Botičky pro miniponyho?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.5.2019 15:37
canka

XXX.XXX.35.234

Chci se jen zeptat,existují botičky pro miniponíky???
Kontaktovala jsem paní Vostatkovou,tak uvidím,co napíše,ale vím,že když jsem u ní 2 roky zpátky kupovala botičky,bavili jsme se o tom,že na pony má jen omezený výběr....
A tak mě tak napadá,pokud by botičky k dispozici nebyly....myslíte,že se dá vymyslet nějaká alternativa?Třeba přešít botičky pro psy nebo něco podobného?Nemáte někdo zkušenost?Potřebuji botičky,aby ponice mohla bezbolestně chodit - je po schvácení a stále dost kulhá....a tak se snažím vymyslet,jak jí ulevit..
I když u nás teď dost prší,země je stále vyprahlá a suchá,takže tvrdá,což ji samozřejmě nijak neulehčuje..nejlíp se jí chodí po měkkém samozřejmě..nemáte tedy někdo nějaký nápad na botičky?

27.5.2019 15:47
Slon Indický

XXX.XXX.48.74

Dělají se Easyboot ve velikosti mini, a myslím, že i Cavallor má botičky pro minihorse. Asi jich bude více značek, jen možná nebudou přímo v Česku, zkusila bych Amazon a Ebay.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.5.2019 15:48

Viděla jsem nedávno takové jakoby podrážko-botičky, které se lepily na kopyto na suchý zip. Bylo to někde na FB, zkusím najít. Nevím, zda existuje jejich varianta pro minipony, ale minimálně jako inspirace na výrobu samo-domo mi to přišlo dobré.

27.5.2019 16:19
canka

XXX.XXX.35.234

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Viděla jsem nedávno takové jakoby podrážko-botičky, které se lepily na kopyto na suchý zip. Bylo to někde na FB, zkusím najít. Nevím, zda existuje jejich varianta pro minipony, ale minimálně jako inspirace na výrobu samo-domo mi to přišlo dobré.

Děkuji moc,budu ráda,pokud by jste je našla...

27.5.2019 16:21
canka

XXX.XXX.35.234

Slon Indický napsal(a):
Dělají se Easyboot ve velikosti mini, a myslím, že i Cavallor má botičky pro minihorse. Asi jich bude více značek, jen možná nebudou přímo v Česku, zkusila bych Amazon a Ebay.

Ano,už mi p.Vostatková psala...za 3400,- jsou k mání...ale pák by mi tu zase zůstali jako ty předchozí,co stály 5000,-....takže spíše bych asi opravdu chtěla nějakou alternativu...

27.5.2019 21:09
sisi58

XXX.XXX.191.1

canka napsal(a):
Ano,už mi p.Vostatková psala...za 3400,- jsou k mání...ale pák by mi tu zase zůstali jako ty předchozí,co stály 5000,-....takže spíše bych asi opravdu chtěla nějakou alternativu...

Pro bolavá kopýtka jako první pomoc.
Napadlo mě, co tak udělat malé mokasíny? Tedy ty boty pro Indiána?

27.5.2019 22:32
Valérie22

XXX.XXX.94.101

sisi58 napsal(a):
Pro bolavá kopýtka jako první pomoc.
Napadlo mě, co tak udělat malé mokasíny? Tedy ty boty pro Indiána?

My jsme dělali botičky poníkovi jak máte na obrázku, ale koupili jsme pevnou kalimatku takovou dvouvrstvou 0,8 cm za 210 Kč (vyšší už byla na stabilitu u malého poníčka nepříjemná a ta 0,8 ochránila chodidlo dokonale). Dále kvalitní stříbrnou nebo černou pásku za 85 Kč. Obkreslili jsme kopýtko, vystřihli a přilepili páskou do kříže a jednou dokola. Měnili jsme co 3 dny, ale na minískovi by to vydrželo i déle.
páska drží precizně.
Poté jsme kopýtko vyčistili, umyli nebo chvíli máčeli a suché zase zalepili. Lepili jsme cca 0,5 cm od korunky, aby nebyla zalepená. Za necelé tři stovky jsme měli materiál skoro na půl roku. Odchodil v tom celé loňské léto a byl moc spokojený. letos už vypadá, že je snad nebude potřebovat. Botičky ty mini od p. Vostatkové mu neseděli měl nízkou spěnku a špatně se mu v nich ohýbala nožka.
Nebo kvalitnější botička pro psy s podrážkou jako třeba tyto https://www.propsyafretky.cz/jml-boticky-pro-psy-power-boots-2ks--m/ nebo https://www.propsyafretky.cz/product/jml//jml-boticky-pro-psy-outdoor-black-4ks-ve/5863

28.5.2019 10:07
canka

XXX.XXX.35.234

Našla jsem:

https://www.google.com/search?rlz=1C1GCEU_csAT848AT848&biw=2133&bih=1087&tbm=isch&sa=1&ei=osjsXO39LdDfwQLhk5rAAw&q=clip+on+horse+shoes&oq=clip+on+horse+shoes&gs_l=img.3..0i19.14494.18945..19068...0.0..0.150.1360.18j1......0....1..gws-wiz-img.......0j0i67j0i30j0i10i30j0i8i30i19.E-Z9HphA01E

Děkuji,vypadá to skvěle,něco takového by se mi líbilo..cenu tam nikde ale nevidím?

28.5.2019 10:31
canka

XXX.XXX.35.234

Valérie22 napsal(a):
My jsme dělali botičky poníkovi jak máte na obrázku, ale koupili jsme pevnou kalimatku takovou dvouvrstvou 0,8 cm za 210 Kč (vyšší už byla na stabilitu u malého poníčka nepříjemná a ta 0,8 ochránila chodidlo dokonale). Dále kvalitní stříbrnou nebo černou pásku za 85 Kč. Obkreslili jsme kopýtko, vystřihli a přilepili páskou do kříže a jednou dokola. Měnili jsme co 3 dny, ale na minískovi by to vydrželo i déle.
páska drží precizně.
Poté jsme kopýtko vyčistili, umyli nebo chvíli máčeli a suché zase zalepili. Lepili jsme cca 0,5 cm od korunky, aby nebyla zalepená. Za necelé tři stovky jsme měli materiál skoro na půl roku. Odchodil v tom celé loňské léto a byl moc spokojený. letos už vypadá, že je snad nebude potřebovat. Botičky ty mini od p. Vostatkové mu neseděli měl nízkou spěnku a špatně se mu v nich ohýbala nožka.
Nebo kvalitnější botička pro psy s podrážkou jako třeba tyto https://www.propsyafretky.cz/jml-boticky-pro-psy-power-boots-2ks--m/ nebo https://www.propsyafretky.cz/product/jml//jml-boticky-pro-psy-outdoor-black-4ks-ve/5863

Takže rozumím-li tomu správně,jako podložku jste použila karimatku?Vystříhnout na velikost kopýtka a zalepit?Drželo to i v mokru?Chodili jste s tím i na procházku třeba?Neošoupávalo se to moc?Neměla by jste prosím nějakou fotku,klidně do SZ?
Ty psí botičky mě právě napadli jako první,tam mám akorát strach,že je to moc vysoké,aby se jí v tom blbě nechodilo a nedemotivovalo ji to k pohybu...ponici způsobuje potíže akorát jedno přední kopýtko,které je opravdu ošklivé,chybí zde ve špici úplně nosný okraj kopyta..ale tím,jak u předchozího majitele moc pohybu neměla a nyní je v pohybu celý den po výběhu,tak jí roste nová rohovina na všech 4 kopytech...postiženy schvácením byly asi všechny 4 kopyta..na fotkách jde krásně vidět...
1.foto - nejvíce postižená levá přední
2.foto - pravá přední,kde jde vidět hezky tvoření nové pevnější rohoviny+ ve spodní části ještě lehké prohnutí odrůstající stěny rohoviny
3.foto - zadní kopyta(bohužel mi zrovna jednu nožku zvedala k úkroku),kde jde take dobře vidět odrůstání špatné rohoviny...

