Kůň má panickou hrůzu z kováře

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.8.2018 21:23
kivus

XXX.XXX.114.213

Neznám minulost koně, každopádně je mu 8 let, je pár měsíců po kastraci. Letos jsem ho obsedla a přiježďuje se. JE absolutní kliďas, v terénu 100%. nerozhodí ho naprosto nic. Nohy mi nechtěl dávat - spíš nechápal co po něm chci. Nehysterčil, jen mi je vyškubával. Je ve styku s ženami, muži dětmi, všechno v pohodě. První návštěva kováře - poprvé jsem u něho zažila, že před někým vzal nohy na ramena a nepřišel se seznámit. po přivedení na vodítku ke kováři hysterčil, nenapadal, ale za každou cenu chtěl utéct, v ten moment jde i přes lidi. dali jsme mu klid, do ničeho jsme ho nenutili. podruhé si kovář na něj nechal čas a 2 hodiny se s ním bavil, seznamoval, drbkal ho, bral a pouštěl nohy... v momentě když koníkovi ruply nervy a chtěl nohu vyrvat byl schopný sebou mlátit hysterií o zem... OK napříště jsem sehnala pastu DOMOSEDAN... dala jsem mu mega dávku, kůň zalomil... po hodině přišel kovář a kůň se samozřejmě naplno probral a hodinu jsme s ním bojovali, prostě děs... já dotlučená, kovář úplně vyčerpaný jak se přetlačoval s koněm... jak byste to řešili? domácí nácvik bez kováře je nanic, protože to běžně v rámci údržby dělám a nechá se, ale prostě jednou za čas mu to musí upravit profík smajlík

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.8.2018 22:05

A nemohl by třeba ten podkovář dojet v civilu- prostě bez pachu kovářiny a zkusit ho jen tak, jako běžný muž.

15.8.2018 22:07
Terven

XXX.XXX.110.147

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A nemohl by třeba ten podkovář dojet v civilu- prostě bez pachu kovářiny a zkusit ho jen tak, jako běžný muž.

Jako běžný muž

15.8.2018 22:15

Terven napsal(a):
Jako běžný muž

No jasně , ne jako ten chlap, co chce koníkovi urvat nohy u pr*dele a "smrdí ".

15.8.2018 22:27
kivus

XXX.XXX.114.213

jo jo, ženské v práci jsem dost pobavila, když jsem mu volala jestli by moh dorazit hned ráno, voňavý a bez těch svojich kalhot smajlík) nezabralo, stejně to z něj cítil. a kovář je fakt zlatý, bývá u nás kvůli němu 2 hod a pod, snaží si získat důvěru, ale v momentě jak mu drží nohu je po důvěře... pořád stejně dokola.

15.8.2018 22:33
kallisto

XXX.XXX.135.175

A kdyz ty nohy budes tomu kovarovi drzet ty?

15.8.2018 22:36
kivus

XXX.XXX.114.213

kallisto napsal(a):
A kdyz ty nohy budes tomu kovarovi drzet ty?

no to jsme taky zkoušeli, dá mi nohu a v momentě jak se přiblíží kovář vytrhne mi ji a snaží se utrhnout si hlavu aby utek.

15.8.2018 22:47
Horsana

XXX.XXX.40.140

Aj moji mladí majú strach z kováča, netuším prečo. A to taký, že v mojej neprítomnosti ich môj pomocník nie je schopný ani len chytiť vo výbehu. Starší už to prekonal- ako 6 ročný, dvojroček nie.

Ak som tam, tak sa zásobím mrkvou (ale fakt že kilá) a každý náznak spolupráce odmeňujem mrkvou aj slovne. Po nejakom čase sa mladý prestane trhať a sústredí sa na mrkvu a škrabkanie a takto - sp oužitím 2-4 kg mrkvy ho strúhame. Nie je uviazaný, držím ho ja. Pravda, on neuteká, iba tancuje a nedrží nohy, no postupne sa upokojí, našťastie.

