Ahoj, ve stáji máme kvůli současné situaci nějaká opatření a jedno z nich je, že nesmíme na jízdárnu a do haly.
Přibližně 4 týdny jezdím tedy pouze na vyjížďky. Občas se snažím dělat trochu drezurni práce na louce, ale je u nás tvrdo a louka není rovná takže se tam koni blbě chodí.
Valach 14 let, mi začal šíleně lehat do otěže. Ještě minulý týden to nedělal. Má 1x lomené dečko s rolkama, protože je to naprosto chronický zakusovač. Tohle udidlo sice nezakousne, ale poslední tyden mám v ruce třeba 20 kg a moc příjemné to neni. Na pobídky absolutně nereaguje. Když se pověsí, tak čím víc ho pobízím, tím víc zpomaluje.
Na louce je to s ním o něco lepší. Cviky dělá všechny ochotně, měl asi 3x snahu se pověsit, ale stačil přechod do kroku naklusat a byl klid.
Co s ním ale v tom terénu? Tam je úplně hluchej prostě pobidka nepobidka je mu to jedno. Chodí 5x týdně do terénu a krmím ho ovsem ječmenem a granulemi pro sportovní koně. Přijde mi trochu unavený na té vyjizdce, ale na louce je vždycky jak drak. Tak nevím jestli třeba trochu energie navíc by mu pomohlo
Pokud je normálně zvyklý chodit většinou po rovném a neproblematickém povrchu na hale nebo na obdélníku,tak se třeba neumí přizpůsobit terénním nerovnostem ?Je z toho špatný a hledá oporu.
A jestli je navíc bosý,může být i otlačený.
To by tak mohlo odpovídat,proč se věší do ruky ,a nechce se mu dopředu
No i kdyby mu něco bylo, tak ted stejně žádného odborníka pozvat nemůžu. Smí k nám jen veterinář na akutní případy a ten mu moc nepomůže. Čištění si užívá a nikde na těle nejeví známky bolesti. Kopyta má bosá zadní, na předních má podkovy.
Snažím se s ním chodit co nejvíc po měkkém a po tvrdých cestách jen v kroku. Na zadní nosí podkovy přes sezónu. Pres zimu je má vždycky sundané a naprosto bez problémů fungoval.
Jinak na vyjížďky chodí celoročně 3x týdně, takže na tenhle terén co tu je byl měl být zvyklý. Dá se říct že tu máme jen 2 trasy co se dají jezdit. Jinak je okolo nás dálnice a k ní se neodvážím blíž.
Máte někdo tip ma nějaké udidlo co by mohlo být příjemné? Přemýšlím i o tom, jestli mu třeba to kovové s měděnýma rolkama nezačalo vadit. Koukala jsem teď ma toto Makebe https://www.equiservis.cz/stihlo-makebe-limo-bits-shore-nelomene-71295cz394/
Že bych mu vyzkoušela i jiný materiál, než je kov, nebo ty happy mouth s příchutí. Jestli nebude víc spokojený. Ne ale nic ostrého, to na něho neplatí. Proto ocením tipy a třeba i recenze na ty Stuben vicetypová. Myslím si že se jmenují Easy control.
Ono teď taky všichni lidi začali chodit místo po městě po lese a jemu to prostě příjemné není je celkově víc nervózní, hlavně z dětí co křičí, hodí mu do cesty kolo a běží mu přímo pod nohy. Koukavý byl ale celý zvot, na to už jsem zvyklá. Tak jestli třeba to, že je okolo víc čumivých podnětů neřeší tím, že se extrémně soustředí na udidlo.
Vyprdla bych se na výměnu udidla, a dělala cviky i v rámci terénu, po cestách to sice není ideální, neb tam člověk nemá kruh, ale lze dělal do "zblbnutí" přechody, práci na dvou stopách, střídat délku rámce v kterém s koněm pracuju, hlavně nedržet těch "20 kg" v rukách, to pak bude ležet ještě víc, sestavovat, odžvýknout, nabídnout vnitřní, nechat vytáhnout.
Ale divné je, že se mu venku neche, člověk by to pochopil naopak, že bude línější na louce, kde se přiježďuje, než na cestách. Je ostříhaný, jestli ne není mu příliš vedro?
