Čištění soukromých koní v nájemní stáji

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.7.2018 12:21
Slon Indický

XXX.XXX.252.220

Dobrý den,
zajímal by mě Váš názor na čištění soukromého koně v nájemním ustájení osobou jinou než majitelem koně. Jsem necelý týden v novém ustájení (stáj s halou u Prahy), a zjistila jsem, že mi v mé nepřítomnosti někdo koně vyčistil (den předtím vrstva čerstvého bláta, teď jen jemný prach včesaný v srsti). Moje prvotní reakce je nelibost, že mi někdo takhle z mého pohledu zbytečně manipuluje s koněm a rozhodně se mi to nelíbí, nechci však být hned od začátku za prudiče kvůli něčemu, co je buď běžné, nebo by většina lidí byla ještě ráda. Budu tedy ráda za vyjádření - zda je to ve Vaší stáji běžné, a případně zda by Vám to vadilo.
Díky za reakce.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.7.2018 13:02

běžné to asi není, většinou jsou veškeré další nadatandartní služby zpoplatněny (dekování, bandáže, vodění z výběhu na polední menu...) možná se někdo spletl a vyčistil koně omylem- když mu koukají jen oči je těžko hnědák od hnědáka poznat.
No mě by to pod fousy taky nebylo, možná až když bych ve stáji lidi víc poznala bych viděla.

1.7.2018 13:16
sisi58

XXX.XXX.191.1

Měla jsem koně flegmatika, kterého čistit, nebyl problém. U něho by mi, za jistých podmínek, vyčištění nevadilo.
Teď mám koně dva a ani jeden vhodný není. Kobyla je velmi svá. A valach kouše. To by nedopadlo dobře.
Takže ne, nesouhlasím s touhle partyzánštinou.

1.7.2018 13:23
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

aby v rámci čištění nebylo i ježdění

1.7.2018 14:21

Pokud vám to nevadí, napište mi do SZ o jakou stáj se jedná, já už v okolí Prahy zažila leccos ;) Nikde dál to předávat nebudu.

Nevidím důvod, proč by někdo ze stájníků/ošetřovatelů, kteří se mají o koně starat, dělal neplacenou práci navíc, takže by mi vyčištění koně přišlo velmi podezřelé. Zajeďte se tam schválně někdy podívat v dobu, kdy vás nečekají, třeba si klidně vezměte i volno z práce... jak říkám, viděla a bohužel zažila jsem už dost.

Ještě mě napadá - ledaže by tam chodily holšišky ošetřovat koníčky, o které se nikdo nestará? V tom případě to rychle zakažte, protože u dítěte nikdy nevíte, co mu kdy rupne v hlavě za bláznivý nápad (my jsme třeba jako děti v oddílu dostaly za úkol dovézt koně z výběhu no a vozily jsme se tam na nich na ohlávce, no, je to dvacet let).

1.7.2018 14:26

A co se takhle zeptat v té stáji proč byl vyčištěný? Nebo co se dělo, že je čistý?

1.7.2018 14:40
Slon Indický

XXX.XXX.252.220

Ve stáji jsem nepotkala majitelku, tj. jsem se neměla možnost zeptat se na důvod vyčištění koně, a o tom, že by mi stájníci dobrovolně vyčistili koně také pochybuji. Spíše to tipuji na nějaké holčičky, které se samozřejmě pohybují nejspíše v každé stáji. Ale jsem tam jen chvilku a nechci vyvoválat konflikty, tak jsem se raději zeptala, jestli se nejedná o standardní záležitost a nebudu za zbytečného prudiče.
Zatím všem děkuji za reakce a Daisy77 - poslala jsem Vám zprávu s upřesněním.

1.7.2018 20:20
etnies86

XXX.XXX.245.26

třeba vyhodnotili že je koník moc špinavý takže z něj zas udělají koně, když tam majitelka nepřijela. jestli tam jsou náky holčičky. ale fakt nevím jestli bych byla vlastně ráda nebo spíš byla naštvaná že někdo u koně byl nadrámec služeb.

1.7.2018 21:12
sisi58

XXX.XXX.191.1

etnies86 napsal(a):
třeba vyhodnotili že je koník moc špinavý takže z něj zas udělají koně, když tam majitelka nepřijela. jestli tam jsou náky holčičky. ale fakt nevím jestli bych byla vlastně ráda nebo spíš byla naštvaná že někdo u koně byl nadrámec služeb.

Nejde ani tak o nadslužby, jako spíš o bezpečnost. Ke koni má chodit majitel a oška. Nikdo jiný. Pokud by byl úraz, jak by se to řešilo?

1.7.2018 21:25

... a já si myslela, že éra "ňákých holčiček ve stáji" s nástupem individuálního vlastnictví koně oproti v majetku JZD či svazarmu (rozumíme si) je tak nějak už pryč. snad není provozovatel stáje padlej na hlavu, aby si nechal lézt po maštali a výbězích cizí hloupoučké pidilidi, jestli to trpí oška, tak je v průseru (pidilidi udělají, donesou, odnesou)
Já jsem třeba tak lakomá, že koně se zdráhám půjčit vést i manželovi natoš aby mi na něj šahal někdo úplně neznámí.

1.7.2018 21:33

No, Verun... mě tedy k tomu Vašemu příspěvku napadá třeba stav, kdy:
stáj je zároveň oddíl pro děcka, kdy mají nedostatek koní a aby děti zabavili (aby měli za co brát peníze), tak jim prostě nechají vyčistit "nějakého" koně, který prostě "jen tak zrovna stojí ve stáji".

Ale dost bych se zaměřila na poznámku, co měl Tony.

Jinak bych se nebála prostě s hloupoučkým výrazem zavolat majitelce (když jste jí nepotkala) a zeptat se jí, že jste přišla k vyčištěnému koni, který byl původně od bláta a jestli mají tak hodné ošetřovatele, že Vám ho odblátili... (pokud ano, tak bych se obrátila na ošetřovatele, že toto nechcete, pokud ne, pak alespoň majitelka bude vědět, že víte... ).

1.7.2018 21:45
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Slon Indický napsal(a):
Dobrý den,
zajímal by mě Váš názor na čištění soukromého koně v nájemním ustájení osobou jinou než majitelem koně. Jsem necelý týden v novém ustájení (stáj s halou u Prahy), a zjistila jsem, že mi v mé nepřítomnosti někdo koně vyčistil (den předtím vrstva čerstvého bláta, teď jen jemný prach včesaný v srsti). Moje prvotní reakce je nelibost, že mi někdo takhle z mého pohledu zbytečně manipuluje s koněm a rozhodně se mi to nelíbí, nechci však být hned od začátku za prudiče kvůli něčemu, co je buď běžné, nebo by většina lidí byla ještě ráda. Budu tedy ráda za vyjádření - zda je to ve Vaší stáji běžné, a případně zda by Vám to vadilo.
Díky za reakce.

Co to je za člověka, který nechá po ježdění zabláceného koně.

1.7.2018 21:48

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No, Verun... mě tedy k tomu Vašemu příspěvku napadá třeba stav, kdy:
stáj je zároveň oddíl pro děcka, kdy mají nedostatek koní a aby děti zabavili (aby měli za co brát peníze), tak jim prostě nechají vyčistit "nějakého" koně, který prostě "jen tak zrovna stojí ve stáji".

Ale dost bych se zaměřila na poznámku, co měl Tony.

