Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.4.2018 07:32
kralovnaAsh

XXX.XXX.28.131

Dobrý den, měla bych otázku ohledně sedel.
Jsou sedla KenTaur opravdu tak dobrá? Včera jsem totiž četla článek, kde je sedlář díky kostře řadil k průměrným.
Kdyby byla dobrá, tak bych potřebovala poradit i s konkrétním typem. Rozhoduji se mezi Senecou, Jupiterem, Apollonem a Kassiopeiou. Koník je teplokrevník s velikostí komory 3 - budou mu sedět ? (Aspoň přibližně, vím že se nejdřív musí zkusit) Koník je také silně rekreační - je pouze na vyjížďky, práci na jízdárně kvůli minulosti nesnáší ale nám to nevadí, tak jsme jej už koupili a na nic jiného jsme koně nehledali. S tím že je vyjížďkový se pojí další věc - aby sedlo bylo pohodlné - aby se v něm dalo sedět i pár hodin. Proto se bojím koupě skokového - jsou tato KenTauři sedla hodně skoková?
Nejvíce se mi líbila Seneca, její popis je opravdu univerzální, ale bojím se ji pořídit, neboť u většiny používaných sedel (já chci nové, pouze jsem koukala) byly ‘zmačkané’ bočnice a tak. Chci opravdu sedlo, které bude vypadat skvěle (samozřejmě jej budu udržovat) déle než pár let...
Předem děkuji za odpovědi a omlouvám se za sloh, Ash.

11.4.2018 09:58
rebeks

XXX.XXX.208.14

Těžko radit, chce to zkoušet. Kentaurů jsme pár vyzkoušeli a nikdy to nebylo ono, hlavně ze strany koně. Volila bych spíše Kieffer. Sama ho mám v drezúrním provedení a není problém v něm strávit i celý den. Kvalitativně je to o třídu dál než Kentaur a když se vezme trochu zajeté, tak se dá sehnat za skvělé peníze.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.4.2018 10:13

Myslím, že Kentaurů se bát určitě nemusíte. Jediné, na co trpí, je rozjíždění švů na posedlí...
Samozřejmě je obrovské množství výrobců. Tedy levnější i dražší, mizernější i kvalitnější, tedy právě proto se může KT řadit mezi průměr. Myslím, že mnoho českých jezdců je s ním spokojeno. Jsou to sedla pohodlná, ale hodně záleží, aby prostě seděla celé jezdecké dvojici.

Kiffer mám také ráda, jen jsou některá starší již tvrdá, tedy nějaké celodenní putování v tom není extra luxus. Ale je to taky o konkrétním sedle, na jaké člověk narazí. Kvalita (trvanlivost) je samozřejmě daleko vyšší než u KT. Ale takových sedel je taky hromada. To asi nemá smysl vyjmenovávat.

Uvědomte si, co od sedla chcete, jaké parametry by mělo mít a podle toho hledejte. Taky podle toho, na co jste Vy osobně zvyklá. Někdo má rád skočky, někdo drezurky. V obojím, pokud se nejedná o speciály, se dá být v sedle x hodin. Někomu bude vyhovovat univerzál. To Vám nikdo nepoví. Nebo jo, ale bude to brát podle sebe a to nemusí být to vhodné pro Vás

11.4.2018 10:50
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Já jsem za svých xx let u koní čistě nechutně Kentaurácká. Proč? Protože jejich věci jsou jak hezké, tak je mám i xx let ozkoušené - od boty pro mně až po sedla pro koně. Různé typy, různá provedení, nová, stará, s ničím jsem neměla žádný problém. Jediný problém byl asi u 15 let starého sedla, kdy bylo vysezené a bylo potřeba jej doplnit (ale což je naprosto normální). Zatím jsem se nesetkala s problémem, jak píše hhippie, co se týká rozjíždění švů. Já si nechala dělat před 2 roky nové sedlo na míru, a jsem naprosto spokojená. Sedlo stále jako nové - na sedlo jsem puntičkář, pravidelně jsem mazala a mažu, starám se o to líp než o auto

Za mně dle Vašich preferencí bych do Senecy opravdu šla. Má delší bočnice, hlubší posedlí, takže se v něm dá jezdit i v delších třmenech na delší vyjížďky (taky mám ozkoušené), u těch nových modelů je výhoda oproti staříkům, že se dá opěrka odlepit a přelepit, ve starých to nešlo a tak tam byla noha poměrně pevně napasovaná - což je skvělé pro jezdce, který vyžadoval pohodlí a zároveň vyšší opěru jak zepředu, tak zezadu. Na práci mi to již vadilo a překáželo, naopak na couračky do lesa to bylo k nezaplacení. Trojka sedět může a i nemusí, to Vám tady bohužel nikdo neporadí. Jde i o záda, kohoutek, lopatky,... musíte zkusit a uvidíte. Rozhodně bych neváhala a pokud na to máte prostředky, nebudete litovat.

