředitel ZH má vyhledávání problému podniku a jejich průbězné řešení v popisu práce, za plat. Canka řeší s KVS Stekník gratis nebo se ztrátou, z přesvědčení a ze vztahu ke koním.
Každá holšiška na ifauně si vyslechne " nemáš bambus, nemůžeš mít pandu".Taky říká, jak to má těžký, že by jinak konýšek musel na jatka, že jí kámoška nepomáhá, v práci za moc hodin dávaj málo káčé, seno podražilo, má jen dvoreček, ale chodí s žíbátkem na ty vycházky inpěkně dlouhý atd atd.
kapička
napsal(a):
Keď ale nad tým incidentom všetci mávnu rukou, že nepoznáme okolnosti a žrebčín chudák iné možnosti nemá, v čom sa to zlepší pre tie kone, takto chované?
Vo Švajčiarsku je zákonom dané, že kôň musí mať možnosť ísť denne do výbehu. No a v našom národnom žrebčíne držime kone na reťazi, bez výbehu lebo je to tradícia.
Fajn a váš návrh, jak to zlepšit s reálnými možnostmi aniž by došlo ke zrušení chovu? To je to o co mi jde.
Asi každý by si představoval koně v režimu aspoň 12/12 pro aktivně jezdecky využívané, případně s nějakým zdravotním omezenim a pro zbytek kvalitní pastevko. Ale jaksi nežijeme v ideálním světě...
Je fakt, že jsem životní optimista, takže vzhledem k tomu, že jsem neviděla onoho muže zacházet s jiným koněm, navíc je to vedoucí, tak předpokládám, že s koňmi se standardním vzorcem chování zachází normálně (ano, pro některé špatně, protože negativní podmiňování...).
Plácla jste někdy svoje dítě po zadku? Jestli ano, tak máte štěstí, že vás nikdo nenatočil, dneska byste z toho mohla mít totiž problém a všichni by si na vás ukazovali jako na tu, co mučí a týrá svoje dítě. Co na tom, že jste mu před tím 10X vysvětlovala, že po Pepíčkovi se ten písek opravdu nehází, ale ono stejně hodilo a ještě se smálo....
Proč se to v hřebčíně nejdřív neřešilo interně a až podle ne/reakce vedení se to buď nechalo být nebo medializovalo? Protože senzace, popularita.
Canka a jí podobní tohle všechno vytahují, až když selžou úřady. A ani nevím, jestli se to vůbec probírá na sociálních sítích nebo jenom tady mezi tou hrstkou uživatelů. Ale jestli v tom rozdíl nevidíte...
kapička
napsal(a):
Fajn a váš návrh, jak to zlepšit s reálnými možnostmi aniž by došlo ke zrušení chovu? To je to o co mi jde.
Asi každý by si představoval koně v režimu aspoň 12/12 pro aktivně jezdecky využívané, případně s nějakým zdravotním omezenim a pro zbytek kvalitní pastevko. Ale jaksi nežijeme v ideálním světě...
Je fakt, že jsem životní optimista, takže vzhledem k tomu, že jsem neviděla onoho muže zacházet s jiným koněm, navíc je to vedoucí, tak předpokládám, že s koňmi se standardním vzorcem chování zachází normálně (ano, pro některé špatně, protože negativní podmiňování...).
Plácla jste někdy svoje dítě po zadku? Jestli ano, tak máte štěstí, že vás nikdo nenatočil, dneska byste z toho mohla mít totiž problém a všichni by si na vás ukazovali jako na tu, co mučí a týrá svoje dítě. Co na tom, že jste mu před tím 10X vysvětlovala, že po Pepíčkovi se ten písek opravdu nehází, ale ono stejně hodilo a ještě se smálo....
Proč se to v hřebčíně nejdřív neřešilo interně a až podle ne/reakce vedení se to buď nechalo být nebo medializovalo? Protože senzace, popularita.
Canka a jí podobní tohle všechno vytahují, až když selžou úřady. A ani nevím, jestli se to vůbec probírá na sociálních sítích nebo jenom tady mezi tou hrstkou uživatelů. Ale jestli v tom rozdíl nevidíte...
Na Facebooku to taky jede
Právě mi to vyskočilo na stránce Jezdci.cz A tam ,jsem až překvapená.Že většina komentů nelynčuje výhradně vodiče.Naopak tam dost komentujících chápe,že mladý hřebčák je prostě kapitola sama pro sebe.
Taky se celkem logicky,pustili do matinky studenta,která video zveřejnila.
kapička
napsal(a):
Nevím, co je negativní podmiňování. Možná jste měla na mysli negativní posilování, na tom není vůbec nic špatného. Mohu vás ujistit, že bavíme-li se o operantním podmiňování, slova negativní a pozitivní neznamenají "špatný" a "dobrý", nýbrž "něco ubírám" a "něco přidávám".
Ti "někteří", které podezíráte, že by s negativním posilováním mohli mít problém, nejenomže s ním problém nemají, ale taky nejsou tak úplně spadlí z višně, aby se domnívali, že ve velkých hřebčincích bude někdo s desítkami mladých hřebců pracovat výhradně R+. Ono by pro začátek stačilo, kdyby tam nedocházelo k týrání.
Asi nemusím psát, že to, co bylo k vidění na videu, nemělo s negativním posilováním nic společného.
