Horsana
napsal(a):
Mno, celý tento projekt od samého začiatku považujem za prapodivný :/
Průběžně jsem to sledovala a fakt se prokázalo, že je to pro krajinu přínos. V rezervacích se začala objevovat fůra vzácných druhů a v Milovicích aktuálně i dudek - netuším, jak se mu říká u vás , ale já jsem ho v životě neviděla.
No je fakt, že když člověk ten vojenský prostor projde křížem krážem, tak ty rozdíly mezi pastvinou, neudržovaným porostem a trasama pro off-roady je obrovský a jasně ve prospěch koní a bizonů...
Však ono se už X let vrací budní hospodářství do Krkonoš. Přišlo se na to, že pokud nechtějí nechat zarůst horské louky lopuchy, bodláky a kopřivami, tak je potřeba buď rozumně pást a nebo kosit, ručně. Tohle už funguje minimálně deset let a výsledky vidět jsou.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já bych o toho poníka měla zájem........:-)
Hanulinka

XXX.XXX.167.252
Ja zase absolutne nechapu,proc k nam byli dovezeni ponici na vypasani,kdyz by stejnou sluzbu udelal i hucul...
Terven
napsal(a):
Průběžně jsem to sledovala a fakt se prokázalo, že je to pro krajinu přínos. V rezervacích se začala objevovat fůra vzácných druhů a v Milovicích aktuálně i dudek - netuším, jak se mu říká u vás , ale já jsem ho v životě neviděla.
Hanulinka

XXX.XXX.167.252
Huculove v rumunsku delaji stejnou praci
Jak se vsude uvadi...napred pasou ovce, a na dopasani pouzivaji hucula....
Nevim,proc by to u nas nemelo fungovat....
Rozhodne nemam nic proti ponikum,jen mi pripada,ze hucul by byl u nas vic doma...
Take nechapu,proc by se mel chovatelsky prebytek vybijet...
Co tak mlada zvirata prodat pripadnym zajemcum...
Tak jako se to dela v nemecku ..
.pripadne i v americe,kdy se odchytavaji mladi mustangove a nabizi k prodeji (teprve co zbyde jde na jatka)
Wikipedia: "Podle genetické a archeologické analýzy navíc tyto koně nejvíce svým zabarvením, velikostí a vzhledem odpovídají původním koním žijícím ve střední a západní Evropě. V rámci analýzy přitom byli prověřováni také huculští koně, polští konici nebo němečtí Heckovi koně, u všech se ukázalo, že jsou to modernější plemena."
A proč ještě oni a ne huculové? Protože krajina byla zarostlá třtinou křovištní a dalšími nevhodnými rostlinami a tihle poníci dávají těmto rostlinám v pasení přednost před normální travou. Jsou na to zvyklí z domova, kde žijí divoce.
Ono, když byste na to chtěla použít huculy, i když si myslím, že ti v lidské péči dají přednost normální trávě před křovím, tak bude muset dovést polodivoké z Ukrajiny nebo tam někde z východu.
Ti poníci tam žijou bezúdržbově, bez kováře, stejně jako ve své domovině, toho by asi naši huculové nebyly schopni.
K tomu prodeji. Tuším, že se získáním toho stáda z Britských ostrovů souviselo i nějaké příslíbení, že se s nima nebude obchodovat, snad aby se zachovala genetická čistota plemene. Britové asi tuší co jsme tady za "chovatele". Ale už je to doba, co je přivezli a já to sledovala, tak mám v hlavě útržky....

2015,březen, článek Katky Lipinské, většina možných kontroverzí a plánů na jejich řešení je zmíněna.
I v koňských diskuzích se tehdy hodně debatovalo, srovnávala se rezervace v NL, konici, dülmenští koně, prostě co místo, to nějaká dilemata a různá řešení..
http://www.equichannel.cz/navstivili-jsme-divoke-kone
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
lenacia
napsal(a):
tak jsem zaslechla drby o tom, že tam údajně snad někdo chce dělat soukromé letiště a rozšíření rezervace by mu udělalo čáru přes rozpočet....
Jenže pokud chce dělat soukromník nějaké letiště tak musí mít požehnání kraje a pokud vím ty podporují rezervaci. Myslím že pokud to ženou na tyto osoby tak se to hne kor když mají jejich podporu. A i kdyby někdo dal letišti zelenou tak je lidi sežerou ta rezervace je velice oblíbená a uznávaná.
Milovičáci si to co vím hýčkají a jen tak si na to nenechají sáhnout kor tak aby museli vybíjet zvířata!
Být tou úřednicí co to pohnojila tak se začínám bát protože tohle bude ještě větší poprask.
Tvl oni nejsou schopní připravit smlouvu za půl roku. Netušila jsem že se smlouva vytváří rok
Ještě mě napadla jedna věc. A když už je to tak kritické co oslovit Brity zda by si ty přebytečná zvířata nemohla vzít?
Popravdě na tom má podíl viny i zakladatel. Ne nadarmo se říká co je psáno to je dáno. Mohli uzavřít smlouvu o smlouvě budoucí na tyto pozemky. Teď co
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.25.50
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jenže pokud chce dělat soukromník nějaké letiště tak musí mít požehnání kraje a pokud vím ty podporují rezervaci. Myslím že pokud to ženou na tyto osoby tak se to hne kor když mají jejich podporu. A i kdyby někdo dal letišti zelenou tak je lidi sežerou ta rezervace je velice oblíbená a uznávaná.
Milovičáci si to co vím hýčkají a jen tak si na to nenechají sáhnout kor tak aby museli vybíjet zvířata!
Být tou úřednicí co to pohnojila tak se začínám bát protože tohle bude ještě větší poprask.