Jinak bych se nebála prostě s hloupoučkým výrazem zavolat majitelce (když jste jí nepotkala) a zeptat se jí, že jste přišla k vyčištěnému koni, který byl původně od bláta a jestli mají tak hodné ošetřovatele, že Vám ho odblátili... (pokud ano, tak bych se obrátila na ošetřovatele, že toto nechcete, pokud ne, pak alespoň majitelka bude vědět, že víte... ).

chápu to je pořád majetek majitele stáje- jeho biznis, ale majitele soukromého koně stav koní v oddíle prakticky nemusí zajímat, on si platí své ustájení a aby mi někdo za moje prachy učil koně "zlozvyky" to by mě odvezli...no uvidíme jak se to rozuzlí. Přece jenom někteří koně nejsou zrovínka levní a křivý pohled mohou pěkně odstonat

1.7.2018 21:54

jahodapavel napsal(a):

Taky nejsem u koně denně, musím mu vydělávat na seno a střechu nad hlavou, nemám dekováno a kůň teda není extra váleč, ale taky to bahno po sobě má i tři dny, když se zadaří. Když ho tam chtěl, tak ho tam má.

1.7.2018 22:00

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
chápu to je pořád majetek majitele stáje- jeho biznis, ale majitele soukromého koně stav koní v oddíle prakticky nemusí zajímat, on si platí své ustájení a aby mi někdo za moje prachy učil koně "zlozvyky" to by mě odvezli...no uvidíme jak se to rozuzlí. Přece jenom někteří koně nejsou zrovínka levní a křivý pohled mohou pěkně odstonat

Jo, to jsem vůbec nechtěla, aby to vyznělo, že to chování omlouvám. To rozhodně ne!
Jen, že tohle se v těch komerčních stájích děje...

1.7.2018 22:07

O.K. chápu, bez obav, víte ale co je nejhorší, že skoro každá z nás byla ta holčička a za vyčištění jakéhokoliv koně i se třema nohama a prašivého bych týden denně doma myla schody... jenže tenkrát tak nějak bylo všechno všech a chodit někam na koně organizovaně nebylo tak drahé.

1.7.2018 22:26

Verun: přesně. Taky jsme natajňačku dělali kde co (při vodění z výběhu si vyskočily a na ohlávce jely a těsně za halou seskakovaly, aby nás náhodou někdo neviděl. / prvně jsem skákala na poníkovi, kterého jsme měly jen povodit v hale...) joooo, každá holčička od koní asi dělá maximum, aby si to prostě užila. Je to jen o svědomí a férovosti, jestli si to teď přiznáme, že jsme nebyly jiné
Každopádně tady je to jiná situace. Je to soukromý kůň v komerčním ustájení a je na majiteli, jak si domluví s ustajovatelem a obsluhou pravidla (dle zvyklostí a běžných norem).

1.7.2018 22:43

To už je ale hodně OT, ale to byl masakr, když já byla holčička, drapnout někoho jako jsem byla já za prdítko, tak mu ho sesekám...lezení na cizí pasoucí se koně v ohradě -jestli se na nich dalo jezdit nikdo nevěděl, cca 10 let, i jsem poprvé cválala, drže se hřívy...a ještě jsme si ty koně plašili aby se víc hýbali. Ale todle asi zadavatel tématu nechtěl slyšet, já bych to taky nejradši zapoměla.

1.7.2018 22:49
koně

XXX.XXX.174.63

Slon Indický napsal(a):
Ve stáji jsem nepotkala majitelku, tj. jsem se neměla možnost zeptat se na důvod vyčištění koně, a o tom, že by mi stájníci dobrovolně vyčistili koně také pochybuji. Spíše to tipuji na nějaké holčičky, které se samozřejmě pohybují nejspíše v každé stáji. Ale jsem tam jen chvilku a nechci vyvoválat konflikty, tak jsem se raději zeptala, jestli se nejedná o standardní záležitost a nebudu za zbytečného prudiče.
Zatím všem děkuji za reakce a Daisy77 - poslala jsem Vám zprávu s upřesněním.

Opravdu bych jako nejlogičtější věc pod sluncem viděla dotaz.Váš normální, běžný dotaz na ustajovatele.Obzvlášť, pokud jste tedy nová a nedohodla jste si dopředu, za co platíte a co je nadstandart.
Pokud tedy nemáte kontakt, nebo "jste ji nepotkala" tak se přímo optat ošetřovatele.Toho, nebo tu, jste třeba potkala, nebo na ně máte kontakt, ne?
Řešit na anonymní diskuzi, že mi někdo vyčistil koně, jestli je to v té naší stáji běžné mi přijde drobátko od věci

2.7.2018 08:26
bassrock

XXX.XXX.251.2

Znám stáj, kde je to normální - koně se večer zaženou do boxů a na noc se vyčistí. Zárověň se kontrolují, zda si přes den neudělali nějaké zranění, co je třeba zastříknout atd. Čištění není nijak zásadní, jako nemohli byste pak s koněm na přehlídku, ale bláta a prachu je zbavují. Je to tam v rámci služeb ustájení, čištění provádí oška či majitel.
Ale je to dost daleko od Prahy

Situaci bych řešila dotazem, nikoli útočným, při negativní odpovědi ze strany majitelky stájí už bych razantněji promluvila s oškou, že si toto nepřejete.
Mě osobně by to taky vadilo a to velmi.

Neregistrovaný uživatel

5.7.2018 10:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

jahodapavel napsal(a):

Tak po ježdění je kůň asi těžko zablácený, ale ale 99% koní se po vykoupání a puštění do výběhu jde první vyválet (můj samozřejmě také), takže snadno přijde k blátu i v úplně suchém výběhu.

5.7.2018 13:31

Jak to dopadlo?

6.7.2018 22:12
Slon Indický

XXX.XXX.247.211

Nedopadlo to nijak - majitelku stáje jsem potkat nemohla, jelikož je na dovolené a stajník nikoho nevyčistil. Takže chodím v nepravidelnou dobu a doufám, že nikoho na hřbetě nenachytám.

Neregistrovaný uživatel

7.7.2018 01:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Pokud to zhodnotím podle mých dosavadních návštěv stájí, tak všude se normálně koně čistí a majitelé proti tomu nic nemají.Dokonce jsem znal jednu línou koňařku a ta koukala jak jí čistí koně mladá holčina co docházela do JK. Samozřejmě na koni Vám nikdo bez vašeho vědomí jezdit nesmí.Jinak asi bych moc neprudil, protože kolem "práglu" je docela nouze o slušné ustájení a aby nebylo nakonec...Sbohem s výpovědí do měsíce.I to už jsem za tu moji krátkou účast u koní viděl.

Neregistrovaný uživatel

7.7.2018 06:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.5.81

Meifi ty ses fakt mimo. Nejde o vycisteni ale princip ze na cizi zvirata se nema hrabat.

7.7.2018 08:18
kapička

XXX.XXX.55.169

Já mám zkušenost ze stáji, kde byl především jezdecký klub a k tomu majitel areálu pár koní ustajoval. Na soukromé koně se nesahalo. Leda odvedení do/z výběhu, nandání/sundání dek, masek, bandáží. Většinou to ale dělal stájník, občas nějaké to zdatnější a zodpovědbější dítko.

Neregistrovaný uživatel

7.7.2018 11:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.231.71

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Meifi ty ses fakt mimo. Nejde o vycisteni ale princip ze na cizi zvirata se nema hrabat.

To je přece nesmysl.Někdo koně musí kontrolovat, mrknout na kopyta a tak podobně.Mě by osobně naopak dost vadilo aby mi nikdo vlastně třeba týden nekouknul na koně.Notabene kůň v trojobalu nevrhá dobré světlo na soukromou stáj.

