Teorie vírů mě docela zaujala, myslím, že na tom něco bude. Četla jsem i nějakou práci na vztahu vírů k dostihové úspěšnosti koní.
Tak mě zajímají vaše zkušenosti, jestli si třeba vzpomenete na krční víry dobře jezditelného koně (meče), nebo naopak špatně jezditelného. Jak na tom byli s čelním vírem třeba na jednu stranu slepí koně?
Z poslední doby jsem si všimla, že valášek, na kterém jsem jezdila, měl dlouhé prsní víry (taky dobře "hajloval" přední a měl dost prostorné chody), na čele pírko, pod hrdlem zřetelný vír (není jemný v hubě, spíš zatíná a jde proti).
Jak vaši koníci? Sedí to na ně?
Zde pro zajímavost odkazy:
http://www.equichannel.cz/lze-si-kone-precist
http://www.equichannel.cz/co-je-na-nich-napsano
http://www.equichannel.cz/a-porad-se-toci
Uživatel s deaktivovaným účtem

Osobně mám kone se dvěma víry na čele a musím říct že opravdu je chytrý a citlivý, magurek 😅

Spíš nad očima. Koukněte sama 😊 snad to nevidím jen já a jde to vidět 🤔
A ano, temperamentu odpovídá, je to akční kůň.
Mám kobylu s vírem posunutým výrazně na pravou stranu, smyslově se jeví naprosto v pořádku. Naopak znám koně s vyjmutým okem už víc než 10 let a vír má naprosto přesně uprostřed čela.
Řekla bych, že to je jako horoskopy, dobré pro pobavení a statisticky se v tom někdo najde, ale taky ne. Nepřikládám tomu tedy velkou váhu.
manitschka
napsal(a):
Nezaznamenala jsem u valacha žádný posun čelního "meziočního" víru, oko má vyndané skoro 5 let. Prozkoumám.
V jednom z těch odkazovaných článků se píše, že víry výš na čele se nepočítají, tušíte proč?
To netuším. Jinak myslím, že víry po těle odpovídají, aspoň u koníků, které jsem zkoumala. Měly by se tvořit v místech používaných svalových skupin. Třeba právě výrazné víry zespodu krku prozradí, že koník zatíná spodní část, pod žuchvami, že zatíná čelist, symetrie krčních vírů by měla prozradit, na kterou stranu se lépe ohýbá. Přijde mi to logické, ale zajímá mě právě i pozorování ostatních.
Ten čelní vír je trochu víc na vodě, to uznávám, i v článku píší, že ne vždy je smyslová vada doprovázena posunem. Stejně tak směr otáčení chlupů víru a stranová preference koně by byla na diskuzi. Ale určitě by bylo zajímavé zjistit, jestli to většinově odpovídá a nebo naopak je to úplně mimo.

Když jsem si jela koupit kobylu, nechtěla jsem aby měla ten vír zespoda krku, tak nemá, ale má za každým uchem jeden, okolo hřívy žádný, jen má nahoře na krku za ušima hřívu přepadlou více vpravo a ze dvou třetin krku dole vlevo ..........
napsal(a):
Když jsem si jela koupit kobylu, nechtěla jsem aby měla ten vír zespoda krku, tak nemá, ale má za každým uchem jeden, okolo hřívy žádný, jen má nahoře na krku za ušima hřívu přepadlou více vpravo a ze dvou třetin krku dole vlevo ..........
A jak kobylka chodí? Nosí hlavu vysoko? Jinak výše zmíněný valach měl taky pramen, který pořád přepadával. V tom místě prostě nebylo možné to udržet. Taky teda nebyl moc ohebný, navíc křivý, projezdit pravou stranu byl docela problém.
Dotaz
napsal(a):
Teorie vírů mě docela zaujala, myslím, že na tom něco bude. Četla jsem i nějakou práci na vztahu vírů k dostihové úspěšnosti koní.
Tak mě zajímají vaše zkušenosti, jestli si třeba vzpomenete na krční víry dobře jezditelného koně (meče), nebo naopak špatně jezditelného. Jak na tom byli s čelním vírem třeba na jednu stranu slepí koně?
Z poslední doby jsem si všimla, že valášek, na kterém jsem jezdila, měl dlouhé prsní víry (taky dobře "hajloval" přední a měl dost prostorné chody), na čele pírko, pod hrdlem zřetelný vír (není jemný v hubě, spíš zatíná a jde proti).
Jak vaši koníci? Sedí to na ně?
Zde pro zajímavost odkazy:
http://www.equichannel.cz/lze-si-kone-precist
http://www.equichannel.cz/co-je-na-nich-napsano
http://www.equichannel.cz/a-porad-se-toci
Za mňa určite všetko, čo má vír vysoko na čele sú kone inteligentné a nie pre každého. Čím nižšie, tým “tupšie”. Dva víry sú katastrofa. Nebrať nikdy :))
S tými krčnými a prsnými úplne neviem, to si až tak nevšímam, ale na dvoch kusoch to cca sedí- aj priľnutie, aj priestranosť chodov.

