Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den, jak často necháváte svým koníčkům kontrolovat zuby? Znám lidi, kteří volají zubaře každý rok, někdo volá až když je problém. Jak to máte vy?mému koni je 15 let-mam ho 8let a nikdy neviděl zubaře-začínám mít celkem výčitky.

Oprávněně. zubaře si domluvte, jak kůň kouše-doslova mele pantem, může mít zuby obroušené až do ostrých hran a jiné neduhy. Najdete na netu...
Zrovna včera byla u nás vet a dělala po jednom roce zuby. A i když zprvu vše vypadalo, že do 20ti minut není co řešit, tak pak zajela až na zadní zuby, které byly i po roce přerostlé, protože nemají nahoře protizuby, o které by se obrušovaly a dále dlouho přebrušovala přední zuby, protože kůň má malý nepatrný předkus a zuby nedoléhají přesně na sebe a neobrušují se stejně. I přesto, že to zatím nebyl žádný problém, rozdíl před a po práci byl v hubě patrný. Zrovna tato vet obecně doporučuje kontrolu 1x za 2 roky.

Děkuji za odpovědi, určitě zubaře zavolám. Moje veterinářka občas do huby narychlo koukne. Říkala mi, že zubaře volat až bude problém.

polárka.15
napsal(a):
Taky jsem za preventivní prohlídky, zas tak drahé to není, a pokud po koni něco chceme, musíme do jeho zdraví investovat.
Tak já po něm prakticky nic nechci. Můj kůň má nemocné nohy, tak je to spíše mazlík.Když to tak vezmu, tak chodí jen na procházky a to bez udidla.Ale preventivně určitě zavolám.

bubel
napsal(a):
Zdravím, budu muset nechat dělat koním zuby ( poprvé) a nevím jakého zubaře mám kontaktovat, našla jsem několik zubařů, co pan Filip Neuberg, nebo pan Plch, pan Dušek, ale ty jsou docela z daleka něco blíž k Praze.Zkušenosti, Děkuji za tip.
Vzala bych si veta, ten může koně přispat do žíly, když koník moc nesouhlasí, mám zkušenost s přispáním koně pastou i do žíly, za mě to druhé lepší...
bubel
napsal(a):
Zdravím, budu muset nechat dělat koním zuby ( poprvé) a nevím jakého zubaře mám kontaktovat, našla jsem několik zubařů, co pan Filip Neuberg, nebo pan Plch, pan Dušek, ale ty jsou docela z daleka něco blíž k Praze.Zkušenosti, Děkuji za tip.
Pokud necháváte dělat zuby poprvé, vybírejte opatrně. Je pravděpodobné, že některý z koní toho bude mít v hubě "víc na dělání". Nemám nic proti anestezii ani elektrické brusce, ale je to kombinace, která některé vety svádí k tomu, aby udělali razantnější úpravu než je zdrávo. Jedné mé známé takto ošetřila vetka 6 koní od mladých až po seniorku a ti potom měli cca týden výrazné problémy se žraním.
Pan Plch nám kdysi dělal zuby, netuším, odkud jezdil tenkrát, jen si pamatuju, že to byla docela dálka, ale cena zanedbatelná, protože jednak se cestovné dělilo mezi hodně majitelů a druhak to bylo bez sedace. Tenkrát to bylo kobyly první ošetření, trvalo cca půl hodiny.
Moc dobré reference jsem slyšela na
http://www.konskazubarina.cz/
netuším, zda bere nové pacienty a pak kolem Prahy dělala zuby MVDr. Adéla Lišková, též dobré reference, jen nevím, zda zubařinu provozuje stále.
Terven
napsal(a):
Pokud necháváte dělat zuby poprvé, vybírejte opatrně. Je pravděpodobné, že některý z koní toho bude mít v hubě "víc na dělání". Nemám nic proti anestezii ani elektrické brusce, ale je to kombinace, která některé vety svádí k tomu, aby udělali razantnější úpravu než je zdrávo. Jedné mé známé takto ošetřila vetka 6 koní od mladých až po seniorku a ti potom měli cca týden výrazné problémy se žraním.
Pan Plch nám kdysi dělal zuby, netuším, odkud jezdil tenkrát, jen si pamatuju, že to byla docela dálka, ale cena zanedbatelná, protože jednak se cestovné dělilo mezi hodně majitelů a druhak to bylo bez sedace. Tenkrát to bylo kobyly první ošetření, trvalo cca půl hodiny.
Moc dobré reference jsem slyšela na
http://www.konskazubarina.cz/
netuším, zda bere nové pacienty a pak kolem Prahy dělala zuby MVDr. Adéla Lišková, též dobré reference, jen nevím, zda zubařinu provozuje stále.
Dobrý den,
nevíte jak dlouho se čeká na Plcha. Jsem u něj objednaná již 3 měsíce s tím, že mi dá vědět jak pojede na moravu. Zdá se mi to dost dlouho tak zvažuji veterináře co dělá zuby.
vandal
napsal(a):
Dobrý den,
nevíte jak dlouho se čeká na Plcha. Jsem u něj objednaná již 3 měsíce s tím, že mi dá vědět jak pojede na moravu. Zdá se mi to dost dlouho tak zvažuji veterináře co dělá zuby.
To se omlouvám, netuším. Je to už 4 roky zpátky a neobjednávala jsem to já, ale bývalá ustajovatelka.

