Ahojky, mám dotaz na KS, kolik stály RTG a léčba jako taková? Vím, že každý kůň to má jinak, ale zajímá mě, jak a kdo to léčil, jak dlouho to trvalo, jestli jste jen "dělali ze země", nebo jste si nechali koně opíchat? (kolikrát a za kolik?), Můj kůň má pravděpodobně tento KS problém (podle fyzioterapeutky - tu jsme volali, když mi na něm jezdec asi 3x seděl a viditelně měl problém s váhou na zádech a tj to kus koně, nejdřív vyhazoval i se sedlem, pak s jezdcem chvíli střečkoval, ale nechal se ze země uklidnit, ale hrozně se motal, po chvíli se rozešel... A takhle to udělal vždy, když na něj někdo sedl i bez sedla) a vadí mu na zádech i dečka (jen dečka s obřišníkem, nedotažená, při rozjetí jakoby mu někdo vrazil něco do zadku....), Není zlý, ale je vidět, že ho to hodně bolí. Čekám na veta, až si udělá čas a přijede mi koně přesně diagnostikovat, proto sháním co nejvíc informací od lidí, kteří to prožili. Koně mám doma 3 týdny a bohužel "měl být zdravý" a není, tak chci zjistit, jak moc zle na tom je, abych v případě zasáhla na skryté vady a koně vrátila.... ( )
Řeknete mi prosím Vaše zkušenosti?
Zdravím.
Mám kobylu s KS, ale při zjištění to nebylo tak extrémní, jak uvídáte, že by jí vadila i dečka s podpřišníkem.
U nás to začalo nafukováním při dotahování a kulháním od ramene. Dělala jsem RTG zad, kde se KS objevilo, vet mi je hned opíchal s tím, že nám dal počáteční pokyny, co s kobylou dělat. Nutno podotknout, že kobyla začala pokulhávat v červenci, první vet chybně diagnostikoval problém v noze, kde vůbec nic nebylo, až v lednu jsem povolala jiného vet a ten mi diagnostikoval KS. Za RTG a opich + doprava a vyšetření jsem platila necelých 6 000 Kč myslím. Kobyla byla opadnutá ze svalů, jak půl roku skoro nic nedělala, víceméně chodila jen do výběhu, jednou týdně terén, ale to jsem pak také vzdala, vzhledem k tomu, že pořád kulhala. Bylo mi tedy vetem doporučeno, aby chodila ideálně denně na lonž. Nejprve bez vyvazování, jen aby se protáhla a znovu se rozchodila a postupně abych přidávala vyvazování, ale zkracovala pomalu po čase. Jezdit jsem mohla začít po cca 14 dnech, ve skutečnosti jsem začínala asi po měsíci, protože se mi to pořád nezdálo. Ten opich měl podpořit to, aby jí to nebolelo, ale abychom začali budovat ztracenou svalovou hmotu na zádech. Ta je právě základem k tomu, aby se dalo na koni s KS jezdit. Dle slov veta se to vyléčit nedá, ale dá se to koni zpříjemnit tak, aby ho to nebolelo. Je jasné, že z ní už nebude žádný sportovec s takovouto vadou.
Jinak jsem na ni po tom opichu měla 3x chiropraktika, který jí během těch prvních pár měsíců rovnal.
Aktuálně je v režimu, kdy 2x týdně lonžuju a 3x týdně chodí pod sedlo a vše v naprostém pořádku. Ze začátku ježdění (únor/březen), si pokulhla ze začátku, ale pak se rozchodila a bylo to ok. Teď nic nepociťuju, kobyla po více než půl roce chodí bez omezení, jen podporuju ty záda, aby v uvozovkách tvořily hradbu mezi sedlem a obratly. A přizpůsobuji práci. Stane se, že někdy chodí s hlavou nahoru a je mi jasné, že jí to někdy pobolívá, tak zvolním. Pozoruji také to nafukování při dotahování, musím zaklepat, zatím v pořádku. Stále se však vyhýbám pracovnímu klusu, tomu dávám čas.
Doporučila bych určitě i zkontrolovat sedlo, případně napasovat sedlářem, také to dělá hodně.
Pokud jste ale koupila údajně zdravého koně a toto se u něj projevilo, upřímně... vrátila bych ho a poohlédla se po jiném. Jsou to starosti a hlídání. Zvlášť, pokud chcete sportovat.
Jinak co se týče dalších nákladů, tak každá návštěva chiropraktika 800 - 1 000 Kč + sedlářka 2 000 Kč za pasování a přecpání sedla. Dále potom různé podpůrné doplňky na tvorbu svalů a bílkovinné krmivo, hodně se mi osvědčila sója (ideálně ta kombinovaná se lnem). Další léčbu jsme zatím podstoupit nemuseli, svaly to zatím drží.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Copak je to za koně? Plňas?
Nevím, jestli rentgen páteře půjde udělat na místě, spíš bych to viděla na kliniku. Takže další výdaje. Osobně bych ho po veterinární kontrole vrátila.
Základ sa dá spraviť doma, toto spraví vet s bežným RTG (zdroj google).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Co je to za plemeno? Nechala bych ho otestovat mj. na myopatie (různé).
