Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.6.2018 10:26
tadlinka

XXX.XXX.96.252

Dobrý den,
prosím pěkně nemáte někdo zkušenost z dovozem koně ze zahraničí? Opravdu je nutné dělat přepravu pouze prostřednictvím certifikovaného dopravce? Jaké dokumenty je potřeba zajistit předem. Na ústřední evidenci koní vůbec neposkytují tyto informace, jen vím, že tam koně po dovozu musím do 30ti dnů zaregistrovat. Předem všem děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.6.2018 10:37

Koně jsem z DE vezla vloni. S přepravou jsem se vešla do 8 hodin, tudíž jsem si ho vezla sama. Je nutné vyplnit a poslat tzv. Traces, kde jsou uvedeny veškeré informace, vč. místa, ze kterého se kůň převáží a místa, do kterého se kůň převáží. Dále jsou uvedeny RZ vozidel (jak tažného, tak přívěsu), doba trvání převozu v hodinách, identifikace zvířete a hlavně potvrzení veterinárního inspektora z místa převozu, které nesmí být starší (myslím) než 3 dny.
Po příjezdu neprodleně nahlásíte na KVS trvalý dovoz koně - na to mají opět formulář a pošlete mailem spolu s Traces na KVS. Ta může přijít koně zkontrolovat.

25.6.2018 10:43
tadlinka

XXX.XXX.96.252

Moc děkuji! Když by to byla nad 8 ho tak už jsem asi v problému? Byla by jste tak laskavá nemohu na netu najít formulář na TRACEs..kdyby jste mě nasměrovala . ještě jednou dík.

25.6.2018 12:01

Efe: ale tak jako tak by mel mit alespon jeden clen posadky prepravy minimalne osvedceni pro prepravu zivych zvirat, ne? Kone by si bez toho clovek nemel prepravovat ani sam pro sebe...? Jestli se nepletu, tak bez toho se smi premistovat pouze v ramci kraje.
Neznam presne nazev toho osvedceni, kazdopadne ten kurz poradaji casto a stoji kolem 8tis.

25.6.2018 12:56

hippie: řídil kamarád, který to osvědčení má, takže ano.

Jinak jsem ještě pohledala v mailu a tady je souhrn od KVS:

...ve Vašem případě se jedná o přesun zvířete v rámci intrakomunitárního obchodu (v rámci zemí EU). K takovému přesunu je nutné, aby kůň byl v zemi původu, respektive v zemi, z které se bude přesunovat k Vám vybaven veterinárním osvědčením (systém TRACES), které bude certifikováno úředním veterinárním lékařem příslušné země a průkazem koně. Vy byste měla mít zřízeno hospodářství, nahlášením pověřené osobě (www.cmsch.cz) a po uskutečněném přesunu neprodleně informovat krajskou veterinární správu, o tom, že koník dorazil k Vám (kontakty na www.svscr.cz).

Veterinární osvědčení by mělo garantovat, že kůň pochází z prostředí bez nákaz, a že je zdravý, proto karanténa není vyžadována. Uskutečněný přesun se samozřejmě také hlásí pověřené osobě (www.cmsch.cz) a zaznamená se do „Registru koní v hospodářství“.

25.6.2018 12:58

Formulář Traces Vám musí vydat veterinární inspektor v místě, ze kterého koně přepravujete. Informace potřebné k jeho vyplnění jsem posílala mailem původnímu majiteli koně, který komunikoval s místním úřadem.

25.6.2018 13:02

Jo a ještě jsem si vzpomněla, že měli Němci celkem problém mi nechat udělat vyšetření na IAE, protože to u nich není pro převoz potřeba. Nakonec ho na mé naléhání udělali (chtěli za to strašný peníze tedy), tak si na to dejte pozor.

25.6.2018 13:16
tadlinka

XXX.XXX.96.252

Děkuji, jste moc hodná! jen ještě tím IAE myslíte vyšetření krve na infekční anémii koní?

25.6.2018 14:03

ano, tu musíte mít pro převoz po CZ.

26.6.2018 07:46
L.A.S.

XXX.XXX.211.63

tadlinka napsal(a):
Moc děkuji! Když by to byla nad 8 ho tak už jsem asi v problému? Byla by jste tak laskavá nemohu na netu najít formulář na TRACEs..kdyby jste mě nasměrovala . ještě jednou dík.

Nad 8 hodin potřebujete navíc plán cesty - čas odjezdu, čas a místo pauzy a čas příjezdu, který schválí úřední veterinární lékař spolu s formulářem Traces.

26.6.2018 08:30

L.A.S. napsal(a):
Nad 8 hodin potřebujete navíc plán cesty - čas odjezdu, čas a místo pauzy a čas příjezdu, který schválí úřední veterinární lékař spolu s formulářem Traces.

To by měl vše zajistit placený přepravce

Přidejte reakci

Přidat smajlík