Novinky v podkovářství

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.10.2019 20:26
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Právě na mne vyskočilo toto, vypadá to zajímavě, co myslíte, může to fungovat? Nevadí tomu kopytu, že je zalité a asi tedy bez přístupu vzduchu?

https://www.facebook.com/WilkinsonFarrierServices/posts/2323742777745980

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.10.2019 21:39

Podle rentgenů to funguje....mě se to líbí

23.10.2019 07:04
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Vypadá to super. Myslím, že když je volná korunka, tak to "dýchá" a roste tak jak má.
Teď ještě kolik to stojí a jak s formami na poníky a na tažáky... (někdo schopný to opravdu správně přeložit)

23.10.2019 13:32
Valérie22

XXX.XXX.94.101

No u nás se tento materiál jmenuje superfast
https://www.podkovy.cz/equi-thane-super-fast-160ml/
je to něco na bázi silikonu a tmelu.Šikovný kovář z toho umí vytvořit něco podobného co máte na odkazu. Jinak velmi se tímto zabývá podkovář Zdeněk Urbaniec, jeden z nejlepších kovářů u nás. Dělá hlavně plastové podkovy i tento kast. Dává do kupy těžce schvácené a odepsané koně. Podívejte se na jeho stránky. Má tam super dokumentaci případů. Navíc se neustále vzdělává a spolupracuje s veterináři. Má i vebové stránky. Dělá hlavně Ostavsko, ale jezdí všude. Třeba by Vám doporučil někoho z Vašeho okolí. Oni se dobří kováři znají hlavně ze seminářů, školení apod.
https://www.facebook.com/kovaniurbaniec/

23.10.2019 13:53
Valérie22

XXX.XXX.94.101

No a ještě k tomu kastu ( ze silikonu, polymerů, pryskyřic a nevím co ještě to obsahuje) se připravte na cenu kolem kolem 4 tis za čtyři nohy. Navíc to strašně dlouho trvá, protože se to dělá postupně a dlouho zasychá. Nám se dělal jeden kůň skoro 2 hodiny. Navíc je to jen na cca 6 týdnů a pro opravdu hodně postižené koně.
opravdu jen pro finančně zdatné jedince. Nejlepší je super strouhání kovářem co opravdu umí a to pravidelně no a na to kvalitní botičky. To Vás vyjde levněji a navíc můžete kopyto pozorovat.

23.10.2019 15:28
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Díky za info. Takové záležitosti se snažím si zapamatovat (někam uložit kontakty). Proto, že posun té kosti na RTG vypadá až pohádkově. Viděla jsem dost poníků se schváceními (co se vlastně už nadosmrti nepovedlo takto krásně napravit). U tažáků je to nejčastěji konečná...
Mám zatím plný stav, ale znám se... nejspíš u nás časem zase přistane nějaký zmrzačený poncl. Tak proto...

23.10.2019 16:25
sisi58

XXX.XXX.191.1

Pipilota napsal(a):
Díky za info. Takové záležitosti se snažím si zapamatovat (někam uložit kontakty). Proto, že posun té kosti na RTG vypadá až pohádkově. Viděla jsem dost poníků se schváceními (co se vlastně už nadosmrti nepovedlo takto krásně napravit). U tažáků je to nejčastěji konečná...
Mám zatím plný stav, ale znám se... nejspíš u nás časem zase přistane nějaký zmrzačený poncl. Tak proto...

Jednoho taky máme. Vždycky se přes zimu zvetí a koncem léta je zase úplně špatný. Naučil se sundávat náhubek. Jakkoli dotažený. Je smutné sledovat, jak si sám škodí a je na tom rok od roku hůře.

23.10.2019 16:44
Pipilota

XXX.XXX.46.93

sisi58 napsal(a):
Jednoho taky máme. Vždycky se přes zimu zvetí a koncem léta je zase úplně špatný. Naučil se sundávat náhubek. Jakkoli dotažený. Je smutné sledovat, jak si sám škodí a je na tom rok od roku hůře.

No a proto jsou naši v "hladomorně" (dvojitá hliněná ohrada s dávkovaným senem a pastva 2-3 hodiny po uvyknutí a dle stavu porostu). I tak jsou touto dobou jako by každým dnem měli porodit...

23.10.2019 16:58
sisi58

XXX.XXX.191.1

Pipilota napsal(a):
No a proto jsou naši v "hladomorně" (dvojitá hliněná ohrada s dávkovaným senem a pastva 2-3 hodiny po uvyknutí a dle stavu porostu). I tak jsou touto dobou jako by každým dnem měli porodit...