Tvl oni nejsou schopní připravit smlouvu za půl roku. Netušila jsem že se smlouva vytváří rok
Ještě mě napadla jedna věc. A když už je to tak kritické co oslovit Brity zda by si ty přebytečná zvířata nemohla vzít?
Popravdě na tom má podíl viny i zakladatel. Ne nadarmo se říká co je psáno to je dáno. Mohli uzavřít smlouvu o smlouvě budoucí na tyto pozemky. Teď co
Me by spis zajimalo co se bude dit az pocet zvirat preroste i rozsireni. Nafukovaci ty rezervace a prostory nejsou.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Me by spis zajimalo co se bude dit az pocet zvirat preroste i rozsireni. Nafukovaci ty rezervace a prostory nejsou.
Nejedná se o žádné amatérské množení, nýbrž o seriózní projekt, za kterým stojí tým odborníků - fakt si myslíte, že tohle by je nenapadlo? Že by se naivně domnívali, že počet zvířat může geometrickou řadou narůstat donekonečna?
Problém je hlavně v tom, že s prostorami, o kterých je řeč, bylo od začátku projektu počítáno, chov zvířat byl dimenzován na území včetně rozšíření.
https://www.ceska-krajina.cz/2416/svetozname-rezervaci-hrozi-katastrofa-kvuli-zpozdeni-uredniku-musi-utratit-tretinu-vzacnych-zvirat/
Terven
napsal(a):
Nejedná se o žádné amatérské množení, nýbrž o seriózní projekt, za kterým stojí tým odborníků - fakt si myslíte, že tohle by je nenapadlo? Že by se naivně domnívali, že počet zvířat může geometrickou řadou narůstat donekonečna?
Problém je hlavně v tom, že s prostorami, o kterých je řeč, bylo od začátku projektu počítáno, chov zvířat byl dimenzován na území včetně rozšíření.
https://www.ceska-krajina.cz/2416/svetozname-rezervaci-hrozi-katastrofa-kvuli-zpozdeni-uredniku-musi-utratit-tretinu-vzacnych-zvirat/
Dá se prosím od toho týmu odborníků někde najít rozbor, kolik těch koní nyní je, kolik jich plánují mít v dalších letech a jak se řešit jejich přemnožení?
Caty
napsal(a):
Dá se prosím od toho týmu odborníků někde najít rozbor, kolik těch koní nyní je, kolik jich plánují mít v dalších letech a jak se řešit jejich přemnožení?
Něco zde
https://www.ceska-krajina.cz/2365/divokych-koni-v-cesku-je-poprve-vice-nez-sto-vedci-secetli-letosni-prirustky/
přiznám se, že jak plánují řešit přemnožení netuším, určitě je možno vznést na Českou krajinu dotaz.
Ale vzhledem k tomu, že projekt je realizován a monitorován ve spolupráci s Anglií, jedná se o kontrolovaný chov a co tak čtu, přemnožení zatím aktuální nebude, když se počítá s dalším dovozem. Určitě je možné koně přesouvat v rámci rezervací, ať už v ČR anebo mezinárodně.
"Pak přichází v úvahu třetí případné využití těchto koní a tím je možnost produkce masa, podobně jako v mnoha dalších zemích. Uvědomujeme si, že se v chovu vyskytne spousta nestandardních zvířat, která nebudou chovatelsky vyhovovat, a tímto způsobem by mohla být využita. A v budoucnu zřejmě nastanou i kapacitní důvody."
Z rozhovu s M.Jirků z roku 2015
No tak ty kapacitní důvody nastaly, počítalo se s tím od začátku.
Caty
napsal(a):
"Pak přichází v úvahu třetí případné využití těchto koní a tím je možnost produkce masa, podobně jako v mnoha dalších zemích. Uvědomujeme si, že se v chovu vyskytne spousta nestandardních zvířat, která nebudou chovatelsky vyhovovat, a tímto způsobem by mohla být využita. A v budoucnu zřejmě nastanou i kapacitní důvody."
Akorát, že s těmito kapacitními důvody se nepočítalo, viz můj první odkaz.
Caty
napsal(a):
Asi to vyzní cynicky, ale není to jedno? O co víc se těch koní zabije nyní, o to méně se jich bude muset zabít v budoucnu.
Pravděpodobně to jedno není. Nyní by se jednalo o větší množství zvířat naráz, pokud by přebytky nastávaly postupně a plánovaně, možná by se to dalo řešit i jinak než odporažením, třeba přesunem, ať už v rámci ČR nebo za hranice. Řízený chov divokých koní není něco, co by si pár bláznů u nás vymyslelo na koleně, to se praktikuje i v jiných zemích.
Já se přiznám, že dopodrobna projekt nestuduju, jen mě rozčilujou negativní komenty "odborníků" od kompu, kteří mají i s minimem informací hned jasno.
Jinak mě osobně možnost odporažení nadbytečných kusů nijak zvlášť nepobuřuje, protože na rozdíl od masných velkochovů tenhle chov je nadstandardně etický. A využití pro maso by se určitě našlo.

Caty
napsal(a):
...a jaký chovatelský záměr se sleduje...?
Je to spíš malá skupina, která se zachvilku "prokříží" ...
Moyda
napsal(a):
Tak podle informací už kontaktovali vedení plemene knihy s žádostí o výběr nového hřebce, ale s tim se počítalo od začátku. Já bych prostě současného hřebce separovala a nenechala kobyle aspoň dva roky zabřeznout.
Vyměnit hřebce je dobrý nápad.
K tomu, že by kobyly neměly zabřeznout. Žádná kobyla nemá hříbě každý rok i když je s hřebcem.
napsal(a):
...a jaký chovatelský záměr se sleduje...?
Je to spíš malá skupina, která se zachvilku "prokříží" ...
