Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.3.2018 11:45
1KoNiCi1

XXX.XXX.205.242

mám kobylku březí s hřebcem Aristo Z.
Matka je smíšený bělouš, její matka je také bílá a otec matky téže. Jinak dále z matky původu má samé hnědáky, ryzáky. Ze strany otce jsou pouze hnědáci, ryzáci

Jakou si přibližně myslíte že může mít hříbátko barvu?
Děkuji.

28.3.2018 12:06
kerrika

XXX.XXX.223.226

50% biela, ale dalej bez rodokmenu tazko hadat :)... mas link na jej rodokmen? :).

28.3.2018 12:11
22verunka

XXX.XXX.168.42

takr si mysl.

28.3.2018 12:15
22verunka

XXX.XXX.168.42

take si myslim ze na bilou je tam dost velka sance. zalezi ale jaky gen rodice nesou a jak se to namicha. z me bile kobci vypadl muj sen tm.hnedka s lysinkou a odznaky. po blizsim zkoumani jsem ale videla ze to je simla.

28.3.2018 12:23
22verunka

XXX.XXX.168.42

stejne tak to ale muze byt ryzak nebo hnedak.
kouknete na equichanel tam je serial genetika pekne napsane a celkem dobre srozumitelne.

28.3.2018 12:33
kerrika

XXX.XXX.223.226

Je to tato kobyla? :)...
http://www.schct.cz/cz/plemenna-kniha/89250/.html
50% belus, zalezi co ma matka pod tou bielou, ak bola za mlada rysiak, tak zvysnych 50% tiez rysiak, ak nie tak cca 30% rysiak a 20% hnedak (s vyssou sancou asi tmavy hnedak :).

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.3.2018 13:48

Ze 100 % narozené hříbě nebude bělouš, ale jakákoli jiná základní barva smajlík Z 50 % pak z této základní barvy vybělí. Základní barva u hříběte se nedá odhadnout - geneticky "se míchá" od otce i od geneticky dané základní barvy matky před jejím vybělením. A tu neznáme.

28.3.2018 15:29
kerrika

XXX.XXX.223.226

Da sa odhadnut :)...ak ma matka zakladnu farbu rysavu, tak zrieba z dvoch rysiakov bude jedine rysave :)...ak matka nema zakladnu farbu rysavu, tak je 67% pravdepodobnost, ze nesie jednu alelu pre rysavu farbu (pretoze obidvaja rodicia e nesu). Tak len naopak som to napisala, potom by to bola cca tretinova sanca, ze bude rysave a dvojtretinova, ze bude hnede. To je za predpokladu, ze nam zadavatelke vie povedat aka bola zakladna farba kobyly.
Ak by som pocitala z ciste toho co je napisane v rodokmeni, tak zakladna farba 50% hnedak,50% rysiak :)...na 25% je kobyla ee, z coho moze byt len rysiak, na 50% je Ee (z toho 25% moze byt rysiak a 25% hnedak) a poslednych 25% je pravdepodobnost, ze je kobyla EE a moze z toho byt jedine hnedak
Este tam samozrejme moze vyskocit cierna, ale 0.2% je dost nizka sanca :). Aj ked genetika je svina.

28.3.2018 16:14
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Jestliže je kobyla bílý heterozygot, pak půlka jejích hříbat s neběloušem bude bílá. Více se říci se 100% jistotou nedá.

28.3.2018 20:57

kerrika napsal(a):
Da sa odhadnut :)...ak ma matka zakladnu farbu rysavu, tak zrieba z dvoch rysiakov bude jedine rysave :)...ak matka nema zakladnu farbu rysavu, tak je 67% pravdepodobnost, ze nesie jednu alelu pre rysavu farbu (pretoze obidvaja rodicia e nesu). Tak len naopak som to napisala, potom by to bola cca tretinova sanca, ze bude rysave a dvojtretinova, ze bude hnede. To je za predpokladu, ze nam zadavatelke vie povedat aka bola zakladna farba kobyly.
Ak by som pocitala z ciste toho co je napisane v rodokmeni, tak zakladna farba 50% hnedak,50% rysiak :)...na 25% je kobyla ee, z coho moze byt len rysiak, na 50% je Ee (z toho 25% moze byt rysiak a 25% hnedak) a poslednych 25% je pravdepodobnost, ze je kobyla EE a moze z toho byt jedine hnedak
Este tam samozrejme moze vyskocit cierna, ale 0.2% je dost nizka sanca :). Aj ked genetika je svina.