Váš děda se taky pravděpodobně narodil v době, kdy ještě nebylo očkování proti obrně, tetanu, žloutence … říká se tomu pokrok a vývoj a je to také důvodem, proč se neustále prodlužuje délka života jak lidí, tak jejich zvířat.
Nekŕmte trolla. Tým myslím Luky luka.
Ad zuby - neviem si predstaviť, ako sa dá urobiť zákrok na zuboch bez sedácie, už len to, ako sa koňovi otvára huba roztváračom mi nie je úplne jasné, keď tie masetery často nie sú úplne relaxované ani po sedácii.
A čo jazyk ? Sedovanému zvieraťu ho vytiahnete z huby a podľa potreby prehadzujete zo strany na stranu, no zaživa je prirodzené, že ním kôň hýbe a zaťahuje ho späť a to nepotrebujeme z mnohých dôvodov.
napsal(a):
Váš děda se taky pravděpodobně narodil v době, kdy ještě nebylo očkování proti obrně, tetanu, žloutence … říká se tomu pokrok a vývoj a je to také důvodem, proč se neustále prodlužuje délka života jak lidí, tak jejich zvířat.
On vychoval několik desítek koní pro zemědělce kteří si pro ně jezdily ze širokého okolí, ano nenkrát se kůň používal na polích dále jako dopravní prostředek, tedy kůň sloužil lidem, dnes lidé slouží koním nazívá se to šlechtění koně se v jeho péči dožívali přes 20 let, tedy je pravdou že pokrok nezastaví š ale jinak se nic zvláštního nezměnilo!kůň je pořád kůň
Luky luka
napsal(a):
Kdy budete ke svému koni volat gynekologa?
Děda choval koně od hříbat 40let a vživotě nevolal zubaře!
A představte si že já už ho využívám. Můžu odvézt kobylku na připuštěni na dva až čtyři dny a né aby tam tvrdla dva měsíce. Jestli je váš děda takový odborník co chov dělal 40 let a přesto se třeba diví že si koně lehaji, tak se nedivím že neví že konim se dělají i zuby.
Moyda
napsal(a):
A představte si že já už ho využívám. Můžu odvézt kobylku na připuštěni na dva až čtyři dny a né aby tam tvrdla dva měsíce. Jestli je váš děda takový odborník co chov dělal 40 let a přesto se třeba diví že si koně lehaji, tak se nedivím že neví že konim se dělají i zuby.
Tak tomu se nediví, není jeden z vás kdo dělá zuby koním žijícím volně?divokým koním?přestaňte své miláčky krmit těmi sra*kama že zverimexu a dejte jim seno a chléb!představte el.ohrady na dřevěné!nebo se naučte zacházet s udidlem pak nebude potřeba zubaře
kolemjdu