Každopádně si myslím,že to ještě minimálně půl roku bude trvat,než odroste a aby se mohla kobylka pohybovat bez kulhání,botičky musím nějak vymyslet..po výběhu budiž,tam si popochází postupně po malých krocích po celý den,ale chci se zaměřit na více řízeného pohybu třeba alespoň na 30 minut denně,ať se hýbe a netloustne,a nechci ji k tomu nutit,chci aby šla na procházku ráda,proto potřebuji ty botičky vymyslet..mám teď týden dovolenou,tak mám čas to nějak vymslet..moc by mi tedy pomohlo,kdyby jste měla třeba foto..kobercovou pásku už mám doma,teď jen vymyslet zbytek..

28.5.2019 13:29
canka

XXX.XXX.32.10

sisi58 napsal(a):
Ještě tam bylo toto:
https://equipepper.com/2016/04/13/glushu-the-alternative-to-traditional-shoeing/

To jsou ty nalepovací botky...to už jsem právě také přemýšlela,že tím,že můj chlap dělá do stavebnictví,tak by mi mohl nějakou gumovou vložku sehnat,jen vymyslet to přidělaní..upřímně se mi nelíbí na kopyto lepit lepidlo,chtělo by to vymyslet jinak..

28.5.2019 16:22
sisi58

XXX.XXX.191.1

canka napsal(a):
To jsou ty nalepovací botky...to už jsem právě také přemýšlela,že tím,že můj chlap dělá do stavebnictví,tak by mi mohl nějakou gumovou vložku sehnat,jen vymyslet to přidělaní..upřímně se mi nelíbí na kopyto lepit lepidlo,chtělo by to vymyslet jinak..

Ono hlavně záleží na tom, jak moc bude pochodovat. A na jak dlouho by to měla mít.Doma jde dát na pár míst písek, ten je na schvácená kopýtka nejlepší. A není potřeba obouvat.Ale venku to tedy nejde.
Ale i schvácené nožky by měly chodit po tvrdším, hlavně ale rovném povrchu. Vyzkoušeno,jde to.
Narazila jsem na tento článek:
https://www.spspzlin.cz/2018/01/designeri-videli-jak-se-obouvaji-kone/

28.5.2019 23:17
canka

XXX.XXX.35.234

sisi58 napsal(a):
Ono hlavně záleží na tom, jak moc bude pochodovat. A na jak dlouho by to měla mít.Doma jde dát na pár míst písek, ten je na schvácená kopýtka nejlepší. A není potřeba obouvat.Ale venku to tedy nejde.
Ale i schvácené nožky by měly chodit po tvrdším, hlavně ale rovném povrchu. Vyzkoušeno,jde to.
Narazila jsem na tento článek:
https://www.spspzlin.cz/2018/01/designeri-videli-jak-se-obouvaji-kone/

Já samozřejmě chci,aby chodila i po tvrdším,což dokonale splňuje to,že je u nás stále sucho a tvrdo(i když dnes u nás konečně zapršelo tak,že země byla konečně mokrá)...problém je ale,že opravdu dost kulhá na tu přední nožku..není to příjemný pohled..ale ve výběhu ji botičky dávat nechci,tam si pohyb koriguje sama..na druhou stranu nějakou tu podložku vymyslím,ale jen nějakou tenčí,aby chodidlo bylo kryté,ale zároveň aby to úplně neznecitlivělo kopyto,či jak to napsat..chtěla jsem spíše vymyslet něco,co by fungovalo na kratší procházky..no něco už vymýšlím,mám to rozkreslené,tak už to dám jen nějak dohromady...
PS:Divné je,že i přesto,že se ponici snažím snižovat patky,aby tu váhu přenesla na ty patky,ona došlapuje na špičku..proto podle mě tak kulhá,protože došlapuje na tu nejbolestivější část kopyta..proč ale,to netuším..tam ji právě úplně chybí nosný okraj,má to tam ošklivé..rohovina ji tam rostla nahoru..já ji to vždycky seshora jen přistrouhnu dolů,aby jí nerostla zase nahoru..největší problém je pro ni chůze z kopce,i mírňounkého,a i do kopce..jde prostě na špičku,nevím proč..jsem z toho na palici

29.5.2019 08:41
Valérie22

XXX.XXX.94.101

canka napsal(a):
Takže rozumím-li tomu správně,jako podložku jste použila karimatku?Vystříhnout na velikost kopýtka a zalepit?Drželo to i v mokru?Chodili jste s tím i na procházku třeba?Neošoupávalo se to moc?Neměla by jste prosím nějakou fotku,klidně do SZ?
Ty psí botičky mě právě napadli jako první,tam mám akorát strach,že je to moc vysoké,aby se jí v tom blbě nechodilo a nedemotivovalo ji to k pohybu...ponici způsobuje potíže akorát jedno přední kopýtko,které je opravdu ošklivé,chybí zde ve špici úplně nosný okraj kopyta..ale tím,jak u předchozího majitele moc pohybu neměla a nyní je v pohybu celý den po výběhu,tak jí roste nová rohovina na všech 4 kopytech...postiženy schvácením byly asi všechny 4 kopyta..na fotkách jde krásně vidět...
1.foto - nejvíce postižená levá přední
2.foto - pravá přední,kde jde vidět hezky tvoření nové pevnější rohoviny+ ve spodní části ještě lehké prohnutí odrůstající stěny rohoviny
3.foto - zadní kopyta(bohužel mi zrovna jednu nožku zvedala k úkroku),kde jde take dobře vidět odrůstání špatné rohoviny...

Každopádně si myslím,že to ještě minimálně půl roku bude trvat,než odroste a aby se mohla kobylka pohybovat bez kulhání,botičky musím nějak vymyslet..po výběhu budiž,tam si popochází postupně po malých krocích po celý den,ale chci se zaměřit na více řízeného pohybu třeba alespoň na 30 minut denně,ať se hýbe a netloustne,a nechci ji k tomu nutit,chci aby šla na procházku ráda,proto potřebuji ty botičky vymyslet..mám teď týden dovolenou,tak mám čas to nějak vymslet..moc by mi tedy pomohlo,kdyby jste měla třeba foto..kobercovou pásku už mám doma,teď jen vymyslet zbytek..

