Bohužel se nám teď doslova vys*alo všechno najednou a zvažujeme možnosti.
Já jsem teď těhotná, zachvíli nástup na MD, v září porod(první dítě).
Manžel problém se zády, dost možná to skončí operací, po které prý rekonvalescence trvá i půl roku a více.
Koně máme doma u baráku a já si neumím představit, jak to budeme dělat v zimě pokud opravdu půjde pod tu kudlu. Chlap je už nějakou dobu na nemocenské a ještě bude, takže peněz moc nebude.
Myslíte, že je reálné koně někde ustájit přes zimní měsíce tak kolem cca 1000/kus? Jsem ochotná je nabídnout k ježdění, jsem hodně nenáročná, jen aby měli co žrát a bylo jim bezpečno.
V nejhorším je budu nucena prodat, ale to se mi pochopitelně nechce už jen kvůli pozemkům, které pro ně máme.
PS: Sehnat někoho na ježdění je nereálné zadarmo, ne tak za pomoc, takže to ani nezkouším.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
mgtka
napsal(a):
Manžel problém se zády, dost možná to skončí operací, po které prý rekonvalescence trvá i půl roku a více.
Koně máme doma u baráku a já si neumím představit, jak to budeme dělat v zimě pokud opravdu půjde pod tu kudlu. Chlap je už nějakou dobu na nemocenské a ještě bude, takže peněz moc nebude.
Myslíte, že je reálné koně někde ustájit přes zimní měsíce tak kolem cca 1000/kus? Jsem ochotná je nabídnout k ježdění, jsem hodně nenáročná, jen aby měli co žrát a bylo jim bezpečno.
V nejhorším je budu nucena prodat, ale to se mi pochopitelně nechce už jen kvůli pozemkům, které pro ně máme.
PS: Sehnat někoho na ježdění je nereálné zadarmo, ne tak za pomoc, takže to ani nezkouším.
Tak to je blbá situace 1000 Kč nepokryje v zimě ani náklady na základní krmení. Možná je zkusit nabídnout k bezplatnému pronájmu, pokud jsou spolehliví pod sedlem, ale na zimu to bude hodně těžký
mgtka
napsal(a):
A nemůžete si doma, na svém upravit management, abyste si koně obstarala s občasnou pomocí někoho jiného, než manžela?
Jestli je máte stejně pořád venku a nejsou to staříci, které je nutno sledovat, dekovat, X krát denně přikrmovat, vyvádět, zavádět atd.měla byste je zvládnout v tom nejdůležitějším i sama, tedy těhotná, kojící atd.
Kdyby vám někdo jednou týdně pomohl s hrubší prací, nevím, jak to máte s hnojem?
Plus třeba za 14dní, nebo 3 neděle nakulit balík? To zas nevím, jak máte velké?
Než je dávat někam za co nejlevněji, což zavání nekvalitní péčí, nebo nedejbože do pronájmu, radši bych to doma přizpůsobila.
Já dělala 14koní, nájemní maštal, s břichem a poté s miminem.Pak jsme šli do svého, tam už bylo druhé břicho, druhé dítě, ale koní jen 7.Muž pracoval přes týden, tak mi právě jen o víkendu pomohl Dokud děcko nechodí a neutíká, je to legrace
Zkuste promyslet, ale já bych fakt zkusila zmobilizovat své rezervy a koně nechala doma.
Jak porodíte, tak pak máte čas.Který je tedy třeba si dobře zorganizovat.Díte zapojíte do koloběhu, něco uděláte s ním, něco když spí.Koně jsou vaši, tudíž můžete kdy a jak uznáte za vhodné
Držím palce
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tiež by som, raďsej než hľadať ustajnenie za takéto mizerné peniaze(lebo za toto fakt nezoženiete nič schopné, to sú tak dva balíky mesačne sena) by som buďto dala kone do dlhodobého prenájmu, alebo našla niekoho, kto mi porobí doma aspoň to kydanie za nejakú úplatu.