Nevím, který vzorec chování považujete u koní za standardní, já bych u mladého hřebce drženého 24/7 v boxe a "vychovávaného" pánem z videa, považovala za standardní to, co předvedl.
Reálné možnosti, aby nemuselo dojít ke zrušení chovu? Proč by se měl rušit chov? Ono by stačilo, kdyby občas někdo vybočil z davu, nazval věci pravým jménem, odmítl by se podílet na zajeté rutině...
Pokud budou všichni přikyvovat, tvářit se, že všechno je v pořádku a jinak to nejde, problémy se budou tutlat a zametat pod stůl, nezmění se nic. Což odnesou hlavně ti koně, bohužel.
Terven
napsal(a):
Nevím, co je negativní podmiňování. Možná jste měla na mysli negativní posilování, na tom není vůbec nic špatného. Mohu vás ujistit, že bavíme-li se o operantním podmiňování, slova negativní a pozitivní neznamenají "špatný" a "dobrý", nýbrž "něco ubírám" a "něco přidávám".
Ti "někteří", které podezíráte, že by s negativním posilováním mohli mít problém, nejenomže s ním problém nemají, ale taky nejsou tak úplně spadlí z višně, aby se domnívali, že ve velkých hřebčincích bude někdo s desítkami mladých hřebců pracovat výhradně R+. Ono by pro začátek stačilo, kdyby tam nedocházelo k týrání.
Asi nemusím psát, že to, co bylo k vidění na videu, nemělo s negativním posilováním nic společného.
Nevím, který vzorec chování považujete u koní za standardní, já bych u mladého hřebce drženého 24/7 v boxe a "vychovávaného" pánem z videa, považovala za standardní to, co předvedl.
Reálné možnosti, aby nemuselo dojít ke zrušení chovu? Proč by se měl rušit chov? Ono by stačilo, kdyby občas někdo vybočil z davu, nazval věci pravým jménem, odmítl by se podílet na zajeté rutině...
Pokud budou všichni přikyvovat, tvářit se, že všechno je v pořádku a jinak to nejde, problémy se budou tutlat a zametat pod stůl, nezmění se nic. Což odnesou hlavně ti koně, bohužel.
Tak ono to samozřejmě jinak jde - třeba ve " vyspělých" zemích se s problémovým koněm nikdo nedrbe, a jde rovnou do konzerv pro psy!
A ačkoliv nám to přijde hrozné, tak i taková nemilosrdná selekce na povahu má z hlediska chovu co do sebe ...

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Tak ono to samozřejmě jinak jde - třeba ve " vyspělých" zemích se s problémovým koněm nikdo nedrbe, a jde rovnou do konzerv pro psy!
A ačkoliv nám to přijde hrozné, tak i taková nemilosrdná selekce na povahu má z hlediska chovu co do sebe ...
Vím. Znám způsob šlechtitelské práce s fjordy v historii i v současnosti v NL, není to málopočetné plemeno a vysloveně se selektovalo na charakter. Nevidím na jatkách nic špatně, v NL jsou nedaleko a s koněm tam většinou jel někdo z rodiny , navštěvovali jsme rodinu a chov předchozího vrchního komisaře pro fjordskou PK NL.Je mu přes 70 let, odchoval stovky hříbat a dost šampionů. Pro hřebce k zapůjčení do Čech tam byl muž 2x, u chovatele, na zkouškách hřebců, pak zrovna nakládali a vezli. Ze slov jatka se zrovna já nehroutím:-) a jejich zmiňování je v netových diskuzích u nás považuji často za hystericky manipulativní a falešné dilema.
Co bych dělala?
Nerozumím vůbec chovu a šlechtitelskému programu v kotlině, laickou představu, co bych čekala pro začátek ve vyjádření ředitele ZH Písek v ofikovstanovisku jsem psala výše. Ředitelé a vedení svazů by měli mít reálnější nápady, základem by byla široká diskuze. V rámci svazů, federací, MZ,rozpočtu, tvorby pravidel. Vypadnout by mělo, co tedy vlastně chceme, co to bude stát, kolik do toho kdo se zúčastněných připlatí, co budeme dělat nejprve a co ve druhé řadě a jasná deklarace, co budeme považovat za přijatelné a co ne.
Hlavní je opustit pozici " vše je v pořádku, normální, osvědčené, náš úkol je to vší silou hájit a konzervovat".
Jako řadový koňák bych být verunka 22 neposlala svého koně do programu, jako majitel klisny bych si nestavěla život na příjmu z dotací a zkoušek, já bych nechtěla být chovatel, za stávajících podmínek bych umřela hlady, nechci se živit něčím, co je podle mého vidění "za pocajdle".. V rámci svého svazu bych chodila na schůze a měla do zápisu připomínky a tlačila na vedení. Na diskuzích bych psala tak,jak píšu.
Byla bych sotvahouby pro radost a malinký hlas ke změnám, nebo nekoňák. Průběžně bych si ujasňovala, jak to, co říkám, odpovídá tomu, co podporuji a dělám.