Fotky bohužel nemám, nenapadlo mě to loni fotit. Poradil nám to kovář. Ten polystyren se dává při akutním schvácení, velký těžký kůň na něm stojí a chodí, ale pro miniponíka je strašně vysoký a nestabilní. Jinak páska drží dobře v mokru i sněhu je voděodolná. Chce koupit opravdu kvalitní né z Číni. Jedna je hodně tuhá, ta je leská a ta lepší je jakoby matná a jemnější. Mají ve stavebnictví nebo železářství.
Teď už botičky nepotřebujeme. Chodí dobře, zakluše i zacvála, když se honí s koníky. Dávali jsme když měla absces místo kalimatky dámskou vložku, vyšla nám jedna na 3x a je také měkká. U nás kopýtka nevypadala vzhledově až tak hrozně na to co ukázalo RTG, nicméně nám chybí u obou předních špice kopytní kosti. Bohužel to bylo dlouhodobě zanedbané. Loni bylo extrémně sucho a to jí dělal pohyb po tvrdém problémy, ale letos je už snad nebude potřebovat. Jinak v botičkách chodila na procházky na ruce i si občas zaklusala. Když byl loni výběh extrémně tvrdý nosila je i do výběhu, jinak jen na ty půlhodinové procházky. Dávali jsme ze začátku pásku i zespodu, aby to drželo než si zvykne. Posílám video na inspiraci, ale té pásky tam dává pán extrémně moc a lepí i korunku, což není dobré. https://www.youtube.com/watch?v=DzUeYjYe5yE .
Jinak zde video miniponíka v botičkách pro psa https://www.youtube.com/watch?v=-RaR1WVVO5g nebo https://www.youtube.com/watch?v=2cotj1tt79k.
Kamarádka chce vyzkoušet a upravit pro poníka tyhle, tak pak dám vědět. Jinak když jsem si dala do google dogs boots, tak jsem se nestačila divit co je botiček pro psy, ale pro poníky a mininiponíka skoro žádný výběr.
Jinak já jsem chovala vždy velké koně nebo klasické poníky. Až při koupi miniponíka jsem úplně nadšená nad jejich povahou a inteligencí. Je to něco mezi psem a koněm. Jo a nám taky chodila po špici. Pak jsme zjistili, že to měla pod patkou dlouhodobě podminované tím abscesem. Způsobil jí to ten úbytek kopytní kosti co se nevstřebal.Teď už je v pořádku, kopýtko zahojené, ale užila si chudák své.

29.5.2019 11:59
canka

XXX.XXX.32.10

Valérie22 napsal(a):
Fotky bohužel nemám, nenapadlo mě to loni fotit. Poradil nám to kovář. Ten polystyren se dává při akutním schvácení, velký těžký kůň na něm stojí a chodí, ale pro miniponíka je strašně vysoký a nestabilní. Jinak páska drží dobře v mokru i sněhu je voděodolná. Chce koupit opravdu kvalitní né z Číni. Jedna je hodně tuhá, ta je leská a ta lepší je jakoby matná a jemnější. Mají ve stavebnictví nebo železářství.
Teď už botičky nepotřebujeme. Chodí dobře, zakluše i zacvála, když se honí s koníky. Dávali jsme když měla absces místo kalimatky dámskou vložku, vyšla nám jedna na 3x a je také měkká. U nás kopýtka nevypadala vzhledově až tak hrozně na to co ukázalo RTG, nicméně nám chybí u obou předních špice kopytní kosti. Bohužel to bylo dlouhodobě zanedbané. Loni bylo extrémně sucho a to jí dělal pohyb po tvrdém problémy, ale letos je už snad nebude potřebovat. Jinak v botičkách chodila na procházky na ruce i si občas zaklusala. Když byl loni výběh extrémně tvrdý nosila je i do výběhu, jinak jen na ty půlhodinové procházky. Dávali jsme ze začátku pásku i zespodu, aby to drželo než si zvykne. Posílám video na inspiraci, ale té pásky tam dává pán extrémně moc a lepí i korunku, což není dobré. https://www.youtube.com/watch?v=DzUeYjYe5yE .
Jinak zde video miniponíka v botičkách pro psa https://www.youtube.com/watch?v=-RaR1WVVO5g nebo https://www.youtube.com/watch?v=2cotj1tt79k.
Kamarádka chce vyzkoušet a upravit pro poníka tyhle, tak pak dám vědět. Jinak když jsem si dala do google dogs boots, tak jsem se nestačila divit co je botiček pro psy, ale pro poníky a mininiponíka skoro žádný výběr.
Jinak já jsem chovala vždy velké koně nebo klasické poníky. Až při koupi miniponíka jsem úplně nadšená nad jejich povahou a inteligencí. Je to něco mezi psem a koněm. Jo a nám taky chodila po špici. Pak jsme zjistili, že to měla pod patkou dlouhodobě podminované tím abscesem. Způsobil jí to ten úbytek kopytní kosti co se nevstřebal.Teď už je v pořádku, kopýtko zahojené, ale užila si chudák své.

Děkuji za vyčerpávající odpověď...jedná se mi spíše o botičky ven na ty krátké procházky,ve výběhu bych jí chtěla nechat bez,ať se kopýtko posiluje..ty poslední botičky,ty hnědé,vypadají skvěle...něco takového by se mi moc líbilo..děkuji moc,teď jsem ponici změřila kopýtka a budu se v tom teď nějaký čas hrabag,abych našla vhodné botky a zkusím je upravit..ty psí botky jsou i za přijatelnou cenu a pokud budou na ty procházky stačit,bylo by to skvělé...

29.5.2019 16:52
sisi58

XXX.XXX.191.1

canka napsal(a):
Děkuji za vyčerpávající odpověď...jedná se mi spíše o botičky ven na ty krátké procházky,ve výběhu bych jí chtěla nechat bez,ať se kopýtko posiluje..ty poslední botičky,ty hnědé,vypadají skvěle...něco takového by se mi moc líbilo..děkuji moc,teď jsem ponici změřila kopýtka a budu se v tom teď nějaký čas hrabag,abych našla vhodné botky a zkusím je upravit..ty psí botky jsou i za přijatelnou cenu a pokud budou na ty procházky stačit,bylo by to skvělé...

Psi mají jinou mechaniku pohybu,proto jiné botičky,než koně. Možná,pokud byste spodek odřízla a zpevnila?

29.5.2019 17:22
canka

XXX.XXX.23.26

Tak zatím jsem vyrobila jakože podložku na kopýtka...vyřízla jsem z lidských bot,z takových těch crossek z umělotiny spodek,respektive vrstvu 1 cm silnou a nechala částečné zahnutí nahoře a z boku,aby se do toho dala kopýtko opřít...vyřízla jsem přesně podél kopýtka,očištěné kopýtko tam vložila a přilepila tou kobercovou stříbrnou matnou izolepou,která je prý vodotěsná..zatím to drží perfektně,jsou tam super ty vyvýšené záhyby,že když se do toho kopýtko opře,zarazí se o ten záhyb a neposune se..nalepila jsem křížem a pak kolem dokola jen na kopýtko..nechám ji to i přes noc a zkusím s tím jít zítra na procházku,co to udělá..

