Zdravím,
možná se tu již někdo ptal, ale to co hledám jsem nenašel, tak se kdyžtak omlouvám za stejný dotaz...
V září jsme koupili 1,2ha pozemek v chko (1.200m stavební, 10.500m trvalý travní porost - v katastru jako jeden celek), který doposud sekal místní člověk. Vyplatí se nám řešit sekání svépomocí a máme třeba šanci dosáhnout na dotace s takto malou výměrou? Má cenu to řešit nebo je lepší to za 1.000,-/rok nechat sekat někoho jiného, kdo si to přidá k dalším pozemkům na sekání?
Do budoucna tam chceme mít koně, ale to nebude dříve než za 2 roky. Je pak šance na dotace větší nebo nemáme šanci? Jak to probíhá když bychom to teď nechali sekat někoho jiného a za dva roky řekli, že tam chceme dát koně a pro něj tím pádem sekání končí? Platí se nějaké "pokuty" nebo něco podobného?
Díky moc za rady a info.
Mám pocit, že dotace začínají až od 3ha(eko možná od 1,5ha). Cyklus je 5letý, takže na dva roky je to lidem k ničemu, jenom nabídnout blízkému zemědělci na dobré slovo, popř. bych po něm chtěla něco malého na oplátku - vzhledem k pastevní a senné krizi má hektar trávy dneska jinej význam.
A vás samotné bych kvůli tak malé ploše skoro zrazovala, ta starost s tím je dost nerentabilní, 5 let buzerace a nespočet papírování a pak vám koně rozdupou pozemek a budete mít velký starosti abyste kromě vrácení dotace ještě necálovali pokuty. Kdyby šlo o 10ha, už je to jiný...
mohla bych ze zeptat zde? Pokud nbudete vědět nebo to bude až moc mimo tvéma tak nevadí...
Můj táta má v Praze Ďáblicích na sebe psanou část pozemku, čítající ve výsledku cca 4,5ha orné půdy. Už nám napsal i jistý spekulant, že odkoupí otcův podíl za asi milion dvěstě tisíc (ha-ha-ha)....
Nevím jak je to s pozekem teď zřejmě ho někdo obhospodařuje dohromady se zbytkem. Je nám tak trochu k ničemu (Děda se spíš zbavuje pozemků, které nechce- taková rodinná sranda akce), nejsme z Prahy a táta se tomu moc věnovat nemůže. Nevím, jestli se nám vyplatí třeba zjistit o jakou přesně část výměry pole jde (je to dohomady asi 25ha ale rozdělených mezi 7 lidí), zda je na to nějaká dlouhodobá nájemní smlouva, nebo ji lze vypovědět, případně to zkusit prodat sami. Ono je to samozřejmě zavádějící, ale Ďáblicemi přijdou jako velice zajímavá lokalita u Prahy, a pozemky by měly být poměrně blízko, protože kdysi náležely jako celek k Ďáblickém statku rodiny Battistů. Případně zkusit těch 4,5 ha nabídnout k vlastnímu pronájmu.
Vpodstatě by mě zkrátka zajímalo, jak se s takovým pozemkem nakládá jinak, než ho prodat za sice průměrnou cenu Orné půdy, v Praze však podle mě více než měšnou spekulantovi, kterej by tolik opravdu nenabízel, kdyby neměla cenu vyšší.
Jestli se na tom hospodaří, tak by měl mít táta pachtovní smlouvu se zemědělcem. Absolutně netuším, kolik to může být peněz, my máme u Krkonoš necelý ha a je to možná 1000 za rok...
Ale jestli to je úrodná půda, jsem pro neprodávat, i kdyby se to mělo pronajímat za pár korun.
Jinak v katastru by mělo být přesně vidět, jaká část pole je vaše. V 90. letech se všechno přeměřovalo ( aspoň u nás v horách)
kapička
napsal(a):
Jestli se na tom hospodaří, tak by měl mít táta pachtovní smlouvu se zemědělcem. Absolutně netuším, kolik to může být peněz, my máme u Krkonoš necelý ha a je to možná 1000 za rok...
