Zdravím všechny,
náš dědek se letošní zimu rozhodl, že nemá žízeň. :)
Dotáhl to tak daleko, že si v sobotu vyrobil lehčí koliku, kterou jsme zlikvidovali podáním spasmolytik.
Žere s chutí, krmnou dávku má stejnou, solný liz i vodu k dispozici..
Navíc jsme přidali mrkev a řepu, aby měl něco šťavnatého, k extrudovanému lnu jsme přidali i len vařený s pořàdnou dávkou slizu a trochu oleje do krmení. Prostě,aby se "mazal" zevnitř.
Nabízíme mu vlažnou vodu, občas se napije, občas ne.
Zatím se kolika neopakovala, ale podle konzistence bobků je vidět, že prostě pije málo...
Na internetu jsem se dočetla, že někdo ochucoval vodu jablečným džusem, tak to zkusím....
Nechci se dočkat další, nedej Bože horší, koliky.
Máte někdo ještě nějaký tip?
Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Cukrovarské řízky, řádně předem namočené. Nápoje s otrubami, rozmáčenými granulemi, mashe. Bylinkové čaje, rozvařená jablka s medem dolít vodou. Zkoušet různé teplity ,příchutě. Napájet tak, aby bylo jasno, kolik. Učit pít na povel, ano, pozitifkou.
liva
napsal(a):
Zdravím všechny,
náš dědek se letošní zimu rozhodl, že nemá žízeň. :)
Dotáhl to tak daleko, že si v sobotu vyrobil lehčí koliku, kterou jsme zlikvidovali podáním spasmolytik.
Žere s chutí, krmnou dávku má stejnou, solný liz i vodu k dispozici..
Navíc jsme přidali mrkev a řepu, aby měl něco šťavnatého, k extrudovanému lnu jsme přidali i len vařený s pořàdnou dávkou slizu a trochu oleje do krmení. Prostě,aby se "mazal" zevnitř.
Nabízíme mu vlažnou vodu, občas se napije, občas ne.
Zatím se kolika neopakovala, ale podle konzistence bobků je vidět, že prostě pije málo...
Na internetu jsem se dočetla, že někdo ochucoval vodu jablečným džusem, tak to zkusím....
Nechci se dočkat další, nedej Bože horší, koliky.
Máte někdo ještě nějaký tip?
Děkuji.
Řekla bych, že začátek prosince je typické kolikové období, teploty kolem nuly nebo lehce pod...není možné, že váš dědek neměl zácpovou koliku, ale spíš spastickou? Že zabrala ta spasmolytika...
Pokud málo pije, je to samozřejmě problém, ale většinu fíglů jste už vypsala, snad mě jenom napadá podávat nějaké mashe, fůra je jich komerčních, někdo má i osvědčené recepty ze surovin.
Ještě bych možná- pokud už dědek nemá - dala deku, kdysi nám vetka řekla, že dobrá prevence spastické koliky je chránit před zimou břicho :-)
Napadá mne mimo výše zmíného - dokud nemrzne, zkusit máčet seno?
Někteří koně ochotně pijí čaje - bylinkové, i poměrně aromatické, mají to rádi. Podívejte se na Dromy, mají docela fajn směsi. nebo lidské bylinné zkusit (máta, fenykl - po tom se huculové mohli utlouct)
Džus je dobrý nápad, můžete i jablka rozmixovat, osladit a dolít vodou.
Co možná maximálně zvlhčit krmení, i když v zimě v mrazech je to těžké.
Má dost pohybu? Pokud jen stojí u sena a nic nedělá, v zimě ten pocit žízně nemusí být. Procházky?
OT: už jsem se bála, že slovo pozitifka nepadne
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Prostě mu to pití nějak zpříjemnit aby mu víc chutnalo.Taky sůl je výborné "startovadlo" žízně.Solný liz máte? A líže ho? Po kolice jsem koby trochu omatlával osolenou vodou pusinku.Namočit prst a do koutku.Počkat a hned nabídnout vodu čistou.Docela to fungovalo.
Od Dromy máme tohle, krásně to voní...touhle roční dobou už se mi nechce zalévat žrádlo studenou vodou.
https://www.dromy.cz/imunitni-system--traveni/imuno-herbal-mash-1500-g/

saola
napsal(a):
Napadá mne mimo výše zmíného - dokud nemrzne, zkusit máčet seno?
Někteří koně ochotně pijí čaje - bylinkové, i poměrně aromatické, mají to rádi. Podívejte se na Dromy, mají docela fajn směsi. nebo lidské bylinné zkusit (máta, fenykl - po tom se huculové mohli utlouct)
Džus je dobrý nápad, můžete i jablka rozmixovat, osladit a dolít vodou.
Co možná maximálně zvlhčit krmení, i když v zimě v mrazech je to těžké.