30.5.2019 07:51

Prosím vyfoťte nám to.

30.5.2019 08:23
canka

XXX.XXX.35.234

Určitě to vyfotím,až to budu měnit,aby bylo vidět,jak ta podložka vypadá...teď je ta podložka vlastně schovaná pod izolepou..ale určitě celé vyfotím..

30.5.2019 08:57
bassrock

XXX.XXX.251.2

Canka - úžasná kreativita! Boty crocsy nesnáším, ale tohle využití je prostě geniální!
Doufám, že to ponici pomůže! A nápad s dovolením ukládám mezi ty, co se jednou můžou hodit.

30.5.2019 09:04
Pipilota

XXX.XXX.46.93

bassrock napsal(a):
Canka - úžasná kreativita! Boty crocsy nesnáším, ale tohle využití je prostě geniální!
Doufám, že to ponici pomůže! A nápad s dovolením ukládám mezi ty, co se jednou můžou hodit.

Taky se přidám k pochvale. Navíc u nás v sekáči skoro vždy nějaké dětské kroksy najdete - tedy poměr cena/výkon je u tohoto nápadu nepřekonatelný. Nákup botiček bych taky odložila až na čas, kdy je jasné že už se tvar kopýtka nebude měnit.

Jen mi hlavou jde obava zda to celé zabalené v té vodě odolné instalatérské pásce nemůže nějak zapracovat jako zapařovák. (zrovna řeším u ponice separaci bílé čáry a tak mám myšlenky, no)

30.5.2019 09:08
sisi58

XXX.XXX.191.1

Pipilota napsal(a):
Taky se přidám k pochvale. Navíc u nás v sekáči skoro vždy nějaké dětské kroksy najdete - tedy poměr cena/výkon je u tohoto nápadu nepřekonatelný. Nákup botiček bych taky odložila až na čas, kdy je jasné že už se tvar kopýtka nebude měnit.

Jen mi hlavou jde obava zda to celé zabalené v té vodě odolné instalatérské pásce nemůže nějak zapracovat jako zapařovák. (zrovna řeším u ponice separaci bílé čáry a tak mám myšlenky, no)

Vzhledem k tomu, že už pršet nemá, mohlo by to být v pořádku. Určitě tu botu poni nebude mít na nožce v kuse delší dobu.
Jedna věc. Neměla by mít kobylka botičky na obou nožkách? I vzhledem k tomu, že má problém s tím starým zraněním na zádi.

30.5.2019 09:34
canka

XXX.XXX.35.234

Díky moc za podporu...ano,crossky taky nesnáším,ale jako pantofle před vchodem jsem je měla,tak jsem to hned použila..ale aby byl záhyb ze všech stran,potřebuji najít ideální dětskou velikost,která by jí padla..zatím má z mých bot to ohnutí jen zepředu a z boku,z dětských crossek bych chtěla udělat tak,aby měla vlastně zarážku,respektive oporu,zepředu i z obou boků(momentálně mám auto v servisu,tak nemám možnost jet do města).Změřené to mám,takže půjdu s metrem do krámu a budu se snažit najít nejideálnější velikost.
Ano,strach o zapaření tam je,ale já tuto variantu budu používat jen na procházky,takže to nebude mít dlouho na kopýtku..naopak chci,aby ve výběhu byla bosky,aby se ráno kopýtka namáčela v ranní rose..
A ano,máte pravdu Sisi,měla by mít na obou nožkách,dala jsem jí ty podložky na obě přední,aby jsem jí výškově vybalancovala

30.5.2019 09:47
Valérie22

XXX.XXX.94.101

Myslím, že Alenka Vostatková kdysi v začátcích používala na poníka staré sandále možná někde ještě najdu fotku.
Ještě k té pásce. Kopyto se v ní nezapaří spíše je suché. Ono je problém jí spíše pak odlepit. Proto jsme vždy omyli a máčeli. Ona opravdu vydrží i vodu a bahno. Ta páska je vlastně to samé co prodávají v podkovářských potřebách, tam se jen jmenuje kopytní páska a je v jiné cenové relaci a jinak balená. Měli jsme ji také a je to opravdu to samé. Držím palce poníkovi.

31.5.2019 09:27
canka

XXX.XXX.35.234

Přikládám foto..
Když jsem to vytvořila,zůstalo ji to celé odpoledne a přes celou noc,úplně v pohodě to drželo.Když jsem sundala,kopýtko krásně suché a čisté...
Každopádně budu používat tedy jen na procházky..ale opravdu se to osvědčilo,včera jsme byli nakonec na hodinové procházce,šli jsme jen po tvrdém povrchu a super...kobylka šlapala,jak kdyby jí nic nebylo.Byla to pro ni výrazná úleva..podložka hezky seděla díky té lepence celou dobu,ani se to nehnulo,a to jsme šli i přes louže a kamenitý povrch..bylo tedy přelepeno nejdřív křížově a pak kolem dokola kopýtka...
Určitě to ale není finální podoba,chci sehnat tedy tu odpovídající dětskou velikost,aby ten vyvýšený lem,jak jde vidět na fotce,byl kolem dokola kopýtka..i jsem přemýšlela o tom,jestli by se nedal nechat předek a naříznout a jakoby to nazout na to kopyto a pak teprve přilepit..no budu to ještě zkoušet vylepšit a dám sem pak další foto

31.5.2019 09:36
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Super akce.
(se to může hodit spoustě lidí, v poslední době se v mém okolí dováželo hodně mini poníků z Polska, jakože mazlíci na vypásání zahrad, jejich zdravotní rizika nikdo neřešil - většinou ani doklady)

31.5.2019 09:47

Super pantofle!! Fakt bezvadný nápad Já bych se možná bála, když bude mít ten vyvýšení okraj i z vnitřní strany, aby si potom nožkama neškrtala?

31.5.2019 11:46
koně

XXX.XXX.174.63

Když jsem léčila kobyle kopyto po zranění,měla jsem na vycházky takový ,úzký jako roura,zespodu kulatý dle kopyta , "pytel" z nějaké pevné plachtoviny .
Zvenku na dně měl pytel přilepené lino,kvůli otěru.
Zevnitř pak kobyla měla na kopytě své vrstvy obvazů .Na to by u vás seděla ta croccsa.
Kobyle jsem pytel nazula ,ona do něj našlápla.Následně šedou Ducky pásku lepila kolem toho pytle ,nad spěnkou.Čímž to sedělo ,nezulo se,a zároveň jsem nemusela lepit nic přímo na rohovinu

31.5.2019 13:47

Dobrý nápad, canko:-).
Bude ale trochu horší překlop a odvalování. Páčit to nebude,je to guma, ne rohovina stěny ve špici, ale může to přetížit náhlou změnou mechaniky pohybu flexory.Nenechala bych botu dlouho, pokusila bych se kopytním nožem ořezat tu přečnívající gumovou špici aby lícovala s rohovinou a možná ji pokrátila 1/2 cm pod kopyto, aby překlápěla přes rohovinu, ne tu gumu-aby a hodně kontrolovala pohmatem zadní část spěnky i celou nohu vzadu od spěnky až po karpální kloub.