7.7.2018 11:22
koně

XXX.XXX.174.63

Slon Indický napsal(a):
Nedopadlo to nijak - majitelku stáje jsem potkat nemohla, jelikož je na dovolené a stajník nikoho nevyčistil. Takže chodím v nepravidelnou dobu a doufám, že nikoho na hřbetě nenachytám.

Stájník by přece měl znát pravidla stáje a taky by měl zhruba vědět kdo se tam pohybuje.
Takže by měl, i v nepřítomnosti majitelky, být schopen odpovědět na konkrétně mířený dotaz KDO čistil vašeho koně, když on nee?
Případně taky, jestli nějaké soukromé koně čistí a má li to v popisu práce v ceně běžného ustájení.
Pokud tedy vaše stáj není nějaký velkokapacitní průchoďák, kde se nikdo nezná, nikdo nikoho nevidí a nic neřeší.To pak samozřejmě můžete čekat cokoli a nedozvíte se nic.

7.7.2018 11:28
koně

XXX.XXX.174.63

To je přece nesmysl.Někdo koně musí kontrolovat, mrknout na kopyta a tak podobně.Mě by osobně naopak dost vadilo aby mi nikdo vlastně třeba týden nekouknul na koně.Notabene kůň v trojobalu nevrhá dobré světlo na soukromou stáj.

Ano, to je pravda.ošetřovatel by měl zkouknout, jestli kůň žere, pije, vyměšuje, stojí v klidu, na všech nohách, pokud možno neoteklých, je bez zjevných ran, nehrčí mu z očí a tak.
Ale na tohle dobrému stájníkovi stačí pohled, nemusí kvůli tomu ke koni lézt, ani na něj sahat

Neregistrovaný uživatel

7.7.2018 11:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.5.81

Takze kdyz budu mit kone labila kterej pri svem blbem dnu bude schopen poradne kousnout ci zkopat tak bude v poradku kdyz k nemu poleze holsiska cistit protoze jenom cisti?'a co az ji kun prizabije? Nebo mam proste jen citliveho kone na osetrovani, a to co sem s nim resila pul roku aby bylo v klidu mi nejaky dobracek par cistenima natajno dokonale posere? Zijes kapku na jine planete meifi. Mel by ses probrat.

7.7.2018 11:54
Horsana

XXX.XXX.40.140

Tak je veľký predpoklad, že ak sa kôň vyváľal vo výbehu, tak ho tam zrejme niekto odviedol a priviedol a pravdepodobne pri tom nemal zaviazané oči, takže koňa omrkol cestou tam aj späť - teda si všimol pri vodení ako chodí, či nekríva, nekrváca, netrčí z neho kus drôtu a tak podobne.

Nechápem, načo by ešte mal niekto cudzí liezť okukovať kone do boxu a už vôbec nechápem prečo by kôň v trojobale mal hádzať nejaké zlé svetlo na stajňu.

Stará kobyla aj Flora nemali radi cudzích ľudí v boxe- v priestore, kde nemali možnosť uniknúť, vždy ich to jednak veľmi stresovalo a druhak dokázali byť veľmi nepríjemné, Florena na klinike hravo udržala v šachu troch študentov, ktorí jej šli zmerať teplotu. Stará kobyla pri čistení hrýzla, kopala a čo bolo najhoršie, hrýzla aj do seba, zo začiatku.

Nie každý kôň je ňuníček, v boxe. Pritom ten istý kôň môže byť v pohode v priestore, kde má na výber a môže si dobrovoľne zvoliť odchod, ak to uzná za vhodné. Box je uzatvorený priestor, z ktorého niet úniku a nie je pre každého koňa blahom tam byť zavretý s nejakým cudzincom.

7.7.2018 12:33
kapička

XXX.XXX.55.169

Já myslím, že kůň v trojobalu hází spíš dobré světlo. Kůň chodí do výběhu, je ve výběhu v takové psychické pohodě, že se odváží si lehnout a vyválet se... Mně by spíš připadala podezřelá stáj s řadou nablýskaných koní. Ale asi mám divné představy

Neregistrovaný uživatel

7.7.2018 13:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Joo to byste asi koukali devčata co všechno vadí dnes lidem.Já osobně tehdy co mi balísek nabízel ustájení v Břežanech, tak jsem nakonec sehnal sám něco jiného.Ovšem poslal jsem tam jednu paní od nás, která neměla kam jít s koníkem.Schválně zkuste hádat s čím přijela po návštěvě tamní stáje? smajlík

7.7.2018 13:07
saola

XXX.XXX.28.119

Částečně k tématu (o cizích lidech ve stáji a sahání na cizí koně) - včera jsem po desítkách let navštívila hřebčín v Kladrubech a absolvovala komentovanou prohlídku stájí. Vzhledem k tomu, že mají na webu upozornění, že v případě méně než pěti účastníků se prohlídka nekoná, byla jsem trochu na vážkách, zda se vůbec něco konat bude...no...nakonec to předčilo mé nejhorší představy, co se týče ustájení a stájového režimu koní.
Kobyly s hříbaty z volného ustájení cca od devíti do půl třetí venku na pastvině, provozní kobyly pro učně cca totéž (jen spíš výběh než pastvina, zbytek doby na štontech byť v krásné barokní stáji s klenbami a mramorovými sloupy), koně ve výcviku a plemenní hřebci na boxech s tím, že denně chodí ven na práci. Jenže - těmi stájemi koní ve výcviku a plemeníků proudí davy- doslova davy, každou hodinu jedna prohlídka (zhruba 30 lidí), někdy dvě skupiny na okruhu proti sobě, hluk, děti, hlasitý komentář průvodce, na koně lze šmatat přes mříže bez jakýchkoliv zákazů, fotit jak je libo (jen bez blesku), mezi tím uličkou procházejí jezdci, co vyvádějí koně ven nebo naopak zavádějí koně po práci, to vše mezi lidmi a vřískajícími dětmi, nahrnutými k jedné straně uličky...
S nostalgií v oku vzpomínám na časy, kdy platilo, že ve stáji má být čisto (to tam tedy bylo, je vidět, že mají čistotu na srdci a každou chvíli zametají, kropí dubové podlahy, hrabou písek na nádvoří), ticho a slyšet mají být přes poledně pouze vlaštovky a chroupání sena...tohle bylo jak na arabském trhu.
Ale koně evidentně zvyklí (no, co jim taky zbývá od dubna do října).

Co tím chci říct?
Jen to, že každý si pod správným režimem fungování stáje představuje něco úplně jiného - a realita nemusí být vždy shodná s osobní představou. Asi by mi moc nevadilo, pokud bych si všimla, že je kůň nějak záahdně nestandardně čistý, na rovinu bych se ale zeptala. Jezdit do stáje v neběžných časech je dobrá věc, možná - pokud bych pojala podezření, že někdo jezdí, pořídila bych si zámek na sedlo v sedlovně a uzdečku zamykala do skřínky, pokud ta možnost je.
Co se týče odpovědnosti za koně, tu má samozřejmě dle zákona majitel, ale pokud mám koně v nájemním ustájení, jistě mám též podepsanou smlouvu ohledně toho, jak se bude s koněm zacházet a jaký bude mít režim - a za to ručí zase ustajovatel, takže případné "holšišky", pohybující se v jeho stáji, lezoucí do boxů a otlapkávající koně, jdou na jeho triko, stejně tak absence případného označení na boxe každého problémového koně, když už mluvíme o těch "agresorech".

Na druhou stranu - kdo z nás jako malý neoblejzal každého koně, kterého potkal? Čištění je ještě to nejmenší...