O té genetické pestrosti je mj. tady v odkazu
https://www.ceska-krajina.cz/2365/divokych-koni-v-cesku-je-poprve-vice-nez-sto-vedci-secetli-letosni-prirustky/
sisi58
napsal(a):
Vyměnit hřebce je dobrý nápad.
K tomu, že by kobyly neměly zabřeznout. Žádná kobyla nemá hříbě každý rok i když je s hřebcem.
Proč by kobyla pokud je s hřebem nezabřezla každý rok? Pokud jsem sledovala dokumenty o divokých koních tak po porodu ji hřebec normálně pouštěl. Je to asi jako u ostatních divokých byložravců žijících ve státě, samice mají mladé co rok aby při vysoké úmrtnosti mláďat zajistily přežití druhu. Nebo je to jinak? Možná mi něco uniklo .
Moyda
napsal(a):
Proč by kobyla pokud je s hřebem nezabřezla každý rok? Pokud jsem sledovala dokumenty o divokých koních tak po porodu ji hřebec normálně pouštěl. Je to asi jako u ostatních divokých byložravců žijících ve státě, samice mají mladé co rok aby při vysoké úmrtnosti mláďat zajistily přežití druhu. Nebo je to jinak? Možná mi něco uniklo .
Třeba se ozve někdo,kdo o tom má fundované informace. Ale co mi je známo, prostě kobyly nejsou každým rokem, znovu a znovu březí.
Má domněnka je, že by to ty kobyly prostě fyzicky nezvládly. Dosti často také zmetají nebo je plod vstřebán velmi brzo. Stres? Hlad? Vyčerpání?
Ne každý rok jsou tak dobré podmínky, aby ve stádě všechny kobyly porodily zdravá a životaschopná hříbata.
Moyda
napsal(a):
Ale jo jasně ze je tam hodně proměnných. Ale pokud je kobyla zdravá je dostatek potravy a u nás třeba žádní predátoři, tak si myslím že nic moc nebrání populační explozi . Pokud je nějaký problém kobyla si to asi dokáže zařídit.
Tak nějak jsem to myslela. Ale nejspíš jsem nenapsala dosti srozumitelně.

Už před dvěma lety se mluvilo o tom, že by měla vzniknout další rezervace u nás v Ralsku. Zatím se tak nestalo. Byla by to další možnost, kam umístit nadbytečná zvířata...
napsal(a):
Už před dvěma lety se mluvilo o tom, že by měla vzniknout další rezervace u nás v Ralsku. Zatím se tak nestalo. Byla by to další možnost, kam umístit nadbytečná zvířata...
Určitě je rezervace u Jaroměře - park Josefovské louky-to sleduju, pak u Dobřan, v Podyjí a na tu poslední si nevzpomenu.
Ale nevím, jestli lze jakákoliv zvířata umístit kamkoli, jde právě o tu genetickou variabilitu.

Terven
napsal(a):
Určitě je rezervace u Jaroměře - park Josefovské louky-to sleduju, pak u Dobřan, v Podyjí a na tu poslední si nevzpomenu.
Ale nevím, jestli lze jakákoliv zvířata umístit kamkoli, jde právě o tu genetickou variabilitu.
Máš na mysli, že je cílem, aby v každé jednotlivé rezervaci byla populace nepříbuzná na ty ostatní?
Horsana
napsal(a):
Zatiaľ každý podobný úžasný projekt ktorý poznám musel nutne začať svoje zvieratá vybíjať. A to v celkom hojnom počte.
Nevie sa o tom, nehovorí, nepíše, nezverejňuje.
Ale bohužiaľ, je to tak.
Ale tak s tím se do toho šlo, viz článek na EQCH. Už tehdy se jasně říkalo, že stejně jako v jiných zemích, kde něco takového je, se nadbytečné kusy budou redukovat stejně jako u jiných divokých zvířat, tedy půjdou na maso.... U srnek nebo muflonů a daňků v oborách se tomu nikdo nediví.
kapička
napsal(a):
Ale tak s tím se do toho šlo, viz článek na EQCH. Už tehdy se jasně říkalo, že stejně jako v jiných zemích, kde něco takového je, se nadbytečné kusy budou redukovat stejně jako u jiných divokých zvířat, tedy půjdou na maso.... U srnek nebo muflonů a daňků v oborách se tomu nikdo nediví.
Tak to je celkem běžná věc, že v restauraci u daňčí obory servírujou daňčí stejk...jak už jsem psala, nepohoršovalo by mě to až tak- tyhle zvířata mají oproti prasatům ve velkochovech luxusní život.

Terven
napsal(a):
Ta poslední je na Plachtě u Hradce Králové :-).

....no prodávat valachy by nebylo proti ničenu-- nerozmnoží se to nijak....
Nejsem zastáncen, že koně se nejedí (nedávají na jatka) jen prostě mě u tědlech poníků to přijde škoda, pěkný zdravý koník, v Anglii na nich jezdí, který nebyl primárně chován na maso- dodám, protože býček je taky pěkný zdravý, ale ten je už s takovým záměrem je i počat...rozumíme si.
Možno to niekomu pripadá normálne, no mne sa to značne prieči.
Dať si mäso zo zvieraťa z obory by mi ani len nenapadlo.
Možno som zbytočne precitlivelá, no mne vadí aj jesť jahňacinu a pozerať pri tom na ovce, je jedna reštaurácia, strašne populárne u nás, kde sa takto pozeráte na zvieratá cez presklenú stenu.
A nepripadá mi to normálne.
A to je vybíjanie ešte ten lepší prípad.
Proste, idea úžasná, dôsledky - zas len bude treba pobiť nejaké zvieratá.
V tom prípade ale nechápem, prečo je im dovolené sa množiť.
