Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.4.2020 07:55
KmelouneK

XXX.XXX.152.25

Ahoj,

můj kůň má k dispozici pouze hliněný výběh a denně se válí. Je pak totálně šedý od prachu a ne vždy je možnost koupat před ježděním. Místa, která nejdou důkladně očistit jsou po ježdění jak se potí pak hnusně slepená a jde to blbě očistit. V zimě nosil deku, ale teď jak jsem ji sundala je to fakt boj. Každý den čistím téměř hodinu, než jdu jezdit.

Používáte někdo lidský kondicionér na tělo koně, nebo ten Farnam Mane n tail koňský? Napadlo mě dát mu ho při koupání kromě do hřívy i do srsti, že by pak mohla být víc hladká a odpuzovat prach?

O to, že mi bude klouzat sedlo strach nemám. Stříkám klasický rozčesávač po celém těle abych prach dostala dolu a sedlo drží jak přilepené.

Nechci doporučení na rozčesávač, lesk a kondicionér ve spreji, ten používám na čištění denně a výsledek je slušný, ale přeci jen zabere to dost času. Mokrý hadr a vlhčené ubrousky taky znám. Jde mi vyloženě o kondicionér do srsti, jestli to něco udělá.

14.4.2020 10:41
alfi pav

XXX.XXX.30.253

Jestli máte v dosahu el.zásuvku tak zvažte pořízení vysavače. Sice je to vyšší jednorázová investice, stojí od 3 do 5tis, ale dlouhodobě jednoznačně k nezaplacení. I vaše plíce vám budou vděčné - ten prach při čištění je kolikrát mazec na dýchání.

Mám dva koně, z toho jednoho vraníka a stejný problém jako vy - vraník se rád válí tak důkladně, že jeho barva není po příchodu z výběhu ani poznat. Díky vysavači je perfektně čistý za 10min - za takovou dobu ho nikdy běžným způsobem nemáte šanci dostat do vysokého lesku.

Vysavači se vyrovná jen vyšamponování, ale na koupání ještě není dost teplo a žádný kondicionér vám v tomhle případě nepomůže

14.4.2020 11:29
KmelouneK

XXX.XXX.152.25

alfi pav napsal(a):
Jestli máte v dosahu el.zásuvku tak zvažte pořízení vysavače. Sice je to vyšší jednorázová investice, stojí od 3 do 5tis, ale dlouhodobě jednoznačně k nezaplacení. I vaše plíce vám budou vděčné - ten prach při čištění je kolikrát mazec na dýchání.

Mám dva koně, z toho jednoho vraníka a stejný problém jako vy - vraník se rád válí tak důkladně, že jeho barva není po příchodu z výběhu ani poznat. Díky vysavači je perfektně čistý za 10min - za takovou dobu ho nikdy běžným způsobem nemáte šanci dostat do vysokého lesku.

Vysavači se vyrovná jen vyšamponování, ale na koupání ještě není dost teplo a žádný kondicionér vám v tomhle případě nepomůže

Nad tím přemýšlím už asi rok. Nicméně mám poměrně velké plašany a absolutně žádný odhad, jak moc je ten vysavač hlučný.

A můžete mi dát na nějaký konkrétní doporučení? Na ceně mi nezáleží, hlavně na funkčnosti.

Myslíte, že třeba tenhle by to zvládl?

https://konikum.cz/vysavac-na-kone-super-dandy-boy-zeleny/?gclid=EAIaIQobChMI58_yyszn6AIVw-R3Ch0WdgjMEAQYASABEgKGSPD_BwE

Ráda bych nejlépe něco menšího, ale výkonného, ve stáji jsme trošku ve stísněných podmínkách. Ale zase nechci koupit nějaký, který bude málo sát.

14.4.2020 12:31
alfi pav

XXX.XXX.30.253

KmelouneK napsal(a):
Nad tím přemýšlím už asi rok. Nicméně mám poměrně velké plašany a absolutně žádný odhad, jak moc je ten vysavač hlučný.

A můžete mi dát na nějaký konkrétní doporučení? Na ceně mi nezáleží, hlavně na funkčnosti.

Myslíte, že třeba tenhle by to zvládl?

https://konikum.cz/vysavac-na-kone-super-dandy-boy-zeleny/?gclid=EAIaIQobChMI58_yyszn6AIVw-R3Ch0WdgjMEAQYASABEgKGSPD_BwE

Ráda bych nejlépe něco menšího, ale výkonného, ve stáji jsme trošku ve stísněných podmínkách. Ale zase nechci koupit nějaký, který bude málo sát.