Ale jestli to je úrodná půda, jsem pro neprodávat, i kdyby se to mělo pronajímat za pár korun.
Jinak v katastru by mělo být přesně vidět, jaká část pole je vaše. V 90. letech se všechno přeměřovalo ( aspoň u nás v horách)
koukala jsem, a je tam vlastně jen celej vyznačenej pozemek a jen pod ním vypsáni vlastníci a kolik desetin pozemku mají
Aha, tak že by to bylo něco jako ideální polovina při vlastnění nemovistosti s něčím? U baráku jsme si zjišťovali a to by se muselo řešit přes právníka. U pozemku netuším. Asi by se museli dohodnout všichni vlastníci a pak nechat pozemek rozměřit geodety. Ale asi by taky nejlíp poradil právník...
kapička
napsal(a):
Aha, tak že by to bylo něco jako ideální polovina při vlastnění nemovistosti s něčím? U baráku jsme si zjišťovali a to by se muselo řešit přes právníka. U pozemku netuším. Asi by se museli dohodnout všichni vlastníci a pak nechat pozemek rozměřit geodety. Ale asi by taky nejlíp poradil právník...
asi ano... mno jo no, dědictví rozporcované na několik částí. Taky veselá historie, málem jsme ty pozemky ani nedostali, protože je za komunistů sebrali, a při restitucích o ně měli zájem nějací podvodníci, dokonce i falšovali dokumenty. Naštěstí měl děda originály stále uschované.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Ad dotace. Nejspolehlivejsi informace dostanete na Vaši pobočce SZIF, případně poradce, kteří také fungují. Je i brožura, kde je vše vypsané. U nekterych musite být aktivní zemědělský subjekt, tj mít zivnodtak na zemědělství. Jestli si já dobře pamatuju, minimální výměra je 5 ha, eko zemědělství 1 ha, ale to mohou být již zastaralé informace. Letos na 1 ha v základní dotací je 3500,- zhruba. Tuto dotaci muzete zadat bez programu, tedy na jeden rok. 5 lety program má různé podmínky, záleží v jaké oblasti se nacházíte, kupříkladu CHKO a pod, a tam už je třeba jedna z podmínek dobytčí jednotky na ha, což je nyní mám pocit 0.3 -1,3 DJ na ha, takže i kdyby jste měl 2 koně na hektaru, již nesplňuje podmínku dotace. Tam je to pak již o jiných penězích, cca 10 tis na ha za rok. Není to zas tak přílišná buzerace, ale v hektarových položkách se to nevyplatí. Pachtovné u nás od 2000 do 3500 za rok, ale pronajímá se to pak na 5 let - pro zemědělce dotační podmínka. V LPISu si můžete zjistit, kdo v okolí udržuje pozemky, můžete mu je nabídnout.
Jestlize je podilovym vlastnikem ma par moznosti - nechat si vymerit svuj podil a zapsat na nove cislo, ovsem tam byva problem s tim, ze se vetsinou vlastnici nedohodnou kterou cast si vlastne rozdeli, dale je moznost prodeje - pozemek je sice ceneny jako celek, ale podil je v podstatě "bezceny" pokud nepresahuje min. 50 % vlastnictvi. Pronajem je mozny, jestliže s pronajmem souhlasi vetsina vlastniku. Pokud chcete na pozemku hospodarit musite mit bud vice jak polovicni vlastnictví nebo souhlas vetsiny vlastníků. Vlastnit podil v majetku v dnesni dobe neni zadna vyhra...
