Setkal se s tim někdo? Velký otok na krku po očkování

Český teplokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.4.2018 19:10

Kobyla se před 3 dny ockovala, a na krku se ji udělal otok. Setkal se s tim někdo ? Přikládám foto.

27.4.2018 19:52
jesie

XXX.XXX.35.227

Jj muže se to stát velmi často při špatně aplikaci. Poraďte se s veterinarem. Muže se vytvořit absces a na krku je to celkem nebezpečné.

27.4.2018 19:58

jesie napsal(a):
Jj muže se to stát velmi často při špatně aplikaci. Poraďte se s veterinarem. Muže se vytvořit absces a na krku je to celkem nebezpečné.

Tak to mě fakt těší. vetovi jsem volala, dle jeho slov by to mělo být dobré. Ale já jsem plašan, takže z toho mám fakt strach.

27.4.2018 20:52

Me když očkoval vet, tak mi rikal že se otok může objevit a ze do par dni zmizí. Ockujeme tetan+chripka, nevím co jste ockovali vy. :).

27.4.2018 21:03
sisi58

XXX.XXX.191.1

Nám se udělal asi 10 dní po očkování otok. Kobyla nemohla dát hlavu k zemi, krmila jsem jí z kýblu ve výšce pasu.
Následně se udělal absces, který vetka prořízla. Po cca 14 dnech rána zatažená.
První fotka boule na krku. Druhá fotka 4 dny po řezání. Třetí fotka 12 dní po řezání.

27.4.2018 22:38

sisi58 napsal(a):
Nám se udělal asi 10 dní po očkování otok. Kobyla nemohla dát hlavu k zemi, krmila jsem jí z kýblu ve výšce pasu.
Následně se udělal absces, který vetka prořízla. Po cca 14 dnech rána zatažená.
První fotka boule na krku. Druhá fotka 4 dny po řezání. Třetí fotka 12 dní po řezání.

To je mě líto, já ji to zítra zkusím namazat octomilkou a uvidím. Vet dorazí až v neděli. Také se očkoval tetan s chřipkou. Mě z těch starostí už asi trefí. Ono je pořád něco. Ale dekuji za rady a názory.

27.4.2018 23:29
canka

XXX.XXX.35.234

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Kobyla se před 3 dny ockovala, a na krku se ji udělal otok. Setkal se s tim někdo ? Přikládám foto.

Ano, mame s timto problemy rok co rok..pokazde, i kdyz jsme zkusili jinou vakcinu, reakce stejna..otok jako ma vase kobyla, nemoznost hybat krkem, sehnout se k trave a past se..zkouseli jsme misto krku pichnout do plece..reakce totozna, otok, a kobyla pomalu nemohla dat nohu dopredu..
Bohuzel tedy si musi kobca reakci na ockovani vytrpet, trva to asi tyden, pravidelne ji otok chladim a mazu chladivym gelem z lekarny..snazim se ji co nejvice usnadnit behem tohoto tydne piti vody a jidlo..vodu umistim do vysky, aby se nemusela ohybat, to same seno, sitku umistim do takove vysky, aby neohybala krk..travu sekam do vanicky(kalfasu) a dam na podpery..

28.4.2018 07:14
sisi58

XXX.XXX.191.1

canka napsal(a):
Ano, mame s timto problemy rok co rok..pokazde, i kdyz jsme zkusili jinou vakcinu, reakce stejna..otok jako ma vase kobyla, nemoznost hybat krkem, sehnout se k trave a past se..zkouseli jsme misto krku pichnout do plece..reakce totozna, otok, a kobyla pomalu nemohla dat nohu dopredu..
Bohuzel tedy si musi kobca reakci na ockovani vytrpet, trva to asi tyden, pravidelne ji otok chladim a mazu chladivym gelem z lekarny..snazim se ji co nejvice usnadnit behem tohoto tydne piti vody a jidlo..vodu umistim do vysky, aby se nemusela ohybat, to same seno, sitku umistim do takove vysky, aby neohybala krk..travu sekam do vanicky(kalfasu) a dam na podpery..