Já nemám ten malý zelený, ale ten velký z equivet.cz, myslím značka waldhausen. Sáček vydrží delší dobu. Sací kapacita se řídí mírou naplnění sáčku a čistotou vnitřního filtru - sáček chce čas od času měnit a filtr aspoň vyklepat, ne-li rovnou umýt a nechat pořádně vyschnout u topení.
Pravda, uvažuju, že bych pořídila i ten malý zelený na závody, ale to až časem.

Ten malý vysavač má jiný člověk v naší stáji a nestěžuje si. Tím, že to ale máte při vysávání na rameni, musíte dávat pozor, aby vám kůň nešlápl na přívodní kabel a nezabil se proudem...

Oba jsou hlučné stejně, jako normální vysavač. Je to o zvyku. Taky mám koně plašany, jeden to ze začátku šíleně nesnášel a vyváděl, jak kdybych ho chtěla zabít (právě ten vraník...) a teď si nechá vysát měkkým kartáčem i hlavu a při vysávání v boxe stojí a žere aniž by byl uvázaný a měl na sobě ohlávku.

Koukala jsem ale na různé i nekoňské značky vysavačů a pokud si seženete odpovídající hřbílko, co se dá nasadit na hadici s danou koncovkou, tak se dají za slušné peníze (kolem 2tis) sehnat průmyslové vysavače s delší hadicí (aspoň 3m) na suché i mokré vysávání a ty se taky dají použít úplně v pohodě, hlučnost je srovnatelná. Dají se použít i normální vysavače do domácnosti (já jsem třeba testovala Eta Manoa Animal - tam mají i nástavec s kartáčem pro zvířata - ale ne klasické hřbílko), ale ty mají moc krátkou hadici a je větší riziko, že kůň při vysávání šlápne na kabel od vysavače...

A vysávání je hodně návykové. Jak totiž jednou koně vysajete, tak zjistíte, že ho nikdy běžným způsobem tak dobře nevyčistíte.
Já to teď dělám tak, že větší část vysaju (i když má vysavač plnější sáček a bere míň) a potom jen přejedu rychle měkkým hřbílkem a kůň je jak ze škatulky.

14.4.2020 13:06
liva

XXX.XXX.226.96

Já mám starého, dobrého, zeleného Dandyho už 20 !! let a funguje perfektně.
Byl to jeden z prvních, které prodával Equiservis....
Na dobu línání máme velký vysavač, ale na prach je Dandy výborná volba.
Zvykli si i největší plašani.
Dobrota v kyblíku je silná motivace a doporučuji začínat na bocích a zádech, ne na krku. Koním nedělá problém zvuk, ale musí si zvyknout na sání.

14.4.2020 13:32
KmelouneK

XXX.XXX.236.138

Koukám tedy na tenhle

https://www.equivet.cz/cs/eshop/pro-kone/cisteni/ostatni/vysavac-super-dandy-power-43914.html

A ještě mě zajímá. Fenovali jste s tím někdo koně? Píšou tam v popisu zboží, že to umí taky. To bych využila dost ráno před závody když je šiml z boxu spíš hnědák. Ale zas abych nefenovala nekolik hodin. Myju vlažnou vodou, ale pod odpockou schne hrozně špatně.

14.4.2020 14:03
liva

XXX.XXX.226.96

Super Dandy nám přišel drahý, tak jsme za necelé 2500,- koupili na Mall technický, bezsáčkový vysavač s 5m dlouhou hadicí na kterou nasazujeme hřbílko z malého Dandyho...
Taky mám šimla, myju večer a zadekuju.☺

14.4.2020 21:50
alfi pav

XXX.XXX.30.253

KmelouneK napsal(a):
Koukám tedy na tenhle

https://www.equivet.cz/cs/eshop/pro-kone/cisteni/ostatni/vysavac-super-dandy-power-43914.html

A ještě mě zajímá. Fenovali jste s tím někdo koně? Píšou tam v popisu zboží, že to umí taky. To bych využila dost ráno před závody když je šiml z boxu spíš hnědák. Ale zas abych nefenovala nekolik hodin. Myju vlažnou vodou, ale pod odpockou schne hrozně špatně.

To je ten, který mám.

Fénovat jsem se jednou pokoušela, ale na nasazení té hadice na směr fénování jsem pohořela... Ten návod, co k tomu dávali mi jako návod nestačil a nebavilo mě nad tím elaborovat do hloubky
.

Přidejte reakci

Přidat smajlík