Jak přesvědčit o koupě koně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.3.2020 18:11

Dobrý den, už jsem tu podobnou diskusi četla, ale i tak se zeptám.
Jak přesvědčit mamku, že koník je dobrá koupě?
Ono, vycházím zakladku a koním se věnuju u kamarádky (výpomoc) + jdu na zemědělku, kde koně budou jako výukový předmět a vím, že časově, finančně a fyzicky je to těžký.
Myslím si však, že ne natolik, abychom to neutáhli.
Pro koníka máme i dost velké pozemky, nebo by byl ustájen za ne tak vysoký poplatek u té kamarádky.
Mamka mi sama řekla, že na něj máme, ale že se bojí si na sebe vzít všechnu tu zodpovědnost.
Snažím se jí říct, že pokud je koník zdraví, všechno je v pořádku a finančně bych trošičku pomohla na brigádách, ale nepřesvědčím ji.
Před karanténou jsme měli i naplánované pro koníka dojet do Německa, ale s karanténou z toho sešlo.
Možná jsem moc nedočkavá nebo tak, ale opravdu mám zájem dát koním všechno

26.3.2020 18:43
Makina14

XXX.XXX.208.164

Já moc dobře chápu tvou touhu. V tvém věku jsem tu samou touhu měla taky. Ale je potřeba si uvědomit, že o toho koně se musí NĚKDO nonstop starat. Krmit, pokud by byl ustájen v boxe, samozřejmě se postarat o přístup do výběhu... výběh musí být čistý, ideálně aby se kůň nemusel brodit za špatných podmínek v bahně - v takovém případě by měl být k dispozici aspoň ještě jeden výběh.
Je důležité si dále uvědomit, zda budete mít na veterináře, zubaře, kováře...Dále mít v záloze desítky tisíc, kdyby se něco stalo, např. kolika. Kolik let by tomu koníkovi mělo být? Pokud bys chtěla hříbě, jsi dostatečně zkušená na jeho výchovu? V případě už dospělého koně samozřejmě záleží na jeho povaze a poslušnosti - dokázala bys s ním poradit, kdyby tě neposlouchal? A pokud bys měla nějakého staršího koně, tady už je potřeba přemýšlet hlavně nad tím, že ten kůň, čím bude starší, tím se budou hromadit různé zdravotní problémy, jejichž léčba se bude muset také z něčeho hradit.
Takže... Být tebou bych s vlastním koněm počkala, dokud nedostuduješ. Já si svého prvního koně pořídila až v jednadvaceti. Tehdy jsem byla po studiu, měla jsem mnohem více zkušeností s koňmi, od základní péče, přes výcvik a případnou první pomoc. Byla jsem finančně zabezpečená a to je u koní bohužel nutností... Ovšem záleží na tobě, ale hlavně tvých rodičích (mamce), protože to oni pak ponesou veškerou zodpovědnost.

26.3.2020 20:44
Moyda

XXX.XXX.147.89

Tady platí pořekadlo, že maminka má vždycky pravdu.

27.3.2020 08:33
akscha

XXX.XXX.26.89

Kun neni dobra koupe nikdy :) pokud penize nejsou problem, co se nekde (klidne u te kamaradky) zkusit dohodnout nejake forme plneho pronajmu? Ze bys platila vsechny naklady za kone, ale mohla k nemu chodit kdykoliv? Odpada ti tam ten dlouhodoby zavazek, ktery mamku opravnene desi.

27.3.2020 08:59
Slon Indický

XXX.XXX.244.210

Máma má pravdu. Ty teď třeba budeš ještě 4 roky studovat a na koně tak nějak mít i čas, ale co později? Budeš se chtít osamostatnit, třeba dál studovat, a mámě zůstane kůň na krku. Nehledě na to, že se to může stát i dřív - na střední škole je ten život jiný, ostatní budou chodit na diskotéky, na pivo, pod stan a ty budeš každý den spěchat za koněm, aby ses postarala a nikdy s nimi nepůjdeš? Taky pravděpodobně budeš chtít nějakého přítele, a ten taky ten čas bere - opět mámě zůstane péče o koně na krku?
Prostě zrovna ten přechod od základky na střední je hrozné blbý čas na koupi koně. Navíc o koupi koně by se mělo uvažovat jako o závazku na celý jeho život, ne ho využít když je čas a na stará kolena, když už se nehodí, ho poslat dál - to je k tomu koni dost nefér.