Přemýšlela jsem kdysi nad možností vzít jako základ tzv.ponožkoboty s gumovou podrážkou- amputovat zadní část,předek vyhodit, a špic kopyta nazout do paty, prostě obout obráceně, za látku přifixovat třeba tou páskou na kopyto, patní část kopyta by zůstala nekrytá, při vhodné velikosti by to umožnilo i nějakou vložku do "boty", třeba z té karimatky.Nevím, jestli by tofungovalo, nedošlo na realizaci:-).

31.5.2019 16:40
canka

XXX.XXX.35.234

Děkuji všem za reakce...
PIPILOTA: Máte pravdu,i v našem okolí se trend miniponíků rozšířil,bohužel kupují lidé,co o tom ví prd a mají je jako ozdobu zahrady,co se jen cpe celý den,takže schvácení je teď u těhle prcků,co o nich teď vím,že v okolí jsou,celkem dost(já ale můžu pomlčet,koupila jsem schvácenou kobylku,i když jsem věděla,že to je běh na dlouhou trať a bude to o nervy .)
EFE: Nevím,jestli by se kopýtka otírala,pokud budou okraje kolem dokola,ale určitě děkuji za postřeh..vyzkouším to,ty crossky stojí pár kaček,takže když to nepůjde,prostě vyhodím..ale děkuji,nenapadlo mě,že to vlastně bude s tím okrajem širší,takže si možná nožký bude o sebe šoupat .
KONE: Takže jste,jestli to dobře chápu,tu pytlovinu nasadila jako ponožku?Takže přilepila pak nahoře nad spěnkou kolem dokola?Taky se mi moc nechtělo lepit na kopyto,ale drží to něm perfektně.
ŽOFRÉ: Botičky bude mít pouze na cca 30 - 60 minut denně,kdy půjdeme na procházku,aby měla taky nějaký pohyb..ve výběhu bude bez bot,ať se kopýtko trochu utužuje..takže navrhujete odříznout ve špici tu zarážku,srovnat do výše spodku kopyta a ve špici ještě seříznout kousek pod kopyto?Jenže nebude se při překlopu kopyta v kroku pak špice dotýkat země?Inspirovala jsem se botami od OldMac's,co mám na druhou kobylu,doma jsem je právě zkoumala a tam to vlastně taky funguje na principu překlopení celé uzavřené špičky..

31.5.2019 19:33

Proberte to s ustulinou:-).

Podle mého jste se takhle dostala na situaci,kdy při obutí "botky" má kobylka najednou špici předních tak o 1,5?cm delší. A ostrý úhel s povrchem místo zaoblení.A to je na tom malém kopýtku dost a hlavně najednou,vteřinou.Strouháte ke korekci asi pomaleji, a tam ubíráte, neprodlužujete.. Pokrácení-useknutí špice tureckého střevíce,ve který se formuje stěna kopyta mechanismem adaptace na to chronické schvácení s tvorbou kulaté kolíbky pod špicí,tak, jak je občas vidět, překlop a páčení nezhorší, naopak, připomínky mohu mít jiné. Náhlé skokové prodloužení špice udělá podle mého větší tah na flexory zadní strany nohy/ protože páka-podélní osa plochy chodidla se zvětší-větší rameno páky=vetší síla, nazujte si delší boty a pozorujte vlastní achilovky/.
A protože ty RTG asi nejsou?, tak netušíte, jak moc je tam deviace osy prstu a kam-nejspíš bude rotace dolů, ne odtlačení stěny svalkem nahoru/, netušíte ani, jak vypadá špice a jak moc jsou tam chronické přestavbové změny.
Teoreticky si umím představit, že u nechronické nebo akutní situace si takhle můžu rotaci kopytní kosti zhoršit. A u chronického stavu, kde budou osifikované změny kolem kopytní kosti, by se sice víc osově hnout nemusela, protože osifikace a ukotvení jimi-ale ty flexory to přetížit může, možná. A zánět flexorových šlach je to poslední, co by pajdající šišatej nemladej pony potřeboval.

Proč to riskovat? Odstranila bych z boty ve špici vše, co je "před kopytem", cca v úhlu 25st, na obě strany od středu/nevím, já bych to ubírala postupně od středu, znovu dávala na koně, nechala ho udělat dva kroky, koukala, upravila o víc../ať je překlop po rohovině kopyta,jak byl dosud, která je kulatá,ve smyslu mustangrolu, jestli mě chápete/, a nezvětšuje se délka páky.Ono stačí, že stejně prostě změníte pohybové schéma.
A já osobně bych botky nasazovala postupně, po 5-10 minutách, a bez nucení k pohybu/ pohyb bude lepší a víc motivace k němu jen tím, že zesílením chodidla o kterém myslím, že bude pod špicí kosti milimetrové, se sníží bolest při došlapu/..
Já bych poně nikam nevláčela, otužovat chodidlo, když nevím, jak je silné a kde je kost....já bych prostě ulevila bolesti /botičkou s ideálně měkkou vložkou nebo i podepřením střelu/ a dál to nechala na koni, žádnej kůň nestojí jak vycpanej, pokud není bolavej..a pokud musí chodit, přes bolest /protože by jinak chcípl žízní nebo hlady nebo ho honí parťák nebo člověk/, je to podle mého neetické a ostatně i k ničemu.
Léčebné trimy s bolavými chodidly se dělají na speciálních podložkách-matracích, ne na běžném povrchu. Pokud je chodidlo bolavé v důsledku anatomie/což bez rtg neodhadnete vůbec/, krom etiky si říkáte o zánět chodidlové škáry, mechanický.+ perforaci, pokud není chodidlo kryté botkou.
A nejsem vet ani kovář, nemusím mít pravdu, ale myslela bych si to takhle a se svým koněm dělala podle toho.

31.5.2019 22:05
Pipilota

XXX.XXX.46.93

žofré mi zas vypálila kudrlinku. Já to beru "okometricky", jako že se poncl radostně pohybuje - tedy je vše OK. Ale ono ne (asi jako s podkovami předkem do zadu). No mám ještě co studovat...