7.7.2018 13:49

Saola: věřím, že tohle musí být opravdu rozčarování. Na druhou stranu - dnes se dělá byznis ze všeho a ti koně se nějak uživit musí. Asi až tak snadně prodejní nejsou, tak se na nich vydělává jinak.. Takže bych určitě nechtěla mít koně v takovéhle stáji, kde si pracující kůň nemá možnost pořádně odpočinout, ale u hřebčína tohoto typu je tenhle režim pochopitelný...

Neregistrovaný uživatel

7.7.2018 14:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Ono je taky něco jiného se strat o 3 koně a třeba 24.smajlík Prostě když se to někomu nelíbí, má přece svobodnou možnost odejít. Taky máme smlouvu o ustájení a tam je napsáno, že ustajovatel se o koně stará v mé nepřítomnosti a to i čištěním, kontrolou kopyt, případně zajištění bezodkladné vet. péče? No nedovedu si představit, že bych se zlobil když mi místní holky podrbou kobču. Je to o lidech a o kolektivu a já mám zase koukám velké štěstí, že jsem se dostal mezi lidi kteří si nic nedokazují a jsou tu jako jedna parta.Ani žádnou "prudilku" tu nemáme a před půl rokem prý tu jedna taková byla naposled.Všichni jsou rádi že je pryč.smajlík Ani se nedivím upřímně.A teď se omlouvám, ale dnes mě čeká krutý zápas Lancíček vs Borman při čištění v boxu. Pokud mě ovšem dřív "nezrychtují" koně ve výběhu až zjistí že jsou v přesile a šla by ze mě vytřepat dvě "kilča" mrkve.

Neregistrovaný uživatel

7.7.2018 14:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Takze kdyz budu mit kone labila kterej pri svem blbem dnu bude schopen poradne kousnout ci zkopat tak bude v poradku kdyz k nemu poleze holsiska cistit protoze jenom cisti?'a co az ji kun prizabije? Nebo mam proste jen citliveho kone na osetrovani, a to co sem s nim resila pul roku aby bylo v klidu mi nejaky dobracek par cistenima natajno dokonale posere? Zijes kapku na jine planete meifi. Mel by ses probrat.

Tak třeba u nás by ti takového koně ani neustájili.Ty planetko jedna jiná.To co popisuješ je sakra nebezpečný kůň a ten by vážně vyžadoval spešl péči a možná i normálního majitele.Bůh ví z čeho je ten kůň takový.smajlík

7.7.2018 22:47
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Tak třeba u nás by ti takového koně ani neustájili.Ty planetko jedna jiná.To co popisuješ je sakra nebezpečný kůň a ten by vážně vyžadoval spešl péči a možná i normálního majitele.Bůh ví z čeho je ten kůň takový.smajlík

Na psí diskuzi se neustále řeší že je třeba socializovat. I kůň by měl být socializován. To, že vám vadí, že ke koni chodí někdo cizí a čistí ho, si můžete zadělat na dost velké problémy v případě, že nastane situace, kdy s koněm bude nutno manipulovat bez vaší přítomnosti. Jiná věc je ježdění.

Neregistrovaný uživatel

7.7.2018 22:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.74

Jenže kůň není pes. Bohužel a nelze na něj aplikovat stejné postupy. A i na psech kolikrát melete nesmysly tak se prosím nepleťte do koní... cizí psy taky nemam hladit ne? bez dovolení majitele tak nevím proč by bez mého vědomí měl někdo oblejzat mého koně.

7.7.2018 23:06
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Jenže kůň není pes. Bohužel a nelze na něj aplikovat stejné postupy. A i na psech kolikrát melete nesmysly tak se prosím nepleťte do koní... cizí psy taky nemam hladit ne? bez dovolení majitele tak nevím proč by bez mého vědomí měl někdo oblejzat mého koně.

Nevím, kolik toho víte o koních, ale asi toho moc není. Zažil jsem koně kteří byli na majitele hodní, ale odebrat jim krev, udělat poševní stěr, nebo vyšetřit šlachu byl neřešitelný problém. Navíc vůbec nemáte pravdu v tom, že je pes jiný. Nevidím důvod proč by někdo nemohl pohladit mého psa. Stejně tak nevidím důvod, proč by někdo nemohl vyčistit mého zasviněného koně.

Neregistrovaný uživatel

7.7.2018 23:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

jahodapavel napsal(a):
Nevím, kolik toho víte o koních, ale asi toho moc není. Zažil jsem koně kteří byli na majitele hodní, ale odebrat jim krev, udělat poševní stěr, nebo vyšetřit šlachu byl neřešitelný problém. Navíc vůbec nemáte pravdu v tom, že je pes jiný. Nevidím důvod proč by někdo nemohl pohladit mého psa. Stejně tak nevidím důvod, proč by někdo nemohl vyčistit mého zasviněného koně.

Taky mě překvapuje proč by si někdo nemohl pohladit mého psa? Je hodná a docela to má ráda.smajlík Jinak tu paralelu u koní vidím taky podobně.Koně kteří přichází s lidmi do styku častěji si na ně prostě zvyknou.Je na lidech jaký si o nich kůň udělá "obrázek".Kůň není pes, ale taky si člověk musí uvědomit kolik času s vámi tráví pes a kolik kůň.Pes má mnohem víc času se s člověkem seznámit a odpozorovat chování, náladu, povahu atd.

8.7.2018 04:47

Ono asi tak moc nejde o to vyčištění, jako o ten souhlas majitele s ním. Ten by měl být. Mě by taky nevadilo, kdyby mé koně občas někdo vyčistil, naopak, ale chtěla bych předem vědět kdo a domluvit se, jak a čím.
Pamatuji komerční stáj s jezdeckým klubem, kde se čistili koně v rámci brigády. Bylo dané, kterého koně ano a kterého ne, ke hřebcům se nesmělo vůbec. Byl stanovený jednotný systém čistění, způsob úvazu, čistící pomůcky konkrétního koně, upozornění na specifika atd.

8.7.2018 07:38
sisi58

XXX.XXX.191.1

jahodapavel napsal(a):

Souhlasím s vámi, ale s jednou výhradou.
Ne každý kůň je miláček. A ne každý kůň postojí.
Celé je to o tom, že by kůň mohl někoho zranit. Vždycky je vše OK, paráda a bez problémů, pokud nedojde ke zranění. To je pak oheň na střeše.
Dřív to nikdo neřešil. Natlačil tě kůň na stěnu? Proč si nedáš pozor? Kopl tě kůň při čištění? Máš to držet pořádně! Potáhal tě kůň při vedení po pastvině? Proč si tvl motáš vodítko kolem ruky!
Dnes kůň někomu stoupne na nohu a hned se shání právník.
Na druhou stranu je opravdu potřeba, pokud je kůň nekomunikativní, aby byl označen. A pokud je ve veřejné stáji, usměrněn natolik, aby s ním mohlo být manipulováno beze strachu, že někoho zabije. Samozřejmě člověkem, který má zkušenosti a ví, jak s takovým koněm zacházet.
Tak nějak už mě po těch letech nebaví nevycválaní koně, na které se nesmíte křivě podívat, aby "neutrpěli trauma". Zažila jsem jen 2 koně (za mou koňáckou éru, nebudu psát roky, neboť jsou někteří na čísla hákliví ), kteří šli po lidech s úmyslem je zabít. Ostatní koně byli prostě jen nevychovaní.

8.7.2018 08:58

Taky mě překvapuje proč by si někdo nemohl pohladit mého psa? Je hodná a docela to má ráda.smajlík Jinak tu paralelu u koní vidím taky podobně.Koně kteří přichází s lidmi do styku častěji si na ně prostě zvyknou.Je na lidech jaký si o nich kůň udělá "obrázek".Kůň není pes, ale taky si člověk musí uvědomit kolik času s vámi tráví pes a kolik kůň.Pes má mnohem víc času se s člověkem seznámit a odpozorovat chování, náladu, povahu atd.