A co je podle vás větší problém? Ta práce kolem nebo finance? Pokud práce, tak to vás uklidním, já mám taky koně doma, dva, a ještě v den porodu jsem normálně kydala i přehazovala vlečku zlehka. Už teď bych hledala nějakou slečnu(i za nějakou úplatu), popř poprosila někoho z rodiny, že se postará v době, kdy budete v porodnici a v šestinedělí už tam klidně můžete zas. Koně "vykopněte" ven, jestli je máte v boxe nebo nechte jeden přístupný dovnitř/ven, nemusí se třeba kydat každý den, prostě jak přístřešek. Jestli bude manžel doma, tak tim líp, že pohlídá mimčo, když vy budete muset odběhnout ke koním. Přes léto nasušte sena co to půjde, i s břichem to jde. Já díky koním jsem neznala oteklé nohy a přibrala jsem celkem 3 kg a cítila jsem se fit, rodila jsem v březnu takže břicho jsem měla hlavně přes zimu.
Co se týče financí, je to horší, ale zvládnout se to dá, jen se člověk musí více snažit. Sušit seno, zkusit třeba nabídnout vyjížďku ve vašem doprovodu, povozit děti za nějakou stovku, já třeba hlídám ještě 2x týdně chlapečka s naší malou, prostě se musím taky otáčet, i když manžel pracuje, koně si živím sama.
No, vím jedině o 'ustájení' kde se přes zimu platí 2 tis. za koně. ale jednak mají poměrně dominantní kobylu ve stádě a navíc přes půl republiky. Za 1000, - mi to přijde poměrně nereálné, možná zkusit inzerovat jestli se nenajde třeba nějaký majitel koně, který hledá společníky k tomu svému na pozemku, kde nic kromě ohrady není, ale asi to nebude snadné pohledání-.

Mgtko, já bych to nevzdávala. Taky bych zkusila okolí, zda se někdo chytne na pomoc alespoň z rodiny, kamarádů, když bude vědět, jak to máte.
Jestli máte "volné" 2 tisíce měsíčně, pak bych prostě po obci vylepila inzeráty, že hledáš "hodinového manžela" a s tím pak dělala ty práce, které sama ženská nezvládne. Věřím, že to bude mazec, ale pokud nechceš koně prodávat a věříš, že bude zase líp (což jistě bude), pak to je zvládnutelná situace. Pokud máte nezamrzající vodu a koupíš velkou síť na balík, který nebude zespoda nasávat vodu, aby zplesnivěl, není s koňmi, když se omezí režim, zas tolik práce. Jasné, že je třeba kydat a dělat další činnosti, ale na pár týdnů, kdy by bylo nejhůř, by na 30 cm bobků kolem krmeliště taky neumřeli. Jsou majitelé i ustajovatelé, kteří nekydají kolem krmelišť vůbec...
Samozřejmě stát se může ledacos a rizikové těhotenství, kdy by člověk vypadl znenadání, by mohl být problém, stejně tak nějaký císař, atp., kdy by člověk vypadl nenadále. Pak bych se možná zkusila domluvit s nějakými známými od koní, jestli by nezvládli vykrýt třeba nějaký ten měsíc, kdy bys holt nebyla funkční...
Držím palce, ať vše klapne.
Fakt zkuste rozhodit sítě po známých, jestli někoho neznaj. Jsou třeba maminky na mateřské nebo studenti, kdokoliv, kdo z finančních důvodů nejezdí, nemá vůbec jezdecké ambice, ale párkrát týdně na 2-3 hodiny přijet, trošku poklidit, pomoct se senem s vodou, ta to si třeba v ohradě na koně chvilku sednout nebo se s ním mazlit... A jestli máte pár korun navíc, tak za tu 1000-2000 měsíčně podle mě takového člověka seženete určitě.
Jenom ho shánějte už teď, ať se přes léto s koníkama sžije, udělá si nějaký vztah a to pak zodpovědný blázen do koní bude chodit kydat i v těch největších plískanicích. Vlastní zkušenost, já bych se pro jedno takové stádečko a jejich majitele rozkrájela
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
kapička
napsal(a):
Fakt zkuste rozhodit sítě po známých, jestli někoho neznaj. Jsou třeba maminky na mateřské nebo studenti, kdokoliv, kdo z finančních důvodů nejezdí, nemá vůbec jezdecké ambice, ale párkrát týdně na 2-3 hodiny přijet, trošku poklidit, pomoct se senem s vodou, ta to si třeba v ohradě na koně chvilku sednout nebo se s ním mazlit... A jestli máte pár korun navíc, tak za tu 1000-2000 měsíčně podle mě takového člověka seženete určitě.
