Majitel koně - velký techničák

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.11.2018 13:50
Valérie22

XXX.XXX.94.101

Dobrý den,
jak zjistit, že majitel koně zapsaný v modrém průkazu je opravdu jeho majitel.
Modrý průkaz údajne neslouží jako doklad o vlastnictví koně. Co tedy slouží.
Majitel od kterého máme koně je zapsaný v modrém průkazu, v evidenci eagri a aschk. Máte smlouvu, hlášenku změny a pak zjistíte, že kůň údajně patří někomu jinému. Policie to sice uzavřela v náš prospěch, ale co v případě žaloby. My jsme koupili koně, nic jsme neprovedli, do koně investujeme a nakonec o něj můžeme přijít. Jedná se o staršího skoro nepojízdného koně. Dělá jen společníka a občas sveze v kroku dceru. Máme jej rádi a další změnu v jeho věku už by nemusel přežít. Proč nemá kůň jako auto např. velký techničák. Proč je v tom tak velký nepořádek. V dnešní době podvodníků je určitě nutné s tím něco dělat.

Neregistrovaný uživatel

24.11.2018 14:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Asi před rokem a něco jsem po tomto taky pátral.Takže ne,majitel koně nemusí odpovídat tomu který je uveden v průkazu.Majitelem koně je ten kdo drží platnou smlouvu o koupi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.11.2018 14:26

@ valentine Musím přiznat, že jsem vás nepochopila. Vy jste hlásili změnu majitele na UEK, ale nenapsali vás tam? Pokud máte kupní smlouvu podepsanou oběma stranami a ještě lépe, potvrzení o zaplacení (např. výpis z bankovního účtu), tak je to právně celkem nenapadnutelné, ne?

Změnu majitele máte hlásit okamžitě po koupi koně. Takže jste jí hlásili a neumožnili vám ji? Nerozumím tomu.

24.11.2018 14:27
Valérie22

XXX.XXX.94.101

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Asi před rokem a něco jsem po tomto taky pátral.Takže ne,majitel koně nemusí odpovídat tomu který je uveden v průkazu.Majitelem koně je ten kdo drží platnou smlouvu o koupi.

No jo, ale když máte platnou smlouvu ( to je smlouva s člověkem, který je uveden v modrém průkaze) ale není údajně majitel koně, tak Vám mohou koně údajně i vzít.
Jak jsem zjistila, můžu mít kupní smlouvu, ale s člověkem, který není majitel koně a já to nikde nezjistím, že není jeho majitel. Musím věřit, že jsem smlouvu sepsala opravdu s majitelem koně.
Přitom by stačilo mít místo modrého průkazu mít i průkaz valstnictví koně, který by s ním šel při prodeji. Údajně to tak mají ošetřené v Německu. Kamarádka tak přišla o kobylu. Měla průkaz i smlouvu. Koupila schvácenou kobylu, která měla jít údajně na jatka. Piplala se s ní a dávala jí rok dohromady. Investovala do ní tisíce. Pak jí z výběhu odvedla bývalá majitelka, která jí obratem ruky prodala na jěždění. Tato majitelka nebyla prodávající. Té co jí kobylu prodala jí jen dala údajně na pastvu. Kamarádka se nesoudila neměla na to peníze ani chuť. Kobyla se znovu schvátila a už nežije.

24.11.2018 14:33
Valérie22

XXX.XXX.94.101

Máme kupní smlouvu, poslali jsme hlášenku změny. Kůň je přepsán na nás.
Byl nám prodán osobou, které údajně nepatří. Tato osoba je původně zapsaná v modrém průkazu, dala nám hlášenku na základě které byl kůň přepsán. Máme kupní smlouvu. Bohužel se ozvala údajně úplně první majitelka koně, která tvrdí, že kůň je její a byl nám prodán neoprávněně. Policie to sice uzavřela, ale co když dojde k soudu.

24.11.2018 14:49
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Držení je 90% vlastnictví. (bylo, je a nejspíše dál i bude)

Také jsem koupila poníci od ne majitelky (od slečny - byla tam ustájená - prý týraná a bez papírů už došla). Při požádání o kopii modrého průkazu (podle čísla výžehu co se dalo přečíst až po odstranění kožichu) mi na ÚEK řekli že majitelkou je jiná paní z jiného konce republiky. A ta mi řekla že prodala ponici agentuře na pořádání táborů....
No než jsem to dohledala a znovu opapírovala to bylo nervování jak z filmu. Je to 4 roky nazpět.