XXX.XXX.104.7
Dotaz
napsal(a):
A v případě tohoto koně s jeho křivým skusem je prevencí co? Ano, moudří již tuší - je to zubař!
Je otázka, proč ten křivý skus je - pokud to není úrazem, nebylo náhodou prevencí nechovat na rodičích, kteří také takové zuby měly, ale díky lékařské péči se vůbec dožily preventivního věku?
Lékařskou péčí se sice prodlouží život (ať už je to kůň, člověk či kočka), ale zároveň pak na živu zůstává populace, která bez lékaře nemusí být schopná přežít. U divokých zvířat probíhá tvrdá selekce a zvíře s křivým skusem prostě nepřežije - dál se nemnoží a v populaci zůstanou jen zvířata, která mají zuby v pořádku. Lékařská péče je fajn, ale zároveň by bylo velice moudré, aby takový kůň, co potřebuje zásah zubaře/veterináře v nízkém věku (ne jako důchodce), aby se již na něm nechovalo. Jenže tak to není, a tak je stále více potřeba zubařů, lékařů a tak dále...Zubaři si sami vychovávají populaci svých budoucích zákazníků.
A tak co před x lety nebylo třeba (resp. absolutně ne v takovém rozsahu), je teď na denním pořádku, kdo nevolá zubaře, jako by ani nebyl.
A stejné je to s lidmi - nyní přežijeme takřka všichni do produktivního věku, ale jsme závislí na lékařské péči, a lékařů a jejich zásahů bude třeba více a více. Co se stane, až vlivem nějaké katastrofy lékařská péče nebude na nějakou dobu dostupná?
kolemjdu
napsal(a):
Je otázka, proč ten křivý skus je - pokud to není úrazem, nebylo náhodou prevencí nechovat na rodičích, kteří také takové zuby měly, ale díky lékařské péči se vůbec dožily preventivního věku?
Lékařskou péčí se sice prodlouží život (ať už je to kůň, člověk či kočka), ale zároveň pak na živu zůstává populace, která bez lékaře nemusí být schopná přežít. U divokých zvířat probíhá tvrdá selekce a zvíře s křivým skusem prostě nepřežije - dál se nemnoží a v populaci zůstanou jen zvířata, která mají zuby v pořádku. Lékařská péče je fajn, ale zároveň by bylo velice moudré, aby takový kůň, co potřebuje zásah zubaře/veterináře v nízkém věku (ne jako důchodce), aby se již na něm nechovalo. Jenže tak to není, a tak je stále více potřeba zubařů, lékařů a tak dále...Zubaři si sami vychovávají populaci svých budoucích zákazníků.
A tak co před x lety nebylo třeba (resp. absolutně ne v takovém rozsahu), je teď na denním pořádku, kdo nevolá zubaře, jako by ani nebyl.
A stejné je to s lidmi - nyní přežijeme takřka všichni do produktivního věku, ale jsme závislí na lékařské péči, a lékařů a jejich zásahů bude třeba více a více. Co se stane, až vlivem nějaké katastrofy lékařská péče nebude na nějakou dobu dostupná?
Všichni tady umřeme!!!
kolemjdu
napsal(a):
Tak obecně vzato, nelze než souhlasit.
Ovšem u koní v zajetí probíhá (či by měl probíhat) výběr jedinců do chovu. Tedy když mám tři kobyly a chci hříbě, připustím jen tu, která má ty preventivní zásahy do zubů minimální. Nebo teda v širším pohledu připustím tu kobylu, která je v oblasti zdraví, povahy a pracovní/sportovní upotřebitelnosti nejlepší.
Proto je lepší kupovat koně přímo z hřebčína než od majitele tří kobyl, protože ten hřebčín má z čeho vybírat chovné jedince.

Při žádných patologiích jednou za dva roky, je dostačující, řekla vetka, co dělá zuby.....koně mám mladého ..7let , u mě od roka zubař 3x...
Upřímně řečeno si myslím že hodně majitelů to s úpravou zubů přehání. Myslím, že úpravu jednou a půl roku potřebuje minimum koní a i jednou za rok je to většinou zbytečné. Z části kvůli sedací, bez ní je to hodn složité a musí se to skvělé umět, aby to k něčemu bylo. Ale hodně záleží na konkrétním kusu.
Moje bývalá kobyla se dožila 36 a zuby měla upravovány myslím 4x a to samozřejmě cca po dvacátých narozeninách. Předtím se zuby moc neřešily nikde. Na druhou stranu měla dobrý skus a nikdy žádné problémy. Teď mám jejího syna, letos 15 let. Zuby poprvé před třemi lety, podruhé letos.
Ale už léta letoucí se mým koním každý rok ( u očkování) zubař do huby dívá, sahá a stav zubů hodnotí. Do těch 12 let u valachů říkal že je to zbytečné. Ve dvanácti letech tam podle vet-zubarky měl míň "práce" než jiní koně po roce.
Ale stačí špatný skus, křivá hlava, zlomený/ zkažený zub a je vymalováno...
Občas stačí špatný zásah zubaře u arabky (nebo nedostatečná diagnostika?) a je vymalováno :D a můžu volat zkušeného zubaře každý rok.
U pondi se zlomeným zoubkem je to max 3/4 rok a už to dělá bordel v hubě.
Takže naštěstí tukam že veta nepotřebujeme na akutky, aspoň mu dáme vydělat za zuby :D

takhle, jednou za dva roky kouknout a případně zasáhnout, u starých koní se to broušení nesmí přehnat, aby měl čím kousat.....určitě už nedorůstají tak "rychle"...

Arbora
napsal(a):
Tí bezproblémoví raz za 2 roky, ale máme v ustajnení takých, čo potrebujÚ úpravu raz ročne.
Když mi vet nebo "zubař" ty zuby dělá, tak se rovnou zeptám, jak to vypadá, nechá vás tam i většinou šáhnout-mám strach, vidím svou ruku rozdrcenou mezi stoličkama ,, ale šáhnu a většinou řekne, že to není žádná hrůza a stanoví další ošetření...když kobyla rostla, nechávala jsem koukat do huby po roce, oni ty dospělácké zuby rostou postupně a mléčné na nich mohou zůstat-čepičky....mám i schované. ...