Dotaz
napsal(a):
A jak kobylka chodí? Nosí hlavu vysoko? Jinak výše zmíněný valach měl taky pramen, který pořád přepadával. V tom místě prostě nebylo možné to udržet. Taky teda nebyl moc ohebný, navíc křivý, projezdit pravou stranu byl docela problém.
Úplně nachlup, jen nevím na kterou je křivá, mám pocit že chvilku tu stranu,chvilku tamtu stranu, bude to ale pravá.....
Vír na čele je vpořádku, uprostřed, trochu nad spojnicí očí......to jsem taky při koupi zkoukla.....

Hezká diskuze, nikdy jsem to nestudovala, zkusila jsem pro zajímavost ráno nafotit ty, co se nechali, i když zrzka chtěla nafotit spíš vír v úsměvu .
Šiml je temperamentní tank, ale k stáru už se nechá dobře usměrnit, v jádru citlivá duše, hodně fixovaný na člověka. Extrémně křivý na pravou stranu. Vír pouze na pravé straně krku.
Velš se dvěma víry na čele je paradoxně nejhodnější kůň. Citlivý, vnímavý, ochotný, snadno lidsky zneužitelný. Ve stádě diplomaticky baz šarvátek vyjde i s těmi nejhoršími prudiči, aniž by se jim vyhýbal, nechávají ho na pokoji.
Hnědá mini má poměrně vysokou vzrušivost, taková náserka, je velmi chytrá, přemýšlí až moc lidsky. Pokud ji někam zakážu jít, najde deset způsobů jak se tam dostat, ale moc dobře se s ní pracuje, ráda a rychle se učí, pokud ji člověk neotráví.
Zrzavá mini je taková malá domina mezi koňmi, v kontaktu s člověkem jemná, citlivá.
napsal(a):
Hezká diskuze, nikdy jsem to nestudovala, zkusila jsem pro zajímavost ráno nafotit ty, co se nechali, i když zrzka chtěla nafotit spíš vír v úsměvu .
Šiml je temperamentní tank, ale k stáru už se nechá dobře usměrnit, v jádru citlivá duše, hodně fixovaný na člověka. Extrémně křivý na pravou stranu. Vír pouze na pravé straně krku.
Velš se dvěma víry na čele je paradoxně nejhodnější kůň. Citlivý, vnímavý, ochotný, snadno lidsky zneužitelný. Ve stádě diplomaticky baz šarvátek vyjde i s těmi nejhoršími prudiči, aniž by se jim vyhýbal, nechávají ho na pokoji.
Hnědá mini má poměrně vysokou vzrušivost, taková náserka, je velmi chytrá, přemýšlí až moc lidsky. Pokud ji někam zakážu jít, najde deset způsobů jak se tam dostat, ale moc dobře se s ní pracuje, ráda a rychle se učí, pokud ji člověk neotráví.
Zrzavá mini je taková malá domina mezi koňmi, v kontaktu s člověkem jemná, citlivá.
Díky za sdílení vašich koníků. :)
Ten šiml je i jinde nesymetrický a nebo "jen" ten krk?
Ten náš křivý valach mi přišlo, že chodil v klusu na každou diagonálu jinak. Než se tedy rozchodil, jinak na jednu stranu bylo zpočátku to vysedání peklo. Raději jsem uvolňovala klidným cvalem v lehkém sedu, než se tak nějak porovnal, klusat se dalo až potom, co se zahřál. Ale krk měl tak nějak symetricky, ne nějaký extrémní rozdíl.

