Opa
napsal(a):
Čím krmíte své QH? Na několika diskuzích jsem četla, že je pro ně oves nevhodný - má se nahradit ječmenem.
Nemyslím, ze by to měl být problém. Výhodou QH je, ze většinou jim stačí seno. Já prikrmuji ovsem, i když mám QH s A1/1 a není žádný problém ani s zivosti nebo ze by měl příliš moc energie.
Rozdíl je v tom, ze ječmen je dlouhodobá energie kdežto oves je krátkodobá, tím byste se asi měla řídit...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Škroby sú vždy rýchla energia, dlhodobá energia sú najmä tuky a vláknina- takže všetky jadrové krmivá sú skôr na okamžitú a výbušnú energiu. Nevýhoda jačmeňa je, že je ťažsie stráviteľný, takže sa musí mechanicky, alebo tepelne upraviť, skôr než sa skrmuje.
Pokud chcete krmit ječmenem, doporučuji ječmenné/ječné vločky. Hydrotermicky (tlak a teplota) zpracované zrno ječmene. Ječmen sám o sobě je dost tvrdý/ostrý.
Co se týká toho, že koně plemen QH jsou zvyklí na ječmen. Pochybuji, že jste si koně dovezla z Ameriky a koně odchovaní v ČR už běžně žerou oves.
Jinak jak píše baarbora obilí je rychlá energie. A z obilí je oves nejlépe stravitelný pro koně. Lépe než ječmen. Říká se, že oves jde koním "do hlavy", ale je to kůň od koně, nelze paušalizovat.