31.5.2019 22:27
canka

XXX.XXX.35.234

Žofré,díky moc za obsáhlou odpověď .Ustulinu budu muset holt zase otravovat,ona bude mít radost
Takže pokud Vás správně chápu,mám se prostě vyprdnout na nějaké procházky a nechat malou,aby si prostě jen ťapkala po výběhu,než chodidlo zesílí,tedy spíš než kopyta celkově zesílí...chápu myslím dobře,jak to myslíte s tou botičkou,vysvětlila jste to hezky...asi jsem jí tím opravdu jen tu špici prodloužila,přitom se celou dobu snažím o její zkrácení a větší zaoblení,aby ten překlop byl v pořádku..pak si tedy ale musím položit otázku,zda má tedy smysl vůbec tu botičku upravovat?Zda se na to tedy zatím nevyprdnout?A počkat s touto úpravou na pozdější dobu?
Zase na druhou stranu nechápu,jak je možné,že když jsem ji loni na konci listopadu kupovala,tak vůbec nekulhala,i když kopyta vypadala hrozně,očividně schvácená,hniloba na všech 4+patky měla extrémně vysoké,to jsem u koně ještě neviděla...a když jsme začali dělat správnou úpravu a začali kopýtka rovnat,tak kulhá???To když to kopýtko bylo deformovaný,tak to jako nebolelo?Jakože strouháním se obnovila citlivost?Nebo jak to mám chápat?Omlouvám se,že se tak ptám,ale třeba by jste to mohla vědět..já nad tím furt přemýšlím
Taky jdou teď na kopytech dost vidět změny v krmení a managmentu...což těm kopýtkům v téhle situaci asi taky moc nepřidá...ale tím,že u mě má najednou pohyb a trochu jiný krmení + přidávám pivovarský kvasnice,tak ty vlnky na kopytech jsou znatelné..snad se také časem srovná,až naroste nová rohovina a doufám,že samozřejmě kvalitnější...
RTG nemám,to je pravda,jsme tu trochu limitovaní tím,že tu nemáme na pastvině elektriku,a můj hodný soused,co nám elektriku půjčoval prodlužkou z baráku,tak loni umřel .Existuje přenosné RTG,jako je přenosné sono?Pokud neuvidím zlepšení,stejně to RTG budu muset nějak zařídit

31.5.2019 22:29

Pipilota napsal(a):
žofré mi zas vypálila kudrlinku. Já to beru "okometricky", jako že se poncl radostně pohybuje - tedy je vše OK. Ale ono ne (asi jako s podkovami předkem do zadu). No mám ještě co studovat...

Houby. Je to na brainstorming. Pohyb spontánní tak funguje. Pak existuje stimulovaný a škála jde plynule k vynucený, ten ok asi nebude.
Trvám na názoru, že přestavit rychle a moc staré úhly a vzorce pohybu je nebezpečné, nedokážu odhadnout, co je rychle a co je moc.
Někdo, kdo ví víc o mechanismu překlopu a odvalování v kroku?

Odstranění rizika perforace a snížení bolesti chodidla podložením měkkým pružným bych udělala, stimulace k pohybu to je.

Neviděli jsme fotky chodidla, přes patky ani rtg.

31.5.2019 22:47

Ustulina bude nadšena:-).

Stav byl nějaký, kompenzačňě ustálený. Zkusila jste ho změnit k lepší anatomii, v jedné části_ strouhání . Nemuselo to být lepší funkčne a krom tvaru kopyta jsou tam taky závěsy,šlachy, svaly,pohybové vzorce, přenesené problémy...je tobtřetí poň, kde vidím stejné, okometricky horší při koupi, rozkulhal se po úpravách a o level lepší a svědomitější péči. Jeden šel za duhový most, druhý bojuje.vzala jsem si z toho, že nejprve zmapovat velikost a chronicitu probkému, pak bez spěchu rozhodovat, jestli a co měnit a pokud ano, tak hodně pomalu a kompromisně.

Cestou botek bych šla, protože nemáte výběh z jemného písku, souhlasím se sissi.Ale na ochranu chodidla a změkčení došlapu a,ano, pak bych ji nechala ťapat, sledovala, moc nenutila..a přemýšlela bych, aby to zas jinde neudělalo hůř.

Možná by byla lepší cesta s poněm na kliniku po předjednání komplexního vyšetření potřebným specialistou než váš vet postupně k vám. Další možnost je oblast kovářů a strouhačů...neunáhlujte se, raději promyslete, stanovte si cíle a meze.

31.5.2019 23:42
koně

XXX.XXX.174.63

canka napsal(a):
Děkuji všem za reakce...
PIPILOTA: Máte pravdu,i v našem okolí se trend miniponíků rozšířil,bohužel kupují lidé,co o tom ví prd a mají je jako ozdobu zahrady,co se jen cpe celý den,takže schvácení je teď u těhle prcků,co o nich teď vím,že v okolí jsou,celkem dost(já ale můžu pomlčet,koupila jsem schvácenou kobylku,i když jsem věděla,že to je běh na dlouhou trať a bude to o nervy .)
EFE: Nevím,jestli by se kopýtka otírala,pokud budou okraje kolem dokola,ale určitě děkuji za postřeh..vyzkouším to,ty crossky stojí pár kaček,takže když to nepůjde,prostě vyhodím..ale děkuji,nenapadlo mě,že to vlastně bude s tím okrajem širší,takže si možná nožký bude o sebe šoupat .
KONE: Takže jste,jestli to dobře chápu,tu pytlovinu nasadila jako ponožku?Takže přilepila pak nahoře nad spěnkou kolem dokola?Taky se mi moc nechtělo lepit na kopyto,ale drží to něm perfektně.
ŽOFRÉ: Botičky bude mít pouze na cca 30 - 60 minut denně,kdy půjdeme na procházku,aby měla taky nějaký pohyb..ve výběhu bude bez bot,ať se kopýtko trochu utužuje..takže navrhujete odříznout ve špici tu zarážku,srovnat do výše spodku kopyta a ve špici ještě seříznout kousek pod kopyto?Jenže nebude se při překlopu kopyta v kroku pak špice dotýkat země?Inspirovala jsem se botami od OldMac's,co mám na druhou kobylu,doma jsem je právě zkoumala a tam to vlastně taky funguje na principu překlopení celé uzavřené špičky..

Ano,natáhnout a oblepit.
Já původně brala skutečně jakési podkolenky.Jako krytí pro obvazy. Když jsem jí vyvedla jen doma po pískové jízdárně,tak jakž takž dobré.Ale venku jsem podcenila ,že kobyla třikrát šlápne na asfalt a ponožka bude na maděru
Tak mi tenkrát HelaS ,podle svých zkušeností, doporučila návlek a šedou pásku
Jinak vám ,ani chudince ponici nezávidím uzdravování.Je to na dlouho.
Jak se snažíte,v dobré víře měnit,přeúhlovat,krátit ,a tak ,prostě se s tím kobylka rovná.
Byla léta zvyklá na to své,byť špatné. A teď jí zas bude trvat,než se probolí k tomu správnému
Držím palce

1.6.2019 09:21
sisi58

XXX.XXX.191.1

To Canka.
Sundala jsem schvácenému "fjordovi" podkovy,na kterých fungoval a i závodil. Došlo k velkému zhoršení, než si zvykl a než se začalo strouhat správně.
Zhoršení neberte jako neúspěch, je to přechodné.
Mám zkušenost, že koně, co někde fungovali v záchovném režimu a pak se dostali na lepší, začali najednou marodit na vše, na co si jen vzpomenete. To není tím, že nový,dobrý majitel dělá něco špatně, ale právě tím, že dělá věci dobře. Koník zjistí, že může i marodit, aniž by to pro něj bylo fatální.
Vydržte!