Co jsem se dívala, ale důkladně jsem to nezkoumala, tak nesymetrický je jen ten krk. Hříva obvykle nedoroste moc, má ji přirozeně spíš vlevo a nad vírem se stáčí vpravo. Ale mám pocit, že se to změnilo. Že ji míval kdysi víc rozházenou, prameny nesymetricky do obou stran, ale ruku do ohně za to nedám. Zkusím najít fotku.
Jezdila ho dcera, kromě přirozené křivosti koně a jezdce se tam míchaly i zdravotní aspekty, kůň měl z toho důvodu i problém i se stranovými pohyby, moc se toho výcvikově už pak dělat nedalo, sedm let už se jen pase.

Dotaz
napsal(a):
Díky za sdílení vašich koníků. :)
Ten šiml je i jinde nesymetrický a nebo "jen" ten krk?
Ten náš křivý valach mi přišlo, že chodil v klusu na každou diagonálu jinak. Než se tedy rozchodil, jinak na jednu stranu bylo zpočátku to vysedání peklo. Raději jsem uvolňovala klidným cvalem v lehkém sedu, než se tak nějak porovnal, klusat se dalo až potom, co se zahřál. Ale krk měl tak nějak symetricky, ne nějaký extrémní rozdíl.
:-) My cváláme na obě ruce po pár klusových ihned po okrokování......i kobyla si to tak přeje...
Lenka18

XXX.XXX.60.146
Měla jsem koně, který měl víry přesně symetricky souměrné cca v 1/3 krku (od uší). Podle jednoho bývalého žokeje to značí dobrou stabilitu pro skoky i v terénu. Dokonce prý znal jednoho zahraničního úspěšného jezdce military, který podle toho koně vybíral. Je fakt, že konkrétně tenhle můj kůň slezl/vylezl/skočil cokoliv a žádný terén ho nerozhodil 🤔
Já jsem si nechala hříbka protože má dva víry na čele, jeden přesně na spojnici a druhý nad ním. Na krku má víry asi tak uprostřed (jinak mám kobyly s vírama za ušima), tak uvidíme, za dva měsíce budu obsedat, tak jsem zvědavá jak se bude chovat. Ve stádě je přesně takový jako popsala dvouvírkového velše Koně - vyjde s každým, neviděla jsem že by po něm někdy koně kopali nebo ho odháněli, vždycky si najde někde místečko mezi koňma kde se v klidu nažere a vždycky má kámoše na grooming a na hraní. Moje "nej" kobyla má čelní vír hodně nad očima, podle mě je dost vůdčí (od 7-8 roku 1-2 ve stádě). Na ježdění si na ní pokročilý sveze zadek, dokáže přijmout vedení a podřídit se, je chytrá a rychle se učí, ale začátečníka na ní posadit nemůžu, neshazuje, ale prostě si začne dělat co chce tj. většinou zaparkuje u východu a zívá a čeká na konec hodiny... Třetí kobyla má vír trošku dole mezi očima, je hodná a milá, ale má problémy s blízkostí neustále po lidech šlape, naráží do lidí i koní. Nevím jestli to není způsobeno odchovem, ale poslední dobou si říkám, jestli není prostě natvrdlá... někdy když jí pozuruji ve stádě tak si říkám "ještě krok a dostaneš nakládačku" ale jí to prostě nedojde...
Dnes jsem zkoumala koně,oba dva maj souměrný vír přesně ve spojnici očí.Jestli to znamená vyrovnaný temperament tak to sedí.Jinak po těle nic neobvyklýho.Ale koukla jsem i na krávy a to je teprv hlava mapa-čelní vír na stranu-každá na jinou,jestli na tu stranu víc melou hubou při přežvykování nebo co..Ta nejhodnější nemá klasickej ale hřebenovej a pošahaná jalovice zas takový skoro tornádo hodně dole pod očima...