Problém spočíva v tom, že aby niekto dobrovoľne čistil koňa iba tak z plezíru, nie je úplne štandard. Chápem obavy zadávateľky, ktorá za tým možno vidí niečo ińe, ako iba čistenie. Zvlášt, ak sa ešte aj ošetrovateľka stavia k tomu tak, že o ničom nevie.
S tým jej však na internete nikto nepomôže, to si musí v novej stajni vyriešiť sama.

8.7.2018 09:03
blackmyday

XXX.XXX.159.107

Pletete sem vychování koně, ale těžce přitom zapomínáte na podstatu tohoto tématu a to je vychování člověka.
Čištění soukromých koní se v ustájení nedělá, vyjma sprchování zablacenych nohou a ošetření ran. Běžné vyčištění si může dovolit leda tak ošetřovatel, který má na starosti max 5 koni a majitel koně platí 15+tisíc za ustájení. Taky bych byla ráda kdyby mi koně každý den vypucovali, ale 3tisice za ustájení bych asi neplatila, že.
Zadavatelka má oprávněnou starost, pokud ji koně nevyčistili kvůli ošetření zranění nebo proto, že za tuto službu těžce platí, tak proč? Ošetřovatel s 10-20 koňmi na krku nemá důvod, majitel stáje žeby z nudy? No leda tak právě nějaká holšiška, a všichni to známe, takové holky nemají hranice. Čištěním to začíná, pak upamlskování, zkoušení poklon a podobných zhovadilosti, nedovoleným ježděním a učením vzpínání konče.
Přehráním? No ani ne. U nás máme krmiče, dává koním arašídové křupky, plné tašky pečiva, a jiný závadný bordel. Já jen čekám, kdy pojedu na kliniku.
Takže za mě všemu, co nemá ode mě přímý souhlas, spřelámu pazoury.

8.7.2018 09:49
Horsana

XXX.XXX.40.140

No tak ja hlavne nechápem, prečo by mal človek, ktorý si v nájme platí väčšinou nemalú čiastku tolerovať to, že mu ku koňovi lezú cudzí ľudia, ak si to raz nepraje, z rôznych dôvôdov.

Tomuto som vždy tak nejak nerozumela, že ja platím a cudzí ľudia mi budú rozprávať, čo je pre môjho koňa najlepšie ? Budú ho čistiť kedy chcú, kŕmiť čím chcú a tak podobne ?! Tak to soryjako!

Tiež si myslím že majiteľ má na výber, koho a za akých okolností ku svojim zvieratám pustí, komu dôveruje a prečo.

Minule som videla že mám vo výbehu človeka so SAO na voľno, išla som hore z kopca a niesla vedierka a tyčky. Celkom jasne som videla, ako ho jeden z huculov zaháňa a snaží sa dostať z ohrady preč. Najviac som sa však bála toho, že pes skočí po mne, nikdy predtým som ho na voľno nevidela a na vodítku, pokiaľ vyhodnotí nejakú osobu ako podozrivú, tak robí výpady. Je to obrovské zviera a hoci sa mi toto plemeno páči, nerada by som, aby mi visel na krku.

Takže dík, o takúto socializáciu fakt nemám záujem.

8.7.2018 13:08
saola

XXX.XXX.46.38

blackmyday napsal(a):
Pletete sem vychování koně, ale těžce přitom zapomínáte na podstatu tohoto tématu a to je vychování člověka.
Čištění soukromých koní se v ustájení nedělá, vyjma sprchování zablacenych nohou a ošetření ran. Běžné vyčištění si může dovolit leda tak ošetřovatel, který má na starosti max 5 koni a majitel koně platí 15+tisíc za ustájení. Taky bych byla ráda kdyby mi koně každý den vypucovali, ale 3tisice za ustájení bych asi neplatila, že.
Zadavatelka má oprávněnou starost, pokud ji koně nevyčistili kvůli ošetření zranění nebo proto, že za tuto službu těžce platí, tak proč? Ošetřovatel s 10-20 koňmi na krku nemá důvod, majitel stáje žeby z nudy? No leda tak právě nějaká holšiška, a všichni to známe, takové holky nemají hranice. Čištěním to začíná, pak upamlskování, zkoušení poklon a podobných zhovadilosti, nedovoleným ježděním a učením vzpínání konče.
Přehráním? No ani ne. U nás máme krmiče, dává koním arašídové křupky, plné tašky pečiva, a jiný závadný bordel. Já jen čekám, kdy pojedu na kliniku.
Takže za mě všemu, co nemá ode mě přímý souhlas, spřelámu pazoury.

Hezké katastrofické scénáře, mohla byste psát večerníčky...

To si fakt nikdo nepamatujete, jací jste byli, když jste byli ještě malí a viděli jste někde koně?

Dokážu si docela dobře představit situaci, že majiteli přijde do stáje malá holka s rodiči nebo známými, která zbožňuje koně, a majitel jí nesveze, ale umožní jí v rámci pomáhání a ometání se okolo jednoho z těch hodných pod dozorem vyčistit - sama jsem zažila. Koni to nijak neublíží, holku potěší...
Přijde mi to jako jednoduché a logické řešení výše uvedeného dotazu - ale primárně by se zadavatelka měla poptat ve stáji než na diskuzi pobídnout takovým dotazem k vymýšlení fantasmagorických konstrukcí co by, kdyby...Occamova břiva, že

Nevím o případu a nedokážu si ani představit, že by koně zabila arašídová křupka - leda by ji vdechnul
Vždycky si u takových science fiction pohrom vzpomenu na huculy z Řeporyj, kteří se nijak nerozpakovali uzmout a sprovodit bleskem ze světa odložený chleba s máslem a salámem včetně ubrousku...dnešní uvědomělé majitelky jistě jen tato představa uvádí do mdlob...

Neregistrovaný uživatel

8.7.2018 13:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

jahodapavel napsal(a):
Na psí diskuzi se neustále řeší že je třeba socializovat. I kůň by měl být socializován. To, že vám vadí, že ke koni chodí někdo cizí a čistí ho, si můžete zadělat na dost velké problémy v případě, že nastane situace, kdy s koněm bude nutno manipulovat bez vaší přítomnosti. Jiná věc je ježdění.

Já vám nevím, mí psi jsou socializovaní velice dobře - v mé přítomnosti si nechají líbit vše (darují krev, medici na nich mají cvika apod.), ale v mé nepřítomnosti by Vám rozhodili sandál tak, že by vás nedal dohromady ani MUDr. Měšťák., a je to tak naprosto v pořádku! S mým psem nemá v mé nepřítmnosti nikdo co dělat.

Kůň je naprosto jiná kategorie zvířat, není tak teritoriální a nemá takovou vazbu na pána, takže tohle přirovnání je naprosto mimo mísu

Neregistrovaný uživatel

8.7.2018 13:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

saola napsal(a):

To si fakt nikdo nepamatujete, jací jste byli, když jste byli ještě malí a viděli jste někde koně?