Není to můj poník, mám jen poradní hlas.Popř. vykonávám nařízené,když není majitelka. To,co píšete, je správné. Tam, kde teď jsme,neuskutečnitelné. Prý se ale budeme, v rámci jednoho hospodářství,na jaře stěhovat do míst, kde by ohrádka bez trávy uskutečnitelná byla. Tak snad to poník do jara dá.

24.10.2019 10:18

Valérie22 napsal(a):
je to něco na bázi silikonu a tmelu.Šikovný kovář z toho umí vytvořit něco podobného co máte na odkazu. Jinak velmi se tímto zabývá podkovář Zdeněk Urbaniec, jeden z nejlepších kovářů u nás. Dělá hlavně plastové podkovy i tento kast. Dává do kupy těžce schvácené a odepsané koně. Podívejte se na jeho stránky. Má tam super dokumentaci případů. Navíc se neustále vzdělává a spolupracuje s veterináři. Má i vebové stránky. Dělá hlavně Ostavsko, ale jezdí všude. Třeba by Vám doporučil někoho z Vašeho okolí. Oni se dobří kováři znají hlavně ze seminářů, školení apod.

Mi třeba Urbaniec kone zrakvil, kopyta nesmyslně zúžil a zmenšil. A není to jediný kůň, vím ve svém okolí i o dalších, z posledních mesicu.
Tím jako nechci rozpoutat debatu na téma dobrý / špatný podkovar, ale nedalo mi to, reagovat na "jeden z nejlepších podkovaru u nás" 🤷‍♀️

24.10.2019 10:34
sisi58

XXX.XXX.191.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mi třeba Urbaniec kone zrakvil, kopyta nesmyslně zúžil a zmenšil. A není to jediný kůň, vím ve svém okolí i o dalších, z posledních mesicu.
Tím jako nechci rozpoutat debatu na téma dobrý / špatný podkovar, ale nedalo mi to, reagovat na "jeden z nejlepších podkovaru u nás" 🤷‍♀️

"Není na světě člověk ten, aby se zalíbil lidem všem."
Měla jsem kováře, starého praktika. Jak ten uměl "udělat" kopyta, to se hned tak nevidí. Ale třeba ke schváceným mi přímo řekl, že je dělat neumí a nebude. Dřív se prý koník buď uzdravil nebo šel na jatka.
Může tedy být, že jeden majitel si kováře chválí a druhý ho zatracuje. Urbaniec byl zmíněn v souvislosti s touto novinkou.
Neznám ho, nemohu jeho práci posoudit.

24.10.2019 10:58
Arbora

XXX.XXX.192.218

A ako v tom vie kopyto rásť?

24.10.2019 18:15
honzek

XXX.XXX.91.105

Valérie22 napsal(a):

Toto je úplně něco jiného. Odlejvá se přímo do forem přímo na kopyta. Firma se domlouvá. Po novém roce by se v ČR měla prezentovat.

Hanulinka

24.10.2019 19:24
Hanulinka

XXX.XXX.167.252

honzek napsal(a):
Toto je úplně něco jiného. Odlejvá se přímo do forem přímo na kopyta. Firma se domlouvá. Po novém roce by se v ČR měla prezentovat.

A myslite,ze je tato metoda pro obyc pracujiciho cloveka zaplatitelna?
A jak se to z tech kopyt potom sundava?

24.10.2019 20:08
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Hanulinka napsal(a):
A myslite,ze je tato metoda pro obyc pracujiciho cloveka zaplatitelna?
A jak se to z tech kopyt potom sundava?

No já doufám, že to bude nějak finančně zvládnutelné. Pokud to porovnáte např. s operací koliky. Levné to nebude, ale pokud to opravdu tak pohádkově až kouzelně funguje, tak ty peníze budou dobře utracené.

25.10.2019 06:38
Žofi

XXX.XXX.42.114

Naprostý souhlas a stéjná zkušenost s panem "plasťákem". Děkuji všem svatým za mého dvorního podkováře.