Moje kobyla má na čele víry dva - ale ne nad sebou, ale vedle sebe. Je to obrovská koňská osobnost (podle každého, kdo se s ní kdy potkal).
Zrzek měl víry úplně stejné - dva vedle sebe. Byl to nejchytřejší, nejveselejší a nejodvážnější koník, kterého jsem kdy potkala, milující lidi.
Tak valach má na hlavě čtyři. Bohužel nemám foto, dnes byl den "nešahej mi na hlavu, nesnášim to", tak aspoň z průkazu. :-) A koukám, že ten prostřední měl posunutý už odmala trošku doprava, to má indikovat tu horší stranu? O pravé oko přišel před pár lety kvůli měsíční slepotě.
manitschka
napsal(a):
Tak valach má na hlavě čtyři. Bohužel nemám foto, dnes byl den "nešahej mi na hlavu, nesnášim to", tak aspoň z průkazu. :-) A koukám, že ten prostřední měl posunutý už odmala trošku doprava, to má indikovat tu horší stranu? O pravé oko přišel před pár lety kvůli měsíční slepotě.
Mělo by to být v místě, kde svaly víc používá - asi třeba víc točí uchem - možná jako kompenzaci oka? To fakt jen hádám. :) Někde to uvádí naopak, ale nedočetla jsem se rozdíl v pozici víru mezi sluchovou a oční vadou, vždy to bylo v jedné zmínce. Plus víry jsou i vrozené, jako temperament, takže třeba i jen shoda okolností s pozdějším oslepnutím? A jaký je koňuch povahou? Dva víry vedle sebe tu zatím vychází jako chytrý diplomat.
Malkina
napsal(a):
Dnes jsem zkoumala koně,oba dva maj souměrný vír přesně ve spojnici očí.Jestli to znamená vyrovnaný temperament tak to sedí.Jinak po těle nic neobvyklýho.Ale koukla jsem i na krávy a to je teprv hlava mapa-čelní vír na stranu-každá na jinou,jestli na tu stranu víc melou hubou při přežvykování nebo co..Ta nejhodnější nemá klasickej ale hřebenovej a pošahaná jalovice zas takový skoro tornádo hodně dole pod očima...
V tom jednom článku psali, že výzkum dělali právě u dobytka. A že třeba býci se špatnou plodností měli ten čelní vír jako brko.
Valach byl kastrovaný v období prvních narozenin, plus mínus měsíc, a brko na čele měl celkem dlouhé. Docela by mě zajímalo, jestli to to může mít i u koní nějakou souvislost. Byl to takový habán, hrudník měl užší, než by měl ke kohoutku mít (dle sedláře), velká hlava, štíhlý krk, nikdy nebude moc svalnatý.
A nebo jestli to brko brát jako dva víry nad sebou, nebo úplně samostatnou jednotku?
Vyloženě nekonfliktní nebyl, co se koní týká, uměl se ohradit i tvrdě, ale primárně neútočil. Paradoxně rád si nacházel kamarády ve slabších koních, které měl tendenci chránit i proti původnímu osazenstvu výběhu. Kobyly ho svým vyzývavým chováním fakt obtězovaly, bylo vidět, že mu to vadí, spíš upřednostňoval valachy. Jediné kobylky, které ho uchvátily, byly obě strakaté, z těch byl u vytržení a i na vyjížďce měl tendenci si je hlídat. U lidí preferoval ženy, chlapi ho ve výběhu nechytili a neměl je rád, myslím, že se tím i bavil. Dokázal jim nedat hlavu do ohlávky hodně dlouho, ani když měl jít ven. Na jednu stranu gentleman, na druhou nevychovanec, co rád zkouší. Znáte nějakého podobného?
Dotaz
napsal(a):