Je ostříhaný a ani po ježdění není zpocený. On byl na loukach vždycky víc akční, jak vidí ten otevřený prostor všude okolo a pole, která jsou okolo luk, tak by nejradši jen cválal. A asi si už i pamatuje, že když dobře pracuje, nechám ho pak vycválat svižným tempem, to má moc rád, i když povahou je to pěkný lenoch.
Hlavně na louce je daleko méně předmětů, na které může čumět, tak se i méně stresuje.
Přechody v lese děláme, ale ostatní cviky jsou na něm dost obtížné, protože tady uskočí, že vyběhne pes, pak zase dítě, pak jsou tam pokácené stromy u cesty, nebo vyvrácené pařezy.
Paradox je, že když si s ním v lese na nějaké slušné cestě skočím strom, který je přes ní, tak se na něj ani nepodívá a naprosto ukázkově k němu docválá.
KmelouneK
napsal(a):
Je ostříhaný a ani po ježdění není zpocený. On byl na loukach vždycky víc akční, jak vidí ten otevřený prostor všude okolo a pole, která jsou okolo luk, tak by nejradši jen cválal. A asi si už i pamatuje, že když dobře pracuje, nechám ho pak vycválat svižným tempem, to má moc rád, i když povahou je to pěkný lenoch.
Hlavně na louce je daleko méně předmětů, na které může čumět, tak se i méně stresuje.
Přechody v lese děláme, ale ostatní cviky jsou na něm dost obtížné, protože tady uskočí, že vyběhne pes, pak zase dítě, pak jsou tam pokácené stromy u cesty, nebo vyvrácené pařezy.
Paradox je, že když si s ním v lese na nějaké slušné cestě skočím strom, který je přes ní, tak se na něj ani nepodívá a naprosto ukázkově k němu docválá.
No můj kůň je taky koukavý, ale právě díky tomu, že mu zaměstnám hlavu tím, co má dělat pod sedlem, tak nemá zdaleka tolik čas koukat po okolí;-)
Dobrý den,
na dálku se to těžko poznává. Pokud bych Vám mohla ale něco poradit, zkuste se nejprve podívat, jestli to tam nemá někde poraněné i třeba až vzadu třeba i od toho udidla nebo od něčeho jiného.
Potom by bylo třeba před vyjížďkou ho dát na 5 - 10 minut na lonž a podívejte se, jak bude reagovat v kroku a v klusu (nejlépe pracovním). Potom teprve zkuste jet na vyjížďku.
Když budete potřebovat, tak si napíšeme přes tuto diskusi, jsem přihlášená na fauně.
Ať se daří a dobře to dopadne s koníkem.
Tak jsem koukala do huby a ty rolky ho nejspíš pěkně skripaly. Dnes jsem mu dala udidlo, které nosí do obdélníku a super. Je tu ale problém, že když si ho vezmu i zítra, tak nejdyl za 3 dny mě fakt pěkně povozí. Takže teď úplně nevím. Dám mu volno co to půjde, ať se mu to zahojí, ale pak už tohle udidlo určitě používat nechci.
Odnaučil tu někdo koně se zakusovat? Dělá to pouze v terénu.
Je dobře, že jste na to přišla. Než se mu to zahojí, je třeba ho zatím proběhnout na lonži na ohlávce. Pokud by to šlo, doporučila bych lomené udidlo kroužkové - základní. Páková a páková s řetízkem jsou pro koně moc tvrdá, většina koní se proti tomu pak brání a mohou si způsobit bolest. Zkuste to a uvidíte. Vy jezdíte drezúru nebo parkur?
Jarus28
napsal(a):
Ještě jsem si vzpomněla. Aby se mu bolest dobře zahojila, kupte v lékárně JODISOL spray - je vynikající na bolesti. 2 - 3 x denně mu to stříkněte na bolavé místo. Lépe se to zahojí. Věřím tomu, že by se mu to mělo zahojit a pak už by se měl přestat opírat do rukou.
Jodisol, dost štípe ( i když ve spreji bude asi naředěnější), bych ho koni do huby nešplíchala, navíc má účinek antiseptický ne hojivý.
KmelouneK
napsal(a):
Tak jsem koukala do huby a ty rolky ho nejspíš pěkně skripaly. Dnes jsem mu dala udidlo, které nosí do obdélníku a super. Je tu ale problém, že když si ho vezmu i zítra, tak nejdyl za 3 dny mě fakt pěkně povozí. Takže teď úplně nevím. Dám mu volno co to půjde, ať se mu to zahojí, ale pak už tohle udidlo určitě používat nechci.