Opravdu vám to dělají všechny vakcíny? Mé kobyle až teď, ta nová. S Duvaxinem nikdy problém nebyl a to mám kobylu hnedle 9 let. Až teď s ProteqFlu-Te. Bohužel s Duvaxin přestal dělat a nějaké očkování mít kobyla musí.
A příznaky měla přesně stejné, jen jí to nesplasklo, ale udělal se absces.

28.4.2018 07:38
Terezín

XXX.XXX.39.20

Holky a nenapadlo vás, že se očko píchá jinam? Já se teda setkala s pícháním do krku pouze u toho, co musí do žíly, chřipka a tetanus má jít do svalu, takže třeba pleca nebo zadek.

28.4.2018 08:04
zoofarma

XXX.XXX.110.114

Mé kobylce se také po očkování do krku udělala boule, která se vstřebávala několik měsíců, naštěstí jí nezpůsobovala problém.Letos jsem jí nechala naočkovat do zadku a ona druhý den téměř nechodila na zadky...trvalo to více než týden, než to rozchodila.Po poradě s vetem jí prý před očkováním dá nejdříve nějakou protialergickou injekci a až následně naočkuje. Některá zvířata můžou takto reagovat :(.

28.4.2018 08:40
Horsana

XXX.XXX.40.140

Terezín napsal(a):
Holky a nenapadlo vás, že se očko píchá jinam? Já se teda setkala s pícháním do krku pouze u toho, co musí do žíly, chřipka a tetanus má jít do svalu, takže třeba pleca nebo zadek.

Pichnúť vakcínu do zadku znamená pri takejto reakcii obrovské riziko, až úhyn koňa, pokiaľ sa absces sformuje v gluteálnych svaloch.

Najhoršie reakcie mávajú vakcíny od Biovety.
Všeobecne je toho roku zvýšený výskyt nežiadúcich reakcií na vakcináciu- aspoň čo tak sledujem ja, nielen abscesy, ale aj nešpecifické kolikové príznaky, slabosť, nechutenstvo atď.

Ak je známe, že kôň takto reaguje, aplikujú sa pred tým kortikoidy, no ja myslím, že je na zvážení, či je koňa naozaj nutné vakcinovať a či kombinovanou vakcínou. Ak je to nevyhnutné kvôli napríklad účasti na pretekoch, tak či je nutné ho vakcinovať v jarnom prechodnom období, keď ešte nemá vymenenú srsť.

28.4.2018 09:08
canka

XXX.XXX.35.234

Ano, bohužel všechny vakcíny . My měli na Duvaxin právě tu nejhorší reakci, to trvalo skoro 14 dní, než byla schopná kobča ohnout krk..pak jsme přešli na Fluequint, bylo to o něco lepší, přesto reakce stále velká, ale už to trvalo jen týden...vet myslel, že je to tím, že prostě kobyla to očkování prostě nemusí, že vždycky celá ztuhne, že prostě zatne svaly...takže i zkoušel, že jsme jí tam celou hodinu jen mazlili, drbali a hladili, aby byla úplně uvolněná a až když už skoro podřimovala, tak jí to píchnul..reakce stejně špatná..Horsana píše, že vidí nejhorší reakce na vakcíny od Biovety..no a my jsme zrovna vyjímka, tu používám poslední dva roky, BioEquin FT, reakce je ze všech nejlepší, přesto ale opět snížená pohyblivost, ale už, i když jde vidět, že jí to působí diskomfort, pomaličku ohne krk až dolu a pase se...někdo mi radil před aplikací i masírování..aby se svaly uvolnili..též nepomohlo..a když jsem ještě kobylu neměla na svém, ale ustájenou, poradili mi, abych ji zkusila očkovat 2x do roka, že reakce bude mírnější..bylo to přesně naopak, bylo to ještě horší..