A nechtěla bych bezchybné, ideální, nemožné a hned a hlavně od jiných, doufám:-).
napsal(a):
Vím. Znám způsob šlechtitelské práce s fjordy v historii i v současnosti v NL, není to málopočetné plemeno a vysloveně se selektovalo na charakter. Nevidím na jatkách nic špatně, v NL jsou nedaleko a s koněm tam většinou jel někdo z rodiny , navštěvovali jsme rodinu a chov předchozího vrchního komisaře pro fjordskou PK NL.Je mu přes 70 let, odchoval stovky hříbat a dost šampionů. Pro hřebce k zapůjčení do Čech tam byl muž 2x, u chovatele, na zkouškách hřebců, pak zrovna nakládali a vezli. Ze slov jatka se zrovna já nehroutím:-) a jejich zmiňování je v netových diskuzích u nás považuji často za hystericky manipulativní a falešné dilema.
Co bych dělala?
Nerozumím vůbec chovu a šlechtitelskému programu v kotlině, laickou představu, co bych čekala pro začátek ve vyjádření ředitele ZH Písek v ofikovstanovisku jsem psala výše. Ředitelé a vedení svazů by měli mít reálnější nápady, základem by byla široká diskuze. V rámci svazů, federací, MZ,rozpočtu, tvorby pravidel. Vypadnout by mělo, co tedy vlastně chceme, co to bude stát, kolik do toho kdo se zúčastněných připlatí, co budeme dělat nejprve a co ve druhé řadě a jasná deklarace, co budeme považovat za přijatelné a co ne.
Hlavní je opustit pozici " vše je v pořádku, normální, osvědčené, náš úkol je to vší silou hájit a konzervovat".
Jako řadový koňák bych být verunka 22 neposlala svého koně do programu, jako majitel klisny bych si nestavěla život na příjmu z dotací a zkoušek, já bych nechtěla být chovatel, za stávajících podmínek bych umřela hlady, nechci se živit něčím, co je podle mého vidění "za pocajdle".. V rámci svého svazu bych chodila na schůze a měla do zápisu připomínky a tlačila na vedení. Na diskuzích bych psala tak,jak píšu.
Byla bych sotvahouby pro radost a malinký hlas ke změnám, nebo nekoňák. Průběžně bych si ujasňovala, jak to, co říkám, odpovídá tomu, co podporuji a dělám.
A nechtěla bych bezchybné, ideální, nemožné a hned a hlavně od jiných, doufám:-).
Já nevím, co tomu předcházelo, takže nebudu soudit, ale vsadím se že kdyby vedení hřebce dalo na jatka, tak se strhne úplně stejná (ne-li větší) hysterie.
... a chytly by se toho slečinky "zachránkyně", jedna šťastná by si jej dovezla domů ... Pak by ji hřebec zrušil, jak žádost na byt, a byl by pokoj!
I to je řešení
Děkuji za reakce.
Ano Terven omlouvám se, přepsala jsem se...
Koně: jj, to vím, že tohle na fb jede, šlo mi o kauzy zanedbaných koní co teď třeba řeší Canka. Ty na mě nikde než tady nevyskočili (pokud to není v takovém rozsahu jako Jankov a Rolinka nebo Křenek).
Já jsem asi známá tím, že proti jatkám nic nemám. Ale pošlete si v naší společnosti koně na jatka, jenom kvůli špatnému charakteru.... Leda na tajňačku, aby se o tom vůbec nikdo nedozvěděl, protože jinak budete ještě větší zrůda než že vám párkrát s tím samým koněm ujedou nervy a vycukáte ho v hubě.
Já se setkala s hřebci jenom ze Španělska. Pracanti, klidní, mazlivý, voditelní do výběhu i v blízkosti klisen na ohlávce. Nedělám si iluze o tom, jakou prošly ve Španělsku výchovou... Jediný, co můžu soudit, tak takových 7-8 z 10 člověk nepoznal, že maj koule. A vyloženě zkaženého jsem poznala jednoho, toho si zkazila majitelka nedůsledným přístupem. Při příjezdu ze Španělska to byl neuvěřitelný mazel, furt chtěl drbat a hladit, po nějaké době s majitelkou se z něj stala troska.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já nevím, co tomu předcházelo, takže nebudu soudit, ale vsadím se že kdyby vedení hřebce dalo na jatka, tak se strhne úplně stejná (ne-li větší) hysterie.
... a chytly by se toho slečinky "zachránkyně", jedna šťastná by si jej dovezla domů ... Pak by ji hřebec zrušil, jak žádost na byt, a byl by pokoj!
I to je řešení
Vedoucí funkce má dané personální požadavky na vykonavatele, náplň činnosti, pravomoce, zodpovědnost a plat.
Patří k ní schopnost vytvářet dlouhodobé vize a pracovat průběžně na konkrétních krocích k jejich realizaci, v případě potřeby srozumitelně vysvětlovat postupy a plány směrem nahoru i dolů, holt i v případě potřeby nařizovat nepopulární opatření a obhájit si ho, nést následky.
Ředitel není od toho, aby sbíral lajky na fb a řídils e referendem ifauny:-).
Má vždy svou volbu, "vocajdle pocajdle a dál ne",nebývají to lehké volby.O funkci se vedoucí pracovník uchází, není do ní odvelen, nebo ji minimálně přijímá jako volený.
Má právo a já bych řekla i povinnost svolat si dle potřeby poradní komisi odborníků na řešené téma / na různě oficiální bazi /a zadat jí otázku, seznámit se s výsledky a názorem-nezávazně pro sebe.
Má právo si vyžádat čas na vytvoření si názoru a návrh postupu.