Dokážu si docela dobře představit situaci, že majiteli přijde do stáje malá holka s rodiči nebo známými, která zbožňuje koně, a majitel jí nesveze, ale umožní jí v rámci pomáhání a ometání se okolo jednoho z těch hodných pod dozorem vyčistit - sama jsem zažila. Koni to nijak neublíží, holku potěší...
Přijde mi to jako jednoduché a logické řešení výše uvedeného dotazu - ale primárně by se zadavatelka měla poptat ve stáji než na diskuzi pobídnout takovým dotazem k vymýšlení fantasmagorických konstrukcí co by, kdyby...Occamova břiva, že

Nevím o případu a nedokážu si ani představit, že by koně zabila arašídová křupka - leda by ji vdechnul
Vždycky si u takových science fiction pohrom vzpomenu na huculy z Řeporyj, kteří se nijak nerozpakovali uzmout a sprovodit bleskem ze světa odložený chleba s máslem a salámem včetně ubrousku...dnešní uvědomělé majitelky jistě jen tato představa uvádí do mdlob...

Přesně tak Saolo.Jak to říkal majitel hřebčína když ještě chodil."Ty si zase hraješ na majitelku, co?" Zbývá si jen uvědomit, že nejsme majiteli ničeho.Vše máme jen půjčené.Stačí aby si nahoře někdo vzpoměl a máme prd a ne majetek.Jinak v hřebčíně jsem zažil 13-ti letou holku pro kterou bohužel maminka neměla 400 korun na roční příspěvek do JK.No bych lezl kanálama kdybych té zakázal chodit k mojí kobče.Ovšem bývalá majitelka kobči, protože si hrála na ani nevím co, si to nepřála.Proč to dodnes nevím.Budou se na mě asi tady zlobit lidi, ale na ní platil nejlépe majitel hřebčína. "Si zase hraješ na majitelku, co? Tak hlavně koukej ať máš všechno včas zaplacený a dlužíš mi ještě za krve na ty závody". Se vždycky vztekala jak malá, ale kdyby chtěla nikdo jí tam nedržel.Mám zajímavé zážitky od koní, co?

8.7.2018 14:13
blackmyday

XXX.XXX.159.107

saola napsal(a):

Kdyby vám někdo vlezl pod kapotu auta a začal si hrát s motorem, tak dotyčného nejspíš uškrtíte a vůbec by vás argument "já mám rád auta, tak jsem se chtěl podívat" nezajímal.
A ono to není jen jedna křupka, ale celý pytlík na tři koně a plná taška pečiva, o kterém nevíte, jestli není splesnivělé. A to je jen jeden člověk a co ti ostatní. A ještě vás ten krmič nařkne, že týráte koně nahubkem a chce koni nahubek sundat (kobyla po schvácení, nahubek ji na jaře udržel naživu).
Jinak, když si tak jedete v klidu po louce, koník je hodný, tak si nacváláte a ani nemrknete a ležíte na zemi. Kobyla naučená po nacválání si lehnout, majitel se nestačil divit, když ho malém zalehla.

8.7.2018 14:25
blackmyday

XXX.XXX.159.107

Ono je v pořádku, když máte s někým domluvené to čištění. Některé děti nemají to štěstí na finance či vůbec na podporu ze strany rodičů. A jsou i třináctky zodpovědnější než kdejaký dospělák. Ale ke koním ji pustíte po domluvě s majitelem koně, který nastaví nějaká pravidla. Tak je to správně.
Manipulace s koněm za zády majitele je špatně, právě proto že nevíte co se s koněm děje.

Neregistrovaný uživatel

8.7.2018 15:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Jasně že chápu o co zadavatelce jde a že neví jestli bylo jen u toho čištění, ale na druhou stranu nemůže to "hrotit" pokud nic neví.Pořád si člověk musí uvědomovat, že tam mám svého koně, kterého mám opravdu rád a jsou zase lidi co by se mohli i mstít na ní pak.A upřímně jak to dokážu potom? Víme přece jak jsou koníci citlivý tvorové a jen špatným zacházením se dá doslova zničit. Tím jsem jen myslel, že není dobré se hned čertit a vlastně si třeba pokazit jinak výborné podmínky pro koníka.Mě taky oblékala do deky kobču v zimě někdy ošetřovatelka, majitel hřebčína a možná i jeho syn tehdy.Když měly holky prázdniny, tak asi i některá z nich.Jak znám svoji koby, tak silně pochybuji že u toho nějaká ta pusinka nepadla.Oboustranně myslím.

8.7.2018 17:48
Horsana

XXX.XXX.40.140

No ja už druhý deň lietam okolo ročky, ktorej prilepšili šupkami z melóna a maslovými hruškami.
Po arašidových křupkách by som mala tiež amok.

Sama som raz na Dušičky musela riešiť upchatie pažeráka u svojej kobyly, kedy stajník doniesol z domu repu a dievčatá jej kúskom prilepšili. Jedným jediným kúskom.

Sorry, nikdy nemôžte vedieť, kedy sa aj ten najlepšie myslený úmysel zvrtne na poriadny prúser. A to nie sú katastrofické scenáre, ktoré si vymýšľame, lebo nemáme čo robiť, to je proste život.

Ja tiež poznám kone, ktoré sú schopné vyžrať bez návyku 20 kg siláže a nič im nebude, ani sa z toho nepotento, ale to predsa neznamená, že je taký každý.

8.7.2018 18:30
lenacia

XXX.XXX.173.31

Projděte si celou diskuzi na ifauně, je to dost příkladů a příběhů o tom, jak hošišky zničily koně, jak si půjčily cizího koně, jak vešly do výběhu a lezly na koně, jak krmička chodila do stájí, krmila a krmila a koně pak byli agresivní, když jim nikdo jiný nic nedal.

Ještě v prvním ustájení mi vypomáhala holčina, když sem ke koni nemohla, byla u něj, mohla na ní jezdit, mohla prakticky cokoliv. Ale VŽDY sem chtěla vědět, kdy k ní pojede, co s ní bude dělat a to předem, abych měla přehled.
Takže když sem pak viděla fotku jejího přítele na mojí kobyle, tak sem jí stejnak vynadala, že i kdyby si na ní jen vylezl a ona ho cvakla, tak to chci vědět. Protože ano, ono o nic nejde, ale já jsem majitelka a já chci mít přehled kdo se okolo mého koně pohybuje.

A stejné je to u čištění koně. Ano, stájník technicky vzato může jít a toho koně vyčistit, když má pocit, že je to třeba. Případně tedy někoho může pověřit. ALE! Když pak přijde majitel, a zeptá se, tak stájník MUSÍ! vědět, kdo a kdy to byl.

každý kůň je jiný, každý se chová jinak. Jsou koně, kteří potřebují pevnou ruku, a občas trochu okřiknout, jsou koně, kteří u cizích lidí zkouší, co si můžou dovolit. A nemusí to být o výchově, ale o tom, že ten kůň teprve ve výchově je, je mladej, třeba před nedávnem staženej z pastvin.

My jsme zodpovědní majitelé zvířat Meifi, my chceme o našich zvířatech mít přehled, ale nemůžeme tam být 24 hodin denně, musíme někdy vydělávat, aby ten kůň měl vše potřebné. Takže je jasné, že by nám asi nebylo po chutí, když tam nejsme, aby se okolo koně motal někdo cizí, a stájník o tom navíc ani nevěděl, nebo to ještě zatloukal.

Neregistrovaný uživatel

8.7.2018 20:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.145

Prosím vás a je tu někdo nezodpovědný majitel koně? Mohli by jsme založit klub dvou nezodpovědných.

8.7.2018 22:06
lenacia

XXX.XXX.168.82

nezodpovědnost je dost obšírný pojem... Ale jednou z těch věcí, která se bere jako nezpdovědnos je, že člověka nezajímá kdo a jak s koněm zachází, když tam není, a neví o tom.
Nezodpovědnost je neřešit a hodit za hlavu fakt, že k našemu koni přijde bez dovolení někdo cizí, kdo není stájník, a nemá u koně vůbec co dělat, a začne s ním provádět bůhvíco.
Možná ti to nepřijde, vždyť ho jenom vyčistil, ale pořád zapomínáš na fakt, že toho cizího člověka o to nikdo nežádal a ten cizí člověk to vůbec neměl dělat!