Velmi bych ocenila kdyby byl na stránkách ÚEK jednoznačný návod co udělat a jak předcházet podvodům při nákupu koně. (myslím, že to od státní org. není tak nelogický požadavek)

Mimochodem nyní řeší něco podobného se záměnou koně bělouše (při nákupu neměla s se bou čtečku čipů) Flip v diskuzi ceny koní.

24.11.2018 14:55
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Valérie22 napsal(a):
Máme kupní smlouvu, poslali jsme hlášenku změny. Kůň je přepsán na nás.
Byl nám prodán osobou, které údajně nepatří. Tato osoba je původně zapsaná v modrém průkazu, dala nám hlášenku na základě které byl kůň přepsán. Máme kupní smlouvu. Bohužel se ozvala údajně úplně první majitelka koně, která tvrdí, že kůň je její a byl nám prodán neoprávněně. Policie to sice uzavřela, ale co když dojde k soudu.

No jestli je to staré zvíře, tak má nejspíše cenu masa. O tak málo se soudit nebude. Pokud to policie uzavřela, tak to i vyšetřila..Ne?

Nestyďte se napsat víc. Ať se jiní poučí...
U poníků je pořád hodně bezpapíráků (nemají ani výžeh, čip - tedy evidenci). I když za to hrozí pokuta, pořád to tak je :-( Tam je prostoru k podvodům.... Člověk se spoléhá že koupil v dobré víře a se smlouvou (ale pak ty nervy okolo).

Neregistrovaný uživatel

24.11.2018 15:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

V případě že mi někdo prodá koně,který není jeho jde o podvod.Předešlý majitel,který se nyní přihlásí jako "poslední" majitel bude opět muset doložit smlouvou že tomu tak opravdu je.Já tehdy kvůli koby byl i za právníkem.Také měla papíry na někoho jiného.Naštěstí smlouvy se dohledaly.

24.11.2018 15:32
blackmyday

XXX.XXX.159.107

Pokud máte smlouvu a doklad o zaplacení a někdo by přišel s tím, že koně vám prodal nemajitel, tak ho na toho prodávajícího odkažte. Ono totiž i nemajitel může prodat cizího koně, tedy v situaci kdy majitel neplatí ustájení a jako "odškodné" může ustajovatel koně prodat. Samozřejmě s tim, že dokáže předložit evidenci o neplacení.
Nezaplacené ustájení logicky musí být vyšší než cena koně. Jinak "původní" majitel se musí prokázat smlouvou a musí se dokázat, že "existuje/neexistuje " smlouva novější.
Takže na takové moresy jako ukrást koně z výběhu nemá právo nikdo ani kdyby se později prokázalo, že to majitel je.

24.11.2018 17:28
Valérie22

XXX.XXX.94.101

Děkuji za diskusi. Zrovna jsem narazila na pěkný článek od JUDr. Tomana
https://www.novinky.cz/domaci/381739-zlodejum-koni-nahrava-chaba-evidence-a-pomala-justice.html
Nechci psát zatím o koni více. Je to papírové ČT. Dle méno kůň už na nic. Nám strašně vyhovuje jako společník pro starou kobylku. Když jdu s jejím synem valachem ven, na Hubertus atd. ona to špatně snáší, někdy má i slabší koliku. Má artrózu a brát jí sebou už nemůžu. Měli jsme zde 2 koníky na zkoušku, ale ti ji napadali a honili. Tento nový s ní i s valachem vychází moc dobře.Je pohodář a moc hodný.
Právě mi strašně vadí to, že de fakto nejste schopni u nás v ČR zjistit, kdo je vlastně majitel koně. Jak píše pan Toman. Modrý průkaz je na nic a smlouvu s Vámi může sepsat kdokoli. Když Vám koně zabaví a usoudí, že nejste majitel, tak se soudit s někým co nic nemá asi nebudete. Podvodníků je čím dál více.

Neregistrovaný uživatel

24.11.2018 18:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Jojo.Taky mi to bylo podobně vysvětleno.Někdy mě napadá komu vlastně tento stát "fandí".Jestli lumpům a nebo slušným lidem.Měl by se už rozhodnout konečně.