Ředitel by neměl na rozdíl od politika závislý na dnešním výsledku peoplemetru a "rozdávat koblihy", protože odpo jde národ k urnám:-)
V diskuzi zde/na Fb jsem dva dny nebyla/ mi uniká informace, co konkrétně se dnes a na další dny změnilo pro toho koně z videa, což mě zajímá.
Téma se prio mě tč vyčerpalo, nemám potřebu nic dalšího dodat..
saola
napsal(a):
Pro sisi58:
Pod videem v médiích byla někde uvedena paní Gabriela Rotová. Ten student, který to natočil, byl její syn.
Paní Gabriela si neuvědomila (nebo možná ano), co způsobí zveřejněním. Navíc nerozumím, proč to udělala. Já, pokud se mi zacházení s nějakým zvířetem nelíbí, zasáhnu, ale nezveřejňuji.Nebo nezasáhnu a snažím se přes známé, ale určitě nezveřejňuji.
Co tím paní dosáhla? Budou podmínky lepší? Bude ten kůň hodnější? Nemyslím.
Jen předhodila toho člověka v plen neználkům, kteří nic o koních neví a jen křičí. Doma si pak sednou s pocitem dobře vykonané práce k řízku z prasete, které žije a umírá v podmínkách,v jakých žije a umírá.
Zpět ke koníkovi, ruku na srdce, kolika z vás někdy v minulosti neujely nervy? A dítě,pes,kůň, manžel/ka dostali, co proto?! A nikdo vás nevláčí po sociálních sítích,že jste sadista.
Podívejte se na to zase z hlediska toho majitele hřebce: on do něj investoval peníze - připuštění, výživa kobyly/matky, náklady na odchov hřebce - a teď by ho měl dát na jatka, protože díky přitroublému studentovi, který natočil jednu epizodu a jeho matka ji rychle za doprovodného pohoršování se hodila na net, prosáklo na veřejnost, že kůň neochotně spolupracuje s člověkem a vedoucí výcviku v hřebčíně neumí nic jiného než koně vyškubat? No, nevím, no. Mluvit v této souvislosti o kastraci či dokonce jatkách, mi přijde jako největší alibismus a velmi zjednodušené smazání problému. Co v Písku pracuje za lidi, je bohužel jen a jen vizitka toho zemského hřebčince.
Spíš by mne prostě zajímalo, kdo dnes vychovává a učí ty koně v Písku a jakou tam mají metodiku práce s koňmi? Kolik mají kvalifikovaných lidí, schopných si poradit s koněm, který se nechová úplně standardně? Od podzimu tam ten hřebec je, jak ho tedy vodění v klidu učili, kolik si s tím dali práce, a případně co dělali, když to nefungovalo? Dělá to na mne dojem, že nedělali nic, jen prostě škubali průběžně v hubě, a nechali to být.
Když se podíváte na stará videa z "po vojensku" vedených hřebčínů, jedno vás praští do očí - dostatek lidí, kteří se těmi koňmi zabývali. A i když byla metodika výcviku koně daná, výsledek byl velmi obstojný, protože vedle léty ověřených zkušeností, ze kterých vycházela, byla i spravedlivá a násilí vůči koni se netrpělo. Vsuvka pro pozitvní přemýšleče - ano, jistě, excesy existovaly i tenkrát, ale rozhodně to nebyl standard. Mnoho lidí by po koních, kteří tento výcvik absolvovali, sáhlo s radostí i dnes, protože se jednalo o skutečně všestranná zvířata s vynikající ovladatelností. I když jim nedával nikdo dostatečně pozitivně na výběr, zda se učit či pracovat zrovna dnes chtějí či nikoliv.
saola
napsal(a):
Podívejte se na to zase z hlediska toho majitele hřebce: on do něj investoval peníze - připuštění, výživa kobyly/matky, náklady na odchov hřebce - a teď by ho měl dát na jatka, protože díky přitroublému studentovi, který natočil jednu epizodu a jeho matka ji rychle za doprovodného pohoršování se hodila na net, prosáklo na veřejnost, že kůň neochotně spolupracuje s člověkem a vedoucí výcviku v hřebčíně neumí nic jiného než koně vyškubat? No, nevím, no. Mluvit v této souvislosti o kastraci či dokonce jatkách, mi přijde jako největší alibismus a velmi zjednodušené smazání problému. Co v Písku pracuje za lidi, je bohužel jen a jen vizitka toho zemského hřebčince.
Spíš by mne prostě zajímalo, kdo dnes vychovává a učí ty koně v Písku a jakou tam mají metodiku práce s koňmi? Kolik mají kvalifikovaných lidí, schopných si poradit s koněm, který se nechová úplně standardně? Od podzimu tam ten hřebec je, jak ho tedy vodění v klidu učili, kolik si s tím dali práce, a případně co dělali, když to nefungovalo? Dělá to na mne dojem, že nedělali nic, jen prostě škubali průběžně v hubě, a nechali to být.
Když se podíváte na stará videa z "po vojensku" vedených hřebčínů, jedno vás praští do očí - dostatek lidí, kteří se těmi koňmi zabývali. A i když byla metodika výcviku koně daná, výsledek byl velmi obstojný, protože vedle léty ověřených zkušeností, ze kterých vycházela, byla i spravedlivá a násilí vůči koni se netrpělo. Vsuvka pro pozitvní přemýšleče - ano, jistě, excesy existovaly i tenkrát, ale rozhodně to nebyl standard. Mnoho lidí by po koních, kteří tento výcvik absolvovali, sáhlo s radostí i dnes, protože se jednalo o skutečně všestranná zvířata s vynikající ovladatelností. I když jim nedával nikdo dostatečně pozitivně na výběr, zda se učit či pracovat zrovna dnes chtějí či nikoliv.