Mam valacha s diagnostikovanym KS na bederni pateri, projevy tedy rozhodne nebyly tak dramaticke jako u vas, puvodne jsem si myslela, ze ma proste bolava a zatuhla zada, ze si nekde neco skripnul nebo hnul, ale problem se vracel. "Rekonvalescentuje" a prochazkuje cca rok plus pravidelna fyzioterapie, taky se ale tak dlouho flaka proto, ze dloouze resim nove sedlo a navic jsem posledniho pul roku stravila pracovne v zahranici. Po dohode s MVDr/fyzio (posledni kontrola pred tydnem) mame zacit pracovat pod sedlem, a jak rika moje kamaradka, budeme videt. Mam domluvene pujceni magneticke deky, pravidelne fyzio samozrejmosti, ze zacatku co mesic (pokud bude vse ok), dal se uvidi. Valach je nebolavy, akcni, ja jsem opatrne optimisticka. Nicmene pocitam i s variantou, ze uz to na jezdeni treba nebude, mam ho ale trinact let, takze dozivotni servis pokud to jen trochu pujde (a kdyz ne, budu krast a loupit :-) ) je jasny tak jako tak. Zvire s takovou diagnozou bych vsak urcite nekupovala. Vlastne, jakkoli nemocne zvire bych nekupovala..
Ahoj,
Děkuji za reakce, tak už mam rtg a je tam KS, ale 2 veterináři se mi shodli, že když bude správně pracovat, lonzovat a fungovat pravidelně, bude z něj normální kůň. Teď s ním dělám týden v kuse a to pravidelně. Je znát velký rozdíl! Už tak nestrečkuje. Je to 9let PH, co stál 2 roky na pastve, takže děláme od znovu. Jinak je to milý koník, občas histerka, když jdou koně pryč, ale čekala bych po takové době horší chování.
Teď jde o to, jestli bude i s jezdcem těžším fungovat, je to 165cm vysoký mohutný valach. S tím, že mi na něj seda holka s cca 70kg a nevadí mu již na zádech. Jen musí pracovat dolů..
Máte ještě nějaké zkušenosti?
No, ja vam nevim.. Jak psala nekde vys Arbora, "vylecit" se to neda, jen udrzet ve funkcim stavu. Ale pro takoveho kone bude vzdycky vetsi problem, kdyz opadne ze svalu, treba kvuli jinemu, praci znemoznujicimu zraneni, management bude narocnejsi a taky drazsi, s vekem se to jiste lepsit nebude.. Co se tyce tezsiho jezdce, u nas treba reakce nedobra. Valach taky neni zadny cvrcek, ale zalezi i na stavbe, je dost dlouhy, navic nevim nakolik to hraje roli, ale celozivotne je zvykly nosit cca 55 kilo.
Jinak stran dalsi terapie mi fyzioterapeuta doporucila a pujcila prave tu magnetickou deku, ma s ni dobre zkusenosti prave i u KS. Mame ted na 14 dni, muzu pak poreferovat. Navyseni beznych provoznich nakladu od objeveni problemu osciluje mezi rekneme plus jeden az tri tisice za mesic.
Jinak ja samozrejme taky doufam, ze u nas se to podari "spravit" a budeme spokojene fungovat dal jeste alespon deset let. :-) Pokud mate ale stale moznost konika vratit a poridit si zdrave zvire, sla bych do toho. Jestli uz jste si ho oblibila natolik, ze ho vracet nechcete...zbyva holt jen nezanedbavat prevenci, makat a doufat. :-) A taky pocitat s tim, ze nemocny kun proste stoji vzdycky vic penez, no.
Děkuji moc za reakce, nyní jsem v řešení s poslední veterinarkou, zdali kone vrátit, či ne. Zatím mi 3 veti řekli, že toto není důvod vrácení, že v dnešní uspěchané době má 3 z 5 koní KS. Že jen potřebuje práci, aby se to nezhorsovalo a že by měl pak fungovat normálně. 2 viděly i rtg, takže já jsem taková v rozpoložení, protože koník je fakt božan a mám ho ve stáji, kde může chodit denně a zázemí má skvělé... Ale stále je tam to ale, počkám na vetku, která se tim zabývá a ozvu se, protože tohle není sranda! ☹️
Ohledně kissing spines a práce s koněm, který je má nemám naštěstí osobní zkušenost, ale na equichanellu jsou tyto dva články co stojí za přečetní.
http://www.equichannel.cz/jak-svemu-koni-neprivodit
http://www.equichannel.cz/jak-svemu-koni-neprivodit-1440160695
Ja teda pokud bych kone kupovala a zjistila bych, ze ma zdravotni omezeni zpusobujici bolest a omezeni ve využití, predpoklad vyssich nákladů....absolutně vubec bych neuvazovala si takoveho kone dale ponechat, ale ihned bych vratila.
Realita s vracenim ale nejspis nebude tak růžová - vy vahate a investujete do koně a predpokladam, ze prodejce se urcite netrepe na to aby si vzal zpet nemocného kone.
Táto diagnóza do budúcna môže jazdenie obmedziť na nulu. Zvážte, či vám bude stačiť koník na pozeranie, či ho budete ochotná živiť ešte nejakých ďalších minimálne 15 rokov a chodiť sa na neho len pozerať do výbehu. To je asi rozhodujúce v takomto prípade.
Viem o troch športovcoch s touto diagnózou, všetci traja zváladajú vysoký šport v dobrej kondícii, ale všetci traja nevykazovali žiadne extrémne zmeny v správaní, boli normálne jazditeľní. Pri dvoch sa na to prišlo náhodou, "preventívnou" prehliadkou. Vy ale máte koňa, na ktorého sa už teraz nedá posadiť.