24.11.2018 20:36
koně

XXX.XXX.174.63

Valérie22 napsal(a):
Dobrý den,
jak zjistit, že majitel koně zapsaný v modrém průkazu je opravdu jeho majitel.
Modrý průkaz údajne neslouží jako doklad o vlastnictví koně. Co tedy slouží.
Majitel od kterého máme koně je zapsaný v modrém průkazu, v evidenci eagri a aschk. Máte smlouvu, hlášenku změny a pak zjistíte, že kůň údajně patří někomu jinému. Policie to sice uzavřela v náš prospěch, ale co v případě žaloby. My jsme koupili koně, nic jsme neprovedli, do koně investujeme a nakonec o něj můžeme přijít. Jedná se o staršího skoro nepojízdného koně. Dělá jen společníka a občas sveze v kroku dceru. Máme jej rádi a další změnu v jeho věku už by nemusel přežít. Proč nemá kůň jako auto např. velký techničák. Proč je v tom tak velký nepořádek. V dnešní době podvodníků je určitě nutné s tím něco dělat.

Je to opravdu bordel ,v celé evidenci
Každopádně,ve vašem případě bych se celkem ničeho nebála.O málo použitelného staříka ,kterému by v dohledné době mohl platit kafilérku se nikdo handrkovat nebude
V případě žaloby,než projde všemi instancemi,tak kůň už dávno nemusí být a peníze za právníky přece nikdo jen tak nevyhodí

25.11.2018 17:28
balisek

XXX.XXX.131.211

blackmyday napsal(a):
Pokud máte smlouvu a doklad o zaplacení a někdo by přišel s tím, že koně vám prodal nemajitel, tak ho na toho prodávajícího odkažte. Ono totiž i nemajitel může prodat cizího koně, tedy v situaci kdy majitel neplatí ustájení a jako "odškodné" může ustajovatel koně prodat. Samozřejmě s tim, že dokáže předložit evidenci o neplacení.
Nezaplacené ustájení logicky musí být vyšší než cena koně. Jinak "původní" majitel se musí prokázat smlouvou a musí se dokázat, že "existuje/neexistuje " smlouva novější.
Takže na takové moresy jako ukrást koně z výběhu nemá právo nikdo ani kdyby se později prokázalo, že to majitel je.

Ne, ustajovatel NEMŮŽE prodat cizího koně bez ohledu na výši dluhu za ustájení. Může nanejvýš majiteli vypovědět smlouvu a dluh vyhámat občansko-právní cestou.

V případě, by se majitel přestal o koně zajímat a nebyl k nalezení, dalo by se pak takové jednání považovat za opuštění zvířete a ustajovatel by mohl nabýt vlastnická práva k němu tzv. vydržením.

26.11.2018 08:43

balisek napsal(a):
Ne, ustajovatel NEMŮŽE prodat cizího koně bez ohledu na výši dluhu za ustájení. Může nanejvýš majiteli vypovědět smlouvu a dluh vyhámat občansko-právní cestou.

V případě, by se majitel přestal o koně zajímat a nebyl k nalezení, dalo by se pak takové jednání považovat za opuštění zvířete a ustajovatel by mohl nabýt vlastnická práva k němu tzv. vydržením.

A pokud je ve smlouve o ustajeni vyslovne napsano, ze kun propada vlastnictvi ustajovatele, pokud dluzna castka presahne takovou a makovou hodnotu?
Pokud to ustajovatel muze dolozit, kun by mel prejit v jeho vlastnictvi a tim padem by mohl byt i svobodne prodan. Vysvetli mi nekdo jak to funguje?

26.11.2018 13:22
balisek

XXX.XXX.131.211

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A pokud je ve smlouve o ustajeni vyslovne napsano, ze kun propada vlastnictvi ustajovatele, pokud dluzna castka presahne takovou a makovou hodnotu?
Pokud to ustajovatel muze dolozit, kun by mel prejit v jeho vlastnictvi a tim padem by mohl byt i svobodne prodan. Vysvetli mi nekdo jak to funguje?

Ano, takové ujednání může být ve smlouvě o ustájení (které je de jure smlouvou o úschově) zaneseno. Jedná se o tzv. právo zádržné, kdy může věřitel věc zadržet k zajištění dluhu.

Zádržné právo však musí být ve smlouvě SJEDNÁNO PŘEDEM. Ustajovatel musí o zadržení koně informovat majitele písemně, poté začíná běžet 30denní lhůta k uhrazení dluhu. Po jejím uplynutí je možné koně prodat ve veřejné dražbě.

Koně lze prodat i přímo, tato forma prodeje však musí být ve smlouvě explicitně zakotvena (jinak platí povinnost veřejné dražby). Při přímém prodeji musí prodejní cena koně odpovídat tzv. ceně obvyklé. Pro tento případ se doporučuje sjednat odborný odhad, zejména pokud se jedná o sportovní či chovné koně vyšší hodnoty.

Případný rozdíl mezi prodejní cenou a výši dluhu náleží původnímu majitele koně.

Přidejte reakci

Přidat smajlík