Kolik znáte lidí, kteří jsou dobrými pracovníky a svou práci umí a jsou podle toho zaplacení?
Problém je, že u většiny lidí (dle veřejných stesků) se diametrální rozchází jejich představa o tom, jak by za své dovednosti a znalosti placeni být měli, s realitou.
A obvyklý subjektivní závěr takového nedoceněného přitroublého idiota pak je - proč bych se namáhal, když mě málo platěj.
Pokud touto slepotou ohledně svých schopností a neadekvátního malého platu trpí i zaměstanci hřebčince v Písku, nikdo jim přece nebrání vyrazit na západ, věřím, že proslulé hřebčíny jim jistě utrhají ruce a poperou se o ně.
A ano, znám jich poměrně dost.
Já se hlásím, nevím, jestli dělám svoji práci dobře, ale dělám ji jak nejlíp umím a s finančním ohodnocením jsem celkem spokojená, ale není to 15 tisíc hrubého no....
Když já myslím, že dřív dělat s koňma byla prestižní záležitost, dneska je to podřadná práce, kterou přeci zvládne každý, tak na co pořádně platit. A jsme v začarovaném kruhu, protože co si budem povídat, je to práce hlavně pro muže, a ti jsou pořád vnímáni, jako živitelé rodin. Takže jako úplně první krok ke zkvalitnění života koní v hřebčínech bych viděla zvýšení společenského postavení zaměstnanců, jejich pečlivý výběr a odpovídající finanční ohodnocení, které by stačilo na nějaký normální život.
Já teda znám stáj, kde měli problém sehnat zaměstnance za 23 tisíc ofiko na pásce s ubytováním, na venkově, kde tohle jsou slušné peníze, které by jinak dostali možná ve fabrice v třísměnném provozu.
saola
napsal(a):
Problém je, že u většiny lidí (dle veřejných stesků) se diametrální rozchází jejich představa o tom, jak by za své dovednosti a znalosti placeni být měli, s realitou.
A obvyklý subjektivní závěr takového nedoceněného přitroublého idiota pak je - proč bych se namáhal, když mě málo platěj.
Pokud touto slepotou ohledně svých schopností a neadekvátního malého platu trpí i zaměstanci hřebčince v Písku, nikdo jim přece nebrání vyrazit na západ, věřím, že proslulé hřebčíny jim jistě utrhají ruce a poperou se o ně.
A ano, znám jich poměrně dost.
Problém je, že ti co něco umí už na ten západ vyrazili (jako ve všech oborech). Minimálně ti mladší.
Ono za monitorem je každý king, všechno umí, a na všechno má řešení. ví přesně co by měli/neměli dělat jiní...,
... akorát pak v reálu jaksi skutek utek
Tohle můžete napsat k jakémukoliv příspěvku, pokud si to ale doopravdy myslíte, proč tady ztrácíte čas?
Jsem vzděláním chemik VŠ, práce mne baví, a mí bývalí spolužáci i kamarádi mimo obor pracují vesměs na místech, překvapivě v ČR, kde je to baví a jsou spokojení. Když se reálně podíváte, jaká je nízká nezaměstnanost, tak nevidím moc důvodů, které by nespokojeným lidem bránily ve změně zaměstnání. Ale více in je brblat a nadávat.
Spokojenost není jen o penězích - ale jistě můžete napsat, že jsou to jen zase kecy za monitorem.
Mějte se pěkně.
sisi58
napsal(a):
Paní Gabriela si neuvědomila (nebo možná ano), co způsobí zveřejněním. Navíc nerozumím, proč to udělala. Já, pokud se mi zacházení s nějakým zvířetem nelíbí, zasáhnu, ale nezveřejňuji.Nebo nezasáhnu a snažím se přes známé, ale určitě nezveřejňuji.
Co tím paní dosáhla? Budou podmínky lepší? Bude ten kůň hodnější? Nemyslím.
Jen předhodila toho člověka v plen neználkům, kteří nic o koních neví a jen křičí. Doma si pak sednou s pocitem dobře vykonané práce k řízku z prasete, které žije a umírá v podmínkách,v jakých žije a umírá.
Zpět ke koníkovi, ruku na srdce, kolika z vás někdy v minulosti neujely nervy? A dítě,pes,kůň, manžel/ka dostali, co proto?! A nikdo vás nevláčí po sociálních sítích,že jste sadista.
Sisi no tak, mala som o vás lepšiu mienku, než to, že fyzické tresty na deťoch či partneroch budete ospravedlňovať štýlom “ušli mi nervy”....
Ad čo spraviť lepšie, no, v tomto konkrétnom pŕpade asi minimálne nevodiť po dvore problémového koňa, keď je tam húf študentov na praxi- tam musí byť humbuk, krik, takže chápem, že vzrušivejší kôň nepôjde v pozore. A ako niekto písal vyššie, možno by bolo celkovo fajn istiť ho v dvoch ľuďoch, aby nebolo nutné likvidovať mu hubu nezmyselným cukaním. A zvážiť to, či je to vhodný kandidát do chovu, ak bežný výcvik psychicky nezvláda- ako bude zvládať športovú záťaž?