Odnaučil tu někdo koně se zakusovat? Dělá to pouze v terénu.
Je fajn, že jste našla, že ho zlobí udidlo, možná bych na vem zkusila roubík, není to sice proti zakousnutí ale působí víc na koutky, tak funguje zas trošku jinak. Odnaučit se, stejěn jako naučit, se dá vše, je to otázka výcviku a proježděnosti koně. Akorát jsem tedy zmatená z nové informace, že vás odnese, předtím jste psala, že je naopak venku líný...
Jezdím s ním drezuru. Pro sovicku: on začal být lenoch právě v lese na lesních cestách a hrozně mi ležel v ruce. Ta váha v každé ruce byla už opravdu neúnosná. Nejspíš právě kvůli tomu, že ho ty rolky na udidle skripaly. Dřív byl na vyjíždce v lese i na louce moc fajn, ale prostě když se začalo cválat, tak to pokaždé zakousnul a rád přebral kontrolu. Samozřejmě jsem ho vždycky dala do kroku a znova nacválala, nebo naklusala. Občas ale delal i to, že v kroku zakousnul udidlo udělal otočku o 180 stupňů a bral to cvalem domu. Na tohle mi právě pomohlo to udidlo s rolkama, které nedokáže zakousnout, ale vzhledem k tomu, že ho zranilo, tak už ho používat nebudu.
Jinak valachovi je 14 let, ma výkonnost S v drezuře a na jízdárně je to naprosto ochotný a bezproblémový kun. Do té doby než jsem ho dostala, mám ho 4 roky, tak nechodil vůbec do výběhu, a do terénu jen krokovat po práci. Dostala jsem ho zadarmo s natrženou šlachou, s tím, že to vypadalo, že do sportu už nebude a pro jeho majitele nebylo výhodné ho léčit. Ja jsem ho rok léčila a v současné době pracuje naprosto bez problémů. Jen tedy uz nikdy nebude do vysokého sportu, ale L drezuru zvládá naprosto bez problému.
Dobrý den,
nemáte pravdu s tím Jodisolem. Jodisol se dostane do hloubky. Mám s tím dobré zkušenosti. Slepici nám pokousal cizí pes. Opravdu to byla škaredá hluboká rána. Kdybychom to neošetřovali 2 x denně jodisolem, tak by určitě uhynula. Nádherně se jí to zatáhlo a slepice byla jak čiperka. Dalším případem byl býk kamaráda, který si zranil nohu a veterinář to mazal mastmi a zánět se už rozšiřoval na šlachu. Poradili jsme mu jodisol a plemennýmu býkovi se to zahojilo a nemusel ho dávat na jatky.
Pro( Kmelounek)
Nebojte se paní vydesinfikovat to koníkovi Jodisolem. Předejdete zánětu a léčení antibiotiky veterinářem. Jodisol z lékárny je naředěný. Mám ovečky a když jim střihač ovcí ostříhá vlnu a zkrátí paznehtíky, vždy jim preventivně ta místa postříkám jodisolem. Do rány se může vždy dostat nečistota a vznikne z toho zánět.
Dejte mi prosím vědět, jak to s koníkem dopadlo. Byla bych ráda, kdyby se mu to zahojilo co nejdříve, aby z něho byl bezproblémový kůň jako to bylo dříve, jak uvádíte.
Jarus28
napsal(a):
Pro( Kmelounek)
Nebojte se paní vydesinfikovat to koníkovi Jodisolem. Předejdete zánětu a léčení antibiotiky veterinářem. Jodisol z lékárny je naředěný. Mám ovečky a když jim střihač ovcí ostříhá vlnu a zkrátí paznehtíky, vždy jim preventivně ta místa postříkám jodisolem. Do rány se může vždy dostat nečistota a vznikne z toho zánět.
Dejte mi prosím vědět, jak to s koníkem dopadlo. Byla bych ráda, kdyby se mu to zahojilo co nejdříve, aby z něho byl bezproblémový kůň jako to bylo dříve, jak uvádíte.
Nemám nic proti Jodisolu,jako vnější dezinfekci ale stříkla jste si ho někdy do "huby" ??