Jenom ho shánějte už teď, ať se přes léto s koníkama sžije, udělá si nějaký vztah a to pak zodpovědný blázen do koní bude chodit kydat i v těch největších plískanicích. Vlastní zkušenost, já bych se pro jedno takové stádečko a jejich majitele rozkrájela
Jenže ty 2 tisíce měsíčně pokryjou sotva seno, a na zaplacení pomocníka už nezbyde
skoda ze jste tak daleko. kamoska ma pastevko i pres zimu jsou venku s pristreskem. nabizi to za 1500 na zimu. a urcite by jste se domluvili jenze jsou to jizni cechy. to je hrozna dalka. ale konici se tam maji fajn. nebo jak radi ostatni delat to formou ze vam nekdo za nejakou uplatu pomuzem to uz zalezi na vas. daji se sehnat holky ktere pomaji. mam tu dve jedna 18 druha 15 chodi i v te nejhorsi zime. koniky obstaraji, vykydaji proste jsou sikulky a chodi kazdy den po skole a o prazdnicha a vikendech je tu mam od rana
oplatkou jdou jezdit kdyz chteji. obcas na ne juknu na jizdarne neco potrenujem a holky jsou radostny.
22verunka
napsal(a):
skoda ze jste tak daleko. kamoska ma pastevko i pres zimu jsou venku s pristreskem. nabizi to za 1500 na zimu. a urcite by jste se domluvili jenze jsou to jizni cechy. to je hrozna dalka. ale konici se tam maji fajn. nebo jak radi ostatni delat to formou ze vam nekdo za nejakou uplatu pomuzem to uz zalezi na vas. daji se sehnat holky ktere pomaji. mam tu dve jedna 18 druha 15 chodi i v te nejhorsi zime. koniky obstaraji, vykydaji proste jsou sikulky a chodi kazdy den po skole a o prazdnicha a vikendech je tu mam od rana
oplatkou jdou jezdit kdyz chteji. obcas na ne juknu na jizdarne neco potrenujem a holky jsou radostny.
Kéž bych takového někoho našla, ale tady je to snad nereálné.
Všechny děcka buď nic neumí, anebo chtějí jen jezdit a když uvidí, že to není jen o vození zadku, ale že je třeba k tomu koni mít nějaký cit a prostě umět, už se neukážou:/.
jo tak ja taky hledala leta nez jsem.sehnala nekoho kdo je zapalenej jako byla kdysi ja. par deti jsem vyprovazela velmi rychle ale da se sehnat jen musi clovek hledat. i to ustajeni kdyby vam stacili boxy a venku jen pres den. tak by jsme se mohli na nejakou dobu domluvit. napr na rok nez vam prcek povyroste. od pristiho tydne mam sva volne a nechvi uz nikoho brat ale pokud by bylo treba nekomu pomoci ta moznost tu je ale zas jiz. cechy.
22verunka
napsal(a):
jo tak ja taky hledala leta nez jsem.sehnala nekoho kdo je zapalenej jako byla kdysi ja. par deti jsem vyprovazela velmi rychle ale da se sehnat jen musi clovek hledat. i to ustajeni kdyby vam stacili boxy a venku jen pres den. tak by jsme se mohli na nejakou dobu domluvit. napr na rok nez vam prcek povyroste. od pristiho tydne mam sva volne a nechvi uz nikoho brat ale pokud by bylo treba nekomu pomoci ta moznost tu je ale zas jiz. cechy.
Já je mám pastevně, takže box nepotřebuju, ale koníkům je asi jedno kde spí.