Zase vezmite si dostihového stajne, kone sú tam nadupané adrenalínom, kopec žrebcov v stajni(pamätám si obdobie, keď sme ich mali 6), vo veku od ročkov po dospelákov a nezažila som takéto chovanie. A kone nebolo treba takto nezmyselne terorizovať. Jasné, nikto s nimi nerobil pozitívku a keď to situácia vyžadovala, nikto sa s nimi nemaznal, ale začínala som v 12 na žrebcovi a ten kôň sa ani len neozval, keď sme šli v lote s kobylami. A to nebol jediný, tak to proste bolo až na malé výnimky(ktoré občas niećo povedali) štandard.
Ináč v našom štátnom žrebčíne majú zamestnanci slušné platy-úmerné vzdelaniu a pracovnej dobe. Pravda, tiež sa potýkajú s nedostatkom pracovnej sily, štaršia generácia už pomaly odchádza do dôchodkov a mladi nejako neprichádzajú.
Ešte teda dodám, že si nemyslím, že koníček by z tohto umrel, ale vadí mi, že sa to celé bagatelizuje v štýle, že občas sa stane, veď na to neumrie, bla bla.
"Sisi no tak, mala som o vás lepšiu mienku, než to, že fyzické tresty na deťoch či partneroch budete ospravedlňovať štýlom “ušli mi nervy”....
Asi jsem to špatně napsala. Nemyslela jsem bití, spíš nějaké to hulákání, plácnutí, ohnání se. Já svou kobylu bít nemůžu, vrátila by mi to, ale ječet na ni,to mi jde,někdy je fakt hrozná matla.
Ale zase na druhou stranu, měla jsem koně, na kterého jsem jakživo nemusela zvednou hlas, nebyl vůbec důvod.
Jo děcka jsem po zadku plácla, když nebylo zbytí, ale manžela nebiju. Psa bít nemůžu, urazil by se, a kocour jak bysmet.
Tak to neberte úplně doslova.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Každý se ke koni chová jinak.I koně se chovají k různým lidem různě.Z čehož je skoro nekonečná řada kombinací a hodnot proměnných.A z toho plyne jedna jediná věc.Nikdy nemůžeme nikdo od netu říct,jak by se ten který člověk choval u konkrétního koně a jak konkrétní kůň k němu.Jinými slovy co my víme jak se ten hřebec chová k jiným lidem? Možná jenom k tomuhle "profíkovi" má takovou důvěru a respekt.Já taky v hřebčíně viděl kobylku co se k majiteli hřebčína chovala jinak než ke mě například.Jeho se trochu bála a nikdy jsem nezjistil proč.Možná jí kdysi něco udělal a ona si to pamatovala.Nepřiznal se nikdyi když jsem se ho ptal přímo.Vlastně čemu se divit,že?🙂
Pokud s koněm takto pracují od loňského podzimu, ponese si tuhle zkušenost celý život, jak moc ho to poznamená, je otázka. Také by mě zajímalo, jak probíhal výcvik tohoto koně v horizontu těch cca 4 měsíců. Věřím, že pokud by ho chvíli vodili dva /jak už tu někdo psal/ bylo by za chvíli problém vyřešen.
Jako hlavní problém odchoven a důvod proč bych tam svého koně nedala, vidím právě tu "nemožnost" individuálního přístupu. Hodně koní, málo lidí. Fungují desetiletí zaběhlé postupy, rutina... ale fenomén přeci často už od začátku nějak vyniká, v ledasčem se od ostatních liší, je to osobnost, která nutně ten individuální přístup potřebuje.
Já si bohužel nemyslím, že je to věc ojedinělá, že se to děje jenom s tímhle koněm v jejich majetku, a jen v této odchovně...JE TO VŽDY O ČLOVĚKU O JEDINCI a ten samozřejmě selhat může, je to přeci jenom člověk.
U práce s mladým koněm platí dvojnásob že CESTA JE CÍL
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Ono koně bych nesvěřil nikomu cizímu.Na pohádky typu "má se dobře",seno má nostop a přesto je hubený už dávno nevěřím.☺️ A v dnešní době při té ceně sena už vůbec ne.Jinak člověk si dobře pamatuje na toho "brigádníka" v hřebčíně..Myslím ohledně chování ke koním.To byl takový "vůl" a koně vždy místo uklidnění spíš víc rozjančil.K tomu ještě chlastal ligu.Ten po cestě domů z výběhu naprosto vystresoval "nepovedenou" dostihačku Bonďu.🙁 Ona byla trochu hysterka,ale když byl člověk klidný,trpělivý,tak ona se vždy uklidnila a capala domů v klidu a míru.Jenom se prostě občas něčeho bála a rozhodilo jí to,nic víc a žádná hrůza.Ne,tehle "blb" jí samozřejmě hned vycuká jak opustíme výběh a ta oči vytřeštěné a strachy neví co se děje. Tak mu zdrhla a naštěstí domů.Jsem nevěřil ani majiteli,že byl léta u koní.
Na video jsem nekoukala. Ze slovního spojení "Výkonnostní zkoušky" se mi dělá na blití. To samé z inzerátů "prodám 3letého koně po zkouškách, s výkonností..., absolvoval...s umístněním. A je hromada ču..., kteří áááách si koně koupí a budou to podporovat. Kdo z majitelů má opravdu čas na to koně správně připravit? Kdo zaplatí někomu, kdo to umí a bude koni čas věnovat?