8.7.2018 22:13
Dotaz

XXX.XXX.235.225

lenacia napsal(a):
nezodpovědnost je dost obšírný pojem... Ale jednou z těch věcí, která se bere jako nezpdovědnos je, že člověka nezajímá kdo a jak s koněm zachází, když tam není, a neví o tom.
Nezodpovědnost je neřešit a hodit za hlavu fakt, že k našemu koni přijde bez dovolení někdo cizí, kdo není stájník, a nemá u koně vůbec co dělat, a začne s ním provádět bůhvíco.
Možná ti to nepřijde, vždyť ho jenom vyčistil, ale pořád zapomínáš na fakt, že toho cizího člověka o to nikdo nežádal a ten cizí člověk to vůbec neměl dělat!

Je to analogické jako to krmení. Taky může na zvířeti napáchat škody.

Pokud se chce angažovat u nějakého zvířete, tak buď ať si pořídí vlastní a nebo se alespoň domluví s majitelem. Jenže u nás lidi nějak nechápou, že když něco nevlastní, nemají právo s tím nijak nakládat.

Neregistrovaný uživatel

9.7.2018 01:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Naštěstí se to u nás neřeší a máme klid. Když bych nemohl já, tak někdo jiný.Samozřejmě nechodí k nám čistit koně náhodní kolemjdoucí, ale místní osazenstvo si to podělí tak nějak samo.Nemusí být asi čištění tak jako dokonale, ale třeba v zimě "zadělaná" kopyta a případný kamínek či něco podobného jim okamžitě odstraním.Zrovna tak když dostávají deku na zimu do výběhu, tak by taky asi měli být pod tím alespoň přiměřeně čistí si myslím.smajlík

9.7.2018 02:36
lenacia

XXX.XXX.168.82

Naštěstí se to u nás neřeší a máme klid. Když bych nemohl já, tak někdo jiný.Samozřejmě nechodí k nám čistit koně náhodní kolemjdoucí, ale místní osazenstvo si to podělí tak nějak samo.Nemusí být asi čištění tak jako dokonale, ale třeba v zimě "zadělaná" kopyta a případný kamínek či něco podobného jim okamžitě odstraním.Zrovna tak když dostávají deku na zimu do výběhu, tak by taky asi měli být pod tím alespoň přiměřeně čistí si myslím.smajlík

no ale to už máte mezi sebou doluvené. Ale to co řeší zadavatelka je absoltně totožné, jako kdyby u vás ty koně čistil ten náhodnej kolemjdoucí chápete?

Neregistrovaný uživatel

9.7.2018 13:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

V pohodě holky já vás chápu.Já jsem takový "flegmouš" a mě vlastně věci ze kterých jiným vstávají hrůzou vlasy na hlavě vůbec nevadí.

9.7.2018 15:40
balisek

XXX.XXX.131.211

Přesně tak Saolo.Jak to říkal majitel hřebčína když ještě chodil."Ty si zase hraješ na majitelku, co?" Zbývá si jen uvědomit, že nejsme majiteli ničeho.Vše máme jen půjčené.Stačí aby si nahoře někdo vzpoměl a máme prd a ne majetek.Jinak v hřebčíně jsem zažil 13-ti letou holku pro kterou bohužel maminka neměla 400 korun na roční příspěvek do JK.No bych lezl kanálama kdybych té zakázal chodit k mojí kobče.Ovšem bývalá majitelka kobči, protože si hrála na ani nevím co, si to nepřála.Proč to dodnes nevím.Budou se na mě asi tady zlobit lidi, ale na ní platil nejlépe majitel hřebčína. "Si zase hraješ na majitelku, co? Tak hlavně koukej ať máš všechno včas zaplacený a dlužíš mi ještě za krve na ty závody". Se vždycky vztekala jak malá, ale kdyby chtěla nikdo jí tam nedržel.Mám zajímavé zážitky od koní, co?

Nějak mi unikají souvisloti mezi neuhrazenými poplatky a manipulací s cizím koněm bez dovolení. Pokud si nebudu plnit své finanční závazky vůči ustajovateli, může se mnou ukončit smlouvu a dlužnou částku po mě vymáhat.

Nicméně ho to neopravňuje k tomu, aby jakkoliv manipuloval s mým koněm nebo to umožňoval jiným lidem.

Osobně by mi vůbec nevadilo, kdyby se kolem mého koně motala děcka. Všichni jsme nějak začínali a velice dobře si pamatuji, jakým "svátkem" pro mě coby malou holku bylo, když jsem mohla obsatrat koně některému z dospělých jezdců.

Nicméně veškerá manipualce musí vždy probíhat pod mým přímým dohledem. Nezkušení lidé zpravidla příliš neovládají bezpečnostní pravidla (nechodit koni za zadek, vždy ho oslovit, nepoužívat otevřenou obuv atd.). Nedochází jim, že kůň je půltunový kolos s mozkem velikosti brambory, který se může leknout, blbě šlápnout, kousnout atd. A zákon praví jasně - každá škoda způsobená koněm jde na vrub jeho majitele. A já se nechci soudit s rodiči přičinlivých holčiček o odškodnění za způsobené zranění a / nebo si do konce života vyčítat, že můj kůň někomu něco udělal.

Pokud máte u Vás ve stáji zavedeno, že si navzájem čistíte nebo krmíte koně, je to v pořádku a není co řešit. Nicméně nikdo nepovolaný by neměl s koněm manipulovat bez vědomí a souhlasu majitele.

To že majitel chce mít přesný přehled, kdo se kolem jeho koně pohybuje a co s ním provádí není znakem hysterie nebo přehnané opatrnosti, ale odpověnosti a schopnosti domýšlet věci do důsledků. Majitel je totiž ten, kdo bude nést odpovědnost za případné škody, kdo bude platit veterináře nebo se starat o koně s poškozeným zdravým.

9.7.2018 16:06
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Mám dva kousky hřebců v nájemní stáji a chodí k nim pouze v rámci nutných mezí plnoletí ošetřovatelé, kteří mají s hřebci dlouhé zkušenosti. Koně vychovaní, ví co se smí a co ne v rámci veškeré péče, ale pořád hřebci s mimořádně vyvinutým radarem na lidi a jejich strach nebo nejistotu - u takových pak samozřejmě zkouší, co si můžou dovolit.

Ve chvíli, kdy je u nich někdo, kdo to s tímhle pohlavím neumí a necítí se na to, poznám to sama během 15 vteřin potom, co k nim přijdu večer do boxu. Jakmile začnou ty svoje klasické finty zkoušet i na mě a jsem nucena je usměrnit, už se pídím po tom, co se ve stáji ten den dělo a většinou to dojde k tomu, že u nich byl nový ošetřovatel nebo někdo nový a oni ho poškádlili.

Naštěstí se nemůže stát, že by se k nim dostalo nějaké dítě a chtělo si koníčka vyčistit bez vědomí zaměstnanců stáje nebo mého, ale pokud by k tomu nedejbože mělo dojít, tak trochu mě naskakuje husí kůže z toho, co by bylo, kór když dotyčné dítě koně nezná.