Mělo by to být v místě, kde svaly víc používá - asi třeba víc točí uchem - možná jako kompenzaci oka? To fakt jen hádám. :) Někde to uvádí naopak, ale nedočetla jsem se rozdíl v pozici víru mezi sluchovou a oční vadou, vždy to bylo v jedné zmínce. Plus víry jsou i vrozené, jako temperament, takže třeba i jen shoda okolností s pozdějším oslepnutím? A jaký je koňuch povahou? Dva víry vedle sebe tu zatím vychází jako chytrý diplomat.
Má to stejně už odmala, po ztrátě oka se to nijak neposunulo, pamatuju si, že asi ve třech letech jsme s tím pravým léčili nějaký problém, pak ale roky nic, až někdy ve 12ti ta ERU. Co se ale možná posunulo je levý krční, myslím, že dřív je měl naprosto symetrické a teď je ten levý víc vepředu. Asi jak je ve volnosti křivější, protože prostě jednoočko? Krční má těsně za týlem, pak vír pod hrdlem a od prsou až k tomu víru (celá spodní strana krku) je asi brko, prostě směr růstu srsti nahoru. :-) Má trochu tendence chodit po předku a je dost přecitlivělý na hubu, až s tendencí se stavět, nemá to ale důvod v nějakém úrazu nebo špatném zacházení, mám ho téměř celý jeho život. Preferuje bezudidlové uždění, případně gumové/plastové udidlo (je zdravý, zuby i fyzio pravidelné).
Jinak chytrý diplomat je dost trefné. Ve stádě býval dominantnější, ale nikdy zlý, po ztrátě oka je takový středový, dává si na sebe větší pozor. A je taková komplikovaná duše vlastně. Na jednu stranu naprostý pohodář a fakt spolehlivý, hodný, na ošetřování pro kompetentního člověka zcela bez problémů, na stranu druhou strašná cíťa, někdy až hysterka, panikář, případné konfliktní body je nutné řešit hodně klidně, ideálně se do takových situací vůbec nedostat. :-) Pod "svým" jezdcem často působí až jako flegmouš, člověka, kterého on nezná, bych si na něj bez dozoru posadit fakt netroufla, u bývalé i současné spolujezdkyně bylo seznamování procházkováním a péčí celkem dlouhé, občas stejně prověřuje, mně to ale nedělá (až mě to někdy mrzí, mám celkem ráda semtam juchů, a většinou si tak max. poslechnu, co provedl). Je dost líný, zároveň vlastně celkem snadno motivovatelný, nicméně musí se jednat o motivaci nepředstíraným nadšením, pak ho zas práce hodně baví, velmi rychle chápe. Špatně nese pokles četnosti oprašování, vůbec nemusí mít pravidelnou práci, je ovšem třeba pravidelných návštěv a péče, mazlivý ale není skoro nikdy. Jo, a fakt blbě snáší smutnou až depresivní náladu. Ne že bych po něm (a po sobě) v takových stavech chraň bůh něco chtěla, ale nedá se vlastně ani jít třeba na couračku si vyčistit hlavu, on je z toho fakt hrozně rozhozený, nespokojený, snaží se z té situace dostat pryč.
Jen otázka k tématu - koně, co mají vír ve středu krku (myšleno u hřívy) - v článku na Equichannelu píší, že daného koně lze těžko dostat na otěž. Máte podobnou zkušenost, nebo naprosto opačnou?
Zajímá mě, nakolik to může být pravda. Nejsem schopná vymyslet, jaké svalové skupiny takový koník používá a jak nosí krk, že se mu vír dělá zrovna v tomhle místě. Asi jako ta Shagya, nebo jinak?
Foto:
Equichannel
Napajedlastud
Navarama