Má dost pohybu? Pokud jen stojí u sena a nic nedělá, v zimě ten pocit žízně nemusí být. Procházky?
OT: už jsem se bála, že slovo pozitifka nepadne
OT: ono mě totiž nenapadá, jak výcvik pití udělat jinak než R+a podle úsloví Můžeš koně přivést k vodě, ale nepřiměješ ho, aby pil nejsem jediná s chudou fantazií:-). Ale dala jsem jí až plaše nakonec za několik tipů, které i považuji za konstruktivnější:-).
U staré jsem pití řešila, opakovaně.
Zadavatelce: sledujte taky řasu a plnění kapilár a tepy, jako ukazatele hydratace.A přemýšlejte o číslech na koňské vety a jak by koník pistál na úvaze, kde vázat, aby šel zavěsit infuzní vak. Přemýšlím, že možná jde i enterálně, sondičkou, kdyby nebyla žíla, to by řekla víc horsana.
Děkuji a vážím si všech nápadů, které padnou...
Pro našeho starouše je největší motivací žrádlo.:))
Šiml je dekovaný včetně krku, chodí pod sedlo a pracuje podle momentální nálady. Když chce běhat, nebráním, nechce, nenutím...
Minulý rok jsem ho chtěla přestat jezdit úplně, ale bylo vidět, že mu to nesvědčí tělesně a hlavně psychicky.
Krmení vlhčíme, hodně mokré kaše nežere, nechce je. Má všechny zuby a tak je hodlá i používat...:)
Kolika byla spastickà, podchycená opravdu v začátku a do 60 min vyřešena podáním spasmolytika.
Pràvě jako prevenci zácpové koliky, která by pro něho v jeho věku mohla být fatální, potřebuji, aby pil...
Už roky používam na tieto účely "nápoj", teda teplú vodu ochutenú granulami, moje kone striktne prijímajú iba nápoj z granúl Mikrop pre kone v strednej záťaži, proste si povedali, že to chcú takto, tak im to tak servírujem.
Vodu je možné ochutiť samozrejme čímkoľvek, otrubami, mashom, inými granulami, ktoré sa dobre rozpúšťajú vo vode.
Pomer je potrebné vychytať podľa preferencií koní (ja dávam cca liter granúl na 10-12 litrov vody) tak isto aj teplotu vody, moje kone jednoznačne uprednostňujú teplú a veľmi teplú vodu.
Ľan, ani troška oleja vám pri prevencii zápchovej koliky nijako nepomôže, to sa v tom obrovskom čreve stratí, pitie je esenciálne + nejakú vodu má mrkva (aspoň 2-3 kg denne, alebo repa, kŕmnej kľudne aj 10 kg/deň).
Trošku môžu pomôcť krmivá viažuce vodu- rezky, lucerkové pelety, sladový kvet. Siláž, senáž - majú vyšší obsah vody, než seno.
Pitie na povel sa dá naučiť veľmi rýchlo a funguje to skvele, ja som svoje kone naučila na "ideme piť nápoj" aj tak, že ho podávam v bielych vedrách, iných, než z akých sa kŕmia a napájajú. A funguje to skvele, najprv napájam čistou vodou, tak z tej si dajú tiež, no len čo sa zjaví biele vedro, sú v tranze. A pijú až kým sa neprepijú na dno, vtedy im zákerne do rozpusteného zvyšku zas dolejem vodu a oni pijú zas až do dna.
Podobným štýlom napájame aj pacientov, ale u cudzích koní to je formou cafeteria feeding - voda s rôznou teplotou a príchuťami, dokonca servírovaná zo zeme, zo žľabu v strednej výške a v normálnej výške a z nádoby, ktorú držím a núkam. Vyhráva jednoznačne nádoba, ktorú servíruje človek, samozrejme po napájaní mokrý od hlavy po päty.
Obecne málo pijú kone s horším chrupom, kone, čo v zime prijímajú málo sena a vredári.
Ve stáji je kobyla 32letá (v dubnu už 33). Napájení je u ní prostě piplačka. Děláme to jak popisuje Horsana. Pokud by kobyla nebyla u baráku a paní neměla práci doma - tak už by to nešlo (když potřebuje odjet, má náhradníky co ji zastoupí). Není to úplná maličkost takhle napájet 4-5 za den, zabere čas i to číhání kdy dolít vodu než sežere to zajímavé na dně.
Problém je i v tom, že se jí mění chutě. Dříve měla období kdy dobře pila vodu ze škopku s máčeným řezaným senem - přestala ze dne na den. V létě nás ještě i zlobilo kvašení nápoje pokud ho nechávala (nejen jablkový džus, ale i řezané seno).
Pití na povel nacvičte co nejdříve - u ní už se nám to nepovedlo (jen namočí hubu a předstírá - usrkne).