Nechávají množit - no, ono to tak dělají i ZOO. Není to tak dávno,co jsem četla rozhovor s pracovnikem jedné české zoo (nebudu jmenovat, nepovedlo se mi to teď dohledat). Každopádně hlavní myšlenka byla, že běžně zabíjí koťata šelem, které nejsou vzácné a přitom se dobře mnozí. Samice necháváji opakovaně zabrezavat proto,že je to PRIROZENE... Kazdopadne zrovna toto mi hlava nebere. To už se nedělá ani na venkově s kočkami. Tak proč v ZOO?
Horsana
napsal(a):
Možno som zbytočne precitlivelá, no mne vadí aj jesť jahňacinu a pozerať pri tom na ovce, je jedna reštaurácia, strašne populárne u nás, kde sa takto pozeráte na zvieratá cez presklenú stenu.
Já to mám s telaty, chápu, že s kuřetem je to analogické, ale u telat mi ten rozdíl asi přijde markantnější. Přijde mi hřích zabít tele na telecí, považuju to za zbytečné plýtvání. Kdyby se nechalo vyrůst, byl by z něj větší užitek. Nedokážu možná dost dobře vysvětlit, proč to tak cítím, ale telecí prostě nekoupím.
Horsana
napsal(a):
Tak já sama maso skoro nejím,ale je mi jasný, že ze zbytku populace bude těžký udělat vegetariány
A mnohem víc se mi příčí maso v marketu na plastovým tácku, zvlášť, když si představím, co to zvíře mělo za život.
akscha
napsal(a):
Nechávají množit - no, ono to tak dělají i ZOO. Není to tak dávno,co jsem četla rozhovor s pracovnikem jedné české zoo (nebudu jmenovat, nepovedlo se mi to teď dohledat). Každopádně hlavní myšlenka byla, že běžně zabíjí koťata šelem, které nejsou vzácné a přitom se dobře mnozí. Samice necháváji opakovaně zabrezavat proto,že je to PRIROZENE... Kazdopadne zrovna toto mi hlava nebere. To už se nedělá ani na venkově s kočkami. Tak proč v ZOO?
Neviem.
Ale viem že sa to robí, to isté s mláďatami vlkov a kadečoho iného. Robí sa to tak už desiatky rokov.
A preto z rôznych dôvodov nepodporujem ani ZOO, rôzne zooparky a zookútiky a kontaktné ZOO a čo ja viem čo všetko ešte.
Terven - jo, mám to rovnako, mäso som postupne prestala jesť, max tak divina, ktorú zastrelí môj priateľ.
Dotaz- chápem, niekto napríklad odmieta jahňacinu, lebo jahniatka sú takým symbolom kadečoho.
sisi- to nie sú verejné info a ani ja ich zverejňovať nebudem. Ale naposledy bol problém napríklad aj v maďarskej Hortobágy- Puste, s uhorským dobytkom a przewalákmi. A to by človek povedal, že je pusta nekonečná.
Horsana
napsal(a):
Terven - jo, mám to rovnako, mäso som postupne prestala jesť, max tak divina, ktorú zastrelí môj priateľ.
Dotaz- chápem, niekto napríklad odmieta jahňacinu, lebo jahniatka sú takým symbolom kadečoho.
sisi- to nie sú verejné info a ani ja ich zverejňovať nebudem. Ale naposledy bol problém napríklad aj v maďarskej Hortobágy- Puste, s uhorským dobytkom a przewalákmi. A to by človek povedal, že je pusta nekonečná.
Ti Převaláci by mě zajímali.
U nás v ČR je kůň Převalského chován a úspěšně množen v pražské ZOO. A následně importován do Mongolska. I díky tomuto chovu je populace posledního divokého (nikoli zdivočelého) koně posilována a pokud bude slušné počasí v zimě, jistě bude těchto krásných koní v Mongolsku přibývat.
Ja som sa o to nezaujímala, lebo o niektorých veciach radšej nevedieť, no hovorilo sa až o cca 90-100 ks, ktoré sú nadbytočné a nikto nevie, kam s nimi. Ako to dopadlo, to neviem, možno niečo vymysleli, možno nie, oficiálne je všetko ok.
O tých koňoch z pražskej ZOO som videla dokument, pekný.
Rezervace divokých koní, zubrů a praturů v Milovicích, která proslavila Českou republiku po celém světě, nedávno čelila strašlivé hrozbě. Začátkem srpna tohoto roku ochránci přírody oznámili, že ještě do konce srpna budou muset utratit nebo evakuovat 31 zvířat, což je přibližně třetina současného počtu v rezervaci.
Zvířata nakonec zachránilo rozhodnutí rady Středočeského kraje o zapůjčení pozemků na rozšíření rezervace v bývalém vojenském prostoru Milovice. Hrozba tak byla zažehnána.
https://veda.instory.cz/849-ve-slavne-milovicke-rezervaci-hrozilo-zbytecne-utraceni-tretiny-vzacnych-zvirat.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.41.161
sisi58
napsal(a):
Rezervace divokých koní, zubrů a praturů v Milovicích, která proslavila Českou republiku po celém světě, nedávno čelila strašlivé hrozbě. Začátkem srpna tohoto roku ochránci přírody oznámili, že ještě do konce srpna budou muset utratit nebo evakuovat 31 zvířat, což je přibližně třetina současného počtu v rezervaci.
Zvířata nakonec zachránilo rozhodnutí rady Středočeského kraje o zapůjčení pozemků na rozšíření rezervace v bývalém vojenském prostoru Milovice. Hrozba tak byla zažehnána.
https://veda.instory.cz/849-ve-slavne-milovicke-rezervaci-hrozilo-zbytecne-utraceni-tretiny-vzacnych-zvirat.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
Bo hezky ale stejne na fo jednou dojde. Nafukovaci nase republika neni.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Přesně tak.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nedojde. Tohle bylo všechno kvůli zdržování a zastavení rozšíření parku.