Mala som predtým mladého, čo sa staval na zadné, tiež sme mrkvovali, prešlo to, po časem kováč ten istý.

A zasa ten istý kováč a iný mladý kôň - ten to mal ťažko na saláme a ani sa kvôli korektúram neobťažoval vstať.

15.8.2018 22:59
kivus

XXX.XXX.114.213

no to je ten problém, vždycky jsem měla ve zvyku pamlskovat, ale tenhle frajer na to při stresu není... nic si neveme. setne zuby a konec.

15.8.2018 23:02
Horsana

XXX.XXX.40.140

kivus napsal(a):
no to je ten problém, vždycky jsem měla ve zvyku pamlskovat, ale tenhle frajer na to při stresu není... nic si neveme. setne zuby a konec.

Aha, mno, tak takého koňa by som asi sedovala, normálne do žily.

Moje odstavčatá sme tak prvý krát robili, aby nemali stres a aby nás nepozabíjali.

15.8.2018 23:06
kivus

XXX.XXX.114.213

Horsana napsal(a):
Aha, mno, tak takého koňa by som asi sedovala, normálne do žily.

Moje odstavčatá sme tak prvý krát robili, aby nemali stres a aby nás nepozabíjali.

já jsem si říkala, že prostě budem bojovat každý měsíc až si na to zvykne smajlík

15.8.2018 23:35
Terven

XXX.XXX.110.147

kivus napsal(a):
já jsem si říkala, že prostě budem bojovat každý měsíc až si na to zvykne smajlík

Pokud budete bojovat, může nastat varianta, že to bude čím dál tím horší. Dokonce je to pravděpodobné.
Co zkusit pozvat na úpravu kopyt ženu - profíka? Možná ho v minulosti nějaký kovář "učil slušnému chování"

15.8.2018 23:43
kivus

XXX.XXX.114.213

Terven napsal(a):
Pokud budete bojovat, může nastat varianta, že to bude čím dál tím horší. Dokonce je to pravděpodobné.
Co zkusit pozvat na úpravu kopyt ženu - profíka? Možná ho v minulosti nějaký kovář "učil slušnému chování"

no to by bylo super, jen nevím jestli tu bude nějaká žena ochotna dojet kvůli 2ma koníkům. bydlíme v nejvýchodnější obci čr a zevšud je k nám daleko. a mimoto jestli se mu to nebude líbit, málokdo se s ním bude chtít mazlit 2 hodinky natož aby ho udržela, v momentě když on vyhrává to je úplně nanic...

Neregistrovaný uživatel

15.8.2018 23:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Tak tohle bych řešil jednoduše.smajlík Musel bych sehnat nějakého dobrovolníka, co nám bude "hrát" kováře.Výheň doma mám a tak by jsme i ten smrad simulovali zdárně asi.No a koník by si zvyknul na to že kovář je milý, má taky automat na dobroty a není důvod se ho bát.U nás kde je 24 koní bych "bojavého" koníka vodil na všechna kování koukat.Myslím že by si mohl zvyknout akorát to bude trvat nějakou dobu.Koby se kováře teda nijak hrozně nebála, ale dnes ho považuje za docela zajímavou návštěvu.

Neregistrovaný uživatel

15.8.2018 23:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

https://youtu.be/vhWU2hWsSe8
Takhle už je to pak dobrý a bez stresu. smajlík

15.8.2018 23:57
kivus

XXX.XXX.114.213

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak tohle bych řešil jednoduše.smajlík Musel bych sehnat nějakého dobrovolníka, co nám bude "hrát" kováře.Výheň doma mám a tak by jsme i ten smrad simulovali zdárně asi.No a koník by si zvyknul na to že kovář je milý, má taky automat na dobroty a není důvod se ho bát.U nás kde je 24 koní bych "bojavého" koníka vodil na všechna kování koukat.Myslím že by si mohl zvyknout akorát to bude trvat nějakou dobu.Koby se kováře teda nijak hrozně nebála, ale dnes ho považuje za docela zajímavou návštěvu.

jenom koníky strouháme. když strouhá kovář druhého koně tak nejeví zájem, otočí se na druhou stranu a dělá, že tam není.

Neregistrovaný uživatel

16.8.2018 00:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

kivus napsal(a):
jenom koníky strouháme. když strouhá kovář druhého koně tak nejeví zájem, otočí se na druhou stranu a dělá, že tam není.

Jo my taky "jen" strouháme". smajlík Hele tak možná divný kovář..leda snad si je strouhat sama pod dohledem třeba toho kováře..Ještě jsem v zahraničí viděl nalepení kousku izolepy na čumák.Kůň sleduje co mu to tam trčí a nevěnuje tolik pozornosti "hysterčení". Osobně s tím ovšem zkušenost nemám.

16.8.2018 00:21
kivus

XXX.XXX.114.213

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jo my taky "jen" strouháme". smajlík Hele tak možná divný kovář..leda snad si je strouhat sama pod dohledem třeba toho kováře..Ještě jsem v zahraničí viděl nalepení kousku izolepy na čumák.Kůň sleduje co mu to tam trčí a nevěnuje tolik pozornosti "hysterčení". Osobně s tím ovšem zkušenost nemám.

to je taková pohádka s tou izolepou - vyzkoušeno více lidma - nefunguje smajlík

Neregistrovaný uživatel

16.8.2018 00:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Jsou i tací, kterým to funguje. smajlík
https://youtu.be/tf9L8e_qlEw.

16.8.2018 06:00

Naučte se strouhat a číst calming sinals/koukněte prostě do teorie pozitivky/.

S vědomím svého veta strouhnete nejhorší ohrožující problémy a budete trénovat, pokud odečtete už calming, nedostanete koně za FFF, kde vám teda určitě na pamlsek slyšet nemůže a každé další "přetočení" mu fixuje tu špatnou reakci.
Až pak kovář, a může si na něj asi hrát i kamarád, normální chlapsmajlík

16.8.2018 06:58
kapička

XXX.XXX.1.243

Jak kovář zvedá nohy? Znám koně, kterému vadí to, jak si kovář vytahuje nohy z pod koně do strany. Taky bylo rodeo, kůň na zadních, oko vyvalené. A pak se přišlo na tenhle problém. Teď kovář drží koni nohu pod břichem a kůň se může nechat stát pomalu na volno. A to u nás je to ještě horší v tom, že koně nejsou zvyklí, že je ošetřují muži a ještě k tomu takoví státní fešáci jako náš pan kovář. Takže to byl další problém, pomoc sahá na mě chlap a ještě je mnohem větší než mé obvyklé ženské trapičky.

16.8.2018 09:13

Naučte se strouhat a číst calming sinals/koukněte prostě do teorie pozitivky/.

S vědomím svého veta strouhnete nejhorší ohrožující problémy a budete trénovat, pokud odečtete už calming, nedostanete koně za FFF, kde vám teda určitě na pamlsek slyšet nemůže a každé další "přetočení" mu fixuje tu špatnou reakci.
Až pak kovář, a může si na něj asi hrát i kamarád, normální chlapsmajlík

Pozitivka mě v tomto ohledu taky napadla, ale bylo by podle mě lepší, kdyby ji dělal přímo kovář. Pokud kůň v klidu stojí když "strouhá" (trénuje to) majitelka, tak naklikání nemá podle mě moc význam.
Ale říkám si, že mám supercharakterního koně, když ten i když lidem moc nevěří, strouhat se nechá úplně v pohodě

16.8.2018 09:18

kivus napsal(a):
Neznám minulost koně, každopádně je mu 8 let, je pár měsíců po kastraci. Letos jsem ho obsedla a přiježďuje se. JE absolutní kliďas, v terénu 100%. nerozhodí ho naprosto nic. Nohy mi nechtěl dávat - spíš nechápal co po něm chci. Nehysterčil, jen mi je vyškubával. Je ve styku s ženami, muži dětmi, všechno v pohodě. První návštěva kováře - poprvé jsem u něho zažila, že před někým vzal nohy na ramena a nepřišel se seznámit. po přivedení na vodítku ke kováři hysterčil, nenapadal, ale za každou cenu chtěl utéct, v ten moment jde i přes lidi. dali jsme mu klid, do ničeho jsme ho nenutili. podruhé si kovář na něj nechal čas a 2 hodiny se s ním bavil, seznamoval, drbkal ho, bral a pouštěl nohy... v momentě když koníkovi ruply nervy a chtěl nohu vyrvat byl schopný sebou mlátit hysterií o zem... OK napříště jsem sehnala pastu DOMOSEDAN... dala jsem mu mega dávku, kůň zalomil... po hodině přišel kovář a kůň se samozřejmě naplno probral a hodinu jsme s ním bojovali, prostě děs... já dotlučená, kovář úplně vyčerpaný jak se přetlačoval s koněm... jak byste to řešili? domácí nácvik bez kováře je nanic, protože to běžně v rámci údržby dělám a nechá se, ale prostě jednou za čas mu to musí upravit profík smajlík

Normálne by som ho zasedovala do žily, nie pastou. Po 2-3 strúhania zistí, že sa nič nedeje a bude v pohode.

Tiež máme v stajni kobylu, ktorá má krátku zápalnú šnúru a v detstve sa na nej jeden kováč vybúril, takže na prvé kutia sa začala prispávať. Bolo to potrebné asi 3x, odvtedy drží nohy pekne, a to sa podkova pripaľuje.

16.8.2018 09:20
rebeks

XXX.XXX.236.34

Jak píše Horsana. Normálně přispat do žíly. Někdy to zafunguke tak, že kůň zjistí, že o nic nejde a příště je v pohodě, to byl i případ mého koně. Jindy se prostě přispává opakovaně, lepší než zmrzačit lidi.

16.8.2018 09:42
marion108

XXX.XXX.72.163

Mela jsem jednu podkovarku, drobnou zenu a muj u ni za boha nechtel stat, vyvadel jednou ji i udajne kopnul... Nechapala jsem... Pak jsem podkovare zmenila. Za takoveho, co di nedrzi sam a je to v pohode, nyni mi opet jezdi nekdo jiny, ten stary je z ruky a je to mohutny chlap a ten "nevychovany haj...l", jak ho ta pani pojmenovala, stoji jak beranek. A prave tento posledni mi vysvetlil, ze konim, kteri nejsou nauceni vadi vetsinou to vytaceni do strany, udajne je to i boli.

16.8.2018 19:43

Pozitivka mě v tomto ohledu taky napadla, ale bylo by podle mě lepší, kdyby ji dělal přímo kovář. Pokud kůň v klidu stojí když "strouhá" (trénuje to) majitelka, tak naklikání nemá podle mě moc význam.
Ale říkám si, že mám supercharakterního koně, když ten i když lidem moc nevěří, strouhat se nechá úplně v pohodě

Nejsem zkušený ani denně praktikující pozitivkář, ale mezi "jako" strouhající majitelkou a kovářem je prostě najdi deset rozdílů". Každý bych brala jako samostatné kriterium a klikala jeho změnu postupně, po jednom. Změna deseti kriterí naráz je na asi celkem hodného a vstřícného, jen se strašně bojícího komoně moc...jdecdo paniky, za FFF nevnímá ani se neučí, fixuje panikreakci.
Jen názor a myšlenka, třeba bude číst i nějaký klikař a napíše víc.
Jinak pokud je zdravotně nutné strouhat brzo, uspala bych taky.

19.8.2018 11:19
kivus

XXX.XXX.114.213

Nejsem zkušený ani denně praktikující pozitivkář, ale mezi "jako" strouhající majitelkou a kovářem je prostě najdi deset rozdílů". Každý bych brala jako samostatné kriterium a klikala jeho změnu postupně, po jednom. Změna deseti kriterí naráz je na asi celkem hodného a vstřícného, jen se strašně bojícího komoně moc...jdecdo paniky, za FFF nevnímá ani se neučí, fixuje panikreakci.
Jen názor a myšlenka, třeba bude číst i nějaký klikař a napíše víc.
Jinak pokud je zdravotně nutné strouhat brzo, uspala bych taky.

ano je ho třeba strouhat častěji kvůli špatně sešlapávanému kopytu na zadní noze - když to nechám déle nestrouhané má to tendenci až k fixaci češky. uspání jsem konzultovala s veterinářkou a potvrdila mi, že se klidně může probrat i s celkové anestezie, pokud má takový problém...

19.8.2018 12:57

Tak mě nenapadá víc, než už bylo řečeno, určitě možností ještě víc bude, ale já to tč nedám. Za mě jsou možnosti:

-stát se strouhačem sama
-sehnat jiného kováře
-sehnat kovářku-strouhačku
-trénovat habituaci za pomoci dobrovolníků a hledat, čím vším se liší situace "strouhá kovář" od "strouhá kompars"
-seznámit se s metodou pozitivky zejména calming signals a s důrazem na "často krátce" a "měním jen jedno kriterium" se začít učit tudy, ideálně se zkušenýmým klikařem osobně u koně, točit videa, konzultovat na skupině R+ FB /tudy bych začala já, mám s metodou dobrou zkušenost třeba u nenaložitelné kobyly s historií natažení na vůz elektrickým navijákem za hlavu, teď nastupuje sama na volném vodítku hned/
- koně minimálně zatím uspávat a doufat, že když ti koně se nebudí na sálech klinik při operacích, taky se budit nebude/ tudy já bych tedy nešla, velké ofuky před a po anestesii, rizika, chemie...zbytečně kanónem na vrabce/

-a další možnosti jako fixační klec nebo ekvivalenty tady psát určitě nebudu, protože se jich obvykle nechápe to jedno promile zkušených lidí, kde to fakt po vyčerpání všech jiných možností "musí být"/ ti nechodí na ifaunusmajlík/, navíc jsou velmi nebezpečné pro všechny a zvyšují míru stresu a trápení na světě, většinou zbytečně.

19.8.2018 16:38
Horsana

XXX.XXX.40.140

kivus napsal(a):
ano je ho třeba strouhat častěji kvůli špatně sešlapávanému kopytu na zadní noze - když to nechám déle nestrouhané má to tendenci až k fixaci češky. uspání jsem konzultovala s veterinářkou a potvrdila mi, že se klidně může probrat i s celkové anestezie, pokud má takový problém...

Tak z celkovej anestézie asi ťažko...
Sedácia nemusí zabrať, no ak sa kôň seduje ešte pred tým, než mu niečo pripomenie kováča, v absolútnom kľude, zabrať to môže, to nezistíte, pokiaľ nevyskúšate.

Neregistrovaný uživatel

19.8.2018 17:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Rád bych pomohl, ale popravdě mě koby zmizne jak někdo přinese sedlo. Tudíž výchova koně je moje slabší stránka.Ne tedy že by zdrhla hystericky, ale jako že se tam bez ní budem muset chvilku obejít. Tak to beru asi tak, že oška se taky bála hystericky myší a nevysvětlíte jí to ani omylem.Prostě ječela jak když jí porcují a přitom logicky ta myš jí nic nedělá. Bohužel koník to strouhání potřebuje a oška tu myš ne samozřejmě. Ovšem dovedu si představit, kdyby jí ta myš měla třeba ostříhat nehty.To by oška nápadně připomínala toho vašeho koníka v interakci s kovářem. Možná i hůř.

Přidejte reakci

Přidat smajlík