Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Aja45

15.1.2020 21:40
Aja45

XXX.XXX.24.238

Hezký večer, uvažuji o koupi této poničky. Nelíbí se mi ale její zadní nohy. Má je takové zvláštně pokrčené. Setkal se s tím někdo? Jinak nekulha, chodí čistě. Díky za rady

16.1.2020 15:12
santaclara

XXX.XXX.94.101

Fotka nic moc. Jedná se o šavlovitý postoj. Pokud jej má zvíře od narození může, ale nemusí způsobovat problémy. Tím jak poník nese (mrská) ocasem, to spíše vypadá, že má nějaký problém (pokud to není zrovna otravný hmyz). To, že si myslíte, že nekulhá, nemusí být pravda. Staší 10 minutová prohlídka veterinářem a víte co mu je. Může mít ataxii zádě, problém po úraze nebo z dlouhodobého přetěžování. Stačí mu projet páteř, zda bolestivě neuhýbá, zkontrolovat hlezna zda nejsou oteklá a hlavně udělat ohybovou zkoužku. Měl by umět každý koňák. Navíc by měl mít znalého kováře, protože takový postoj se musí hlídat - kůň má většinou hodně opotřebované patky.

Aja45

16.1.2020 20:24
Aja45

XXX.XXX.41.221

santaclara napsal(a):
Fotka nic moc. Jedná se o šavlovitý postoj. Pokud jej má zvíře od narození může, ale nemusí způsobovat problémy. Tím jak poník nese (mrská) ocasem, to spíše vypadá, že má nějaký problém (pokud to není zrovna otravný hmyz). To, že si myslíte, že nekulhá, nemusí být pravda. Staší 10 minutová prohlídka veterinářem a víte co mu je. Může mít ataxii zádě, problém po úraze nebo z dlouhodobého přetěžování. Stačí mu projet páteř, zda bolestivě neuhýbá, zkontrolovat hlezna zda nejsou oteklá a hlavně udělat ohybovou zkoužku. Měl by umět každý koňák. Navíc by měl mít znalého kováře, protože takový postoj se musí hlídat - kůň má většinou hodně opotřebované patky.

Tak poničku jsme zkoušeli ve všech chodech jak na tvrdém venku tak na písku na jízdárně. Žádné problémy ani nepohodlí neukazovala. Záda jsem ji prohmatávala a nikde jí nic nebolelo ani neuhybala tlaku. Nejsem nezkušený člověk, mám svoje vlastní koně ale poník by to byl první. Nechceme ji na žádnou velkou zátěž. Jen na jezdecké začátky 1 až 2 krát týdně pro 2,5 letého syna. Je za dobrou cenu a má super povahu tak do ní asi půjdu. Ještě to zkusím zkonzultovat s kovářem.

nohy

17.1.2020 09:28
nohy

XXX.XXX.98.149

jen poznámka na okraj, šavlovitý postoj se vyskytuje u některých plemen, např. vím, že se může vyskytovat u huculů.
https://cierne-kone1.estranky.cz/clanky/hucul/hucul.html
nemyslím si, že to a priori musí znamenat problém, je to prostě postavení zadních nohou, které nemusí být následkem nějakého nepohodlí jinde... ale nejsem odborník.

17.1.2020 10:04
santaclara

XXX.XXX.94.101

nohy napsal(a):
jen poznámka na okraj, šavlovitý postoj se vyskytuje u některých plemen, např. vím, že se může vyskytovat u huculů.
https://cierne-kone1.estranky.cz/clanky/hucul/hucul.html
nemyslím si, že to a priori musí znamenat problém, je to prostě postavení zadních nohou, které nemusí být následkem nějakého nepohodlí jinde... ale nejsem odborník.

Však jsem psala, že pokud to má poník od narození tak může, ale nemusí způsobovat problém. Proto hoje nutné pořádně vyšetřit hlavně v obratech. Ono i hodně velšských poníků má tento postoj u huculů to je známé. Takže pokud se opravdu koník netváří, že ho něco bolí a nemá otoky pak OK.

17.1.2020 13:56
santaclara

XXX.XXX.94.101

No a ještě mě napadlo dle druhého fota (poník je docela vypasený), že konzultaci s kovářem to chce, protože někdy si takto poníci ulevují od bolesti předních kopyt, když je mají schvácená.

Přidejte reakci

Přidat smajlík