25.10.2019 07:11
lenacia

XXX.XXX.211.203

Žofi napsal(a):
Naprostý souhlas a stéjná zkušenost s panem "plasťákem". Děkuji všem svatým za mého dvorního podkováře.

tohle vnímám jako prokletí kovářů... nějakou dobu jsem si říkala co za tím stojí, a podl mě to, že dobrého kováře chce každý v okolí, no a kovář chce zase hodně kšftů. Pak si toho natahá hrozně moc nestíhá a koně šolichá jednoho po druhé jako stroj. A tady mizí kvalitní kovář.
Nám jezdí dva, ale poslední dobou sem jezdil jeden, zkušenej by byl, tomu i věřím, ale když má ve stáji ostrouhat 20 koní najednou, tak opět jede jako stroj... a tím pádem mi u Sáry vytvořil těsné patky...
Zastávám názor, že kovařina u koní je na obdobné odborné úrovni jako veterina, a vzhledem tomu že to svým způsobem prohásil i stát, tak musím říci, že já jako majitel přeci nejsem veterinář a nejsem ani kovář. A proto si tyto odborníky zvu a platím jim za jejich práci a dělám to, hlavně v případě kováře, pravidelně. Proto mi je více než nepříjemné pak po všechčertech shánět kováře ortopedického aby mi VIP přijel na kobylu a rychle ji přestrouhal než ty těsné pastky způsobí něco horšího... Někdy bych chtěla aby takový kováři byli postihnutelní za 'zrakvení' koní, my jim svěřujeme jejich nohy s tím že je přenecháváme těm, kteří tomu mají rozumět, a oni se ani neobtěžují udělat svou práci pořádně. Protože oni podle m určitě nejsou špatní kováři, neo minimálně nebyli, dokud to nezačnou kvli úspoře času odflákávat jako kdyby stáli ve fabrice na pásu a a jeli jak automati.

25.10.2019 07:23
sisi58

XXX.XXX.191.1

Souhlasím s Lenacií. Viděla jsem takto jít do kopru jednoho vynikajícího a jednoho velmi dobrého kováře.
Velmi mě mrzelo, že jsem o ně přišla,ale dávat hodně peněz a pak shánět odborníka nebo čekat,až kopyta dorostou,aby kůň mohl chodit? Nepřijatelné.
A to jsem schopná kouknout kováři pod ruky, když jeho práce směřuje špatným směrem, a ozvat se.
Majitelé by měli kováři říct, že kůň po poslední úpravě nebyl spokojený.Ale to každý neumí a taky každý nepozná, že kůň nechodí ochotně, protože ho bolí nohy.

Kontrola kovářů by byla fajn. Někteří by opravdu potřebovali lískanec, aby se vzpamatovali, než nějakého koníka zruší úplně.
Chtělo by to zastřešující orgán, ke kterému by se nespokojený majitel mohl odvolat.
Nechápejte mě špatně, v žádném případě mi nejde o nějaké šikanování kovářů. Jen prostě to vědomí, že možnost stížnosti tu je, by snad některé kováře přibrzdilo v jejich aroganci.
Dobří kováři by se měli vyvažovat zlatem a měli by si brát učně.

Neregistrovaný uživatel

25.10.2019 07:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

sisi58 napsal(a):
Souhlasím s Lenacií. Viděla jsem takto jít do kopru jednoho vynikajícího a jednoho velmi dobrého kováře.
Velmi mě mrzelo, že jsem o ně přišla,ale dávat hodně peněz a pak shánět odborníka nebo čekat,až kopyta dorostou,aby kůň mohl chodit? Nepřijatelné.
A to jsem schopná kouknout kováři pod ruky, když jeho práce směřuje špatným směrem, a ozvat se.
Majitelé by měli kováři říct, že kůň po poslední úpravě nebyl spokojený.Ale to každý neumí a taky každý nepozná, že kůň nechodí ochotně, protože ho bolí nohy.

Kontrola kovářů by byla fajn. Někteří by opravdu potřebovali lískanec, aby se vzpamatovali, než nějakého koníka zruší úplně.
Chtělo by to zastřešující orgán, ke kterému by se nespokojený majitel mohl odvolat.
Nechápejte mě špatně, v žádném případě mi nejde o nějaké šikanování kovářů. Jen prostě to vědomí, že možnost stížnosti tu je, by snad některé kováře přibrzdilo v jejich aroganci.

Nejen na kováře by bylo potřeba občas "kontrolního orgánu"....

25.10.2019 09:57

sisi58 napsal(a):

Bohužel, když se člověk ozve, že je něco špatně tak je akorát poučen, že dotyčný je odborník a mám mu věřit. Škoda, že nemám fotky kopyta mého starého kone, jistě by stálo za to porovnat práci jednoho a práci druhého, který to pak napravoval.

