Máte někdo ostříhaného koně non stop venku? Valach je chlupatý a šíleně se potí. Doteď jsem to neřešila, protože buď nebyl dekován, nebo chodil na noc do boxu, nebo byl v zimě naprd terén a nepotil se tolik. Letos dobrovolně projevuje pod sedlem nebývalou aktivitu, po příjezdu vyměním dvě odpocky a stejně je mokrý. Deku má smartex bucas, v té pak doschne. Stejně je to ale mazec rozčesávat chlupy a vůbec.
Oholili jste někdo pasteváka a pak litovali? Proč? Nebo si nadávali, že neholíte už dávno?
Děkuji za zkušenosti.
Zvykli sme, ale až tak koniec februára/začiatok marca, keď sa s nimi začínalo pracovať. A skôr podľa počasia. Krk, časť pleca, slabiny a kúsok zadku. Deky sa dávali podľa potreby. S dekou s krčným dielom by som pokojne oholila aj v zime, zvlášť v takej trápnej, aká je tá tohtoročná. (a do zajtra isto udrie -10 :))
Arbora
napsal(a):
Zvykli sme, ale až tak koniec februára/začiatok marca, keď sa s nimi začínalo pracovať. A skôr podľa počasia. Krk, časť pleca, slabiny a kúsok zadku. Deky sa dávali podľa potreby. S dekou s krčným dielom by som pokojne oholila aj v zime, zvlášť v takej trápnej, aká je tá tohtoročná. (a do zajtra isto udrie -10 :))
Prácou by som to nenazývala, trochu sa prebehne a v tom kožuchu a teple je durch mokrý. Keby je -10, neriešim, lebo je tvrdo valach nepremáva😀. Z tepla okolo 5 stupňov som na nervy. Pod 5 je valach v 150gr studený a nad 5 sa v 300 gr spotí. Mladá nenasrsťuje, má furt na sebe jednu deku a je v pohode.
Neměla jsem odvahu na pastevku oholit, ani částečně, a s odstupem času toho lituji :) Nakonec jsem stejně musela přestěhovat na noc na box (z jiných důvodů), oholila jsem okamžitě částečný střih a od té doby holím každý rok. Když si vzpomenu, jaké to bylo peklo, když jsem po hodinové vycházce další 3 hodiny sušila a střídala mnoho odpocek, kůň s odpockou ještě o to více dopocoval, rychleji schnul bez ní, ale venku mráz a vítr, bála jsem se ho nechat jen tak, mokrého. Brrrr Teď se vracím se suchým koněm, hodím odpocku na 10 minut, pak zpátky teplou deku a šup do výběhu, žádná starost, má na sobě jednu deku nonstop (Bucas Irish, gramáž dle teploty), přes den venku na větrné hůrce a v noci v boxe.
Asi bych si troufla dát částečný střih i na pastevku, teď, co mám se stříhaným koněm už zkušenost. Ale chtělo by to nechat části těla, co koukají z deky, neostříhané, tj. břicho chlupaté, na krk dát krční díl, nestříhat stehna zezadu. Zvykla jsem si i na tom boxe stříhat už v listopadu, do lednových mrazů doroste "letní" srst a na jaře pak nemám strach z oddekování.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Když si nejste jistá a váháte, co nedekovat a jezdit jen lehce? I při tréninku na vytrvalost se v zimě nevěnují intenzitě, ale spíše dlouhým klidným vycházkám. Já vím, vím, chce se jezdit... Mám huňatou kobylu, v zimě prostě zvolňuju, podle povrchu jen krok, krátký klus, cválání málokdy, obvykle posledních 20, 30 minut jdu vedle koně po svých... A kobylka je suchá. Vím, že je to nepopulární řešení, ale pokud nepotřebujete připravovat koně na březnové závody, proč mu nedopřát komfort vlastní zimní srsti a lehkého režimu.
Šutřík, koni je 19. Bez deky nebude, protože je pak ztuhlý a kašle. Chlupatý je od října do března, půl roku ho stát nenechám. Pohyb mu dělá dobře na těle i na duši. Celý život (krom brzkého mládí, kdy tahal u Absolona a poté úspěšně odolal pokusům udělat z něj drezuráka) se se mnou fláká po terénu podle toho, jak se mu zrovna chce. No a letošní zimu dobrovolně nabízí ladný, pravidelný, spokojený pohyb. Potí se i v kroku.

Starý, chlupatý , spocený = cushing....
napsal(a):
Starý, chlupatý , spocený = cushing....
Zdaleka ne vzdy....to by musela mit cushinga vetsina prakonu - ti mivaji kvalitni zimni srst temer vzdy, tudiz pokud v zime pracujou, poti se temer vzdy - a pokud nepojdou mladi, stavu "stary, chlupaty, zpoceny" se dozijou 🙂
Krom toho mam pocit, ze zadavatelka vyrazem chlupaty mysli proste zimni srst jako takovou, nic extremniho.
U nas na pastevku je nekolik koni oholenych, 24/7 venku, maji deky s krkem.