11.4.2018 11:17

polárka.15 napsal(a):
Já jsem za svých xx let u koní čistě nechutně Kentaurácká. Proč? Protože jejich věci jsou jak hezké, tak je mám i xx let ozkoušené - od boty pro mně až po sedla pro koně. Různé typy, různá provedení, nová, stará, s ničím jsem neměla žádný problém. Jediný problém byl asi u 15 let starého sedla, kdy bylo vysezené a bylo potřeba jej doplnit (ale což je naprosto normální). Zatím jsem se nesetkala s problémem, jak píše hhippie, co se týká rozjíždění švů. Já si nechala dělat před 2 roky nové sedlo na míru, a jsem naprosto spokojená. Sedlo stále jako nové - na sedlo jsem puntičkář, pravidelně jsem mazala a mažu, starám se o to líp než o auto

Za mně dle Vašich preferencí bych do Senecy opravdu šla. Má delší bočnice, hlubší posedlí, takže se v něm dá jezdit i v delších třmenech na delší vyjížďky (taky mám ozkoušené), u těch nových modelů je výhoda oproti staříkům, že se dá opěrka odlepit a přelepit, ve starých to nešlo a tak tam byla noha poměrně pevně napasovaná - což je skvělé pro jezdce, který vyžadoval pohodlí a zároveň vyšší opěru jak zepředu, tak zezadu. Na práci mi to již vadilo a překáželo, naopak na couračky do lesa to bylo k nezaplacení. Trojka sedět může a i nemusí, to Vám tady bohužel nikdo neporadí. Jde i o záda, kohoutek, lopatky,... musíte zkusit a uvidíte. Rozhodně bych neváhala a pokud na to máte prostředky, nebudete litovat.

Konečne! Jazdila som v senece ako dospievaúce decko, bolo to super sedlo, ale nesnášala som tie jeho opierky, lebo som vôbec nevedela hýbať nohami!

Každopádne, za mojej mladosti boli kentaur super sedlá, ktoré aj po rokoch vyzerali stále dobre a sedeli pomerne širokej škále koní. Pomer cena/výkon je myslím veľmi adekvátna.

11.4.2018 12:37
sovicka

XXX.XXX.18.235

Tak samozřejmě, že jsou lepší sedla než kentaur, ale to se zase u nových pohybujeme u zcela jiných čásek, tak že to je vašich finančních limitech. To pak závisí na tom co vám a koni sedne.
Já osobně bych nelpěla na kentaur, můj vztah k této značce je docela vlažný, ačkoliv jsem kentaury měla tři, z toho dva nové. Zbyl jeden na kobylku důchodkyni – zmiňovaný jupiter (bohužel by novější typy jupitera už nejsou dle mě ono, jsou prostě jiné), mám ho už asi 10 a pořád vypadá velmi dobře. Mě osobně seděl lépe jak seneca, ale ta je opravdu univerzálnější.
Jinak rozjíždějící švy jsme nezaznamenala, stejně jako Polárka, ani na jednom z mých kentaurů.
Co bych od kentauru nedoporučila, je drezurka, ale i to záviosí na osobních prefecencích.
Stejně tak bych se nebála jít přímo do drezurního sedla, jako sedla na rekreaci.
Třeba takový euroring luxor, je pohodlné sedlo, které zároveň i podrží. Tak že drezurní sedlo v hlubším posedlím, ale ne úplně obříma opěrkama (jako třeba elektra, tam vidím problém při chození z kopce do kopce) může výborná volba.

11.4.2018 12:39

Vidíš, Polárko, a já mám zas za to, že se to právě říká. Taky když se podíváš do bazoše, tak na některých KT sedlech to uvidíš, resp. prodejce přímo upozorňuje. Když jsem hledala sedla, narážela jsem na to... proto jsem to zmiňovala.
Já třeba dlouho hledala sedlo na svého welshe kvůli atypickému hřbetu a jediné, které sedělo, bylo Joung jumper. Sice jsem spíš do drezurky, ale za tohle jsem byla neskutečně ráda. Bylo moc pohodlné nám oběma.