Oni s pozemky počítali a proto měli tenhle počet koní, který překračoval kapacity. Ve chvíli stop stavu kdy už nebude rozšíření možné současně logicky taktéž omezí další páření zvířat...
Mimochodem, už teď je o tyto koně zájem, různě po republice už vznikají menší oblasti, kde jsou právě tito koně z Milovic. Většinou jde o hřebčí skupiny.
lenacia
napsal(a):
Nedojde. Tohle bylo všechno kvůli zdržování a zastavení rozšíření parku.
Oni s pozemky počítali a proto měli tenhle počet koní, který překračoval kapacity. Ve chvíli stop stavu kdy už nebude rozšíření možné současně logicky taktéž omezí další páření zvířat...
Mimochodem, už teď je o tyto koně zájem, různě po republice už vznikají menší oblasti, kde jsou právě tito koně z Milovic. Většinou jde o hřebčí skupiny.
Koukám,že to sledujete. Díky za info.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.41.161
I tak to neni nafukovaci. Vzdycky to jednou dojde plny kapacity. Do beznyho chovu lidem to nesmi. A ani ty mensi hrebci skupiny nejdou donekonecna. Ano na deset lwt treba bude klid a co pak? Budou prebytecny kone a zas bude halo hura akce
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
I tak to neni nafukovaci. Vzdycky to jednou dojde plny kapacity. Do beznyho chovu lidem to nesmi. A ani ty mensi hrebci skupiny nejdou donekonecna. Ano na deset lwt treba bude klid a co pak? Budou prebytecny kone a zas bude halo hura akce
Zkuste brát život veseleji.
U kobylek je 1 hřebec. On se ten hřebec může dát jinam. Bez hřebce nebudou hříbata. A bez hříbat nebude problém s prostorem.
Jak jednoduché,Watsone!
sisi58
napsal(a):
Zkuste brát život veseleji.
U kobylek je 1 hřebec. On se ten hřebec může dát jinam. Bez hřebce nebudou hříbata. A bez hříbat nebude problém s prostorem.
Jak jednoduché,Watsone!
Sisi a kde jsou hříbata...hřebečci? Ti jsou někde jinde, nebo v okamžiku oddělení toho jednoho hřebce, bude připouštět jeden z nich...?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
leithian - jen dotaz - vy o tom projektu víte něco víc do hloubky než co občas proletí v médiích? Pokud jo, podělte se.
V opačném případě mi vaše výkřiky připomínají moudra chlapů, co v hospodě sledujou politiku nebo fotbal- taky mají o všem jasno.
Fakt si myslíte, že realizátory projektu, navíc koordinovaného mezinárodně, nenapadne taková trivialita, jako že koně se mohou množit a tím pádem stoupat počty?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Chápejte, když není poptávka, není ani nabídka. Chovný hřebec se odebere, ostatní hrebci s kobylami taky nebudou.
Tedy ani hribata a rozšíření chovu nebude...
Je prostě rozdíl mezi tím, když se ví, že už nebudou další pozemky a v tom, že pozemky jsou, měly být a tak bylo i hodně koní.
Jak řekla Tevren, opravdu tady budete z lidí, kteří tohle všechno dělají dělat nekompletní blbce? To nejsou Vondrušci!
lenacia
napsal(a):
Chápejte, když není poptávka, není ani nabídka. Chovný hřebec se odebere, ostatní hrebci s kobylami taky nebudou.
Tedy ani hribata a rozšíření chovu nebude...
Je prostě rozdíl mezi tím, když se ví, že už nebudou další pozemky a v tom, že pozemky jsou, měly být a tak bylo i hodně koní.
Jak řekla Tevren, opravdu tady budete z lidí, kteří tohle všechno dělají dělat nekompletní blbce? To nejsou Vondrušci!
Ale no tak s těma emocema bych se brzdila (Vondrušci jsou snad všem jasní)
ALE tenhle projekt má už od začátku i dost odpůrců z řad odborníků (jen nejsou tak hlasití). Zatím co tohle sdružení motýlkářů je úspěšné v PR. A je potřeba jim přiznat, že i ta pastva se jim velmi daří. Jen by si neměli "nárokovat půl republiky". A případně k tomu i velmi emotivně "vydírat" v mediích - vždyť ani půl slova o vybíjení skotu, ten není tak mediálně vděčný, ale koně na jatka ty táhnou... (přitom pastvina to má cca šumák)
Terven
napsal(a):
leithian - jen dotaz - vy o tom projektu víte něco víc do hloubky než co občas proletí v médiích? Pokud jo, podělte se.
V opačném případě mi vaše výkřiky připomínají moudra chlapů, co v hospodě sledujou politiku nebo fotbal- taky mají o všem jasno.
Fakt si myslíte, že realizátory projektu, navíc koordinovaného mezinárodně, nenapadne taková trivialita, jako že koně se mohou množit a tím pádem stoupat počty?
No a dá se o tom projektu si někde něco přečíst - s jakým množstvím zvířat v jakém časovém horizontu v jakých lokalitách se počítá? Pokud ano, podělte se prosím.
Pipilota
napsal(a):
Ale no tak s těma emocema bych se brzdila (Vondrušci jsou snad všem jasní)
ALE tenhle projekt má už od začátku i dost odpůrců z řad odborníků (jen nejsou tak hlasití). Zatím co tohle sdružení motýlkářů je úspěšné v PR. A je potřeba jim přiznat, že i ta pastva se jim velmi daří. Jen by si neměli "nárokovat půl republiky". A případně k tomu i velmi emotivně "vydírat" v mediích - vždyť ani půl slova o vybíjení skotu, ten není tak mediálně vděčný, ale koně na jatka ty táhnou... (přitom pastvina to má cca šumák)
jsou odpůrci a odpůrci.... vemte si třeba klimaskeptiky... já netvrdím že to nejsou vzdělaní rozumní lidé, kteří v něčem mají pravdu, ale ve výsledku jejich 'cherry picking studií, kteér jediné podporují jejích teorii že oteplování je přirozené, jen rozděluje lidi na dva tábory...