27.3.2020 10:02
Arbora

XXX.XXX.192.218

V 14-tich som si tiež myslela, že utiahneme koňa. O 20 rokov neskôr, keď riešim hypotéku, mi je jasné, aká som bola naivná.

Najhoršie dopadajú rozhodnutia v štýle "u kamarátky by to šlo", "pomáhala by som". Ako píšu ženy vyššie, rodičia vedia, prečo nechcú investovať do niečoho, čo budú platiť roky a čo im zostane na krku po tom, ako odídeš na VŠ, prípadne kvôli práci niekam z domu.

Pokiaľ máš možnosť jazdiť a zlepšovať sa u kamarátky, je fakt vlastný kôň zbytočný. Máš sa kde zlepšovať, nemusíš riešiť platby za ustajnenie, veterinára. Nemusí ťa trápiť, že si si kúpila koňa, ktorý po pol roku schromol a bude iba na pozeranie vo výbehu.

31.3.2020 14:14

Makina14 napsal(a):
Já moc dobře chápu tvou touhu. V tvém věku jsem tu samou touhu měla taky. Ale je potřeba si uvědomit, že o toho koně se musí NĚKDO nonstop starat. Krmit, pokud by byl ustájen v boxe, samozřejmě se postarat o přístup do výběhu... výběh musí být čistý, ideálně aby se kůň nemusel brodit za špatných podmínek v bahně - v takovém případě by měl být k dispozici aspoň ještě jeden výběh.
Je důležité si dále uvědomit, zda budete mít na veterináře, zubaře, kováře...Dále mít v záloze desítky tisíc, kdyby se něco stalo, např. kolika. Kolik let by tomu koníkovi mělo být? Pokud bys chtěla hříbě, jsi dostatečně zkušená na jeho výchovu? V případě už dospělého koně samozřejmě záleží na jeho povaze a poslušnosti - dokázala bys s ním poradit, kdyby tě neposlouchal? A pokud bys měla nějakého staršího koně, tady už je potřeba přemýšlet hlavně nad tím, že ten kůň, čím bude starší, tím se budou hromadit různé zdravotní problémy, jejichž léčba se bude muset také z něčeho hradit.
Takže... Být tebou bych s vlastním koněm počkala, dokud nedostuduješ. Já si svého prvního koně pořídila až v jednadvaceti. Tehdy jsem byla po studiu, měla jsem mnohem více zkušeností s koňmi, od základní péče, přes výcvik a případnou první pomoc. Byla jsem finančně zabezpečená a to je u koní bohužel nutností... Ovšem záleží na tobě, ale hlavně tvých rodičích (mamce), protože to oni pak ponesou veškerou zodpovědnost.

Finančně a co se pozemků týče není problém. Jak píšete s povahou koně jsem si vědoma, že né všichni koně mají zlatou povahu, sama jsem si odjezdila takového ďáblíka. Ale děkuju za názor

Neregistrovaný uživatel

31.3.2020 14:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.30.156

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Finančně a co se pozemků týče není problém. Jak píšete s povahou koně jsem si vědoma, že né všichni koně mají zlatou povahu, sama jsem si odjezdila takového ďáblíka. Ale děkuju za názor

Tak za prve. Uprava pozemku bude stat desitky tisic. Pokud nemate x hektarovou pastvinu zpevneni ploch, ohrada, pristresky, hnojiste. Vyridit si povoleni hospodarstvi. V dalsi rade ne jeden kun ale aspon dva nebo tři. Je to stadove zvire pro drtivou většinu je samota tyrani. Ne koza prs ani vy jako kamos nestacite. Dalsi vec. Odlozenejch aspon 50tis na veterinu. Co kdyz dostane koliku budete mit na operaci na klinice? Co kdyz si s konem neporadite? Kdo ho srovna? Odkud budete brat seno a jadro? A kam a jak vozit hnůj? Kdyz budete marodit nebo nekam pojedete kdo obstara kone? Mit kone doma je zaprah 24h denne 7dbi v tydnu 365dbi v roce. Zadne parby s kamosi, zadne vylety zadne nakupy hadriku, zadne kino.