Neregistrovaný uživatel

28.4.2018 16:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Mě to očkoval náš vet právě tím Bioequin FT a pouze se nám malinko zvýšila teplota.Jinak žádná reakce.

28.4.2018 17:06
sisi58

XXX.XXX.191.1

Terezín napsal(a):

Pokud by se absces kobyle vytvořil na pleci v lednu, ještě by se mi k tomu nachladila, neboť nosí termodeku a ta by přes otok nešla zapnout, aniž bych kobču týrala. Do zadku by to snad šlo, ovšem nedovedu si představit, jak bych ošetřovala absces na zadku. Hlavu ji podržím, krk ošetřím i když se to kobyle nelíbí. Ale vyhýbat s kopajícímu koni při ošetřování zadku, tak to ani náhodou.

28.4.2018 17:39

Tak Nám už otok pomaličku leze dolů, ráno jsem to namazala octomilkou, a jsem ráda, že je to menší. Jen mě zaráží, že se to udělalo 2 očkovaným konim.

28.4.2018 21:42
Horsana

XXX.XXX.40.140

canka napsal(a):
Ano, bohužel všechny vakcíny . My měli na Duvaxin právě tu nejhorší reakci, to trvalo skoro 14 dní, než byla schopná kobča ohnout krk..pak jsme přešli na Fluequint, bylo to o něco lepší, přesto reakce stále velká, ale už to trvalo jen týden...vet myslel, že je to tím, že prostě kobyla to očkování prostě nemusí, že vždycky celá ztuhne, že prostě zatne svaly...takže i zkoušel, že jsme jí tam celou hodinu jen mazlili, drbali a hladili, aby byla úplně uvolněná a až když už skoro podřimovala, tak jí to píchnul..reakce stejně špatná..Horsana píše, že vidí nejhorší reakce na vakcíny od Biovety..no a my jsme zrovna vyjímka, tu používám poslední dva roky, BioEquin FT, reakce je ze všech nejlepší, přesto ale opět snížená pohyblivost, ale už, i když jde vidět, že jí to působí diskomfort, pomaličku ohne krk až dolu a pase se...někdo mi radil před aplikací i masírování..aby se svaly uvolnili..též nepomohlo..a když jsem ještě kobylu neměla na svém, ale ustájenou, poradili mi, abych ji zkusila očkovat 2x do roka, že reakce bude mírnější..bylo to přesně naopak, bylo to ještě horší..

Hm, tak vidíš, aké je to individuálne.

Ale vzhľadom na to, že toto je už asi siedmy kôň za dva týždne, ktorý má reakciu na vakcináciu (rôzne vakcíny) si ja osobne myslím, že proste jarné prechodné obdobie ešte trvá, stále je len apríl a že je to nevhodná doba na vakcináciu.

So svalmi to nemá vôbec nič spoločné, to je reakcia na adjuvans vo vakcíne, ono má dráždiť, aj vyvolať lokálny zápal, aby si imunitný systém "všimol" patogény, proti ktorým sa vakcinuje a začal tvoriť protilátky, len je tá reakcia proste prehnaná.

28.4.2018 22:06
Terven

XXX.XXX.160.10

Horsana napsal(a):
Hm, tak vidíš, aké je to individuálne.

Ale vzhľadom na to, že toto je už asi siedmy kôň za dva týždne, ktorý má reakciu na vakcináciu (rôzne vakcíny) si ja osobne myslím, že proste jarné prechodné obdobie ešte trvá, stále je len apríl a že je to nevhodná doba na vakcináciu.

So svalmi to nemá vôbec nič spoločné, to je reakcia na adjuvans vo vakcíne, ono má dráždiť, aj vyvolať lokálny zápal, aby si imunitný systém "všimol" patogény, proti ktorým sa vakcinuje a začal tvoriť protilátky, len je tá reakcia proste prehnaná.