Ať už je to jak chce, tak za koně za jakýchkoli podmínek odpovídá jeho majitel, i když je v nájemní stáji. Cokoliv se v nájemní stáji stane díky mému koni, jsem odpovědná jako první, i když škodu způsobil třeba zaměstnanec stáje tím, že koně pustil a umožnil mu utéct. Já to budu muset hradit a pak škodu vymáhat po majiteli stáje ergo zaměstnanci. A to platí pro celou ČR a je jedno, jak to máte/nemáte ošetřené smlouvou na ustájení - neznalost zákona neomlouvá.

Z tohoto důvodu nechci u koně žádné cizí lidi, které neznám a nevím, jak se u koní a ke koním chovají. Pominu-li fakt, že se může vymamlasit i něco fatálního (a i to jsem si zažila), tak fakt nemám zájem lítat po soudech proto, že si nějaká nevinná dobrá duše myslela, že ty koule mezi nohama má můj koníšek jen n a ozdobu a je vlastně úplně hodný ňuňánek

Neregistrovaný uživatel

9.7.2018 18:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

balisek napsal(a):
Nějak mi unikají souvisloti mezi neuhrazenými poplatky a manipulací s cizím koněm bez dovolení. Pokud si nebudu plnit své finanční závazky vůči ustajovateli, může se mnou ukončit smlouvu a dlužnou částku po mě vymáhat.

Nicméně ho to neopravňuje k tomu, aby jakkoliv manipuloval s mým koněm nebo to umožňoval jiným lidem.

Osobně by mi vůbec nevadilo, kdyby se kolem mého koně motala děcka. Všichni jsme nějak začínali a velice dobře si pamatuji, jakým "svátkem" pro mě coby malou holku bylo, když jsem mohla obsatrat koně některému z dospělých jezdců.

Nicméně veškerá manipualce musí vždy probíhat pod mým přímým dohledem. Nezkušení lidé zpravidla příliš neovládají bezpečnostní pravidla (nechodit koni za zadek, vždy ho oslovit, nepoužívat otevřenou obuv atd.). Nedochází jim, že kůň je půltunový kolos s mozkem velikosti brambory, který se může leknout, blbě šlápnout, kousnout atd. A zákon praví jasně - každá škoda způsobená koněm jde na vrub jeho majitele. A já se nechci soudit s rodiči přičinlivých holčiček o odškodnění za způsobené zranění a / nebo si do konce života vyčítat, že můj kůň někomu něco udělal.

Pokud máte u Vás ve stáji zavedeno, že si navzájem čistíte nebo krmíte koně, je to v pořádku a není co řešit. Nicméně nikdo nepovolaný by neměl s koněm manipulovat bez vědomí a souhlasu majitele.

To že majitel chce mít přesný přehled, kdo se kolem jeho koně pohybuje a co s ním provádí není znakem hysterie nebo přehnané opatrnosti, ale odpověnosti a schopnosti domýšlet věci do důsledků. Majitel je totiž ten, kdo bude nést odpovědnost za případné škody, kdo bude platit veterináře nebo se starat o koně s poškozeným zdravým.

No Balísku ty souvislosti Vám unikají proto, že tady se pohybujeme pouze v teoretické rovině a praxe tváří v tvář je zcela něco jiného.Víte Balísku proto já chodím sem docela rád.V praxi těch zodpovědných vídám vážně málo a tady si můžu dělat iluze třeba o Vás a i o ostatních jak parádně zodpovědné známé od koní mám. Nejlepší je, že to nikdy nezjistím jestli to tak skutečně je.Proto ani nechci nikoho tady odsud vidět.smajlík Popravdě i naše majitelka stáje umí pěkně přitopit pod kotlem a viděl jsem jí v akci když už jí svými vážně až připitomělými požadavky někdo naštval.Jak myslíte že to dopadlo? Nejdřív okamžitě odchází jinam a za týden se to prostě nějak vytratilo.Tady zkrátka řeknu to bych absolutně netoleroval a ono v praxi to pak vypadá jinak.Už jsem přece jenom něco kolem koní nasledoval a i lidi už poznal.

11.7.2018 00:35
Mellara

XXX.XXX.49.86

Moje koně čistím pouze já, mnou pověřený člověk nebo někdo pod mým dohledem (po domluvě pod dohledem pověřené osoby). A mám k tomu své (věřím že opravněné) důvody. Krmí je víc lidí, ale mí koně díkybohu rychle pochopili, ať počkají, až budou mít oves ve žlabu a ruka s odměrkou bude pryč, nebo až seno budou mít na zemi a vidle budou pryč a až pak jdou žrát.
Ale spoustu lidí si řekne "však ho jen vyčistím, co by se mělo stát?" Ale stát se může hodně. Jedné známé se něco takového stalo.
Měla ustájeného koníka ve stáji, kam normálně chodili holky pracovat a za práci jezdili. A ustajovatel už zřejmě nevěděl jakou práci by jim dával, tak je posílal vyčistit soukromé koně. Samozřejmě bez vědomí majitelů. Koník té známé byl i při takové manipulaci s cizími lidmi nekonfliktní a to se kolem něj mohlo motat třeba 5 děcek, ale zrovna ho bolela záda. Holky samozřejmě nic nevědeli, majitel taky ne, aby jim to řekl, ale ani on to vědět nepotřeboval. Majitelka si podle toho zařídila jak koník bude chodit do výběhu, aby měl záda co nejdřív v pohodě, a hotovo, nikdo nic dalšího vědět nemusí. Však taky za tím koněm nemá kdo lízt, že. A tak holčičky přišly, vyčistily, zřejmě se rozhodli mu promasírivat záda či co, vzali hřbílko, trochu přitlačili kolem páteře... Tak se prostě ohnal, jednu z nich kousnul do ruky. A nebylo to jednou, holky za ním chodily pořád, zrejmě si mysleli že jsou kdovíjaké zaříkávačky koní, přijdou k němu, pohladí ho a on jim nikdy nic neudělá. Od té doby byl při čištění takový. Oháněl se i když ho nic nebolelo, samozrejmě i po majitelce. Ta se začala pídit co se stalo, a nakonec zjistila tohle. Samozřejmě šla za majitelem a ještě ten den si koníka ustájila jinde. I když nebylo snadné nové ustájení sehnat, ještě takhle dost narychlo, ale ona si prostě řekla, že kůň jde z téhle stáje okamžitě pryč. Naštěstí se jí povedlo sehnat dobré ustájení, kde se nic podobného nedělo.
Takže ono i jen při čištění se může stát hodně. A nemusí to být jen kvůli bolesti. Prostě jednou člověk (neúmyslně) udělá koni něco, co je mu nepříjemné a tadá, problém je na světě. A může to být sakra velký problém.

21.7.2018 14:07
evush2010

XXX.XXX.142.121

taky si myslím, že to může být čistě v rámci propagace - "u nás prase nenajdete" :)
aneb pokyn stájníkovi, ty nejhorší večer (ráno) odbahnit. Lidi čím dál víc kritizují a čím dál méně zvířatům rozumí, jsou schopni na vás opakovaně volat KVS právě třeba kvuli zabahněnému koni, speciálně v těsné blízkosti Prahy.

Já ráda přijdu k čistému koni, asi to mám jinak než většina majitelů zde. A kdyby to byla možnost volby v rámci paušálu za ustájení hned se pro ni hlásím. Ježdění je ale otázka jiná, a to má být vždy o dohodě s provozovatelem stáje.

21.7.2018 17:03

Zajímalo by mě, jak to nakonec dopadlo? Zjistilo se, kdo a proč koně čistil? Šlo jen o (nevyžádaný) nadstandard ze strany ustajovatele nebo vám ke koni lezou cizí lidi?

Neregistrovaný uživatel

21.7.2018 20:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Začala taky čistit cizí koně.

Přidejte reakci

Přidat smajlík