1.6.2019 12:08

Souhlasím jen částečně.
Přechodné období -ano.
Jde o to, jak dlouho. Vydra prezentoval přechodné období několik let, kdy huculoid se zaťatými svaly a výrazem plným bolesti chodil krátkými krůčky na výběhu jak beton nebo po kraji silnice-inu, posiloval kopýtka, už to skoro bylo...to je na mě moc..
Sovětská vojska u nás byla taky dočasně.
Schváceniny, o kterých jsem mluvila, probíhaly u známých takto
- jedna bylo přechodné období 3 roky, u poničky cca 25 leté, péče a trim byly naprosto nadstandardní, ale předtím byla schvácená opravdu dlouho, dle RTG špice byla pryč, kostní přestavby v okolí, rotace skoro 80st.. Velký drivě do života neměla a pomalu se to spíš horšilo, v průběhu let, co chvíli zhoršené bolavé období, aniž by znovu schvátila.Poňa měla plnit úlohu bezbolestné okrasy a společnice v hladomorném výběhu s měkkým povrchem, nedávala ani to, poslali ji spát..
-Druhá ještě bojuje, cca 3.?rok?-majitelka kopyta a trimy umí, IR zná, poňa je mladší, před koupí opět chronicy schvácená, neřešená..Občas kulhá, střídají se bolavá období.Tam je těžké udržovat váhu a byla možná i znovu přischvácená-je ve smíšené skupině koní.
-Třetí byla plňas,přes 20 let věku, délka schvácení neznámá a jen na jedné přední-noví majitelé zkušení,nasypali kruhovku pískem, MVDr Zatloukal jezdil i po týdnu, dělal speciální plastické podložky-tams e podařilo, žila ještě několik let, bez kulhání, bez bolesti, taky jako okrasa..

Máte ji chvíli, zatím bych nevzdávala. Ale nenechala bych ji na to "uzdravení" čekat nekonečně/ podle mého plná úzdrava takovýchto kopyt není možná,budou tam chronické kostěné přestavby/, jen nalezení nějakého životního stylu a korekcí, které bude respektovat její stav a bude stačit na tu bezbolestnost, což by bylo moc prima a pro tu poňu obrovské štěstí a vaše obrovská zásluha..

1.6.2019 19:21
sisi58

XXX.XXX.191.1

Souhlasím jen částečně.
Přechodné období -ano.
Jde o to, jak dlouho. Vydra prezentoval přechodné období několik let, kdy huculoid se zaťatými svaly a výrazem plným bolesti chodil krátkými krůčky na výběhu jak beton nebo po kraji silnice-inu, posiloval kopýtka, už to skoro bylo...to je na mě moc..
Sovětská vojska u nás byla taky dočasně.
Schváceniny, o kterých jsem mluvila, probíhaly u známých takto
- jedna bylo přechodné období 3 roky, u poničky cca 25 leté, péče a trim byly naprosto nadstandardní, ale předtím byla schvácená opravdu dlouho, dle RTG špice byla pryč, kostní přestavby v okolí, rotace skoro 80st.. Velký drivě do života neměla a pomalu se to spíš horšilo, v průběhu let, co chvíli zhoršené bolavé období, aniž by znovu schvátila.Poňa měla plnit úlohu bezbolestné okrasy a společnice v hladomorném výběhu s měkkým povrchem, nedávala ani to, poslali ji spát..
-Druhá ještě bojuje, cca 3.?rok?-majitelka kopyta a trimy umí, IR zná, poňa je mladší, před koupí opět chronicy schvácená, neřešená..Občas kulhá, střídají se bolavá období.Tam je těžké udržovat váhu a byla možná i znovu přischvácená-je ve smíšené skupině koní.
-Třetí byla plňas,přes 20 let věku, délka schvácení neznámá a jen na jedné přední-noví majitelé zkušení,nasypali kruhovku pískem, MVDr Zatloukal jezdil i po týdnu, dělal speciální plastické podložky-tams e podařilo, žila ještě několik let, bez kulhání, bez bolesti, taky jako okrasa..

Máte ji chvíli, zatím bych nevzdávala. Ale nenechala bych ji na to "uzdravení" čekat nekonečně/ podle mého plná úzdrava takovýchto kopyt není možná,budou tam chronické kostěné přestavby/, jen nalezení nějakého životního stylu a korekcí, které bude respektovat její stav a bude stačit na tu bezbolestnost, což by bylo moc prima a pro tu poňu obrovské štěstí a vaše obrovská zásluha..

Přechodné je přechodné. U někoho kratší,u někoho delší. Nepředpokládám, že u koně bude přechodné období 20 let.
A Vydra, jako namachrovaný chlap prostě nemohl připustit, že něco dělá špatně.
Ovšem ani jeden váš příklad neplatí pro normální lidi. Ti vědí, že přechodně JE po omezenou dobu.
Navíc pojem "přechodné" navozuje pocit, že bude lépe, jen vydržet.

Pokud bych udělala RTG dřív a strouhala podle něj Lokiho dřív, přechodné období by bylo kratší. Mea culpa,mea maxima culpa.
Zajisté Canka, jako milovnice koní, neudělá stejnou chybu, že bude předpokládat,hádat a odhadovat. Bez zjištění ,jak na tom ponice je, bude jen, s dobrým úmyslem, kobylku zaříkávat. A léčit příznaky.

1.6.2019 19:39
canka

XXX.XXX.51.39

Určitě bych malou takhle dlouho nenechala trápit..já doufám,že do konce roku bude znát opravdu znatelné zlepšení..nejde mi o nic jiného,než aby u mě kobylka dožila bezbolestný život jako kamarádka druhé kobči...máte všichni pravdu v tom,že musím vydržet,resektive kobylka a já opravdu věřím,že se to podaří srovnat alespoň do té fáze,kdy bude kobylka sama s chutí ťapkat..a třeba si i zakluše..
Každopádně Ustulina hned zítra dostane fotky,až to správně nafotím,a uvidíme,co řekne..je to hodná holka,ještě že jí tu mám tak blízko..jinak tu v okolí nikdo,kdo schvácení rozumí,bohužel není..Žofré,Sisi - nechcete se přistěhovat blíž?

2.6.2019 15:10

Prakoník a ponýšek_budu o tom přemýšlet:-).

Pokud budete dodělávat ty fotky, taky by me zajímaly.

2.6.2019 19:29
canka

XXX.XXX.35.234

Prakoník a ponýšek_budu o tom přemýšlet:-).

Pokud budete dodělávat ty fotky, taky by me zajímaly.

Fotky máte v SZ..

3.6.2019 16:35
ustulina

XXX.XXX.22.113

Našla jsem náš výtvor :-)
Jako potom jsme pořídili EasyBoot epic, ale taky posloužili, ze zátěžovýho koberce plus pod chodidlem ještě silnej filc.
Vono na deformovaných kopytech botky stejnak úplně skvěle nedrží...

