Kobyla na vyjížďce "mručí"..

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.4.2020 22:56

Mám takový dotaz, dělá to taky někomu koník? Na jízdárně ani tak ne nebo si toho tolik nevšímám, jako venku, říkáme jí zpěvačka, prostě jde a i do rytmu kroku si mručí nebo jak to nazvat....takový zvuk, když třeba kobyla čurá a ulevuje si u toho.

19.4.2020 07:19
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dělali to a dělají všichni mí koně. Ten první se dožil s mručením(i přes nemoci) 23 let a mručící kobyla má 24 roků, myslím,že to nic nebude.
Nebo spíš chcete vědět, co to je a proč? Tak to nevím.

19.4.2020 09:09
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Hodně lidí říká, že tak koně mručí, když se pod sedlem uvolní. Můj valach mručí blahem, když v létě zajede po krk do rybníka. A ještě má druhý mručivý zvuk, když ho bolí kopyta, když má přerostlé stěny a je tvrdo. Stejně mručel, když měl koliku. Kobyla mi mručí pod sedlem přesně v určitém bodu vyjížďky, jsem z toho dost nervózní, protože nevěřím, že se uvolňuje vždy zrovna u toho samého domečku.

19.4.2020 20:46
Antisgarcia

XXX.XXX.189.112

Taky mi to koník dělá. třeba když jdeme z kopce nebo před odfrknutím. Když jsem ho dovezla tak to nedělal a začala až po nějaké době.

19.4.2020 21:13

No , docela by mě to zajímalo, co to je, jiní koně s kterýma chodíme ven nic takového nedělají, tak taky z toho začínám být nervózní , ale děllala to i minulý rok , ne že by to začalo zrovna teď....předtím rok si nepamatuju....
Před vyjížďkou je na boxe, možnost se vymočit má, nemočí někdy se vymočí po vyjížďce, ale není to pravidlo, málo kdy venku kadí, podbřišník mám dotažený pořád stejně, chodí poslední(druhá nebo vedle sebe)- máme rádi přehled a svoje tempo, není pako, ale hecnout se umí také. Chodíme i na volnější otěži i na silnějším přilnutí, ve všech chodech. ...
Mručení probíhá takto, kobyla se nadechne a pak vydává mručivý zvuk co krok než jí dojde vduch při vydechu nebo mručí souvisle....asi si to někdy natočím, až si koupím kapsičku na mobil,kterou už si kupuju 2 roky.....vždy má mobil někdo jiný.

19.4.2020 21:43
saola

XXX.XXX.140.176

Kdysi jsem to zažila opakovaně na vyjížďkách s teplokrevným valachem, takovým salámistou. Nemyslím si, že je to diskomfort. Vždy to bylo v kroku, byl uvolněný, uši hrály, hlava dolů a "předl" do rytmu kroku.
Vnímala jsem to, jakože je v dobrém a spokojeném rozpoložení.
Při změně chodu vždy přestal.

19.4.2020 21:59

Jj, jen v kroku...

20.4.2020 07:19
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Já mručím, když si večer po fyzické dřině lehnu. Nadechnu se a proti hrudníku tlačím vzduch, je mi to příjemné. Tuším i kočky vrněním používají nějakým způsobem vibrace. Najít vhodný čůrací keřík je samo o sobě úleva, ale taky si zamručím. Když si udělám bolestivý úraz, hekání taky ulevuje od bolesti. Může to fungovat obdobně jako gama smyčka, odvedení pozornosti od místa bolesti. A nádech a zadržení vzduchu pod tlakem ovlivňuje nervový systém, jestli je to zrovna koni příjemné, tak to asi dělá jen tak. Stálo by to seriózně prozkoumat

20.4.2020 10:25
Terven

XXX.XXX.110.191

Rif Du Madon napsal(a):
Já mručím, když si večer po fyzické dřině lehnu. Nadechnu se a proti hrudníku tlačím vzduch, je mi to příjemné. Tuším i kočky vrněním používají nějakým způsobem vibrace. Najít vhodný čůrací keřík je samo o sobě úleva, ale taky si zamručím. Když si udělám bolestivý úraz, hekání taky ulevuje od bolesti. Může to fungovat obdobně jako gama smyčka, odvedení pozornosti od místa bolesti. A nádech a zadržení vzduchu pod tlakem ovlivňuje nervový systém, jestli je to zrovna koni příjemné, tak to asi dělá jen tak. Stálo by to seriózně prozkoumat

Na EQCH na téma mručení vylezou nějaké diskuze, část lidí tvrdí, že je to uvolnění, část, že bolest...v čem se ale často shodujou je, že se to děje při chůzi z kopce. Takže by to s tou polohou těla mělo nějak souviset a nejsem si jistá, jestli při chůze z kopce kůň uvolňuje-co si pamatuju, dělávala to pode mnou kobyla, když jsme slézaly prudší krpál a musela dávat bacha, kam šlápne.

