Hezký večer,
mému koni ze stání v boxe začaly natekat nohy. Bohužel pokud prší, nikdo mi ho nedá ven. Pokud ráno v 7 nohy zabalím pomůže to něčemu? Jde mi o to, aby neměl nohy jako konve, když v 16 hodin přijdu, vezmu ho na vyjížďku a pak s ním počkám aby byl ještě aspoň hodinu ve výběhu. Na noc dávám běžně zateplováky.
Normálně když neprší chodí ven a když prší nabalím mu tak 2 nepromokavky a dam ho tam taky. Nicméně do pátku se mi nepodaří dostat se tam přes poledne kvůli práci a pršet jen tak nepřestane.
Všechny tipy jak tuhle krizovou situaci překonat s co nejmenším otokem ocením.
Tohle nemá snadné řešení...
Ale často to skončí až nějakou horší komplikací. Jako první pomoc může být, že koník nedostane kyblíček - pokud v něm dostává škrob nebo cukr. Hlavně ječmen a kukuřice přispívají k otokům nohou.
Jinak si myslím, že koně co jim otékají nohy do boxu prostě nepatří. Max tak režim 12/12. Tedy vyhlížejte nové ustájení, pokud se nepodaří ve stávajícím dostat koně více ven - alespoň 8 hodin ve výběhu.
Taky není marné konzultovat to s vetem - může to být první projev nějaké poruchy metabolismu atd.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Koně můžou chodit ven i v dešti, moje taky chodí, má jen Bucas pláštěnku, je tam od sedmi do půl páté, pokud má váš koník venku co žrát a vydrží tam být sám, déšť není překážka. Deku na noc do stáje nesundaváme nikdo, ráno v ní koně opět jdou ven, stáj není teplá.
Jestli to teda nejde- nemá vám kdo ráno zadekovat, upravte krmení do žlabu(pokud dáváte vojtěšku, tu bych vyřadila) ale jestli tam budete odpoledne- na večer, zadekovala bych a ráno nechala koně pustit........
Hanulinka

XXX.XXX.167.252
Zmente ustajeni...
To,bude nejlepsi,co muzete pro kone udelat
V okolí je to bída s ustájením - buď stáj plná čpavku, plísně, smradu, nebo mini výběhy, pokud tedy vůbec nějaké jsou a v nich je bahno po kolena.
Z tohoto důvodu budujeme ustájení vlastní (pro 2 koně velká pastvin a zimní drenazovany výběh) - bude k dispozici v létě 2020. Teď musíme nějak přežít.
Do kyblíku nedostává nic, je jen na seně.
Normálně,když neprší,tak je ve výběhu celý den? A neotéká.
Nemohla byste si,po domluvě s ustajovatelem, ráno v sedm,když tedy stejně máte čas zajet a balit nohy,koně vystrčit ven? V nepromokavé dece a s hromadou sena pravděpodobně vydrží do 16ti než zase přijedete
Nebo to nezapadne do režimu stáje,byl by venku sám ,rozdupal by malý pozemek ,prostě je to nepřekonatelný problém?
Jestli nežere jádro a nohy mu zatím po vyjížďce splasknou ,tak se snad se to hned nepřehoupne do trvalého stavu a v létě už si ho budete menežovat dle potřeby
AjiskaN
napsal(a):
Hezký večer,
mému koni ze stání v boxe začaly natekat nohy. Bohužel pokud prší, nikdo mi ho nedá ven. Pokud ráno v 7 nohy zabalím pomůže to něčemu? Jde mi o to, aby neměl nohy jako konve, když v 16 hodin přijdu, vezmu ho na vyjížďku a pak s ním počkám aby byl ještě aspoň hodinu ve výběhu. Na noc dávám běžně zateplováky.
Normálně když neprší chodí ven a když prší nabalím mu tak 2 nepromokavky a dam ho tam taky. Nicméně do pátku se mi nepodaří dostat se tam přes poledne kvůli práci a pršet jen tak nepřestane.
Všechny tipy jak tuhle krizovou situaci překonat s co nejmenším otokem ocením.
A zateplováky má i přes den? i tak nohy natečou? Pokud ano, tak doporučím, klasické fleecové bandáže a podložky a bandážovat, efekt oproti zateplovákům, je mnohem lepší, jen je to pracnější. Mému taky nohy natíkají, vzhledem k tomu, že si docela často něco udělá a pak musí smrdět, tak mám otestováno, že bandáže s podložkou opravdu fungují. Ale jinak je pobyt venku co nejdéle ideální. Já už mám koně doma několik let ve vlastním a vytvořili jsme kvůli tomu i malý zdravotní padok, kam případně chodí marod, aby koně mohli být přes den co nejvíc venku, jakmile to jde.
sovicka
napsal(a):
A zateplováky má i přes den? i tak nohy natečou? Pokud ano, tak doporučím, klasické fleecové bandáže a podložky a bandážovat, efekt oproti zateplovákům, je mnohem lepší, jen je to pracnější. Mému taky nohy natíkají, vzhledem k tomu, že si docela často něco udělá a pak musí smrdět, tak mám otestováno, že bandáže s podložkou opravdu fungují. Ale jinak je pobyt venku co nejdéle ideální. Já už mám koně doma několik let ve vlastním a vytvořili jsme kvůli tomu i malý zdravotní padok, kam případně chodí marod, aby koně mohli být přes den co nejvíc venku, jakmile to jde.
Přes den nemá na nohách nic maximálně takové ty neoprenove kloubové chrániče. Nohy ma zabalené jen na noc a střídám zateplováky na sucháče (ty má na přední vždy a na zadní jen když spěchám) a podložku + fleecove bandáže. Pod bandáž dávám takovou tu podložku co má zevnitř froté, ty tlusté peřinkove podložky veterinář nedoporučoval - kůň měl natrzene šlachy.
sovicka
napsal(a):
Tak je nechte i přes den, pokud nejde ven, není důvod je sundat, když se kůň nehýbe... Já třeba používám pod bandáž, ty peřinky ze zateplováků. Šlachu nemá kůň natrženou ale momentálně ne...
A jsem zmatená z těch neoprénových chráničů, ty má kdy a na co, takto to vyznává, že je má v boxe...;-)
sovicka
napsal(a):
A jsem zmatená z těch neoprénových chráničů, ty má kdy a na co, takto to vyznává, že je má v boxe...;-)
Ty má do výběhu na všechny 4, když je nemá vždycky přijde s nějakým úrazem. Pod klasickýma plastovýma se zapařil a tyto jsou zatím úplně super.
http://www.almvizovice.cz/chranice/kamase-kloubove-neoprenove-kentaur-predni