Jodisolem se dříve léčily angíny, když nebyly antibiotika. Takže to není žádný problém. Zvíře není člověk. A když ho trochu něco zápálí, tak to snad vydrží, ne?
A to je jen můj názor a jak to dělám já. Paní, která potřebovala poradit, tak jsem jí poradila a trefila jsem se. Nikoho z Vás ostatních by to nenapadlo, že to má v hubě poraněné. Paní si to může promyslet sama a rozhodnout se, já říkám jen svůj názor.
To zranění nemá nijak hrozné, ale je vidět že ho to tam skřípalo no. Zítra mu koupím to co doporučujete. Myslím si, že bude brzo fit, už dneska bylo vidět že to je o dost lepší. Já mezitím co on se bude hojit musím najít neco, co nám bude v terénu vyhovovat. Do obdélníku má klasické stihlo 1x a 2x lomenné, ale to už mám vyzkoušené, že venku to zvládneme tak 3 vyjížďky na tomhle udidle.
Uživatel s deaktivovaným účtem

nevím, kde přesně máte to skřípnutí, ale stříkat Jodisol spray někam na patro bych se vyprdla....když se koníkovy řezají řádky, taky se to pak ničím dál neošetřuje....myslím. Určitě se to tím dá ošetřit, ale takové zranění to není, ne?
Co kusit nelomené, rovnou tyčku...
Něco podobného jako ten Solcoseryl mám doma. Tak to asi nejdřív vyzkouším. Uvidím, jestli si vůbec do huby patlat něco nechá. Dobrá zpráva je, že ho to asi naštěstí moc nebolí, neboť stále dobře papá a nic nenechá, ani seno. Má to zranění hlavně po stranách jazyka. On ho tam ten jazyk vždycky pod tím udidlem tak různě šteluje no, hlavně v kroku a nebo když se nudí a asi se mu tam někde prostě chytil. Na něm v tomhle člověk všechno dobře pozná. Když ho něco bolí, tak přestane hned žrát a celkově vypadá i smutný.
Jarus28
napsal(a):
Jodisolem se dříve léčily angíny, když nebyly antibiotika. Takže to není žádný problém. Zvíře není člověk. A když ho trochu něco zápálí, tak to snad vydrží, ne?
A to je jen můj názor a jak to dělám já. Paní, která potřebovala poradit, tak jsem jí poradila a trefila jsem se. Nikoho z Vás ostatních by to nenapadlo, že to má v hubě poraněné. Paní si to může promyslet sama a rozhodnout se, já říkám jen svůj názor.
No, len pri týchto štiplavých veciach je problém ten, že zviera má pol tony a ťažko ho presvedčíte, aby si to nechal nastriekať do tlamy. O to ide.
Na hojenie ústnej dutiny je výborná šalvia, má taktiež protizápalové a antibiotické účínky a nemá žiadnu nepríjemnú chuť.
Jarus28
napsal(a):
Dobrý den,
nemáte pravdu s tím Jodisolem. Jodisol se dostane do hloubky. Mám s tím dobré zkušenosti. Slepici nám pokousal cizí pes. Opravdu to byla škaredá hluboká rána. Kdybychom to neošetřovali 2 x denně jodisolem, tak by určitě uhynula. Nádherně se jí to zatáhlo a slepice byla jak čiperka. Dalším případem byl býk kamaráda, který si zranil nohu a veterinář to mazal mastmi a zánět se už rozšiřoval na šlachu. Poradili jsme mu jodisol a plemennýmu býkovi se to zahojilo a nemusel ho dávat na jatky.
Šmarja, je to desinfekce, hojení to nepodporuje, udržování ran v čistotě je u zranění samozřejmost, ale samotné to hojení neurychlí... Pro zvířata jsou mnohem vhodnější desinfekce než jodisol, třeba betadine nebo braunol roztok, protože neštípou. a do huby, pokud jsou to jen oděrky a ranky jsou čisté bych necpala zbytečně nic. Už vidím jak je půltunové (a spíše těžší) zvíře nadšené z pálivé desinfekce, nevím proč mu ošetřování zbytečně znepříjemňovat, asi proto, aby se příště preventavně bálo, či bylo nasrané.