Pamatuji jako děcko časy, kdy v Motešické odchovně hřebců a valachů Letný Majer bylo 60kusů 6měsíců-3roky a 1-2 zaměstnanci. Na ranní a večerní krmení mlaďoši na povel zaparkovaní na svém místě u žlabu, na povel se stádo umělo rozdělit do skupin podle maštalí a páslo se na volno (bez ohrady) na pasteveckém koni (1člověk celé stádo). Fungovalo to proto, že na vše potřebné byl čas. Nejezdilo se na závody, nefotili jsme se každých 5 minut na FB. Co se řeklo, to se dodržovalo. Mlaďoši uměli postát na úvazu, u čištění, chodit na ohlávce, podržet nohy. A ten, kdo to s nimi x-krát opakoval, zůstane v mých očích navěky TRENÉR a CHOVATEL.
Pár mlaďochů se i obsedalo. Nikdy jsem neviděla kombinovaný nánosník, vyvazováky a průvlečky. S remontou se půl roku až rok chodilo do terénu.
Také tam sem tam přistál kůň vyřazený ze sportu jako "životu nebezpečný". Na zvíře se nedalo ani šáhnout. Po roce byl schopen jezdit na vyjížďky. Po ROCE každodenní práce od "nic po tobě nechci a je to tak ok", přes "můžeš mě očichat, nedostaneš vidlemi", přes "dotknu se tě a ty mně nezabiješ". Někdo x-krát denně po něm chtěl tohle "nic" a nevyzařoval každým záchvěvem, že spěchá dělat něco jiného.
Lidi prostě nemají čas, nejsou ochotni věnovat čas koni, nejsou ochotni někomu za to zaplatit. Tek kdo to s koňma umí, nemá čas to někoho dalšího naučit, protože musí psát papíry a protože mu to nikdo nezaplatí. Hlavně že všichni chtějí spolupracujícího, uvolněného, mladého, zdravého a levného koně. A jezdit na závody. Nejlépe jen v sobotu, protože v neděli jedou na lyže, kolo,....A kdo to odsere? Koně.
Souhlasím a podepisuji v plném rozsahu.
Vidíte, a je to zase jenom na lidech... proč nemůžou koně absolvovat výkonnostní zkoušky ve 4, v 5ti letech? Proč si chovatel, majitel koně nemůže vybrat, individualně se rozhodnout? V čem je pozdní kůň horší? Proč jako majitel koně nemůžu rozhodnout o tom, že mé zvíře půjde pod sedlo až třeba v 5ti letech? Protože někdo napsal do stanov že to bude ve 3 letech a pak to bude tak, tak a tak? Protože by to stálo víc peněz? Tak ať si alespoň každý může vybrat svobodně sám. Až vznikne takový svaz, kde tato možnost bude, okamžitě tam své koně přehlásím:)
Máme hrozně rádi celý ten koloběh, který začíná pořízením dobré chovné klisny, pečlivý výběr hřebce, péče o klisnu během březosti, to těšení na příchod hříběte je prostě nejvíc..:) A když to všechno dopadne, koukat jak roste, kochat se a zase se snažit všechno dělat na 100% aby to k něčemu bylo...
A protože opravdu zásadně nesouhlasím s tím znásilnit koňské mimino ve 3 letech, tak postupně upouštíme od našeho mikrochovu českého, potažmo slovenského teplokrevníka, a pořídili jsme si Šíry:) Tam je to obří miminko klidně do 5 let, nic nemusíte hrotit, můžete ho vzít na výstavu či svod a nikdo Vás k ničemu nenutí.
Při vší úctě ke všem přispěvatelům, moc nechápu, proč se to tu řeší... vůbec se nechci zastávat hřebčince a podobných zařízení, ani "výchovy" tamních svěřenců, ale důvod, proč to probíhá tak, jak to probíhá, je jasný - peníze. Jak bylo uvedeno výše, zákazník chce sice přiježděného, zdravého a charakterního koně, ale zpravidla není ochoten takového koně zaplatit (ne že by neexistovaly výjimky...). Takže pak se někde musí ubrat... A dokud bude existovat poptávka, bude v tom chovatel (jakýkoliv) pokračovat, v opačném případě buď zkrachuje, nebo bude své chovatelství dotovat z jiných aktivit.
Obávám se, že v tomto směru žádné chovatelské svazy, hřebčince, státní správa, zaměstnanci hřebčinců, prostě kdokoliv kromě zákazníků, toho moc nezmůžou. A i kdyby se v tomto směru něco změnilo, zahraniční konkurence je převálcuje.
Nepřipadá mi to jako selhání jednotlivce či jednotlivé instituce, je to celý systém. A snadné řešení to nemá, snad kromě vzdělávaní laiků, ale to je nadlouho.
Vy máte samozřejmě taky pravdu, je to o penězích. Pak ale nechápu proč právě není ta možnost výběru, volby. Já a nejen já chci do koně ty nemalé SVOJE peníze investovat, a chci si vybrat kdy to zvíře začnu fyzicky zatěžovat. Dělám to přeci s vírou, že se mi to "jednou vrátí":) Dělám to z pro mě logického důvodu, předpokládám totiž, /že pokud se kůň nezraní/ , bude zatěžován až plně vyvinutý, může být ve vysokém sportu třeba ještě v 18-20ti letech a nebudu muset přemýšlet co s 10tiletým přetaženým artrotickým, nepojizdným koněm bude dalších 10-15 let. Nikdo mi samozřejmě nezaručí, že to tak bude ale já bych tím udělala maximum.