31.3.2020 14:53
Rita R

XXX.XXX.3.22

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak za prve. Uprava pozemku bude stat desitky tisic. Pokud nemate x hektarovou pastvinu zpevneni ploch, ohrada, pristresky, hnojiste. Vyridit si povoleni hospodarstvi. V dalsi rade ne jeden kun ale aspon dva nebo tři. Je to stadove zvire pro drtivou většinu je samota tyrani. Ne koza prs ani vy jako kamos nestacite. Dalsi vec. Odlozenejch aspon 50tis na veterinu. Co kdyz dostane koliku budete mit na operaci na klinice? Co kdyz si s konem neporadite? Kdo ho srovna? Odkud budete brat seno a jadro? A kam a jak vozit hnůj? Kdyz budete marodit nebo nekam pojedete kdo obstara kone? Mit kone doma je zaprah 24h denne 7dbi v tydnu 365dbi v roce. Zadne parby s kamosi, zadne vylety zadne nakupy hadriku, zadne kino.

Pro představu k tomu přístřešku a zázemí - známí budovali dvojbox s betonovou podlahou, hnojiště, ohrazení cca 1 ha pozemku dřevěnýma kůlama a elektrickým ohradníkem (lanka) pro jejich 2 koně. Dělali dost svépomocí, i tak je to vyšlo na zhruba 90 000 ...

31.3.2020 15:49
jbb

XXX.XXX.70.103

Budu upřímný, ale tato Vaše citace hovoří bohužel za vše:

"Finančně a co se pozemků týče není problém."

Řeklo dítě (možná už Vám bylo 15, plnoletá jistě nejste), co si možná v životě nevydělalo ani korunu (ne, odevzdaný sběr a peníze od babičky za vysvědčení, to není výdělek). To nejsou Vaše peníze, jsou to peníze Vašich rodičů. Vaše budou, až Vám nějaké dají (za vysvědčení), nebo až budete dědit. Ostatně s velkou pravděpodobností Vaše hodnocení finančních poměrů rodiny bude takové... Řekněme dětské.

Jezdectví je jeden z nejdražších sportů, chcete-li ho dělat dobře. Ano, koně může mít "skoro každý" - pokud na něj má a dokáže si vydělat na sebe a na něj, včetně chvil které nejsou příznivé. Leč ve věku neplnoletém by obdobnou definici splnil tak jeden ze sta tisíc "teenagerů".

Ano, možná ze mne mluví člověk, který si prošel cestou "studium a závislost na rodičích" až po "nezávislá kariéra, kdy si může koně dopřát". Jistě jsem stál rodiče spoustu peněz a třeba na studiích na mne nikdy nešetřili. I na to ježdění na cizích koních během studií mi dali. Ale chtít či dokonce požadovat vlastního koně? No to by mne ve věku závislém na rodině opravdu, ale opravdu ani nenapadlo.

31.3.2020 19:11
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Rita R napsal(a):
Pro představu k tomu přístřešku a zázemí - známí budovali dvojbox s betonovou podlahou, hnojiště, ohrazení cca 1 ha pozemku dřevěnýma kůlama a elektrickým ohradníkem (lanka) pro jejich 2 koně. Dělali dost svépomocí, i tak je to vyšlo na zhruba 90 000 ...

joj to jsou všechno přesně ty věci co většina lidí nevnímá a nepočítá s nimi předem...spíš jsou komentáře typu máte tam jen bláto a okousané dřevo...
Kolik stojí betonové panely a co jejich položení? Kolik stojí trvanlivé kůly k ohradě - akát, beton, recyklovaný plast? Co nový zdroj k ohradníku?
A vůbec 2 koně jsou málo, kůň potřebuje stádo - 2 jsou závisláci (jeden je opravdové trápení). Takže kůň bývá to nejlevnější v jezdectví.

Je opravdu velký rozdíl když si zvíře jako je kůň pořídí opravdu dospělá osoba, nebo si ho pořídí někdo jen jako kompenzaci něčeho. Nekončí to dobře když je kůň koupen jako "dáreček" pro děcko, místo pozornosti rodičů. Není dobře když je kůň koupen jako společenský status - machrovačka. Atd.
Nejlepší je si na koně počkat. Pokud zájem o ně vydrží, nějací do života přijdou. A nejlepší jezdci jsou ti co jezdili hodně koní - takže si ze začátku platili a pak jiní platí za ježdění jim.