11.4.2018 15:28

Já nedám dopustit na mého K. Apollona, nejsem velká cca165cm, sedlo mi sedí skvěle, opěrky mám tam, kde mají být (nad kolenem) a super podrží i nevalného jezdce, jako já.(mám mladou kobylu, sem tam odskok do boku, popoběh) prostě ještě jsem z něj nevypadla . Já preferuji opěrky integrované, nad koleny ne banány(Seneca), ne na suchý zip. Apollona mám s těma nepřehnanýma opěrkama- teď mi ta sedla připadají moc boulatá. V Jupiteru jsem také jezdila, ale měl delší bočnice- nevím zda prodloužené nebo je má prostě delší než Apollon...

11.4.2018 21:16
lenacia

XXX.XXX.205.245

Osobně jsem seděla v několika sedlech, a opravdu nejlépe, co se anglie týče, se mi sedělo ve značce Ideal z Anglie. Opravdu perfektní sedlo, které mě usadilo, podrželo, nikde netlačilo... doteď oplakávám že mělo moc nízké zadní polštáře, a gelovka to bohužel nevyřešila (pak zase tlačilo na kohoutek).
Po něm jsem měla Senecu, ta vyhovovala koby, ale na mě mělo strašně tvrdé posedlí, rozhodně sem v něm necítila tak jistě jako v Idealu, přišlo mi že sedím tak nějak naplocho...
Seneca měla na suchý zip zadní opěrky, ale nakonec jsem je sundala úplně.
Nicméně kentaur (a celkově tyhle dražší značky) má výhodu v tom, že Libich či jiný sedlář je může sedlo ještě dopasovat aby sedělo přesně danému koni (musí mít samozřejmě správnou komoru, a musí to být dopasovatlené sedlo, hádám že silikonové polštáře asi nejdou přepasovat).

12.4.2018 08:47
polárka.15

XXX.XXX.45.253

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Vidíš, Polárko, a já mám zas za to, že se to právě říká. Taky když se podíváš do bazoše, tak na některých KT sedlech to uvidíš, resp. prodejce přímo upozorňuje. Když jsem hledala sedla, narážela jsem na to... proto jsem to zmiňovala.
Já třeba dlouho hledala sedlo na svého welshe kvůli atypickému hřbetu a jediné, které sedělo, bylo Joung jumper. Sice jsem spíš do drezurky, ale za tohle jsem byla neskutečně ráda. Bylo moc pohodlné nám oběma.

Já ale nenapsala, že nemáš pravdu jen, že jsem se s tím osobně nesetkala, což ti ale nerozporuju

12.4.2018 09:00
kallisto

XXX.XXX.157.94

Kentaury jsou takové Octavie mezi sedly. Klasika co drží, na trhu je jich plno. Nejsou nesmrtelné a mají své mouchy jako vše. Ale zase jsou ještě cenově dostupné pro běžné smrtelníky,25 za nové sedlo nebo 70 za Prestižku nebo Passiera je rozdíl. Jasně že i v kvalitě, provedení a kůži. Ale ty Kentaury jsou dobrá sedla, při slušném zacházení vydrží opravdu roky a roky. A bazarové jdou sehnat za pěkné peníze. Výběr mnoha modelů a variant, dnes ty novější již i s možností výměny komory u výrobce, možnost napasování na míru, délka bočnice i velikost opěrek atd atd.

Za mne palec nahoru a to mám doma i jednoho Passiera.

12.4.2018 12:39
bassrock

XXX.XXX.251.2

Za cenu Kentaura mám na míru šité od Hauzra a sedí mě i koni dokonale.

Ale mám trochu atypického koně, bez kohoutku, široký hrudník, krátký hřbet - takže komora 3 malá a Kentaur komora 4 - to je jako Játy Kdekdo o něm mluví, ale nikdo ho neviděl
Přitom Apolon byl vždycky můj favorit, ale bohužel.
Teď si ale lebedíme s kobylou obě.
Takže i tak to lze vyřešit.

13.4.2018 09:35
polárka.15

XXX.XXX.45.253

bassrock napsal(a):
Za cenu Kentaura mám na míru šité od Hauzra a sedí mě i koni dokonale.

Ale mám trochu atypického koně, bez kohoutku, široký hrudník, krátký hřbet - takže komora 3 malá a Kentaur komora 4 - to je jako Játy Kdekdo o něm mluví, ale nikdo ho neviděl
Přitom Apolon byl vždycky můj favorit, ale bohužel.
Teď si ale lebedíme s kobylou obě.
Takže i tak to lze vyřešit.

A já se taky zastanu sedlo za 27 tis. - nové na míru, barvy jaké jsem chtěla, prošití jaké jsem chtěla, přizpůsobené opěrky a délka bočnice mně, přizpůsobený střih a uvolnění na lopatky pro koně.

Taky celkem atypický kůň - menší kohoutek, široká záda a výrazné lopatky, taky to dalo zabrat, ale zvládli to na 1*.

Přidejte reakci

Přidat smajlík