Když se vypouštěli vlci do Yellowstone parku, taky to mělo hromady odpůrců i ve vědeckých řadách a roky po jejich vypuštění je vidět rozdíl.
Anooo, anooo, už vidím ten cherry picking argument že USA a yellowstone jsou větší než ČR a okolí Milovic, ale skutečností je, že ty rozdíly v dané oblasti po vypuštění koní praturů a zubrů jsou opravdu viditelné a výrazné...
jasně že by tam raději zajeli zemědělci se stroji a prdli tam řepku, páč je to prostor, ze kterého lze čerpat zemědělské dotace.
Caty
napsal(a):
No a dá se o tom projektu si někde něco přečíst - s jakým množstvím zvířat v jakém časovém horizontu v jakých lokalitách se počítá? Pokud ano, podělte se prosím.
lenacia
napsal(a):
jsou odpůrci a odpůrci.... vemte si třeba klimaskeptiky... já netvrdím že to nejsou vzdělaní rozumní lidé, kteří v něčem mají pravdu, ale ve výsledku jejich 'cherry picking studií, kteér jediné podporují jejích teorii že oteplování je přirozené, jen rozděluje lidi na dva tábory...
Když se vypouštěli vlci do Yellowstone parku, taky to mělo hromady odpůrců i ve vědeckých řadách a roky po jejich vypuštění je vidět rozdíl.
Anooo, anooo, už vidím ten cherry picking argument že USA a yellowstone jsou větší než ČR a okolí Milovic, ale skutečností je, že ty rozdíly v dané oblasti po vypuštění koní praturů a zubrů jsou opravdu viditelné a výrazné...
jasně že by tam raději zajeli zemědělci se stroji a prdli tam řepku, páč je to prostor, ze kterého lze čerpat zemědělské dotace.
No to jsou ty dojmy a pojmy...
Myslím, že vojenský prostor Milovice nikdo neměl v plánu nijak intenzivně zemědělsky využívat (řepka). Na druhou stranu proč ho nevyužít při extenzivním zemědělství? Celá česká krajina je zemědělsky přetvořená. No v podstatě celá obydlená Evropa.
Sama společnost Česeká krajina má v projektu pratura - námitka je např. proč to nemohla být červinka, a koně třeba huculy jako odchov hřebečků atd.? Takže jsou jen další geny v ČR, místo podpory málo početných místních plemen. (je otázka jestli budou skutečně poníci dodáváni zpět do Anglie jako genetické rozšíření jejich chovů)
V projektu mají, že ohrady budou průchozí (tedy bude rozhodně zachována možnost volného pohybu krajinou pro lidi), ale ve skutečnosti se do ohrad nesmí.
Nic není černobílé. Já jim uznávám dost dobré práce. Zas si ale myslím, že mohli být pro ČR prospěšnější třeba tím rozšiřováním počtu zvířat plemen v genetické rezervě.
Pipilota
napsal(a):
Myslím, že vojenský prostor Milovice nikdo neměl v plánu nijak intenzivně zemědělsky využívat (řepka). Na druhou stranu proč ho nevyužít při extenzivním zemědělství? Celá česká krajina je zemědělsky přetvořená. No v podstatě celá obydlená Evropa.
Sama společnost Česeká krajina má v projektu pratura - námitka je např. proč to nemohla být červinka, a koně třeba huculy jako odchov hřebečků atd.? Takže jsou jen další geny v ČR, místo podpory málo početných místních plemen. (je otázka jestli budou skutečně poníci dodáváni zpět do Anglie jako genetické rozšíření jejich chovů)
V projektu mají, že ohrady budou průchozí (tedy bude rozhodně zachována možnost volného pohybu krajinou pro lidi), ale ve skutečnosti se do ohrad nesmí.
Nic není černobílé. Já jim uznávám dost dobré práce. Zas si ale myslím, že mohli být pro ČR prospěšnější třeba tím rozšiřováním počtu zvířat plemen v genetické rezervě.
https://www.ceska-krajina.cz/projekty/
Pokud byste četla, co píší, věděla byste odpovědi na své otázky.
V poslední době se sama snažím zjistit si o problému, který je zrovna medializovaný, co nejvíc, než něco napíšu.
Nechci být za joudu, který emotivně vykřikuje něco, nad čím zasvěcení jen kroutí nevěřícně hlavou. Internet je bezvadná věc.
sisi58
napsal(a):
https://www.ceska-krajina.cz/projekty/
Pokud byste četla, co píší, věděla byste odpovědi na své otázky.
V poslední době se sama snažím zjistit si o problému, který je zrovna medializovaný, co nejvíc, než něco napíšu.
Nechci být za joudu, který emotivně vykřikuje něco, nad čím zasvěcení jen kroutí nevěřícně hlavou. Internet je bezvadná věc.
To je to slovo do pranice. Oni to tak vidí, proto že...(své důvody uvádí). Já jim všechny nevěřím, mám jiný názor (jsem přesvědčena, že se to dalo i jinak)
Pipilota
napsal(a):
A proto mi potom příjde, že vlastně citově vydírají, když fňukají nad možným utracením tolika poníků. (nevěřím, že by to udělali, přesunuli by je jinam, rozprodali atd.)
Ze stejného ranku za čas bude, pokud dojde na odstřel "divokých zvířat".