tojefuk

31.3.2020 19:55
tojefuk

XXX.XXX.233.40

Jojo, taky jsem chtěla od třinácti jezdit (a vlastního koně, že jo), naši řekli ne. V patnácti jsem si našla stáj, naši řekli ne, překecala jsem je, dostala jsem od nich měsíční příspěvek na ježdění... Jezdila jsem tam jednoho koně a u toho jsem se zamilovala do ošklivého nohatého ročka, o kterého jsem se začala starat. V šestnácti jsem začala makat, abych si ježdění platila sama a nezatěžovala naše. V sedmnácti se měl tou dobou už tříletek prodat pryč. Naši řekli ne... No koupila jsem ho, část ustájení si odpracovala, zbytek platila z brigády, gympl dochodila s vyznamenáním a spánkem 3 hodiny denně, a šla na VŠ. Dělám u studia na zkrácený úvazek v obchodě, na koni jsem za ty roky nasekala moc chyb, které pramenily z nezkušenosti a z toho, že na dohled od profíka už prostě peníze nezbývaly. Jsme spolu 7 let, miluju ho, za nic bych ho nedala a vím, že se má nejlépe, jak je to možné (rozhodně nešetřím na krmení, vybavení nebo veterináři), ale... Každý měsíc strach, abych vyšla z penězi, vědomí, že kdyby došlo na dražší veterinární ošetření (nemluvím samozřejmě o částce jako je 10-20k), nemůžu mu ho dopřát a budu ho muset nechat uspat. Výlety, dovolená, víkendy s kamarády? Haha.
Ve dvaadvaceti odpracováno xxxx hodin, odtahány tuny sena a hoven u koní za každého počasí, rezerva na účtu oproti tomu, kolik už jsem za život vydělala, skoro žádná, kůň, auto a sdílený byt u školy na krku. Jo a občas musím i jíst. Kdyby nebylo tohohle konkrétního zvířete, NIKDY bych tuhle volbu koupit si koně takhle brzy neudělala. A znovu už bych do toho taky nešla. Využij toho, že máš čas a rodiče ti ježdění jinde podpoří (a případně i zvládnout zaplatit tréninky, závody?), vyjezdi se, zjisti jaký styl ježdění a jací koně ti sednou, volný čas využij k práci a šetření peněz... A až budeš mít vlastní zázemí (nemyslím stáj) a jistotu, že víš, jakého koně chceš, a že zvládneš být dobrá majitelka, tak si ho pořiď. Myslím to dobře, fakt

31.3.2020 20:32
Daniela Lipová

XXX.XXX.64.140

Peníze nejsou problém. No nevím. Možná že tvoji rodiče mají dost peněz na to aby byli schponi ti ho zaplatit. Ale vzij se do jejich situace. Jsi dospělý člověk, který vydělává, živí rodinu. A ty peníze máš dát na koně. Nejprve několik desítek tisíc na koupi koně a vybavení. Potom měsíčně pár tisíc na náklady. Potom mít neustále rezervu kdyby něco. To bys chtěla? Vědět, že by se ti například líbilo si koupit drahý zájezd k moři, ale nemůžeš aby byla rezerva na dceřina koně? A věř že při problémech s výdělkem rodičů (přišli by o práci) bys ty pravděpodobně přišla o koně. Nikdy by sis nebyla jistá na jak dlouho ho máš.

Proto bych to po vlastních rodičích nikdy nechtěla. Měla bys být dost zodpovědná aby sis to taky uvědomila.

neverend

1.4.2020 17:09
neverend

XXX.XXX.213.247

V současné situaci není lepší nápad než si koupit koně.🙂 Teď bych minimálně půl roku počkal jak to vůbec vše dopadne a že to moc růžově nevypadá už asi nepochybuje nikdo.Tolik asi ke koupi koně za současných podmínek.

1.4.2020 20:16
jbb

XXX.XXX.107.140

"Ale vžij se do jejich situace..."

Nevžije, je to dítě. Děti jsou ze své podstaty sobecké. Chtějí všechno hned a nechápou, proč by to tak nemělo být. To je normální, to je dětské nastavení, z toho každý vyroste a pochopí - ovšem definitivně většinou až po obdržení prvn vlastní výplaty :-D

Mně teda vždy fascinují takové ty dotazy "co mám jít studovat, když míííííluju a mocinky chci koníška". A já vždycky říkám, že ideální jsou práva, medicína, IT či nějaký jiný kvalitní VŠ obor (ne samozřejmě humanitní studia, to-se-ví), kde bude mít člověk dost pěněz, aby se v koňském hnoji hrabal jen pro zábavu a né z povinnosti.

2.4.2020 06:56
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Nám říkávali že hnůj můžeš házet i s červeným diplomem, ale bez něj budeš leda tak hnůj házet.

Přidejte reakci

Přidat smajlík