A myslím si, že v dnešní době už je docela dost lidí, co peníze mají a jsou ochotní za kvalitního koně zaplatit. Bavím-li se o koních do sportu, pak chovnou klisnu se zajímavou krví a výkonností koupím od 80ti výš, připouštění vyjde třeba +- 50 tis, a pak všechno to okolo... myslím že pak si na takové zvíře o rok déle nepočkat je skoro hřích...
Bohužel se to netýká jen koní s původem, koní produkovaných na prodej, do sportu a chovaných pro obživu a výdělek. Lidi mají potřebu vlézt koni na záda co nejdříve, aby bylo čím se chlubit. Honem na závody, aby bylo čím se chlubit. Koně jsou pro mnoho lidí módní doplněk. Kolikrát platí čím víc peněz má majitel, tím větší potřeba se prezentovat a hlavně rychle, tím větší chudák kůň. Období, kdy si rodiče realizovali své ambice na dětech, už asi odeznívá, děti umí mluvit. Kůň mlčí a je odkázaný na to, co si majitel vymyslí. Zavírátka huby a různá zlepšovátka umožňují si ten pocit užít komukoli. Kdyby bylo na e-shopu s potřebami pro děti tolik donucovacích prostředků, hned by bylo haló. To co se prodává na e-schopech s jezdeckými potřebami, je ok. Na koupi bouchačky člověk oficiálně aspoň potřebuje zbroják. Při koupi donucovacích potřeb v koňoobchodě se nikdo nezeptá "a co s tím budete dělat?".
Oťásek
napsal(a):
Vy máte samozřejmě taky pravdu, je to o penězích. Pak ale nechápu proč právě není ta možnost výběru, volby. Já a nejen já chci do koně ty nemalé SVOJE peníze investovat, a chci si vybrat kdy to zvíře začnu fyzicky zatěžovat. Dělám to přeci s vírou, že se mi to "jednou vrátí":) Dělám to z pro mě logického důvodu, předpokládám totiž, /že pokud se kůň nezraní/ , bude zatěžován až plně vyvinutý, může být ve vysokém sportu třeba ještě v 18-20ti letech a nebudu muset přemýšlet co s 10tiletým přetaženým artrotickým, nepojizdným koněm bude dalších 10-15 let. Nikdo mi samozřejmě nezaručí, že to tak bude ale já bych tím udělala maximum.
Jenže ta poptávka je bohužel pořád ještě malá, většina lidí takto neuvažuje, buď z finančních důvodů, nebo z neznalosti, to je vcelku jedno... nehledě na to, že člověk s takovým přístupem si koupí nejlépe odstávče a dohlédne si jeho odchov a výcvik sám...
Oťásek
napsal(a):
A myslím si, že v dnešní době už je docela dost lidí, co peníze mají a jsou ochotní za kvalitního koně zaplatit. Bavím-li se o koních do sportu, pak chovnou klisnu se zajímavou krví a výkonností koupím od 80ti výš, připouštění vyjde třeba +- 50 tis, a pak všechno to okolo... myslím že pak si na takové zvíře o rok déle nepočkat je skoro hřích...
No, jenže pokud si koupíte klisnu, necháte připustit a pak si na "hříbě" počkáte třeba do pěti let, pak to je Vaše rozhodnutí (a já ho schvaluji). Jenže většina chovatelů koně prodává. A když budou čekat do jeho pěti let, musí ho další dva roky živit, někdo ho musí jezdit atd... je ten rozdíl mezi cenou tříleťáka a třeba pětileťáka finančně zajímavý? Asi ne.
Principiálně máte pravdu, ale realita bohužel funguje jinak. A troufám si opravdu říct, že jediným důvodem jsou finance.
Na druhou stranu jsou tříleté koně, které jsou ready k výcviku a zátěži. Při správném menežmentu sportují bez zranění a bez újmy psychické a fyzické do vysokého věku. A to jsou ty koně, které se mají množit. K tomu byl asi původně myšlen test hřebců atd. Pak existuje třídení hříbat a mladých koní v pravidelných intervalech. Tak by mal být někdo, kdo je schopen poznat, který kůň je ready a který jde na maso, na prodej...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Jinými slovy,co lidem nezakážeš to jim povolíš.Jinak nikdy nic nevyřešíte.Zakázali se chovy kožešinových zvířat? Zakázali a bude pokoj.Teď jsou na řadě klecové chovy slepic.Taky jediné řešení bude zákaz a bude opět pokoj.Proč by se nedalo zakázat obsedání koní v tak mladém věku? Vždyť je to v roce a dvou měsících ještě skoro mimino a ve dvou letech běží už dostih? Věřte mi,že brzy si na tenhle sport určité organizace taky "posvítí".🙂 Jedna už u Vás operuje a má více jak šestnáct tisíc členů.Předkládají návrhy na legislativní změny a veřejně díky médiím informují i obyčejné lidi kolem této problematiky.Já členem přímo nejsem,ale znám lidi co ano.