Jste pesimista.
Já si myslím, že pokud něco nedělám, nemůžu vědět,zda to k něčemu bude a jestli se to podaří.
Mám to tak s kobylou. Dostanu se do nějaké situace, buď ji vyřeším a jsem plná euforie! Nebo vycouvám a pak si říkám ,jseš blbá, to by určitě šlo, a nadávám si a jsem rozmrzelá.
Lidstvo by se nikam neposunulo, kdyby nezkoušelo plout za obzor.
Konkrétně u těchto koní šlo o to,cituji: "Zároveň je u nich známá tendence spásat suchou luční stařinu, včetně třtiny křovištní, kterou jiní býložravci odmítají, neboť ji nejsou schopni efektivně strávit."
Prostě jen toto plemeno mohlo pomoci. Není na tom nic tajemného. Stejně jako Slunéčko sedmitečné vám pomůže s mšicemi a Hrobaříka na ně budete přemlouvat marně.
Caty
napsal(a):
Odkazy tu padají průběžně napříč diskuzí. Celkem pěkně shrnuto je to v linku od žofré- tam jsou mj. i odpovědi na otázky, co s přebytky.
Něco zde
https://vuzv.cz/wp-content/uploads/2018/01/EXMOO%C5%98I.160406.final_.pdf
Případně lze Českou krajinu sledovat na fb , kde informace přibývají průběžně anebo vznést konkrétní dotazy na autory projektu po vzoru sisi.
Konkrétní čísla na vás nevychrlím, rezervací je v čr pět.
Souhlasím, že projekt může mít své odpůrce a mohou se k němu vyskytnout výhrady i z řad vědců. Nicméně, pokud je koordinován mezinárodně a realizován ve spolupráci s Jihočeskou univerzitou a Akademií věd, nebude to akce pár nadšených bláznů, kteří nevzali v potaz, že zvířata se množí a nemají představu o velikosti přírůstků.
Pipilota
napsal(a):
jak napsala Sisi... stačí si číst:
"Nejmodernější genetické analýzy prokázaly, že koně z Exmooru odpovídají svoji velikostí, stavbou těla a zbarvením původním divokým koním z oblasti střední a západní Evropy. Nedávno bylo navíc u exmoorských koní identifikováno několik unikátních genetických znaků, které jako jediní sdílejí s původními divokými koňmi z Evropy. Na rozdíl od jiných plemen, jako je hucul, dülmenský pony a další, nebyli v minulosti intenzivně kříženi s jinými plemeny."
Pokud jde o ohrady, ty skutečně průchozí být měly, a dokonce tam měly být vyhlídkové věže přímo ve výbězích....
Jenže když tam v zimě přijeli lidé a udělali to, na co si všichni stěžujeme i zde, navetzli jim tam fůru pečiva a jedna z klisen, navíc s hříbětem, z toho dostala koliku a musela na kliniku a nakonec přesně tahle klisna byla první, která později následující rok uhynula se prostě od toho prozatimně upustilo.
Mimo to také v tamní oblasti narazili na zvířecích stezkách na nastražená oka apod...
Žijeme v době kdy by všichni chtěli jen drancovat půdu, kterou tu máme. A pak nám tu Švédské autistky tropí scény místo aby byly ve škole.
Chovatelé ovcí chtějí vystřílet vlky, tady by raději zemědělcovali (a stavěli soukromá letiště)....
https://www.ceska-krajina.cz/klicove-druhy/divoky-kun-equus-ferus/
sisi58
napsal(a):
Jste pesimista.
Já si myslím, že pokud něco nedělám, nemůžu vědět,zda to k něčemu bude a jestli se to podaří.
Mám to tak s kobylou. Dostanu se do nějaké situace, buď ji vyřeším a jsem plná euforie! Nebo vycouvám a pak si říkám ,jseš blbá, to by určitě šlo, a nadávám si a jsem rozmrzelá.
Lidstvo by se nikam neposunulo, kdyby nezkoušelo plout za obzor.
Konkrétně u těchto koní šlo o to,cituji: "Zároveň je u nich známá tendence spásat suchou luční stařinu, včetně třtiny křovištní, kterou jiní býložravci odmítají, neboť ji nejsou schopni efektivně strávit."
Prostě jen toto plemeno mohlo pomoci. Není na tom nic tajemného. Stejně jako Slunéčko sedmitečné vám pomůže s mšicemi a Hrobaříka na ně budete přemlouvat marně.
Ať ty odkazy čtu jakkoliv, jako jediný způsob regulace stavu - konkrétní plánovaná čísla jsem nenašla - je uváděna produkce masa, nedocetla jsem se zda odstřel nebo přeprava na jatka. Ani o oddělení hřebců nikde nic není. Možná čtu špatně.
Caty
napsal(a):
Ať ty odkazy čtu jakkoliv, jako jediný způsob regulace stavu - konkrétní plánovaná čísla jsem nenašla - je uváděna produkce masa, nedocetla jsem se zda odstřel nebo přeprava na jatka. Ani o oddělení hřebců nikde nic není. Možná čtu špatně.
Hřebečci jsou oddělování samozřejmě. To přece není nutné psát. Jsou spolu někde, kde jezdí amatérští tankisté. Fakt teď nevím, jak se to tam jmenuje.
A co se týká nucené regulace stavu. Zatím stavy nesnižovali, tudíž se nic neodporáželo.
Další přesuny byly do jiných lokalit. Možná bude vědět lenacia. Nečtu vše o projektech České krajiny.
Caty
napsal(a):
Že jste nenašla konkrétní čísla může být tím, že zatím nebylo nutno regulovat stav. S eventuální možností využití na maso se do budoucna počítá - zda to bude provedeno odstřelem nebo odporažením na jatkách netuším a celkem i chápu, že Česká krajina tohle neprobírá v článcích pro širokou veřejnost.