Co když matka ale byla při narození plavá, izabela, vraník...? Vybělit může jakákoli barva. Mě si ochočila budoucí bělka, při narození plavka. Na fotce je jako dvouletá. Ve stáji je další kobylka, která je bílá a v papírech má plavou - u ní ale nedokážu posoudit, zda byla jako hříbě skutečně plavá, nebo to komisař špatně odhadl. Přišla k nám až nedávno. Ve vedlejší stáji vybělil výrazně strakatý poník - prostě bílá přebíjí vše.

28.3.2018 22:43
blackmyday

XXX.XXX.159.107

Tak jestli je kobyla "červený" bělouš, pak to znamená že v chlupech je "zbytkové" barvivo, tedy je v základu ryzák, možná hnědák. Takže čekejte ryzáka nebo hnědáka a padesáti procentní sanci, že vybělí.

Mimochodem, šutříku, to je nějaká aktuální fotka? Protože tenhle kůň má do bělouše na míle daleko.

29.3.2018 08:36
Varaxi

XXX.XXX.1.226

blackmyday napsal(a):
Tak jestli je kobyla "červený" bělouš, pak to znamená že v chlupech je "zbytkové" barvivo, tedy je v základu ryzák, možná hnědák. Takže čekejte ryzáka nebo hnědáka a padesáti procentní sanci, že vybělí.

Mimochodem, šutříku, to je nějaká aktuální fotka? Protože tenhle kůň má do bělouše na míle daleko.

šutřík píše, že je na fotce dvouletá klisna. Jestli jí je teď třeba pět let, klidně může být už vybělená.
Jestli je na fotce v profilu tentýž kůň (a jestli fotka není přesvětlená :D), tak tam už jsou příznaky vybělování jasně patrné.

29.3.2018 10:11
kerrika

XXX.XXX.223.226

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Co když matka ale byla při narození plavá, izabela, vraník...? Vybělit může jakákoli barva. Mě si ochočila budoucí bělka, při narození plavka. Na fotce je jako dvouletá. Ve stáji je další kobylka, která je bílá a v papírech má plavou - u ní ale nedokážu posoudit, zda byla jako hříbě skutečně plavá, nebo to komisař špatně odhadl. Přišla k nám až nedávno. Ve vedlejší stáji vybělil výrazně strakatý poník - prostě bílá přebíjí vše.

Matka nie je plavak ani izabela, pretoze krem je dominantny, takze niekto z jej rodicov by musel byt plavy/zlty :)...ani jednu z tychto farieb nikde v rodokmeni nema, ani v tej bielej linii a silne pochybujem, ze je tam krem, ktory zhodou nahod nesu len tie biele zvierata a nikde inde sa neprejavil :)...
ze je kobyla vranik samozrejme sanca je, ale 1.5% :)... a na mojich cislach to stale nic nemeni, lebo som pocitala aj s tym ze je Aa alebo aa :)... to je ta 0.2% sanca na cierne zrieba...