3.6.2019 16:54

ustulina napsal(a):
Našla jsem náš výtvor :-)
Jako potom jsme pořídili EasyBoot epic, ale taky posloužili, ze zátěžovýho koberce plus pod chodidlem ještě silnej filc.
Vono na deformovaných kopytech botky stejnak úplně skvěle nedrží...

Jj. Střel jste nějak podkládali? Ten pásek kolem spěnky se jasně musí hlídat,aby neodřel...ono by něco asi dokázal ušít švěc nebo sedlář, šikovní, s ezájmem-protože proč by to jinak dělali..kdyby dali na podrážku druhou měkkou koženou vrstvu, šla by tam vytvořit i "kapka" pod ten střel..asi jako zdravotní boty s měkčenou výstelkou. Celé to změkčení chodidla a ulevení tlaku na špic kopytní kosti by mohlo fungovat analgeticky-teoreticky.

3.6.2019 23:34
sisi58

XXX.XXX.191.1

Mokasíny z kůže jsem navrhovala už před týdnem. Když se mohly dřív dělat holínky s koženými podešvemi na každodenní nošení pro bělochy (mám doba krásné střevíce po babičce s koženou podešví) a mokasíny pro indiány, obojí na každodenní nošení, proč by kůň nemohl mít kožené mokasíny na vycházky? Na hodinku denně?
Stejný systém jako u ustuliny, jen bych kraje nařasila, nikoli prostříhala. Vlastně takový pytlík z kůže, jako na obrázku. Jen asi nižší, bude to na chození,ne na zábaly. Myslím to tu zmiňovala "koně".

4.6.2019 00:30
canka

XXX.XXX.35.234

Tak mě teď tak napadá,vedle ve vesnici má paní brašnářství,kdysi dávno,asi 9 let zpátky mi ušila kožený hackamore..mohla by teoreticky ušít nějakou koženou botku s vypodložením,polstrovanou...nevím,jestli to paní ještě dělá,ale za zeptání nic nedám..možná kdybych nějak dala dohromady všechny vaše nápady tady,a zkusili jsme něco vymyslet,možná by to šlo..
Opravdu by ty botky sloužily jen na procházky..no uvidíme

4.6.2019 04:18

Dvě, botky. Minimálně, schvácené jsou všechny čtyři. Párové končetiny bych obouvala vždy obě, jednu přední nee.
Osobně bych volila spíš model ustulina než nařasený pytlík, zdáxse mi, že líp sedne, pokud bych měkčila a podkládala střel, nařasený vak se bude při pohybu vrtět, taky má horší překlop a odval, model ustulina je vzdušný, - letní model:-).Věnovala bych čas tunění toho fixačního pásku kolem spěnky, aby neodíral, to vidím jako slabé místo.
Osobně bych botkama ulevovala kobylce ve výběhu, který jistě není na rašelině, pilinách ani písku. Na vycházky bych takto schvácené kulhající zvíře nevodila, ale to už se opakuji.

4.6.2019 07:20
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dvě, botky. Minimálně, schvácené jsou všechny čtyři. Párové končetiny bych obouvala vždy obě, jednu přední nee.
Osobně bych volila spíš model ustulina než nařasený pytlík, zdáxse mi, že líp sedne, pokud bych měkčila a podkládala střel, nařasený vak se bude při pohybu vrtět, taky má horší překlop a odval, model ustulina je vzdušný, - letní model:-).Věnovala bych čas tunění toho fixačního pásku kolem spěnky, aby neodíral, to vidím jako slabé místo.
Osobně bych botkama ulevovala kobylce ve výběhu, který jistě není na rašelině, pilinách ani písku. Na vycházky bych takto schvácené kulhající zvíře nevodila, ale to už se opakuji.

Kůže je ekologická, zátěžový koberec těžce zatěžuje prostředí. To je tak mimochodem.
Je fakt,že se pytlík může otáčet, ale proč ne? Vždyť u koníka jde o to,aby se mu ulevilo, nikoli, aby běhal jak srna. Navíc se pak bude opotřebovávat stejnoměrně. Náprava bude trvat nejméně 2 roky, pokud to vůbec půjde.
Takže lehká úleva od kamínků, ale ne velká zátěž velkou vycházkou.
Až to bude mít majitelka nastudované, kobylku přečtenou, nožky zrentgenované,stav kopyt stabilizován, může si po čase rovnou koupit slušné botičky.
A že by canka dala jen jednu botu? Tomu nevěřím.

4.6.2019 07:54

Nehraju s vámi hru "kdo má jedinou pravou pravdu".:-) Píšu, co bych na začátek volila já a proč.

Kritérium ekologie u těch bot jsem nedávala do priorit, pak by byla otázka, jestli bude ekologičtější krupon ze zvířete z velkochovu nebo třeba válenkový filc nebo ještě něco jiného-tč neřeším, pádokaždně bych zadala vyrobení zkusmého modelu z nějakého zbytku něčeho ze sběrného dvora nebo co se mi válí doma a vychytávala chyby za provozu, až pak definitivu za víc peněz.

Protože ortopedické podložení střelu by nemělo cestovat po chodidle třeba pod špici kosti, kde ho nechceme?

Diskuzi bude možná číst další člověk, který bude s problematikou schvácení začínat, canka použila u boty jednotné číslo, proto upřesňuji, netřeba v tom vidět útok:-)..

4.6.2019 09:52
canka

XXX.XXX.35.234

Samozřejmě by byly botky dvě,jako mám teď ty dvě vypodložení,to určitě ano...a ano,je pravda,že zatím,dokud nejsou kopýtka nějak ucelená,nechci hned vkládat do botiček tisíce..každopádně je pak ponici určitě pořídím,jen to zatím asi ještě nemá cenu..přesně jak píšete,zatím vymyslet nějaké prozatimní řešení a až pak investovat..
Co se týče těch procházek..malá jde sama,nešprajcuje se..asi je ráda,že se taky dostane mimo výběh..omezím to tedy jen třeba na prochajdu 1x či 2x týdně na chviličku a s nějakými těmi sandály..kdyby dala kobča najevo nějaký diskomfort,procházky vynechám...
Vkládám foto - spodní fotka je foto z půlky dubna,vrchní foto je fotka z 2.června..znatelné zlepšení tam je..nebo alespoň já ho vidím..takže to nevzdám,i když to je běh na dlouhou trať...jen lituji toho,že jsem si ty kopyta nenafotila,jak vypadala po přivezení ponice...

4.6.2019 12:50

Jj, odrůstá to. Píše se tak rok, na odrost celé kopytní stěny,od korunky.

Když ohmatáte nohu nad korunkou, v chlupech-je tam žlábek? Jak hluboký?

Procházky-hlídala bych, jestli nejde "sama" ze separační úzkosti, třeba-a pak teplotu kopytní steny, po procházce bych osahávala , i následující den, opakovaně.kolem dokola, nebo možná nějaký kontaktní digitální teploměr...teplo=zánět.

Přidejte reakci

Přidat smajlík