Taky si myslím, že teď není prima nápad očkovat, naše vet říká, že na jaře jsou koně nemocnější než na podzim, já tvrdím, že časné jaro je záhul pro organismus, u nás například ještě ani není přelínáno - do toho bych neočkovala.
Nechám tetanus na léto, to mi přijde jako nejideálnější čas, přitom se mi zdá, že v létě jenom málo lidí očkuje - asi se to nehodí kvůli závodům.

Neregistrovaný uživatel

28.4.2018 22:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Můžu se zeptat a nemá nějaká rizika očkování koně s cushingovým syndromem? A taky je pravda, že vakcinace tím Bioequin FT je na rok? Někde jsem slyšel že půl roku.Tak mám zmatek zase v tom. smajlík

28.4.2018 22:43
Terven

XXX.XXX.160.10

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Můžu se zeptat a nemá nějaká rizika očkování koně s cushingovým syndromem? A taky je pravda, že vakcinace tím Bioequin FT je na rok? Někde jsem slyšel že půl roku.Tak mám zmatek zase v tom. smajlík

https://www.bioveta.cz/pripravky/veterinarni-pripravky/bioequin-ft-injekcni-suspenze-pro-kone.html.

Neregistrovaný uživatel

28.4.2018 22:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Děkuju, akorát teď ještě vědět co to infekční tlak a jsem happy.smajlík

28.4.2018 22:59
Terven

XXX.XXX.160.10

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Děkuju, akorát teď ještě vědět co to infekční tlak a jsem happy.smajlík

Riziko nákazy, zamoření prostředí, asi

Neregistrovaný uživatel

28.4.2018 23:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Už jsem happy.

29.4.2018 07:26
sisi58

XXX.XXX.191.1

Terven napsal(a):
Taky si myslím, že teď není prima nápad očkovat, naše vet říká, že na jaře jsou koně nemocnější než na podzim, já tvrdím, že časné jaro je záhul pro organismus, u nás například ještě ani není přelínáno - do toho bych neočkovala.
Nechám tetanus na léto, to mi přijde jako nejideálnější čas, přitom se mi zdá, že v létě jenom málo lidí očkuje - asi se to nehodí kvůli závodům.

Má kobyla byla očkovaná v lednu a taky přehnaná reakce.

29.4.2018 09:19
canka

XXX.XXX.35.234

Terven napsal(a):

Ja ockuji az na podzim a stejne takovato reakce..

30.4.2018 10:53
Horsana

XXX.XXX.40.140

Terven napsal(a):

No robili sme drobnú štúdiu, kde sme skúmali biochemické a krvné parametre spolu s BCS u huculov, norikov a teplokrvných koní v jarnom a jesennom prechodnom období.

Neviem z hlavy to strašné kvantum výsledkov, ani signifikantnosť, ale výsledok je jasný - jarné prechodné obdobie je pre organizmus všetkých sledovaných plemien koní omnoho väčší záhul, než to jesenné.

Takže ideál je máj-jún, ale to už sa preteká, takže neviem, no. Ale určite by som sa snažila vakcinovať až po kompletnej výmene srsti a samozrejme odčerveného a klinicky zdravého koňa.

Ja nevakcinujem, takže mám vystaráno.

30.4.2018 11:34

Ani tetanus?

30.4.2018 11:56
Horsana

XXX.XXX.40.140

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ani tetanus?

Nie.

Pokiaľ by sa podozrivo zranili, tak dostanú sérum a ranu ošetrím, zatiaľ sa nestalo, samozrejme po kastrácii dostali sérum všetci.

Kobyla čo má teraz pod sebou týždňové žriebä bola vakcinovaná pravidelne, ale akurát vychádza termín revakcinácie na tieto dni a kojacu matku, ktorú čaká presun do nového prostredia tiež vakcinovať nebudem, možno tak o mesiac, to ešte zvážim.

Ak by som s koňmi ale chcela niekam ísť, na zvod, na preteky, alebo výstavu, tak by som to samozrejme musela urobiť, ale aj tak by som nedala kombinovanú vakcínu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík