Foto nemám, ale po skúsenosti doporučujem dosť vysoké. Keď sme sťahovali kone domov mala som krásnu predstavu o tom, že kone ktoré sa poznajú takpovediac celý život budú mať tri boxy vedľa seba oddelené múrikom ktorý mal asi 130 cm, aby to bolo svetlé a kone na seba pekne videli a mali kontakt. Po dvoch týždňoch to skončilo tak, že ráno som našla rozkopanú stenu a jednu kobylu zahádzanú tehlami, skoro som skolabovala
Proste im vadilo, že jedna k druhej pchala hlavu aj napriek tomu, že vonku boli najväčšie kamošky. Ten múr sme nakoniec museli postaviť znova lebo sa nedal ani opraviť a zdvihli sme ho na 1,80 cm čo je už dosť vysoko na to, aby k sebe nestrkali hlavy. Takže za mňa už jedine mreže, alebo vysokú stenu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

bez mříží leda až do stropu. jinak nikdy nevíte, co koně napadne, nebo se poplaší.
Vida jsem jen jedno jedine boxove ustajeni, kde kone nebyli oddeleni uplne. Asi to ma nejaky duvod. Takze jsem taky za mrize plus treba nechat volnou cast predni steny do ulicky.
Do te jedine staje bez mrizi az ke stropu chodim jezdit, takze nevim, jak tam chodi v dennim provozu, ale nikdy si nestezovali. Vyska sten (tramy) je cca 160 cm, mozna i vic, kone se znaji, je jich malo a sousedi spolu vzdy jen jednou stenou (boxy jsou 2 a na druhe strane budovy dalsi 2).
rennie111
napsal(a):
Foto nemám, ale po skúsenosti doporučujem dosť vysoké. Keď sme sťahovali kone domov mala som krásnu predstavu o tom, že kone ktoré sa poznajú takpovediac celý život budú mať tri boxy vedľa seba oddelené múrikom ktorý mal asi 130 cm, aby to bolo svetlé a kone na seba pekne videli a mali kontakt. Po dvoch týždňoch to skončilo tak, že ráno som našla rozkopanú stenu a jednu kobylu zahádzanú tehlami, skoro som skolabovala
Proste im vadilo, že jedna k druhej pchala hlavu aj napriek tomu, že vonku boli najväčšie kamošky. Ten múr sme nakoniec museli postaviť znova lebo sa nedal ani opraviť a zdvihli sme ho na 1,80 cm čo je už dosť vysoko na to, aby k sebe nestrkali hlavy. Takže za mňa už jedine mreže, alebo vysokú stenu.
Prave se take bojim, aby se notravovali. 180 tedy staci? Nekde jsem cetla 2,6m coz mi prijde az moc. A do ulicky je mate nizzsi, aby mohli koukat ven? Ted jsem take ve fazi snu o krasne svetle staji, ale bojim se, abych je tam nenasla viset predkama ven a zadkama v boxe. Prosim nemohla byste mi to vyfotit jak to vypada?
Znám víc stájí a také máme boxy, kde nejsou přepážky až ke stropu. Pokud mají koně žlaby každý v jiném rohu, a seno dostávají také na opačné straně není to ani u koní citlivých na krmení vůbec žádný problém. Chce to vyzkoušet a pokud budou koně na sebe protivní, dovybavit mříží, třeba takovou co se dá zavřít jen na dobu krmení.
parkurak
napsal(a):
Prave se take bojim, aby se notravovali. 180 tedy staci? Nekde jsem cetla 2,6m coz mi prijde az moc. A do ulicky je mate nizzsi, aby mohli koukat ven? Ted jsem take ve fazi snu o krasne svetle staji, ale bojim se, abych je tam nenasla viset predkama ven a zadkama v boxe. Prosim nemohla byste mi to vyfotit jak to vypada?
Tak som našla aj fotku ale len zvonka, boxy máme vonkajšie a vrchné dvierka zatváram naozaj iba keď sú najväčšie zimy, takže kone sa vidia tadiaľ. 180 cm medzi boxami u nás stačí, to už je dosť vysoko na to aby sa nevedela jedna kobyla ku druhej nakloniť ale maximálne sa očuchať. Keby sa kone neznášali tak by som asi zakryla aj to buď mrežami, alebo aspoň nejakou plachtou. Naše majú okrem toho aj na zadnej stene okno takže boxy sú dosť svetlé aj keď sú pozatvárané. A teda mimo mega zlého počasia čo je tak 5x do roka sú aj tak celé dni vonku, v lete aj v noci takže tam chodia iba jesť :)
Záleží taky na velikosti boxů, pokud chcete klasiku 3x3 m, tak bych dala mříž zcela jistě. Možná spíše než komplet zděné boxy bych volila něco takového (viz odkaz):
https://www.equusdesign.de/en/equestrian-centre-planning/projects/construct-a-baroque-riding-stable
Tedy boxy pouze s přepážkami mezi sebou a vpředu otevřené.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Záleží, zda budete celý život ustajovat jen své koně, koně nezvyklé- z pastevka, cizí koně bych tam z bezpečnostních důvodů nedala(možnost přeskočení , zavěšení za přední ale i zadní). A to i vepředu do uličky. nebo alespoň s možností, tam tu mříž na dobu nezbytně nutnou dát. Vím co mi kobyla dělala při navykání v nové stáji, jak se vehementně snažila dostat z boxu, stavěla se na zadní a pokud by byla jen zíďka 130 cm, byla by venku, co by plivnul, zvykla si, už může být i sama v celé stáji, .... pokud je zeď 180cm , je to stejně pro koně samotka,.. myslím, že varianta s mříží a nižšší spodní částí je lepší- koně na sebe alespoň vidí, můžete dát třeba koně nezvyklého, který se uklidní z blízkosti druhého koně ve vedlejším boxe.A i člověk má přehled napříč celou stájí....
Zděné boxy také budete muset častěji opravovat, pokud budete mít koně na ustájení, který vytlouká zeď.....