( u téhle kobyly už se čeká na tu poslední koliku, měla už v září jít na jatka, ale ožila s podzimem... majitelka ji tam nedala... pak kolika 20. října... domluva s vet, že ta další už bude poslední....)
Napadlo mě ještě u starého koně, využíváte někdo něco jako hersenwerk pro psy?
Já koním v chladnějším podávám preventivně mash vždy večer, pokud by kůň měl s příjmem tekutin problém, tak klidně i víckrát. Já dávám cca půl odměrky slaďáku (sypkého) případně otrub, na cca půl kyblě vody což je nějakých 6 litrů dle rysky, na celý kýbl, když mi přijde že vypily míň celou odměrku a celý kýbl vody (cca 10 litrů).
Vodu v kádi se snažím udržovat ve stavu, aby nebyla ledovou tu pijí neochotně, dolívám jí hrncem horké vody.
Zprávy z bojiště :)
Oběd sestavený z granulí a müsli Spillers, navlhčeno a zalito 0,5 l slizovité vody se lnem, které prvně opatrně ochutnal a následně se rozhodl, že je bude jíst, zapil 3/4 kýble vlažné vody s cca 200ml 100%jablečné šťávy.
Vodu taky prvně očichal a opatrně ochutnal...
Do boxu dostane nádobu s teplou vodou a šťávou.
Koupila jsem Senior super mash od Spillers a začnu mu ho míchat postupně až na tekutou konzistenci.
Dostal víc řepy, ta mu chutná takže ji žere velmi ochotně.
Kdyby mi někdo před měsícem řekl, že budu lít koni do pití džus, budu na něho koukat jako na vola...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
liva
napsal(a):
Oběd sestavený z granulí a müsli Spillers, navlhčeno a zalito 0,5 l slizovité vody se lnem, které prvně opatrně ochutnal a následně se rozhodl, že je bude jíst, zapil 3/4 kýble vlažné vody s cca 200ml 100%jablečné šťávy.
Koupila jsem Senior super mash od Spillers a začnu mu ho míchat postupně až na tekutou konzistenci.
Kdyby mi někdo před měsícem řekl, že budu lít koni do pití džus, budu na něho koukat jako na vola...
Co by pro ně člověk neudělal.☺️ V létě jsem melouna snad ani neochutnal.😂 Tak třeba jednou mi kousek nechá.☺️

Horsana
napsal(a):
Na sliz bacha, pokiaľ nie je krmivo dokonale rozmočené, môže obaliť niektoré partikuly a upchať pažerák.
Sliz by som pridávala iba do mashu.
Potvrzuji. Přicpala jsem takhle starou a je to fakt drama, i když u nás prošlo do příjezdu veta, byly to nekonečné minuty dechové tísně koně, který vyfrkával sliz s částmi tuhého nosem.
Jinak ráda čtu, že dědek spolupracuje:-).
Inak k mashom - pôvodný mash bol robený na slano, teda žaidna jablková matolina a melasa a podobne, pozostával z miaganého, alebo dokonca vareného ovsa, pšeničných otrúb, vareného ľanu aj so slizom a pár lyžičiek soli, dával sa koňom po ťažkých výkonoch, aby doplnili soľ čo vypotili a aby vypili viac vody.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Mash byl vždy hlavně způsobem, jak levně nakrmit koně a využít a zapravit do krmné dávky méně hodnotná krmiva – např. otruby, slupky a podobně. Komerčně dodávané mashe jsou pravým opakem.
liva
napsal(a):
Taky máme takového "pouštního " dědka
On tedy, oproti jiným koním,pil vždycky méně.Ale pil .
Loni v zimě,ze dne na den pít přestal.Byl takový nespecificky divný.Přijel doktor,dal mu kapačku,dali jsme deku.Děd si dal nějaké žrádlo,ale stále nepil.
Druhý den mu výrazně otrnulo,druhou celou kapačku už nechtěl dostát.Ale stále nepil.Celá rodina běhala s vlažnou,teplejší,studenější nezájem .
Drobet jsem mu posolila senáž,tak třetí den si slavnostně ucucnul vody s Glukopurem
Přemýšleli jsme ,jak je možné že vydrží s tak málem vody.
Ale on má už hodně špatné zuby,tak dostává druhý rok senné granule.Nebo řezanku.Ty se zkrmují ,spolu s ovesnými slupkami namočené .Není to nápoj ,ale v konzistenci rašeliny.
Plus senáž,plus řepu,jablka to pokouše.
Té kejdy má dva ,nebo tři desetilitrové kýble denně.Když každý zaleju cca 5l nebo drobet víc jak to vyjde, vody ,dostane do sebe pravděpodobně dost ,aby mu to stačilo.Plus ta senáž je taky drobet vlhká.
Možná ,že by si váš děd taky zvykl na tu konzistenci rašeliny ,to není ani nápoj ,ani suché .A měla byste klid ,jestli je zavodněn.
Držím palce