Napadá mne tento článek, třeba pomůže. Ty první střihy budou asi pro vás.
http://www.equichannel.cz/strihani-koni-katalog-strihu
Já sice nemám svého koně, ale ten koník kterého jezdím je taky totálně chlupatý. Deky nenosí žádné, chodí do boxu i ven (jak kdy). Ale vůbec se nepoti. Absolutně to nechápu. Jezdím na něm od prosince a v létě se prý potí, ale já ho zpotit se neviděla. Absolutně to nechápu. Je chlupatý jak medvěd. Jezdí cca těch 60 min denně 4-6x týdně. Při tréninku normálně krok, klus, cval. Cvalame několikrát a dlouho. Všichni ostatní jsou malinko vlhci (ne moc, ale taky nejsou tak chlupatí) ale on není nikde na těle ani vlhký. Vážně nevím čím to je.
Buď je to tím, že jezdime na louce a ne třeba na uzavřené hale anebo je v tak perfektní kondici🤔.
Referuji výsledky. Chlupatého potiče jsem koncem ledna ostříhala. Začala jsem kouskem krku, pak celý krk, pak i plece a potil se pořád, jen rychleji schnul. Ostříhala jsem zadek i boky břicha a potil se stejně. Udělané komplet krve i Cushing a výsledek: nedostatek selenu. Dostal pigáro+sypeme a potit se přestal. Ostříhala jsem chlupy pouze na 12mm. Ohlodala jsem ho strojkem z e-shopu za 700:) samo domo na etapy, kdy zrovna měl náladu, protože není zvědavý na cizí lidi s cizími věcmi...
Super, příští zimu ho ohlodám zas, sušení po vyjížďce je luxusní.
První dvě fotky jsou těsně po střihu. Třetí je stav bez selenu oholený. Zbytek dnes, ještě nachlupil-střih "starý pastevák v aktivním provozu".
Má bucas freedom 150gr s krkem. Ta by byla na letošní zimu stačila i na ostříhaného. Před doplněním selenu měl ale rozhozenou termoregulaci tak, že mu v ní byla zima, i když byl suchý a neoholený. Tak jsem koupila bucas smartex extra 300gr. K ní taky krk, ten mě překvapil, že je bez zateplení stejně jako pláštěnka. Na příští sezonu krk podšiju flísem nebo vycpu gramáží. Břicho a nohy, co kouká z pod deky má plný chlup. Těch 12mm chlupů na ostříhaných místech je v pohodě i na ježdění.
Rif Du Madon
napsal(a):
Referuji výsledky. Chlupatého potiče jsem koncem ledna ostříhala. Začala jsem kouskem krku, pak celý krk, pak i plece a potil se pořád, jen rychleji schnul. Ostříhala jsem zadek i boky břicha a potil se stejně. Udělané komplet krve i Cushing a výsledek: nedostatek selenu. Dostal pigáro+sypeme a potit se přestal. Ostříhala jsem chlupy pouze na 12mm. Ohlodala jsem ho strojkem z e-shopu za 700:) samo domo na etapy, kdy zrovna měl náladu, protože není zvědavý na cizí lidi s cizími věcmi...
Super, příští zimu ho ohlodám zas, sušení po vyjížďce je luxusní.
První dvě fotky jsou těsně po střihu. Třetí je stav bez selenu oholený. Zbytek dnes, ještě nachlupil-střih "starý pastevák v aktivním provozu".
Můžu se zeptat na ten strojek? Který? Jak se s ním pracovalo?
Viz foto. V popisu na e-shopech bylo "vhodný na stříhání psů a koní:)". Působí mnohem kvalitněji než ten, co má manžel na vlasy a vousy. Koupila jsem ho s tím, že když tak bude mít doma uplatnění...
Nemám s čím srovnat, nikdy jsem koně před tím nestříhala, ani u toho nebyla. Je tichý, hodně tichý. Valach je hysterický starý blb a ustál to od začátku parádně. Kobyla mi tam cpala hlavu, že chce taky. V balení jsou dvě nabíjecí baterie. Asi by šlo stříhat i ze sítě, ale šnůra je dost krátká. Potřebovala jsem manévrovací prostor, abych strojek tasila nenápadně z kapsy počas čištění a kůň neměl důvod pojat podezření, že se něco neobvyklého bude dít. Nejdřív jsem s vyplým strojkem jen drbala krk, pak zapla a ani si toho nevšiml. Chce to najít grif, jakým směrem brát chlupy. Strojek netahá za srst, ani se nekouše. Baterky vydrží překvapivě dlouho, toho jsem se bála nejvíc, nevím přesně, snažila jsem se je nevycucat do mrtě.V návodu se nepíše nic o nutnosti broušení nebo výměně nožů, všechny drahé profi strojky mají nože, co se musí brousit. Lze s tím ostříhat i hezky, kdybych si dala tu práci, nebude mít na srsti ani zuby, ale to břicho mě fakt nebavilo a stejně už začínal línat. Stříhala jsem na víc sezení, celkem asi 2,5 hodiny a strojek žije a stříhá stejně. Teď se chystám na shetlandí krk, aby se chudák neuvařil na vyjížďkách.
Pro lidi, co potřebují šmiknout pár míst na jednom koni za ty prachy asi dostatečný. Nástavce to má 4, max 12mm až na kůži. Je k tomu lahvička s ojejem, má se to mazat. Ten manželův nepotřebuje ani mazat ani brousit...ale počet chlupů na cm čtverečný je se hodně liší:)