A kdybych stála o takové stěhování, šlo by je fakt hodit k vám? Zvládli bychom i předplatit tu zimu dopředu ať máte jistotu. Stačí mi opravdu jen na ty zimní měsíce, na pastvě s nima tolik práce není a byla bych šťastná.
urcite bychom se domluvili. zatim je volny pouze jeden ale jak sem rikala behem nekolika dni-tydnu uvolni i ten druhy. ja uz musela pristoupit ke snizeni stavu protoze jeden clovek nezvlasne vse. takze sem majitele poprosila o zmenu a dala jim dostatek casu najit nove zazemi. takze pokud by jste chtela na tu zimu bych vam je tu nechala. byly by ve spolecnosti koni.2 kobyly a jeden valasek. ikdyz urcite to je pro vas daleko. ta moznost by tu byla. rada pomuzu nekomu kdo potrebuje.

22verunka
napsal(a):
urcite bychom se domluvili. zatim je volny pouze jeden ale jak sem rikala behem nekolika dni-tydnu uvolni i ten druhy. ja uz musela pristoupit ke snizeni stavu protoze jeden clovek nezvlasne vse. takze sem majitele poprosila o zmenu a dala jim dostatek casu najit nove zazemi. takze pokud by jste chtela na tu zimu bych vam je tu nechala. byly by ve spolecnosti koni.2 kobyly a jeden valasek. ikdyz urcite to je pro vas daleko. ta moznost by tu byla. rada pomuzu nekomu kdo potrebuje.

Mgtko, jsou to tezka rozhodnuti, ale verim, ze budete po chvili rada, ze jste se takhle rozhodla. S tim prckem (resp.uz jako "vysokobrezi") to pak fakt uz neni sranda a ikdyz ma clovek podporu rodiny a hlidani, venovat tem konim dostatek casu tak, aby nemel pocit, ze obira jednu nebo druhou stranu o svou pozornost a zaroven "nepadal na hubu"...je vazne tezke vyvazit. Vim o cem mluvim.
Hlavme, at je chlap brzy fit, at Vam mize byt oporou.
Pekne leto!

Nevím, jestli bych to dokázala, umím být i sobec, mám koně nebo respektive čas u nich, ježdění jako takový ventil, odreagování abych se z běžného i rodinného života nezbláznila...berte to s rezervou, já nemusím řešit malé děti, i když ty dospívající a dospělé jsou taky výživné a finančně jsem zabezpečena.
Tím chci říct, že pro vaše dobré vyladění i v dobách těžkých si prostě ponechat to, co vás nabíjí je omluvitelné. nevím jak to máte s manželem, ale můj ví, že i kdybych koně s rozumem prodala, byla by ve mě "křivda". Jsem prostě sobec.
Verun já právě jsem ten typ člověka, co chce především vše pro své blízké, bez ohledu na sebe. Beru to hodně rozumově a vzhledem k tomu, že jsem těžký flegmoš, odreagování od denních povinností až tak nezbytně nepotřebuju:)
Vidím, že nám skrze koně tečou peníze, kterých teď nebudeme mít moc a hlavně a především mi jde o zdraví manžela, který pro mě bude koulet balíky sena, ale vím, že teď není zdravý a bojím se, aby si neublížil ještě více.
Jak jsem psala, pozemky budeme mít pořád, takže si ty koně za pár let můžeme zase pořídit znova, nebo jen ustájit cizí, to je jedno. Teď prostě hobby musí ustoupit na nějakou dobu do pozadí.

Verun: To já mám taky tak. V době, kdy jsem čekala první, jsem ještě absolutně neplánovala mít svoje koně. Ti přišli až s projektem lesní mateřské školky, když jsem jí zakládala. Ale stejně bych si nedokázala představit, že bych to všechno zvládala. Měla jsem pak druhé, už s hospodářstvím, a byl to mazec. Před tím jsem prostě občas chodila kámošce sedat na koně. Právě abych upustila páru a nehráblo mi z děcek a plenek... přijde mi to vůbec jako nejlepší možný stav. Nestojí to žádné peníze, nemám zodpovědnost, přijdu si "když se mi zachce" a všichni jsou spokojení. To je výhoda té přemíry koní všude. Že vždycky člověk sežene něco pod zadek. A když je trochu jezdecky šikovný, pak i zadarmo