Uživatel s deaktivovaným účtem

Ráda bych znala názor chovatelů na sundavání podkov na zimu. Léta jsem chodila do stáje, kde se to běžně pro rekreační koně dělalo, přes rok se kovali na předky, v prosinci se nenakovali a pak až zas na jaře. Já zatím kovala na předky celoročně, ale uvažuji o tom, zda by mělo nějaký přínos příští zimu zout... jde mi hlavně o to, aby to koni tolik neklouzalo, hlavně tedy i při pohybu ve výběhu. Zátěž přes zimu je jinak minimální, odpočinková.
V zimě nastává problém, že se vám čerstvě zutí mohou na zmrzlých dírách a hroudách omačkat a je to pak horší, než lepší.
U nás jsme zuli dva, jeden je schopen fungovat bez zjevného nepohodlí.Druhý dával už po týdnu najevo značnou nepohodu.
Kdyby byl souvisle sníh, nebo bahno, tak to asi dá každý.Jenže se ten povrch bohužel stále mění.
Zkuste jak to bude snášet ten váš, maximálně znovu nakovete
Nejsem chovatel, nýbrž "pouze" majitel koně. Záleží pouze na koni - jeho kvalitách kopyt a podmínkách v jakých žije. Každý kůň je jiný, jeden to zvládne - druhý ne (třeba můj kůň), každý kůň může mít podkovy z jiných důvodů, toto nelze paušalizovat. Vy znáte svého koně a víte nejlépe jak na tom je a z toho je třeba vycházet. Na toto Vám nikdo neodpoví.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já chápu, že jestli mám nebo nemám nakovat svého konkrétního koně mi nikdo přes internet neporadí :) Ptám se na obecné negativní nebo pozitivní zkušenosti lidí, co dělali stejné rozhodnutí.
Mám kobylu, která musí být kována. Pokud je bosá, má otlaky. Vloni, když bylo u nás hodně sněhu, asi tak po kolena, nebála jsem se jí zout. Ale musela jsem pak dobře vychytat oblevu a nechat jí zpět zavčas nakovat.
Teď mě napadá ještě jedna věc a nechce se mi zakládat nové téma - kobylka má prý slabou rohovinu a proto je tolik háklivá na otlačení, tak mě tak napadlo dát jí botky, aby jí ta rohovina zesílila, aby mohla chodit bosa. Myslíte, že je má dedukce správná, že by to šlo ?
Dep
napsal(a):
Mám kobylu, která musí být kována. Pokud je bosá, má otlaky. Vloni, když bylo u nás hodně sněhu, asi tak po kolena, nebála jsem se jí zout. Ale musela jsem pak dobře vychytat oblevu a nechat jí zpět zavčas nakovat.
Teď mě napadá ještě jedna věc a nechce se mi zakládat nové téma - kobylka má prý slabou rohovinu a proto je tolik háklivá na otlačení, tak mě tak napadlo dát jí botky, aby jí ta rohovina zesílila, aby mohla chodit bosa. Myslíte, že je má dedukce správná, že by to šlo ?
Botičky jsou dobrá volba právě pro koníky, co mají problémy s kopyty. Schvácené, se špatným tvarem, špatnou rohovinou.
Aby se kopyta zlepšovala, je potřeba, aby se obnovila jejich správná činnost. Tedy nemyslím chození, ale činnost vnitřní, a to lze jen u kopyt bosých.
Na práci pak má kůň boty, takže může pracovat bez omezení. A zbývající dobu se kopyta regenerují.
Osobně mám lepší zkušenost se zouváním na podzim, v době, kdy je měkko. První důvod je doba, po kterou je kopyto naboso.2-3 měsíce je pro nějakou regeneraci málo, má to smysl od 5-6 měsíců déle. Za druhé je na podzim měkkčí povrch a je menší riziko otlačení. I tvrdá udusaná hlína bude lépe pružit jak na kámen zmrzlá zem.
Všeobecně se pak přikláním k používaní bot na práci pro rekreační koně. Za předpokladu, že boty sedí a netlačí. Má to výhody jak pro jezdce (nemusí se omezovat v práci a terénu), tak pro koně (po zbytek dne mohou kopyta volně pracovat). Méně praktické jsou botu u sportovních koní, např. v intenzivním dvoufázovém tréninku apod. Pokud majitel chce a dá si s tím práci, tak jdou i tam, ale už je to trošku časově náročnější a je třeba mít třeba 2-3 páry, aby je mohl člověk čistit a nechat vyschnout.
sisi58
napsal(a):
Botičky jsou dobrá volba právě pro koníky, co mají problémy s kopyty. Schvácené, se špatným tvarem, špatnou rohovinou.
Aby se kopyta zlepšovala, je potřeba, aby se obnovila jejich správná činnost. Tedy nemyslím chození, ale činnost vnitřní, a to lze jen u kopyt bosých.
Na práci pak má kůň boty, takže může pracovat bez omezení. A zbývající dobu se kopyta regenerují.
Já se právě bojím aby se mi neotlačila i než přeběhne přes dvorek do výběhu. Ale zase na to bych jí mohla botičky nandat a před výběhem třeba sundat. A je potřeba do nich nějaké speciální strouhání ? Vážně si pohrávám s myšlenkou o pořízení. S kobylkou chodíme víceméně do lesa a možná si něco méně skočíme ( do 80 cm) a to prý jde i s botkama a prý to koním i méně klouže na trávě, co jsem pročetla. A za jak dlouho se třeba ošlapou ? Máme tu docela dost kamenitých cest a musíme vždycky kus přejít po asfaltu.
Dep
napsal(a):
Já se právě bojím aby se mi neotlačila i než přeběhne přes dvorek do výběhu. Ale zase na to bych jí mohla botičky nandat a před výběhem třeba sundat. A je potřeba do nich nějaké speciální strouhání ? Vážně si pohrávám s myšlenkou o pořízení. S kobylkou chodíme víceméně do lesa a možná si něco méně skočíme ( do 80 cm) a to prý jde i s botkama a prý to koním i méně klouže na trávě, co jsem pročetla. A za jak dlouho se třeba ošlapou ? Máme tu docela dost kamenitých cest a musíme vždycky kus přejít po asfaltu.
Však je můžete sundat až před ohradou. Jen před vypuštěním koně, zkontrolovat nohy, jako když jezdíte bez botiček.Ale to je samozřejmost. Žádné speciální strouhání potřeba není. Jen mezi strouháním kopytářem, menší úpravy výčnělky, ostré hrany a tak).
Co se týká druhu, vhodného i na skákání a další technické věci okolo botiček, poradím obrátit se na : http://www.boty-pro-kone.cz/.