29.3.2018 12:07
22verunka

XXX.XXX.168.42

holky z vlastni zkusenosti muzu rict ze genetika je sv*ňa... uz sem par prcku odchovala a kdyz jsem chtela odchovat kone snu( tm. hnedak s odznaky) nastudovala jsem rodokmeny rodicu az do 15 kolene. vybrala takoveho hrebce ktery by odpovidal a nesl gen jaky jsem potrebovala. a hle nemelo ani odznaky ani barvu. nekde v otcove linii byl ryzak a cely mi to po...ral, objevilo se to po vice jak 8 generacich z matky strany nebyl ryzak ani jeden a u otce opravdu nekde kdesi a hribe bylo zrzave jak liska. kdyz potom ona ryzka mela za x let hribe skutecne se narodil tmavy hnedak s odznaky. pry je ryzak hodne rezistni a preziva a nese se i desitky generaci a pak se objevi znovu.
u bile matky je dost mozne ze hribe opravdu vybeli sance je pomerne dost vysoka. otazkou je jaky nese matka gen. znala jsem kobylu co dala z jakeho koliv spojeni vzdy belouse. rodili se ruznezbarveni, od ryzaku po strakose a vyzdycky vybelili. tam byla jistota belouse vzdycky.
šutrik i ja mela plavacka a je z nej v 9 letech temer belous. ikdyz se mi popis komisare nelibil musim mu dat za pravdu. foto 1) 4 lety
2) 8 lety.

30.3.2018 14:36

22verunka napsal(a):
holky z vlastni zkusenosti muzu rict ze genetika je sv*ňa... uz sem par prcku odchovala a kdyz jsem chtela odchovat kone snu( tm. hnedak s odznaky) nastudovala jsem rodokmeny rodicu az do 15 kolene. vybrala takoveho hrebce ktery by odpovidal a nesl gen jaky jsem potrebovala. a hle nemelo ani odznaky ani barvu. nekde v otcove linii byl ryzak a cely mi to po...ral, objevilo se to po vice jak 8 generacich z matky strany nebyl ryzak ani jeden a u otce opravdu nekde kdesi a hribe bylo zrzave jak liska. kdyz potom ona ryzka mela za x let hribe skutecne se narodil tmavy hnedak s odznaky. pry je ryzak hodne rezistni a preziva a nese se i desitky generaci a pak se objevi znovu.
u bile matky je dost mozne ze hribe opravdu vybeli sance je pomerne dost vysoka. otazkou je jaky nese matka gen. znala jsem kobylu co dala z jakeho koliv spojeni vzdy belouse. rodili se ruznezbarveni, od ryzaku po strakose a vyzdycky vybelili. tam byla jistota belouse vzdycky.
šutrik i ja mela plavacka a je z nej v 9 letech temer belous. ikdyz se mi popis komisare nelibil musim mu dat za pravdu. foto 1) 4 lety
2) 8 lety.

to mě pobavilo...
nic proti vám, každý nemůže rozumět všemu...
na ryzáka je potřeba mít "gen" od matky i otce (recesivní homozygot)
na bělouše stačí "gen" jen jeden (dominance nad ostatníma barvama) pokud kobyla byla homozygot - vždy potomek vybělující bělouš nebo heterozygot a vždy se povedlo předat ten správný "gen". Samozřejmě že vždy narození s nějakým pigmentem...
Je jedno do kolikáté generace co kdo měla za barvu, ale jak je barva geneticky založená- homo, hetero...pak je možné dedukovat.
Odznaky jsou dědičné více geny a odhadnout jejich dědičnost je složité, ale odznakoví koně většinou odznakové potomky mají...

30.3.2018 14:50

1KoNiCi1 napsal(a):
mám kobylku březí s hřebcem Aristo Z.
Matka je smíšený bělouš, její matka je také bílá a otec matky téže. Jinak dále z matky původu má samé hnědáky, ryzáky. Ze strany otce jsou pouze hnědáci, ryzáci

Jakou si přibližně myslíte že může mít hříbátko barvu?
Děkuji.

Mám kobylu po Aristo Z, letos pětiletá, hnědka s odznaky- celej dědeček Alme, v létě sem tam bílý chloupek.
Matka tmavá hnědka po Fetyš...
foto: dvouletá na pastevku.

30.3.2018 18:15
22verunka

XXX.XXX.168.42

jo to mate pravdu ikdyz tenkrat jsem v tom lezela celkem dost dlouho nicmene proste vysledek byl ze po x generacich vylez ryzacek.takze ano oba rodice ho klidne mohli nest jen se projevil az po xxx letech.

Přidejte reakci

Přidat smajlík