O oddělení hřebců jsem kdesi určitě četla, ve stádě kobyl je vždy jen jeden. Hřebčí stádo je tuším na Plachtě.
sisi58
napsal(a):
Hřebečci jsou oddělování samozřejmě. To přece není nutné psát. Jsou spolu někde, kde jezdí amatérští tankisté. Fakt teď nevím, jak se to tam jmenuje.
A co se týká nucené regulace stavu. Zatím stavy nesnižovali, tudíž se nic neodporáželo.
Další přesuny byly do jiných lokalit. Možná bude vědět lenacia. Nečtu vše o projektech České krajiny.
hele já toho tolik zase nevím ale když si něco někde přečtu nebo poslechnu, obvykle si to pak pamatuju klidně i několik let (vtipná vedlejší storka: já a moje sestra sme měly stejné čítanky, jen ona měla starší verzi, byly nachlup stejné, stejný obal, stejné obrázky, stejné básničky... ALE! Jedna básnička měla poslední verše v každé knížce jiné, a dokud sme obě čítanky měli doma, ještě v 15 letech sem byla schopná je vytáhnout a přesně najít, podle obrázku, který byl na oné stránce, tu danou básničku )
Moje teorie ohledně třeba té regulace chovu navíc čerpám i ze znalostí z jiných projektů, o kterých jsem si někde něco četla. Konkrétně třeba čerpám z toho, jak k chovu zvířat přistupují třeba zoologické zahrady.
Ty také nejsou nafukovací a ačkoliv u některých druhů a v některých zahradách dochází samozřejmě i k utrácení zvířat, tak primární regulací je zkrátka separace samců od samic, někde kastrace, případně třeba u goril v Praze berou samice antikoncepci... To samozřejmě všichni přece moc dobře víme, že nějaká regulace očividně v jiných projektech chovu zvířat existuje, proto mě tak překvapuje, že tady děláme jako by něco takového nešlo zařídit.
Pokud jde o regulaci samotnou a její čísla, tak ty v tuhle chvíli zřejmě nemají, neboť je projekt stále poměrně mladý, a Česká krajina stále získává nové pozemky. Loni třeba do Podyjí dorazilo další stádo divokých koní z Anglie.
Nevím zda je to to co myslíte Sisi, ale u Plzně v bývalém tankodromu na Šlovickém Vrchu je teď 6 hřebců z Milovic... A jestli si pamatuji dobře, tak buďto jsou, nebo teprve budou exmoor pony i v Brdech. Takže kolik tady ve výsledku bude skutečně koní ještě prostě není specifikováno... ale jak bylo vidět z oné náhlé krizové situace ohledně Milovic, tak nějaké regule o počtu koní na prostor jsou.
Ono to vypadá že toho ví člověk hodně, ale tohle jsou věci, které lze načíst z pár málo článků o onom projektu divokých koní a trocha selského rozumu a aplikování znalostí i z jiných míst, a paměť na voloviny

Já se "nechci" pročítat článkama, jistě nějaké jsem četla, ale..... tak bych byla ráda, kdyby mi někdo zasvěcený bez emocí odpověděl.....
Stádo se množí, jsou pro ně další lokality, jaký je konečný počet zvířat aby je krajina uživila (bez příkrmu) hlavně v zimním období, když jich je více, než původní stádo. Teď je to opasené(ne jako když začli), kolik toho přirostlo v létě mám asi představu, bude jim to stačit i do let budoucích? ...........
napsal(a):
Já se "nechci" pročítat článkama, jistě nějaké jsem četla, ale..... tak bych byla ráda, kdyby mi někdo zasvěcený bez emocí odpověděl.....
Stádo se množí, jsou pro ně další lokality, jaký je konečný počet zvířat aby je krajina uživila (bez příkrmu) hlavně v zimním období, když jich je více, než původní stádo. Teď je to opasené(ne jako když začli), kolik toho přirostlo v létě mám asi představu, bude jim to stačit i do let budoucích? ...........
Konečný počet vám neřeknu, protože to nevím. Ale na stránkách České krajiny je mail pro případné dotazy - už jsem ho využila
Co se týče té úživy, asi bych se nebála. Tihle koně vyžijou a budou tlustí i tam, kde by domácí koně pošli a spasou i to, čeho by se nedotkl ani IR prakůň v hladomorném režimu Kvůli tomu tam taky jsou.
Naše zimní období pro ně moc velká zátěž nebude a konkrétně na letošní léto si vůbec nestěžuju, bylo prakticky celé zelené, tráva šla tlačit po plnej hubě.
Na těch sto šeseáti hektarech asi zatím v pohodě...
napsal(a):
Pokud se nechcete pročítat, napište jim.Já to udělala, obratem odpověděli.
Nic složitého.
Terven
napsal(a):
Jo, tak opravuju sama sebe - hřebci narození v Milovicích nejsou na Plachtě, ale u Dobřan.
Ony ty přírůstky zase nebudou tak děsivé - nejsou to králíci, jsou to koně. Jsou březí dlouho a rodí po jednom a určitě nezabřeznou vždy všechny kobyly. Plus časem budou i přirozené úbytky.
Tak konkrétně na to zabřeznutí jsem se ptala. A zatím zabřezly všechny, mimo jedné,která je prý neplodná.
napsal(a):
tak tohle ale záleží na tom kolik ke konci získají pozemků...
V tuhle chvíli to víme, na v tuhle chvíli dané pozemky, které mají, by museli ze současného stáda utratit nějakých 30 koní... Takže zbývající počet koní (teď nevím kolik by jich bylo" je přibližně onen konečný počet, který se na dané lokalitě uživí.