anobbona
napsal(a):
Jestlize je podilovym vlastnikem ma par moznosti - nechat si vymerit svuj podil a zapsat na nove cislo, ovsem tam byva problem s tim, ze se vetsinou vlastnici nedohodnou kterou cast si vlastne rozdeli, dale je moznost prodeje - pozemek je sice ceneny jako celek, ale podil je v podstatě "bezceny" pokud nepresahuje min. 50 % vlastnictvi. Pronajem je mozny, jestliže s pronajmem souhlasi vetsina vlastniku. Pokud chcete na pozemku hospodarit musite mit bud vice jak polovicni vlastnictví nebo souhlas vetsiny vlastníků. Vlastnit podil v majetku v dnesni dobe neni zadna vyhra...
no taky souhlasím že je to k prdu. (Hlavně že dědova zlatokopka dostala ty nejlepší pozemky ), no uvidíme kdo nás ještě za kolik osloví. Pokud y šlo o mě, nejraději bych chtěla change za nějaký TTP tady u nás
Ja bych sla po tom pronajmu (pachtovnem). Byl by to byl nejaky maly prijem, ktery da snadno delit mezi spoluvlastniky. Kazdopadne pokud na pozemku uz nekdo hospodari, coz je dost pravdepodobne, urcite nejakou smlouvu ma. Poptala bych se mezi pribuznymi, nekdo by mel vedet.
Celkem pochybuji, ze by nekde u prahy bylo x hektaru pudy nekolik desitek let neobdelavane. Pokud si to dobre vybavuji, nechat pudu uplne ladem se ani nesmi (sireni plevelu z poli, ohrozeni padajicimi stromy z lesa atd.).
Uživatel s deaktivovaným účtem

...nechat si udělat "čárku" (která oddělí pozemky) do katastru nemovitostí není levná záležitost.....můžete se obrátit na myslím "půdní fond" nebo tak nějak a pokusit se pozemek vyměnit blíže k vašemu bydlišti (výměra, bonita půdy, lukrativnost pozemku)
...pokud pozemek někdo obhospodařuje více jak 10let a vlastník se o něj nijak nezajímá, nestará se, je možnost o pozemek i přijít.....
iamlukaszajic
napsal(a):
Zdravím,
možná se tu již někdo ptal, ale to co hledám jsem nenašel, tak se kdyžtak omlouvám za stejný dotaz...
V září jsme koupili 1,2ha pozemek v chko (1.200m stavební, 10.500m trvalý travní porost - v katastru jako jeden celek), který doposud sekal místní člověk. Vyplatí se nám řešit sekání svépomocí a máme třeba šanci dosáhnout na dotace s takto malou výměrou? Má cenu to řešit nebo je lepší to za 1.000,-/rok nechat sekat někoho jiného, kdo si to přidá k dalším pozemkům na sekání?
Do budoucna tam chceme mít koně, ale to nebude dříve než za 2 roky. Je pak šance na dotace větší nebo nemáme šanci? Jak to probíhá když bychom to teď nechali sekat někoho jiného a za dva roky řekli, že tam chceme dát koně a pro něj tím pádem sekání končí? Platí se nějaké "pokuty" nebo něco podobného?
Díky moc za rady a info.
Žádat o základní dotace na plochu (SAPS) je možné již od 1 ha. Sazba na 1 ha je cca 3300 Kč/rok. Podmínkou je zaregistrovat se jako zemědělský podnikatel, zajít na pobočku SZIF, tam Vám vše vysvětlí.
Nevím, z jaké jste oblasti, např. u nás je běžná cena za pronájem (pacht) pozemku cca 3-5 tis. Kč/ha/rok.
Pokud nyní necháte sekat pozemek někoho jiného, ukončení tohoto vztahu se odvíjí od podmínek v pachtovní smlouvě - pokud je smlouva na dobu neurčitou, je potřeba ji vypovědět rok předem do 30.9.
Pokud pozemek necháte obhospodařovat někým jiným bez pachtovní smlouvy, záleží vše na vaší domluvě, žádné postihy vám nehrozí.
Dotace na plochu zatíženou dobytčími jednotkami jsou vyšší, ale pozor na intenzitu (jak již psal coudas).
Nicméně je možné pobírat základní dotace bez "příplatku" na dobytčí jednotky, pak se vás intenzita netýká.