Koník je mladý, najskôr to bude signál, že na neho na tej jazdiarni moc tlačíš keď to robí iba tam. Teda tipujem, že ak by to bol nejaký zdravotný problém, prípadne by ho tlačilo sedlo tak by sa to prejavilo aj na vychádzkach. A možno to bude naozaj len tým povrchom, že je ten čistý piesok hlbší a horšie sa mu tam chodí a neunesie sa tak dobre v oblúkoch.. asi by som ho zas skúsila zobrať na 1-2h do haly či tam bude OK, pre istotu skontrolovala sedlo a keď nepomôže zvoľnila trocha tempo výcviku, zaradila viac vychádzok prípadne skúsila po kratšej vychádzke keď je už uvoľnený s ním ešte 15-20 minút popracovať na tých kruhoch.
Ako dlho je obsadnutý, aký má režim, jazdíš ho iba ty, alebo to robí aj pod iným jazdcom? Pri cvale to nerobí iba v kluse?
Ak ešte po roku prijazďovania necválate to je tiež trocha divné a zvádza ma to k tomu, že tam bude asi problém v jazdcovi. Máš nejakého trénera ktorý ti s prijazďovaním pomáha? Na akej si jazdeckej úrovni? Nechcem rýpať, ale veľakrát je to práve problém jazdca hlavne pri mladých koňoch. Možno sa už po roku jazdenia trocha oťukal, je smelší, v kondícii a teraz začína zisťovať že má "navrch." Občas nie je odveci na koňa posadiť aj niekoho iného ako len seba.
Viki24
napsal(a):
Je obsedlí od 3 let. Ale to jezdil jen na travnaté jízdárně. Teď většinou chodíme na vyjížďky a občas do haly. Nebo na procházku a skákat ve volnosti. Jezdím ho jenom já. Na jízdárně jsem s ním necválal takže nevím.
Každý obsedá jiným způsobem, ale pokud ho ani po roce obsednutí neocváláváš na jízdárně, tak se ptám, proč? Bojíš se?
No já mám koníka teprve 3 měsíce. Předtím ho měla jedna paní a ta s ním nejezdila na normální písčité jízdárně ale ve výběhu který se používal na ježdění. A navíc ona ho obsedla, přijezdila a zaskákala. Potom odjela pryč a nechala ho tam jedné holčině a tam nevím co se dělo. Ale prý s ním jezdila skoro jen na vyjížďky.Na jízdárně s ním necválám kvůli tomu že se chová špatně i v klusu tak s ním přece nebudu jezdit ve cvalu. Na vyjížďkách ale normálně cváláme. Trenéra nemám a jsem pokročilí jezdec.
Viki24
napsal(a):
No já mám koníka teprve 3 měsíce. Předtím ho měla jedna paní a ta s ním nejezdila na normální písčité jízdárně ale ve výběhu který se používal na ježdění. A navíc ona ho obsedla, přijezdila a zaskákala. Potom odjela pryč a nechala ho tam jedné holčině a tam nevím co se dělo. Ale prý s ním jezdila skoro jen na vyjížďky.Na jízdárně s ním necválám kvůli tomu že se chová špatně i v klusu tak s ním přece nebudu jezdit ve cvalu. Na vyjížďkách ale normálně cváláme. Trenéra nemám a jsem pokročilí jezdec.
Je úplně jedno jestli jsi pokročily jezdec nebo ne. Pořad můžeš dělat chyby které že sedla nevidíš. Musíš se na to dívat jako na mladého koně čerstvé po obsednuti, pokud delší dobu nic nedělal. Muže tyhle blbosti dělat protože se těší na cválani, práce jen v klusu ho nebaví. Hádám že vchod budete mít někde u rohu nebo uprostřed jizdárny. Zkoušela bych vchod objíždět, proste neprojet “roh” popřípadě pracovat jen na půlce jizdárny kde vchod není. Zkuste s nim na jízdárně zacválat a uvidíte. Tohle je přesně ten problem s mladým koněm, nechci vás nějak shazovat nebo tak, ale očividně si nevíte rady a člověk co koně nevidí a nevidí jeho skutečnou reakci a váš styl ježdění vám proste přes počítač nemůže nikdy poradně poradit. Sežeňte si alespoň na 1x za dva týdny trénera, nebo ať se na vás alespoň dojede podívat a on vám řekne lépe než my.
Tak tak, mladý kůň je oříšek i pro hodně zkušené lidi. Navíc z historie toho koně soudím, že byl možná i obsednut brzo a brzo zaskakan, do toho možná už i zkažený - na nějaký klidný, pomalý a poctivý trénink a prijezdeni tam podle časové osy moc čas nebyl.
Sezente si trenéra, i ti nejlepší ho mají, není to ostuda. Pokud je líto peněz, tak to je pořád levnější si zaplatit třeba 3x měsíčně trenéra, než následně živit úplně zkaženého koně.
Slon Indický
napsal(a):
Tak tak, mladý kůň je oříšek i pro hodně zkušené lidi. Navíc z historie toho koně soudím, že byl možná i obsednut brzo a brzo zaskakan, do toho možná už i zkažený - na nějaký klidný, pomalý a poctivý trénink a prijezdeni tam podle časové osy moc čas nebyl.