25.10.2019 10:11
Pipilota

XXX.XXX.185.190

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Nejen na kováře by bylo potřeba občas "kontrolního orgánu"....

Ano tohle jsou velké problémy dneška - spěchá se.
Ale kdo umí komunikovat, domluví se. (nabídne pití teplé či studené dle roční doby, buchta...) Kůň je vychovaný, drží nohy, případně má svázaný ocas do uzlu atd. Máte na úpravu kopyt místo suché, světlé a dosti prostorné...
Další "hrůznou" kapitolou je dnes "spolupráce" s veterináři. Dostat se při problémech k vetovi co respektuje a spolupracuje s kovářem ... zvláště když bydlíte v horní dolní...

25.10.2019 13:17
lenacia

XXX.XXX.211.203

sisi58 napsal(a):

tak tak, ale víte co, pro to si přece zvu toho kováře. Je to jako u všeho, proto se vozí auta do servisů, proto bychom my měli chodit pravidelně k doktorům apod... protože oni jsou studovaní odborníci, kteří by měli vědět co je špatně a co se děje a měli by umět pomoci. Proto si je zveme.
Navíc koně mohou takovéto problémy klidně i v počátcích skrývat a když už se to projeví, tak je opravdu zaděláno, nemluvě tom, že kopyta se nedělají jenom pro koně pod sedlem, ale třeba i pro koně kteří nejezdí, chovné kobyly, hříbata, důchodci... kteří když jsou na pastevním ustájení, a nikdo snimi každý týden pravidelně nepracuje, nemusí si všimnout.
Při našem předloňském abscesu, mi Sára na ohlávce skákala po třech a později po dvou... ale ve výběhu stejnak lítala s ostatními tryskem a vyhazovala zadky a vypadala jak kdyby jí nic nebylo.
Jistě, část problému jde na má bedra že sem něco nepoznala či si nevšimla, ale já ten kovář zkrátka nejsem, moje znalosti v tomto ohledu jsou značně omezené, proto se spoléhám na člověka, co se v tomto oboru vyučil.
Vskutku ano, měl by být zastřešující orgán, který by chránil majitele, ale třeba i samotné kováře... Kdyby mi přišel domu instalatér a neudělal svou práci pořádně, protože by spěchal, tak se přece taky ozvu, a tady nejde o nějaké trubky ale o živé zvíře, kterému taková fušeřina může klidně i nenávratně ublížit.

27.10.2019 07:01
dsj

XXX.XXX.181.86

Mě přijde že hodně kovářů strouhá na vysoké kopyto. Nevím čím to je, ale vloni jsem se o tom bavila s víc lidičkama, a myslím, že to ty kluky možná učí na škole a některý dokáže koukat sám sobě pod ruce a popřemýšlet nad tím, co vidí a jaké má výsledky a postupně si rozšířit vzdělání a naučit se víc, a některý jede podle jednoho základního manuálu nafurt. Taky mi přijde, že v okamžiku kdy si ty kováři udělají dobré jméno a začnou dělat hodně koní, tak přijdou i k nestandartním případům a manuál přestane stačit. Když někdo stouhá 20koní za měsíc, a jeden se nepovede, tak je z toho jeden pajda a jeden nespokojený majitel (a někdy se ten majitel nechá okecat, chyba je v koni a ne v práci), ale když strouhá 100koní, tak už je množství nespokojených remcajících majitelů a nepovedených kopyt větší, a opakuje se to, a to už nejde okecat že je problém jednoho koně, že pajdá anebo anebo jen náhody – a už je jen na člověku, jestli se dokáže kriticky podívat na výsledky své práce a začne přemýšlet a pátrat, proč mu základní znalosti nestačí a proč má hodně NG...

29.10.2019 11:37

dsj: zajímavé, u nás přesně naopak, berou patky tak, že koni nezůstávají skoro žádné.. asi jiný kraj, jiný mrav

16.11.2019 09:20
dsj

XXX.XXX.255.137

dsj: zajímavé, u nás přesně naopak, berou patky tak, že koni nezůstávají skoro žádné.. asi jiný kraj, jiný mrav

... tak to jsem zvědavá kdy to dojde k nám. Pamatuji si když byl boom rychlostraserovců, tak ty brali brali patky hodně - údajně někdy až do krve. Ale ty koně potom lehli a nechodili, takže majitelé od toho rychle utekli. Ono se to točí v módních vlnách.

31.3.2020 19:49
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Přidejte reakci

Přidat smajlík