Máte prosím někdo zkušenost s odchovem hříběte v zimě ve venkovním ustájení? Nějaké odchovy už za sebou mám, praxi mezi chovnýma kobylama a hříbaty taky. Ale tohle je pro mě novinka...jak to zvládaly kobyly, hříbata? U mě se jedná o teplokrevné plemeno. U nějakého "primitiva" bych to asi tolik neřešila.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Napište si do vyhledavače na G...kdekoliv... termoregulace u hříběte...něco ke čtení najdete.
Poznám prípady iba u huculov - bez prístrešku.
Pokiaľ je kvalitné zázemie - bohato nastlané závetrie, ktorý matka neváha využívať a tú matku bude niekto kvalitne a adekvátne laktácii a zime kŕmiť, tak by nemal byť problém, žriebä na zimu obrastie srsťou a hotovo. Ak neobrastie, existujú aj deky pre žriebätá a je možnosť ho prikrmovať nejakým muslíčkom.
Ako esenciálne by som ale videla to závetrie a suché ležovisko.
Ze začátku určitě bude nastalaný box, zavírání dle počasí...ale z časových důvodů tohle nemůže být celou zimu. Už tak je práce nad hlavu a není v mých možnostech lítat ke koním desetkrát denně, takže kobylu s malým hodlám nechávat se stádem. Pořádné krmení je samozřejmost...tak budu doufat, že se vše obejde bez komplikací. A že už mi tady nikdy nikdo nepřipustí kobylu na zimu :-/.

kokinka
napsal(a):
Ze začátku určitě bude nastalaný box, zavírání dle počasí...ale z časových důvodů tohle nemůže být celou zimu. Už tak je práce nad hlavu a není v mých možnostech lítat ke koním desetkrát denně, takže kobylu s malým hodlám nechávat se stádem. Pořádné krmení je samozřejmost...tak budu doufat, že se vše obejde bez komplikací. A že už mi tady nikdy nikdo nepřipustí kobylu na zimu :-/.
..podotek pokud není trvalý dohled, i ohrada je důležitá, pokud chcete nechávat hřibě se stádem (ale i kdykoliv) může se stát, že hříbě při blbnutí a.t.d. podjede pod ohradou a zpátky se neumí vrátit...
Dala bych si pozor na to, aby kobyla byla na box předem zvyklá a schopna v něm v pohodě vegetovat zatímco stádo je na pastvine. Známe se stalo, že kobyla po zavreni hrozně vyvadela (myslím, že i když ji přivedli dalšího koně - pak vyvadeli oba :) a nakonec šla velmi rychle tak i s hřbetem na pastvin. A to byla kobyla ještě cca rok předtím normálně boxovana a na koně venku slyšela.
Mám ČT kobyly a občas si odchovám hříbátko pro radost, venkovní odchovy znám a když porovnám hříbátka která jsem odchovávala boxově a hříbky z pastviny, tak venkovní hříbátka jsou zdravější, ty ze stáda jsou sociálně zdatnější a proto míň okopaný a vyrovnanějsí, mají lepší nohy a kopyta.
Já bych kobylu s hříbětem neoddělovala vůbec, protože když je oddělíte do boxu, tak každý návrat do stáda bude znamenat, že je bude muset stádo přijmout a to znamená konflikty a větší nebezpečí úrazu a stres. Kromě toho hříbata musí chodit a běhat a chodit, a to v boxu nemůžou a je to vidět na nohách a kopytech.
Zimy ani mrazů bych se vůbec nebála, pokud je matka zvyklá na 24/7, horší bývají vedra a hmyz. Ale to si musíte posoudit sama podle aktuální kondice - samozřejmě když lezou žebra a prcek se klepe tak něco není v pořádku, ale jestli plánujete pastevko, tak dávejte pozor i na nadváhu, tlustý hříbek je také průšvih.
Venkovní hříbátko je také lepší navyknout na lidi – někdy jsou povahou plachý od přírody, já už od prvního dne hladím a rozmazluji, než narostou zoubky tak se nechávám ožužlávat a prozkoumávat, od 3 dne nasazuji ohlávku, od týdne “vodím” za mámou a jakmile pochopí princip vodění což bývá tak cca v měsíci vážu a zvedám nožky, občas zaparkuji do boxu aby znali těsný prostor (ale všeho s mírou). U venkovních hříbátek mi to přijde důležitější než u boxových, ty berou těsnou blízkost člověka a stísněný prostor jako samozřejmost.
Co bych si určitě pohlídala je aby měli nastlaný dost velký přístřešek (závětří a stín), a ještě bych někde na pastvině nechala balík slámy aby hříbek měl možnost lehnout do měkkého pod širým nebem. Co se pastvy týče, tak když máme hříbátko, tak mám raději vysokou vyběhlou trávu (když to jde a dá se dohodnout nesekání, ne vždy je možnost), aby prckovi nerostlo pastevní kopýtko.

Co je pastevní kopýtko?
napsal(a):
Co je pastevní kopýtko?
Pastevní kopýtko vznikne u hříbátka když se začíná pást, ale v té době má ještě moc krátký krk a nedosáhne na zem. Proto musí jednu nožku předkročit a druhou zakročit. Bohužel vždycky mají jednu oblíbenější nohu vepředu. Následkem toho začne růst jedno kopýtko do špičky a druhé do patky (do špalíčku). Pokud má hříbě možnost pást se na vysoké trávě, tak tohle nenastane, jinak se musí kopýtka hlídat a upravovat tak, aby nezůstalo jedno kopyto ostřejší i v dopělosti (bývá to častěji LP).