Sezente si trenéra, i ti nejlepší ho mají, není to ostuda. Pokud je líto peněz, tak to je pořád levnější si zaplatit třeba 3x měsíčně trenéra, než následně živit úplně zkaženého koně.
Navíc zkazíte život koníkovi, který by mohl být slušným jezdeckým koněm.
Pokaženého koně nikdo nechce.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Viki24
napsal(a):
Dobrý den, mám takový problém s koníkem. Je to 4 letý valach. Na pískové jízdárně u východu se chce točit zpátky a na kruhu v klusu vyhazuje. Ale když jsme jezdili v hale (tam jsou namixované hobliny s pískem) tak chodil pěkně. I na vyjížďkách je hodný. Prosím o rady co s tím dělat.
Pokud vyloučíte zdravotní problém nebo problém ve výstroji.....Je poblíž jízdárný výběh s ostatními koňmi? Pokud jezdíte sám , nemáte na jízdárně jiného koně může ho to rozčilovat.
Pokud cváláte na pobídku venku- bez rozčilování koně, neměl by být problém nacválat na jízdárně, nezapomínejte dávat koni pauzy k protažení- volnější otěž , postupně v kroku, klusu, zařaďte překlusávání kladin aby se koník nenudil, trochu ho zaměstnat, zpestřit mu to, pokud mu vadí hlubší povrch, není si jistý na nohách, jezdila bych spíše rovné linie, až si zvykne kruhy (používejte šlachovky a strouhačky)...mě třeba se kobyla raději uvolńuje ve cvalu než oklusáním. Zkuste nejdříve za klidným koněm, pak s koněm na jízdárně, ale každý samostatně, aby uměl jít od koní jak se říká (nebyl fixovaný na vodiče)
Pokud jste si jistý, že koně nijak nerušíte neklidnou patou nedej bůh s ostruhou, nic vám nebrání koně dál přiježďovat. Je to mladý kůň, tak nezapomeňte mu uzpůsobit délku jízdárenské "hodiny".
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.50.110
Viki24
napsal(a):
Ano určitě můžu dělat chyby ale při ježdění se na mě dívá mamka (koňařka) a opravuje mě když chybu udělám. Nemyslím si že by vyhazoval kvůli tomu že chce cválat. A dneska jsme měli na jízdárně i jiné honě a to byl lepší tak nevím.
Mamka konarka nutne nemusi byt kompetentni osoba k poznani problemu. Sama nemusi bejt natolik super jezdec... Coz evidentne neni jinak by vam davno rekla co je špatně.
Viki24
napsal(a):
Ano určitě můžu dělat chyby ale při ježdění se na mě dívá mamka (koňařka) a opravuje mě když chybu udělám. Nemyslím si že by vyhazoval kvůli tomu že chce cválat. A dneska jsme měli na jízdárně i jiné honě a to byl lepší tak nevím.
Rodinný příslušník jako trenér není dobře. Nikdy to od něj nevezmete jako od cizího. (jsem učila jezdit svého tátu, syna, dceru - ne už ne) Prostě je ten vztah jiný než k trenérovi. A kohokoliv jsem se ptala i z jiných sportů - tak vždy se snažili předat děcko co nejdříve někomu cizímu (prostě líp poslechne - na rodiče se pořád zkouší)
Mamka koňařka pokud něco opravdu umí, tak na toho koně sedne a na jízdárně ho bude jezdit ona. To znamená, že pro Vás toho koně přijezdí, a až bude kůň fungovat tak Vám ho časem na tu jízdárnu svěří. Ono je rozdíl jezdit koně v terénu a nic po něm nechtít nebo přiježďovat na jízdárně. Navíc mladý kůň pokud ho chcete něco naučit, neotrávit a nezkazit, tak patří do ruky zkušeným. Ono říct, že jsem pokročilý jezdec může říct každý, kdo umí trochu jezdit, ale funguje jen na dobře přiježděném koni. Tam to pak vypadá, že umí vlastně vše. Jakmile přesedne na remontu nebo koně, který nic neumí nebo nechce a jezdce prověřuje, tak najednou zjistí, že se vlastně jen vozil a nic neumí.
Také jsem jako dorostenec v oddíle dostávala pod zadek na závody koně, kteří všechno uměli, byli suprově přiježdění, nevymýšleli a šlapali jak hodinky. To se pak vyhrávalo i stupeň S. Provozáci také chodili a fungovali dobře, protože je občas přiježďovali dobří jezdci.
No a jednou jsem dostala na ježdění nového koně, který byl 4 roky obsedlý od soukromníka a chodil jen občas do terénu. Vychcánka, co když mohl tak opustil jízdárnu i se mnou, přiježďování ho nebavilo, při nacváláni vyhazoval, štycoval i kavalety, ale v terénu byl rád a hodný. Prostě se mu nechtělo pracovat, nic neuměl a bavili ho jen terény. Najednou mi spadl hřebínek a věděla jsem, že vlastně nic neumím, jen jsem si vozila zadek a musím na sobě pořád strašně makat a vzdělávat se. Nakonec se po 2 letech povedlo, koník fungoval, parkury ho začali bavit, ale mě to tenkrát strašně srazilo sebevědomí. Takže pokud na koně nestačíte zbytečně ho nekažte. Pokud zkažený a otrávený už je, tak začít od nuly a předat zkušenému. Určitě to není ostuda a Vy nebudete nešťasná, že se Vám s ním nedaří.