20.4.2020 10:33
sisi58

XXX.XXX.191.1

Terven napsal(a):
Na EQCH na téma mručení vylezou nějaké diskuze, část lidí tvrdí, že je to uvolnění, část, že bolest...v čem se ale často shodujou je, že se to děje při chůzi z kopce. Takže by to s tou polohou těla mělo nějak souviset a nejsem si jistá, jestli při chůze z kopce kůň uvolňuje-co si pamatuju, dělávala to pode mnou kobyla, když jsme slézaly prudší krpál a musela dávat bacha, kam šlápne.

Mám jinou zkušenost. Při chůzi po rovině a vždy směrem do stáje.

20.4.2020 13:05
sovicka

XXX.XXX.42.101

Terven napsal(a):

Potvrzuji, taky mi to dělá kůň když jde z kopce, obecně jsem to tedy zaznamenala u koní jdoucích z kopce.

20.4.2020 14:27
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Z kopce to kobyla dělala, klouzalo jí sedlo a v hloubi pode mnou tlačilo na kohoutek, má ho dlouhý. Po vyřešení z kopce mručet z kopce přestala. Valacha z kopce po tvrdém bolí kopyta, když sesednu, mručet přestane. Jdu mrknout na ty články.

20.4.2020 15:45

No tak dneska si trochu tiše přimručela v klusu na lonži a pak odfrkla (...hekáš..., a teď si hekla, popřito )...žádný diskomfort jsem na ní nepozorovala...myslím, že v terénu speciální místo na mručení nemáme, prostě začne "zpívat" kdekoliv ..... jdu taky ne EQ...

21.4.2020 08:05
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No tak dneska si trochu tiše přimručela v klusu na lonži a pak odfrkla (...hekáš..., a teď si hekla, popřito )...žádný diskomfort jsem na ní nepozorovala...myslím, že v terénu speciální místo na mručení nemáme, prostě začne "zpívat" kdekoliv ..... jdu taky ne EQ...

Našla jste ty články? Jestli ano, prosím dejte sem odkaz. Na "mručení, hekání, zvuky" mi to nic nenašlo. Děkuji

21.4.2020 12:01
landaluce

XXX.XXX.27.31

no to broukání je spíše spokojenost, než cokoliv jiného, já to jako b-reiter zažila na koních v terénu, ne směrem do stáje, prostě obecně na vyjdě, v pohodičce. Ale je to třeba rozlišovat, jsou různé verze bručení a někteří si vzteklým zabručením okomentují, když třeba zakopnou, sklouznou :D něco jako verze "do hajzlu" :D

21.4.2020 12:03
landaluce

XXX.XXX.27.31

Jinak každý je jinak muzikální, nějaký kůň prostě moc nekecá nebo vůbec, někdo okomentuje úplně vše :) jako lidé

ad k diskuzím na eqch, např. toto:

http://www.equichannel.cz/forum/diskuze/1141679

21.4.2020 12:31

landaluce napsal(a):
no to broukání je spíše spokojenost, než cokoliv jiného, já to jako b-reiter zažila na koních v terénu, ne směrem do stáje, prostě obecně na vyjdě, v pohodičce. Ale je to třeba rozlišovat, jsou různé verze bručení a někteří si vzteklým zabručením okomentují, když třeba zakopnou, sklouznou :D něco jako verze "do hajzlu" :D

Verze "do hajzlu" Taky znám.

21.4.2020 18:46
canka

XXX.XXX.35.234

Tak u mě si kobyla zamručí jen když přecházíme z kroku do klusu,takže je to spíš jako uvolněný..zamručí,odfrkne a je spokojená..jinak jsem nikdy jindy nezažila

21.4.2020 19:50

Madam bručí spokojeností a když je hezky uvolněná. Venku vždy, na jízdárně po uvolnění občas taky. Je to takové jako když přede kočka. Mám ten zvuk moc ráda.

Přidejte reakci

Přidat smajlík