KmelouneK
napsal(a):
Jezdím s ním drezuru. Pro sovicku: on začal být lenoch právě v lese na lesních cestách a hrozně mi ležel v ruce. Ta váha v každé ruce byla už opravdu neúnosná. Nejspíš právě kvůli tomu, že ho ty rolky na udidle skripaly. Dřív byl na vyjíždce v lese i na louce moc fajn, ale prostě když se začalo cválat, tak to pokaždé zakousnul a rád přebral kontrolu. Samozřejmě jsem ho vždycky dala do kroku a znova nacválala, nebo naklusala. Občas ale delal i to, že v kroku zakousnul udidlo udělal otočku o 180 stupňů a bral to cvalem domu. Na tohle mi právě pomohlo to udidlo s rolkama, které nedokáže zakousnout, ale vzhledem k tomu, že ho zranilo, tak už ho používat nebudu.
Jinak valachovi je 14 let, ma výkonnost S v drezuře a na jízdárně je to naprosto ochotný a bezproblémový kun. Do té doby než jsem ho dostala, mám ho 4 roky, tak nechodil vůbec do výběhu, a do terénu jen krokovat po práci. Dostala jsem ho zadarmo s natrženou šlachou, s tím, že to vypadalo, že do sportu už nebude a pro jeho majitele nebylo výhodné ho léčit. Ja jsem ho rok léčila a v současné době pracuje naprosto bez problémů. Jen tedy uz nikdy nebude do vysokého sportu, ale L drezuru zvládá naprosto bez problému.
Tak ono je to prostě fakt hodně o tom, na co si toho koně venku naučím, obecně je třeba toho koně udržet reaktivního (zejména v té hubě), i když to pak venku může být nuda (ve smyslu že to nebude relax pro jezdce, ale pro jezdce práce), vyžívat změny sestavení, zádrže, zněny tempa, i kdyby to mělo znametat, že třeba na vyjíždce vůbec nenacválám, kde je rovná cesta, tam zaustupovat, udělat kousek dovntř plece zádě, udržet koně měkkého uvolněného, pak se nezakousne a neopře, ale není to z minuty na minutu ani ze dne na den;-)
Arbora
napsal(a):
No, len pri týchto štiplavých veciach je problém ten, že zviera má pol tony a ťažko ho presvedčíte, aby si to nechal nastriekať do tlamy. O to ide.
Na hojenie ústnej dutiny je výborná šalvia, má taktiež protizápalové a antibiotické účínky a nemá žiadnu nepríjemnú chuť.
Díky moc za tip. Ono to dneska nebylo s tou hubou vůbec snadné. Napatlat si tam nenechá nic. Doma jsem měla nějaký heřmánkový sypaný čaj, tak jsem mu to aspoň vypláchla velkou stříkačkou. To se mu celkem líbilo, byli jsme ale mokří úplně všichni. Zkusím mu sehnat tu šalvěj.

Mám dotaz, když tady probíráme udidla....už jste někdo viděl koně (měl možnost jezdit) s nízkým patrem? jaké měl udidlo? Já s mojí kobylou pořád trochu bojuju o hubu, jednou lomené udidlo (fulmer) se při zavřené hubě dotýká patra nebo mám prostě pocit že tam žádné místo není ( a mělo by být? ) tak máme dvakrát lomené s otočným středem, není to také zcela ono- asi tloušťka, chtělo by to slabší? uvažuju o bezudidle.....nebo jen o tyčce ....
napsal(a):
Mám dotaz, když tady probíráme udidla....už jste někdo viděl koně (měl možnost jezdit) s nízkým patrem? jaké měl udidlo? Já s mojí kobylou pořád trochu bojuju o hubu, jednou lomené udidlo (fulmer) se při zavřené hubě dotýká patra nebo mám prostě pocit že tam žádné místo není ( a mělo by být? ) tak máme dvakrát lomené s otočným středem, není to také zcela ono- asi tloušťka, chtělo by to slabší? uvažuju o bezudidle.....nebo jen o tyčce ....
Jednou tu někdo zmiňoval kožené udidlo jako jemné, pokud si dobře pamatuji. Možná by se ten pásek vešel do huby lépe? Ale jak se na tom jezdí, to vám nepovím.
napsal(a):
Tak tam tnčí udidlo, asi určitě zvýší pohodlí, řekla bych. Tyčka je za mě prostě moc tupá a většinou jsou stejně dost tlusté.